Чому саме греко-католицизм?

обговорення богословських думок, питань богословської освіти

Модератори: Just_me, Artur, ihor

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 13 травня 2009, 19:11

duncan писав:невже у вас ніколи не виникає сумніву?..
у мене, до прикладу, постійно сумнів у правильності вибору...

Із сумніву та подиву народжується філософія, як знаємо. Сумнів у вірі краще відкинути, бо через нього там народжуються, наприклад, теж секти...
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 16 травня 2009, 07:11

Або ми офігенні специ і чоловіку все стало ясно( в чому сумніваюся), може проблеми з інтернетом( що теж може бути),
або просто захотілося поставити питання, лиш би поставити( що не відкидаю)

Ну або, дійсно, спєци :)

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 16 травня 2009, 13:52

romanm писав:Або ми офігенні специ і чоловіку все стало ясно

Інколи людина краще щось розуміє, якщо звертатися до неї її мовою!

Тільки варто, як на мене, трохи відфільтровувати словечка, адже мова форуму має бути безжаргонною та відповідною - порада і вам, і не вам! :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 16 травня 2009, 14:08

Зрозумів:) Справді, дякую за підказку.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 17 травня 2009, 16:17

romanm писав:Зрозумів:) Справді, дякую за підказку.

Хай Бог благословить! :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Xrystia
дописувач
дописувач

Повідомлення Xrystia » 18 травня 2009, 00:00

ja skazhu chomu ja greko-katolyk, a ne , skazhem, rymo-katolyk chy pravoslavna.Bo mene z dytynsta zavely do ciei cerkvy, ja v niu "zrostala".ja ne e rymo-katolykom, bo blyschyu meni grec'kyu obrjad.Ja ne pravoslavna, bo vyznaju peshis' Papy Ryms'kogo.Ale v Nebo vystachyt' ysim pravednykam!
"Jakwo y vas v dywi mur,vu vsjudu vdoma!I vsjudu vil'nuu!Bo tou,xto ne mae mury,dywe zalewnuu,adwe palae bawannjam robutu zlo.Krawe vuprominjuvatu dobro."L.Hyzar

ljubomyr_ps
старець
старець

Повідомлення ljubomyr_ps » 18 травня 2009, 09:20

Xrystia писав:ja skazhu chomu ja greko-katolyk, a ne , skazhem, rymo-katolyk chy pravoslavna.Bo mene z dytynsta zavely do ciei cerkvy, ja v niu "zrostala".ja ne e rymo-katolykom, bo blyschyu meni grec'kyu obrjad.Ja ne pravoslavna, bo vyznaju peshis' Papy Ryms'kogo.Ale v Nebo vystachyt' ysim pravednykam!

Золоті слова: В Небі вистачить місця усім праведникам".

Так стараймося бути ними - діяти й молитись щоб ними стали всі на втіху й радість Божу!
Життя таке коротке - поспішаймо творити добро!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 18 травня 2009, 10:19

Мені цікаво, люди які задають питання, дійсно хочуть щось взнати, чи тільки так???? Аби просто подивитися що народ говорить? При всій повазі:)

Olya
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Olya » 19 травня 2009, 07:31

Деколи хочеться поспілкуватися з іншими людьми і дізнатися їхню думку. І чи вона співпадає з твоєю. І також можна взнати стільки всього нового.
Розум людини обдумує путь її, але кроки її наставляє Господь.(Прип. Соломона 16:9)
Все буде добре!!!

Xrystia
дописувач
дописувач

Повідомлення Xrystia » 19 травня 2009, 22:01

ljubomyr_ps писав:Так стараймося бути ними - діяти й молитись щоб ними стали всі на втіху й радість Божу!

Tak, "ne nam, Gospody, ne nam, ale Imeni Tvoemu dau slavu"
"Jakwo y vas v dywi mur,vu vsjudu vdoma!I vsjudu vil'nuu!Bo tou,xto ne mae mury,dywe zalewnuu,adwe palae bawannjam robutu zlo.Krawe vuprominjuvatu dobro."L.Hyzar

enginer
дописувач
дописувач

Повідомлення enginer » 23 травня 2009, 10:59

Думаю більше питання яке випливає з даної теми - чи потрібен зараз на сучасному етапі греко-католицька церква? Чи вона можливо вже виконала свою місію? Що буде з УГКЦ після створення Єдиної Помісної Української Церкви? Яка її роль в тому?

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 23 травня 2009, 11:11

enginer писав:Думаю більше питання яке випливає з даної теми - чи потрібен зараз на сучасному етапі греко-католицька церква? Чи вона можливо вже виконала свою місію? Що буде з УГКЦ після створення Єдиної Помісної Української Церкви? Яка її роль в тому?

:shock: Вибачте, але до помісної церкви, УгКц на має ніякого відношення. В католицькому світі нема поняття автокефалії, є поняття sui iuris, і головне це єдність з наступником Петра. УгкЦ і так незалежна і помісна. З таким самим успіхом можна запитати а яка роль католицької церкви взагалі.

Дальше - в ПЦерквах немає єдиного процесу для отримання автокефалії, що видно по УпЦКп і проблемами з РПЦ. В крайньому разі, правосавні хай приєднуються до правдивої церкви.

orest
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення orest » 23 травня 2009, 12:29

вибачаю...
8) хм.. дійсно, на жаль, нема... в документах Ватиканського Собору помісною Церквою названо єпархію!!!:shock: так, це має сенс (єпископ місця і Церква довкола нього), але ж є потреба в окресленні більшої сукупності єпархій як Помісної Церкви і тут поняття sui juris допомагає лиш частково...
впродовж століть Рим перебирав на себе функції безпосередньої канонічної (юридичної та адміністративної) влади над іншими Церквами (йдеться особливо про таких як і ми "уніатів"), воднораз відходячи від первісного принципу першості в любові (авторитету і влади ЛИШЕ в питаннях віри, моралі та в суперечках між Помісними Церквами), а не в безпосередній підпорядкованості і то фактично підпорядкованості не папі, а бюрократу (чиновнику) одного з багатьох римських міністерств - Конгрегації у справах Східних Католицьких Церков - еклезіологічний АБСУРД!!! %)

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 23 травня 2009, 12:48

orest писав:питаннях віри, моралі та в суперечках між Помісними Церквами), а не в безпосередній підпорядкованості і то фактично підпорядкованості не папі, а бюрократу (чиновнику) одного з багатьох римських міністерств - Конгрегації у справах Східних Католицьких Церков - еклезіологічний АБСУРД!!! %)

А хіба зараз, згідно кан права, патріарша церква = верховного архиєпископа не має повного самоуправління. Як, наприклад, в судових так і інших справах????

orest
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення orest » 23 травня 2009, 13:56

хм... ні. не має.
ось що читаємо в ККСЦ:

Кан. 43 – Єпископ Римської Церкви, в якому перебуває доручення, дане Господом самому Петрові, першому з Апостолів, і яке має бути передане його наступникам, є главою Колегії Єпископів, Заступником Христа і Пастирем усієї Церкви тут на землі. Тому силою свого уряду він має найвищу, повну, безпосередню і загальну звичайну владу в Церкві, яку може завжди вільно виконувати.

Кан. 45 – § 1. Силою свого уряду Римський Архієрей має владу не тільки над усією Церквою, а й також одержує над усіма єпархіями та їх спільнотами верховну звичайну владу, через яку одночасно зміцнюється й оберігається власна, звичайна і безпосередня влада, яку мають Єпископи щодо довіреної їхній опіці єпархії.
§ 3. Проти вироку або декрету Римського Архієрея немає апеляції ані відклику.

Кан. 46 – § 1. Римському Архієреєві у виконуванні його уряду помагають Єпископи, які можуть це чинити по-різному, в тому через Синод Єпископів; крім того, помагають йому Отці Кардинали, Римська Курія, Папські Легати, а також інші особи та різні інститути відповідно до потреб даного часу. Усі ці особи й інститути від його імені і його владою виконують доручений їм уряд для добра всіх Церков, згідно з нормами, встановленими самим Римським Архієреєм.

Кан. 48 – Під Апостольським Престолом або Святим Престолом слід розуміти в цьому Кодексі не лише Римського Архієрея, а й Дикастерії та інші інституції Римської Курії, хіба що щось інше застерігає право або випливає з природи речі.

як справедливо зазначив Бурега Владимир Викторович у статті "Украинский католицизм в зеркале Папского ежегодника":
С определенной долей условности можно сказать, что канонический статус УГКЦ сегодня примерно соответствует тому статусу, который имеет Украинская Православная Церковь, находящаяся в составе Московского Патриархата. Обе Церкви являются самоуправляемыми, хотя их автономия остается ограниченной.
http://www.bogoslov.ru/text/403960.html

ось так... %)

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 26 травня 2009, 09:33

А й справді, чому саме греко-католицизм..? ;)

Думаю всі читали спогади матері митрополита Андрея Софії з Фредрів „Молодість і покликання о.Романа Шептицького”.
Згадайте як Бог його кликав до Василіанського чину східного обряду. Згадайте, що Андрей Шептицький перейшов з римо-католицького обряду.... А чому? Ніхто не задумувався?

Наведу спершу дуже цікавий момент із життя митрополита, тоді ще молодого хлопця: „Перед вступом до новіціяту Роман відбув підготовчі реколєкції у найстаршому Бенедиктинському монастирі в Монте Касіно. Там пережив він важку покусу, як сам розказував. «Це була страшна хвилина, хоч вона тривала ледве декілька хвилин. Під час молитви заволоділо мною нараз таке глибоке пізнання-візія, такої могутности й величавости латинської Церкви, її краси й духовних скарбів, що мені здавалося, що я не зможу від неї відірватися і поза нею не зможу служити Богові. І все зачало хитатися і валитися в мені. Тоді я вчинив совершену постанову повної присвяти Господеві, цілковитого прийняття Його пресвятої волі й знова – все пішло – як блискавка, після блискавиці наступили по собі неначе три удари грому, а тоді я відзискав повну свідомість і зрозуміння, що Бог хоче мати мене серед Василіян, а після тієї свідомости вернувся повний, досконалий спокій...»

Бог його кликав перейти до того східного українського обряду лише з тою метою, щоб робити все можливе для повернення його до Святої Римської Церкви латинського обряду. Це є правда! І не є правдою те, що Андрей Шептицький як зараз всі кажуть „очищав від латинізації”.
Митрополит Андрей все своє життя присвятив справі з’єднання всіх до Святого Апостольського Римського Престолу. Прочитайте його Пастирські послання. Він ніколи не казав „греко-католицизм”, він завжди казав – „Свята Католицька Церква”.

Скажу так як я вважаю, що той „греко-католицизм” то є повна пародія, і пора би вже від нього відійти, і пора би вже ступити той крок до об’єднання в Одній Святій Католицькій Вірі по цілому світі.

Igor
старець
старець

Повідомлення Igor » 26 травня 2009, 09:49

Ira писав:....
Скажу так як я вважаю, що той „греко-католицизм” то є повна пародія, і пора би вже від нього відійти, і пора би вже ступити той крок до об’єднання в Одній Святій Католицькій Вірі по цілому світі.

Ура товариші!
Всі на барикади!
За мир на землі всіх в тряпку порвемо!

А може якось спокійніше реагувати?
Може греко-католики також мають право на існування? І буддисти, і православні, і мусульмани? Може варто полюбити свого неоднодумця, але такого близького, незалежно від його віросповідання? Бог сам розбереться хто чого вартий і кожному дасть гідну оцінку, але нам туди пхатись зась. Тільки шляхом добровільного особистого переконання можем доводити людині свою правоту, але жодним чином ніхто з нас не має права зневажати опонента за його погляди і казати що він не правий - це шлях в нікуди.

Тепер моя позиція.
Взагалі я є прихильником Єдиної Вселенської Христової Церкви, але я не за те, щоб когось примусово заставляти обєднуватись, чи не дай Боже когось просто ліквідовувати, я за добровільне свідоме обєднання, навіть якщо треба переступити через своє его.
Але це не є проблема людей, люди готові до обєднання і щиро будуть вітати цей крок, питання до керівництва Церкви (не тільки греко-католицької): Що є важливішим за виконання волі Христа на шляху до створення Єдиної Церкви?

А до того часу, поки амбіції окремих людей будуть стояти на заваді обєднанню греко-католики мають право на існування, на свою віру, так само до речі як і суботники, і пятидесятники, і мусульмани, і інші.
Душу - Богові, життя - Батьківщині, честь - собі...

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 26 травня 2009, 09:54

На загал, питання релігії-віри дуже слизькі, як на мене. Тому не дивуюся, що на деяких сайтах їх категорично не дозволено порушувати... %)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 26 травня 2009, 10:08

Ira писав:Скажу так як я вважаю, що той „греко-католицизм” то є повна пародія, і пора би вже від нього відійти, і пора би вже ступити той крок до об’єднання в Одній Святій Католицькій Вірі по цілому світі.

Якщо, Ira, Вам не подобається термін "греко-католик", то кажіть "католик східного обряду". Невже Ви не розумієте, що вчіпилися букви і виказуєте свою повну несвідомість щодо суті. Я греко-католик, і це не означає, що я гірший чи кращий за римо-католика. І він і я католики. Нас єднає одна віра - католицька. Як, скажіть, я ще маю більше з ним об'єднатися?
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 26 травня 2009, 10:18

Ви прекрасно розумієте про що я...
Скажіть, що у вас, греко-католиків, є спільного з тим обрядом, якого притримується Папа Римський?
От порівняйте ті обряди. Бо я бачу спільним лище згадування у Літургії Папи Римського. Я не бачу, щоб виконувалося греко-католиками те, що виконує Папа і Західна Церква. Тому напрошується висновок, що греко-католики відійшли від Глави Вселенської Церкви.
Востаннє редагувалось 26 травня 2009, 15:35 користувачем Ira, всього редагувалось 2 разів.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 26 травня 2009, 10:37

Ira писав:
Скажіть, що у вас, греко-католиків, є спільного з тим обрядом, якого притримується Папа Римський?

Заувага для шановної пані Ірини!

Якщо щось не подобається в УГКЦ, на її офіційному форумі, то може краще звідси піти по своїй дорозі, щоб не спричинювати ще більших заколотів і непорозумінь на релігійному грунті?
Востаннє редагувалось 26 травня 2009, 11:00 користувачем o.Mykil, всього редагувалось 2 разів.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 26 травня 2009, 10:56

Ira писав:Ви прекрасно розумієте про що я...

Ви відчуваєте різницю між обрядом та вірою? Обряд - це зовнішнє почитання Бога. Грубо можна сказати, що обряд - це людська частина Церкви,а віра - Божа. Ще раз кажу: у римо-католиків та греко-католиків одна віра!!!

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 26 травня 2009, 11:29

А як таке можливе – Віра одна, а обряди зовсім різні?
Хіба Ісус вчив робити одне і те саме в різні способи???
Тоді і Віри нема.

Для прикладу, Матір Божа у Фатімі просила посвятитися Її Непорочному Серцю, у Якому є наше спасіння. Думаю, зі мною всі погодяться, що це не є виявом обряду. Я тут не говорю про образи чи про молитви до Непорочного Серця Марії, я тут маю на увазі - пізнати, полюбити і посвятитися НЕПОРОЧНОМУ СЕРЦЮ МАРІЇ.
Скажіть мені, який греко-католицький єпископ, східний патріарх (той що визнає Папу) чи митрополит те виконав і подав своїм вірним до увірування та виконання? Та напевно що ніякий, тоді про яку єдину Віру ви говорите?

PS. На цьому форумі, як і у нашій державі, я так думаю, є свобода слова, думки та віроісповідання?! Тут же пишуть суботники, євангелісти і т.д. Їм же ніхто не забороняє, правда?

І ще хочу уточнити, що я не ставлю такого наміру силою когось зобов’язавати поміняти обряд. Кожен має свою волю, і було би гріхом ту волю від нього відбирати.
Востаннє редагувалось 26 травня 2009, 15:16 користувачем Ira, всього редагувалось 1 раз.

ola
постійний дописувач
постійний дописувач
Контактна інформація:

Повідомлення ola » 26 травня 2009, 11:41

Для прикладу, Матір Божа у Фатімі просила посвятитися Її Непорочному Серцю, у Якому є наше спасіння. Думаю, зі мною всі погодяться, що це не є виявом обряду. Я тут не говорю про образи чи про молитви до Непорочного Серця Марії, я тут маю на увазі - пізнати, полюбити і посвятитися НЕПОРОЧНОМУ СЕРЦЮ МАРІЇ.

Поясніть, будь ласка, що таке НЕПОРОЧНЕ СЕРЦЕ МАРІЇ, чим пізнання Його, любов до Нього і посвята Йому відрізняється від почитання Богородиці?
Вернися до дому свого, і розкажи, які речі великі вчинив тобі Бог! (Луки 8, 39)

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 26 травня 2009, 12:53

Ira писав:А як таке можливе – Віра одна, а обряди зовсім різні?

Можливе. Ви можете сказати "Я людина", "Я человек", "I'm a human". Одне і те ж саме сказано 3 різними способами. Чи помінялася суть вислову у кожному випадку? Ні! І як таке може бути!? :shock:

wpab
дописувач
дописувач

Повідомлення wpab » 26 травня 2009, 13:17

Пані Ірино, Христос нам заповів зберігати звичаї, традиції, обряди чи віру?

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 26 травня 2009, 13:37

Шановна Ira, почитайте ось це:

Символ віри
Вірую в єдиного Бога Отця, вседержителя, творця неба і землі, і всього видимого і невидимого.
І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, єдинородного, від Отця родженого перед усіма віками – світло від світла, Бога істинного від Бога істинного, родженого, несотвореного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.
Він задля нас, людей, і нашого ради спасення зійшов із небес, і воплотився з Духа Святого і Марії Діви, і стався чоловіком.
І був розп’ятий за нас за Понтія Пилата, і страждав, і був похований, і воскрес у третій день, згідно з писанням. І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця. І вдруге прийде зо славою судити живих і мертвих, а його царству не буде кінця.
І в Духа Святого, Господа животворящого, що від Отця і Сина ізходить, що з Отцем і Сином рівнопоклоняємий і рівнославимий, що говорив через пророків.
В єдину, святу, соборну й апостольську Церкву.
Ісповідую одне хрещення на відпущення гріхів.
Очікую воскресення мертвих і життя будучого віку. Амінь.

Хіба римо-католики вірять в щось інше? Ще раз кажу, дивіться у суть, а не обмежуйтеся лише формою.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 26 травня 2009, 13:50

viter писав:Шановна Ira, почитайте ось це:

Символ віри

На жаль, пані Ірина, здається, має свій "символ віри", нецерковний http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?t=862&start=0
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Simeon
новик
новик

Православна і католицька віри???

Повідомлення Simeon » 30 травня 2009, 19:54

Часто можна почути: "ми православної віри", а дехто твердить і гордиться тим, що він католицької віри. Виходить що є дві віри?
Ап. Павло пише, що "один Бог, одна віра, одне хрещення" Єф.4,5.
Як же ж тут бути?
які основні критерії вкладаються у визначення православної чи католицької віри?
чи правильно є говорити католицька віра, адже католицькість характеризує вселенськість Церкви?

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 30 травня 2009, 20:12

Церква Католицька, а віра - православна у суті, адже належиться до єдиної Вселенської Христової Церкви, отже, правильно славиться Всевишнього і правдиво віриться відповідно до волі Творця нашого. Імхо.

Подивіться, наприклад, як живуть собі православні католики Одеси http://www.cerkva.od.ua
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Повернутись до “Богослов'я”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей