Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

питання з життя Церкви/Суспільства, які не відносяться до тематики інших розділів Форуму

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення o.Mykil » 18 грудня 2009, 23:54

Зображення


Св. Миколай

Доказів про життя Святого Миколая збереглося не так уже й багато. Одним із джерел є перекази Святого Андрія Критійського (VII ст.) та монаха-студита Івана з Константинополя (V ст.).

Відповідно до різних переказів, Миколай народився 270—286 рр. у грецькому місті-колонії Патара у провінції Лікія (Мала Азія), на той час це був елліністичний регіон. Його батьки були багатими та глибоко віруючими християнами, які охрестили сина відразу після його народження, що було рідкістю на той час. Змалку Миколай був дуже релігійним та вирішив присвятити своє життя богослужінню. Достеменно відомо, що будучи вченим юнаком, Миколай переселяється до Мири, де продовжує навчання, а його вуйко-єпископ висвячує ще молодого Миколая на священика. Пізніше як сам удостоївся бути єпископом, був ним багато років саме у Мирі.

Оскільки Святий Миколай вважається покровителем моряків, існує версія, що він також був мореплавцем або рибалкою, але ймовірніше, що його родина мала певне відношення до рибальства. По смерті батьків сину залишається великий спадок, він вирішує роздарувати майно потребуючим і здійснює цей задум протягом тривалого часу. Подібні випадки доброчинності достеменно відомі та підтвердженні історичними фактами, що стосуються й інших єпископів IVст.: я та Василія Великого.

Св. Миколая змальовують таким, що опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним у скруті; вважають його теж покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників. Визнають патроном таких міст як Амстердам (Нідерланди), Барі (Італія), Барранкілья (Колумбія).

Культ святого Миколая починає рости від того часу, коли цісар Юстиніан І (527—565) збудував на його честь хам у Царгороді. А цісар Мануїл Комнен (1143—1181) державним законом приписав святкувати день св. Миколая 6 грудня. З Візантії його культ поширюється по цілому світі. Найстаріший життєпис цього знаного святого походить з 9-го століття.

На Заході Папа Миколай (858—867) — перший Папа із цим іменем — близько 860-го року збудував у Римі церкву св. Миколая. До Німеччини його культ привезла візантійська княжна Теофана, дружина цісаря Оттона ІІ (973—983). Латинська Церква також святкує св. Миколая 6 грудня. У Франції і Німеччині є понад дві тисячі, а в Англії бл. 400 церков, присвячених Миколаєві.

На Українські землі культ св. Миколая приходить разом із християнством. В уставі київського митрополита Георгія (1072 р.), в 9-му правилі згадується, що у день пам'яті святого відбувалося причащання. Найстаршою спорудою, присвяченою св. Миколаєві на наших землях (колишніх і теперішніх. – М. М.) вважається ротонда в Перемишлі, що датується 10-м сторіччям. У другій пол. 11-го століття у Києві на Аскольдовій могилі боярином Ольмою була збудована церква св. Миколая. На Галицьких землях однією з найстаріших є церква св. Миколая у Львові, що походить з 13-го століття. Пісні про св. Миколая належать до найдавніших зразків української поезії, найпопулярнішою з котрих є відома чи не всім «Ой хто, хто Миколая любить».

Свято св. Миколая в Україні є особливо бажаним дитячим святом. За традицією, в ніч з 18 на 19 грудня Св. Миколай приносить дітям подарунки і кладе їх під подушку. Серед дітей на Західній Україні поширена традиція писати Чудотворцеві листа, де дитина вказує що хорошого та поганого вона вчинила протягом року, і просити про подарунки. Такого листа, як правило, адресується до «Канцелярії св. Миколая». Завдяки місцевим ентузіастам, деякий час у м. Львові функціонувала така собі віртуальна канцелярія.

Санта Клаус

Са́нта Кла́ус — різдвяний персонаж американців. Слово походить від імені святого Миколая (сейнт Ніколас). До Америки його занесли переселенці-голландці, котрі на батьківщині відзначають свято Сінтер Клаас 6 грудня. З часом нідерландська назву святого Миколая дещо спрощено та видозмінено на Санта Клаус, а його часове відзначення затерлося та злилося з різдвяними святами. Мабуть, і звідси американська традиція дарувати подарунки саме на Різдво. Теперішній Санта Клаус - це веселий дідусь з білою бородою та з червоним капелюхом. Він літає в повітрі на казкових оленях і влазить через димарі до будинків, щоб дарувати дітям, дорослим подарунки…

Сучасного Санту придумав у 1823р. Климент Кларк Мур. Власне, Мур у поемі «A Visit From Saint Nicholasmore», більше відомій як «The Night Before Christmas», першим зобразив Санта Клауса як життєрадісного немолодого ельфа і поселив його в Лапландії. У 1860р. карикатурист Томас Наст уперше намалював його товстим, старим, бородатим, в окулярах, в блазенському червоному ковпаку і з люлькою у роті. Існуючий нині зовнішній вигляд Санта Клауса належить пензлю Х. Сандблома — американського художника, що намалював в 1931р. серію малюнків для реклами «Кока-коли». Взагалі подальша історія Санти мала яскраво виражений комерційний характер, а його образ все далі віддалявся від прототипу. До теперішнього часу справа дійшла до того, що в Центральній і Східній Європі розгорнулася кампанія, що закликає відвернутися від Санта-Клауса як втілення дешевої комерціалізації найважливішої релігійної події.

У грудні 2002 р. «Daily Telegraph» писала, що в Словаччині і Чеській Республіці Католицька Церква видала офіційні рескрипти із закликом до віруючих приєднатися до Німеччини, Австрії і Швейцарії і «заборонити» Санта-Клауса. Натомість, у Чехії і Словаччині подарунки на Різдво приносить Мікулаш (Микола). Не «можна допустити, щоб ця особа замінила собою Ісуса»,— заявила словацькій газеті «Pravda» Маріан Гавенда, оголосивши позицію Церкви. «Санта-Клаус є комерціалізацією Різдва. Церква зовсім не проти того, щоб люди купували подарунки як такі, але подарунок не повинен підмінити собою нашу любов один до одного, і саме любов — суть цього святкування. Давайте не допустимо, щоб у нас вкрали Христа». У німецькомовних країнах друкувалися наклейки «Зона, вільна від Санта-Клауса», а на вулицях роздавали брошури, які по-протестантські нагадували, що традиційний рознощик подарунків— це Christkind, Немовля-Христос, а зовсім не білобородий, в червоному каптані іммігрант з Америки.

Дід Мороз

Пізніше, у Радянському Союзі з'являється образ Діда Мороза, що був «запозичений» із-за кордону через свою шалену популярність у дитячому світі. В радянські часи образом Діда Мороза керівники компартії намагались стерти образ Святителя Миколая… Дід Мороз переважно з'являється у супроводі принадної Снігурки.

Дід Мороз, як різдвяний персонаж, у Росії вперше з'явився на Різдво у 1910 р. , однак не отримав широкої популярності. Сучасний образ Діда Мороза формувався переважно радянськими художниками та кінематографістами, протиставляючи його американському Санті, що проник після Другої світової війни до Європи, і категорично мав протиставлятися будь-яким різдвяним традиціям.

У грудні 1935 р. соратник Сталіна, член Президії Центрального Виконавчого Комітету СРСР Павло Постишев опублікував в газеті «Правда» статтю, де запропонував організувати для дітей святкування Нового року. І в Харкові було організоване дитяче новорічне свято...

Дід Мороз — один з новітніх в Європі, радше за все літературний, як і Санта Клаус, або запозичений з Європи персонаж. До України він прийшов, звісно, з Росії. Його прообраз слід шукати у російській літературі: п'єса А. Н. Островського «Снігуронька», поема Н. А. Некрасова «Мороз, Червоний ніс», вірш В. Я. Брюсова «Цареві Північного полюса» тощо.

Наприкінці XIX — початку XX ст. Діда Мороза, як новорічного персонажа, не знали.

З музею комунізму у Празі довідуєшся, між іншим, що Дід Мороз із косою – служить, наприклад, символом радянської окупації у Чехословаччині…

Війна зі св. Миколаєм

У XVI ст. Лютеранська реформація скасувала шанування святих, у тому числі і день пам'яті св. Миколая. Особливо люто спогади про нього викорінювали в Голландії, де у присутності дітей… урочисто спалювали образ святого на багаттях. У день пам'яті св. Миколая заборонено було випікати пряники і робити подарунки дітям. Протестанти оголосили святителеві справжню війну. Але святий і його свято були настільки популярні, що завдання примусити забути його було неможливим. Люди стали почитати його таємно. У Голландії ім'я святого — Saint Nicholas стали вимовляти як Sinter Klaas. Побачивши, що заборонні заходи не приносять бажаного результату, протестанти вирішили перенести дарування подарунків дітям на Різдво, але при цьому ім'я святителя прагнули викреслити з пам'яті. Збереглося письмове повчання одного з протестантських пасторів XVII ст. , що докоряє батькам за те, що ті, мовляв, дарують на Різдво подарунки своїм дітям від імені св. Миколая: «Ви акцентуєте увагу дітей на імені святого, тоді як ми знаємо, що не св. Миколай, а Немовля Христос подає нам все благе для душі і тіла, і Він один, до кого ми повинні звертатися».

У ХХ ст. боротьбу зі Святим Миколаєм продовжила, отже, радянська влада у СРСР, про що вже згадувалось вище. Вже в 1948 р. він переродився в образі Діда Мороза. Проте в Україні почався згодом у вільний час так званий рух проти Діда Мороза. На наших землях його поступово витісняють — як пережиток радянської доби. Місце Діда Мороза знову займає наш святий Миколай, який у ніч проти 19 грудня (Свято Миколая) кладе під подушечки слухняним дітям подарунки, а неслухняним — різочки (або яблучка, як це робилося у давнину на Черкащині, щоби не зіпсувати свята малюкам).


Підготовано за матеріалами Вікіпедії — вільної енциклопедії (http://uk.wikipedia.org)


П. С. Усіх християн і людей доброї волі зі святом св. Миколая Чудотворця. Нехай цей знаний святий завітає до вашої теплої оселі і принесе найперше цінності духовні!


А це з моєї поетичної скарбнички:

Благодійник знаний

Опікун нещасних –
Миколай святий.
Милосердя вчасне
Йшло до бідноти.

Чесно жив у Мирах
Благодійник знаний.
Доброта накрила
Посивілі рани.

Ввійшов він до пісень…
Зі сяйва прегустого.
Діла ясні, мов день,
Бо крокував із Богом.

Поселилась чеснота
В серденьку безвиннім.
Згубну розкіш потоптав
І щасливий нині!
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Олюся
дописувач
дописувач
Повідомлень: 77
З нами з: 15 жовтня 2009, 08:33

Повідомлення Олюся » 19 грудня 2009, 09:38

Хочу поділитися враженнями, які справили на мене мої племінники. В них ще не має року як помер тато (їм 6 і 7,5 років). Вчора менший каже: "Може нам тато передасть подарунок, бо він там біля святого Миколая". Він так чекав, але ніхто не хотів нічого робити, щоб не травмувати душу дитини.

А сьогодні вранці, коли роздивлялися подарунки дуже раділи, а один подарунок був не підподушкою, а в іншій кімнаті на столі, а він сказав, що то тато йому залишив. Ніхто так не думав робити, так вийшло само. А ще один подарунок, був так само на столі для моєї донечки, ви так само сказали, що їхній тато передав подарунок для своєї похресниці (він був хрещеним батьком).

Не знаю, але сьогодні відчула, що Господь Бого робить великі дива через своїх святих, зокрема через великого Божого угодника - Святого Миколая Чудотворця.

Аватар користувача
Yuriy D
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 270
З нами з: 30 вересня 2008, 09:41
Звідки: Броди, Львівська обл.

Повідомлення Yuriy D » 19 грудня 2009, 16:22

Вітаю зі святом модератора отця Миколу, а також всіх, хто має це ім'я. :)

Sotnik
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 156
З нами з: 04 січня 2009, 02:06
Звідки: Катеринослав
Контактна інформація:

Повідомлення Sotnik » 19 грудня 2009, 18:13

Приєднуюсь
"...досконало надійтеся на ту ласку, що вам приноситься об’явленням Ісуса Христа." (1 Пет 1:13)

Аватар користувача
отець Роман
дописувач
дописувач
Повідомлень: 88
З нами з: 16 листопада 2008, 15:40
Звідки: м. Кременчук
Контактна інформація:

Повідомлення отець Роман » 20 грудня 2009, 00:39

До речі, це непогана стаття з ВІКІПЕДІЇ, теж на днях на не ї натрапив "погугливши" трохи! ...
Але все ж проблема залишається. Хоча в в садочку, де я був св. Миколаєм ( ба там мої діти), це тут в Кременчуці, намагаються "двом панам служити". Сильна традиція, що поробиш, хоча коли розмовляв з вихователями, то мою рацію в цьому питання признали..
Як часто багато залежить від однієї людини, котра чогось не розуміє, а зробити треба так мало - просто зрозуміти! (В даноу випадку від завідуючої дитсадка.)
Сину! Ти є позичений! - слова бл. памяті митрополита Андрея

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 20 грудня 2009, 06:28

отець Роман писав:До речі, це непогана стаття з ВІКІПЕДІЇ


Я старався той великий матеріал про святого, між іншим, добре синтезувати, вибрати чи не найосновніше. Думаю, вдалося.:)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Повідомлення о.Олег » 21 грудня 2009, 10:44

Слава Ісусу Христу!
Yuriy Dzyoba писав:Вітаю зі святом модератора отця Миколу, а також всіх, хто має це ім'я. :)

вітаю! Згадував на Літургії отця Миколу, от лише не знав, чи тут привітали.
Користаючи з нагоди вітаю з завтрашнім святом всіх Анн і Марій!
Благословення Господнє!
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 21 грудня 2009, 14:16

о.Олег писав:Слава Ісусу Христу!
Yuriy Dzyoba писав:Вітаю зі святом модератора отця Миколу, а також всіх, хто має це ім'я. :)

вітаю! Згадував на Літургії отця Миколу, от лише не знав, чи тут п


Вельми вдячний, отче Олеже!:)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення Олюнька » 19 грудня 2010, 00:11

А я не спав тієї ночі,
Йому дивився пильно в очі.
Він наді мною нахилився
І враз за мене помолився
Я чув, Він Господа просив
Щоб я, як Він життя прожив.

Вітаю зі святом св. Миколая !!
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
Nazariusz
дописувач
дописувач
Повідомлень: 80
З нами з: 09 грудня 2010, 23:34
Звідки: Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення Nazariusz » 30 грудня 2010, 10:30

Проте в Україні почався згодом у вільний час так званий рух проти Діда Мороза. На наших землях його поступово витісняють — як пережиток радянської доби. Місце Діда Мороза знову займає наш святий Миколай
На жаль, в мас-медіа це не так помітно :( а на сході нашої країни це вже точно не скоро станеться...
"...Хто не зі Мною, той проти Мене, і хто не збирає зі Мною, той розкидає"(Мт. 12:3)

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення о.Олег » 30 грудня 2010, 11:11

Nazariusz писав:
Проте в Україні почався згодом у вільний час так званий рух проти Діда Мороза. На наших землях його поступово витісняють — як пережиток радянської доби. Місце Діда Мороза знову займає наш святий Миколай
На жаль, в мас-медіа це не так помітно :( а на сході нашої країни це вже точно не скоро станеться...

ризикну припустити, що і не станеться. І не жалію: нмсд краще мати казкового Діда Мороза і Празник Святого Миколая, а не західну суміш з "Сантою". Взагалі-то... я грішний найбільше тому і проти повного уніфікування Християнської календарної системи нашої Традиції з державною - думаю, такі різниці в часі ще стануть нам у пригоді для розрізнення казкових і реальних імен/Імен
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення andrivovk » 30 грудня 2010, 21:17

А в скандинавів є Йоулупуккі (думаю правильно написав)
Йоулупукки (фин. Joulupukki) — в поздней финской традиции — Рождественский дед, который дарит подарки детям на Рождество Христово. Йоулупукки в переводе с финского означает «рождественский козёл».

Традиция этого имени пришла ещё из Средневековья, когда подарки на Йуль, праздник середины зимы, разносил именно «Йольский козёл». Позднее с приходом и утверждением христианства его сменил Святой Николай, а имя осталось.

Сейчас Йоулупукки выглядит как привычный всем Санта-Клаус — с белой бородой, в красной шубе и шапке, но ещё в XIX веке его изображали в козлиной шкуре и иногда даже с маленькими рожками.

Йоулупукки живёт в Лапландии на горе Корватунтури (Korvatunturi) с 1927 года, когда Финская радиовещательная компания объявила Корватунтури постоянной резиденцией Йоулупукки. Корватунтури, «Сопка-уши», находится на самой границе с Россией и по форме напоминает уши — кто говорит заячьи, кто собачьи. Но как бы там ни было, считается, что именно благодаря такому жилищу-уху Йоулупукки может слышать мечты и желания всех детей. Также, о своих желаниях можно сообщить в письме на официальный почтовый адрес Йоулупукки: Finlandia, 99999, Korvatunturi (не забудьте приклеить на конверт почтовые марки).

У Йоулупукки есть жена — Муори (Muori, «старая хозяйка») — олицетворение зимы. В помощниках у Йоулупукки служат гномы, которые в течение года сидят в «Пещерах Эха» (Кайкулуолат, Kaikuluolat) и слушают, как себя ведут дети во всем мире, а перед Рождеством разбирают рождественскую почту, помогают готовить и упаковывать подарки.


Джерело - Вікіпедія.
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення andrivovk » 30 грудня 2010, 21:46

Молитва до святого отця Миколая
Всеблагий отче Миколаю, великий і предивний чудотворче!
Ти своїми молитвами лікував усяку недугу і болість, Ти своїм заступництвом визволяв від певної смерти, Ти своєю опікою відганяв біду.
Щиро благаю Тебе, скорого потішителя тих, що є в горі і нуждах теперішнього життя: Поспіши й до мене із своєю поміччю, захисти мене й усіх людей від вогню й води, від голоду й пошести, від тяжкої хвороби і несподіваної смерти. Хорони мене через ціле моє життя, а особливо в страшну хвилину переходу з дочасного життя до вічности. Захисти мене тоді щитом Твоєї молитви перед справедливим гнівом Христа Бога і допоможи мені, щоб я сподобився навіки в небі, разом з Тобою, прославляти й величати Боже милосердя.
Амінь.
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
Nazariusz
дописувач
дописувач
Повідомлень: 80
З нами з: 09 грудня 2010, 23:34
Звідки: Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення Nazariusz » 05 січня 2011, 10:32

нмсд краще мати казкового Діда Мороза і Празник Святого Миколая, а не західну суміш з "Сантою"

А яка різниця? Все одно і Санта, і Дід Мороз - це різдвяні персонажі, віддалені від святкування празника святого Миколая Мир Лікійського... Рівнозначні. Може це і стане в пригоді, але не тоді, коли Дід Мороз і компанія витіснять св. Миколая взагалі :(
"...Хто не зі Мною, той проти Мене, і хто не збирає зі Мною, той розкидає"(Мт. 12:3)

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення о.Олег » 05 січня 2011, 10:52

Nazariusz писав:
нмсд краще мати казкового Діда Мороза і Празник Святого Миколая, а не західну суміш з "Сантою"

А яка різниця? Все одно і Санта, і Дід Мороз - це різдвяні персонажі, віддалені від святкування празника святого Миколая Мир Лікійського... Рівнозначні. Може це і стане в пригоді, але не тоді, коли Дід Мороз і компанія витіснять св. Миколая взагалі :(

"Санта" - це, власне, витіснений Святий Миколай а "дід Мороз" - намагання його витіснити :( http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 1%83%D1%81
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
Nazariusz
дописувач
дописувач
Повідомлень: 80
З нами з: 09 грудня 2010, 23:34
Звідки: Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення Nazariusz » 05 січня 2011, 15:16

Точніше, Санта Клаус - це перекручений св. Миколай, а Дід Мороз - це перекручений Санта Клаус:)
"...Хто не зі Мною, той проти Мене, і хто не збирає зі Мною, той розкидає"(Мт. 12:3)

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення о.Олег » 05 січня 2011, 17:40

Nazariusz писав:Точніше, Санта Клаус - це перекручений св. Миколай, а Дід Мороз - це перекручений Санта Клаус:)

щось таке. Але дідмороз проштовхуваний в есересері свідомо в протиставленні до Святого Миколая.
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення o.Mykil » 05 січня 2011, 18:10

Nazariusz писав:Точніше, Санта Клаус - це перекручений св. Миколай, а Дід Мороз - це перекручений Санта Клаус:)


Як я уже наводив вище, у Радянському Союзі образ Діда Мороза був «запозичений» із-за кордону через свою шалену популярність у дитячому світі. В минулі радянські часи образом Діда Мороза керівники компартії намагались стерти образ св. Миколая Чудотворця… Така історична дійсність!

Щодо міфічного у своїй основі Санта Клауса, як стверджують австралійські експерти, нині він стає серйозною загрозою для здоров'я населення, особливо молоді, є поганим прикладом для наслідування, розповсюджує хвороби; їсть безмірно та завше розпиває алкогольні напої. Тому й сприяє він через це ожирінню і теж водінню авта в нетверезому стані... Докладніше: http://www.telegraph.co.uk/topics/chris ... xpert.html
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
Nazariusz
дописувач
дописувач
Повідомлень: 80
З нами з: 09 грудня 2010, 23:34
Звідки: Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення Nazariusz » 05 січня 2011, 21:30

Отакої. Гідний приклад для наслідування :ROFL: А спочатку були голландські протестанти... :D
"...Хто не зі Мною, той проти Мене, і хто не збирає зі Мною, той розкидає"(Мт. 12:3)

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення о.Олег » 05 січня 2011, 22:46

Nazariusz писав:Отакої. Гідний приклад для наслідування :ROFL: А спочатку були голландські протестанти... :D

протестанти не почитають святих - до чого тут вони?
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
Nazariusz
дописувач
дописувач
Повідомлень: 80
З нами з: 09 грудня 2010, 23:34
Звідки: Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення Nazariusz » 05 січня 2011, 22:50

В тому то й справа:
Однако в период Реформации, выступавшей против почитания святых, в Германии и сопредельных странах Святой Николай был заменен в качестве персонажа вручающего подарки на младенца Христа, а день вручения подарков был перенесен с 6 декабря на период рождественских ярмарок, то есть на 24 декабря. В период Контрреформации образ Святого Николая вернулся в обиход, однако он уже прочно ассоциировался с рождественскими праздниками, где стал выступать в качестве дарителя подарков. Оторванный от дня своего праздника по Церковному календарю (6 декабря) Святой Николай постепенно перестал ассоциироваться напрямую со святым, превратившись в мифический и коммерционализированный образ Санта-Клауса.

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 1%83%D1%81
"...Хто не зі Мною, той проти Мене, і хто не збирає зі Мною, той розкидає"(Мт. 12:3)

Аватар користувача
ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 220
З нами з: 16 вересня 2009, 11:50
Звідки: Львів -- Рим

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення ієром. Діонисій » 06 січня 2011, 17:06

Як у фірмі Coca Cola придумали Санта Клауса и вчинили його частиною світової культури %) :shock: (стаття, щоправда, російською):
http://www.adme.ru/coca-cola/kak-v-coca ... ry-101581/

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення прочанка » 09 січня 2011, 13:02

http://www.dyvensvit.org/rizdvo/252/1583 Про традиції народів Європи.
Різдвяний дід, як правонаступник Святого Миколая є у кожній країні і це аж ніяк не дєдушка мороз із червоним пропитим носом. День Святого Миколая 6(19) грудня, а різдвяний дід (Пер Ноель, Санта Клаус, Вайнахтсман) носять дітям різних країн теж подарунки -під ялинку, щоб продовжити казку різдвяної ночі, як ото гарно описано у Лускунчику чи навіть у Гоголя. Злі сили не хочуть вступатися, але на світ з"являється Боже Дитя і всяка нечиста сила зі страху забивається у найменші шпаринки.
Щодо діда Мороза... Це сумна історія як і вся Совєтська влада..., яка забрала в людей Бога і все світле, що було з Ним пов"язане... Але час і навколишній світ диктував свої умови, тому й довелося згадати Римського-Корсакова і використати його персонажі, щоб і дітям країни Рад жилось весело і водилося "хороводи" навколо "йолочки".
Що ж наші діти не дуже потребують того дєдушки, але хай буде і різдвяний дід, бо яка то радіть знаходити подарунок під ялинкою на Різдво!
Не бійтеся!

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення ShMariam » 09 січня 2011, 21:39

До мене ніколи не приходив Дід Мороз і я завжди знала, що його нема. :) Думаю, мої батьки поступили правильно.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
kristik
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 275
З нами з: 17 травня 2010, 11:49
Контактна інформація:

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення kristik » 20 лютого 2011, 13:01

ShMariam писав:До мене ніколи не приходив Дід Мороз і я завжди знала, що його нема. :) Думаю, мої батьки поступили правильно.


Аналогічно :friends:
Ми думаємо, що Бог бачить нас зверху, але Він бачить нас зсередини.
Жильбер Сесброн

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Про св. Миколая та інших: Санта Клауса, Діда Мороза... :)

Повідомлення o.Mykil » 21 лютого 2011, 05:20

Св. Миколай Чудотворець в іконах (виставка) http://kultura.wiara.pl/gal/spis/685726.Sw-Mikolaj

І Санта Клаус сюди пробрався, св. Миколай в час життя не ходив так http://kultura.wiara.pl/gal/pokaz/68572 ... kolaj/8#gt
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!


Повернутись до “Церква і Суспільство”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 19 гостей