Чи карає Бог людину?...

обговорення богословських думок, питань богословської освіти

Модератори: Just_me, Artur, ihor

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Чи карає Бог людину?...

Повідомлення o.Mykil » 21 березня 2010, 09:51

Самопокарання

Християнське об'явлення говорить про можливість вічної розлуки з Богом, яка призведе до нещасливого існування тих, хто свідомо, добровільно і без каяття відкидають Бога та Його моральний закон, вписаний у сумління кожної людини.

«Катехизм Католицької Церкви вчить, що хто так чинить, сам себе "виключає" із сопричастя з Богом і святими. Бог не створив пекла. Пекло творять вільні створіння, люди, які віддаляються від Бога. Бог також не скеровує нікого до пекла. Це робить сам грішник, який віддаляється від Бога і не хоче входити у батьківську хату. Бог, — каже святий Іриней, — властиво не хоче карати грішників, а вони самі, відмовляючись від усіх дібр, карають себе (Проти єресей, V, 27,2). Подібну ідею висловив святий Августин (Пояснення Псалмів, 5,10): Бог насправді не посилає жодного лиха на грішника, а робить усе, щоб спасти його. Людина сама заподіює собі лихо. Отже, пекло не суперечить ідеї безмежної доброти Бога. Воно тільки доводить безмежну пошану Бога до волі людей, створених на його подобу»

(Commentoteologicoal Catechismodelta Chiesa Cattolica (Богословське пояснення Катехизму Католицької Церкви), Rino Fisichella, Piemme1993).

У Катехизмі для дорослих є така цитата Оригена: «Кожний грішник сам собі запалює вогонь. Ніхто не занурює його у вогонь, запалений раніше кимось иншим. Кормом і речовиною цього вогню є гріхи грішника» (Принципи, 2,10,4).

Наслідком такого самовідчуження від близьких відносин із Джерелом Любові є повне нещастя; воно суперечить щонайглибшому природному прагненню людського духа, суть якого полягає у взаємному і досконалому даруванні себе; таке нещастя залишає свій слід і на воскреслому тілі («вогонь»).


http://www.truechristianity.info/ua/boo ... beyond.php
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення o.Mykil » 21 березня 2010, 09:56

З усього життя можна немовби зробити висновок, що як людина себе карає, так і Бог, адже Він, як гласить один із різних католицьких катехизмів, за добро нагороджує, а за зло карає. Дехто каже, навіть з духовенства, теологів, що Господь взагалі не карає людини, що це тільки вона себе сама... Ну так, і не так. Бо медаль двобока. Можна сказати, що за життя людини, якщо вона живе у гріхах важких, то Творець (справедлива Любов) може її тимчасово "покарати" їй же на користь, щоб схаменулась. Адже відомо, кого Бог любить того й карає, проте Його кара не кара тирана, а, швидше, як напоумлення. Це я про землю.

А от коли хтось помирає, то Господь тільки немовби підтверджує життєвий вибір людини добра чи зла... І коли людина жила все життя у болоті гріха, не хотіла добровільно з нього встати, вмити душу-серце водою покаяння, тоді і покарає сама себе найперше. Господь немовби поставить свою печатку, завірить те, що вона вибирала зажди в житті, адже дав нам розум і свобідну волю, щоб відповідно думати, діяти...

Нікого не посилає насилу в пекло. Це людина сама туди, на жаль, не раз преться, богохулить, зневажає все святе, просто не хоче вперто бути з Богом на вічному святі... Що сильно хоче, те отримує, звичайно.... Показати більше...

Ось і відповідь на те, що чимало віруючих не можуть поєднати існування пекла із суттю Божою любові, навіть заперечуючи його чи зводячи до символізму.

Так, сам Всевишній любов, але дуже справедлива.. Після смерті тільки зможемо зарати в потойбіччя одне: добрі або злі діла. І підем з тим у відповідне місце відповідно до справедливості, що полягає в тому, щоби кожному віддати належне. А паспортом, аби потрапити в небесний рай є, отже, Божа ласка. Без неї нікуди, без цього чи не найважливішого документа для безсмертної душі християнина. Амінь.

Такі були рефлексії.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
Just_me
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1374
З нами з: 25 лютого 2010, 10:20

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення Just_me » 21 березня 2010, 11:06

Ну, я не зовсім впевнена в тому, що грішник сам завжди себе карає, хоча й повністю таку думку не відкидаю. Можна погодитися, до прикладу з тим, що наркоман, відчуваючи "ломку" покарав сам себе. Але як тоді бути з тим, що Бог карає нащадків за гріхи предків "до сьомого коліна"? Чи як ви поясните той факт, що людину може збити на пішохідному переході машина і вона на все життя опиняється в інвалідному візку? Я, звісно, на розгядаю випадок, коли людина сама кидається під авто, бо тоді, очевидно, сама себе й карає. Чи те, що діти народжуються з вадами, які не сумісні з повноцінним життям, якщо жінка, будучи вагітною, вела здоровий спосіб життя і навмисно ніяк не шкодила своїй дитині? Ні, далеко не завжди себе самі карають люди, бо й не мають для цього достатньо інструментів. Всі ми грішні, тому всі несемо хрести й терпимо. Я не зустрічала жодної справді щасливої людини крім тих, які себе такими вважали попри усі життєві труднощі. Немає ЖОДНОЇ людини, якій у певні моменти, а то й протягом усього життя не було б важко. І це не завжди сама людина створює.
Інакше признайтеся собі самі, чи не перестали б ви себе "карати", якщо б у вас була така можливість. Не знаю, хто як, а я б точно перестала :D Але я не можу зробити того, що не в моїх силах, тому довіртеся Господу, бо "Караючи покарав мене Господь, та смерті не передав мене (Пс. 117,18)"
З іншого боку, як я вже сказала, часто ми самі придумуємо собі терпіння, і не треба звинувачувати Бога в тому, що ми "сидимо на виснажливій дієті", "у нас погані стосунки з моєю подругою" і т. д. Що можемо змінити - змінюймо, що не можемо - приймаймо, і нехай Господь нас поблагословить відрізнити одне від іншого. :Rose:
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення andrivovk » 30 квітня 2010, 20:07

Думка святого Антонія :
150. Бог - добрий, безпристрасний та незмінний. Якщо хтось, визнаючи благословенним та правдивим те, що Бог не змінюється, - все ж не певний того, як Він, будучи таким, добрими радіє, від злих одвертається, на грішників гнівається (а коли вони каються - милує їх), то на це треба сказати, що Бог не радіє і не гнівається, бо радість і гнів - це пристрасті. Неправильно думати, що Божеству - добре або погано через людські вчинки. Бог добрий і творить тільки добро; шкодити ж - нікому не шкодить, перебуваючи завжди однаковим. А ми, коли добрі, то лучимося з Богом через подібність до Нього; коли ж злі, то віддаляємося од Бога через неподібність із Ним. Живучи чеснотливо, ми наближаємось до Бога, а стаючи злими, робимо Його своїм ворогом. Це не означає, що Господь має гнів на нас, але те - що наші гріхи не допускають Богові засяяти в нас, а, навпаки, лучать з демонами, нам на кару. Якщо потім молитвами і добрими ділами випросимо відпущення гріхів, то це не тому, що ми Бога ублажили і Його змінили, але тому, що за посередництвом таких діянь та нашого звернення до Бога ми зцілилися від зла, яке було в нас, і знову зазнали Божої доброти. Отож сказати: «Бог відвертається від злих», є те саме, що мовити: «Сонце ховається від тих, що позбавлені зору».


Духовна спадщина святих отців Том 1 Святий Антоній Великий «МІСІОНЕР» ЛЬВІВ-2006
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення o.Mykil » 30 квітня 2010, 20:44

Just_me писав: Але як тоді бути з тим, що Бог карає нащадків за гріхи предків "до сьомого коліна"?


Так було начебто саме у Завіті Старому. Ми ж живемо в інших часах. Із приходом Христа на землю, Його доповненнями до закону тощо, тепер більше кожен особисто відповідає за свої гріхи перед Богом. Наслідки від нерозкаяних гріхів наших батьків чи прабатьків можуть на нас поширюватися, проте все з Божого допусту. Це не догма. Імхо. :)
Востаннє редагувалось 08 травня 2010, 00:58 користувачем o.Mykil, всього редагувалось 1 раз.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
Yur
старець
старець
Повідомлень: 585
З нами з: 19 квітня 2010, 03:48
Звідки: Chicago Il

"Бо Господь, кого любить, того Він карає .."

Повідомлення Yur » 03 травня 2010, 04:26

Бо Господь, кого любить, того Він карає, і б'є кожного сина, якого приймає! (Євреїв 12:6)

Кого Я люблю, тому докоряю й караю того. Будь же ревний і покайся! (Об'явленя 3:19)

Блаженний той муж, що його Ти караєш, о Господи, і з Закону Свого навчаєш його (Псалом 94:12)

бо кого Господь любить, картає того, і кохає, немов батько сина! (Приповісті 3:12)

Тож блаженна людина, яку Бог картає, і ти не цурайсь Всемогутнього кари:
Бо Він рану завдасть і перев'яже, Він ламає й вигоюють руки Його!
(Йова 5:17,18)


Посилання, котрі навів, аж ніяк не для того аби заперечити вищесказане. Всього лиш зазделегіть хотів би дати роз'яснення де-кому що з цим можуть навідатися.

Непослух споводує зміну світогляду. Віддалившись через непослух від Бога Духа, людина немовби виходить назовні й приймає інші приорітети й з ними інше світосприйняття. Зовнішньо/просторове видиме, замісто духовного невидимого.
"Цінності" в такому середовищі уже інші, не те щоб зовсім обезцінені, але перемішані, як зерно з кукелем. Те, про що й каже Павло:

Учинки тіла явні, то є: перелюб, нечистість, розпуста,
ідолослуження, чари, ворожнечі, сварка, заздрість, гнів, суперечки, незгоди, єресі,
завидки, п'янство, гулянки й подібне до цього. Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке, не вспадкують вони Царства Божого!
А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра,
лагідність, здержливість: Закону нема на таких!
(Галатів 5:16:23)


Й аби людиною не оволодівав кукіль, Бог посилає їй лікарства від цієї недуги.
Як і міра кукілю в людині залежить від її вибору, так і гіркота Божих пілюль не більша за здатність людини їх засвоїти.
Востаннє редагувалось 17 вересня 2010, 22:48 користувачем Yur, всього редагувалось 1 раз.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення andrivovk » 03 травня 2010, 12:23

o.Mykil писав:
Just_me писав: Але як тоді бути з тим, що Бог карає нащадків за гріхи предків "до сьомого коліна"?


Так було начебто саме у Завіті Старому. Ми ж живемо в інших часах. Із приходом Христа на землю, Його доповненнями до закону тощо, тепер більше кожен особисто відповідає за свої гріхи перед Богом. Наслідки від нерозкаяних гріхів наших батьків чи прабатьків можуть на нас поширюватися, проте все з Богожого допусту. Це не догма. Імхо. :)

Ще в Старому Завіті Бог через пророка Єзекиїла сказав людям, що буде індивідуальна відповідальність за гріхи :

18. Особиста відповідальність
1. Надійшло до мене таке слово Господнє:
2. «Чому ви все говорите в Ізраїльській землі цю приповідку: Батьки їли недоспілі грона, а на зубах у дітей оскома?
3. Клянусь моїм життям, - слово Господа Бога, - не будуть уже більше тієї приповідки в Ізраїлі повторювати.
4. Ось бо всі душі - мої; чи душа батькова, чи душа синова - мої вони. Той, хто згрішить, той помре.
5. Хто праведен і творить суд і справедливість,
6. на узвишшях не їсть, очей до бовванів дому Ізраїля не підводить, жінки ближнього свого не безчестить, до жінки під час спливу не наближається,
7. нікого не утискає, заставу, що за борг узяв, звертає, здирства не чинить, убогому дає хліба, нагого одежею вкриває,
8. на лихву не позичає і не бере відсотків, руки свої стримує від несправедливости, суди справедливі між людьми вирікає,
9. у заповідях моїх ходить і суди мої пильнує, щоб їх виконувати по правді, - той праведен, і певно буде жити, - слово Господа Бога.
10. Як же він породить сина розбишаку, що проливає кров, і чинить якийсь із тих гріхів,
11. яких (батько) сам не чинив - їсть м'ясо з кров'ю, жінку ближнього безчестить,
12. гнітить убогого та нещасного, здирства чинить, застави не звертає, до бовванів підводить очі, коїть гидоти,
13. на лихву позичає, бере відсотки, - чи ж такому жити? Ні, він не буде жити! Він учинив усі ті мерзоти, - він мусить умерти: кров його на ньому буде.
14. Як же породить сина, і син бачить усі гріхи, що чинить його батько, бачить, але сам їх не чинить,
15. на горах не їсть, очей до бовванів дому Ізраїля не підводить, жінки ближнього свого не безчестить,
16. нікого не утискає, застави не бере, здирства не сподіює, вбогому дає хліба, нагого одежею вкриває,
17. стримує руку від кривди, не бере лихви й відсотків, виконує мої закони, ходить у моїх заповідях, - такий не вмре за батьківські провини; ні, він буде жити.
18. Батько його, за те, що тіснив жорстоко, що чинив здирства, та коїв усяке лихо і серед свого народу, - той мусить умерти за свої провини.
19. Але ви скажете: Чому син не несе кривди батька? Тому, що син чинить за законом і по правді, пильнує всі мої установи й виконує їх, - тому він і житиме.
20. Той, хто згрішив, той мусить умерти. Син за провину батькову не буде відповідати, батько за провину сина не буде відповідати. Праведність зостанеться з праведним, а гріховність із грішником.
21. Коли ж злий відвернеться від усіх своїх гріхів, яких накоїв, і буде пильнувати всі мої установи, чинити за законом та справедливістю, - він буде жити, не вмре.
22. Усі переступи, що їх учинив, не буде пригадувано йому більше; за свою справедливість, що чинив, він буде жити.
23. Хіба ж мені смерть грішника мила, - слово Господа Бога, - а не те, щоб він відвернувся від своєї поведінки та й жив?
24. Коли ж праведник відвернеться від своєї справедливости, творитиме кривду й коїтиме всі ті гидоти, що коїть грішник, - то чи йому жити? Ні, не пригадається йому більше вся його справедливість, що чинив. За віроломство своє, яким провинився, і за гріх свій, яким згрішив, - за них, він мусить умерти.
25. Ви кажете: Несправедлива путь Господня! Слухайте, доме Ізраїля! Чи ж то моя путь несправедлива? Чи ж то не ваші путі несправедливі?
26. Таж коли праведник відступає від своєї справедливости й чинить кривду, і за те вмирає, то він умирає за кривду, що чинив.
27. Коли ж грішник відвертається від гріхів, що коїв, і чинить суд і правду, він достойний жити.
28. Він роздумався і відвернувсь від усіх своїх переступів, що накоїв; він певно буде жити, він не вмре.
29. Одначе дім Ізраїля говорить: Несправедлива путь Господня! Чи ж справді бо мої путі несправедливі, доме Ізраїля? Чи ж то не ваші путі несправедливі?
30. Тим я судитиму кожного з вас, доме Ізраїля, за вашими вчинками, - слово Господа Бога. Відверніться, зречіться ваших переступів, щоб не мати вам більше приводу до гріха.
31. Повідкидайте геть від себе ваші гріхи, що ними ви згрішили супроти мене, і зготуйте собі нове серце й новий дух. Чого ж бо вам умирати, доме Ізраїля?
32. Мені бо не люба смерть грішника, - слово Господа Бога. Наверніться ж і живіть!
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення romanm » 04 травня 2010, 12:50

. Наслідки від нерозкаяних гріхів наших батьків чи прабатьків можуть на нас поширюватися, проте все з Богожого допусту. Це не догма. Імхо. :)

Ще в Старому Завіті Бог через пророка Єзекиїла сказав людям, що буде індивідуальна відповідальність за гріхи :

100 балів.

Аватар користувача
ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 220
З нами з: 16 вересня 2009, 11:50
Звідки: Львів -- Рим

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення ієром. Діонисій » 04 травня 2010, 13:18

У Книзі Єремії, 31,27-34:

«Як пильно я назирав за ними, щоб викорінити й зруйнувати, щоб розвалити й погубити та засмутити, так пильнуватиму, щоб їх відбудувати й насадити, - слово Господнє.

За тих часів не говоритимуть більше: Батьки їли зелений виноград, а на зубах у синів оскома!
Ні, кожний вмиратиме за свою провину. Кожен, хто їстиме зелений виноград, той й оскому на зубах матиме.

Ось прийдуть дні, - слово Господнє, - і я створю з домом Ізраїля та з домом Юди новий завіт... Вкладу закон мій у їхнє нутро і напишу його у них на серці. Я буду їхнім Богом, вони ж моїм народом...
Я бо прощу їхню провину, гріха їхнього не згадуватиму більше.»

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення o.Mykil » 08 травня 2010, 00:57

andrivovk писав:Ще в Старому Завіті Бог через пророка Єзекиїла сказав людям, що буде індивідуальна відповідальність за гріхи :



Знав це теж...
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

ljubomyr_ps
старець
старець
Повідомлень: 506
З нами з: 27 жовтня 2008, 20:14
Звідки: Місто на кордоні

Кара за гріх - надолуження за гріх?!

Повідомлення ljubomyr_ps » 04 серпня 2010, 13:08

"Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей." (Вих.20:5,6)

Бог таки карає дітей за гріхи батьків, але за які гріхи (повсякденн, смертельні) а якщо за смертельні то за які саме? Чи справді за оглядання насильницьких чи нечистих фільмів Бог буде карати когось з родини...?

Друге питання стосується надолуження за гріхи. Якщо людина має залежність ігроманії і хоче виправитись покинувши свою звичку але вже втрачені гроші сімї, своє здоровя, сльози рідних.... чи буде буде надолуженням лише молитва?...
Життя таке коротке - поспішаймо творити добро!

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Кара за гріх - надолуження за гріх?!

Повідомлення o.Mykil » 04 серпня 2010, 13:40

Можна було й сюди написати viewtopic.php?f=9&t=1743
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення прочанка » 04 серпня 2010, 14:32

в отця Піо, в його розважаннях на кожен день року"Щасливого всім дня!" є такі поради:

"Дякуй і сердечно цілуй Божу руку,що б"є тебе,бо це завжди рука Отця, який тебе карає тому, що любить.
Саме через випробування Бог прив"язує до Себе ті душі, які особливо любить."
Не бійтеся!

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення romanm » 05 серпня 2010, 07:19

Тоді виходить, що більше всіх своїх дітей люблять ті, хто забиває їх до смерті?

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення о.Олег » 05 серпня 2010, 15:21

romanm писав:Тоді виходить, що більше всіх своїх дітей люблять ті, хто забиває їх до смерті?

тоді виходить, що більше всіх своїх дітей любить Той, хто дав Себе забити до смерті...
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення прочанка » 06 серпня 2010, 11:11

Люблячий батько чи мати нераз дитину напоумить і навіть покарає, якщо є на то потреба. Робиться це не із злості, а з ЛЮБОВІ. Краще попередити гріх, ніж потім кусати лікті від того, що упустив, не доглядів.
То чи не з любові наш Люблячий Отець нас напоумлює? Може людину варто зупинити в той чи інший спосіб, щоб не вчинила біди собі чи іншим?
Я тепер знаю, що якщо сталась якась неприємність, то це - Боже попередження. Зупинися, бо може бути гірше! Ми маємо дякути Богу за його Безмежну Любов
Не бійтеся!

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення romanm » 06 серпня 2010, 11:59

Може й так, незнаю. Хоча мені здається дивним, що з одного боку ми говоримо про свободу людини, а з іншого теоризуємо про те, що біда = напоумлення за те, чого ще не сталося. Приходить на думку казка про цигана який бив сина, що хотів возився на теляті якого вони ще мали вкрасти.

Мені здається, що ми ведемо дискусію в широкому контексті, і хтось, читаючи це, може "перехреститися" і сказати, що добре не вірити в Бога, яка різниця, чи отримувати від життя "по голові", чи від Нього.

Потрібно, коли говоримо про гріх, розрізняти гріхи актуальні і первородний. Перші - кожного свої, другі- усіх. Але Христос був розп ятий за що? Звичайно людська природа є дефектною(не на 100% досконалою), тільки Марія була 100% безгріха.

Отож давайте будемо розрізняти: мені здається, що Первородний гріх на усіх нас, а гріхи актуальні, писав вище, не так, інакше - нонсенс, наше християнське життя. Чиїсь гріхи стають моїми, тоді, як явже писав, чому не можна щоби хтось за мене сповідався? Такого немає. Отож... гріхи це не перехідний червоний прапор.

Аватар користувача
viter
Модератор
Модератор
Повідомлень: 858
З нами з: 13 травня 2009, 15:03
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення viter » 06 серпня 2010, 12:26

romanm писав:Отож... гріхи це не перехідний червоний прапор.

Чому ж тоді Бог каже, що карає за провину батьків на синах?
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Аватар користувача
Just_me
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1374
З нами з: 25 лютого 2010, 10:20

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення Just_me » 06 серпня 2010, 12:42

о.Олег писав:тоді виходить, що більше всіх своїх дітей любить Той, хто дав Себе забити до смерті...


Безумовно, отче. Але ми говоримо про те, чи той хто карає, робить це з любові. Люди не любили Ісуса, на жаль, тому й розп"яли Його на хресті. Якби любили - не зробили цього б. Ісус любив людей, тому й віддав за нас життя. Ви самі в темі "Я люблю..." написали, що любов - це віддати за когось своє життя (наскільки пригадую, не дослівно).
Покарання безумовно потрібні, бо це елемент системи стримувань і противаг, яка все утримує в балансі. Але батьки, котрі б"ють свою дитину, роблять це не з любові, а з почуття справедливості. Думаю, майже всім присутнім на форумі батькам доводилося вдарити дитину. Хіба ви думали в той момент про любов? Ні. Лише про її недобрий вчинок і способи його виправлення. Це не значить, що я проти того, щоби бити дітей. Все в міру можна, я навіть за, бо діти відчувають більшу відповідальність за вчинки, а батьки не почуваються безпорадними. Просто коли кажуть б"є - значить любить - це лукавство, нмсд.
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

Аватар користувача
viter
Модератор
Модератор
Повідомлень: 858
З нами з: 13 травня 2009, 15:03
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення viter » 06 серпня 2010, 13:01

romanm писав:Чиїсь гріхи стають моїми, тоді, як явже писав, чому не можна щоби хтось за мене сповідався? Такого немає. Отож... гріхи це не перехідний червоний прапор.

Приклад про сповідь тут, нмсд, трохи не доречний. Що дає сповідь? Через сповідь Бог прощає нам наші гріхи та відчиняє (вкотре) двері Свого Царства перед нами. Але сповідь не усуває наслідків гріха, за які ми мусимо надолужити - як не тут, то в чистилищі. Тепер, чи усвідомлюємо ми яку руїну приносить гріх? Думаю, тільки глибоко духовні люди, котрим Бог зволив відкрити це знають весь жах гріха. Ми ж часто говоримо (навіть на цьому форумі) про земний, дочасний аспект нашого життя, забуваючи про духовний, вічний його вимір. І так само про гріх та його наслідки. Думаю Бог в милосерді своєму дозволив нам колективно надолужувати за наші провини, бо по одинці ми б цього не витримали. Як інакше пояснити, що терплять невинні?
Але може я і не правий.
Але одне знаю точно - Шляхи Господні неісповідимі. Маємо Йому віддатися у повній довірі. Не тільки вірмо, але й довіряймо. :)
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення прочанка » 06 серпня 2010, 13:12

Just_me писав:[ Просто коли кажуть б"є - значить любить - це лукавство, нмсд.


Згідна, на 100%. Якщо людина -садист і б"є жінку-діти, прикриваючись словами любові, це вже не просто лукавство... Вичитала вчора в художній літературі - чоловік- тиран бив жінку,знущався, але всі знали, що він дуже любить жінку і коли вона померла - щиро переживав.

Але в даному випадку, любов Бога... А отець Піо, як ніхто інший пережив на собі безмежну любов, яка несла і біль, і страждання, і навіть кару. Але він ніколи б не промінявби ту любоі кару на інші блага... Це велика честь в такий спосіб співстраждати з Ісусом, як жив отець Піо.
Не бійтеся!

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення romanm » 06 серпня 2010, 13:38

Приклад про сповідь тут, нмсд, трохи не доречний. Що дає сповідь? Через сповідь Бог прощає нам наші гріхи та відчиняє (вкотре) двері Свого Царства перед нами. Але сповідь не усуває наслідків гріха, за які ми мусимо надолужити - як не тут, то в чистилищі.

Звичайно, але приклад є такий: якщо хтось грішить і я несу наслідки цього. То чому ж тоді хтось за мене не може сповідатися і нести ці наслідки моїх гріхів, чи тут чи там? Тільки Христос несе наші гріхи, а не ми. Ми несемо ТІЛЬКИ наслідки первородного гріха, а не окремих осіб. Приклади з Св. Письма ми не раз дивилися, написано,що карає до якогось там коліна, а милість його набагато більша. Тобто показує, що його милість набагато більша ніж якась кара.

З такою постановкою проблеми(ми несемо чиїсь гріхи)все перекидається з ніг на голову. І про щось справедливе ми можемо забути. Бо Бог бавиться в рулєтку, посилає когось(народжуватися) до грішників, а когось - ні. Везіння?
Думаю Бог в милосерді своєму дозволив нам колективно надолужувати за наші провини, бо по одинці ми б цього не витримали. Як інакше пояснити, що терплять невинні?

Тоді виходить, що місія Христа була не на 100% виконана, і ще потрібно щось до того добавити? Хоча у цьому аргементі я "плаваю" потрібно глибше подивитися, щось там є. Чому терплять невинні? Цього ніхто не знає, крім Бога, а наші, це усього лиш догадки. Якщо йде така постановка, тоді ми народжуємося не для того щоби бути щасливими, а для того,щоби за когось щось надолужувати. Як поганий полководець кидає нові війска в котел на погибель, також і тут?

Аватар користувача
viter
Модератор
Модератор
Повідомлень: 858
З нами з: 13 травня 2009, 15:03
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення viter » 06 серпня 2010, 13:51

romanm писав: тоді ми народжуємося не для того щоби бути щасливими

Ні, ми народжуємося для того, щоб бути щасливими. Але хіба то щастя можливе і має бути тільки в цьому житті, яке проти вічності є тільки миттю? Закликаю кожне питання розглядати крізь призму цілого життя - "дочасне + вічне".
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення romanm » 06 серпня 2010, 13:56

viter писав:
romanm писав: тоді ми народжуємося не для того щоби бути щасливими

Ні, ми народжуємося для того, щоб бути щасливими. Але хіба то щастя можливе і має бути тільки в цьому житті, яке проти вічності є тільки миттю? Закликаю кожне питання розглядати крізь призму цілого життя - "дочасне + вічне".

І тут також. Бо бачите, мить напроти вічності чи ні, але я не чуюся лежати хай навіть і 1 рік і щоби хтось коло мене ходив. РОзумієте? Призма то добре, вона дає віру, але....щастя має бути і тут, на цій землі. Інакше для чого ми тут? Без нашого відома кидають нас на землю щоби ми чогось там завойовували(рай) якого ніхто і ніколи не бачив! З тисячами різних релігій, які говорять, що хочуть. імхо.
Хоча диявол також не спить.

Аватар користувача
viter
Модератор
Модератор
Повідомлень: 858
З нами з: 13 травня 2009, 15:03
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення viter » 06 серпня 2010, 14:21

То ж який висновок з наших роздумувань? :)
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення romanm » 06 серпня 2010, 15:47

viter писав:То ж який висновок з наших роздумувань? :)


Не наю :(

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення о.Олег » 06 серпня 2010, 16:00

Just_me писав:
о.Олег писав:тоді виходить, що більше всіх своїх дітей любить Той, хто дав Себе забити до смерті...


Безумовно, отче. Але ми говоримо про те, чи той хто карає, робить це з любові. Люди не любили Ісуса, на жаль, тому й розп"яли Його на хресті. Якби любили - не зробили цього б. Ісус любив людей, тому й віддав за нас життя. Ви самі в темі "Я люблю..." написали, що любов - це віддати за когось своє життя (наскільки пригадую, не дослівно).
Покарання безумовно потрібні, бо це елемент системи стримувань і противаг, яка все утримує в балансі. Але батьки, котрі б"ють свою дитину, роблять це не з любові, а з почуття справедливості. Думаю, майже всім присутнім на форумі батькам доводилося вдарити дитину. Хіба ви думали в той момент про любов? Ні. Лише про її недобрий вчинок і способи його виправлення. Це не значить, що я проти того, щоби бити дітей. Все в міру можна, я навіть за, бо діти відчувають більшу відповідальність за вчинки, а батьки не почуваються безпорадними. Просто коли кажуть б"є - значить любить - це лукавство, нмсд.

а хіба у темі не відбувається підміна понять Бог (передбачений темою) і людина (навіть найкраший батько-мама)? Батько-мама дійсно може покарати, бути нервовою, замученою, нетерплячою людиною, а... Бог хіба карає людину (у такому сенсі)?? Конкретний приклад можете навести? Не думаю, що відповім щось інакшог, аніж в темі про Стратч, але, якщо треба, давайте говорити предметно: дайте (конкретний, некнижний, з життя) приклад того, що можете назвати "каранням людини Богом", якщо можна.
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

vitalko
старець
старець
Повідомлень: 987
З нами з: 25 березня 2009, 14:13
Звідки: Львів

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення vitalko » 06 серпня 2010, 16:29

Бог хіба карає людину??


Так собі подумав, що варто тільки глянути на розп"яття і все зрозуміти.... Хтось там бачить Божу кару, бо я не бачу. Бачу лише розіп"ятого Бога-Любов і надолуження за наші гріхи... А якщо Христос вже все надолужив, то чи залишилася ще десь наша частка?
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Аватар користувача
Just_me
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1374
З нами з: 25 лютого 2010, 10:20

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення Just_me » 07 серпня 2010, 17:31

о.Олег писав:а хіба у темі не відбувається підміна понять Бог (передбачений темою) і людина (навіть найкраший батько-мама)? Батько-мама дійсно може покарати, бути нервовою, замученою, нетерплячою людиною, а... Бог хіба карає людину (у такому сенсі)?? Конкретний приклад можете навести? Не думаю, що відповім щось інакшог, аніж в темі про Стратч, але, якщо треба, давайте говорити предметно: дайте (конкретний, некнижний, з життя) приклад того, що можете назвати "каранням людини Богом", якщо можна.


Хочу, щоб люди не забували, що Бог не лише Добрий Батько, але й Справедливий Суддя, який за добро нагороджує, а за зле карає. І так було завжди, і так завжди буде. Я особисто дуже відчуваю, що мій промах несе за собою покарання, зовсім не пов"язані з ним. Але це ж добре, бо змушує задуматися...
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Чи карає Бог людину?...

Повідомлення прочанка » 08 серпня 2010, 21:27

в житті кожної людини має бути якесь "гальмо", бо інакше гуляй душа- пєкла нєма. Людина, коли все добре, про Бога забуває. Добре, коли є совість і вона не спить, але часто густо людина настільки любить гріх, що совісті не чує. Тільки "щось" дуже вагоме може її спинити від загибелі( душі і тіла).
Один знайомий потрапив у автокатастрпофу, дивом вижив, побувавши у стані клінічної смерті. Після того людина геть змінилася. В нього геть інші цінності, а матеріальні блага( крім необхідного) втратили свій сенс.
Не бійтеся!


Повернутись до “Богослов'я”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 12 гостей