Протестантизм. П'ятидесятники

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

romanm
старець
старець

Re: З протестантизму додому

Повідомлення romanm » 08 вересня 2010, 20:31

Вова писав:
romanm писав:П. Вово, а молитва це не розмова з Богом?

Та звісно що так, хочу підкреслити слово "РОЗМОВА", а не одностороннє завчене речення, я не можу навіть уявити щоб ви так розмовляли із кимось, і кожного разу ще постійно повторювали ті самі слова.

Звичайно, я також не розумію, як можна читати 2000 років одні і ті ж слова Біблії. Дико. Скажіть, а з вами Бог говорить тет а тет?Ви так сміло заявляєте про "односторонність". Хто ж це так одностороннює? :)

romanm писав:Повинні ми говорити з ним тільки цитатами зі св. Письма? Інакше ніяк? Молитви, як ми писали, бувають ріжні і по різному виявляються і мовляться. Я,наприклад, бачу тут розмову = молитву.

А я не бачу.

Ще раз. Подивіться уважно що Ви пишите вище, і що пишите зараз, бо тут як в анекдоті: " Мойша, або хрестик зніміть, або труси одягніть". :)
Востаннє редагувалось 08 вересня 2010, 20:39 користувачем romanm, всього редагувалось 1 раз.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 08 вересня 2010, 20:36

Олюнька писав:Правильно, жити, то не цитувати. А просто цитувати, то якраз є "мертві букви".
В зовсім вже не в'яжуться ваші останні слова з тим:
Вова писав:Дивіться у грецький текст, це була звичайна розмова, а не молитва. Якщо так думати то Євангелія це одне сплошне посередництво і молитви.

А я не розумію як ви взагалі це пов’язали, це зовсім різні мої думки. Попробую сказати ще так " Слово Боже має втілитися у нашому практичному житті" А цитувати його на пам’ять звісно це не християнство, а як ви говорите "буква".
Але якщо навіть узяти із життя, ви свою роботу повинні знати і у голові і практично робити, я інакше не знаю, як можна виконувати роботу, навіть і фізичну, все одно є теорія.

Не знаєте ви що в кого на полиці лежить, тому давайте без цього.

Я уже говорив, звісно ще не усіх, але у більшості, говорю із досвіду. А якщо мені не вірите то за питайтеся у своїм ближніх.
Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений.

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 08 вересня 2010, 20:40

Шановний п.Вово,дозвольте на сьогодні відкланятися. Дякую за потрачений на мене час.До зустрічі :)

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 08 вересня 2010, 20:46

ShMariam писав:
Вова писав:Та про яке можна духовне виховання говорити у ортодоксальних Церквах, тільки Бога в основному згадують на святах, і то не по християнське.

Очевидно, Ви не знайомі зі справжніми християнськими сім'ями в ортодоксальних церквах.

Навколо тих що я живу і спілкуюся я їх не знаю. У мене у родині є дяк, то навіть про нього не хочу згадувати який він приклад подає і писати не хочу тут. На протестантському форумі знаю таких дві сімї їх КЦ. Мені навіть було б цікаво поспілкуватися у живу. Я одного запросив до себе у гості, але ще не пересилився на свою хату поки що, бо зараз немає місця де могли б вони переночувати ( це львівська сімя).

І вам би порадив так зробити, ви тоді інакшої думки були.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 08 вересня 2010, 21:23

romanm писав: Отож, ми згідні, виходить з фактом, що є усне передання?

давайте я вам сьогодніший приклад розкажу. Я маю свій маленький будівельний бізнес, от місяць тому я усно домовився про роботу, про ціну, як має виглядати розрахунок. А от сьогодні прийшлося дуже довго згадувати що було усно домовлено місяць тому, поки ми дійшли до нової згоди... то нині вирішили щоб це було письмово, бо остаточний розрахунок буде в кінці грудня. Тепер питання: "Тояк ви думаєте за 2 000 років скільки разів змінилося це усне передання, а Слова Божі які записані не змінилися.
Друге, якщо уже вважати вас і православних першими то чому у вас різні усні передання, от вам практичний приклад.

І св. Письмо не помиляється? Скажіть мені так, чи, ні будь ласка. Щодо того, що говорять одне а інше Письмом, я стверджую що це не так, вкажіть, будьте добрі, де це є що Писання одне а слова апостолів, в які ми віримо - інші?!

Яж говорю, навіть не хочу почитати. Давайте так, скажу пару пунктів одним словом, але без зустрічних запитань, а то точно прийдеться роботу залишати :)
Папство, чистилище, монашество, молитва за померлих, хресне знамено, свята вода, освячення продуктів на Пасху ( це язичество), хрещення немовлят, цілування ніг і рук священикам і папі, інквізиція, індульгенція, поклоніння і молитва до святих і до Марії, поклоніння ікон....

Чому вчення про Трійцю приймається на основі передання і Ви нічого проти цього не маєте...

Я вам дав силку, де доктрина Трійці базується не на Передані, а на Слові Божому...якщо вам лінки почитати, то вибачайте, я ж вам не дав просто доктрину, а живу розмову про Трійці.
І я вам уже багато раз говорив, що я не базую доктрину про Трійцю на Передані, а на Слові Божому, про це також і сказано на нашому сайті. Це просто ви так хочете думати що я базує на Передані.

Отож виходячи з цього, ми віримо, що Церква є тим гарантом, який стверджує нам, що св. Писання є святим, не тому що воно про себе так говорить, а говорить - Традиція.

щось ви зовсім не пам’ятаєте що я пишу у інших рубриках про С.Б. То ви із цього виходите, якщо дивитися із сторони атеїстів, то ви одну книгу іншою доказуєте про її правдивість і то вона не має ніякого відношення до 1ст. , то це якось неповний захист Писання.
А я дивлюся інакше. Є історія християнства з незалежних джерел, от там і є повно доказів її правдивості. Мені брат дав один фільм про це, якщо він знає звідки він скачав цей фільм, то дам вам силку.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 08 вересня 2010, 21:39

romanm писав:Звичайно, я також не розумію, як можна читати 2000 років одні і ті ж слова Біблії. Дико. Скажіть, а з вами Бог говорить тет а тет?Ви так сміло заявляєте про "односторонність". Хто ж це так одностороннює? :)

Це щось мені про букварик нагадало, всі починають із нього рік у рік, і у нікого немає запитань.
Як сказав про Слово Боже так як це записано у першому псалмі
Псалми 1 1 Блажен муж, що за радою несправедливих не ходить, і не стоїть на дорозі грішних, і не сидить на сидінні злоріків, 2 та в Законі Господнім його насолода, і про Закон Його вдень та вночі він роздумує! 3 І він буде, як дерево, над водним потоком посаджене, що родить свій плід своєдчасно, і що листя не в'яне його, і все, що він чинить, щаститься йому! 4 Не так ті безбожні, вони як полова, що вітер її розвіває! 5 Ось тому то не встоять безбожні на суді, ані грішники у зборі праведних, 6 дорогу бо праведних знає Господь, а дорога безбожних загине!

Я б вам радив його вивчити на пам’ять і подумати над цим. Що я хотів тим сказати? С.Б. це як вода, його хочеться знов і знов. Ви ж не відкажеться від їжі і тим більше від води бо помрете, те саме і духовно, не будете споживати цієї їжі - помрете духовно, відступите від Бога. От тут можливо головна різниця між ортодоксальними і протестантськими християнами.

romanm писав:Повинні ми говорити з ним тільки цитатами зі св. Письма? Інакше ніяк? Молитви, як ми писали, бувають ріжні і по різному виявляються і мовляться. Я,наприклад, бачу тут розмову = молитву.

А я не бачу.

Ще раз. Подивіться уважно що Ви пишите вище, і що пишите зараз, бо тут як в анекдоті: " Мойша, або хрестик зніміть, або труси одягніть". :)

Не знаю що ви зрозуміли, я сказав те що сказав. Марія не молилася, а розмовляла, хоч звісно молитва це розмова із Богом, але не у даному інших випадках, просто не хочу це ширше писати. От подумайте або почитайте інші розмови із Ісусом, то це також по ваших словах мають бути молитви, але це всього на всього звичайні розмови.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 08 вересня 2010, 21:52

romanm писав:Шановний п.Вово,дозвольте на сьогодні відкланятися. Дякую за потрачений на мене час.До зустрічі :)

Та не дуже він потрачений, теж трохи вчуся, попробуй все знати, треба тим постійно займатися, як роботою, а такої можливості не маю. Та також тяжко бо я у гостях, а вас тут приблизно чоловік 5 -6 постійних які задають мені запитання, от попробуй всіх встигне відповісти, тепер розумію католиків і сЄ на протестантському форумі, як їм важко. %)

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 08 вересня 2010, 22:38

Вова писав: Тепер питання: "Тояк ви думаєте за 2 000 років скільки разів змінилося це усне передання, а Слова Божі які записані не змінилися.
Друге, якщо уже вважати вас і православних першими то чому у вас різні усні передання, от вам практичний приклад.

В мене вже завтра:) Приклад не канає. Почну з кінця: 1 Щоби говорити про різні традиції, Ви повинні би знати що це таке, цього Ви не знаєте, отож доводжу до Вашого відома, що традиції у нас одинакові, за винятком деяких речей(історичні питання інша дискусія).

Дальше,2. бачу Ви відкидаєте ці слова: "Отже, браття, стійте й тримайтеся передань, яких ви навчились чи то словом, чи нашим посланням".2.Сол.2.15. Якщо йде річ про "стійте" то виходить можна встояти, хоча по вашим твердженням це не є можливо. Та й зрештою. Думаю Ви знаєте, що Писання не записувалося відразу, а передавалося і потім записувалося. Значить застосовуючи ваш спосіб мислення - Писання = також змінилося.

І св. Письмо не помиляється? Скажіть мені так, чи, ні будь ласка. Щодо того, що говорять одне а інше Письмом, я стверджую що це не так, вкажіть, будьте добрі, де це є що Писання одне а слова апостолів, в які ми віримо - інші?!

Яж говорю, навіть не хочу почитати. Давайте так, скажу пару пунктів одним словом, але без зустрічних запитань, а то точно прийдеться роботу залишати :)
Папство, чистилище, монашество, молитва за померлих, хресне знамено, свята вода, освячення продуктів на Пасху ( це язичество), хрещення немовлят, цілування ніг і рук священикам і папі, інквізиція, індульгенція, поклоніння і молитва до святих і до Марії, поклоніння ікон...
.

п.Вово, давайте факти!!!! Типу: св. Письмо говорить так, Петро говорив, не писав сяк(передання, яке існує, якщо вірити Писанню), а ви це все тлумачите, помилково чи ні, отак.ТОді буде предметна розмова. А то Ви , при усій повазі, повторяєте те, що вас навчили, не відаючи як ми самі це пояснюємо. До речі, якби Ви вивчали всі ці тєми не по тому, що вам говорять а з оригіналу, то знали б, що ніг ніхто не цілує, а цілували вишитий хрестик на папські туфлі. Священикам ніг також ніхто не цілує. Ніколи не бачив, щоби хтось на дорозі падав перед священиком в пориві цілувати йому ноги.

Чому вчення про Трійцю приймається на основі передання і Ви нічого проти цього не маєте...

Я вам дав силку, де доктрина Трійці базується не на Передані, а на Слові Божому...якщо вам лінки почитати, то вибачайте, я ж вам не дав просто доктрину, а живу розмову про Трійці.
І я вам уже багато раз говорив, що я не базую доктрину про Трійцю на Передані, а на Слові Божому, про це також і сказано на нашому сайті. Це просто ви так хочете думати що я базує на Передані.

Я нічого не думаю, бачу що пояснюються фрази, які я можу пояснити іншим макаром, і не можу зрозуміти, якщо немає передання, яке було би авторитетом, то чому ці фрази я маю толкувати так а не інакше. Виходить,що мають рацію СЄ.

Отож виходячи з цього, ми віримо, що Церква є тим гарантом, який стверджує нам, що св. Писання є святим, не тому що воно про себе так говорить, а говорить - Традиція.

щось ви зовсім не пам’ятаєте що я пишу у інших рубриках про С.Б. То ви із цього виходите, якщо дивитися із сторони атеїстів, то ви одну книгу іншою доказуєте про її правдивість і то вона не має ніякого відношення до 1ст. , то це якось неповний захист Писання.
А я дивлюся інакше. Є історія християнства з незалежних джерел, от там і є повно доказів її правдивості. Мені брат дав один фільм про це, якщо він знає звідки він скачав цей фільм, то дам вам силку.

Хм, дозвольте уточнити, що є це за незалежні джерела які доказують святість св. Письма. Не чув такого ніколи. Тобто ви вважаєте, що якийсь кусок пергаменту, на якому щось нашкрябано є доказ правдивості і святості Писання? Сміливо. Можу вам привести мільон доказів що українці = русичі, а можу і навпаки. Де правда?

От подумайте або почитайте інші розмови із Ісусом, то це також по ваших словах мають бути молитви, але це всього на всього звичайні розмови.

Згоден, це просто розмова, не молитва. Що дальше? Також розмова прохання про оздоровлення дочки Яїра, потім ще одна бесіда Ісуса хананейкою, де він обзиває їх псами. Потім розмова сотника який між іншим розмовляє про свого слугу. Хм. О! Знайшов. Я думаю, що згодимся на тому, що є тільки ОДНА молитва = Отче наш. Але і тут не канає, бо по вашому це все завчені слова.

п.Вово, ну перестаньте:)
Востаннє редагувалось 08 вересня 2010, 22:46 користувачем romanm, всього редагувалось 5 разів.

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 08 вересня 2010, 22:40

Скажіть, пане Вово, чому так багато різних тлумачень Святого Письма? Як знати котре з них вірне? Адже багато "перекручують, як і інші Писання, на власну загибіль свою".
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 08 вересня 2010, 22:51

romanm писав:п.Вово, ну перестаньте:)

Так і зроблю, хтось тут говорив щоб кожен залишився при своїх думках. Я вам сказав свою, ви свою. Думаю що хватить, ото уже задалеко зайдемо від теми.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 08 вересня 2010, 23:00

viter писав:Скажіть, пане Вово, чому так багато різних тлумачень Святого Письма? Як знати котре з них вірне? Адже багато "перекручують, як і інші Писання, на власну загибіль свою".

Як бачите за Писання йде мова. А ви що думаєте якщо буде Передання, то буде менше, сумніваюся. В основному велика різниця між ортодиксальними і протестанськими конфесіями, а так не дуже різні тлумачення.

Там є хороше продовження:
17 Тож ви, улюблені, знаючи це наперед, стережіться, щоб не були ви зведені блудом безбожних і не відпали від свого в?рунтування, 18 але щоб зростали в благодаті й пізнанні Господа нашого й Спасителя Ісуса Христа. Йому слава і тепер, і дня вічного! Амінь.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 08 вересня 2010, 23:04

Запрошую до групи на сайті католицьких знайомств "Вселенська Церква і протестантський ярмарок" http://www.catholicmates.net/group.php?group_id=20

„Зранити Церкву спричиняє більшої шкоди, ніж упасти в єресь; а гріх схизми в Церкві не можна змити ніколи, ба, навіть кров’ю мучеництва” (Св. Іван Золотоустий).
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 08 вересня 2010, 23:20

o.Mykil писав:Запрошую до групи на сайті католицьких знайомств "Вселенська Церква і протестантський ярмарок" http://www.catholicmates.net/group.php?group_id=20

Та я одружений, ви що.
Но все остальные таинства — брак, .... нужно будет повторить.

Це єрись, без обговорення і хто таке видумав, напевно :evil:

o.Mykil писав:„Зранити Церкву спричиняє більшої шкоди, ніж упасти в єресь; а гріх схизми в Церкві не можна змити ніколи, ба, навіть кров’ю мучеництва” (Св. Іван Золотоустий).

Добре що Писання так не говорить.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 08 вересня 2010, 23:44

Вова писав:Та я одружений, ви що.

А при чому тут Ви? Це стосується теж інших. Та й запрошення було до групи про єретичний протестантизм, що розколовся на тисячі новітніх сект-культів. А взагалі той сайт має різну мету знайомства, зокрема дружбу, знайомства, ділові стосунки тощо. Там і одружених багато, і монашество голосить Добру Новину... :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 08 вересня 2010, 23:46

Вова писав:Добре що Писання так не говорить.

В тому й то біда, бо справжні традиційні християни спіриймають цілісно Боже Слово, тобто в сукупності зі Священним Переданням, спадщиною св. отців Христової Церкви і т.д.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 09 вересня 2010, 07:07

Вова писав:
romanm писав:п.Вово, ну перестаньте:)

Так і зроблю, хтось тут говорив щоб кожен залишився при своїх думках. Я вам сказав свою, ви свою. Думаю що хватить, ото уже задалеко зайдемо від теми.

не знаю хто таке говорив, мова йшла про те, що якщо себе називають дослідниками, то хай досліджують все, а не тільки те, що вигідно :) а так, звичайно, коли повторяю те, що мені сказали про інших, то дуже важко поміняти думку.Не то що важко, просто неохота. :)

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 09 вересня 2010, 08:43

Важко з Вами спілкуватися, пане Вово. На жодне запитання не можете дати виразної відповіді, сипите цитатами "ні вкут, ні в двері". Складається враження, що Ви як та білка в колесі - зациклилися і все. Шкода Вас.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 09 вересня 2010, 09:02

"Насамкінець, якщо одним словом: лишайся з Нами. Бо ніхто не може бути в Церкві Христа без того, щоб бути в єдності з її видимим головою й заснованим на Апостольському Осідку" (Пій VI,Charitas,13.04.1791, п.32).
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 09 вересня 2010, 11:10

viter писав:Важко з Вами спілкуватися, пане Вово. На жодне запитання не можете дати виразної відповіді, сипите цитатами "ні вкут, ні в двері". Складається враження, що Ви як та білка в колесі - зациклилися і все. Шкода Вас.

Дозвольте не погодитися, а ще ліпше давайте самі себе пошкодуємо :D .

п. Володимир(дозвольте вже так назвати Вас) вартує нашої поваги, як такий, що не боїться голосити і захищати своє бачення на іншій, чужій йому, площадці. Це +. Також, впевнений що аналізуючи наші бесіди, він, бо є розумною людиною, вияснить для себе всі ці "проблеми", якщо не один то зі своїми братами, а також, якщо хтось буде говорити що католики роблять так або сяк, просто на віру це не сприйме, а запитається у тих самих католиків.

А щодо стиля дискусії... ми не ліпші, думаю що це вартує пам ятати. І найголовніше молитися за усіх нас, може Бог і вислухає наші мізерні молитви :) Тай зрештою, тут не йшла мова про те щоби переконати в чомусь прямих опонентів, більше, в таких ситуаціях, "працюється" на публіку. Тобто треті читають і роблять висновки.

прочанка
старець
старець

Повідомлення прочанка » 09 вересня 2010, 12:16

нам варто шукати те, що нас об"єднує, а не розділяє. Принаймні, пряме приначення УГКЦ - об"єднати. Ціль унії -єднання. Бог - один: є, був і буде,незалежно від людської "марноти"...
Не бійтеся!

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 09 вересня 2010, 12:51

прочанка писав:нам варто шукати те, що нас об"єднує, а не розділяє.

З одного боку це правильно. Але подивіться на це з іншої точки зору. Що з того, що ми знайдемо те, що нас об'єднує? Що розкол десь дінеться? Що протестанти визнають науку Католицької Церкви правдивою? Що ми будемо казати йдіть до протестантів, там знайдете спасіння? Ми відмовимося від Католицької Церкви, що будучи заснована Христом, є єдиноспасаюча? Ми будемо казати 'крутіть Святим Письмом як хочете, як би ви його не трактували, все буде вірно, бо ви вже народилися згори'?
То ж я думаю, що треба шукати і те, що розділює, щоб пояснювати, вказувати на блуд щоб не загинули а навернулися і жили.

прочанка
старець
старець

Повідомлення прочанка » 09 вересня 2010, 13:17

viter писав:
прочанка писав:нам варто шукати те, що нас об"єднує, а не розділяє.

З одного боку це правильно. Але подивіться на це з іншої точки зору. Що з того, що ми знайдемо те, що нас об'єднує? Що розкол десь дінеться? Що протестанти визнають науку Католицької Церкви правдивою? Що ми будемо казати йдіть до протестантів, там знайдете спасіння? Ми відмовимося від Католицької Церкви, що будучи заснована Христом, є єдиноспасаюча? Ми будемо казати 'крутіть Святим Письмом як хочете, як би ви його не трактували, все буде вірно, бо ви вже народилися згори'?
То ж я думаю, що треба шукати і те, що розділює, щоб пояснювати, вказувати на блуд щоб не загинули а навернулися і жили.

Згадайте, Папу Івана XXIII. Папа Миру. Бога треба шукати і мати Його в серці. А коли нема Бога, тоді починається пошук "істин". Це я черговий раз зрозуміла тут, на форумі... :Rose:
Завчені фрази, писання... Що воно таке? Та теж саме фарисейство і книжництво...
Не бійтеся!

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 09 вересня 2010, 13:25

Пошук істини - це пошук Бога. Згадайте "Я дорога, правда і життя".
Коли людина йде дорогою,і Ви знаєте, що та дорога приведе її, наприклад, в трясовину, то Ви не скажете тій людині щоб пішла іншою дорогою?

прочанка
старець
старець

Повідомлення прочанка » 09 вересня 2010, 13:39

viter писав:Пошук істини - це пошук Бога. Згадайте "Я дорога, правда і життя".
Коли людина йде дорогою,і Ви знаєте, що та дорога приведе її, наприклад, в трясовину, то Ви не скажете тій людині щоб пішла іншою дорогою?

Вірно.Просто, істина - в кожного своя і кожен вважає, що і саме його дорога вірна й правдива... Тому так багато розколів...
Не бійтеся!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 09 вересня 2010, 13:44

Вірно.Просто, істина - в кожного своя і кожен вважає, що і саме його дорога вірна й правдива... Тому так багато розколів...

От в тому то і проблема :) а Істина одна, як не крути.

neoxgeforce
дописувач
дописувач
Контактна інформація:

Повідомлення neoxgeforce » 09 вересня 2010, 14:14

А коли нема Бога, тоді починається пошук "істин".

Що правда то правда. По собі знаю.

прочанка
старець
старець

Повідомлення прочанка » 09 вересня 2010, 14:55

Пилат не випадково на суді над Ісусом Христом з іронією запитав: «Що є істина?» (Ін. 18, 38). Люди того часу також шукали істину, але не знаходили, – тому Пилат скептично ставився до можливості пізнати істину. Ісус Христос, ніби відповідаючи на запитання Пилата, сказав: «Я є істина!» (пор. Ін. 14, 6). Христос назвав себе істиною тому, що Він є Бог. Бог носить істину в Собі. Істина – незмінна, як незмінний Бог. У видимому світі все змінюється, але істина залишається вічною і незмінною.
Усе, що Бог відкрив людям про Себе, про світ і людину, є абсолютною істиною. Істиною є Божественне Одкровення, яке записане в Біблії. З цієї причини Біблію називають вічною книгою. У ній викладене вчення Ісуса Христа, Який сказав, що Він є істина. І все, сказане Ним, – істинне.

А чи можуть належати до істини знання, здобуті зусиллями людського розуму? Вони можуть наближатися до істини, якщо не суперечать Божественній істині. Якщо ж людські знання суперечать Божественній істині, вони не є істиною. Людські знання, якщо вони істинні, обов’язково повинні приводити до Бога, Який є істиною. Апостол Павло ясно говорить, що Бог явив Себе людям через творіння, тобто через природу і весь космос. Якщо Бог явив Себе, значить людина може пізнавати і повинна пізнавати. А якщо людина, вивчаючи природу, не пізнала Бога, значить, її знання не істинні

Придушення істини неправдою (пор. Рим. 1, 18), або ухилення від істини, спостерігається не тільки серед філософів, вчених і всіх, для кого найвищим критерієм істинності є людські знання, але й серед християн. Здавалося б, християни, які сповідують віру в Христа Спасителя, Який є істина, і намагаються жити за Його заповідями, повинні зберігати непошкодженим Божественне Одкровення. Історія свідчить, що якраз у церковному середовищі відбувалася запекла боротьба між тими християнами, які зберігали богоодкровенну істину і тими, які, керуючись людським розумом, спотворювали її. Мова йде про юдеїв, гностиків, аріан, несторіан, монофізитів і монофілитів, іконоборців та інших єретиків.
Біблію, тобто Божественне Одкровення, визнають і користуються нею всі християни, але правильно розуміють її не всі. Багато християн увірувало в Бога і Христа Спасителя, але, за словами апостола Павла, «придушують істину неправдою» (Рим. 1, 18); і таким чином спотворюють Божественне Одкровення. Божественну правду вони затьмарюють гріховним людським розумом і людське видають за Божественне. Хто тлумачить Святого Духа, той, як людина, помиляється.

Деякі з християн, особливо протестантів, говорять, що вони тлумачать Слово Боже, тобто Біблію, з натхнення Духа Святого. Для того, щоб так говорити, треба насамперед мати в серці, як у храмі, Духа Святого. А для того, щоб Дух Святий жив у серці, треба мати чисте серце, тобто серце – звільнене від будь-яких пристрастей. Там, де в серці знайшла собі місце будь-яка гріховна пристрасть, не може перебувати Дух Святий, – бо серце не чисте; а Господь сказав, що чисті серцем побачать Бога (Мф. 5, 8). А якщо Дух Святий не перебуває в серці людини, то її особисте тлумачення слова Божого є людським, а значить – помилковим.[/b]

Для чого подвижники благочестя йшли в пустелі і монастирі? Не тільки для того, щоб не грішити ділом, а для того – щоб очистити своє серце від гріховних пристрастей. Вони в результаті тяжкої боротьби з собою і демонами досягали чистоти серця. У таких серцях перебував Дух Святий, бо вони були дійсно чистими. А ті християни, які говорять, що мають Ісуса у своєму серці (а серце не очистили від гріховних пристрастей), обманюють і самі себе, і інших.

За словами апостола Павла, стовпом і утвердженням істини є Церква (1 Тим. 3, 15). Чому Церква є утвердженням істини? Тому, що в ній перебуває Дух Святий. Він є утвердженням істини, а не людина. Людина обмежена, а Дух Святий – необмежений. Доказом перебування в Церкві Духа Святого є чудеса. Бо і Христос, коли юдеї не вірили, що Він – Син Божий, посилався на Свої чудеса як на доказ Свого Божества
Востаннє редагувалось 09 вересня 2010, 15:02 користувачем прочанка, всього редагувалось 2 разів.
Не бійтеся!

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 09 вересня 2010, 14:58

Я католик, і якщо я припускаю можливість спасіння в інших "церквах", то я лицемір.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 09 вересня 2010, 20:42

viter писав:... вказувати на блуд щоб не загинули а навернулися і жили.

То так і зробіть, покажіть, але на основі Писання. Навернулись до чого? До Христа, я згідний. Я от вас і закликаю.

viter писав: Коли людина йде дорогою,і Ви знаєте, що та дорога приведе її, наприклад, в трясовину, то Ви не скажете тій людині щоб пішла іншою дорогою?

От не говоріть що я книжник, бо я бачу ви релігійна людина, а не віруюча.

viter писав:Я католик, і якщо я припускаю можливість спасіння в інших "церквах", то я лицемір.

Це є ознакою сектантства, та я вам мільйон раз говорив - ХРИСТОС СПАСАЄ, а не конфесія.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 09 вересня 2010, 21:07

Вова писав:Це є ознакою сектантства, та я вам мільйон раз говорив - ХРИСТОС СПАСАЄ, а не конфесія.

Але Христос найперше спасає в Його святій Вселенській Церкві (не по всяких кутках), котру він заснував сам (на противагу до приватних новітніх "церков" новоспечених протестантських пастирів) і якій вже більше ніж 2000 рр. Христос-так, Церква-ні є відомий сектантський принцип, який не має спільності з тим же св. Писанням!
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Повернутись до “Інші Церкви та Спільноти”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 243 гостей