Як ставитися до сучасного псевдокатолицизму?..

питання з життя Церкви/Суспільства, які не відносяться до тематики інших розділів Форуму

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Re: Як ставитися до сучасного псевдокатолицизму?..

Повідомлення о.Олег » 18 серпня 2010, 22:44

brat Martyn писав:Пояснюю про попсу. Ви праві, що обряд той самий, що був, якщо не враховувати отців Василіан, які виявились прикладом і джерелом поверхової католицькости, головна ідея якої в тому, щоб якщо не зрозуміла сама суть, то треба змавпувати хоча б вигляд... але не про це найперше іде мова.

зараз якраз перебуваю в монастирі оо.Василіан і... немає тут поверховості, брате Мартине. Тобто індивідуальні випадки поверхового сприйняття, мабуть, мають місце - як і будь де - але загально про "змавповування" - це тавро, штампове мислення, що не витримує жодної критики з точки зору того, як діяли і діють у Церкві Христовій василіани.
Відразу прошу зауважити - я "восточник" і не маю жодних "набоженств" до латинських практик. Просто "голі факти": василіани діяли і діють в Церкві дуже якісно (не лише кількісно).
brat Martyn писав:Суть попси у нашому обряді не у самому обряді, оскільки склад залишився той самий - попса у ставленні до нього.
В результаті весь наш величний обряд втратив свій незрівняльний сакраменталізм і живість, тобто до нього втартився інтерес і він перестав розвиватися. А ті окремі одиниці, які його дуже шанують замість розвивати його - тільки досліджують, а ті що не люблять безнастанно спрощують, скорочують і опускають. В результаті: пріорітет надається акафістам і молебням, які у своїй множині писані чуть не одною і не святою рукою, або взагалі практикам і молитвам сумнівно-гібридного походження, що є носіями західної ментальності. Тим часом багатюще церковне правило, формоване святцями протягом багатьох століть відійшло на задній план.

бачите - молитовне правило розроблялося в монастирях, де і вимолювалося і... гм... чим довше є священиком, тим більше впевнююсь в думці, що будь-яка спроба повторити (тут краще підходило б вжите :( трошки вище Вами -мавпувати- але навіть за не надто відповідне для молитви (адже - розмова з Богом) "повторити" прошу вибачення) його в "міру" (не у монашому подвизі)... Боюся... суть цього повтору інакше як "попсою" і не дуже назовеш... Чи... можливо Ви є щасливець, який зумів практикувати молитовне правило поза монастирем? Не думаю (точніше - впевнений) що аж так і, звідси..: наскільки попсовий гібрид представляє собою формоване протягом століть оо.Правило у Вашому конкретному випадку? Розумію, що ризикую бути сприйнятим негативно (адже, хтось подумає, що творю особистий наїзд), проте іду на це, бо мій досвід показує неможливість дійти до якогось конкретного висновку з, вибачте, "обрядовим романтизмом" у наших рядах. Ведете мову про запозичення з західного і скорочення і мене це також болить, однак: для чого слугує обряд? Щоб був? Добре пишите - досліджують, а ж призначення то обряду - м о л и т в а! Що знову нас повертає у місце його (обряду) творення і неможливість (доведіть інше) "повторення" цього в "домашніх умовах", що природньо веде до шукання інших способів молитви, і до скорочень, і до запозичень і до... почекайте: але чи не це Ви називаєте "попса" і "гібрид"?
brat Martyn писав:Офіційну позицію духовенства УГКЦ до цього питання можу охарактеризувати словом "байдужа".

не думаю, що аж так. Обережна - відповідніше слово нмсд
brat Martyn писав:Церковного правила наша Церква досі не спромоглася перекласти на українську мову, а тим одиноким його фанатам у доброму сенсі цього слова, що це все таки роблять мяко кажучи вище духовенство не сприяє. Більше того ті переклади, які вже є у переважній більшості мало дружать з музикою, на яку покликані бути покладеними... дисонанс одним словом і повний несмак.
Продовжувати? Можна, звичайно, але я думаю, що достатньо зрозуміло сформулював думку.

зрозуміло - так, однак не думаю, що Ви берете достатньо глибоко. Хоча, можливо, в такому короткому дописі глибше і не варта було, тому варта продовжувати, хоч Ви і достатньо зрозуміло висловились для початку: написане Вами повністю поділяю лише у випадку, якщо Ви не ставите крапку - дуже зарано.
З повагою, о.Олег Жаровський
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 18 серпня 2010, 22:48

neoxgeforce писав:Виникло інше питання, чи має якийсь вплив Католицька Церка на протестантів?

вплив - дуже вже багатовиявна категорія: що маєте на увазі?
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 18 серпня 2010, 23:09

romanm писав:
brat Martyn писав: Суть попси у нашому обряді не у самому обряді, оскільки склад залишився той самий - попса у ставленні до нього.
В результаті весь наш величний обряд втратив свій незрівняльний сакраменталізм і живість, тобто до нього втартився інтерес і він перестав розвиватися.

Тобто, чому еталоном автентичності обряду, мають бути норми від єднаних? Не розумію.

ну...- досить некритично у багатьох випадках береться за аксіому твердження про те, що там не було "латинізації", одже обряд розвивався природньо. Але, нажаль, ця аксіома є похідною від іншої, яка помилково проголошує величність обряду як такого, самого в собі. І, хоча точно кожен (хто молиться відповідно до певної системи) замислювався над тим, що таке обряд і для чого він, нажаль, за умови сповідування названих (і інших) аксіом вже не обряд служить для зв'язку людини з Богом, а людина волає до собі подібних та Бога про допомогу у ім'я його (обряду) відродження/очищеня...
Для мене ж грішного чітко зрозуміло, що єдиною ("божою", а не надуманою людською) можливістю відродити/очистити обряд є "моє" молитовне відродження, "моя" чистота перед Богом. Це, власне, і буде тим, чим займалися його (обряду/правила) творці: вони не обряд/правило творили - молилися вони.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 19 серпня 2010, 00:02

neoxgeforce писав:Виникло інше питання, чи має якийсь вплив Католицька Церка на протестантів?

У вас постійно якісь питання винкають, але чи зараз у тему?:))
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 19 серпня 2010, 00:05

brat Martyn писав:Ви праві, що обряд той самий, що був, якщо не враховувати отців Василіан, які виявились прикладом і джерелом поверхової католицькости,

Причини таких висновків чи некритичних узагальнень? Часом не через те, що василіяни завжди були чи є вірні Вселенському Архиєрею, Апостольській Столиці і навіть мають 4-ий окремий обіт-вірності Римському Папі? Якби так було як ви говорите, то численні вірні не тягнулись би так до василіянських святинь України чи світу! Неправду мовите!
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

brat Martyn
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення brat Martyn » 19 серпня 2010, 23:20

o.Mykil писав:Причини таких висновків чи некритичних узагальнень? Часом не через те, що василіяни завжди були чи є вірні Вселенському Архиєрею, Апостольській Столиці і навіть мають 4-ий окремий обіт-вірності Римському Папі? Якби так було як ви говорите, то численні вірні не тягнулись би так до василіянських святинь України чи світу! Неправду мовите!

Перепрошую, але власне четвертий обіт особистого послуху Папі мають тільки Єзуїти і це має у їхньому житті певні наслідки, які оо. Василіанам зовсім не грозять, оскільки вони такого обіту не складають. Вони (їхній чин)мають безпосереднє звичайне пряме підпорядкування Папі, що на практиці дає їм певні привілеї, а також можливість не слухатись нашого патріарха в певних питаннях, зокрема обрядових, і вести при бажанні свою лінію.
Щодо Крехова, то це правда, що з цієї обителі щораз більше лине світла у плані церковної ідентичності, але ц. Андрія у Львові лишилась майже та сама.

Якщо ж говорити про "попсу" далі, то наприклад, "Преображення Господнє" - це автентика, а "Яблучний Спас" - це попса. То як ми напишемо у церковному календарі назву цього свята?.. Ось що я маю на увазі під "глибинно-автентичним" і "поверховим", а не величність обряду самого в собі!
© 1983-2013 Maryan Kachmar: Ето неловкое чуство..: коли дорослий світ до люті огидний, а дитиною залишатися не вихід.
Skype: m.s.kachmar; e-mail: [email protected]; або сайти: www.simport.org.ua, www.photography.kachmars.com

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 20 серпня 2010, 00:33

brat Martyn писав:Перепрошую, але власне четвертий обіт особистого послуху Папі мають тільки Єзуїти і це має у їхньому житті певні наслідки, які оо. Василіанам зовсім не грозять, оскільки вони такого обіту не складають.

Помиляєтесь знову і видно, що не тримали в руках василіянського уставу. Прошу сюди хоча б http://www.patriyarkhat.org.ua/ukr/arch ... le;408;402

Дай Боже всім зробити те добро в Католицькій Церкві, що зробили чи роблять василіяни всупереч мнимим ворогам, різним заздрісникам часто!
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 20 серпня 2010, 00:44

brat Martyn писав: а також можливість не слухатись нашого патріарха в певних питаннях, зокрема обрядових, і вести при бажанні свою лінію.

Звичайно, послух Католицькій Церкві, зокрема в особі Спасителя, влади в ЧСВВ, Вселенського Архиєрея та вірність йому першочергова, а потім інше.
А що в УГКЦ вже визнано нарешті патріархат та затверджено це Апостольською Столицею? Слово "патріярх" вже подане в офіційних літургічних служебниках??? Щось не бачив подібного... Якщо - ні, то це виглядає на фарс та непослух Апостольській Столиці чи самодіяльність. Як не дивно, первісне значення чи ініціатива створення в нашій Церкві патріархату вийшла саме з василіянських рядів, але що маємо нині? Заклики в УГКЦ до автокефалії, прихованих розколів начебто у боротьбі за "патріархат". Василіяни ще раніше були більше за патріархат католицький, а не... Та тут десь уже є широка тема на форумі про доцільність патріархату в УГКЦ, пошукаєте при бажанні.:)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 20 серпня 2010, 11:54

То тільки мені так видається, чи дискусія переросла в суперечку типу "хто католицькіший?" :oops:
Згідна з brat Martyn-ом в тому, що велику шкоду Церкві завдають ті, хто сприймає церкву як місце для ритуальних послуг. Але такі речі є всюди, особливо в великих суперовооздоблених храмах, там і шлюбів, і хрестин більше. :pardon:

про ЧВВВ говоримо тут: Чому в УГКЦ не висвячують нових Василіанських Єпископів
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

прочанка
старець
старець

Повідомлення прочанка » 20 серпня 2010, 16:22

Олюнька писав:То тільки мені так видається, чи дискусія переросла в суперечку типу "хто католицькіший?" :oops:
Згідна з brat Martyn-ом в тому, що велику шкоду Церкві завдають ті, хто сприймає церкву як місце для ритуальних послуг. Але такі речі є всюди, особливо в великих суперовооздоблених храмах, там і шлюбів, і хрестин більше. :pardon:

про ЧВВВ говоримо тут: Чому в УГКЦ не висвячують нових Василіанських Єпископів

А я бачу, що обрядовість, традиції( часто із язичницькими елементами - Зелені свята, Святки перед Різдвом, капості і гадання на Андрія) витісняють віру в Бога...
Не бійтеся!

ljubomyr_ps
старець
старець

Повідомлення ljubomyr_ps » 20 серпня 2010, 21:08

brat Martyn писав: Василіяни (їхній чин)мають безпосереднє звичайне пряме підпорядкування Папі, що на практиці дає їм певні привілеї, а також можливість не слухатись нашого патріарха в певних питаннях, зокрема обрядових, і вести при бажанні свою лінію.

Однозначно що Василіяни є великою опорою, стовпом нашої Церкви. А Ви брате Мартине перед тим як когось звинувачувати наводьте факти своїх тверджень а не пусті слова-недомовки.
А Ви з якого чину будете Брате!?
Життя таке коротке - поспішаймо творити добро!

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 серпня 2010, 21:40

ljubomyr_ps писав:А Ви з якого чину будете Брате!?

:D Брат Мартин одружений

Природнє батьківство

Щодо теми. Обряд заради обряду це смішно. Церква повинна спасати, всіма можливими методами. Якщо в якісь країні винайдуть ефективну зброю, то інші держави не скажуть: "Вона суперечить нашим традиціям і ми її не можемо прийняти". :) Я знаю одну православну, вона залюбки молиться вервечку.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 22 серпня 2010, 21:46

Слава Ісусу Христу!
перепрошую - випав з розмови через проблеми з Інтернетом
brat Martyn писав:Якщо ж говорити про "попсу" далі, то наприклад, "Преображення Господнє" - це автентика, а "Яблучний Спас" - це попса. То як ми напишемо у церковному календарі назву цього свята?.. Ось що я маю на увазі під "глибинно-автентичним" і "поверховим", а не величність обряду самого в собі!

напишимо Преображення Господнє, але Ви пишите добрі речі під знаком банального наїзду на оо.василіан
brat Martyn писав:Пояснюю про попсу.
Ви праві, що обряд той самий, що був, якщо не враховувати отців Василіан, які виявились прикладом і джерелом поверхової католицькости, головна ідея якої в тому, щоб якщо не зрозуміла сама суть, то треба змавпувати хоча б вигляд... але не про це найперше іде мова.

тому логічно було б показати церковний календар оо.василіан, де б була прописанатака попса. Таке має місце, чи василіани тут лише у тому віковічному контексті "пошуку винних"?

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 22 серпня 2010, 21:56

o.Mykil писав:... Слово "патріярх" вже подане в офіційних літургічних служебниках??? Щось не бачив подібного... Якщо - ні, то це виглядає на фарс та непослух Апостольській Столиці чи самодіяльність.

все інше - так, а стосовно затверджених Служебників, то ми по них, власне,дуже мало правимо... Чи, може, на Літургії, Ви мали приємність з послухом закривати і відкривати Царські Врата? А, окрім цього, я грішний тут в найстарішому монастирі оо.василіан тиждень служив і... там взагалі вони (Царські Врата) відсутні як такі :)
Тобто - все так, як Ви пишите, допоки з цього хтось зумисне не робить проблему, як зі звинуваченням брата Мартина з одного боку і тих, хто називає Патріарха Патріархом - в хотінні некатолицтва чи тих, хто взиває "православних"- в хотінні РПЦ тощо з іншого...
ой як складно це все :(
Мир Всім!
З повагою
О

прочанка
старець
старець

Повідомлення прочанка » 23 серпня 2010, 09:22

Вчора з великою приємністю переглядала фільм про Папу миру - Івана двадцять третього. Велика людина! Нарівні з Іваном Павлом. А чому його вибрали? Бо він, чи не єдиний не прагнув влади і не збирав собі прихильників. Перехідний Папа... А виявилося, що він врятував світ від ядерного винищення і шукав діалогу з усіма християнами світу. Але навіть ті кардинали, які його висунули не розуміло Папу..., аж поки не побачили результати його діянь... Простий сільський бідний священик, який не прагнув земної слава - ось приклад для наслідування.
Може не варто так багато уваги приділяти земним "тонкощам"? Якщо глянути прямо, чи аж так важливо той чи інший поклон чи ще які якісь обрядові заходи( я так, в загальному, щоб була зрозуміла моя думка) Бо що виходить -всі християни, всі йдуть до Ісуса, але на жаль, різними дорогами - власне через дрібні людські непорозуміння, чи владу, чи захланність і навіть немалі гроші... :(
Не бійтеся!

ljubomyr_ps
старець
старець

Повідомлення ljubomyr_ps » 23 серпня 2010, 19:11

прочанка писав:Може не варто так багато уваги приділяти земним "тонкощам"? Якщо глянути прямо, чи аж так важливо той чи інший поклон чи ще які якісь обрядові заходи( я так, в загальному, щоб була зрозуміла моя думка) Бо що виходить -всі християни, всі йдуть до Ісуса, але на жаль, різними дорогами - власне через дрібні людські непорозуміння, чи владу, чи захланність і навіть немалі гроші... :(

Широка, красива, вимощена дорога веде до ...... маленькі, тернисті доріжки ведуть до ... для чого ці достатки світу - гроші, влада, статус... обрядовірство, поклони.... хто більш католицький хто православніший .... як цем все набридло пора схаменутись і просто полюбити брата свого а нем ворога... іх для християнина в роді людському не існує як і для ХРИСТА!
Життя таке коротке - поспішаймо творити добро!

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 03 вересня 2010, 07:13

Analityk писав:...ne maje nahalnoj potreby, bilshist tekstiw shcho stosujutsia Kaktusa je takorh na forumi RISU, tam win takorh morhe ich prochytaty!

Кажуть, що за захист католицизму на форумі РІСУ вже блокують юзерів до певного часу і то так, що вони навіть не можуть ніц там прочитати на форумі, повністю не мають туди доступу. Невже так є чи буде далі?? %)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 03 вересня 2010, 10:02

o.Mykil писав:
Analityk писав:...ne maje nahalnoj potreby, bilshist tekstiw shcho stosujutsia Kaktusa je takorh na forumi RISU, tam win takorh morhe ich prochytaty!

Кажуть, що за захист католицизму на форумі РІСУ вже блокують юзерів до певного часу і то так, що вони навіть не можуть ніц там прочитати на форумі, повністю не мають туди доступу. Невже так є чи буде далі?? %)

думаю - виключно через те, що ці захисники охочі до сварки. Та Ви і самі перегляньте, як Тарасій (який, власне, і модерує) дискутує з, наприклад, Кактусом.
З повагою, о.Олег

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 03 вересня 2010, 22:04

думаю - виключно через те, що ці захисники охочі до сварки. Та Ви і самі перегляньте, як Тарасій (який, власне, і модерує) дискутує з, наприклад, Кактусом.
З повагою, о.Олег

п. Тарасій людина високо інтелектуальна, пише без помилок :) (на відміну від деяких, це я про себе), добре знається на аргументації і т.д. Але питання не в тому, нмд(я так зрозумів, що це "на мою думку"), чи вартує надавати площадку всяким .... людям, які хіба, що бачили книги на вітринах магазинів, яка отримує фінанси через структури УгкЦ(чи це не так?).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 05 вересня 2010, 12:25

romanm писав:... чи вартує надавати площадку всяким ...

так це не він дає - така політика сайту. Сайт УКУ. З повагою, о.Олег

luksander
старець
старець

Повідомлення luksander » 08 жовтня 2010, 21:34

Якщо «католики» - це хрещені в католицькій церкві люди, то вони можуть бути поганими католиками, що більш властиво мирянам, або ж єретиками – тут вже без відповідної освіти не обійтися. Ось поки такий «богослов» навчає чомусь відмінному від вчення Церкви, але ще нею не засудженому, - його можна назвати «несправжнім католиком» і можна дискутувати з ним якщо не для його користі, то для користі тих, хто читає його розумування. Якщо ж говоряться вже раніше засуджені Церквою речі - єресі – то таку людину можна називати «єретиком» не перепрошуючи, давати на форумі відповідне вчення Церкви без зайвих обговорень.
Може так?

