Профанація?

питання з життя Церкви/Суспільства, які не відносяться до тематики інших розділів Форуму

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Аватар користувача
Anatolij
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 186
З нами з: 07 грудня 2008, 20:13
Звідки: Kalush
Контактна інформація:

Профанація?

Повідомлення Anatolij » 11 жовтня 2009, 17:07

Востаннє редагувалось 15 жовтня 2009, 16:08 користувачем Anatolij, всього редагувалось 2 разів.

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 11 жовтня 2009, 17:36

Anatolij писав: Мячики, собаки (про собак раніше був репортаж ТСН: один з єпископів Франції запровадив Службу Божу для собак, включаючи Причастя).


Католицький єпископ? Мабуть, це десь в Англіканській Церкві чи ще якійсь. Думаю, що наших відразу б напоумили за такий псевдорелігійний вульгаризм.

Особисто читав раніше, що десь (по-моєму в Америці) якийсь протестант побудував "храм" для собак, зі собачими "іконами", фігурами, особливо в центрі, тощо, де господарі могли прийти на "богослужіння" зі своїми улюбленцями.

У нас ніби такого не траплялось, Слава Богу. Ви щось наплутали, швидше всього. Зараз багато всяких «церков».

І не варто тут котити сильно бочку на 2 Ват. Собор. Бо всякі дивацтва, різного роду єресі і т. д. були скрізь і завжди.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
ihor
Модератор
Модератор
Повідомлень: 78
З нами з: 22 червня 2005, 09:26
Звідки: м. Київ

Re: Профанація

Повідомлення ihor » 11 жовтня 2009, 19:38

Anatolij писав:про собак раніше був репортаж ТСН: один з єпископів Франції запровадив Службу Божу для собак, включаючи Причастя

У тому сюжеті, який бачив на власні очі, йшлося про те, що якийсь єпископ з Франції (мабуть дуже любить домашніх тварин) зауважив, що коли його парафіяни приходили до церкви, то своїх домашніх улюбленців, чи то влітку, чи взимку, залишали на вулиці. Тому він запровадив, якщо не помиляюся, раз на рік можливість бути у храмі зі своїми тваринками. Тварин не сповідали і не причащали, вони тільки були присутні!
Не говорю, що поділяю таке рішення єпископа, але уточнюю те, що знаю.

newroman
дописувач
дописувач
Повідомлень: 87
З нами з: 28 грудня 2008, 14:04

Повідомлення newroman » 11 жовтня 2009, 22:13

У нас ніби такого не траплялось, Слава Богу. Ви щось наплутали, швидше всього. Зараз багато всяких «церков».

Бачу тут ніби то реальних кліриків УГКЦ - єпископ Миколай Сімкайло, інше духовенство.
Думаю, що інше духовенство УГКЦ не підтримає і засудить такі неподобства, інакше Цекрва ця іде у незрозумілому напрямі і сама дає привід для скандалів.

Мaлuй
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 350
З нами з: 13 лютого 2009, 17:41

Повідомлення Мaлuй » 11 жовтня 2009, 22:23

Anatolij, моя Вам порада, якщо ви ще недостатньо сформована особистість, незрілий і не твердий у вірі католик, та й не навчилися фільтрувати інформацію, то припиняйте читати вороже настроєні до УГКЦ афтокефальні сайти -- вам же на користь буде! хоча, наскільки я можу зрозуміти ви один з тих вічно незадоволених "католиків", які тільки но й чекають, щоб ще десь вкусити, навіть якщо команду "фас" дають різні ідіоти.

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 12 жовтня 2009, 09:08

newroman писав:
У нас ніби такого не траплялось, Слава Богу. Ви щось наплутали, швидше всього. Зараз багато всяких «церков».

Бачу тут ніби то реальних кліриків УГКЦ - єпископ Миколай Сімкайло, інше духовенство.


У цьому контексті я мав найперше на увазі собачу дійсність і начебто для них "Причастя". Дії владики Миколая не зачіпав поки що. Взяв тільки один аспект.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

vitalko
старець
старець
Повідомлень: 987
З нами з: 25 березня 2009, 14:13
Звідки: Львів

Повідомлення vitalko » 12 жовтня 2009, 09:37

Сектанти дивуються такій безбожності "сатанинських істерій" збоку Церкви, свідомі, нормальні люди саме тому і йдуть до сект через такі провокаційні образи Церкви і через вседозволеність багатьох священослужителів. Церква замість того, щоби привертати людей духовними дарами, які Їй наділені Господом, є порожньою; Вона збагачується тепер не духовно, а матеріально, в тому числі зростанням симонії. Люди все частіше жаліються, що маючи проблеми, ідуть до Церкви, а там їх ледь не посилають чи просто не хочуть вислухати, уникають, невідповідно ставляться - без розуміння, без поваги чи бажання допомогти, а лише щоби сказати "відпускаються тобі гріхи..." і якомога швидше позбутися "покаяльників", які зі своїми проблемами жити спокійно не дають. І тільки серія репортажів по ТСН є цьому підтвердженням.


І знову ті загальні фрази, які вже так набридло чути. Та давайте вже нарешті факти. Завжди знайдеться хтось незадоволений всім і вся, і починає наганяти на всіх і на все, відповідно.

Чогось я, будучи далеким від церкви, Бога в ній таки знайшов, і священиків хороших знайшов, і вважаю що їх є більшість, а негідних - меншість. І поговорити з ними можу, і ніхто мене нікуди не жене. І знаю багато людей таких як я, які нікуди не пішли, а навпаки залишилися в церкві. Хто шукає - той знаходить.

Інша річ, коли люди йдуть до священика з своєю усталеною думкою, заявами, претензіями, і коли почують відповідь, яка з їхньою не погоджується, то відразу подаються на манівці. Ніхто ж бо правди чути не хоче, особливо тоді, коли йому кажуть, що проблема саме в ньому а не в комусь іншому. Бо якщо людина шукає дійсно правди, то готова сприйняти її навіть тоді, коли вона звучить зовсім протилежно до її власних переконань. Але дуже часто так не є. Люди хочуть, щоб їх постійно по голівці гладили, і йдуть туди, де їм це дають, імхо.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 12 жовтня 2009, 10:43

ЖОДНОЇ ПРОФАНАЦІЇ !!!
1.Увага термін profanatio - осквернення (наруга) над святинею, святими речами. У випадку якби священнослужитель замінив молитву благословення образу на читання футбольного уставу :) , то це б була профанація. А так до священика (єпископа) прийшли вірні просити благословення на нову ДОБРУ справу і просять посвятити їх мистецький задум. Священик робить це справно і гідно. Так само, як благословляємо автомобілі, торгівельні прилавки, освячуємо домівки (разом із санвузлами), тощо. Профанування тут немає.

2.Я був у Коломиї і бачив все особисто. Я чув, як художник оповідав про те, що задум є символічним два народи польський і український в 2012 році проводять футбол Євро12 - ця спортивна подія має багато добрих цілей, головною серед котрих є пропаганда здорового способу життя. Автор роботи показав футбольне поле на котрому єднаються дві держави, а над ними лик Богородиці. У світі існує багато подібних мистецьких творів, де Христос рукою зупиняє войовничі мечі, чи підтримує мостик по котрому йдуть люди... Не вина художника, що він маючи виховання східної Церкви подав задум інструментами візантійської школи.

3.Священики і головно єпископ благословили цю композицію не для ужитку в Літургії. Мало того владика Миколай на цьому дуже гарно застановився перед початком і дав добре вияснення і організаторам і пресі.

4.ОСТАННЄ. ДУМАЮ ПРОБЛЕМА АВТОРА ПЕРШРЇ СТАТТІ В ТОМУ, ЩО ВІН ХОТІВ ЗАПИТАТИ, А ЧОМУ ЦЕ УНІАТИ МАЮТЬ БЛАГОСЛОВИТИ СИМВОЛИ ЄВРО12 А НЕ ХТОСЬ ІНШИЙ? і чому це килим, який має мати тисячі вузликів українських рук починають ткати у Коломиї, а не десь там у єпархії владики Мефодія. Ось у чім проблема!!!

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 12 жовтня 2009, 14:16

Згідна з oremus.
Це добра традиція будь-яку добру справу починати з молитви, зрештою питання молитви на футбольному полі недавно розглядалось ФІФА: http://uasport.net/ua/football/541224.
А це вже маразм. Зараз такі явища дуже поширені: тут молитися не можна, там - з дітей в школі хрестики зривають. В одному відділенні банку керівництво заборонило вішати ікону, бо "це не відповідає корпоративному стилю" тощо.
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 13 жовтня 2009, 11:06

Anatolij писав:
Люди добрі, поясність мені будь-ласка, в кого ще є здоровий глузд, що це все означає? Мячики,


http://www.ugcc.org.ua/news_single.0.html?&tx_ttnews[pS]=1250239100&tx_ttnews[tt_news]=1683&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=c273a19b91

Я б не спішив з такими крайніми висновками як теж і мовою про "сатанинські істерії", бо сатанізмом як таким, явною богозневагою тут і не пахне. Не варто переборщувати і забігати вперед. Надіюсь, знаєте, що таке сатанізм чи дияволопоклонництво з відповідних джерел...

Доводилось уже стрічати людей, які твердили, що, наприклад, грати у футбол - гріх, не обгрунтовуючи як слід своїх незвичних тверджень.

Звичайно, ікона з традиційним м'ячем у руках малого Ісуса та футбольне поле внизу виглядає незвично, бо це щось дуже нове... Але, слава Богу, це не є пляшка горілки чи цигарки на місці м'ячика або вид бару (борделю) нижче тощо.

Можна це оспорювати, говорити про відхід від канонів у справі написання ікон, але варто зосередитися найперше на намірі художника, чому він зробив саме так у контексті Євро-2012, а не інакше.

Особисто не хотілось би бачити щось подібне в якомусь нашому католицькому храмі, але є для цього інші місця, навіть спортзал, де також бувають вірні, що загартовують своє тіло чи дух.

До слова, вже чимало говорилось також і про ікону з Януковичем http://censor.net.ua/go/viewTopic--id--173119

http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?p=7221

Бог чи Богородиця оберігають часто всі віхи людської діяльності, зокрема коли нема в цьому явного беззаконня, гріха тощо. Імхо.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
Anatolij
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 186
З нами з: 07 грудня 2008, 20:13
Звідки: Kalush
Контактна інформація:

Повідомлення Anatolij » 13 жовтня 2009, 20:29

Хочу уточнити питання про причастя собак. знайшов в інтернеті (на тому ж автокефальному сайті), - насправді собак не причащали як таїнством, а причащали звичайною їжею-солодощами. просто так написано було, одразу ж не второпав. вибачаюся за недостовірність інформації і різку критикусвященослужителів, дуже вже запальний, критичний характер маю...

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 14 жовтня 2009, 19:41

Anatolij писав:а причащали звичайною їжею-солодощами.


Тобто годували їх, власне кажучи, як це не раз буває. Автокефалісти та їм подібні тільки й щукають зачіпки!
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!


Повернутись до “Церква і Суспільство”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 25 гостей