Антикатолицька істерика в Ізраїлі через візит Папи
Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor
Антикатолицька істерика в Ізраїлі через візит Папи
Цими днями Папа відвідав Святу Землю. Здавалось б нічого екстраординарного, якби не позиція спікера ізраїльського парламенту, та цілої "плеяди" йому подібних діячів. Особисто в мене залишився не приємний осад. Невже ізраїльтяни потроху втрачають здоровий глузд? Невже усі спроби католицького-юдейського діалогу так і лишаться спробами? Невже навіть перед лицем серйозної загрози ісламського екстримізму західний світ не здатен до об"єднання?
-
- старець
гість писав:Про цькування Бенедикта XVI в ізраїльській пресі
http://christusimperat.org/uk/node/14032
То воно й не дивно, адже для юдеїв (ортодоксів) християнство напевне ще більш ненависніший ворог ніх іслам вони ж бо потомки тих хто відкинув "наріжний камінь" - правдивого Месію. І в тій ненависті й боротьбі проти християнства вони не заспокояться доти поки не оберуть лжемесію. От і вся каша.
Життя таке коротке - поспішаймо творити добро!
Re: Антикатолицька істерика в Ізраїлі через візит Папи
І в тій ненависті й боротьбі проти християнства вони не заспокояться доти поки не оберуть лжемесію.
Чому це голослівно Ви звинувачуєте євреїв у «ненависті й боротьбі проти християнства» ? Принаймні, я таких фактів не знаю. А може, вони пізнають Христа як правдивого Месію пізніше і не зробили цього досі саме тому, що ще не прийшов визначений Богом час ? Св. Павло вбачає у відмові більшості народу Божого прийняти свого Месію навіть провидіння Боже, бо таким чином спасіння не обмежилося Ізраїлем, а перейшло на всі інші народи, Рим 11,1-12:
"Отож я питаю: Чи ж Бог відкинув Свій народ ? Зовсім ні ! Бо й я ізраїльтянин, із насіння Авраамового, Веніяминового племени. Не відкинув Бог народу Свого, що його перше знав. Чи ви не знаєте, що говорить Писання, де про Іллю, як він скаржиться Богові на Ізраїля, кажучи: Господи, вони повбивали пророків Твоїх, і Твої жертівники поруйнували, і лишився я сам, і шукають моєї душі. Та що каже йому Божа відповідь: Я для Себе зоставив сім тисяч мужа, що перед Ваалом колін не схилили. Також і теперішнього часу залишився останок за вибором благодаті. А коли за благодаттю, то не з учинків, інакше благодать не була б благодаттю. А коли з учинків, то це більше не благодать, інакше вчинок не є вже вчинок. Що ж ? Чого Ізраїль шукає, того не одержав, та одержали вибрані, а останні затверділи, як написано: Бог дав їм духа засипання, очі, щоб не бачили, і вуха, щоб не чули, аж до сьогоднішнього дня. А Давид каже: Нехай станеться стіл їхній за сітку й за пастку, і на спокусу, та їм на заплату; нехай потемніють їхні очі, щоб не бачили, хай назавжди зігнеться хребет їхній ! Тож питаю: Чи ж спіткнулись вони, щоб упасти ? Зовсім ні ! Але з їхнього занепаду спасіння поганам, щоб викликати заздрість у них. А коли їхній занепад багатство для світу, а їхнє упокорення багатство поганам, скільки ж більш повнота їхня ?"
Kaktus писав:Чому це голослівно Ви звинувачуєте євреїв у «ненависті й боротьбі проти християнства» ? Принаймні, я таких фактів не знаю. А може, вони пізнають Христа як правдивого Месію пізніше і не зробили цього досі саме тому, що ще не прийшов визначений Богом час ? Св. Павло вбачає у відмові більшості народу Божого прийняти свого Месію навіть провидіння Боже, бо таким чином спасіння не обмежилося Ізраїлем, а перейшло на всі інші народи, Рим 11,1-12: ...
звинувачення не голослівні, нажаль, але - все добре кажете, от тільки свідоцтво це про те, що Добрий Бог навіть зло перемінює во благо. Юдеї розіп`яли Месію не для того, щоб Слово Боже проповідувалося всім народам ("заздрости ради видали Його")...
Аналогія: наклепник привів у суд батька і зробив все можливе, щоб його скарали на смерть (за злочини, які він не совершав); син успадкувавши його маєток побудував Богові Храми, зайнявся благочинністю... - це не оправдовує вбивцю-наклепника...

Або докажіть зворотнє
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).
о.Олег писав:звинувачення не голослівні, нажаль, але - все добре кажете, от тільки свідоцтво це про те, що Добрий Бог навіть зло перемінює во благо. Юдеї розіп`яли Месію не для того, щоб Слово Боже проповідувалося всім народам ("заздрости ради видали Його")...
Аналогія: наклепник привів у суд батька і зробив все можливе, щоб його скарали на смерть (за злочини, які він не совершав); син успадкувавши його маєток побудував Богові Храми, зайнявся благочинністю... - це не оправдовує вбивцю-наклепника...![]()
Або докажіть зворотнє
Мені здається, що все-таки премудрий учитель народів - св. Павло і зрештою Святе Письмо його устами, має рацію.
Я не оправдовую співучасників, а то й ініціаторів убивства - храмової еліти Єрусалиму, але з юридичної точки зору мені здається, що Ви вкотре помиляєтеся, коли кажете, що Христа вбили юдеї. Він був засуджений римським суддею і згідно з римським правом як потенціальний Месія - "Цар Юдейський", який міг поставити під загрозу римське панування в Палестині. Якби не було римської окупації, то не знаю, чи вбили б Христа, але Його непевно не були б прибили на хрест. Але питання, не в тому, що було б, а в тому, що відбулося.
Kaktus писав:Мені здається, що все-таки премудрий учитель народів - св. Павло і зрештою Святе Письмо його устами, має рацію.
Я не оправдовую співучасників, а то й ініціаторів убивства - храмової еліти Єрусалиму, але з юридичної точки зору мені здається, що Ви вкотре помиляєтеся, коли кажете, що Христа вбили юдеї. Він був засуджений римським суддею і згідно з римським правом як потенціальний Месія - "Цар Юдейський", який міг поставити під загрозу римське панування в Палестині. Якби не було римської окупації, то не знаю, чи вбили б Христа, але Його непевно не були б прибили на хрест. Але питання, не в тому, що було б, а в тому, що відбулося.
так не з Апостолом сперечаюся - з Вашою інтерпритацією (якщо, звичайно, добре Вас розумію) Його слова і Євангелії - Христос прийшов до вибраного (згадаймо жорсткі слова, сказані ханаанці: "негоже брати від дітей і кидати щенятам") народу, але "свої не прийняли Його". І навіть не у цьому проблема: не справа народна - справа особиста прийняти Христа і ми по нині в перемішку кричемо "Осана"/"Розпни"!!, як це не прикро визнавати... Та те, на рахунок чого Ви фантазуєте, нанаводить мене грішного на думку, що Ви не прослідковуєте описаного в Євангелії: причина історичного вбивства Ісуса (саме ті, хто оббрехали і кричали "розіпни") і виконавців вбивства (державний апарат). Знаменним є одне спостереження: в точно такій ж ситуації, але по відношенні до Святої Інквізиції, автори, що вибілюють у данному випадку юдеїв ("розпинала римська влада"), засуджують Інквізицію ("руками держави вбивали інквізитьри"). Це лише мені про щось говорить?

"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).
Повернутись до “Церква і Суспільство”
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей