http://www.sdbua.net/articoli/articolo.php?id=161
УВАГА - ПИВО!!!
дізнаймося більше про пиво та його вплив на людину, зокрема молоду...Наскільки воно корисне?!
Вчений висновок кафедри наркології Харківської медичної академії післядипломної освіти щодо питань пивного алкоголізму скерований Голові Харківської регіональної громадської організації «Спілка боротьби за народну тверезість» від 29.06.04.
1. Молодіжна «революція»
Типовим і дуже розповсюдженим представником слабоалкогольних напоїв, які найбільш охоче споживає молодь, є пиво. У нашій країні, говорять про "пивну революцію". Уже неможливо уявити собі спілкування підлітків і молоді без пива. В останній час все частіше на вулицях, на стадіонах, в кафе, в парках з'являються неповнолітні хлопці і дівчата, які тримають у руці пляшку з пивом. Пиво активно вживають дівчата й жінки. За даними опитувань, школярі систематично п'ють пиво, починаючи з 10-13 років. Для вживання пива ніякого особливого приводу, на думку пивних споживачів, не потрібно. Дорослі й підлітки п'ють його по дорозі додому, на вулиці, "для підтримки розмови" під час зустрічі, під час перегляду телевізійних передач, у тому числі спортивних, дегустують і порівнюють смакові й оп\'яняючі властивості різних сортів і т.д. Часто пиво вважають майже безалкогольним напоєм, не тільки не шкідливим, але й корисним. І сьогодні існує думка, що випити пляшку пива для подолання спраги більш корисно, ніж склянку лимонаду. Саме ствердження про користь пива є однією з обставин, що сприяють поширенню його розповсюдження.
Цим пояснюється залучення до вживання пива дітей для «підвищення апетиту», «рекомендації» споживати пиво вагітним та для покращення лактації, при гіповітамінозах замість пивних дрожів, полівітамінів. Здійснюється свого роду культ пива.
2. Користь «пивного допінгу»
Науково доведено, що алкогольна залежність настає не тільки при регулярному вживанні міцних спиртних напоїв. Алкоголізм - захворювання, в основі якого лежить систематичне вживання алкогольних напоїв, виростає зі звичного вживання алкоголю. Хвороба формується поступово, непомітно для оточуючих і самого майбутнього алкоголіка. Систематичне вживання пива може викликати алкоголізм так само як вино, горілка, коньяк ("пивний алкоголізм"). Пивний алкоголізм розвивається за законами звичайного алкоголізму. Алкоголь - це отрута, що має наркотичну дію. Фармакологічна дія пива така, що воно сприяє відпочинку й заспокоєнню. Із пивом людина привчає себе не тільки до звичайної оп'яняючої дії алкоголю, але й до седативного засобу. Пиво стає необхідним елементом відпочинку, заспокоєння. Згодом людина без "пивного допінгу" не здатна почувати себе нормально, порушується самопочуття, знижується настрій, з'являється напруженість, порушується сон, погіршуються взаємини із близькими. Пиво стає звичкою. Однієї пляшки пива виявляється недостатньо, наростають дози пива, з'являються алкогольні ексцеси, виникають провали пам'яті, з'являється похмільний синдром - перша за день випивка переноситься на усе більш ранній термін - на ранній вечір, на полудень, і, нарешті, на ранок. Так формується пивний алкоголізм. Серед тих, хто звертається по допомогу до наркологів, приблизно 15-20% хворіють пивним алкоголізмом.
На думку вчених, для формування алкоголізму пиво навіть більш небезпечне і підступне, ніж міцні алкогольні напої. Наукові дані свідчать, що ризик становлення важкого або надмірного пияцтва вище в тих, хто віддавав перевагу пиву, у порівнянні з особами, що віддавали перевагу вину, як серед чоловіків, так і серед жінок, що служить додатковим поясненням факту більш високого ризику захворюваності й летальності серед осіб, що надавали перевагу пиву. Пиво завдяки своєму швидкому усмоктуванню в шлунково-кишковому тракті викликає навіть більш виражене сп'яніння, ніж горілка.
3. З наукової точки зору…
Дія пива обумовлена компонентами, які воно містить - алкоголем і продуктами бродіння солоду. Пиво готується з ячменю, хмелю, що містять білки, жири, вуглеводи, вітаміни. Мікроби бродіння «поїдають» ці продукти для росту й розмножування. В наслідок бродіння виділяється алкоголь. Свою сильну дію надає спирт, що міститься в пиві. На етикетці пивної пляшки надруковане число, що показує, скільки об'ємних відсотків етилового спирту міститься в пиві (наприклад, 5,0% об). Об'ємний відсоток алкоголю трохи більше, ніж вагарний. Виходить, у цьому пиві - 4,35% вагарного алкоголю. Іншими словами у півлітровій пляшці слабоалкогольного пива міститься 20 мл чистого спирту. Таким чином, пляшка пива міцністю 5% об. адекватна приблизно 60 мл горілки. Якщо пиво міцне (утримуюче, наприклад, 8% об.), пляшка адекватна 100 мл горілки, а дві пляшки міцного пива - це вже стакан горілки. Між тим, багато хто із сучасних 16-17-літніх підлітків випивають більше 3-х л пива у день, що еквівалентно приблизно 400 мл горілки в день.
Більшість дослідників свідчать про негативний вплив пива на організм, вважаючи його клітинною отрутою, що приводить при вживанні великих кількостей не тільки до алкоголізму, а і до важких соматичних наслідків. Необхідно відзначити, що пиво містить у своєму складі важкі (токсичні) метали, такі як кобальт, кадмій, свинець, ртуть, мідь, цинк. Нагромадження важких металів в організмі людини приводить поступово до симптомів хронічного отруєння. У ряді токсичних металів у пиві кадмій, як добавка для збереження піни, займає особливе місце, тому що має особливі біологічні властивості й механізм вражаючої дії. Установлено, що великі дози кадмію при непомірному вживанні пива можуть викликати в організмі явища гострого отруєння, а постійне надходження невеликих його кількостей - хронічне отруєння. Так, солі кадмію впливають на усмоктування й обмін ряду необхідних мікроелементів, у тому числі міді, заліза й цинку. Кадмій порушує передачу сигналів у нервових й ендокринних ланках регулюючих систем організму: гнітить вироблення гормонів, пригнічує умовні рефлекси. Солі кадмію завдають мутагенну дію, впливають на сперматогенез, вражають нирки й серце, гнітять травні ферменти. Кадмій відомий як речовина, що гнітить продукцію ряду гормонів: чоловічих статевих гормонів, інсуліну. Умовно тимчасово стерпним граничним надходженням кадмію в організм за один тиждень прийнята величина 400-500 мкг (0,4 - 0,5 мг). Як безпечна добова доза надходження кадмію із харчовим раціоном, (включаючи весь набір продуктів), прийнята доза 1 мкг/ кг маси тіла.
У пиві містяться моноаміни, що утворюються в результаті бродіння хмелю, які, впливаючи на головний мозок, викликають у сп'янілого стан якоїсь приголомшеності, отупіння. Серед моноамінів у пиві присутня й трупна отрута - кадаверин. У пиві містяться і рослинні аналоги жіночих статевих гормонів. У відповідь на прийняття пива печінка синтезує речовину, що придушує секрецію метилтестостерону (основного чоловічого статевого гормону). Саме тому у чоловіків, що надмірно захоплюються пивом, формується схожа на жіночу фігура: стає ширше таз, збільшуються грудні залози, жир відкладається на стегнах і животі ("пивний живіт"). У жінок пропорційно кількості споживаного пива зростає ймовірність захворювання раком молочної залози.
Ще в кінці 19 століття відомий лікар Bollinger описав пов'язану з вживанням пива чоловіками молодого й середнього віку патологію, що проявляється в збільшенні серця й розширенні його камер - "алкогольне святкове серце". Даний стан пізніше стало відомо як "Мюнхенське пивне серце". Алкогольна кардіопатія (сучасна назва даного захворювання) представляє і натепер дуже важливу медичну проблему для людей, що зловживають пивом. Світовими дослідженнями доведено позитивний зв'язок між вживанням пива й серцево-судинною хворобою, що заперечує існуюче серед населення уявлення про те, що питво пива захищає серце. Відзначається несприятливий вплив пива на ожиріння, рівень артеріального тиску й виділення із сечею натрію й калію. Смертність серед людей, що зловживають пивом, вище, ніж серед рідко питущих. Пиво, як і інші алкогольні напої, впливає на шлунково-кишковий тракт, спочатку збуджуючи його секрецію, а потім пригнічуючи її, що призводить до гастритів, виразкової хвороби, панкреатиту, коліту. Пиво може викликати цироз печінки, як й інші алкогольні напої. Прийом пива поза прийманням їжі збільшує ризик розвитку алкогольного ушкодження печінки і підшлункової залози.
Навіть невеликі дози пива впливають на потомство питців, як чоловіків, так і жінок, які виробляють під впливом алкоголю неповноцінні статеві клітини, наслідком чого є викидні, народження неповноцінних або мертвих дітей. Діти, які народилися з алкогольним синдромом плода, але без грубих каліцтв, відстають в фізичному і психічному розвитку. Вкрай небезпечним є вживання пива матір’ю, яка годує немовля грудним молоком, тому, що дитина таким чином отримує і алкоголь, росте слабкою, безпорадною, підвладною інфекціям і нервово-психічним розладам.
Думка вітчизняних та іноземних вчених відносно неприпустимості вживання слабоалкогольних напоїв, в тому числі пива, дітьми і підлітками єдина. Доведено, що найбільш небезпечно для виникнення залежності вживання алкоголю молодими людьми до 18-20 літнього віку, тому що в період інтенсивного зростання клітини мозку та інших органів найбільш чутливі до шкідливих впливів. Пивний алкоголізм особливо розповсюджений серед молодих людей. Так, за останні 7 років значно зросла кількість хворих на алкоголізм у віці до 25 років. Захворювання у цих пацієнтів, як правило, прогресує дуже швидко, супроводжується тяжкими психічними розладами, деградацією особистості, важко піддається лікуванню. Ученими встановлено, що чим у більш ранньому віці розпочато систематичне вживання алкоголю, тім частіше зустрічаються випадки тяжких соціальних і медичних наслідків, скоріше розвивається алкоголізм, незалежно від освіти, етнічної належності, сімейного становища, спадковості. Доказаною є висока асоціація між вживанням слабоалкогольних напоїв дітьми і дитячою злочинністю у зв'язку зі швидкою трансформацію поведінки з девіантної (яка відхиляється від нормальної) у делінквентну (із порушенням громадського порядку) у середньому в 61% випадків. Підлітки, які вживають слабоалкогольні напої демонструють більш бідне функціонування у важливих областях особистого й громадського життя через 4-5 років після початку вживання, ніж особи, що не вживають алкоголь.
Крім того, важливим є і те, що знайомство зі слабоалкогольними напоями для дитини дуже часто з'являються приступкою до вживання інших психоактивних речовин. Стан зміненої свідомості під впливом пива або лонгера стає відомим, а потім і привабливим для підлітка. Це може стати початком «експериментів по зміненню свідомості» з іншими психоактивними речовинами - міцним алкоголем або, навіть, наркотиками.
4. Реклама дбає про здоров’я людини?
Однією із причин масового поширення розповсюдження вживання пива серед дітей, підлітків, молоді більшість учених усього світу вважають масивну, наступальну рекламу пива, яка робить вживання пива соціально прийнятним і навіть схвалюваним. Питні звичаї і «привабливі» властивості слабоалкогольних напоїв нав'язуються не тільки рекламними роликами на телебаченні, а їх пропаганда йде в художніх фільмах, різних телепередачах, в пресі, на рекламних щитах та ін.
Розповсюдженою, «модною» рекламною акцією, спрямованою на поширення аудиторії споживачів, ефективне широкомасштабне залучення молоді і підлітків до вживання алкогольних напоїв, насамперед пива, є так звані «свята пива», «свята пива і тютюну». У суспільстві існують різні точки зору на безпечність цих заходів. На жаль сьогодні засоби масової інформації найчастіше займають невиважену позицію, яка суперечить науково-обґрунтованим фактам, відверто впроваджують "алкогольне виховання".
5. У доросле життя здоровими!
У зв'язку із наведеними обставинами для запобігання проблем у дорослому житті вчені різних країн вважають розумним прагнення затримувати раннє використання алкоголю, пропонують спрямовувати зусилля суспільства (юридичні, медичні, освітні), щоб запобігти ранньому початкові алкоголізації.
За інформацією:
http://trezvost-kharkov.narod.ru/antipivo/Sosin.htm
ЮСсдб