brat Martyn писав:Пояснюю про попсу. Ви праві, що обряд той самий, що був, якщо не враховувати отців Василіан, які виявились прикладом і джерелом поверхової католицькости, головна ідея якої в тому, щоб якщо не зрозуміла сама суть, то треба змавпувати хоча б вигляд... але не про це найперше іде мова.
зараз якраз перебуваю в монастирі оо.Василіан і... немає тут поверховості, брате Мартине. Тобто індивідуальні випадки поверхового сприйняття, мабуть, мають місце - як і будь де - але загально про "змавповування" - це тавро, штампове мислення, що не витримує жодної критики з точки зору того, як діяли і діють у Церкві Христовій василіани.
Відразу прошу зауважити - я "восточник" і не маю жодних "набоженств" до латинських практик. Просто "голі факти": василіани діяли і діють в Церкві дуже якісно (не лише кількісно).
brat Martyn писав:Суть попси у нашому обряді не у самому обряді, оскільки склад залишився той самий - попса у ставленні до нього.
В результаті весь наш величний обряд втратив свій незрівняльний сакраменталізм і живість, тобто до нього втартився інтерес і він перестав розвиватися. А ті окремі одиниці, які його дуже шанують замість розвивати його - тільки досліджують, а ті що не люблять безнастанно спрощують, скорочують і опускають. В результаті: пріорітет надається акафістам і молебням, які у своїй множині писані чуть не одною і не святою рукою, або взагалі практикам і молитвам сумнівно-гібридного походження, що є носіями західної ментальності. Тим часом багатюще церковне правило, формоване святцями протягом багатьох століть відійшло на задній план.
бачите - молитовне правило розроблялося в монастирях, де і вимолювалося і... гм... чим довше є священиком, тим більше впевнююсь в думці, що будь-яка спроба повторити (тут краще підходило б вжите
трошки вище Вами -мавпувати- але навіть за не надто відповідне для молитви (адже - розмова з Богом) "повторити" прошу вибачення) його в "міру" (не у монашому подвизі)... Боюся... суть цього повтору інакше як "попсою" і не дуже назовеш... Чи... можливо Ви є щасливець, який зумів практикувати молитовне правило поза монастирем? Не думаю (точніше - впевнений) що аж так і, звідси..: наскільки попсовий гібрид представляє собою формоване протягом століть оо.Правило у Вашому конкретному випадку? Розумію, що ризикую бути сприйнятим негативно (адже, хтось подумає, що творю особистий наїзд), проте іду на це, бо мій досвід показує неможливість дійти до якогось конкретного висновку з, вибачте, "обрядовим романтизмом" у наших рядах. Ведете мову про запозичення з західного і скорочення і мене це також болить, однак: для чого слугує обряд? Щоб був? Добре пишите - досліджують, а ж призначення то обряду - м о л и т в а! Що знову нас повертає у місце його (обряду) творення і неможливість (доведіть інше) "повторення" цього в "домашніх умовах", що природньо веде до шукання інших способів молитви, і до скорочень, і до запозичень і до... почекайте: але чи не це Ви називаєте "попса" і "гібрид"?brat Martyn писав:Офіційну позицію духовенства УГКЦ до цього питання можу охарактеризувати словом "байдужа".
не думаю, що аж так. Обережна - відповідніше слово нмсд
brat Martyn писав:Церковного правила наша Церква досі не спромоглася перекласти на українську мову, а тим одиноким його фанатам у доброму сенсі цього слова, що це все таки роблять мяко кажучи вище духовенство не сприяє. Більше того ті переклади, які вже є у переважній більшості мало дружать з музикою, на яку покликані бути покладеними... дисонанс одним словом і повний несмак.
Продовжувати? Можна, звичайно, але я думаю, що достатньо зрозуміло сформулював думку.
зрозуміло - так, однак не думаю, що Ви берете достатньо глибоко. Хоча, можливо, в такому короткому дописі глибше і не варта було, тому варта продовжувати, хоч Ви і достатньо зрозуміло висловились для початку: написане Вами повністю поділяю лише у випадку, якщо Ви не ставите крапку - дуже зарано.
З повагою, о.Олег Жаровський

Брат Мартин одружений