Коли в нас люди збираються на який небудь мітинг, то ми їх також називаємо "народ". Хіба ж це значить що там зібраний весь народ України, чи тільки певна групка. Так само і тут: весь народ(з натовпу) відповів.... Скільки було того народу невідомо. Але відомо, що кричав він підбурений фарисеями. Та й зрештою, в інших місьцях Євангелій пишеться що "сила народу ішла за ним". Тобто Ісус користувався авторитетом в простих людей, яких, до речі, фарисеї зневажали як "людей землі", рахуючи себе вищою верствою населення. Тому Христос постійно їх(фарисеїв) за це ганив, бо на людях це були страшно побожні люди, а в середині - самозакохані лицеміри, переконані.
Тому то, коли Ісус в"їжджав в Єрусалим, багато народу стелило перед ним пальмове віття, і не думаю що багато тих людей(скільки їх було не відомо), які дійсно йшли за ним перед цими подіями, кричали "Розпни!". Ну і, зрештою, коли говориться весь народ, то думається мені, що коли кричить більшість, то і виглядає, що всі кричать і підтримують.
Та й навіть на тих, що кричали, і навіть з ненавистю не можна всієї провини звалити. Хто брав участь в мітингах в 2004му, той добре пам"ятає як зникає страх перед озброєними людьми в натовпі. Так легко стає - нікого не боїшся, ні за що не відповідаєш, думаєш, що можеш гори перевернути. Те ж саме з ненавистю. Починає кричати групка людей, і всі йдуть за нею. Психологія натовпу. Людина там поводиться по іншому ніж поза ним. Тому однозначно винен організатор, а степінь вини рядових людей дуже розмита.
Та в тому і справа,що тоді всі чекали визволителя(типу Наина).І думаю Пилат це розумів.Бо якби Ісуса повісили на нього(Рим),то це могло би кінчитись зовсім по другому,тобто фарисеї би як завжди все перекрутили,і зробили крайнього Пилата.Але це не було в Божих планах.
А натовпом можна управляти коли вони про Бога не думають,це ідеальна умова.Або змінити поняття Бог,то це взагалі мутанти.

............................................................................
Ви тільки не подумайте що я звинувачую Юдеїв які раніше вітали Ісуса,слухали Його науку,бачили чуда які Він творив,тобто знали що нема гріха на ньому.Но по великому рахунку вони також "вмили руки"(коли дозволили цьому статись,бо ніде не йдеться, щоб якась частина народу захищали Його перед іншою,і реально щось робили для цього), це хоч і схоже,але не так як це сталось з Пилатом.І я навіть не буду порівнювати це з Пилатом,типу хто вчинив гірше(ітак ясно).
Просто себе спитаю,чи я не чиню так само.Тобто можна провести паралелі зі своїм життям.Чи я вірний Церкві,Ісусу,чи не "вмиваю руки" коли хтось невинно терпить.Чи дозволяю собі мовчати, коли в житті чинять наклеп на когось,чи помагаю комусь нести його Хрест,тобто полекшую його.
Чи вірний в Науці Церкви до якої належу,тобто в якій народженний.Чи не роблю більшою ту "прірву" яку зробили люди,між Церквами.Чи помагаю формуванню нашого ,тобто нашої Української Церкви.Бо напевне я народився Г.К.,не для того щоб стати Р.К,чи Прав.Бо коли я хочу бути там де краще чи "правильно",і при цьому нехтую своїм,,,,то хіба я не вмиваю руки???? Коли я перечу(або стою осторонь,не підтримую) вченню наших повадирів,які отримали благословення на свою працю від Патріарха Вселенської Церкви,то хіба я не вмиваю руки?????
Тобто бачу тільки такий сенс цим переданням(Н.З.і решта книг),тобто "міряти" Їх не на когось,а на себе.Бо інакше для мене це не має сенсу.
Я вже казав раніше,якщо це зробити прискіпливо,з душею

,то відпаде всяке бажання засуджувати чи шукати винних, когось зі Св.Писаннь.
Весь світ починається з нас самих,тобто для мене-з мене.
Ну думаю це не оффтоп,висловлююсь як вмію.
Дякую..
P.S.
Доречі цікава персона Пилатова жінка.Хтось може порадити де можна почитати за неї.Тобто такі книги(джерела) які варто прочитати,які не проти Ц.Х.
Непроти після цього поговорити за неї...Зараз нема сенсу,бо ніц не знаю за неї

,хіба когось послухати.