Відсутність місця праці для молодих священиків

говоримо про все на світі

Модератори: Artur, ihor

Cardinal
дописувач
дописувач

Повідомлення Cardinal » 31 жовтня 2009, 10:34

Особисто мав нагоду бути свідком, як жінка священника його дусить через брак коштів!

Як на мене нашій церкві зараз, як ніколи, потрібні молоді не одруженні священники!

Їм менше коштів потрібно, менша навантаження на парафію, більше часу на парафію і т.д.

Олюся
дописувач
дописувач

Повідомлення Олюся » 31 жовтня 2009, 22:12

Особисто мав нагоду бути свідком, як жінка священника його дусить через брак коштів!

Не тільки жінка священика докоряє чоловіка через брак коштів. Таке трапляється часто в багатьох сім'ях.

Думаю, що Церкві і суспільству потрібні добрі священики, а питання одруження тут вже буде другорядне. Одружений священик так само може зробити багато доброго для добра Церкви і народу. Одруженому ще й є допомога і підтримка, коли він має біля себе дружину, яка любить його, допомагає і підтримує. Але це повинна бути дружина, яка любить свого чоловіка жертовно. Дівчата повинні свідомо підходити до одруження з хлопцем, який у майбутньому бути служителем Церкви, а не будувати мрії далекі від реальності.

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 31 жовтня 2009, 23:27

Дівчата повинні свідомо підходити до одруження з хлопцем, який у майбутньому бути служителем Церкви, а не будувати мрії далекі від реальності.

Та то так в кожному шлюбі має бути, імхо. Хіба можливий щасливий шлюб без жертовної любові? Врешті-решт шлюб це і є жертва. І мрії далекі від реальності не треба будувати будь з ким, а реально на речі дивитися. Бо дуже багато людей одружуються не з тою людиною, яка насправді є, а з тою - яку вони хочуть бачити, думаючи, що зможуть її в майбутньому змінити, і коли це не вдається - починаються серйозні проблеми.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 02 листопада 2009, 12:13

тема про одружених священиків вже була: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?p=5087&highlight=#5087
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 02 листопада 2009, 12:42

Cardinal писав:Особисто мав нагоду бути свідком, як жінка священника його дусить через брак коштів!

Як на мене нашій церкві зараз, як ніколи, потрібні молоді не одруженні священники!

Їм менше коштів потрібно, менша навантаження на парафію, більше часу на парафію і т.д.

та буває і таке... Лише завжди знаходиться той, що захоче "дусити" і особисто я знаю священиків, яких гризе з того ж питання браку коштів рідна сестра чи мама. Одруження/не - це надто поверховий підхід імхо... Церкві (і це питання не лише сучасності) потрібні хороші (віруючі/духовні/освітчені/виважені/послушні...) священики, а не заробітчани і стан тут, нажаль, не визначник. "Нажаль" - бо хотілося би якоїсь простоти вирішення проблем, а її немає...
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

ivtern
початківець
початківець

Re:

Повідомлення ivtern » 27 травня 2010, 12:01

Вирішення проблем завжди є. Але якою жертвою. В принципі Священик не повинен переживати за гроші а тим більше за матеріальні блага (хати, машини, плазмові телевізори) Одне з вирішення такої проблеми втілював А. Шептицький про досягнення якого богато хто забув. Проце сказано в передачі на радіо Воскресіння

http://www.rr.lviv.ua/mp3/pokrova-fond/ ... avanyo.mp3

Другий момент це те що молодий священик, а може старий також, не вміє користуватися грішми. А саме відкладати. Ми вміємо збирати на щось, щоб потім купити. А відкласти і цього не рухати, до пенсії, не вміє ніхто. От і думайте де наші біди.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Re: Re:

Повідомлення о.Олег » 27 травня 2010, 12:48

ivtern писав:Другий момент це те що молодий священик, а може старий також, не вміє користуватися грішми. А саме відкладати. Ми вміємо збирати на щось, щоб потім купити. А відкласти і цього не рухати, до пенсії, не вміє ніхто. От і думайте де наші біди.

цікаво. Хоч я і проти вживаного Вами "ніхто" і розумію, що Ви скоріш за все про якісь банки і пенсійні фонди (для чого існує вже конкретна гілочка), можливо варта Вас попросити уточнити, про що йдеться у цій Вашій фразі? :)
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

ivtern
початківець
початківець

Повідомлення ivtern » 27 травня 2010, 13:56

можливо варта Вас попросити утачнити, про що йдеться у цій Вашій фразі? :)[/

Звичайно. Ця тема є продовження проблеми "відсутність місця праці для молодих священиків" . Хочу сказати що молоді священики, хочуть гарної великої парафії, щоб можна було прогодувати сімю, хоча б. А якщо таких нема то тоді проблема, куди відправлять на служіння?
Тут варто задуматися чи справді мала парафія це погано? І чи варто зосереджуватися тільки на пожертвах прихожан?. В україні є багато різних можливостей де людина може себе реалізувати а також і про парафію дбати.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 27 травня 2010, 14:05

ivtern писав:
можливо варта Вас попросити утачнити, про що йдеться у цій Вашій фразі? :)[/

Звичайно. Ця тема є продовження проблеми "відсутність місця праці для молодих священиків" . Хочу сказати що молоді священики, хочуть гарної великої парафії, щоб можна було прогодувати сімю, хоча б. А якщо таких нема то тоді проблема, куди відправлять на служіння?
Тут варто задуматися чи справді мала парафія це погано? І чи варто зосереджуватися тільки на пожертвах прихожан?. В україні є багато різних можливостей де людина може себе реалізувати а також і про парафію дбати.

наприклад? Якщо, звичайно, Ви розумієте, що священик мав би займатися лише священичою працею (відповідно до послуху Церкві) і не проповідуєте непослуху. :(

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Re:

Повідомлення o.Mykil » 28 травня 2010, 06:40

Олюнька писав:Україна велика, є де працювати.

А світ Божий широкий. Та й є вказівка Спасителя навчати всі народи... :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Re:

Повідомлення o.Mykil » 28 травня 2010, 06:43

Cardinal писав:Особисто мав нагоду бути свідком, як жінка священника його дусить через брак коштів!

А ще мені розповідали про один такий сумний випадок, що трапився раніше в Україні, що, мовляв, молода дружина душпастиря одного дня повиносила з хати священичий одяг і порозвішувала його по паркані, сказавши до чоловіка-отця: "Яка користь із твого священства, коли ми не можемо прогодувати нормально дітей?". Щось таке було... :(
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 28 травня 2010, 08:01

o.Mykil писав:

А ще мені розповідали про один такий сумний випадок, що трапився раніше в Україні, що, мовляв, молода дружина душпастиря одного дня повиносила з хати священичий одяг і порозвішувала його по паркані, сказавши до чоловіка-отця: "Яка користь із твого священства, коли ми не можемо прогодувати нормально дітей?". Щось таке було... :(

різно буває... Як і в кожній сім'ї. А буває, що жінка дуже помагає свому чоловікові-священикові. Наприклад - в моїй сім'ї. Інших також знаю: і катехизують, і керують хором, і дякують... Думаю - наша тема є дійсністю лише у окремих, найчастіше - залежних саме від, власне, священика, випадках. Тобто - не від того, що він "молодий". чи що "немає місця".

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 28 травня 2010, 08:05

але цікаво, що мав на увазі ivtern...

ivtern
початківець
початківець

Re: відсутність місця праці для молодих священиків

Повідомлення ivtern » 28 травня 2010, 15:04

В першу чергу самоорганізуватися і визначитися що саме і чим молодий священик може займатися а чим ні. Практичні рекомендації звичайно для кожного особито від консультанта з особистого фінансового планування. Наприклад простий бізнес-план який дає невеликі прибутки але постійно.
Другий момент потрібно знати куди вкладати щоб зберегти вартість грошей. (наприклад інститут спільного інвестування)

P.S. Хто не розуміє про що я прослухайте радіо передачу яка була раніше.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 28 травня 2010, 21:24

ivtern писав:

В першу чергу самоорганізуватися і визначитися що саме і чим молодий священик може займатися а чим ні. Практичні рекомендації звичайно для кожного особито від консультанта з особистого фінансового планування. Наприклад простий бізнес-план який дає невеликі прибутки але постійно.
Другий момент потрібно знати куди вкладати щоб зберегти вартість грошей. (наприклад інститут спільного інвестування)

P.S. Хто не розуміє про що я прослухайте радіо передачу яка була раніше.

важко слухати передачу, тому поясніть, якщо можете. Тільки дуже прошу не забути, що священик зобов'язаний Церквою працювати саме на священичій ниві. Бізнес заборонений. Через підставних осіб включно.
добраніч

прочанка
старець
старець

Повідомлення прочанка » 29 травня 2010, 13:05

:(
о.Олег писав:різно буває... Як і в кожній сім'ї. А буває, що жінка дуже помагає свому чоловікові-священикові. Наприклад - в моїй сім'ї. Інших також знаю: і катехизують, і керують хором, і дякують... Думаю - наша тема є дійсністю лише у окремих, найчастіше - залежних саме від, власне, священика, випадках. Тобто - не від того, що він "молодий". чи що "немає місця".

Один знайомий священик, який подавав хороші надії, вибрав інший шлях - повернувся додому, у рідне село. Має багато дітей, заробітки -мізерні, а ще останнім з ближнім поділиться... Жінка бідкається, грошей бракує, але... розуміє і підтримує чоловіка. Які вона шиє фелони! Працює, не покладаючи рук. У нас нема жінок-священиків, зате є їхні супруги, імості. Така жінка, яка розуміє місію чоловіка і підтримує його у всьому,залишаючись в тіні, гідна найкращої шани і поваги.
Не бійтеся!

Igor
старець
старець

Повідомлення Igor » 30 травня 2010, 09:59

о.Олег писав:але цікаво, що мав на увазі ivtern...

Він мав на увазі що навіть з того мізеру який є, треба віддати частину до їхнього фонду, щоб потому Вони їх вам, може, повернули.

о.Олег писав:важко слухати передачу, тому поясніть, якщо можете. Тільки дуже прошу не забути, що священик зобов'язаний Церквою працювати саме на священичій ниві. Бізнес заборонений. Через підставних осіб включно.
добраніч

А що значить працювати на священничій ниві?

Ховати померлого і заглядати хто скільки кине?
Чи доводити парафіянам мінімальні внески з кожної хати на церкву?

Я розумію що для багатьох священників це робота, але я не можу зрозуміти, чому Христос не гнушався мати спеціальність і, напевно, довший час по ній працювати?
То чому сучасний священник не може мати додаткової спеціальності?

Крім того Ви говорили за бізнес, але от питання, чому священник не може, використовуючи свій авторитет (якщо має звичайно), стати засновником бізнесу який створить на парафії робочі місця і стане джерелом сплати десятини з доходу?

П.С. Узагалі вищевказана проблема актуальна не тільки для свящзенників, але і для інших спеціальностей, наприклад юристів, бухгалтерів, економістів. І саме головне коли питаєш тих людей що вони будуть робити по закінченні ВУЗу і узагалі чому вони до нього йшли - ніхто нічого не знає. Може просто варто десять раз подумати, перед тим як йти вчитись?
Душу - Богові, життя - Батьківщині, честь - собі...

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 30 травня 2010, 10:37

Igor писав:
о.Олег писав:але цікаво, що мав на увазі ivtern...

Він мав на увазі що навіть з того мізеру який є, треба віддати частину до їхнього фонду, щоб потому Вони їх вам, може, повернули.

можливо і так, але про це відкрито окрему гілочку і, окрім того, питався ivtern, а Ви його щойно образили. Навіть, якщо Ви праві - Вам попередження

Igor писав:
о.Олег писав:важко слухати передачу, тому поясніть, якщо можете. Тільки дуже прошу не забути, що священик зобов'язаний Церквою працювати саме на священичій ниві. Бізнес заборонений. Через підставних осіб включно.
добраніч

А що значить працювати на священничій ниві? Ховати померлого і заглядати хто скільки кине? Чи доводити парафіянам мінімальні внески з кожної хати на церкву?

не обов'язково. Тому і цікавила відповідь на питання. Стосовно ж того, про що Ви кажете - парохія приймає священика до себе і бере на себе зобов'язання його утримувати. У своїй діяльності парохіяльного священика жодного разу не підносив питання "хто скільки кине" чи яким має бути моє утримання. Парафія це робить сама і на сьогодні моє священика утримання становить 750 грн. Є більші утримання, а є і менші.
Igor писав: Я розумію що для багатьох священників це робота, але я не можу зрозуміти, чому Христос не гнушався мати спеціальність і, напевно, довший час по ній працювати? То чому сучасний священник не може мати додаткової спеціальності?

так і всі мої знайомі священики, допоки почали священодіяти, також працювали по спеціальностях. Лісоруба знаю, вчителів, військового... Я грішний працював (і працюю) з людьми неповносправними. Не розумію Вашого "то чому".
Igor писав: Крім того Ви говорили за бізнес, але от питання, чому священник не може, використовуючи свій авторитет (якщо має звичайно), стати засновником бізнесу який створить на парафії робочі місця і стане джерелом сплати десятини з доходу?

моя відповідь - християнство у такому випадку може відійти на другий план. Парафія може, звичайно, бути і засновником бізнесу, але священик має доволі праці саме на ниві священичій (розумію, що може цим не займатися, але точно - має обов'язок провадити катехизацію всіх рівнів, братства, сестринства, Читання... окрім Літургій і Треб) і саме Парафія беручи до себе священика має це уможливити. Якщо священик буде влаштовувати бізнеси - священича праця точно постраждає і, боюсь, може перетворитися на "додаток" до основної праці. Це знаю чітко: якщо піду на працю, куди мене кличуть, буду заробляти (ставка) на 4 тис. більше, аніж на Парафії. Але не йду. Не тому, що не маю заробляти стільки - вимучений кожного дня і це було б нормально, щоб фінансові питання турбували мене якнайменше: просто поставив собі пріорітети. Маю покликання. До Священства.
Igor писав:П.С. Узагалі вищевказана проблема актуальна не тільки для свящзенників, але і для інших спеціальностей, наприклад юристів, бухгалтерів, економістів. І саме головне коли питаєш тих людей що вони будуть робити по закінченні ВУЗу і узагалі чому вони до нього йшли - ніхто нічого не знає. Може просто варто десять раз подумати, перед тим як йти вчитись?

можна говорити про покликання до тої чи іншої праці, але покликання до Священства нмд дуже іншої природи. Божої. Що про "юристів, бухгалтерів, економістів" сказати переважно важко. Правда - це накладає відповідальність на священика нести Покликання не заплямивши його гріхом, приклади яких (гріхів) з життя священиків думаю і спричинили цей Ваш допис...
З повагою
о.Олег Жаровський

ivtern
початківець
початківець

Повідомлення ivtern » 31 травня 2010, 12:27

Igor писав:Він мав на увазі що навіть з того мізеру який є, треба віддати частину до їхнього фонду, щоб потому Вони їх вам, може, повернули.

Віддавати завжди треба і не тільки в фонд (питання надійності фонду в окремій гілці форуму) в кращому випадку віддати в церкву. Тому і Блаженіший Любомир висловився "Ми покликали до життя наш пенсійний фонд дбаючи виключно про соціальний захист наших вірних".
Втілення праці Шептицького і є відповідь на питання відсутність місця праці для молодих священиків.

о.Олег писав:важко слухати передачу, тому поясніть, якщо можете. Тільки дуже прошу не забути, що священик зобов'язаний Церквою працювати саме на священичій ниві. Бізнес заборонений. Через підставних осіб включно

Розумію. Бізнес для власної наживи це гріх для священика. Але і для звичайної людини тоже недобре.
Бізнес в Україні є можливо нове слово і не всі його розуміють. Наприклад церква бізнесом не займається і не буде. А проводить діяльність для поширення віри. І не варто відмовлятися від того що грошей для цього не потрібно.

Чи доводити парафіянам мінімальні внески з кожної хати на церкву?

А чому ні? Якщо парафія мала? Коли добровільних пожертв не вистачає для утримання парафіяльної церкви.
Стосовно ж того, про що Ви кажете - парохія приймає священика до себе і бере на себе зобов'язання його утримувати. У своїй діяльності парохіяльного священика жодного разу не підносив питання "хто скільки кине" чи яким має бути моє утримання. Парафія це робить сама і на сьогодні моє священика утримання становить 750 грн. Є більші утримання, а є і менші.

А чому не священик повинен утримувати парохію а вона його. Наприклад знаю такі парохії де священик дійсно утримує парохію займаючись сільсько-господарською діяльністю. І тим більше парафіяни в цьому його підтримують.

Місце праці священика зараз як незоране поле. Буває таке що священик емерит мусить служити на парафії і таких багато. Через це і молоді священики не мають куди дітися.
Востаннє редагувалось 31 травня 2010, 15:58 користувачем ivtern, всього редагувалось 1 раз.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 31 травня 2010, 12:54

ivtern писав:Втілення праці Шептицького і є відповідь на питання відсутність місця праці для молодих священиків.

розкажіть, якщо можна, про це

ivtern
початківець
початківець

Повідомлення ivtern » 31 травня 2010, 15:54

о.Олег писав:
ivtern писав:Втілення праці Шептицького і є відповідь на питання відсутність місця праці для молодих священиків.

Я не збираюся файл мр3 перетворювати в текст.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 31 травня 2010, 17:09

ivtern писав:
о.Олег писав:

Я не збираюся файл мр3 перетворювати в текст.

шкода. Але переслухав. І далі не розумію Вас. Мене цікавить практичне примінення. І я абсолютно не є за те, щоб брати приклад з згаданої роботи протестантів, яку можу охарактеризувати словами одного з п'ятидесятницьких пастирів: "сьогодні я його витягну з наркоманії, а завтра він збудує мені дім молитви"... Якщо йдеться про соціальну роботу (можна трактувати як виразно священичу), то поле роботи дійсно широченне. От лише, якщо дивитися з точки зору фінансової - потребує постійних джерел фінансування. Значних коштів. Це говорю з досвіду (співпрацюю з ЛМГО "Оселя", наприклад).

j_kop21
дописувач
дописувач

Повідомлення j_kop21 » 01 червня 2010, 12:31

Цікаво дискутуєте. Я б приєднався, але прошу розставити акценти у самій темі, якщо можна.
Ми говоримо, що священик служить, отже парафія - місце служіння.
Місце праці - там де заробляються гроші.
Прошу пояснити: йдеться про відсутність парафій чи про трудність заробляння грошей?
Чи може якась внутрішня дилема?

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 01 червня 2010, 12:38

j_kop21 писав:Цікаво дискутуєте. Я б приєднався, але прошу розставити акценти у самій темі, якщо можна.
Прошу пояснити: йдеться про відсутність парафій чи про трудність заробляння грошей?

Думаю, що швидше про гроші йдеться, бо потреба в священиках велика. :Search:
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 червня 2010, 12:40

Олюнька писав:
j_kop21 писав:Цікаво дискутуєте. Я б приєднався, але прошу розставити акценти у самій темі, якщо можна.

Думаю, що швидше про гроші йдеться, бо потреба в священиках велика. :Search:

якщо подивитеся на розвиток теми, то можна зауважити: Іван-Віталій, який її відкрив, залишив нас самим визначити, про що йдеться. Для кожного з нас. А для Вас? Запрошуємо :)

j_kop21
дописувач
дописувач

Повідомлення j_kop21 » 01 червня 2010, 12:44

напевно він вже знайшов своє призначення :lol:
приєднуюся

ivtern
початківець
початківець

Повідомлення ivtern » 01 червня 2010, 13:06

о.Олег писав:шкода. Але переслухав. І далі не розумію Вас. Мене цікавить практичне примінення. І я абсолютно не є за те, щоб брати приклад з згаданої роботи протестантів, яку можу охарактеризувати словами одного з п'ятидесятницьких пастирів: "сьогодні я його витягну з наркоманії, а завтра він збудує мені дім молитви"... Якщо йдеться про соціальну роботу (можна трактувати як виразно священичу), то поле роботи дійсно широченне. От лише, якщо дивитися з точки зору фінансової - потребує постійних джерел фінансування. Значних коштів. Це говорю з досвіду (співпрацюю з ЛМГО "Оселя", наприклад).

Практичне примінення характеризується осмисленням реальності із досвіду минулого для покращення майбутнього.
Соціальна робота не тільки для священиків а і для мирян. Якщо йдеться про фінанси або краще фінансову грамотність то між цим знанням і людиною знаходиться широчення прірва. (наприклад безліч фінансових послуг в Україні). Через що і люди "влітають". Потім появляється негативне ставлення до грошей і недовіра до будь-якої діяльності.
Дійсно можна почати із священиків а особливо молодих.
На рахунок джерел фінансівання згідний. Але в одномі випадку колитреба швидкий результат. А коли джерела немає-- тоді фінансувати час а результат прийде пізніше.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 червня 2010, 15:34

ivtern писав:Практичне примінення характеризується осмисленням реальності із досвіду минулого для покращення майбутнього.
Соціальна робота не тільки для священиків а і для мирян. Якщо йдеться про фінанси або краще фінансову грамотність то між цим знанням і людиною знаходиться широчення прірва. (наприклад безліч фінансових послуг в Україні). Через що і люди "влітають". Потім появляється негативне ставлення до грошей і недовіра до будь-якої діяльності.
Дійсно можна почати із священиків а особливо молодих.

відчув у Вас свого співбрата-філософа :D

j_kop21
дописувач
дописувач

Повідомлення j_kop21 » 01 червня 2010, 18:00

Думаю, що швидше про гроші йдеться, бо потреба в священиках велика.

Я б не сказав, що така вже й велика потреба в нових священиках (говорячи про західну Україну зокрема). Є єпархії, де семінаристи по декілька років чекають, щоб хтось "вмер", грубо кажучи.
А тема настільки широка, що важко визначити один чинник і назвати його головним.
Тут йдеться і про гроші, і про покликання, і про психологічні моменти, і про розуміння священства, і про самооцінку, і про самореалізацію і про.....
Шкода, що автор теми не визначив конкретно, що він мав на увазі.

j_kop21
дописувач
дописувач

Повідомлення j_kop21 » 01 червня 2010, 18:39

Я би перефразував тему так: "З чого має жити сучасний одружений священик"

Повернутись до “Балачка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей