Ангели

обговорення богословських думок, питань богословської освіти

Модератори: Just_me, Artur, ihor

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Ангели

Повідомлення Олюнька » 16 березня 2010, 18:10

Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення o.Mykil » 16 березня 2010, 18:21

http://znamyboh.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
КНЯЗЬ НЕБЕСНИХ СИЛ
Ангелів створив Господь. Вони є Його слугами та посланцями і нашими охоронцями під час земного життя. У їхньому існуванні християни не мали б сумніватися. Ці духовні невидимі створіння перевищують нас, людей, своєю досконалістю і могутністю...

У Святому Письмі можна знайти чимало місць, де йде мова про цих чистих духів. Наприклад, у книзі пророка Ісаї читаємо, що вони є близько Бога, перебувають перед Його високим престолом і повсякчасно прославляють Всевишнього чудесним співом: "Свят, свят, свят, Господь сил; уся земля повна Його слави" (пор. 6, 1-3). Кількість небесних воїнів є безмірна. Про це говорить Даниїл у своїй книзі: "Тисячі тисяч Йому служили, і силенна безліч перед Ним стояла" (пор. 7, 10).

Скрізь помітна опіка ангелів Божим народом (пор. Бут 19; Ді 12, 7-10). Св. Василій Великий зазначає, що ангели піклуються нами, наче пастух своїм стадом. "Коли людина не йде за голосом свого Ангела Хоронителя, то той не перестає її перестерігати", - мовить св. Августин. А св. Тома Аквінський у своєму відомому творі "Сума теології" твердить, що "ангели співдіють у всьому, що є добре для нас ...".

Знаємо з Біблії, що ангели на чолі зі св. Архистратигом Михаїлом скинули з Божих хоромів тих, які вчинили проти Бога бунт, - дияволів разом із їхнім сумнозвісним лідером - Люцифером. Господь не помилував тих ангелів, які піддалися гріхові гордості, кинувши їх до пекла і передавши їх до темної безодні, щоб їх тримати на суд (пор. 2 Пт 2, 4).

У Святому Письмі описується, як св. Архангел Михаїл поборов дракона і його збунтованих ангелів: "І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його, та не перемогли, ані місця не знайшлося їхнього більше на небі. І повержено дракона великого, змія стародавнього, званого дияволом і сатаною, що зводить вселенну, -- повержено на землю, і ангели його з ним повержені" (Од 12, 7-10). Після упадку Люцифера Творець вибрав для ангелів вождя - Архангела Михаїла, ім'я якого у перекладі означає "хто як Бог".

Злий дух дуже боїться свого супротивника - Архангела Михаїла, про що свідчать Біблія та інші джерела. До цього небесного заступника звертаються нераз за допомогою екзорцисти, коли виганяють із людей бісів. Наприклад, ритуал екзорцизму Папи Лева XII починається закликом: "В ім'я Бога Ісуса Христа" і молитвою до св. Архангела Михаїла...

До Божого посланця вірні моляться в особливо великих спокусах, що походять від пекельних сил. Існує молитва на вервиці для відігнання диявола, в якій містяться часті звертання до нашого помічника св. Архангела Михаїла.

Ангели відіграють значну роль у житті св. Церкви, яка користає з їхньої таємничої та могутньої допомоги, єднається з ними в Божественній Літургії, прославляючи Пресвяту Тройцю. Знаємо, що культ св. Михаїла сягає найдавніших часів. Християни будують церкви, посвячуючи їх надійному опікунові: в особі св. Михаїла Церква має свого охоронця і покровителя, що веде безстрашно до небесного щастя, незважаючи на антихристові пастки.

В Писанні мовиться, що наприкінці світу св. Михаїл знову захистить Господній народ перед злом: "І в той час устане Михаїл, князь великий, що стоїть на варті... Той час буде часом скрути, якої не бувало відтоді, як постали люди, аж до цих пір... І багато з тих, що сплять у поросі земному, прокинуться; одні - на життя вічне, другі - на вічний сором та на ганьбу. Розумні сяятимуть небесним сяйвом, - і ті, що навернуть багатьох до справедливості, неначе зорі, повіки, назавжди" (пор. Дан 12, 1-3).

Невидимий світ тісно пов'язаний із видимим. Духовні створіння невтомно нас провадять до нашої мети - неба, рятуючи від численних небезпек... Ми маємо обов'язок про них пам'ятати, зокрема про Ангела Хоронителя та св. Архангела Михаїла, адже нині диявольський вплив щораз більше поширюється у світі, тому нам необхідна їхня могутня допомога.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Ангели

Повідомлення romanm » 16 березня 2010, 18:28

Олюнька писав:Давайте поговоримо про ангелів.
Вразила мене стаття Вікіпедії "Ангели в християнстві


Не читайте Вікіпедію. Це велика клоака. Тобто сприймайте все критично.

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення Олюнька » 17 березня 2010, 12:44

romanm писав:Не читайте Вікіпедію. Це велика клоака. Тобто сприймайте все критично.

Ясне діло. Але ж я не про себе турбуюсь. Більшість юзерів в першу чергу бере інформацію з Вікіпедії, тому і треба її наповнити чимось добрим і стаття про ангелів потребує нашої участі. :Rose:
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
Злий Іван
старець
старець
Повідомлень: 579
З нами з: 18 лютого 2010, 14:39
Звідки: Львів

Re: Ангели

Повідомлення Злий Іван » 18 березня 2010, 13:33

Називайте речі своїми іменами ̶ люди краще вас розумітимуть.

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Ангели

Повідомлення romanm » 18 березня 2010, 13:56

Цікаво, як ангел, духовне створіння, може схрещуватися з людиною???

Ангел має тіло?

Хм, а ви небачили кінів про інопланетян? Напевно якось таким макаром:) А чого би ангел не мав мати тіла, ше й крила мають. А у фільмі "Легіон" щей б ються між собоу :beer:

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Ангели

Повідомлення о.Олег » 18 березня 2010, 14:36

Злий Іван писав: Цікаво, як ангел, духовне створіння, може схрещуватися з людиною???

ні
Злий Іван писав: Ангел має тіло?

Св.ОО Церкви пишуть про те, що повністю духовним/безтілесним ("чистий дух") є лише Бог.
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення Олюнька » 18 березня 2010, 14:43

Катехизм Католицької Церкви
II. Падіння ангелів

391 За вибором непослуху наших прабатьків стоїть голос спокусника, противника Бога (Пор. Бут. З, 1-5.), який із заздрості штовхає їх у смерть (Пор. Муд. 2, 24.). Св. Письмо і Традиція Церкви вбачають у цій істоті упалого ангела, названого сатаною, або дияволом (Пор. Ів. 8, 44; Од. 12, 9.). Церква вчить, що спочатку він був добрим ангелом, створеним Богом. «Диявол та інші нечисті сили були дійсно створені Богом добрими з природи, але вони самі стали злими» (IV Латеранський Собор 1215 р.: DS 800.).
392 Писання говорить про гріх цих ангелів (Пор. 2 Пт. 2, 4.), їхнє «падіння» полягає у вільному виборі цих створених духів, які радикально і безповоротно відкинули Бога і Його Царство. Відгомін цього бунту знаходимо у словах спокусника до наших прабатьків: «... і ви станете, як Бог» (Бут. 3,5). Диявол «грішить від початку» (1 Ів. 3,8), він «батько брехні» (Ів. 8,44).
393 Безповоротність вибору ангелів, а не брак безмежного Божого милосердя, є причиною того, що їхній гріх не може бути прощений. «Для них немає каяття після падіння, як немає каяття для людей після смерті» (Св. Іван Дамаскин, Про віру православну, 2, 4.).
394 Св. Письмо свідчить про згубний вплив того, кого Ісус називає «душогубець від початку» (Ів. 8,44), того, хто навіть намагався відвернути Ісуса від місії, яку Він отримав від Отця (Пор. Мт. 4, 1-11.). «На це з'явився Син Божий, щоб знищити діла диявола» (1 Ів. 3,8). Найважчим, щодо наслідків, ділом диявола була брехлива спокуса, яка привела людину до непослуху Богові.
395 Могутність сатани не є безмежною. Він є лише створінням, могутнім тому, що є чистим духом, але завжди створінням: він не може перешкодити будові Царства Божого. Хоч сатана діє у світі через ненависть до Бога і Його Царства в Ісусі Христі, а діяння його спричинює велику шкоду — духовного, а посередньо, і фізичного порядку, - для кожної людини і для суспільства, це діяння дозволене Божим Провидінням, яке силою і лагідністю керує історією людини і світу. Божий попуст на діяльність диявола є великим таїнством, але «ми знаємо, що тим, які люблять Бога, - покликаним за Його постановою, усе співдіє на добро» (Рим. 8,28).
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення Олюнька » 19 березня 2010, 12:07

