Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

говоримо про все на світі

Модератори: Artur, ihor

[email protected]
гість
гість
Повідомлень: 3
З нами з: 26 жовтня 2010, 22:30

Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення [email protected] » 27 жовтня 2010, 10:19

В Алісі в Країні Чудес Льюїса Керролла, біла королева каже Алісі, що в її країні “пам’ять працює в обох напрямках”. Королева не тільки пам’ятає речі, які відбувалися в майбутньому, але і “речі, які відбудуться через тиждень”. Аліса пробує сперечатися з королевою, кажучи “я впевнена, що мій розум працює тільки в одному напрямку. Я не можу пригадати речей до того, як вони трапляються”, на що королева відповідає “пам’ять, яка працює тільки назад – це погана пам’ять”.
Як би змінилося наше життя, якби ми могли жити в королівстві білої королеви, де наша пам’ять працювала б як назад, так і вперед? Наприклад, в такому королівстві ви могли б здати екзамен, а після цього до нього підготуватися щоб здати його добре. Доброю новиною є те, що, згідно з дослідженнями, проведеними Дерелем Бемом, ви вже живете в такому світі.
Доктор Бем, психолог в Корнельському Університеті, провів серію досліджень, які скоро будуть опубліковані в одному з найпристижніших психологічних журналів (Journal of Personality and Social Psychology). У цих дослідженнях, Бем вивчав ідею, що наш мозок має здатність не тільки відображати минулі події, але і очікувати майбутні. Така властивість мозку бачити майбутнє часто вважається паранормальною здібністю.
Не зважаючи на те, що паранормальні здібності вже досліджувалися в минулому, ці дослідження не можуть бути описаними як наукові дослідження. Тим не менше, дослідження Бена унікальні тим, що вони користуються стандартними науковими широко вживаними методами, і спираються на загальновідомі принципи психології. По суті, він взяв ефекти, які вважаються дійсними і надійними в психології – навчання поліпшує запам’ятовування, праймінг (тобто, створення попередніх підсвідомих установок за допомогою визначених методів) впливає на час відгуку – і просто змінив їх хронологічну послідовність.
Наприклад, нам усім відомо, що повторення слів робить легшим їх відтворення в майбутньому, але що, якщо повторення відбудеться після відтворення? В одному з досліджень, студентам, які приймали участь у досліді, було дано список слів, і, після їх прочитання, їх було несподівано тестовано на те, скільки і яких слів вони запам’ятали. Після цього, комп’ютер випадковим чином визначав деякі з цих слів як слова для повторення, і учасників експерименту просили набрати їх декілька разів. Результат дослідження показав, що під час несподіваного тестування, студенти краще пригадували слова, які після цього комп’ютер дав їм випадковим чином для практики. Бен каже, що повторення слів після тесту якимось чином дозволило учасникам “повернутися назад у часі і поліпшити згадування”.
В іншому дослідженні, Бен дослідив, чи загальновідомий ефект праймингу також можна поставити задом наперед. У типовому дослідженні, людям показується фотографія, і вони мають швидко сказати, чи це фото репрезентує позитивну чи негативну річ. Якщо на фото зображено симпатичне котенятко, ви натискаєте “позитивну”, а якщо гниле м’ясо з хробаками всередині, то – за винятком дуже рідкісних особистостей – “негативну” кнопку. Велика кількість досліджень показала, як підсвідомий праймінг дозволяє вам збільшити швидкість, з якою ви категоризуєте ці фотографії. Підсвідомий праймінг відбувається тоді, коли на екрані показується слово – настільки швидко, що ваш розум не розпізнає, що було показано, але ваш несвідомий мозок розпізнає його. Тобто, ви бачите якесь зображення, але якщо вас спитати, що ви бачили, ви не зможете на це відповісти. Але глибоко всередині ваш мозок побачив це слово і розпізнав його. У експериментах з праймінгом ми бачимо, що якщо піддослідним показати слово, яке співпадає з валентністю наступного малюнка, то вони малюнок категоризують швидше. Тобто, якщо швидко показати слово “щастя” перед фотографією котенятка, ви натиснете клавішу “позитив” навіть швидше, в той час, як якщо показати слово “огидне”, вам треба буде більше часу. Це тому, що праймінг словом “щастя” готує ваш мозок то “щасливих” речей.
В ретроактивному дослідженні Бена, він просто змінив послідовність праймінгу. Слово показувалося піддослідним після того, як вони категоризували фотографію. Тобто, він показував вам малюнок котика, ви вибирали, чи цей малюнок позитивний чи негативний, після чого компютер вибирав позитивне чи негативне слово для праймінгу. Результати показали, що люди шивдше розпізнавали малюнки, коли після цього їм показувався консистентний прайм. Тобто, ви можете категоризувати котенятко швидше не тільки, коли перед ним показується позитивне слово, але і тоді, коли позитивне слово показується за ним. Так виглядало, що коли учасники категоризували фотографію, їх розум знав, що буде показано далі і враховував це у свому рішенні.
Це тільки 2 дослідження, проведені Беном, але і інші його дослідження показали цей “ретроактивний” ефект. Результати чітко показують, що звичайні люди без паранормальних здібностей здатні передбачати майбутні події.
Одним з питань, які ви можете задати, є “наскільки ця відмінність відрізнялася від тої, яка передбачена статистикою для випадкових подій”? Чи навчання до тесту, який вже відбувся, чи праймінг вас словом вже після того, як ви категоризували малюнок драматично змінює ваші результати, чи дає тільки маленьке поліпшення результатів? По своїй суті, це питання “розміру ефекту”. І дійсно правда, що у дослідах Бена ефекти були незначними (тільки трішки кращими за шанс). Тим не менше, існує декілька причин, чому нам не треба нехтувати цими дослідженнями, які показали незначний, але консистентний розмір ефекту.
По перше, у своїх дослідах Бен виявив, що деякі люди продемонстрували більшу силу ефекту, ніж інші. Особливо люди, які інтенсивно шукають зовнішнє стимулювання – аспект інтраверсії, де люди особливо інтенсивно реагують на нові речі – показали розмір ефекту майже в 2 рази більший за звичайну людину. Це вказує на те, що деякі люди значно більш чутливі за інших до паранормальних ефектів.
Читати далі паранормальні ефекти

Цікаво, що про це думає церква?

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення Олюнька » 27 жовтня 2010, 11:10

Ото все прочитати не осилила, нецікаво, перебігла "по діагоналі". По-моєму все, що там описано обзивають словом "Інтуїція", хоча тема для роздумів цікава. :wink:
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

boroda
початківець
початківець
Повідомлень: 37
З нами з: 11 вересня 2010, 15:12
Звідки: Львів

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення boroda » 27 жовтня 2010, 18:00

%) стільки всього написано...
Є люди ,що щось там бачуть,але незавжди це справджується.Раз дивився битву екстрасенсів,і для себе зрозумів,що неварто вірити всім і вся...
Один Бог знає достовірно ,що буде.
Завжди так небуде.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення ShMariam » 27 жовтня 2010, 18:13

Є люди ,що щось там бачуть,але незавжди це справджується.Раз дивився битву екстрасенсів,і для себе зрозумів,що неварто вірити всім і вся...
Один Бог знає достовірно ,що буде.

Очевидно, тут йдеться про звичайних людей, а не про екстрасенсів.
Не раз і не два я ніби чула внутрішній голос "Зроби так і так, а не інакше, бо будуть проблеми." Хоч не видно було ніяких (!) логічних причин. І таке передчуття завжди збувалося. Це ж не означає, що я екстрасенс. :)
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
neoxgeforce
дописувач
дописувач
Повідомлень: 146
З нами з: 23 липня 2009, 18:31
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення neoxgeforce » 27 жовтня 2010, 23:55

Мені здається, що це брехня.

[email protected]
гість
гість
Повідомлень: 3
З нами з: 26 жовтня 2010, 22:30

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення [email protected] » 28 жовтня 2010, 10:02

neoxgeforce писав:Мені здається, що це брехня.

цілком можливо. просто - коли щось таке публікується в наукових журналах, і виявиться, що це таки брехня, науковець, який це написав, а також оригінальний журнал [в цьому випадку, пристижний Journal of Personality and Social Psychology], який таке опублікував, втрачають репутацію. так що, вони стараються цього уникнути.
хоча, звичайно буває всяке.
сама ідея дуже цікава.

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення Олюнька » 28 жовтня 2010, 11:46

[email protected] писав:цілком можливо. просто - коли щось таке публікується в наукових журналах, і виявиться, що це таки брехня, науковець, який це написав, а також оригінальний журнал [в цьому випадку, пристижний Journal of Personality and Social Psychology], який таке опублікував, втрачають репутацію. так що, вони стараються цього уникнути.
хоча, звичайно буває всяке.
сама ідея дуже цікава.

А ви звернули увагу на таке:
[email protected] писав:Доктор Бем, психолог в Корнельському Університеті, провів серію досліджень, які скоро будуть опубліковані в одному з найпристижніших психологічних журналів

:D котрий з престижних журналів допускає такий витік інформації? навіщо закидати це в інтернет перед публікацією?

Хоча, я кажу, нічого особливого в тих дослідженнях нема. Є в Святому Письмі немало згадок про те, що віщування майбутнього може бути не тільки від Бога, але й від злого. Маємо також в життях святих чимало випадків пророкування. Також відчула на собі пророчість слів священика-старця, якого випадково зустріла біля церкви.
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
romanm
старець
старець
Повідомлень: 1986
З нами з: 17 березня 2009, 09:43

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення romanm » 29 жовтня 2010, 11:48

Олюнька писав: Є в Святому Письмі немало згадок про те, що віщування майбутнього може бути не тільки від Бога, але й від злого. .

????

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення Олюнька » 29 жовтня 2010, 13:28

Діяння Апостолів, 16 писав:16 Іншим разом, як ми йшли на молитву, зустріла нас одна служниця, що мала духа віщуна, і віщуванням справляла панам своїм великий заробіток.

Єремії, 29 писав:31 «Пошли до всіх виселенців сказати ось що: Так говорить Господь про Шемаю Нехламія: За те, що Шемая пророкував вам, - а я ж його не посилав! - і підводив вас покладатися на неправду,
32 за те так говорить Господь: Я покараю Шемаю Нехламія та його потомків: не матиме він нікого, хто б жив серед цього народу і хто б зазнав добра, яке я вчиню своєму народові, - слово Господнє, - бо він говорив всупереч Господеві».

Пророк Йоіл, 3 писав:1 А після цього я виллю мій дух на всяке тіло. Ваші сини й ваші дочки будуть пророкувати, вашим старим сни будуть снитись, і ваші юнаки будуть бачити видіння.
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення Олюнька » 29 жовтня 2010, 14:30

Думаю, цікавим додатком до теми буде стаття про Сни, видіння, духовні захоплення. Це уривок книги "Дон Боско з Богом" розповідає про Отця Боско як містика та його надприродні пережиття під проводом Божої ласки: віщі сни, видіння, передбачення майбутнього, чуда та моменти темноти.
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення о.Олег » 29 жовтня 2010, 15:28

Олюнька писав:
Діяння Апостолів, 16 писав:

Єремії, 29 писав:

Пророк Йоіл, 3 писав:

:D
не кожен Форум має таких дописувачів :)
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення прочанка » 29 жовтня 2010, 20:39

звичайно, падре Піо
Не бійтеся!

[email protected]
гість
гість
Повідомлень: 3
З нами з: 26 жовтня 2010, 22:30

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення [email protected] » 31 жовтня 2010, 10:37

Олюнька писав:
[email protected] писав:цілком можливо. просто - коли щось таке публікується в наукових журналах, і виявиться, що це таки брехня, науковець, який це написав, а також оригінальний журнал [в цьому випадку, пристижний Journal of Personality and Social Psychology], який таке опублікував, втрачають репутацію. так що, вони стараються цього уникнути.
хоча, звичайно буває всяке.
сама ідея дуже цікава.

А ви звернули увагу на таке:
[email protected] писав:Доктор Бем, психолог в Корнельському Університеті, провів серію досліджень, які скоро будуть опубліковані в одному з найпристижніших психологічних журналів

:D котрий з престижних журналів допускає такий витік інформації? навіщо закидати це в інтернет перед публікацією?

До речі, бачу таке досить часто в західній пресі. Здається, що науковці, статтю яких прийняли на публікацію в якийсь відомий журнал, не можуть цим натішитися, і розсилають про це інформацію куди тільки можуть.
В наукових журналах публікується інформація про протоколи проведення експериментів, так що їх ніхто крім науковців не читає. А ще їм тільки на руку, якщо цю ж інформацію перекладуть на мову "простих смертних" і опублікують ще десь. Хоча, здається, такі журнали як Nature, Science і Cell такого не допускають, але опублікуватися в одному з них дуууууже важко.
Ось оригінальна стаття: Feeling Future. 50 стр на англ мові (ауч). Кажуть, що вже в друці

Аватар користувача
Lilly
початківець
початківець
Повідомлень: 42
З нами з: 26 травня 2009, 12:09
Звідки: Столиця

Re: Дослідження показали здатність людей бачити майбутнє

Повідомлення Lilly » 05 листопада 2010, 15:38

menkaur, поясніть будь-ласка, що означає - "... люди, які інтенсивно шукають зовнішнє стимулювання – аспект інтраверсії, де люди особливо інтенсивно реагують на нові речі ..." ?


Повернутись до “Балачка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 11 гостей