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 09 жовтня 2010, 17:28

luksander писав:...Може так?

може. Саме так стараємося робити тут на сайті УГКЦ. Стосовно ж єресі... Згадалася ситуація, коли Блаженнійшого +Любомира запитали про те, чи знає, що священики УГКЦ говорять на проповідях єресі, на що він відповів, приблизно: "Щоб говорити єресь, потрібно знати, про що говориш, осягати глибини Богословії.., а... священики, про яких Ви говорите просто говорять дурниці"

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 10 жовтня 2010, 05:26

о.Олег писав:Згадалася ситуація, коли Блаженнійшого +Любомира запитали про те, чи знає, що священики УГКЦ говорять на проповідях єресі, на що він відповів, приблизно: "Щоб говорити єресь, потрібно знати, що про говориш, осягати глибини Богословії.., а... священики, про яких Ви говорите просто говорять дурниці"
Виходить бути єретиком таки краще, аніж кгм.. :crazy:

Завжди з ентузіазмом слухаю/читаю Любомира Гузара (гадаю йдеться саме про нього, а не попередника), мова у нього проста і вільна, думки без нашарувань. Відчувається вболівання за священництво.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 10 жовтня 2010, 06:07

Yur писав:... Виходить бути єретиком таки краще, аніж кгм...

участь єритика - вічне прокляття :(
не може бути краще.
ні від чого

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 10 жовтня 2010, 06:29

о.Олег писав:участь єритика - вічне прокляття :(
не може бути краще.
ні від чого
Авжеж. З дурнями простіше: "Прости їм Господи, бо невідають що творять".
Єретик свідомий своєї єресі, що є гріхом супроти Святого Духу.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

luksander
старець
старець

Повідомлення luksander » 12 жовтня 2010, 21:43

От і виходить, що дурниці, які видають за вчення КЦ – і є «псевдокатолицизм». І тут на форумі з цим може і немає проблеми: маємо достуйну відповідь від присутніх тут священиків. Стурбованість автора цього запитання (теми), мабіть, викликана переживанням за тих людей, котрі мають змогу почути тільки одну – «псевдокатолицьку» – версію.
Можливо священики УГКЦ рідко/ніколи не говорять дурниць – тому й така відповідь Блаженнійшого +Любомира?

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 13 жовтня 2010, 06:04

luksander писав:...Можливо священики УГКЦ рідко/ніколи не говорять дурниць – тому й така відповідь Блаженнійшого +Любомира?

буває різне... :(

GoldLions
новик
новик

Повідомлення GoldLions » 01 листопада 2010, 22:11

А це псевдокатолицизм!??
Вкладення
015_JPIIIndianChief.jpg
015_JPIIIndianChief.jpg (28.89 Кіб) Переглянуто 20801 разів
114_ZapotecBlessing01.jpg
114_ZapotecBlessing01.jpg (46.21 Кіб) Переглянуто 20801 разів
215_HinduMass01.jpg
215_HinduMass01.jpg (85.89 Кіб) Переглянуто 20801 разів

GoldLions
новик
новик

Повідомлення GoldLions » 01 листопада 2010, 22:20

Як це все пояснити? Тільки не говоріть, що фотошоп. Є чимало таких фотографій, а також відео в "дусі діалогу" та "місіонерства". :crazy:
Вкладення
244_Wurzburg.jpg
244_Wurzburg.jpg (116.82 Кіб) Переглянуто 20801 разів
B_054_diasdemon.jpg
B_054_diasdemon.jpg (120.21 Кіб) Переглянуто 20801 разів
227_LourdesHinduDances01.jpg
227_LourdesHinduDances01.jpg (66.89 Кіб) Переглянуто 20801 разів

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 02 листопада 2010, 03:39

GoldLions писав:А це псевдокатолицизм!??

це проповідь миру у світі.
Хоча мавпування Папи може бути і псевдокатолицизмом

Повернутись до “Церква і Суспільство”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей