Just_me писав:Це все прекрасно, зрозуміло і доступно. Можна вибрати чернечий (чи священничий) стан добровільно, можна добровільно відповісти "так" на запитання "Ти вийдеш за мене?" А коли слід зрозуміти, що слід на те ж запитання відповісти "ні, бо мені не треба заміж", або, що особливо актуально для чоловіків, нікому нічого не пропонувати? Тобто стан безженства - його як вибирають: добровільно, чи "так вже склалося", я от цього не можу зрозуміти.
Основне - пильнувати себе від гріха, а... неодружуватись людина може і добровільно, і ситуативно ("так склалося"). Тільки... щоб вкласти у рішення свою добру волю є одна важлива річ, на яку потрібно дати собі відповідь: "для чого я це роблю?" (і, у випадку вибору чернецтва - бо хочу у такий спосіб присвятитися Богові; священства - бо відчуваю Поклик; одруження - бо люблю цю людину.., а... у випадку Вашого запитання про вибір стану безженства?). Вибір є присутній тоді, коли можеш відповісти і "так", і "ні". Якщо ж такого вибору у випадку одруження (прийняття чернецтва, Священства) не було - це досить сумнівне одруження (прийняття чернецтва, Священства)...
вибір, думаю, і полягає у тому, що можеш оте ствердне і заперечне найбільш чітко виявити, коли (добровільна) відповідь наша є зваженою, обдуманою.., але надто часто наші відповіді виникають у процесі життя, як хвилинна необхідність. З мого досвіду - з такими відповідями легко. Вони ситуативні і, відповідно, можуть мінятися. У них легко і радити. Тут же Ви говорите, якщо правильно розумію, про усвідомлений вибір на все життя і я грішний не знаю, чи хтось може взятися відповідально допомагати у такому рішенні іншому. Чесно скажу - я навіть проти (хіба, якщо у людини хвороба і вона не здатна приймати рішення самостійно), бо повага до радника може перекреслити власну волю - поневолити, відібрати можливість "вибирати", відібрати даровану Богом свободу волі.

Треба також пам'ятати, що вибір робимо ми, а не плисти за течією... а терзання у кожного свої 

. Дуже "закохана" в одну професію, але чи можна це назвати покликанням? Точніше, чи можна сказати, що є Божа воля на те, щоб я на це вивчилася і працювала, тому що це мені дуже-дуже подобається?
Так-що, "закоханість" теж проходить.
, але я ще в дружини не питався
. Хоча це подібно на юнацькі мрії. В нас в сім`ї сій "монастир", своя спільнота і служіння в ній ой нелегке