Хто вона, Марія Магдалина?

питання з життя Церкви/Суспільства, які не відносяться до тематики інших розділів Форуму

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення прочанка » 05 травня 2010, 15:09

Марія Магдалина в історії Церкви

Свята Марія Магдалина ввійшла в історію Церкви, як рівноапостольна. В широких вимірах проявлялась її духовно–просвітницька діяльність. І хоч ніколи першохристиянські просвітительки–диякониси не брали на себе вчительського обов’язку на церковних зборах чи першохристиянських Богослужіннях, підкоряючись заповітові св. ап. Павла "жінки ваші у церквах нехай мовчать, бо не дозволено їм говорити" (1Кор. 14,34), вони постійно перебували зі святими апостолами, підтримуючи їх у проповідях серед поганського люду. Зі Святого передання нам відомо, що Марія Магдалина дійшла до Риму, де про Воскреслого Христа сповістила імператора Тіберія. До нашого часу залишилося в традиціях православного іконопису зображати св.рівн. Марію Магдалину з червоною писанкою в руці.

Серед числа перших дияконис, жінок–християнок, що активно діяли при церкві, були і неодружені (наприклад, вищезгадана св.рівн. Марія Магдалина, св. Сусанна, та ін.), і одружені (наприклад, св. Соломія, мати св.ап. і єванг. Івана Богослова, Іванна, Марія Яковова та ін.), свідомо ставши ученицями Христовими при Його земному житті, продовжували і після Його Вознесіння зберігати свій послух, дотримуючись заповітів Христа і Його Учнів – святих апостолів.

Історія Марії Магдалини тісно пов’язана із життям Ісуса Христа. Ця жінка відіграє найважливішу роль у найголовнішому епізоді Нового Заповіту.

Коли римляни розіп’яли Ісуса, вона стояла біля Нього всіляко підтримуючи Його. Магдалина першою побачила відкриту могилу Ісуса, - відповідно, була свідком його воскресіння. Чому ж у нашій свідомості та в пам’ятках мистецтва живе інша Марія? Пригадайте, її малюють, або напівоголеною, або відлюдницею, що кається в глушині. Як не крити - вона вигнанниця.

- Історія Марії – повії, пропащої та грішної жінки, яку було прощено, дуже важлива, - наголошує професор Карел Кінн, біблейський історик Гарвардського університету. – Вона нас вчить, що кожен із нас буде прощений, як низько ми б не впали у своїх гріхах. Нові ж дослідження розбивають наш стереотип про Марію Магдалину. Ми навіть уявити не могли, що саме ця жінка стояла біля витоків, що змінили західний світ.

Але про це – згодом…

Хто ж вона?

Із Біблії не можна дізнатися вік та соціальний статус Марії Магдалини. Але саме ім’я спонукає до міркувань. Вірогідно, вона була з міста Магдала. Таке справді існувало: воно згадується не тільки в Новому Заповіті, але й у поважних єврейських текстах. Це місто досі існує на березі Галілейського моря, за 200 кілометрів від Єрусалиму. Повна його назва - Магдала Тіріхія, що перекладається як "вежа соленої риби". Очевидно, що місцеві жителі жили завдяки рибальству.

Якщо це так, то Марія швидше за все – продавала на ринку рибу, але аж ніяк не була повією. У Біблії, до речі, теж цього не сказано. Значить, таке висловлювання з’явилось з іншого джерела.

У єврейському тексті "Плач раба" розповідається про те, що Господь покарав місто Магдала за розпусту. Можливо, звідси й "розпусна" слава Марії. Та багато істориків схиляються до думки, що моральний занепад Магдали, міг бути викликаний великими податками, коли сім’я могла віддати доньку як платіж податку. Тоді не важко уявити, як Марія в таких умовах стала повією. Одначе, нагадую, реальних доказів цього нема.

Ще певні припущення можна висунути опираючись на її ім’я. Передусім, те, що вона була незаміжня, оскільки одружені жінки "носять" ім’я свого чоловіка. Дітей у неї не було і вдовою у Євангліях її не називали.

Нагадаємо, що дві тисячі років тому на незаміжніх жінок дивилися підозріло. Чому ж Магдалина не була одруженою? У Євангеліє від Луки написано, що Ісус зігнав сім бісів із неї. Отже, вона була одержима злим духом. Є й інша версія. Антропологи вважають, що у той час молоді жінки, інакше як божевіллям, не могли захиститись від посягань римських легіонерів. Якщо це так, тоді зрозуміло, чому Марія була незаміжня: таку жінку ніхто не брав заміж.

Якою б не була причина божевілля, у Євангеліє від Луки написано, що після вигнання бісів Марія долучилася до Ісуса.

Марія Магдалина - істинний послідовник Ісуса

Із написаного вище виходить, що Марія Магдалина не повією була, а дивною одинокою жінкою. Та Біблія не єдине джерело інформації. Знахідки давно забутих книг проливають інше світло на особистість Марії Магдалини.

У 1945 році у Наг Хаммаді, що в Південному Єгипті, двоє подорожніх знайшли керамічний глек, у якому знайшли древні книги на папірусі.

- Ці знахідки не привернули такої уваги, як сувії з Мертвого моря, - зауважив Стефан Емелі, професор криптології Мюнхенського університету. – Вони розповідають про історію євреїв, а книга з Наг Хаммаді – про ранніх християн. Власне там були Євангеліє від Фоми, Євангеліє від Пилипа та Діяння Петра. У Біблію ці тексти не увійшли, бо розходяться із християнською доктриною, тому вважаються апокрифічними.

У цих текстах говориться, що Ісус виокремлював серед інших учнів Марію Магдалину. Вона й розуміла краще Христа. Вона була Його ученицею.

Вона відповідала усім критеріям апостольства: була учнем Ісуса, слухала Його проповіді, бачила страту та воскресіння Ісуса, проповідувала істинну віру (написано в апокрифах). Одначе Новий Заповіт не називає Магдалину апостолом. Чому?..http://h.ua/story/67604/
Не бійтеся!

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення Олюнька » 06 травня 2010, 16:22

Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення andrivovk » 09 травня 2010, 18:38

Молитва до святої Марії Магдалини, покровительки доброї сповіді
О велика покровителько доброї сповіді, св.Маріє Магдалино!Я прагну добре висповідатися.Якщо коли-небудь я не визнав (-ла) з власної вини якогось смертельного гріха, то постав мені його перед очі та допоможи мені з нього висповідатися.Допоможи мені, аби я пізнав (-ла) свої гріхи.Випроси мені правдиву за них скруху, а також тверду постанову ніколи більше не ображати Бога тяжкими гріхами.Коли я вклякну до сповіді, то стій біля мене і підтримуй, щоби помимо боязні та сорому я всі гріхи визнав (-ла).
Св.Маріє Магдалино, в руки твої свою сповідь складаю!
Будь для мене і для інших душ Ангелом від Бога посланим, аби мене від пекла охоронити.Амінь.

Джерело : "Діти Непорочної", №3 2008рік.
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

vedmid
початківець
початківець
Повідомлень: 31
З нами з: 19 травня 2010, 14:28
Звідки: Київ

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення vedmid » 19 травня 2010, 15:32

Знайшов в інтернеті Євангелії від Марії, яке й приписують перу М.Магдалини.:


Евангелие от Марии
1. ... Материя тогда разрушится или нет?
2. Спаситель сказал: "Все существа, все создания, все творения пребывают друг в друге и друг с другом; и они снова разрешатся в их собственном корне.
3. Ведь природа материи разрешается в том, что составляет ее единственную природу.
4. Тот, кто имеет уши слышать, да слышит!"
5. Петр сказал ему: "Коли ты разъяснил нам все вещи, скажи нам еще это: что есть грех мира?"
6. Спаситель сказал: "Нет греха, но вы те, кто делает грех, когда вы делаете вещи, подобные природе разврата, которую называют "грех".
7. Вот почему благо сошло в вашу среду к вещам всякой природы, дабы направить ее к ее корню".
8. Далее он продолжил и сказал: "Вот почему вы болеете и умираете, ибо вы [любите] то, что [ вас] обманывает. Тот, кто постигает, да постигает! Материя породила страсть, не имеющую подобия, которая произошла от чрезмерности. Тогда возникает смятение во всем теле".
9. Вот почему я сказал вам: "Крепитесь, и, если вы ослабли, крепите же себя пред разными формами природы.
10. Тот, кто имеет уши слышать, да слышит!"
11. Сказав это, блаженный простился со всеми ими и сказал: "Мир вам! Мой мир, приобретите его себе! Берегитесь, как бы кто-нибудь не ввел вас в заблуждение, говоря: "Вот, сюда!" или "Вот, туда!"
12. Ибо Сын человека внутри вас. Следуйте за ним! Те, кто ищет его, найдут его. Ступайте же и проповедуйте евангелие царствия. Не ставьте предела кроме того, что я утвердил вам, и не давайте закона как законодатель, дабы вы не были схвачены им".
13. Сказав это, он удалился.
14. Они же были в печали, пролили обильные слезы и сказали: "Как пойдем -мы к язычникам и проповедуем евангелие царствия Сына человека? Если они не сберегли его, как они сберегут нас?"
15. Тогда Мария встала, приветствовала всех их и сказала своим братьям: "Не плачьте, не печальтесь и не сомневайтесь, ибо его благодать будет со всеми вами и послужит зашитой вам. Лучше же восхвалим его величие, ибо он приготовил нас и сделал нас людьми".
16. Сказав это, Мария обратила их сердца ко благу, и они начали рассуждать о словах Спасителя.
17. Петр сказал Марии: "Сестра, ты знаешь, что Спаситель любил тебя больше, чем прочих женщин.
18. Скажи нам слова Спасителя, которые ты вспоминаешь, которые знаешь ты, не мы, и которые мы и не слышали".
19. Мария ответила и сказала: "То, что сокрыто от вас, я возвещу вам это".
20. И она начала говорить им такие слова: "Я, - сказала она, - я созерцала Господа в видении, и я сказала ему: "Господи, я созерцала тебя сегодня в видении".
21. Он ответил и сказал мне: "Блаженна ты, ибо ты не дрогнула при виде меня.
22. Ибо где ум, там сокровище".
23. Я сказала ему: "Господи, теперь скажи: тот, кто созерцает видение,- он созерцает душой [или] духом? "
24. Спаситель ответил мне и сказал: "Он не созерцает душой и не духом, но ум, который между двумя,- и [тот, который созерцает видение, и он...".
25. И вожделение сказало: "Я не увидела тебя нисходящей, но теперь вижу тебя восходящей. Почему же ты лжешь, принадлежа мне?"
26. Душа ответила и сказала: "Я увидела тебя. Ты меня не увидела и меня не узнала. Я была Для тебя как одеяние, и ты меня не узнала".
27. Сказав это, она удалилась в великом ликовании.
28. Снова она пришла к третьей власти, именуемой "Незнание".
29. Она спросила душу, сказав: "Куда ты идешь? Лукавство схватило тебя. Но ты схвачена. Не суди! "
30. И душа сказала: "Почему ты судишь меня, хотя я не судила? Я была схвачена, хотя не схватила. Меня не познали, я же, я познала, что все подлежит разрешению, будь то вещи земные, будь то небесные".
31. Устранив третью власть, душа поднялась выше и увидела четвертую власть в семи формах.
32. Первая форма - это тьма; вторая - вожделение; третья - незнание; четвертая - смертная ревность; пятая - царствие плоти; шестая - лукавство плоти; седьмая - яростная мудрость.
33. Это семь господств гнева.
34. Они вопрошают душу:"Откуда идешь ты, убивающая людей? " - или: "Куда направляешься ты, поглощающая пространства?"
35. Душа ответила и сказала: "Что хватает меня, убито; что опутывает меня, уничтожено; вожделение мое пришло к концу, и незнание умерло. В [мире] я была разрешена от мира (вар. : миром) и в отпечатке отпечатком свыше. Узы забвения временны; отныне я достигну покоя времени, вечности, в молчании".
36. Сказав это, Мария умолкла, так как Спаситель говорил с ней до этого места.
37. Андрей же ответил и сказал братьям: "Скажите-ка, что вы можете сказать по поводу того, что она сказала. Что касается меня, я не верю, что Спаситель это сказал. Ведь эти учения суть иные мысли".
38. Петр ответил и сказал по поводу этих самых вещей.
39. Он спросил их о Спасителе:"Разве говорил он с женщиной втайне от нас, неоткрыто? Должны мы обратиться и все слушать ее? Предпочел он ее более нас?"
40. Тогда Мария расплакалась и сказала Петру: "Брат мой Петр, что же ты думаешь? Ты думаешь, что я сама это выдумала в моем уме или я лгу о Спасителе? "
41. Левий ответил и сказал Петру: "Петр, ты вечно гневаешься. Теперь я вижу тебя состязающимся с женщиной как противники.
42. Но если Спаситель счел ее достойной, кто же ты, чтобы отвергнуть ее? Разумеется, Спаситель знал ее очень хорошо. Вот почему он любил ее больше нас. Лучше устыдимся! И облекшись совершенным человеком, удалимся, как он велел, и проповедуем евангелие, не ставя другого предела, ни другого закона, кроме того, что сказал Спаситель".
43. Когда и они начали уходить, возглашать и проповедовать.

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення romanm » 19 травня 2010, 15:48

vedmid писав:Знайшов в інтернеті Євангелії від Марії, яке й приписують перу М.Магдалини.:



Через те і Церква встановила канон св. Писання.

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення о.Олег » 19 травня 2010, 15:51

romanm писав:
vedmid писав:Знайшов в інтернеті Євангелії від Марії, яке й приписують перу М.Магдалини.:



Через те і Церква встановила канон св. Писання.

бо це ні не Євангеліє, ні не від Богородиці, ні не пера Марії Магдалини...
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

vedmid
початківець
початківець
Повідомлень: 31
З нами з: 19 травня 2010, 14:28
Звідки: Київ

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення vedmid » 19 травня 2010, 22:33

я теж сумніваюсь в істинності цих тверджень про те хто нат Вашу думку є автором так званих новозавітніх апокрифів (євангеліє від Фоми, Никодима, Петра тощо), адже вже ніхто не заперечує їх історичну наявність. Що з цього приводу говорить офіційна церква.

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення o.Mykil » 19 травня 2010, 23:34

vedmid писав:я теж сумніваюсь в істинності цих тверджень про те хто нат Вашу думку є автором так званих новозавітніх апокрифів


На впевнений точно щодо цих, але читав, що не раз апокрифи писали так звані гностики, які вірили, що єдині мають правдиве знання (гнозу) і створювали подібного роду апокрифи, напівсерйозні історії,легенди під біблійним мотив, щоб скомпрометувати вчення Христа, християнство, щоб воно виглядало дивацьким через такі написані не раз абсурдні речі. :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення прочанка » 29 травня 2010, 14:08

Недавно придбала гарну книжку"Новий завіт". Це Популярна енциклопедія, цінна тим, що вона описує євангельські події на фоні подій Риму, Ізраїлю, як воно було у реальному житті.
Життя,традиції, імператори Риму, їхній з"язок з завойованими землями. Тобто - не окремо Святе Письмо і не окремо історичні нариси - тут все в одному. Гарно й доступно.
Розділ Ісус і жінки описує і Марію Магдалину. І тут - два погляди на неї
За латинськими переказами - сестра Лазаря і Марти з Віфанії і грішниця з Магдани - одна особа.
Православ"я вшановує її як рівноапостольну мироносицю.
Інша література згадує й протестанські уявлення, гностиків, альбігойців,катарів, які нам тут ні до чого.

Як маємо вшановувати Марію Магдалину ми, греко-католики?
Не бійтеся!

Аватар користувача
Yur
старець
старець
Повідомлень: 585
З нами з: 19 квітня 2010, 03:48
Звідки: Chicago Il

Re: Хто вона, Марія Магдалина?

Повідомлення Yur » 25 вересня 2010, 19:04

У будь-якому випадку апокрифми маємо сприймати спокійно.
Гадаю в даному випадку справа не в тому, чи "належав перу Магдалини" цей апокрифм, чи не належав, й навіть не в змістовному наповнені (воно є), а в самій постановці.

Чи не помітили ви цікаву річ. В самому апокрифмі, що ніби то "з під пера Марії Магдалини", уже закладена двозначність сприйняття. Тобто саме передання і небажання прийняти його Андрієм і Петром. Перший не хоче це робити через сам зміст, а другий тому, що не через апостолів це було передано.

Й в кінці немов би приходять до компромісу, сходячись на Божій любови до кожного окремо.

Якщо Я схотів, щоб він позостався, аж поки прийду, що до того тобі? Ти йди за Мною! (Івана 21:22)
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)


Повернутись до “Церква і Суспільство”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 19 гостей