На Івана, на КУпала

говоримо про все на світі

Модератори: Artur, ihor

львів'янин
гість
гість
Повідомлень: 7
З нами з: 12 серпня 2009, 13:18

Повідомлення львів'янин » 13 серпня 2009, 16:31

mykil писав:Шановний, львів*янине, прошу не забувати про політику нашого християнського форуму, щоб не було потім проблем http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?t=785&start=0

я дуже стараюся висловлюватися так щоб нікого не образити, якщо хтось образився, то прошу на це зважити.

Цікаво, що ви підписуєтеся дивно, як на мене, "Славолюб-Богач". Тобто любите в житті славу та багатство?? Щось не цілком зрозуміло... :D


Славолюб - ім'я, Богач - прізвище, тому нічого дивного тут не бачу. Ім'я несе інформацію про варнову приналежність, психологічні особливості людини, життєвий шлях і т.д.
Хоча навіть якщо трактувати так спрощено як ви написали, то треба розуміти що таке слава і богатство. Богатий це той, в кому Бога багато, хто багатий Богом у того усього достатньо (в т.ч. і грошей). А слава може бути не тільки земна... Слава - це праматір наша, від якої пішли слав'яни 25 тисяч років тому, що підтверджує сучасна генетика. Слав'ян об'єднує одна генетична гаплогрупа A1r1, якій біля 25 тисяч років. До речі, євреїв - гаплогрупа J.., якій біля 5 тисяч років. По їхньому літочисленню зараз 5765 рік від Сотворення Світу, а по нашому славянському літочисленню, яке діяло до Петра І сьогодні 7517 рік від заспокоєння землі після чергового катаклізму - затоплення низини навколо Руського озера, яке стало Руським морем, а тепер Чорним морем, що підтверджують сучасні морські дослідники.

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 13 серпня 2009, 22:29

львів'янин писав: [ Богатий це той, в кому Бога багато.


Дякую за роз*яснення... Але ж у традиційному язичництві начебто йде мова про фіктивних богів, а не про Бога як такого - Абсолюта... Боюся, що ми йдемо до флуду...
Краще поговорити відділення магічно-язичницьких звичаїв від основ християнства у контексті нашої теми про Купала...
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Повідомлення romanm » 14 серпня 2009, 07:42

Слава - це праматір наша, від якої пішли слав'яни 25 тисяч років тому, що підтверджує сучасна генетика. Слав'ян об'єднує одна генетична гаплогрупа A1r1, якій біля 25 тисяч років.


Ви впевнені ? Я, не чув про таку групу. А от про високу долю, групи R1a , чув. Хоча також десь читав, ця група зустрічається і в індійців.

А ваша інфа звідки?

IgorKkul
новик
новик
Повідомлень: 29
З нами з: 25 червня 2009, 12:10

Повідомлення IgorKkul » 14 серпня 2009, 07:58

Тема плавно відходить від свого початкового змісту

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Повідомлення romanm » 14 серпня 2009, 22:09

IgorKkul писав:Тема плавно відходить від свого початкового змісту


Відходить чи не відходить, це поки що не так важливо. Важливо що п. Львів янин дає цікаву інфу, і було би добре якби він вказав джерела звідки вона взята:) бо я, особисто, деякі речі ну ніяк не можу знайти.


Ось тут хочаби, чи може не бачу?

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%AD%D1% ... 1%8F%D0%BD

перше речення не знаю чи зрозумів. А по словам п. Львів янина виходить по- іншому. От і питаю.

ганка
гість
гість
Повідомлень: 8
З нами з: 27 листопада 2008, 15:04

Повідомлення ганка » 15 серпня 2009, 11:13

Дякую за відповіді на питання. Проте чим більш воно обговорюється, тим менше ясності я вбачаю.

Хотілося б взяти до уваги проблему "подвійних стандартів" :oops: християнської церкви після хрещення Русі: відомо, що Церква не знищила, проте підмінила майже всі відомі язичницькі свята.

1. Так, Різдво Христове від початку святкувалося влітку, але пізніше його перенесли на 25.12 - аби співставити з існуючим тоді в Римській Імперії всяткуванням Дня народження Мітри (бога непереможного Сонця).

2. 24.02 язичники відзначали день Велеса - покровителя худоби. віряни РПЦ сьогодні святкують св. Власія, функція якого - та сама.

3. Трійця замінила святкування свята Діви (богині землі), що припадав на кінець травня.

4. 22.05 раніше було святом Ярила - бога весни, тоді як на зміну йому прийшло свято перенесення мощів святителя Миколая.

5. Івана Купала замінили святом Іоана Хрестителя (яке також стосується водної стихії)

6. 21.09 святкувався культ Рожениць, тоді як сьогодні всяткується Різдво Богородиці

7. Нарешті, 14.11 відмічали день бога Сварога, що відкрив людям залізо. Тепер цей день - день Козьми та Доміана, покроителя ковалів
.

Не вдаючись до полеміки, що є більш істинним - адже це християнський форум, не можу не задати питаннь:

А. Чи не злукавила християнська церква, від початку створивши абсолютно фіктивні дати, які, можливо, не мають до справжнього дня народження Ісуса чи Богородиці ніякого відношення?

Б. Чи не варто визнати, що язичницькі свята концептуально наповнені: їхня релігія проявляє сильний зв'язок з природою, від якої вони залежали і до якої люди ставилися дуже шанобливо.

В. Християнська Церква лише частково відмовилася від язичницьких концепцій свят. тож якщо цінність ідеології визнається і продовжується, то в такому випадку церква, не визнаючи справжніх творців ідеології, просто перепривласнює їх духовні та моральні здобутки. хіба це по Божому?

Невже не можна в такім випадку говорити про позитивні сторони язичництва (такі, як шана до природи, міцні родові стосунки тощо) і при цьому залишатись віруючими християнами. Чи потрібно стирати з пам'яті (чи сліпо перепривласнювати) ті ідеї, що ми отримали до Христа?
:shock:

ганка
гість
гість
Повідомлень: 8
З нами з: 27 листопада 2008, 15:04

Повідомлення ганка » 15 серпня 2009, 11:30

Ну і, звичайно ж, :crazy: ссилки, :crazy: аби уникнути звинувачень в недостовірності.

- Фроянов И.Я. Начало христианства на Руси. Ижевск, 2003
- Рыбаков Б.А. Язычество древних славян. М.Наука, 1981
- Рыбаков Б.А. Язычество Древней Руси. М.Наука, 1987
- Осипова О.С. Славянское языческое миропонимание. М.2000


Звичайно, що написати пост, я не користувалася УСІЄЮ цією літературою. Проте ці автори гарно описують, звідки що пішло, і як семантично пов'язані християнство та язичництво. Саме тому я і запитала, чи вправі Християнська Церква трактувати свої свята як виключно християнські.

ljubomyr_ps
старець
старець
Повідомлень: 506
З нами з: 27 жовтня 2008, 20:14
Звідки: Місто на кордоні

Повідомлення ljubomyr_ps » 15 серпня 2009, 11:50

ганка писав:А. Чи не злукавила християнська церква, від початку створивши абсолютно фіктивні дати, які, можливо, не мають до справжнього дня народження Ісуса чи Богородиці ніякого відношення?

Не вишукуйте лукавства в Християнстві там де його немає. Якщо б Ви цікавились життям Христа, Богородиці й Святих а не язичництвом то б не задавали таких примітивних питань. Хто чого прагне то й знаходить.
ганка писав:Б. Чи не варто визнати, що язичницькі свята концептуально наповнені: їхня релігія проявляє сильний зв'язок з природою, від якої вони залежали і до якої люди ставилися дуже шанобливо.

Може й для Вас язичництво й наповнене концептуально й залежите ви від природи а християни живуть вірою у Христа й це нікому не заважає шанувати природу й традиції.
ганка писав:В. Християнська Церква лише частково відмовилася від язичницьких концепцій свят. тож якщо цінність ідеології визнається і продовжується, то в такому випадку церква, не визнаючи справжніх творців ідеології, просто перепривласнює їх духовні та моральні здобутки. хіба це по Божому?

То Ви так хочете бачити й вірити. А християнство у своїй суті нічого спільного з язичництвом не має й не могло мати. Слова Христа "Царство Моє не від цього світу".
ганка писав:Невже не можна в такім випадку говорити про позитивні сторони язичництва (такі, як шана до природи, міцні родові стосунки тощо) і при цьому залишатись віруючими християнами. Чи потрібно стирати з пам'яті (чи сліпо перепривласнювати) ті ідеї, що ми отримали до Христа?[/color] :shock:

Не приписуйте загальнолюдські цінності виключно язичництву так як і будь-які сектанти приписують спасаючу роль лише собі.
У Христі Ісусі усі скарби премудрості й спасаючої віри то чому б нам вертатись в дрімучі часи язичництва (бо так чинили наші предки) з їхніми ідолослужіннями й жертвоприношеннями - це безглуздя й дурість.
Не давайте себе одурманювати лукавому - дорого ж бо ми куплені Христовою кровю й ОХРЕЩЕНІ в ІМЯ ЙОГО.
Чи готові Ви дати відповідь на питання. Чи хочете Ви зректись Христа? через поклоніння язичництву?
Хорони нас Боже у Святій Христовій Вірі !
Життя таке коротке - поспішаймо творити добро!

ljubomyr_ps
старець
старець
Повідомлень: 506
З нами з: 27 жовтня 2008, 20:14
Звідки: Місто на кордоні

Повідомлення ljubomyr_ps » 15 серпня 2009, 12:01

ганка писав:Ну і, звичайно ж, :crazy: ссилки, :crazy: аби уникнути звинувачень в недостовірності.

- Фроянов И.Я. Начало христианства на Руси. Ижевск, 2003
- Рыбаков Б.А. Язычество древних славян. М.Наука, 1981
- Рыбаков Б.А. Язычество Древней Руси. М.Наука, 1987
- Осипова О.С. Славянское языческое миропонимание. М.2000

.


Чому одурманюєтесь совковою ще й русскою літературою присипаною нафталіном - хіба вони авторитет для християнина. Стільки є чудових християнських книг які можуть вам принести користь і прозріння.
Прошу зайдіть краще на сайт християнської літератури й знайдете напевне щось корисне для своєї душі. Ось він: http://www.truechristianity.info/christ ... ature.html

Залишіть це язичництво в ньому спасіння нема лише загибель.
Вважайте на дороги по яких ходите!
Життя таке коротке - поспішаймо творити добро!

ганка
гість
гість
Повідомлень: 8
З нами з: 27 листопада 2008, 15:04

Повідомлення ганка » 15 серпня 2009, 12:43

ljubomyr_ps писав:Чому одурманюєтесь совковою ще й русскою літературою присипаною нафталіном - хіба вони авторитет для християнина. Стільки є чудових християнських книг які можуть вам принести користь і прозріння.
Прошу зайдіть краще на сайт християнської літератури й знайдете напевне щось корисне для своєї душі. Ось він: http://www.truechristianity.info/christ ... ature.html

Залишіть це язичництво в ньому спасіння нема лише загибель.
Вважайте на дороги по яких ходите!


1). Те, що я читаю цю літературу - не означає, що я сповідую язичництво.
Не зводьте наклепу. :( Я вважаю на християнство як на революційну релігійно-філософську позицію, яку глибоко шаную.

2). я прагну підійти до теми з історичної точки зору: це наукова література, що рекомендована гуманітарними вузами для вивчення історії культури. На основі цього в мене виникають питання щодо подвійної інтерпретації Церквою цих свят. І це нормально.

До речі, рекомендована Вами література - також частково "русска". чому ж звинувачуєте мене в тому, що самі робите?

3). Такі ж пости як Ваш я сприймаю як слабкість теолога: %) неможливість або небажання відповідати на поставлені мною питання + як приховану установку на те, щоб перекреслити ВСЕ, крім християнства. і не важливо чи це справедливо (МАЮ НА УВАЗІ ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ!!!!!!!!!) чи ні

ljubomyr_ps
старець
старець
Повідомлень: 506
З нами з: 27 жовтня 2008, 20:14
Звідки: Місто на кордоні

Повідомлення ljubomyr_ps » 15 серпня 2009, 22:30

ганка писав:Не зводьте наклепу. :( Я вважаю на християнство як на революційну релігійно-філософську позицію, яку глибоко шаную.

2). я прагну підійти до теми з історичної точки зору: це наукова література, що рекомендована гуманітарними вузами для вивчення історії культури. На основі цього в мене виникають питання щодо подвійної інтерпретації Церквою цих свят. І це нормально.


Не видавайте бажане за дійсне я висловлюю свою думку і на Вас наклепу не зводжу - хібань Вас назвав язичницею!!?
Одне не розумію, то ви тільки(як самі кажете) глибоко шануєте християнство і все чи Ви є християнкою!?
Сьогодні можна шанувати одне завтра інше - сьогодні поклонятися в Трійці Єдиносушному Богу а завтра сонцю, дереву, чи ще якомусь боввану перену... Визначтесь!
Як би ви хоча б прочитали Катихизм Католицької Церкви який і є на запропонованій мною закладці тоді б не говорили щодо подвійної інтерпретації Церквою свят. Не змішуйте святе з поганством.
А про дохристиянські вірувіння словян я читав, правда не з тої старої комуністичної літератури на яку Ви посилаєтесь.
Ну а зрештою, якщо на цьому форумі Ви не знаходите однодумців які б підтримали Вас і відповіли хлопаючи в лодоні ствердно на Ваші питання типу: " А. Чи не злукавила християнська церква, від початку створивши абсолютно фіктивні дати, які, можливо, не мають до справжнього дня народження Ісуса чи Богородиці ніякого відношення?" то звертайтесь на форуми неоязичницьких сект Рун віри чи "Наша Віра" там Вам будуть раді і на усі Ваші питання дадуть ствердну відповідь. Цього Ви добиваєтесь?
Життя таке коротке - поспішаймо творити добро!

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Повідомлення romanm » 17 серпня 2009, 09:49

Видно п. Лвів янин зайнятий і не може поки, що відповісти. А тут, мені під руку попалася

"Федір Вовк - Студії з української антропології та етнографії"(добрі люди допомогли, дякую)

По розряду ДНК,які також приводив нам шановний п. Львів янин, спираючись на труди вчених, а не на благолєпні перекази обрядодіїв з РунВіри, випливають трошки другі речі: українці попали в розряд ДНК до словян з великою натяжкою,

західні українці - схожість з кельтськими народами,
східні - великий вплив іранських і тюрських генів. Білоруси і поляки, ось100% словяни

Галина Лозко "Українське Народознавство" і труди академика Юрія Шилова.

Аватар користувача
переможець
гість
гість
Повідомлень: 4
З нами з: 15 березня 2009, 13:42
Звідки: Тарутине

Повідомлення переможець » 17 серпня 2009, 12:20

mykil писав:То краще спитати в адмінів сайту чи тих, хто там є, якщо знаєте. Яку саме світлину маєте на увазі? Там же неодна.

Вибачте, що не уточнив. Зверніть увагу на фотографію на якій посудина з водою в якій плавають свічки, до посудини прикріплені якісь записочки, а навколо дівчата вдивляються в це дійство.
http://www.kapelanstvo.in.ua/ua/gallery ... ?photo=110
На рахунок адміністраторів даного сайту -я задав запитання капеланові, на яке мені відповіла дівчина що там проста народна обрядовість і ніхто і не думав взнавати щось про свою долю.
З нами Бог!

львів'янин
гість
гість
Повідомлень: 7
З нами з: 12 серпня 2009, 13:18

Повідомлення львів'янин » 17 серпня 2009, 12:24

Власне я й маю на увазі ту думку, що незалежно від віросповідання ми маємо цінувати те, що дав нам Всевишній Бог, тобто рідну мову, традицію, звичай. Знати і розуміти, бо інакше які ж ми українці? Так можна замість слова Бог почати говорити God. Так як зараз замість "гаразд" кажуть "Ок"...

Традиційно ми розуміли, що Бог єдиний і багатопроявний, тому розуміли і цінували думку кожного, з повагою відносилися навіть до ворога. Навіть з любов'ю! Бо кожен являється частинкою Бога і якщо ми не любимо когось, то зневажаємо частинку Бога, а отже і самого Бога.

Знати, любити, поважати усіх, але в першу чергу свою маму і тата, свою рідну традицію. Шевченко писав: "Чужого научайтеся і свого не цурайтеся", але повинно бути навпаки - "свого научайтеся і чужого не цурайтеся"! Вивчати рідне (в ідеалі 90%), а коли не вистачає чи для порівняння, доповнення - до "сусіда", "чужого не цурайтеся" (до 10%).

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 17 серпня 2009, 20:15

Шановний мешканцю Львова! Прошу звертати більшу увагу на конкретну тему... Кажете про Бога... А один філософ раз казав, що краще взагалі не мати поняття про Бога, ніж мати про Нього поняття, Його недостойне...
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Повідомлення romanm » 18 серпня 2009, 13:00

5. дерьмовози.

Вибачайте, але нам зовсім не подорозі. Бог є любов, і предестеціонізм тут ну зовсім не канає. І касти, то не до нас.


"Добрий" тоді бог виходить, там де ти вродився і живеш, там і будь, доля така. Нда.

vitalko
старець
старець
Повідомлень: 987
З нами з: 25 березня 2009, 14:13
Звідки: Львів

Повідомлення vitalko » 18 серпня 2009, 13:27

А на рахунок вашого філософа скажу вам, що кожна душа проходить довгий шлях еволюції. В людському тілі душа проходить чотири стадії еволюції на протязі багатьох втілень-життів. Так Ісус Христос до того як народитися в тілі Ісуса був учнем Іллі, котрий потім втілився в Іоанна Хрестителя. Тому кожна людина стоїть на своєму еволюційному рівні розвитку і з цього рівня осягає буття.


А це де таке пише? Може ви в Біблії це знайшли, бо я там такого не знаходив. Не забувайте шановний що ви на християнському форумі, і не просувайте своїх єретичних поглядів. З Біблії однозначно зрозуміло, що Ісус Христос як Бог і чоловік прийшов на землю раз з відкупительною місією, і прийде ще раз, у славі, щоб судити всіх, що жили на землі. А вчення про перевтілення - чистої води єресь, імхо. Думаю на форумі є люди, які краще зможуть роз"яснити ситуацію.

Зрозуміло що кожен рівень відрізняється своїм рівнем богорозуміння та світосприйняття. Я завжди готовий поділитися з кимось тим, що знаю, але нікого не хочу переконувати у чомусь. Рахую, що це правильний погляд, бо "орел завжди може зпуститися до рівня курки, але курка ніколи не зможе піднятися до рівня орла". Зрозуміло що кожен рівень відрізняється своїм рівнем богорозуміння та світосприйняття. Я завжди готовий поділитися з кимось тим, що знаю, але нікого не хочу переконувати у чомусь. Рахую, що це правильний погляд, бо "орел завжди може зпуститися до рівня курки, але курка ніколи не зможе піднятися до рівня орла".


Тоді якщо хтось критикує ваше світобачення то він апріорі курка, я правильно зрозумів?

PS. І ще одне, якщо ваш світогляд не погоджується з християнським, то чого ви прийшли на даний форум? Ви ж і так залишитеся при своїй думці а ми при своїй...
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 18 серпня 2009, 14:55

УВАГА: прошу триматися теми замітки і не просувати тут антихристиянських теорій (бо виходить ні в кут, ні в двері)!!!

Про особу божественного Спасителя є дещо й тут http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?t=1282&start=0
Християни не визнають абсурдної реінкарнації, тим паче стосовно Христа-Господа.

Перше попередження для "львів*янина". Інакше - буде бан.


Раджу говорити по ТЕМІ і не відповідати більше на "ліве"! Бо дописи видалятимуться.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Володимир C
гість
гість
Повідомлень: 3
З нами з: 15 серпня 2009, 10:50

Повідомлення Володимир C » 18 серпня 2009, 20:28

Ця стаття була надрукована у часописі Бучацької єпархії "Христова Скеля" за місяць червень та є на сайті єпархії
http://www.buchacheparchy.org.ua/component/content/article/1-novyny/208-kupalska-misterija-chy-satanynski-guljannja.html
Гадаю, буде що почерпнути з неї для себе на майбутнє. Читайте, будь-ласка.


Купальська містерія чи сатанинські гуляння?
(Роздуми про «свято» Купала)


Важко, дорогі у Христі, дуже важко зберегти вірність Богові у час загального віровідступництва та релігійної вседозволеності. Важко переконати «всезнаючих» та «надцивілізованих» наших сучасників в існуванні реального особового зла. Як довести людям, які втратили страх Божий, що це зло має визначальний і руйнівний на них вплив? Хто з тих, котрі не знають Бога, повірить у те, що він у руках Сатани є лише маріонеткою, а не тим, ким він сам себе уявляє?
Люцифер продовжує боротьбу з Богом, з людиною, вдаючись до різних методів. І одним з найнебезпечніших з них є намагання спрямувати людину дорогою фальшивих релігійних переконань. Століттями сили зла переконували людство у тому, що Бога немає. Це був період воюючого атеїзму, час відвертої, оголошеної дияволом Богові, війни. За Христа проливалась кров, було переслідування та мучеництво. Тепер диявол діє підступніше, небезпечніше. Зараз він пропагує бога у різних іпостасях, релігійних рухах, течіях і, навіть, наукових концепціях.
Особливо ж привабливими і дуже «рідними» є місцеві, прадавні, ще до-християнські вірування, поширені практично по цілій нашій планеті. Вони призабулися, їх намагалися позбутися і все ж цілком не викорінили. І в нашій Україні, яка має славну тисячолітню історію християнства, відголоски прадавнього поганства є відчутними.
У нашій статті ми будемо говорити про християнське свято Різдво Івана Хрестителя і поганський, ще до-християнський культ Купала. З відродженням – неопоганських вірувань захоплення нетрадиційними народними практиками набули масового характеру. І «ігрища» у «Купальську ніч» є чи не найпоширенішим проявом поганського світогляду тих українців – християн, які практикують це. Проблема в тому, що навіть ми християни, часто не можемо розмежувати свято Різдво Івана Хрестителя і культ Купала. Ми ідентифікуємо, поєднуємо і взаємодоповнюємо їх одне одним. Елементи древнього поганського культу вважаємо християнського обряду з традиційними особливостями певної місцевості. Тож чи знаємо ми, яким змістом наповнені купальські «забави»?
Купальське свято, по суті, є культом (вшануванням) вогню (Ку+Пала, тобто дитя Пала, сонячного вогню). У центрі купальського дійства є величезне купальське вогнище, у якому «очищуються» закохані пари перестрибуючи його. У вогнищі спалюється смерть – Марена, а попіл вогнища (По-Палу) є також «очищувальним». «Очищення» купальським вогнем практикували усі слов’янські народи. І у такий спосіб «звільнялись» від ворожої сили хвороб, смерті і злих сил. «Лікувальні» властивості купальського вогню і попелу пов’язані з його причетністю до могутньої життєдайної сили сонячного бога Пала. Купало, як носій животворчої сили був у древніх слов’ян богом достатку. Достаток міг бути можливим тільки тоді, коли був захист від злих сил. Слов’яни просили у Купала захисту. Окремі слов’янські народи огороджували села недопалками купальських смолоскипів, втикаючи їх у тини. Таким чином люди себе захищали від злих сил. Ось так, шановні читачі, у двох словах про купальський культ.
Про поклоніння яким силам іде мова? Хто «підсунув» людству пантеони божків? Грецьких, єгипетських, шумерських, слов’янських..? нам знову пропонують багатобожжя, якого ми позбулися тисячу років тому. Нам пропонують культ самого Сатани. Адже ті, що поклоняються божкам-ідолам не знають ким є той, хто ховається за личиною того чи іншого божка. Що може мати спільного святий Іван Хреститель з Купалом (демоном).
!!! Важко, дорогі у Христі, дуже важко зберегти вірність Богові у час загального віровідступництва та релігійної вседозволеності. Важко переконати «всезнаючих» та «надцивілізованих» наших сучасників в існуванні реального особового зла. Як довести людям, які втратили страх Божий, що це зло має визначальний і руйнівний на них вплив? Хто з тих, котрі не знають Бога, повірить у те, що він у руках Сатани є лише маріонеткою, а не тим, ким він сам себе уявляє?
Люцифер продовжує боротьбу з Богом, з людиною, вдаючись до різних методів. І одним з найнебезпечніших з них є намагання спрямувати людину дорогою фальшивих релігійних переконань. Століттями сили зла переконували людство у тому, що Бога немає. Це був період воюючого атеїзму, час відвертої, оголошеної дияволом Богові, війни. За Христа проливалась кров, було переслідування та мучеництво. Тепер диявол діє підступніше, небезпечніше. Зараз він пропагує бога у різних іпостасях, релігійних рухах, течіях і, навіть, наукових концепціях.
Особливо ж привабливими і дуже «рідними» є місцеві, прадавні, ще до-християнські вірування, поширені практично по цілій нашій планеті. Вони призабулися, їх намагалися позбутися і все ж цілком не викорінили. І в нашій Україні, яка має славну тисячолітню історію християнства, відголоски прадавнього поганства є відчутними.
У нашій статті ми будемо говорити про християнське свято Різдво Івана Хрестителя і поганський, ще до-християнський культ Купала. З відродженням – неопоганських вірувань захоплення нетрадиційними народними практиками набули масового характеру. І «ігрища» у «Купальську ніч» є чи не найпоширенішим проявом поганського світогляду тих українців – християн, які практикують це. Проблема в тому, що навіть ми християни, часто не можемо розмежувати свято Різдво Івана Хрестителя і культ Купала. Ми ідентифікуємо, поєднуємо і взаємодоповнюємо їх одне одним. Елементи древнього поганського культу вважаємо християнського обряду з традиційними особливостями певної місцевості. Тож чи знаємо ми, яким змістом наповнені купальські «забави»?
Купальське свято, по суті, є культом (вшануванням) вогню (Ку+Пала, тобто дитя Пала, сонячного вогню). У центрі купальського дійства є величезне купальське вогнище, у якому «очищуються» закохані пари перестрибуючи його. У вогнищі спалюється смерть – Марена, а попіл вогнища (По-Палу) є також «очищувальним». «Очищення» купальським вогнем практикували усі слов’янські народи. І у такий спосіб «звільнялись» від ворожої сили хвороб, смерті і злих сил. «Лікувальні» властивості купальського вогню і попелу пов’язані з його причетністю до могутньої життєдайної сили сонячного бога Пала. Купало, як носій животворчої сили був у древніх слов’ян богом достатку. Достаток міг бути можливим тільки тоді, коли був захист від злих сил. Слов’яни просили у Купала захисту. Окремі слов’янські народи огороджували села недопалками купальських смолоскипів, втикаючи їх у тини. Таким чином люди себе захищали від злих сил. Ось так, шановні читачі, у двох словах про купальський культ.
Про поклоніння яким силам іде мова? Хто «підсунув» людству пантеони божків? Грецьких, єгипетських, шумерських, слов’янських..? нам знову пропонують багатобожжя, якого ми позбулися тисячу років тому. Нам пропонують культ самого Сатани. Адже ті, що поклоняються божкам-ідолам не знають ким є той, хто ховається за личиною того чи іншого божка. Що може мати спільного святий Іван Хреститель з Купалом (демоном).!!!
На якій підставі і з чиєї легкої руки об’єднали християнське свято і аморальний поганський ритуал? Невже нам, сучасним християнам, бракує елементарних знань з історії Церкви та життя святих?
Розважаючи у цій статті над купальськими ігрищами, не можна не сказати у кількох словах про РУН віру (Рідну Українську Народну віру). Купальські забави є вшануванням лише одного з багатьох божків, яким поклонялися наші предки слов’яни. Отож, в Україні відроджується поганство. І це вже очевидно. Прихильники і послідовники РУН віри мають свої сайти в інтернеті. Пропагуються і афішуються псевдодуховне вчення рідновірів, їхні обряди, поганські практики. З усіх куточків України адепти РУН віри звітують про проведення свят на честь «богів»: Світовида, Перуна, Велеса, Стрибога, Купала. Все це підсилене численними світлинами (часто цілком аморального змісту, адже іноді на показ виставляється наге людське тіло). Небезпечним є той факт, що значна частина прихильників сучасного українського поганства – молоді люди. Яка сила штовхає юнаків і дівчат у ніч з 6 на 7 липня (Купальська ніч) чинити безсоромність, віддаючись нечуваній «священній» розпусті? І все це прикривається личиною «очищення» і отримання «життєдайної сили» Купала! До речі, людство уже проходило щось подібне: у окремих народів (ще до Христа) існувало явище т. зв. «храмової проституції». Вона полягала у тому, що демонам у поганських храмах – капищах жертвувалися ритуальні статеві оргії. Звідси і походить феномен “жриць кохання”.
Наш часопис вже неодноразово інформував шановних читачів про факти перебування та ідолослужінь рідновірів у с. Раштівці Гусятинського району. Тепер там двоповерховий відреставрований рідновірами «духовний центр». Там відбуваються «служіння – жертвоприношення», туди з’їжджаються волхви, жреці і «отці» на свої зібрання. На горі Бохіт, у самому “серці” природного заповідника «Медобори» рідновіри нещодавно «висвятили» жерця. Закономірним є і вибір рідновірами місця для розташування «духовного центру». Адже саме тут, на горі Бохіт, на думку науковців, стояла всесвітньо відома статуя Збруцького Свитовида. Тут же збереглося поганське капище та жертівник на якому наші предки слов’яни приносили жертви… Незабаром у селі Саджівка цього ж району відбудеться розбиття табору Характерного козацтва «Перунів полк – 2009» (може це на противагу християнській прощі до Зарваниці? – Прим. авт.). В рамках табору відбудеться святкування дня Перуна. А крім цього: лекції з слов’янського світогляду, слов’янські духовні практити, заняття зі слов’янського бойового мистецтва «Триглав». Цікавим є факт попередження учасників старшої групи таборян щодо можливостей виникнення екстимальних ситуацій. І чого б це..?
7 липня ми святкуватимемо Різдво Івана Христителя. А у навечір’я цього великого християнського свята будуть здійснюватись купальські ритуали рідновірами. Позиція християнина мусить буди однозначною: ми не можемо «традиційно» йти у ліси та на береги рік у ніч з 6 на 7 липня. Навіть якщо ці «невинні пустощі» для нас нічого не означають, ми не маємо жартувати з демонами, спокушаючи цим Бога. Ми зобов’язані, згідно науки Святих Отців, уникати нагоди до гріха.
Св. Апостол Павло звертається до Тебе, шановний читачу, з глибини віків і застерігає: «… Чи ідольська жертва є щось? Чи що ідол є щось? Ні, але те, що в жертву приносять, демонам, а не Богові в жертву приносять. Я ж не хочу, щоб ви спільниками для демонів стали. Бо не можете пити чаші Господньої та чаші демонської; не можете бути спільниками Господнього столу і столу демонського» (1 Кор. 10, 19-21).
о. Андрій Юськів.

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 18 серпня 2009, 22:09

Сильна стаття у християнському дусі. Під поганськими богами та химерними язичницькими традиціями приховується САТАНА, прадавній ворог людських душ!
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
Lilly
початківець
початківець
Повідомлень: 42
З нами з: 26 травня 2009, 12:09
Звідки: Столиця

Повідомлення Lilly » 22 серпня 2009, 01:08

Я попробую дати відповідь по суті Львів"янину і Ганці. Скажу одразу, що я християнка, і це не заважає мені бути українкою :) , більше того - вчить мене любити цю скорумповану землю і присячуватися таким різнорідним людям, що мене оточують. І я знаю про язичництво набагато менше, ніж ви, так само як ви знаєте мого Бога (Ісуса Христа) менше, ніж я, або взагалі Його не знаєте.
Вам мабуть відомий факт, що не має на землі людини, яка би не вірила у Щось, не поклонялася Чомусь. Ви говорите, що всі вірять в одного бога, просто називають його різними іменами. Емоції і перебіг життя однакові на різних куточках Землі і у всі часи. Жінка народжує, дитина любить, вогонь спалює, вода дає життя, людина говорить мовою свого народу, війна за щось, бажання помсти аж до крові. Знаєте приказу: все нове - давно забуте старе. Люди завжди мали свої свята, в яких відзначали щось дороге і цінне для них - матір, землю, воду, богів і т.д. Язичництво було різне для кожного народу і правильно ви говорите, що це явище є народне - щось люди підмічали, боялися і обожнювали те, що їх переростало, і з часом формувалися певні традиції, вірування, легенди. Давалися імена своїм богам і їм поклонялося. Часом траплялися події, що підтверджували правдивість їх вірувань, ставалися свого роду чуда. Було все так просто - перескочиш через вогонь і очистишся, принесеш жертву і бог буде з тебе задоволений, пустиш вінок по воді і дізнаєшся про свою долю. Треба визнати, що багато християн до сих пір по-язичницьки вирішують свої справи з Богом.
І так би було по сей день: кожне плем"я вірує в своє, людство би далеко не було таке "прогресивне", а й далі би займалися тим, що аборигени в Австралії. Але Творець приходить до свого створіння, спершу до євреїв як до народу, серце котрого має здатність Його слухати, а потім до всього людства в особі Ісуса Христа. Він приходить як Той, Хто Є, один для всіх. Що змінюється в світі? Принципи існування ті ж самі, крім найфундаментальнішої речі - ми пізнаємо Того, Хто є справжнім Богом, ми слухаємо Його голосу і знаємо, для чого ми живемо. Також знаємо, що таке добро і зло. Те, що ми колись обожнювали, вже немає сенсу, це таке ж творіння, як і ми, і створене для нас, а не ми для нього. А якщо воно мало вплив на нас, то це або нам так здавалося, або це зло на нас так діяло, щоби ще більше ми погрузли у цих переконаннях. Християнин називає це зло демонами, сатаною, котрий все робить для того, щоб ми перестали вірити в Господа. А тільки Господь нас може зробити вільним від наших страхів і узалежнень.
І тепер ви говорите, що Церква використовує язичницькі свята. Що Церква - це не рідне українське. А чи не замінив День Незалежності України радянське свято Великого Жовтня? Пам"ятник Шевченка пам"ятника Леніна? Чи греки перестають бути греками, якщо вони позбулися Зевса? Якщо так, ви маєте рацію. Мене лише вас щиро шкода, бо дорога, яку ви обрали, не з того тисячоліття, і мабуть часто суперечить сучасним моральним принципам, але вас спокушає сам факт, що ви живете не так, як вам це "нав"язують", ви більші українці, ніж усі довкола, ви праведніші, ніж войовничі християни. Ще якусь літературу підчитали і ваші приховані комплекси віднайшли собі застосування.
Я вам щиро бажаю не стояти на місці у своєму пошуку Добра і Любові.

ганка
гість
гість
Повідомлень: 8
З нами з: 27 листопада 2008, 15:04

Повідомлення ганка » 30 серпня 2009, 16:16

Lilly писав:Мене лише вас щиро шкода, бо дорога, яку ви обрали, не з того тисячоліття, і мабуть часто суперечить сучасним моральним принципам, але вас спокушає сам факт, що ви живете не так, як вам це "нав"язують", ви більші українці, ніж усі довкола, ви праведніші, ніж войовничі християни. Ще якусь літературу підчитали і ваші приховані комплекси віднайшли собі застосування.
Я вам щиро бажаю не стояти на місці у своєму пошуку Добра і Любові.


Перепрошую, я читала наукову літературу, рекомендовану в методичці університетського курсу викладачами (кандидатами та докторами наук) релігієзнавства та культурології. Тому максимум, що я можу зробити - передати їм Ваші скарги, що вони дають нам "абияку" літературу. Мені не зрозуміло, навіщо виставляти знання, здобуті в університеті як приховані комплекси.

Ставлячи запитання я чекала від форумлян ІСТОРИЧНО обгрунтованої відповіді. Натомість натрапила на жалість в тому, що я - закомплексована особа не з того тисячоліття. На звинувачення в тому, що я - не християнка (з натяками на те, що я - язичниця) А моє питання так і залишилося без відповіді. Як на мене, це не є шлях Добра і Любові, про який Ви пишете.

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Повідомлення romanm » 31 серпня 2009, 16:42

Ну правильно робите що читаєте професорську літературу. Ось тут в мене випадок був, людина з Красноярська, з піною на губах доказувала шо була папесса в КЦ, бо їй так професори сказали:)


Цим нічого не хочу сказати особисто Вам, просто так, інфа для роздумів.

А ще була така НАУКОВА дисципліна, як науковий атеїзм. Так там тоже багато цікавого.

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 180
З нами з: 15 вересня 2009, 22:10

Повідомлення solist-vokalist » 15 вересня 2009, 22:47

На превеликий жаль сучасна наука часто шкодить християнським ідеалам, адже робить людей зверхніми і черствими. Насправді значно важче розумному і зарозумілому вдосконалитись, ніж дурненькому простаку.

vitalko
старець
старець
Повідомлень: 987
З нами з: 25 березня 2009, 14:13
Звідки: Львів

Повідомлення vitalko » 16 вересня 2009, 10:45

На превеликий жаль сучасна наука часто шкодить християнським ідеалам, адже робить людей зверхніми і черствими. Насправді значно важче розумному і зарозумілому вдосконалитись, ніж дурненькому простаку.


Якщо людина має мудрість, то не важко. Відповіді приходять самі собою, тільки от побачити їх треба. Яка б людина розумна не була, якщо має життєву мудрість, то врешті-решт прийде до того, що не зможе своїм розумом осягнути всього. Тоді і знайдеться місце для віри. І чим скоріше - тим краще.

А коли людина зарозуміла - то до нічого так і не прийде, хто ж їй пояснить, коли вона вважає себе розумнішою за інших.

Наука і віра не суперечать одне одному а лише доповнюють, імхо.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 180
З нами з: 15 вересня 2009, 22:10

Повідомлення solist-vokalist » 16 вересня 2009, 11:08

vitalko писав:
На превеликий жаль сучасна наука часто шкодить християнським ідеалам, адже робить людей зверхніми і черствими. Насправді значно важче розумному і зарозумілому вдосконалитись, ніж дурненькому простаку.


Якщо людина має мудрість, то не важко. Відповіді приходять самі собою, тільки от побачити їх треба. Яка б людина розумна не була, якщо має життєву мудрість, то врешті-решт прийде до того, що не зможе своїм розумом осягнути всього. Тоді і знайдеться місце для віри. І чим скоріше - тим краще.

А коли людина зарозуміла - то до нічого так і не прийде, хто ж їй пояснить, коли вона вважає себе розумнішою за інших.

Наука і віра не суперечать одне одному а лише доповнюють, імхо.


Цілком погоджуюсь. Хороша думка. Тільки від себе ще додам, що для багатьох "мудрих" людей характерно ставити все під сумнів та критикувати, що нерідко виступає негативною рисою на шляху християнського вдосконалення

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 16 вересня 2009, 11:12

А ПО ТЕМІ ЗАМІТКИ МОЖНА ДАЛІ СПІЛКУВАТИСЯ???
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 180
З нами з: 15 вересня 2009, 22:10

Повідомлення solist-vokalist » 16 вересня 2009, 11:19

Вибачайте... :)

Що до теми ще хотів би сказати, що язичницькі традиції дуже сильно приплелись з сучасним християнством. І саме у цьому є небезпека, що дотримання ворожбитських традицій часом стає для християн важливішим ніж уникнення гріха. Мова йде про першу заповідь. Потрібно усвідомити, що треба позбуватись таки лихих традицій, забувати їх, аби зберегти свою душу чистою від подібного роду гріхів.

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

На Івана, на КУпала

Повідомлення прочанка » 07 липня 2010, 08:27

«Істинно кажу вам, що між народженими від жінок не було більшого від Івана Хрестителя» (Мат. 11, 11)
Між різними Святими, що їх почитає Східна Церква особливим культом славиться св. Іван Хреститель, Господній Предтеча. Він єдиний з усіх Святих після Божої Матері, що має свій празник Зачаття і празник Різдва. Про його великий культ у Східній Церкві найкраще свідчать аж шість празників у його честь на протязі церковного року: Празник Зачаття, Різдва, Усікновення, Перше і Друге Знайдення Голови, Третє Знайдення Голови і Собор після празника Богоявлення. — Тож погляньмо на його особу й на його культ у Східній Церкві.

Різдво св. Івана Хрестителя: 7 липня (24 червня)

Це найбільший з усіх празників св. Івана Хрестителя. Як празник його зачаття, так і цей празник уже був знаний у IV ст.. Науки на цей празник маємо від св. Івана Золотоустого, св. Амвросія і св. Августина. Цей останній у своїй проповіді цього дня каже: «Сьогодні святкуємо день різдва св. Івана. Це честь, якої, не має ні один святий. У всьому християнському світі е назначений і почитаний тільки день Різдва Господа і св. Івана». Св. Августин не згадує тут про празник Різдва Божої Матері, бо в тому часі цього празника ще не було. На Заході празник Різдва св. Івана Предтечі находиться в найдавнішому календарі африканської Церкви з V ст..

У тому часі, коли святкуємо Різдво Івана Хрестителя, наш народ у дохристиянських часах обходив свято Купала. Про свято Купала в Україні професор С. Килимник каже: «Найвище, найкраще свято, яким закінчується літній сонячний цикл річних календарних до християнських свят — це свято молоді — хлопців та дівчат — КУПАЛО або КУПАЙЛО, що з часом після прийняття християнства, з'єдналося із святом церковним — народженням Івана Хрестителя. Тому й носить це свято подвійну назву — (ІВАН КУПАЛО)... Купальська обрядовість та пісні належать, як гаївки та коляди, до найдавніших часів, до первісних поезій та ритуалів на честь подателя життя — сонця». (Український Рік у Народних Звичаях, Том IV, ст. 99).


ВІтаю всіх Іванок і Івасиків з іменинами :Rose:
Не бійтеся!

Аватар користувача
Olya
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 385
З нами з: 25 лютого 2009, 08:50
Звідки: м.Івано-Франківськ

Re: На Івана, на КУпала

Повідомлення Olya » 07 липня 2010, 09:15

Також хочу привітати всіх Іванок і Іванів і побажати:

Нехай ваш дім добро не оминає,
Хай гарну пісню накурличуть журавлі.
Хай ангел Божий Вас охороняє
А Матінка покровом покриває.
Благословення Божого усім
Радійте, тіштеся, живіте і любіть
Ще много-много щедрих щастям літ!

Дозвольте також привітати і священослужителів, які носять ім"я Іван:

Хай вашу працю Бог благословить
І все почате в Бозі, щоб звершилось,
Щоб кожен крок у вашому житті
Був сонячним, ласкавим і щасливим.
Любов Христова хай огорне
Вас , отці, Церкву й цілий світ,
Хай вам Господь сотворить в ласці
Благих і світлих многа літ! :Rose: :Rose:
Розум людини обдумує путь її, але кроки її наставляє Господь.(Прип. Соломона 16:9)
Все буде добре!!!


Повернутись до “Балачка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 17 гостей