Патріарший Собор і Християнський форум в Києві (відгуки)
Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor
Патріарший Собор і Християнський форум в Києві (відгуки)
Дорогі друзі,
цікаво дізнатись про Ваші відгуки відносно Сесії Патріаршого Собору "Молодь у Церкві третього тисячоліття", а також Християнського форуму.
цікаво дізнатись про Ваші відгуки відносно Сесії Патріаршого Собору "Молодь у Церкві третього тисячоліття", а також Християнського форуму.
У мене є питання до організаторів:
1) яка була мета форуму?
2) наскільки ефективним виявися метод відкритого простору на вашу думку?
3) які переваги-недоліки методу організатори побачили на практиці?
Власні спостереження.
Це було схоже на моделювання звичайного інтернет форуму для тих, хто не має Інтернету
Але й були суттєеві відмінності-можливості відсутні в Інтернеті: спільна молитовна і евхаристійна едність, одночасна наявність тих, хто обговорює дану тему, тобто багато позитивних речей.
Проте реально (я забіг на форум лише на годину з 14:00-15:00) я був дуже розчарований, бо
-безліч місць біля номерів пустувало, тобто на заявлені теми не те що люди, а навіть самі організатори не прийшли. Так як все просто можна було побачити на власні очі, то думаю активними було десь макс. 5-10 тем одночасно. А номерів було біля 30-40.
- більше людей в білих футболочках з емблемою форуму гуляло містом, сиділо-спало навколо і всередині виставкового центру з нульовим результатом для справи. А реально щось обговорювало ну макс. 100 людей, але аж ніяк не 10 000, заявлених у пресс-релізах.
- в обговоренні складних тем (я був присутній на темі "Як об'єднати церкви в Україні") було на рівні: "Бог один, так що нам ділити". Тобто людей які в темі дійсно розбираються, а не лише нею цікавлять насправді було не багато. Звідси, максимум, який можна було досягнути - просто обмінятися інформацією.
Сам я православний, але мені особисто було просто шкода тих грошей, що УГКЦ мабуть витратила на цей захід.
Можливе все не так песимістичнно?
P.S.: Паралельно написав листа на офіційні контакти організаторів з посиланням на цю гілку форуму, може дадуть тут свої відповіді.
1) яка була мета форуму?
2) наскільки ефективним виявися метод відкритого простору на вашу думку?
3) які переваги-недоліки методу організатори побачили на практиці?
Власні спостереження.
Це було схоже на моделювання звичайного інтернет форуму для тих, хто не має Інтернету

Проте реально (я забіг на форум лише на годину з 14:00-15:00) я був дуже розчарований, бо
-безліч місць біля номерів пустувало, тобто на заявлені теми не те що люди, а навіть самі організатори не прийшли. Так як все просто можна було побачити на власні очі, то думаю активними було десь макс. 5-10 тем одночасно. А номерів було біля 30-40.
- більше людей в білих футболочках з емблемою форуму гуляло містом, сиділо-спало навколо і всередині виставкового центру з нульовим результатом для справи. А реально щось обговорювало ну макс. 100 людей, але аж ніяк не 10 000, заявлених у пресс-релізах.
- в обговоренні складних тем (я був присутній на темі "Як об'єднати церкви в Україні") було на рівні: "Бог один, так що нам ділити". Тобто людей які в темі дійсно розбираються, а не лише нею цікавлять насправді було не багато. Звідси, максимум, який можна було досягнути - просто обмінятися інформацією.
Сам я православний, але мені особисто було просто шкода тих грошей, що УГКЦ мабуть витратила на цей захід.
Можливе все не так песимістичнно?
P.S.: Паралельно написав листа на офіційні контакти організаторів з посиланням на цю гілку форуму, може дадуть тут свої відповіді.
Друг прислав посилання. Виявляється всі нотатки (аналог постингів), що робилися під час форуму відсканували і вивісили в Інтернеті тут
http://open-space.in.ua/index.php?optio ... 4&Itemid=1
chmelvv писав:Друг прислав посилання. Виявляється всі нотатки (аналог постингів), що робилися під час форуму відсканували і вивісили в Інтернеті тут
Ну, по їхньому сайту вже можна зробити висновок про "серйозність" організаторів опен-спейсу

ALIENA VITIA IN OCULIS HABEMUS, A TERGO NOSTRA SUNT!
В часі проведення Патріаршого Собору та Молодіжного форуму я уважно слідкував за молоддю, яка приїхала з різних куточків як України, так з-поза її меж. Одне, що можна було виразно зауважити, то це те, що у більшості багато спільних проблем, які мають різне походження. Однак, кожний намагався поділитися досвідом їх подолання, пропонував різні виходи і т.д. На тому тлі, виразно вирізнялися галичани, а особливо львів`яни. Вони, на відміну віж інших, все критикували, у своїх проблемах звинувачували всіх навколо, тільки не себе. Тобто, те, що їх вирізняло - це був дух критиканства (не путати з здоровою критикою). Коментар попереднього учасника (наскільки бачу львівського походження) ще раз це підтверджує. Чи не пора нам, панове, трохи в іншу сторону поглянути на корінь наших проблем? Здається, що у галичан, а особливо у львівян ті корені невмирущі: сусіди, поляки, москалі, а навіть Господь Бог. Може прийшов час трохи зуупинитися з тим критиканством?!
Пане Justyn, мене цікавить саме використання методу Відкритого Простору, а не хто кого критикував. Здається, що ідея непагана, але я очікував більшого. До того ж греко-католики зазвичай відомі своєю активністю, а теми такі підняли, які вже або говорені-переговорені, або настільки індивідуальні, що їх вирішувати треба зі своїм духівником, а не на майданах.
Покищо, я зробив висновок, що якщо буду робити щось подібне, то обов'язково до вільного формування тем, буду додавати блок актуальних тем саме для нашої парафії, братства, тощо. Актуальних з точки зору керівництва, а не рядових членів. Бо рівень усвідомлення проблем у них різний.
Покищо, я зробив висновок, що якщо буду робити щось подібне, то обов'язково до вільного формування тем, буду додавати блок актуальних тем саме для нашої парафії, братства, тощо. Актуальних з точки зору керівництва, а не рядових членів. Бо рівень усвідомлення проблем у них різний.
- demetris
- старець
- Контактна інформація:
Друзі!!!
По перше - на форумі я не був
Особисті та професійні обов"язки завадили.
А з всього прочитано-почутого хочу сказати, що методика відкритого простору насправді ДУ-У-У-УЖЕ ефективна, проте для компетентних та вмотивованих учасників. Це я вам як психолог кажу...
Решта - це вже деталі. Вважаю,що сам факт проведення заходу такого маштабу у Києві, а не у Львові, на приклад, багато чого вартує.
Щодо коштів... оренда експоцентру десь у межах десятка-двох тис. у. е. на добу
ПЕРЕКОНАНИЙ, що це виключно спонсорські кошти!
По перше - на форумі я не був

Особисті та професійні обов"язки завадили.
А з всього прочитано-почутого хочу сказати, що методика відкритого простору насправді ДУ-У-У-УЖЕ ефективна, проте для компетентних та вмотивованих учасників. Це я вам як психолог кажу...
Решта - це вже деталі. Вважаю,що сам факт проведення заходу такого маштабу у Києві, а не у Львові, на приклад, багато чого вартує.
Щодо коштів... оренда експоцентру десь у межах десятка-двох тис. у. е. на добу

ПЕРЕКОНАНИЙ, що це виключно спонсорські кошти!
З повагою, Дмитро.
Дорогий Chmelyv,
щоби не бути анонімним... Мене звати єрм. Юстин Бойко. Говорю з власного досвіду, бо був присутній так на Соборі як і на Форумі. Організаційних недотягнень можна знайти багато. Але ... при чім тут Ваша зацікавленість грошима до конструктивної дискусії. Чому саме гроші Вас цікавлять, а не щось інше. Саме тому, з тим, хто розпочинає розмову з грошей, той виказує, що є зацікавлений не справою, але чимось іншим.
Якщо Ви дійсно щиро про це запитуєте, то зверніться до організаторів, а не через Форум.
А щодо грошей ... Не заню хто їх пожертвував, але при нагоді дякую тим хто пожертвував і тим, хто вміло використав кошти. Нехай Господь їм допомагає надалі!
щоби не бути анонімним... Мене звати єрм. Юстин Бойко. Говорю з власного досвіду, бо був присутній так на Соборі як і на Форумі. Організаційних недотягнень можна знайти багато. Але ... при чім тут Ваша зацікавленість грошима до конструктивної дискусії. Чому саме гроші Вас цікавлять, а не щось інше. Саме тому, з тим, хто розпочинає розмову з грошей, той виказує, що є зацікавлений не справою, але чимось іншим.
Якщо Ви дійсно щиро про це запитуєте, то зверніться до організаторів, а не через Форум.
А щодо грошей ... Не заню хто їх пожертвував, але при нагоді дякую тим хто пожертвував і тим, хто вміло використав кошти. Нехай Господь їм допомагає надалі!
- ola
- постійний дописувач
- Контактна інформація:
цей Форум - це був чудовий час! час бути разом, час відкритися на Церкву, час впевнитися у тому, що УГКЦ - то церква не бабусь і дідусів, а тих усіх, які шукають або знайшли Ісуса Христа, незалежно від віку:)))
Я особисто чулася в Церкві, яку "творять не стовпи, а люди"
А люди - на відміну від стовпів - дуже різні-різні.
І творчість була різною... Від найкольоровіших спальників і кериматів звечора до копиць різних (але все одно Патріарших
) за формою і кольором свячених яблук зранку на Переображення...
Коли мені шось виглядало дивним, то я собі казала, що "в саду нашого Господа тваринок і рослинок - тобто нас - дуже багато". Наприклад, різношерсті артисти на концерті перед чуваннями (від "будівничого Собору" до "Може, хтось це ліпше робив - спи до завтра, спробуєм, може, ще..." гм...не впевнена, що то просто про сон і чисту любов...)
Шкода, що на чуваннях було так мало "чувальників" - "ночувальників" було більше
А той плакат із плодами Святого Духа і тлумачення було насправді дуже файним!!! І пантоміми тернопільські, і банси - суперові...
Шкода, що "змазаним" виявився той зворушливий момент із відреченням і відновленням обіцянок хрещення...
Гасла у експоцентрі видалися мені трохи "нью-ейджівськими": "Якщо кінець, то кінець...", "Все починається тоді, коли має початися..." (то, певно, про годину привітання Блаженнішого, яка з 14 плавно стала 18 ). І той знак питання у головному гаслі... То через те, що ми, молоді, завжди і у всьому сумніваємося??
Дуже торкнули мене декілька моментів: люди, які снували Києвом із символікою Форуму і ставали, самі того не підозрюючи, можливо, вперше в житті (!!) маленькими лампочками ("Ви - світло світу"
)присутності християнської молоді у Києві... Це була така жива реклама, що нууууууу!!! Футболка, яку мало не вдягнув Блаженніший, вітаючи учасників Форуму, і його ранкова проповідь про покликання. Я майже плакала! Завершальне "Отче наш" після нічних чувань, коли всі трималися за руки і виразно не чекали того трагічного "на добраніч" о 5 ранку:cry:
Ще...
Не знаю зараз. Ще поукладаю враження...
Попри все, такого у нашій Церкві ще не було ніколи! І впевнена, що багато хто із нас, навіть критикуючи
, зробив у Києві безліч фотографій серцем... які не стираються, правда?
Я особисто чулася в Церкві, яку "творять не стовпи, а люди"

І творчість була різною... Від найкольоровіших спальників і кериматів звечора до копиць різних (але все одно Патріарших

Коли мені шось виглядало дивним, то я собі казала, що "в саду нашого Господа тваринок і рослинок - тобто нас - дуже багато". Наприклад, різношерсті артисти на концерті перед чуваннями (від "будівничого Собору" до "Може, хтось це ліпше робив - спи до завтра, спробуєм, може, ще..." гм...не впевнена, що то просто про сон і чисту любов...)
Шкода, що на чуваннях було так мало "чувальників" - "ночувальників" було більше

Шкода, що "змазаним" виявився той зворушливий момент із відреченням і відновленням обіцянок хрещення...
Гасла у експоцентрі видалися мені трохи "нью-ейджівськими": "Якщо кінець, то кінець...", "Все починається тоді, коли має початися..." (то, певно, про годину привітання Блаженнішого, яка з 14 плавно стала 18 ). І той знак питання у головному гаслі... То через те, що ми, молоді, завжди і у всьому сумніваємося??
Дуже торкнули мене декілька моментів: люди, які снували Києвом із символікою Форуму і ставали, самі того не підозрюючи, можливо, вперше в житті (!!) маленькими лампочками ("Ви - світло світу"

Ще...
Не знаю зараз. Ще поукладаю враження...
Попри все, такого у нашій Церкві ще не було ніколи! І впевнена, що багато хто із нас, навіть критикуючи

Вернися до дому свого, і розкажи, які речі великі вчинив тобі Бог! (Луки 8, 39)
-
- початківець
- Контактна інформація:
ola писав:Гасла у експоцентрі видалися мені трохи "нью-ейджівськими": "Якщо кінець, то кінець...", "Все починається тоді, коли має початися..." (то, певно, про годину привітання Блаженнішого, яка з 14 плавно стала 18 ). І той знак питання у головному гаслі... То через те, що ми, молоді, завжди і у всьому сумніваємося??
То були не гасла, а принципи проведення відкритого простору. Ти мабуть пропустила коли про це говорили.
Повернутись до “Церква і Суспільство”
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей