Чому саме греко-католицизм?

обговорення богословських думок, питань богословської освіти

Модератори: Just_me, Artur, ihor

wpab
дописувач
дописувач

Повідомлення wpab » 30 травня 2009, 22:56

Віра насправді одна - католицька, або як кажуть православні УПЦ "кафолицька". У 1054 році відбувся розкол, після якого виник поділ, але не утворилися дві віри. Від православних УПЦ МП можна почути, що католики є єретиками. Ортодоксальна позиція католиків по відношенню до православних аналогічна.
Значення терміну "православ'я" буває різним (право славити, східна церква, візантійський стиль богослужінь і ін.).
Любомир Гузар, інтерв’ю, Львів, 26 січня 2004 року
http://www.patriyarkhat.org.ua/ukr/library/article;87/
Ми вважаємо, що в нас нема з православними різниці у вірі. Такі питання, як чистилище, Непорочне зачаття, чи filioque, є питаннями богослов’я, а не віри. Є різні богословські трактування, але вони лише доповнюють. У будь-якому випадку вони не формують іншої віри. Щодо сопричастя, то наша позиція ось яка: якщо католик перебуває в місці, де нема католицької церкви, він вільно може йти до православної церкви й отримати там Таїнства. І навпаки – якщо православний не може знайти православного священика, ми йому не відмовляємо в Таїнствах, особливо у Святій Сповіді і Святому Причасті.

Інтерв'ю митроп. Володимира, «Церковна Газета» №8 за березень 2007 р, стор. 15:
- А как складываются отношения с католическими церквами? Действительно ли УПЦ, как пишут в наших церковных храмах, не признает таинства римо- и греко-католиков наравне с «раскольниками»?
В і дпов і дь Блаж. Володимира (Сабодан) : „ Если судить из древней практики, то таинства католиков и православных считают действительными обе Ц еркви – это не сегодняшнего дня постановление. Практика такая, что если скажем, священник Католической Церкви переходит в Православие или наоборот, он принимается в том сане, в котором он есть. Это означает, что таинства взаимно признаются . Это касается именно Римо-Католической церкви. И Греко-католической, поскольку это часть Римо-Католической церкви, только восточного обряда. ”

Хоча, слова преп. Феодосія Печерського:
«Множеством ересей своих они (латиняне) всю землю обезчестили. Нет жизни вечной живущим в вере латинской»

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 31 травня 2009, 07:48

«Множеством ересей своих они (латиняне) всю землю обезчестили. Нет жизни вечной живущим в вере латинской»

Згідний з Гузаром, але мені здаються трохи передчасними такі вислови що ні чистилище ні Непорочне зачаття не є питанням віри, а вченням. Є різниця чи М.Б. мала гріх, як вчать ПЦ, а в момент Благовіщення була звільнена від нього, чи була за самого початку звільнена від гріху???? Також чистилище, є різниця з митарствами-можу після них піти або до раю або в інше місце, або як в католиків чистилище - до раю і тільки???? Я би, особисто, звичайно Гузар авторитет, я ніхто, так би не говорив. ПЦ не є така як КЦ, звичайно, можна переплити океан на лодочці, а можна і на лайнері.

Щодо цитати яку ви привели вище. Це не той Феодосій Печерський, а грек, якого також звали Феодосій. Так що зверніть на це увагу. Це є псевдоепіграф 12 ст, який приписують Феодосію Печерському. Здебільшого тексти такого напрямку походять з Греції і безграмотні в критиці латинян. В 13 ст. вони забулися, а вийшли на гора, тільки після Флорентійської Унії.

І я не схильний бачити в тій же УпЦМП, наприклад, наступників Київської традиції. Тут також щодо статусу треба розібратися. Нема такого положення в ПЦ як автономія, так що УпЦМП є та сама РПЦ, вивіска друга. А як встановлювалася її автокефалія, можна знайти. Також 150 років була невизнаною церквою.

wpab
дописувач
дописувач

Повідомлення wpab » 31 травня 2009, 12:11

Щодо цитати яку ви привели вище. Це не той Феодосій Печерський, а грек, якого також звали Феодосій. Так що зверніть на це увагу. Це є псевдоепіграф 12 ст, який приписують Феодосію Печерському. Здебільшого тексти такого напрямку походять з Греції і безграмотні в критиці латинян. В 13 ст. вони забулися, а вийшли на гора, тільки після Флорентійської Унії.

Дуже вдячний за пояснення :friends:

orest
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення orest » 31 травня 2009, 13:44

а ось і не правда, брате.:x
Віра - православна, а Церква - католицька (у православних звучить "кафолицька" тобто "соборна", "вселенська"). :Yahoo!:

wpab
дописувач
дописувач

Повідомлення wpab » 31 травня 2009, 20:00

Псалтирь видавництва Свято-Успенської Пачаївської Лаври, стор. 3:
Символ, рекше ісповіданіє, во сятих отца нашего Афанасія, патріарха александрійскаго

Іже хощеть спастися, прежде всіх подобаеть єму держати кафоліческую віру, єяже аще кто ціли і непорочни не соблюдаеть, кромі всякаго недоумінія, во віки погибнеть. Віра же кафоліческая сія єсть: да єдинаго Бога в Тройці, і Тройцу во єдиниці почитаєм....

orest
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення orest » 31 травня 2009, 21:10

якщо б ви мали можливість щоденно (часто) служити Вечірню та Утренню з православних Міней та Тріодей, то побачили б, що в текстах, як правило (майже завжди), віра "православна", а Церква - "кафолицька". останній приклад - вчорашня велика вечірня присвячена памяті святих отців першого нікейського собору. :P
Востаннє редагувалось 31 травня 2009, 21:28 користувачем orest, всього редагувалось 1 раз.

wpab
дописувач
дописувач

Повідомлення wpab » 31 травня 2009, 21:22

Я мав таку можливість і з вами згідний, але ви самі сказали "як правило".

orest
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення orest » 31 травня 2009, 21:25

утверди Боже святу православну віру католицьких християн (тих, які належать до святої католицької Церкви) на віки віків! :Yahoo!:

wpab
дописувач
дописувач

Повідомлення wpab » 31 травня 2009, 22:04

orest писав:. останній приклад - вчорашня велика вечірня присвячена памяті святих отців першого нікейського собору. :P

Молeбную пaмять днeсь богоноснихъ отцєвъ, всея вселeнныя собрaвшихся, въ світлімъ грaді нікeйстімъ, правослaвнихъ собрaнія, благочeствующе вірно прaзднуимъ. сіи бо лютаго Аріа безбожное велініе благочестномyдренні низложиша, и от кафоліческія церкве соборні того изгнaша...

гість
дописувач
дописувач
Контактна інформація:

Чому я став католиком

Повідомлення гість » 04 червня 2009, 11:05

Чому я став католиком. Йозеф Ратцінгер, 1971 рік

Есе, написане в 1971 році за 7 років до того, як монсеньор Йозеф Ратцінгер став кардиналом

Роздумуючи про Католицьку Церкву, ми можемо порівняти її з місяцем. Місяць не має свого власного світла. Він отримує світло від сонця, без якого запанувала б повна темрява.

Місяць сяє, але його світло не належить йому. Місячні зонди і астронавти побачили, що місяць є ніщо інше як кам'яниста пустка, подібна до пустелі. Вони бачили скелі і піски, картину, що разюче відрізняється від того образу, який склався у нас з давніх часів. Місяць сам по собі - ніщо інше як скелі і піски, але він відбиває світло.

Чи це не точний образ Церкви? Будь-який, хто вивчає її і заглиблюється в неї, також, як і на Місяці, нічого не відкриє, окрім пустелі, пісків і скель - людських слабкостей, що нагадують пил, камені, запустіння. Проте незаперечний той факт, що, навіть якщо вона є ніщо інше як піски і камені, також, милістю Господньою, вона є Світлом.

Я католик тому, що я вірю, що зараз, як і у минулому, незалежно від нас, Господь підтримує Церкву, і ми не можемо перебувати біля Нього, не перебуваючи в Його Церкві. Я належу Католицькій Церкві, бо всупереч усьому я вірю, що це Його Церква, а не "наша".

Це Церква, яка всупереч всій людській недосконалості, яка існує в ній, приводить нас до Ісуса Христа. Лише за допомогою Церкви можу я знайти Його - живого і могутнього, такого, що існує тут і зараз. Без Церкви образ Христа розсіявся б, пішов би прахом і зник. І що стало б з людством, позбавленим Христа?

Я знаходжуся в Церкві з тієї ж причини, з якої я є християнином - тому що людина не може вірувати в ізоляції. Віра можлива в спілкуванні з іншими віруючими. По самій своїй природі віра є об'єднуючою силою. І віра ця має бути церковною, інакше це і не віра зовсім. І подібно до того, як одна людина не вірує в ізоляції, але лише в спілкуванні з іншими, також не може одна людина прояснити для себе віру одними лише власними починами або вигадками.

Я залишаюся в Церкві, бо вірую, що віра, яка можлива лише в Церкві, а не в протистоянні їй, справді необхідна людській істоті і світу.

Я залишаюся в Церкві, бо лише віра, якої навчає Церква, здатна врятувати людину. Великий ідеал нашого покоління - суспільство, вільне від тиранів, страждань і несправедливості. На цьому світі страждання походить не лише від відмінностей в багатстві і владі. Є ті, хто хотів би змусити нас повірити, що ми можемо проявляти наші людські якості без володіння собою, без терпимості до оточуючих, не докладаючи зусиль для подолання труднощів. Нас хочуть переконати в тому, що не обов'язково жертвувати чимось, щоб вберегти ту злагоду, якої ми досягаємо, також як і не обов'язково з терпінням відноситися до постійного протиріччя між тим, що є насправді, і тим, що могло б бути.

Насправді людина може врятуватися лише через Хрест і через сприйняття своїх особистих страждань і страждань інших таких же людей в світі, що знаходять визволення в Страстях Господніх. Лише так людина може стати вільною. Всі інші "пропозиції кращої ціни" можуть закінчитися лише крахом.

Любов - це не лише безоглядне милування. Єдино можлива дорога змінити людину в кращу сторону - полюбити її справжньою любов'ю, при цьому поступово перетворюючи її з того, ким вона є, на того, ким вона може бути. Саме це і здатна зробити Церква.

http://christusimperat.org/uk/node/14650

вірний УГКЦ
новик
новик

Повідомлення вірний УГКЦ » 14 червня 2009, 21:39

Поясніть, будь ласка, що таке НЕПОРОЧНЕ СЕРЦЕ МАРІЇ, чим пізнання Його, любов до Нього і посвята Йому відрізняється від почитання Богородиці?[/quote]

ось тут про НЕПОРОЧНЕ СЕРЦЕ МАРІЇ http://www.saintjosaphat.org.ua/statti/ ... rce-Isusa/

orest
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення orest » 15 червня 2009, 16:56

а чи не слід модератору заборонити лінки на сайти релігійних організацій, які обманюють люд Божий називаючи себе "вірними УГКЦ", але в дійсності будучи поза Церквою разом з своїм очільником- Василем Ковпаком?

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 15 червня 2009, 17:15

orest писав:а чи не слід модератору заборонити лінки на сайти релігійних організацій, які обманюють люд Божий називаючи себе "вірними УГКЦ", але в дійсності будучи поза Церквою разом з своїм очільником- Василем Ковпаком?

Тут все не так просто, оказується що на землю прийшов не тільки ісус, але й Св. Дух = Матір Божа:):)

а на рахунок заборони некатолицьких лінків, які спотворюють навчання КЦ, думаю було би добре.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 15 червня 2009, 19:08

orest писав:а чи не слід модератору заборонити лінки на сайти релігійних організацій

Це, швидше, питання до адміністратора форуму, щоб вніс зміни до наявних правил. Звертайтесь до нього.

Якщо форум існує мало не для всіх, коли при реєстрації теж не питається про релігійну приналежність, то важко поки що щось зробити. Там паче мені на обмежених правах.

Тут є кілька модераторів...
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 27 червня 2009, 21:30

Знову стрічаються православні католики http://www.byzcath.ru/index.php?branch= ... ook_id=255
:)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 28 червня 2009, 07:53

mykil писав:Знову стрічаються православні католики http://www.byzcath.ru/index.php?branch= ... ook_id=255
:)

молодці, там "виростають" справжні "бійці". Вони, можу судити бачивши дописи деяких росіян - католиків, стають католиками не по народженню, як більшість з нас, а після довгого пошуку. Що потім і відбивається дуже позитивно, на їхзнаннях і позиції щодо КЦ.

Католики і є справжні Православні, так , що все ок:)

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 28 червня 2009, 14:21

romanm писав:
Католики і є справжні Православні, так , що все ок:)

Безумовно, одне другому у суті не суперечить відповідно до одності Христової Церкви. Адже маємо найперше Православ*я (вселенське, у вірі) Боже, потім "московське" та інші види-сурогати... :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Смачно
гість
гість

Поясніть будь ласка...

Повідомлення Смачно » 28 червня 2009, 16:09

Чим відрізняється греко-католицизм від православ"я?
І чим від просто католицизма? :)

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 28 червня 2009, 16:11

Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Anatolij
постійний дописувач
постійний дописувач
Контактна інформація:

Повідомлення Anatolij » 30 червня 2009, 00:29

Напишу про традиційних греко-католиків, традиціоналістів (бо більшість сучасних греко-католиків помилково вважає, що то є православний обряд з Папою на чолі Церкви, тобто православні, які підпорядковують Риму). Ця біда виникла через те, що греко-католицька Церква майже століття перебувала у підпіллі, асимільовувалася із православними і тому зявився такий вінегрет. Насправді греко-католицизм пояснюється особливістю його формування двома великими церковними діячами - Свмч. Йосафатом Кунцевичем і Веніямином Рутським, які зрештою і формували обряд.
Свмч. Йосафат дотримувався східно-церковного обряду, тобто літургія, монаші правила, суворість і строгість східного обряду, традиції святкування і т.д.
Рутський запозичив у Римо-католицької Церкви практики, молитви, набожества, зокрема зявилася практика молитви на Вервиці, набожества до Пресвятих Сердець Ісуса і Марії і т.д.
Тому не можна казати, що греко-католицизм - це православний обряд. У студитів він справді чистокровний православний обряд, зате стриженем нашого обряду (попри те, що студити також греко-католики) являється саме Василіянський Чин, який скомпонував традицію східної і західної Церков.

На жаль, сучасна Церковна Влада все більш налаштовується на проросійські чи проправославні позиції, бачу, останніми роками у все більшої кількості церков зникають свята, зокрема ті, що нещодавно відбулися, а саме Свято Євхаристії, Найсвятішого Серця Ісуса, про ці свята все більше замовчується і дуже рідко коли священиками на проповіді згадуються.

Тому зараз у повній мірі дати відповідь на питання, чим відрізняється греко-католицизм від православ"я дуже складно, тому що у чистому вигляді, такому, якому він був у минулому столітті, його не збереглося, він мутував під впливом православя і зараз зберігається у Василіянському Чині та у декількох парафіях.

Найбільша проблема УГКЦ - це питання патріархату, за що я молюся, щоби він не утворився. За що був виключений Ковпак? - Так, він був лефевристом, побудував без дозволу і благословення семінарію, підтримував звязки із лефевристським кардиналом, захопив церкву чи церкви, точно не знаю, - за це справді він несе заслужену кару, але це не справжня причина його виключення, його відлучили за ідею збереження і розвитку традицій того підпільного обряду УГКЦ, який існував до переслідувань, адже це становило серйозну проблему у переході УГКЦ на виключно православний обряд. Патріархат був задуманим ще давно, але особливо сповнення цього "плану" дуже чітко проглядається в останні роки.

Це моя особиста позиція і можливо має провокаційний характер, але я на противагу ковпаківцям і підгірянцям не бунтую проти Церкви і не закликаю це робити, бо обряд - це матеріальне відображення віри, а тому немає якогось виключно-спасительного характеру, спасіння в Церкві відбувається через послух Церкві, церковній владі, а не через обряди. Я лише констатую - греко-католицький обряд мертвий, помер, вічна йому память! :cry:

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 30 червня 2009, 08:53

Я лише констатую - греко-католицький обряд мертвий, помер, вічна йому память!

Не помер, а навпаки повертається до своїх східних традицій. Не бачу нічого поганого в тому, що греко-католицизм поступово позбувається деяких латинських практик, вони ж бо були перейняті набагато пізніше від утвердження нашого обряду як такого, і в чистому вигляді він був значно раніше. З іншої сторони, хто ж вам, шановний, забороняє молитися вервицю, чи вправлятися в якихось інших духовних практиках перейнятих з заходу? Але в той же час, чи ви пробували попрактикуватися в певних східних практиках, побачити їхню красу?
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Mandrivnyk
дописувач
дописувач

Повідомлення Mandrivnyk » 30 червня 2009, 09:37

Мої думки на цю тему в дечому співзвучні із позицією Anatolija. Щоправда не можу погодитися із тим, що Ковпак аж такий ревний католик, що зберіг греко-католицький обряд у "підпільній" формі. Я думаю, він використав це як метод залучення громади і створення "культу особи" священика. Люди пішли за ним, бо він вміло оперує тими традиціями, які сьогодні не практикуються в УГКЦ. Цьому сприяв ще й некваліфікований судовий процес довкола його особи, що й підсилило його позиції і авторитет в очах парафіян. А вони, як ті сліпі кошенята, і далі йдуть за ним, не усвідомлюючи, що чим більше в УГКЦ буде розколів, тим більше страждатимуть людські душі...

Anatolij
постійний дописувач
постійний дописувач
Контактна інформація:

Повідомлення Anatolij » 30 червня 2009, 10:47

vitalko писав:
Я лише констатую - греко-католицький обряд мертвий, помер, вічна йому память!

Не помер, а навпаки повертається до своїх східних традицій. Не бачу нічого поганого в тому, що греко-католицизм поступово позбувається деяких латинських практик, вони ж бо були перейняті набагато пізніше від утвердження нашого обряду як такого, і в чистому вигляді він був значно раніше. З іншої сторони, хто ж вам, шановний, забороняє молитися вервицю, чи вправлятися в якихось інших духовних практиках перейнятих з заходу? Але в той же час, чи ви пробували попрактикуватися в певних східних практиках, побачити їхню красу?

Постає питання, для чого ціле століття греко-католиків переслідували? чому вони одразу ж не переписалися на православя, а чекали аж по ці часи? чому вони дозволяли собі бути переслідуваними, мученими? Наше минуле покоління гнило в таборах, щоби зберегти обряд, традиції, а ми, продажні шкури, плюємо на їхню кров і повертаємося до москальського болота. У переході на православний обряд я вбачаю виключно політичні мотиви, а не "повернення до якогось там хто-зна ким придуманого чистого греко-католицького обряду".

Давайте, попрактикуємося у читанні мантр, а що, також східна практика! І чому ми повинні позбуватися практик, які беруть свій початок від обявлень самого Господа і Богородиці: адорації, культ Пресвятих Сердець, практики, що зявилися після обявлень Богородиці, передані святими?

Чому ми переймаємо східні практики, створені людьми, а Божественні відкидаємо? Яка східна практика була "продиктована" Господом чи Богородицею?

Маю признатися, я страшний українофоб, не тому що я не люблю Україну - вважаю себе патріотом, а тому, що не люблю українців як націю, бо це скажу, культурно, найгірша нація в світі. Вона готова душу дяволу продати, щоби лиш бути злученою з Росією, як бачимо і в релігійній сфері. Вона завжди є підстилкою москалів, так було завжди - влада виконує вказівки москви, а тут і церковна влада чомусь шукає зближення з москалями, не з православям, а саме з москалями! Ще в минулому столітті у греко-католиків була чітка позиція не асимілюватися жодною практикою чи рисою з православним обрядом, бо вони знали, що як і в культурно-політичній площині, це загрожує втратою самобутності чи обряду чи держави.

Я практикую ісихазм, тобто молитву Ісусову, але аж ніяк не вважаю її східною практикою. Візьміть компас і перевірте. Це південна практика, бо походить від Балканів, Афонів, пустинь, а не від москалів чи китайців.

Я дотримуюся позиції, - якщо мої родичі і мій нарід покоління-два тому назад проливало кров саме за "цей" обряд, за цю традицію, значить, якщо я їм зраджу і перейду на інший обряд, я стану українцем, а цього робити я не хочу. Я стану зрадником, я потопчу їхню кров і духовно їм скажу: "ну мучились ви, ну то й що? піддобрили землю і все, зараз інші часи, нам ваших прикладів, подвигів не потрібно. Ми вертаємося до тих, хто вас знищував, переймаємо їхній обряд, а того обряду, за який ви страждали, потрібно позбуватися, бо він не правильний. "

Можливо, якби подібна ситуація була в іншій країні, можна було б погодитись. Але у нашій країні, у наших геополітичних умовах, знаючи нашу історію, не можна допускати асиміляції з москалями на всіх рівнях. І саме бажання зберегти західні практики є результатом не прийняття східних практик.

Anatolij
постійний дописувач
постійний дописувач
Контактна інформація:

Повідомлення Anatolij » 30 червня 2009, 10:54

Mandrivnyk писав:Мої думки на цю тему в дечому співзвучні із позицією Anatolija. Щоправда не можу погодитися із тим, що Ковпак аж такий ревний католик, що зберіг греко-католицький обряд у "підпільній" формі. Я думаю, він використав це як метод залучення громади і створення "культу особи" священика. Люди пішли за ним, бо він вміло оперує тими традиціями, які сьогодні не практикуються в УГКЦ. Цьому сприяв ще й некваліфікований судовий процес довкола його особи, що й підсилило його позиції і авторитет в очах парафіян. А вони, як ті сліпі кошенята, і далі йдуть за ним, не усвідомлюючи, що чим більше в УГКЦ буде розколів, тим більше страждатимуть людські душі...

Можливо так, але його судили не через "культ особи", а через намагання, бажання і загрози зберегти обряд чи традиції, навіть якщо він їх у повній мірі не зберігав, навіть якщо він і не мав це метою свого бунту, сам термін "традиціоналісти", якого він дотримувався і став цому вироком у цій справі.

Старі священики-підпільники зараз головами махають і кажуть, що сучасна молода церковна влада знищила УГКЦ, той обряд, яким вони жили все життя, за який переслідувались, але цих священиків "списали" і ніхто не дає їм голосу щось сказати, інші мовчать.

Мaлuй
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Мaлuй » 30 червня 2009, 11:49

Anatolij писав:Можливо так, але його судили не через "культ особи", а через намагання, бажання і загрози зберегти обряд чи традиції, навіть якщо він їх у повній мірі не зберігав

ну це просто катастрофа!

бідний, нещасний, обмовлений Ковпак... він хотів в Церкві на колінах причащатися і вервичку молити, а його взяли і погані, злі церковники вигнали... :shock:

п.с. закликаю всіх перед тим, як щось писати на форумі, спочатку хоч трохи думати -- всі від цього виграють.

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 30 червня 2009, 12:55

Наше минуле покоління гнило в таборах, щоби зберегти обряд, традиції, а ми, продажні шкури, плюємо на їхню кров і повертаємося до москальського болота. У переході на православний обряд я вбачаю виключно політичні мотиви, а не "повернення до якогось там хто-зна ким придуманого чистого греко-католицького обряду".

Навіть і слів не знаходиться.... :shock: І при чому тут москальске болото? Чи мова йде про те шоб бути як РПЦ? А чи може щоб повернути церкву в обрядовій її складовій до того вигляду, який вона мала до Берестейської унії. Чи вона тоді була "москальською"? А чим тоді УГКЦ взагалі має самоідентифікуватися в лоні католицької, якщо вона все те саме буде мати? Це буде та сама латинська церква, тільки з відправами на українській мові. Якщо вам так їх прагнеться, то будь-ласка, на даний момент в Україні латинники вже відправляють меси на українській мові, сам був, цікаво, але чому я маю звертатися до чогось чужого коли в мене є своє рідне, яке створювалося віками, з часу коли князь Володимир охрестив Русь.

І вмирали не за обряд, а за можливість служити рідною мовою, за можливість висловити своє бачення щодо українства як такого і за любов до рідного народу, і, напевно, найголовніше - за можливість належати до католицької церкви. Чи католицьких священиків латинського обряду не переслідували і не мордували? Можливо і менше ніж греко-католицьких, бо саме в УГКЦ, яка була саме національно-патріотичною церквою, причому східного обряду, бачили комуняки найбільшу загрозу. Бо приручити так як московське православ"я їм не вдалося б ніколи, і священик там не розкрив би таїнство сповіді навіть під загрозою розстрілу.

Маю признатися, я страшний українофоб, не тому що я не люблю Україну - вважаю себе патріотом, а тому, що не люблю українців як націю, бо це скажу, культурно, найгірша нація в світі. Вона готова душу дяволу продати, щоби лиш бути злученою з Росією, як бачимо і в релігійній сфері. Вона завжди є підстилкою москалів, так було завжди - влада виконує вказівки москви, а тут і церковна влада чомусь шукає зближення з москалями, не з православям, а саме з москалями! Ще в минулому столітті у греко-католиків була чітка позиція не асимілюватися жодною практикою чи рисою з православним обрядом, бо вони знали, що як і в культурно-політичній площині, це загрожує втратою самобутності чи обряду чи держави.

То навчіться любити людей, тим більше своїх, бо як не полюбите своїх, то як навчитеся любити чужих? І хто з ким зближення шукає? І, взагалі, звідки вся ця паніка? Церква гине, бо замість читаної Служби Божої відправляється вечірня? А замість вервиці акафіст до Матері БожоЇ?

Я практикую ісихазм, тобто молитву Ісусову, але аж ніяк не вважаю її східною практикою. Візьміть компас і перевірте. Це південна практика, бо походить від Балканів, Афонів, пустинь, а не від москалів чи китайців.

Може вам і не відомо, але Афон завжди вважався важливим центром християнського сходу, і традиція східна туди прийшла з Константинополя як і до нас. Як і до московитів, врешті решт, тільки вони якраз тут ні при чому. І, взагалі, коли говориться про східну традицію, то не чув, шоб до неї хтось десь ліпив РПЦ, тільки у нас додумалися.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 30 червня 2009, 16:18

Те, що в українців була завжди проблема з ідентифікацією - не секрет. Згадайте москофілів, серед тогож таки духовенства УгкЦ ( більш всього мені подобається опис бл. Леоніда Фьодорова в його листах до митр. Шептицького). Так що ця не тільки щойно народжена "мода" асоціювати РПЦ з ортодоксальним Сходом. Це вже було.

По моєму особистому досвіду "ревнителі" чистоти обряду УгкЦ не зовсім розрізняють віру від обряду. Обряд показує мою віру в Бога, виражає її. Отже я не бачу проблеми, чому б тим же бабцям не приймати причастя на колінах, не відмовляти Хресні дороги і т.д. Дякуючи ім, церква вистояла в підпіллі. Тим паче не забувайте, що і в часах коли храми були РПЦ, все рівно служби йшли так, як було прийнято серед народу. Принаймі говорю про Тернопільську обл. А не по чітких еталонах требника РПЦ( по якому до речі й зараз ніхто слово в слово не слідує в тій же РПЦ)

Пардон за офтоп.

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 30 червня 2009, 16:31

Та всі ми в даній вітці вже давно в оффтопі. Вічно хтось затягне розмову не в те русло і нема достатньої сили волі щоб втриматися від відповіді :)
св. Йоан Золотоустий

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 30 червня 2009, 18:34

vitalko писав:І вмирали не за обряд, а за можливість служити рідною мовою, за можливість висловити своє бачення щодо українства як такого і за любов до рідного народу, і, напевно, найголовніше - за можливість належати до католицької церкви.

Підримую на 100%. Обряд не є чимось сталим. Він трансформувався протягом століть і буде далі трансформуватися під впливом різних факторів. Головне це Віра. Не за обряд вмирали а за Віру, за Церкву. Хіба перші християни мали такі обряди, які зараз маємо ми? Ні. А правди Віри в них були ті самі, що і в нас.
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Marat
дописувач
дописувач

Повідомлення Marat » 30 червня 2009, 19:13

Anatolij писав:Давайте, попрактикуємося у читанні мантр, а що, також східна практика! І чому ми повинні позбуватися практик, які беруть свій початок від обявлень самого Господа і Богородиці: адорації, культ Пресвятих Сердець, практики, що зявилися після обявлень Богородиці, передані святими?
Тобто, східні практики створені людьми, західні — Божественні? Ну і ну... Порівнювати читання мантр з практиками Східної Церкви — негарно...
Anatolij писав:На жаль, сучасна Церковна Влада все більш налаштовується на проросійські чи проправославні позиції, бачу, останніми роками у все більшої кількості церков зникають свята, зокрема ті, що нещодавно відбулися, а саме Свято Євхаристії, Найсвятішого Серця Ісуса, про ці свята все більше замовчується і дуже рідко коли священиками на проповіді згадуються.
Це неправда, ви що , не були в храмі дві останні неділі? :(

Повернутись до “Богослов'я”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей