alex1980 писав:...Вибачте отче я не докінця зрозумів що ви хотіли сказати. Ви хочете цим сказати що ап. Петро посилає Святого Духа??? Чи це якось автоматизується?

З повагою, о.Олег
Модератори: Just_me, Artur, ihor
alex1980 писав:...Вибачте отче я не докінця зрозумів що ви хотіли сказати. Ви хочете цим сказати що ап. Петро посилає Святого Духа??? Чи це якось автоматизується?
о.Олег писав:ну то скажіть своїй дружині, що в оригіналі (текстів, де знаходимо Декалог Вих.20 та Вт.5) немає розрізнення на порядкові номери (тексти писалися суцільно і без розділових значень чи кодифікацій - думав, що Ви знаєте, тому, перепрошую, не зауважив ще і такого підтексту Вами написаного) Заповідей і в різних Традиціях тексти сформовані в різний спосіб так, щоб включати всі 10. Католицька Церква наслідує у цьому Августина Блаженного (Quæstiones in Exodum,q.71) і в фразу "нехай не буде інших Богів" включається "не зроби ідола"
о.Олег писав:та неправда, прошу пана - осьо вона:
Я – Господь Бог твій.
1. Нехай не буде в Тебе інших богів, окрім мене.
о.Олег писав:так і з Собору ідола не робимо. І з Папи.
З повагою, о.Олег
о.Олег писав:alex1980 писав:...Вибачте отче я не докінця зрозумів що ви хотіли сказати. Ви хочете цим сказати що ап. Петро посилає Святого Духа??? Чи це якось автоматизується?
? що Ви - Святий Дух Діє в Церкві, Даючи кожному відповідно. Петру і іншим очільникам - своє
З повагою, о.Олег
alex1980 писав:о.Олег писав:alex1980 писав:... 2) незрозумілість способу передачі дару непомильності від одного Папи до іншого...
чому ж тоді зрозумілим (православний же, писали) вважаєте передачу єпископської хіротонії?
З повагою, о.Олег
Отче, ви як священник маєте знати що всякі надзвичайні дари передаються в Церкві через РУКОПОЛОЖЕННЯ І ТІЛЬКИ ЧЕРЕЗ НЬОГО. Інші єпископи рукополагають в єпископа. І це нормально. Вони можуть передати дар який у них є. Але в Папу рукоположення не існує і мертвий Папа не може рукоположити нового щоб передати якісь надзвичайні дари непомильності.
alex1980 писав:Отче я вас формально питаю де заповідь яку можна прочитати про ідолопоклонство? ЇЇ викинули. Якщо вести розсуд що перша заповідь включає поняття щоб не робити ідолів, тому другу заповідь можна взагалі опустити, то з таким же успіхом можна викинути і заповідь "не укради", адже ж якщо людина буде виконувати десяту заповідь і не бажати нічого що належить іншому, то певно що й не вкраде, бо все починається з наміру. Якщо не буде наміру, то і кражі не буде. Тому можна казати що й заповідь "не кради" також лишня і її треба викинути.
ShMariam писав:alex1980 писав:Отче я вас формально питаю де заповідь яку можна прочитати про ідолопоклонство? ЇЇ викинули. Якщо вести розсуд що перша заповідь включає поняття щоб не робити ідолів, тому другу заповідь можна взагалі опустити, то з таким же успіхом можна викинути і заповідь "не укради", адже ж якщо людина буде виконувати десяту заповідь і не бажати нічого що належить іншому, то певно що й не вкраде, бо все починається з наміру. Якщо не буде наміру, то і кражі не буде. Тому можна казати що й заповідь "не кради" також лишня і її треба викинути.
В Старому Завіті мати інших богів - означало, в першу чергу, робити ідолів. Тому й було доповнення, для непонятливих. Зараз порушення цієї заповіді (мати інших богів = ідолів) є, переважно, іншого характеру: ідол-гроші, ідол-алкоголь, ідол-власне "Я", ідол-коханий (кохана) і т. д. (вже мовчу про ворожіння, хіромантію і т. п.).
Якщо ж людина не може зрозуміти, що - ідол = "інший бог" (коли маємо хоч якусь катехизацію; а яка б не була погана катехизація, всі знають, що поклоніння ідолам Бог суворо засуджував в Старому Завіті), то, пробачте, це тяжкий випадок. Навіть в глухих селах, навіть за відсутності катехизації, навіть якщо народилися від п'яниць і в районі ендемічного зобу, це хіба вже дуууже велика рідкість. А такі гм... рідкісні люди просто не будуть розуміти найпростіших правд віри і взагалі не цікавляться нічим, де треба думати. Та й від них буде вимагатися відповідно.
ShMariam писав:По-перше, ще раз пояснюю, що проблема буквального творення ідолів була гострою в ті часи, тому й буквально про це писалося.
ShMariam писав:По-друге, жодна інша заповідь так логічно не пов'язана з першою як її додаток, який Ви називаєте другою заповіддю (так що порівняння з виведенням 7-ої заповіді з 1-ої виглядає смішно).
ShMariam писав:По-третє, не розумію сенсу буквальної передачі Катехизмом всього, що є в Святому Письмі. Катехизм є на то Катехизмом, щоб узагальнювати і пояснювати, викладаючи в найкращий спосіб. З наших Біблій ми ж нічого не викинули.
ShMariam писав:А по-четверте, якщо в нас людина може назвати 1-у заповідь, навіть не знаючи всіх решта, то, в першу чергу, вона в неї буде асоціюватися з язичницькими ідолами. Отже, суть передано.
alex1980 писав:о.Олег писав:alex1980 писав:...Вибачте отче я не докінця зрозумів що ви хотіли сказати. Ви хочете цим сказати що ап. Петро посилає Святого Духа??? Чи це якось автоматизується?
? що Ви - Святий Дух Діє в Церкві, Даючи кожному відповідно. Петру і іншим очільникам - своє
З повагою, о.Олег
Тобто ви хочете сказати що це без участі людей Святий Дух дає надзвичайні дари. Отче, як я вже сказав, вам би слідкувати що кажете, бо введете людей в розколи і єресі. По-перше в Церкві ЗАВЖДИ НАДЗВИЧАЙНІ ДАРИ ПЕРЕДАВАЛИСЬ ЧЕРЕЗ РУКОПОЛОЖЕННЯ. По-друге якщо стверджувати що Святий Дух без участі людини дає дар непомильності, то треба звинуватити Бога в тому що він скупий - що йому жалко дати такі дари і іншим Патріархам? По-третє, якщо стверджувати що без участі людей Святий Дух дає дари, то вам завтра прийде тисяча екстрасенсів і бабок-шептух які також будуть стверджувати що їм явився Христос і сказав що дарує їм такий Дар, тому що вони являються потомками (як наприклад) ап. Петра. І спробуйте докажіть що у них цього дару немає))))
alex1980 писав:о.Олег писав:так і з Собору ідола не робимо. І з Папи.
З повагою, о.Олег
Стоп, стоп, стоп!!! Ви хочете сказати що якщо Вселенський Собор виніс анафему і Папи підтвердили, та й послідуючий Вселенський Собор підтвердив, то це єрунда??? Мовляв давайте почитаєм листа і будемо ігнорувати постанови Вселенського Собору і визнання Пап в тому що людина була єретиком!!!!!!!!!!
КОНГЕНІАЛЬНО!!! Отче, думаю, вам варто слідкувати що пишете, а то як би біди не вийшло.
alex1980 писав:Отче я вас формально питаю де заповідь яку можна прочитати про ідолопоклонство? ЇЇ викинули. Якщо вести розсуд що перша заповідь включає поняття щоб не робити ідолів, тому другу заповідь можна взагалі опустити, то з таким же успіхом можна викинути і заповідь "не укради", адже ж якщо людина буде виконувати десяту заповідь і не бажати нічого що належить іншому, то певно що й не вкраде, бо все починається з наміру. Якщо не буде наміру, то і кражі не буде. Тому можна казати що й заповідь "не кради" також лишня і її треба викинути.
alex1980 писав:...Ні я також не бачу сенсу передачі Святого Письма повністю в катехизмі, але якщо вони писали вже що заповідей було 10, то чому не вказали як їх записав Мойсей. Адже ж вони вводять людей в оману - люди думають що саме в такому виді Бог сказав Мойсею декалог, а це неправда...
о.Олег писав:
чому без участі людини? Ваша логіка хибна
З повагою, о.Олег
о.Олег писав:слідкую, чому ні. І не говорю, що єрунда, або процитуйтеЗ Вами важко говорити через те, що "додумуєте" за співрозмовника, а тоді відчитуєте за те, що він не говорив. Перечитайте, і вкажіть, де я грішний так пишу. А по темі перегляньте дослідження, що Вам пропоную посилання.
Біда у тому, що винаходите звинувачення на Христову Церкву, працюєте на розбрат, поверхово закручуючи спекулятивними інформаціямиДуже шкода, що обрали такий шлях
alex1980 писав:...Просто я вважаю що Вселенський Собор для праославних і рішення Папи для католиків - це сама висока церковна влада. Вони обявили Папу Гонорія єретиком і предали анафемі. А ви стверджуеєте що він не єретик і що "Папа і Собор для нас не ідол", натомість пропонуєте аналізувати якісь листи - це наводить мимоволі на думку що ви пропонуєте дивитись сквозь пальці на постанови двох Вселенський Соборів про предання анафемі і підтвердження цього Папами...
о.Олег писав:а це не є друга заповідь. Це одна заповідь, яка говорить про Єдиного Бога і заборону ідолопоклонства. "Нехай не буде в тебе інших Богів крім мене".
о.Олег писав: Чи бувають інші, окрім ідолів, боги? До чого Ваші фантазії про те, що можна б було зробити?
о.Олег писав:Свята Церква робить так і мене грішного все ще покищо цікавлять Ваші твердження про єресь, тому прошу відповісти: Ви розумієте, що Текст, який Вас цікавить, протрактований як одна Заповідь, що включає ідею Єдиного Бога і заборону божків?
З повагою, о.Олег
alex1980 писав:
Отче, ви як священник маєте знати що всякі надзвичайні дари передаються в Церкві через РУКОПОЛОЖЕННЯ І ТІЛЬКИ ЧЕРЕЗ НЬОГО. Інші єпископи рукополагають в єпископа. І це нормально. Вони можуть передати дар який у них є. Але в Папу рукоположення не існує і мертвий Папа не може рукоположити нового щоб передати якісь надзвичайні дари непомильності.
alex1980 писав:Отче боги були різні, в тому числі не у всіх були ідоли як видима присутність божка. Маю на увазі що були і такі що вітру поклонялись, стихіям, а були і такі яким робили ідолів. На відміну від першої заповіді. Друга забороняє створювати їх зображення. Ви можете казати що Папа дуже мудрий і він знав що робить. Але практика навіть на прикладі нашого народу показує що ця заповідь була важлива і дуже! Люди ще століттями!!! після хрещення Русі поклонялись ідолам. Зараз ви можете казати що всі мудрі і всі вже розуміють, тому й не потрібна ця друга заповідь. Але я повторюсь. Це дуже вузький погляд на Одкровення яке було дано не лише для Європи, України і т.д.. Для багатьох народів Африки, Азії і Індії при тому що вони ті
romanm писав:alex1980 писав:
Не існує рукоположення в Папу. Так і є. А де Біблія пише, що дари передаються ТІЛЬКи через рукоположення? Можете вказати?
Тобто що от, рукоположення в диякона, вища, ніж дія св. Духа який одних постановив учителями, інших пророками , ще інших і т.д.......
Будьте ласкаві.
1. до Коринтян
27 Ви ж - Христове тіло, і члени кожний зокрема. 28. І деяких поставив Бог у Церкві: поперше - апостолів, подруге - пророків, потретє - учителів, потім - дари чудес, потім дари зціляти, допомагати, управляти й говорити різними мовами. 29. Чи ж усі апостоли? Чи ж усі пророки? Чи всі учителі? Чи ж усі чудотворці? 30 Чи ж усі мають дар ізціляти? Чи ж усі мовами говорять? Чи ж усі тлумачать? 31 Дбайте пильно про ліпші дари. Я ж показую вам путь куди значнішу.
Я читаю це і не бачу що св. Писання підтримує Вашу теорію.
Хоча слідуючи Вашій логіці впевнений, що нумерацію Ви будете сприймали як важливість.
Але не будемо розтікатися думкою по древу. Будь ласка цитату з Євангелія щодо Вашого твердження.
Хіба непомильність Папи є таїнством як священство? Хтось з католиків це говорить? Покажіть де католики ставлять на один рівень тайну священства і непос=мильність. Якщо це так, тоді Ви маєте рацію.
ПРОШУ відповісти на питання!
luksander писав:От вже дійсно, - правда, це така річ, що не потрібна і брехня: достатньо не сказати всю правду…
Про папу Гонорія краще почитати в:
«Священник кн. А. Волконский. Католичество и священное предание Востока.
Часть I
ГЛАВА 5 О ПАПСКОЙ БЕЗОШИБОЧНОСТИ
§ 6. ВОЗРАЖЕНИЯ ПРОТИВ ДОГМАТА ПАПСКОЙ БЕЗОШИБОЧНОСТИ
2. Папа Гонорий»
Тут наведу тільки заключні слова:
Действительная вина Гонория хорошо выражена надгробной надписью:
Non quidem est haereticus, sed est haereticorum fautor
«Не еретик, а еретиков покровитель»
о.Олег писав:alex1980 писав:...Ні я також не бачу сенсу передачі Святого Письма повністю в катехизмі, але якщо вони писали вже що заповідей було 10, то чому не вказали як їх записав Мойсей. Адже ж вони вводять людей в оману - люди думають що саме в такому виді Бог сказав Мойсею декалог, а це неправда...
а... правильно - це як? Невже Дроздов кращий від Августина? Чому вживаєте свою номерацію, якщо Мойсеєві Дано зовсім не так?![]()
З повагою, о.Олег
ShMariam писав:alex1980 писав:Отче боги були різні, в тому числі не у всіх були ідоли як видима присутність божка. Маю на увазі що були і такі що вітру поклонялись, стихіям, а були і такі яким робили ідолів. На відміну від першої заповіді. Друга забороняє створювати їх зображення. Ви можете казати що Папа дуже мудрий і він знав що робить. Але практика навіть на прикладі нашого народу показує що ця заповідь була важлива і дуже! Люди ще століттями!!! після хрещення Русі поклонялись ідолам. Зараз ви можете казати що всі мудрі і всі вже розуміють, тому й не потрібна ця друга заповідь. Але я повторюсь. Це дуже вузький погляд на Одкровення яке було дано не лише для Європи, України і т.д.. Для багатьох народів Африки, Азії і Індії при тому що вони ті
Справа не в тому, були люди такі мудрі тоді, як і зараз, а в тому, що в кожній місцевості, де серед язичників проповідуєтся християнство, не видають листок з Декалогом і "розумійте собі як хочете" (а індуїсти взагалі би втішилися, вони ж думають, що виконують заповідь "Не вбивай" набагато краще за християн), але пояснюють. Пояснюють в першу чергу те, що для язичницького світогляду є новим і незвичним, зокрема вимагають відмовитися від божків, викинувши, знищивши ідолів в тому числі. Власне, робиться великий акцент на тому, що поклоніння ідолам - велика образа Бога, це суперечить 1-ій заповіді. Ця інформація вбивається в голови так, що кожен, хто чує проповідь, розуміє, що це є необхідною умовою навернення (згадайте Хрещення Русі і зневагу ідолів). А що ті люди дальше продовжують поклонятися ідолам, називаючи себе християнами, свідчить про те, що не навернулися ще вони, "навернулися" про людське око, а в душі залишилися язичниками. Бо не так то просто змінити віру, тим більше що християнський світогляд в корені відрізняється від міфологічного.А багато прийняли деякі елементи християнства і вийшли такі собі синтетичні культи (мовляв, і нову релігію приймем, і віру предків збережем). Не треба їхати аж до Африки - в нас у Львові в самому центрі продають "християнську" літературу Г. Маковій.
alex1980 писав: тому що для язичників зовсім не однозначно що перша заповідь несе в собі пояснення і другої. ..
alex1980 писав:...Господь Иисус Христос учил поступать по десяти заповедям. Он повелевал для приобретения Жизни Вечной сохранять заповеди, учил понимать и исполнять их более совершенно, чем до Него их понимали (Мф. 19,17; 5,1—48). "
А далі він на кожну заповідь давав толковання і коментар. Таким чином не обманював, кажучи що Мойсей дав заповіді і при цьому обрізаючи текст і міняючи його.
артикул 1 Перша Заповідь
«Я - Господь, Бог твій, що вивів тебе із землі Єгипетської, з дому неволі. Нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене. Не робитимеш собі ніякого тесаного кумира, ані подобини того, що вгорі, на небі, ні того, що внизу, на землі, ні того, що попід землею, в водах. Не падатимеш перед ними ниць І не служитимеш їм» (Вих. 20.2-5; Пор. Втор. 5, 6-9.).
«Написано: «Господу, Богу твоєму, поклонишся І Йому єдиному будеш служити» (Мт. 4,10).
Чоловік у бані на жаль. Бачу що православні неофіти гірше ніж протестанти.alex1980 писав:Отче, ви як священник маєте знати що всякі надзвичайні дари передаються в Церкві через РУКОПОЛОЖЕННЯ І ТІЛЬКИ ЧЕРЕЗ НЬОГО. Інші єпископи рукополагають в єпископа. І це нормально. Вони можуть передати дар який у них є. Але в Папу рукоположення не існує і мертвий Папа не може рукоположити нового щоб передати якісь надзвичайні дари непомильності.
alex1980 писав:Пане romanm вибачте, я просто згадав - у нас в дитинстві казали деколи - не гони пургу. Не прийміть це як образу, це не прямо вам сказано, так просто думки вслух, просто ви написали купу слів не в тему, а я трачу час читаючи це.
alex1980 писав:Так ось.
Говориться ПРО ПЕРЕДАЧУ дара непомильності. Не про те що Святий Дух комусь щось дає. А ІМЕННО ПРО ПЕРЕДАЧУ ПЕВНОГО ДАРУ ВІД АП.ПЕТРА ЙОГО НАСТУПНИКАМ. Апостоли рукополагали і при цьому передавали певні дари. Ось я і запитав яким чином ап. Петро передав наступнику, а той передав далі.
Шановний luksander дуже приємно мати бесіду з людиною начитаною. …
…
Ніхто потім з Пап чи Вселенських Соборів анафему з нього як єретика не знімав. Тому щоб не писав Волконський, щоб не писав Ньюман чи що б не написали в нього на могилі - анафему вони зняти не можуть і по факту він все рівно знаходиться під анафемою як єретик. Це не я придумав а два Вселенські Собори і декілька Пап.
romanm писав:...Вибачайте за повтори. Але цим хочу наголосити на важливості думки
"Отче, ви як священник маєте знати що всякі надзвичайні дари передаються в Церкві через РУКОПОЛОЖЕННЯ І ТІЛЬКИ ЧЕРЕЗ НЬОГО"
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 23 гостей