Також мене цікавить питання про Ангела-Хоронителя. O:-) Ми маємо свого Хоронителя з моменту Хрещення чи від народження?
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
viter
Модератор
Модератор
Повідомлень: 858
З нами з: 13 травня 2009, 15:03
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення viter » 19 березня 2010, 12:12

Думаю, що від моменту зачаття.
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Аватар користувача
ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 220
З нами з: 16 вересня 2009, 11:50
Звідки: Львів -- Рим

Re: Ангели

Повідомлення ієром. Діонисій » 19 березня 2010, 12:19

Ангела-охоронця маємо, з Божої ласки, мабуть від зачаття, а від Хрещення, якщо не раніше, -- небесного покровителя (-ів), якого чи яких ім"я (імена) приймаємо. :friends: Їх також чомусь називають деколи ангелами O:-) O:-) O:-) , як і День іменин -- Днем Ангела :Rose: (може, щоб уникнути світського терміна "іменин").

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення Олюнька » 19 березня 2010, 12:35

Я також так думала, поки не прочитала таке:
Св. Отці Церкви вчать, що кожна людина має свого Ангела-Хоронителя. Св, Василій Великий каже: "Ніхто цього не заперечить, що кожний вірний має свого Ангела" (Проти Евномія З, 1)

http://www.promin-lubovi.narod.ru/public/1/pub1st5.htm

"Кожний вірний", тобто християнин?!
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
viter
Модератор
Модератор
Повідомлень: 858
З нами з: 13 травня 2009, 15:03
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення viter » 19 березня 2010, 13:28

Але ж св.Василій не каже, що не вірні Ангела-Хоронителя не мають. :)
У цитованій Вами, Олюнька, статті в тому ж абзаці сказано "На основі св. Письма вчать св. Отці, що не тільки кожна людина, але й кожна громада. Церква й народ мають свого Ангела Хоронителя."
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Ангели

Повідомлення о.Олег » 19 березня 2010, 15:00

Олюнька писав:Також мене цікавить питання про Ангела-Хоронителя. O:-) Ми маємо свого Хоронителя з моменту Хрещення чи від народження?

доречі, як гадаєте: краще хоронителя? охоронця? хранителя? мені грішному "хоронитель" від недавна почало асоціюватись з "хороненням".
Можливо - це лише моя проблема?
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

vitalko
старець
старець
Повідомлень: 987
З нами з: 25 березня 2009, 14:13
Звідки: Львів

Re: Ангели

Повідомлення vitalko » 19 березня 2010, 16:12

доречі, як гадаєте: краще хоронителя? охоронця? хранителя? мені грішному "хоронитель" від недавна почало асоціюватись з "хороненням".
Можливо - це лише моя проблема?


Хе! Як то кажуть, робота така, напевно :D
Маєете з тим часту справу, тому і асоціації відповідні, імхо.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Ангели

Повідомлення о.Олег » 19 березня 2010, 17:17

vitalko писав:
доречі, як гадаєте: краще хоронителя? охоронця? хранителя? мені грішному "хоронитель" від недавна почало асоціюватись з "хороненням".
Можливо - це лише моя проблема?


Хе! Як то кажуть, робота така, напевно :D
Маєете з тим часту справу, тому і асоціації відповідні, імхо.

:)
взагалі - це "розрізнення" мені накинув наш карітасівський юрист
але колись бачив на якомусь форумі в "балачках" цікаву гру "в асоціації". Може після Посту ініціюєте? :)
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
Yur
старець
старець
Повідомлень: 585
З нами з: 19 квітня 2010, 03:48
Звідки: Chicago Il

Re: Ангели

Повідомлення Yur » 15 червня 2010, 15:29

Ангели сотворені в мовчанні

Подобно тому, как ангелы были сотворены "в молчании", по выражению святого Исаака Сирина[5] http://www.vehi.net/vlossky/06.html
Сами же ангелы сотворены, как указывает преподобный Исаак Сирин, "в молчании", [2] потому что первое слово Бога - "да будет свет" относится к видимому миру. В молчании - то есть в тайне, прежде слов и прежде времени. http://www.lib.eparhia-saratov.ru/books/09i/ilarion/tainstvo/20.html


Очевидно, що ангельський Небесний ДУХОВНИЙ світ не є сотвореним якось раніше у часі. УСЕ сталося на Початку. "На початку Бог створив Небо та землю".
Однак Небесне ДУХОВНЕ і земне матеріальне, суть різні виміри, розділені кордоном тверддю небесною. Й ці виміри вказують на почерговість від Сущого.

Падіння ангелів, немов би є причиною переходу людиною небесного кордону подалі від Бога, Хто Є перше СВІТЛО.
Він же промовив до них: Я бачив того сатану, що з неба спадав, немов блискавка. (Луки 10:18)

Ангелів називають другими світлами.
[Глава III (17).
Ангелы – вторые светы, умные, заимствующие свой свет от первого и безначального Света, не имеющие нужды в языке и в слухе, но без произносимого слова сообщающие друг другу свои мысли и решения.
Об Ангелах. http://www.wco.ru/biblio/books/ioannd2/Main.htm


Людину називають третім світлом, що СВІТЛА у собі не містить і є лише Його видимістю, образом.
Останній кордон -- є бездна пекельна без Світла.
І засурмив п'ятий Ангол, і я бачив зорю, що спала із неба додолу. І їй даний був ключ від криниці безодньої. (Об'явлення 9:1)
=====================================================================================================

Ангели духовні істоти, виконавці Божої волі. Можуть сходити на землю, й приймати образ згідно наказу згори. Коли ж кажемо про диявола, що уособлює собою зло, маємо розуміти, що саме зло не є злом, допоки воно не виявлене. Духовне зло виявляється в думках, на відміну фізичного зла, що виявляється ділами.
Ангели, Богом сотворені духовні істоти, що отримали волю думати й думки їхні уже зформовані. Людина ж отримала волю діяти (за допомогою тіла), й тим самим утвердитись у Бозі, або ж умерти, відлучившись від Божого Тіла.
Тож появилась зла думка у духовному світі й людина підхопила її, і втілила у матеріальне (фізичне) життя.
324 Божий дозвіл на існування фізичного й морального зла залишається таїнством, яке Бог пояснює через Сина Свого Ісуса Хриета, Який умер і воскрес, щоб перемогти зло.
http://catechismus.org.ua/index.php?opt ... &Itemid=38


І звичайно ж духовне зло є більшим за фізичне.
З фізичного можна викарабкатись, з духовного ні. Гріх супроти Святого Духа непростимий.

Духовне невидиме й матеріальне видиме, постало "водночас".
327 Символ віри Четвертого Латеранського Собору твердить, що Бог «водночас від початку часу створив із нічого одне і Друге створіння, створіння духовне і матеріальне, тобто ангелів і земний світ
http://catechismus.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=38
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

Аватар користувача
neoxgeforce
дописувач
дописувач
Повідомлень: 146
З нами з: 23 липня 2009, 18:31
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Ангели

Повідомлення neoxgeforce » 31 серпня 2010, 18:47

Ми тут в темах говорим про демонів (злих духів) бачим їхні діяння. Але я б хотів поговорити більше про світлу сторону - ангели, противага злим духам.
Все що я знаю що вони діляться на 3 чини, є ще Ангел-Хоронитель (сама нижча ієрархія і найближчі до людей).
Хто може поділитись ще якоюсь інформацією ?

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Ангели

Повідомлення romanm » 31 серпня 2010, 18:54

Хто може поділитись ще якоюсь інформацією ?


Хм,стаття трохи не дуже....


Зі св. Писання маємо поділ ангелів на 9 груп. Ангели чисті духи, отож існують поза матеріальним. ТОчно не знається скільки і коли ангелів було сотворено, Писання говорить про велике число ангелів.
Далі буде... (може :) )
Востаннє редагувалось 31 серпня 2010, 19:04 користувачем romanm, всього редагувалось 2 разів.

Аватар користувача
neoxgeforce
дописувач
дописувач
Повідомлень: 146
З нами з: 23 липня 2009, 18:31
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення neoxgeforce » 31 серпня 2010, 19:02

romanm писав:Хм,стаття трохи не дуже....

Не моя ...
Маєте якісь кращі?

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення o.Mykil » 31 серпня 2010, 19:30

Існування ангелів - правда віри

328 Існування духовних істот, безтілесних, яких Святе Письмо звичайно називає ангелами, є правдою віри. Свідчення Св. Письма про це є настільки виразними, як виразна одностайність Традиції.

Хто вони?

329 Св. Августин говорить про них: «Ангел» означає функцію, а не природу. Запитуєш, як називається така природа? - Дух. Ти запитуєш про функцію? - Ангел. Через те, чим він є, - це дух, а через те, що робить, - це ангел» (Св. Августин, Пояснення Псалмів, 103, І, 15.). Усім своїм єством ангели — слуги і післанці Божі. Позаяк «повсякчас бачать обличчя мого Небесного Отця, що на небі» (Мт. 18,10), тому вони - «виконавці Його наказу, покірні голосові Його слова» (Пс. 103,20).
330 Як власне чисто духовні створіння, вони мають розум і волю: вони є творіннями особовими (Пор. Пій XII, Енц. « Humani generis »: DS 3891.) і безсмертними (Пор. Лк. 20, 36.). Своєю досконалістю вони перевищують усі видимі створіння. Про це свідчить блиск їхньої слави (Пор. Дан. 10, 9-12.).

Христос «з усіма Своїми ангелами»

331 Христос є центром ангельського світу. Це Його ангели: «Якже прийде Син Чоловічий у Своїй славі й ангели всі з Ним...» (Мт. 25,31). Вони - Його, Христові, бо створені Ним і в Ньому: «Бо в Ньому все було створене, що на небі і що на землі, видиме й невидиме: чи то престоли, чи господства, чи начала, чи власті, все було Ним і в Ньому створене» (Кол. 1,16). Вони ще більше Його, оскільки Він зробив їх післанцями Свого спасенного Задуму: «Хіба ж не всі вони служебні духи, що їх посилають до послуг тим, які мають успадковувати спасіння?» (Євр. 1,14).
332 Вони тут від початку створення (Пор. Іов. 38, 7, де ангели названі «синами Божими».) і впродовж усієї історії спасіння, звіщаючи про це спасіння здалека або зблизька й служачи здійсненню Божого Задуму: вони зачиняють земний рай (Пор. Бут. З, 24.), оберігають Лота (Пор. Бут. 19.), рятують Агару та її сина (Пор. Бут. 21, 17.), зупиняють руку Авраама (Пор. Бут. 22, 11.), через їх служіння передається закон (Пор. Ді. 7, 53.), вони ведуть Божий Народ (Пор. Вих. 23, 20-23.), вони сповіщають народження (Пор. Суд. 13.) і покликання (Пор. Суд. 6, 11-24; Іс. 6, 6.), вони допомагають пророкам (Пор. 1 Цар. 19, 5.). Це - лише кілька прикладів. Урешті, ангел Божий Гавриїл повідомляє про народження Івана Предтечі і Самого Ісуса (Пор. Лк. 1, 11. 26.).
333 Від Воплочення до Вознесення життя Вошюченого Слова оточене поклонінням і служінням ангелів. Коли ж Бог «знов уводив Первородного у світ, то каже: «Нехай поклоняться Йому всі ангели Божі» (Євр. 1,6). їхній спів прославлення при народженні Христа не перестає лунати у церковному прославленні: «Слава на висотах Богу...» (Лк. 2,14). Вони охороняють дитинство Ісуса (Мт. 1,20; 2, 13. 19.), служать Йому в пустелі (Пор. Мр. 1, 13; Мт. 4, 11.), підтримують в агонії (Пор. Лк. 22, 43.), тимчасом як Він міг бути врятований ними від руки ворогів (Пор. Мт. 26, 53.), як колись Ізраїль (Пор. 2 Мак. 10, 29-30; 11, 8.). Ангели також «благовістять», звіщаючи «велику радість» (Лк. 2,10) Воплочення (Пор. Лк. 2, 8-14.) і Воскресіння Христового (Пор. Мр. 16, 5-7.). Вони будуть присутні при поверненні Христа, про яке провіщають (Пор. Ді. 1, 10-11.), щоб служити Йому під час суду (Пор. Мт. 13, 41; 24, 31; Лк. 12,8-9.).

Ангели в житті Церкви

334 Таким способом усе життя Церква слугується таємничою і могутньою допомогою ангелів (Пор. Ді. 5,18-20; 8, 26-29; 10, 3-8; 12, 6-11; 27, 23-25.).
335 У своїй літургії Церква єднається з ангелами, щоб возвеличити Трисвятого Бога (Римський Мисал, «Свят, Свят, Свят...».); вона звертається до них за допомогою (як-от у молитві «Нехай ангели поведуть тебе до раю...») в заупокійному богослуженні, чи в «Херувимській пісні» візантійської Літургії; вона особливо прославляє пам'ять деяких ангелів (св. Михаїла, св. Гавриїла, св. Рафаїла, ангелів-хоронителів).
336 Від свого початку (Пор. Мт. 18, 10.) до смерті (Пор. Лк. 16, 22.) людське життя перебуває під їх охороною (Пор. Пс. 34, 8; 91, 10-13.) та заступництвом (Пор. Іов 33,23-24; Зах. 1,12; Тов. 12,12.). «Кожен вірний мас біля себе ангела-хоронителя й вихователя, який веде його в житті» (Св. ВасиліЙ Великий, Проти Євномія, 3, 1). Уже на землі християнське життя бере участь через віру у блаженній спільноті ангелів і людей, з'єднаних у Бозі...


http://catechismus.org.ua/index.php?opt ... &Itemid=38
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
neoxgeforce
дописувач
дописувач
Повідомлень: 146
З нами з: 23 липня 2009, 18:31
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення neoxgeforce » 31 серпня 2010, 19:42

ієром. Діонисій писав:Ангела-охоронця маємо, з Божої ласки, мабуть від зачаття, а від Хрещення, якщо не раніше, -- небесного покровителя (-ів), якого чи яких ім"я (імена) приймаємо. :friends: Їх також чомусь називають деколи ангелами O:-) O:-) O:-) , як і День іменин -- Днем Ангела :Rose: (може, щоб уникнути світського терміна "іменин").

Тобто мого небесного покровителя звати так як мене? Він один для всіх з таким іменем?

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Ангели

Повідомлення ShMariam » 31 серпня 2010, 19:53

neoxgeforce писав:
ієром. Діонисій писав:Ангела-охоронця маємо, з Божої ласки, мабуть від зачаття, а від Хрещення, якщо не раніше, -- небесного покровителя (-ів), якого чи яких ім"я (імена) приймаємо. :friends: Їх також чомусь називають деколи ангелами O:-) O:-) O:-) , як і День іменин -- Днем Ангела :Rose: (може, щоб уникнути світського терміна "іменин").

Тобто мого небесного покровителя звати так як мене? Він один для всіх з таким іменем?

Я чула, що Ангела-Хоронителів звати так як їх підопічних? Але, так розумію, це вигадки?
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
neoxgeforce
дописувач
дописувач
Повідомлень: 146
З нами з: 23 липня 2009, 18:31
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення neoxgeforce » 31 серпня 2010, 20:01

ShMariam писав:
neoxgeforce писав:
ієром. Діонисій писав:Ангела-охоронця маємо, з Божої ласки, мабуть від зачаття, а від Хрещення, якщо не раніше, -- небесного покровителя (-ів), якого чи яких ім"я (імена) приймаємо. :friends: Їх також чомусь називають деколи ангелами O:-) O:-) O:-) , як і День іменин -- Днем Ангела :Rose: (може, щоб уникнути світського терміна "іменин").

Тобто мого небесного покровителя звати так як мене? Він один для всіх з таким іменем?

Я чула, що Ангела-Хоронителів звати так як їх підопічних? Але, так розумію, це вигадки?

Напевно так. Я чув, що ангел дається після Хрещення. Ангел

Аватар користувача
kristik
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 275
З нами з: 17 травня 2010, 11:49
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення kristik » 01 вересня 2010, 00:22

А цікаво всі Ангели подібно до Архангела Михаїла, Архангела Гавриїла мають власні імена? Якшо ні, то чому одні мають ім'я, а інші ні?
Ми думаємо, що Бог бачить нас зверху, але Він бачить нас зсередини.
Жильбер Сесброн

Аватар користувача
Злий Іван
старець
старець
Повідомлень: 579
З нами з: 18 лютого 2010, 14:39
Звідки: Львів

Re: Ангели

Повідомлення Злий Іван » 04 жовтня 2010, 13:41

kristik писав:А цікаво всі Ангели подібно до Архангела Михаїла, Архангела Гавриїла мають власні імена? Якшо ні, то чому одні мають ім'я, а інші ні?


Можливо всі мають імена, тільки нам вони невідомі.

А ось питання на засипку: чому ангелів (духовних створінь) усюди зображають з крилами?
Я при роздумах засипався... :(
Називайте речі своїми іменами ̶ люди краще вас розумітимуть.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Ангели

Повідомлення ShMariam » 04 жовтня 2010, 13:57

Злий Іван писав:
kristik писав:А цікаво всі Ангели подібно до Архангела Михаїла, Архангела Гавриїла мають власні імена? Якшо ні, то чому одні мають ім'я, а інші ні?


Можливо всі мають імена, тільки нам вони невідомі.

Нмд, мусять мати, бо кожен з них не подібний на іншого, особистість.

А ось питання на засипку: чому ангелів (духовних створінь) усюди зображають з крилами?
Я при роздумах засипався... :(

А то запросто. Люди колись вважали, що Небо - це там де хмари, зірки тощо. Я сама в дитинстві так думала. Ангел мусить мати крила, щоб туди залетіти. :)
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
Yur
старець
старець
Повідомлень: 585
З нами з: 19 квітня 2010, 03:48
Звідки: Chicago Il

Re: Ангели

Повідомлення Yur » 21 жовтня 2010, 22:27

о.Олег писав:.. на основі "ангельського розмноження" (Ниський) в задумі Божому перших людей вигаданою вимогою інших... Доречі цікаво: ми віруємо, що Господь Сотворив відразу всіх ангелів - не "множаться" вони, вони є. З

Твердження святителя Григорія Ниського Церква не спростовувала.

Почему и возвращение к первоначальной нашей жизни уподобляется ангелам. Но, как сказано, хотя брака у ангелов нет, однако же воинство ангельское состоит из бесчисленных множеств. Так повествовал в видениях и Даниил. Следовательно, если бы не произошло с нами вследствие греха никакого превращения и падения из ангельского равночестия, то и мы таким же образом для размножения не имели бы нужды в браке. Но какой способ размножения у естества ангельского - это неизреченно и недомыслимо по гаданиям человеческим; впрочем, несомненно то, что он есть. И он мог бы действовать и у людей, малым чим от ангел умаленных (Пс. 8, 6), приумножая человеческий род до меры, определенной советом Сотворившего.
Если же кто затрудняется, спрашивая о способе происхождения людей, не нужно ли было для этого человеку содействия брака, то и мы спросим его о способе бытия ангелов: почему они составляют бесчисленные множества, будучи и одной сущностью, и многочисленными? Ибо даем приличный ответ возражающему: как мог бы человек быть без брака, когда говорим: так же, как ангелы существуют без брака. А что человек до преступления подобен был ангелам, доказывает это восстановление его опять в это же подобие.
После такого нашего об этом рассуждения подобает возвратиться к прежнему вопросу: почему по устроении образа Бог примышляет для твари различие в мужском и женском поле. Для этого, как утверждаю, полезно предварительно нами изложенное начало. Приводящий все в бытие и целого человека по собственной своей воле соделавший Божиим образом не хотел бы видеть, чтобы число душ достигало своей полноты постепенным приращением рождаемых, но силою предведения мгновенно представив мысленно в этой полноте всю человеческую природу и почтив ее высоким и равноангельским жребием, поскольку прозреваемой силой предусмотрел, что произволение человеческое не пойдет прямым путем к прекрасному и потому отпадет от равноангельской жизни, то, чтобы не сделалось малым число душ человеческих, утратив тот способ, каким ангелы возросли до множества, поэтому самому примышляет для естества способ размножения, сообразный для поползнувшихся в грех, вместо того что прилично ангельскому величию, насадив в человечестве скотский и бессловесный способ взаимного преемства. Поэтому-то, кажется мне, и великий Давид, сожалея о бедности человека, такими словами оплакивает человеческое естество:
Человек в чести сый не разуме, называя честью равночестие с ангелами; поэтому продолжает: Приложися скотом несмысленным, и уподобися им (Пс. 48, 21). Ибо подлинно стал скотен принявший природу свою по наклонности к вещественному этот текучий способ размножения.(Гл.17) http://www.vehi.net/nissky/nissky.html


Також слід розуміти, що Ангельський світ уже зформований. Ангели, одні прокляті на віки, інші досягли своєї досконалости. (На відміну від людини).
Саме тому Ангели розмножуватися уже не можуть
Але, процес ангельського становлення, до того як третина відійшла від Бога, в жодній мірі не виключає їхнього розмноження.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Ангели

Повідомлення о.Олег » 22 жовтня 2010, 05:34

Yur писав:
о.Олег писав:.. на основі "ангельського розмноження" (Ниський) в задумі Божому перших людей вигаданою вимогою інших... Доречі цікаво: ми віруємо, що Господь Сотворив відразу всіх ангелів - не "множаться" вони, вони є. З

Твердження святителя Григорія Ниського Церква не спростовувала.

цього і не потребується - не прийняла і не приймає.
Yur писав:Але, процес ангельського становлення, до того як третина відійшла від Бога, в жодній мірі не виключає їхнього розмноження.

чому? Йдеться в Слові про становлення вже сотворених, але не про розмноження
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
viter
Модератор
Модератор
Повідомлень: 858
З нами з: 13 травня 2009, 15:03
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Ангели

Повідомлення viter » 22 жовтня 2010, 07:47

Помітив одну цікаву річ у цитаті поданій паном Yurом "А что человек до преступления подобен был ангелам, доказывает это восстановление его опять в это же подобие."
То виходить пане Yur, що Григорій Ниський заперечує вашу теорію, що людина має стати богом, чи ні? :)
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.


Повернутись до “Богослов'я”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 16 гостей