Уроки літератури збуджують негативні емоції

історія, філософія, мови, економіка...

Модератори: Artur, ihor

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення прочанка » 08 вересня 2011, 11:35

Сучасні батьки, наражаючись на емоційну черствість чи невмотивовану жорстокість дітей, звинувачують у цьому деструктивному впливі на незміцнілу психіку бойовики, страшилки та комп’ютерні ігри, які пропагують культ насильства. Тим часом слід уважніше придивитися й до затвердженої міністерством навчальної програми.

http://sd.org.ua/news.php?id=19923
--------------------------------------------------------------------------------

Під приводом збереження історичної пам’яті втрачено будь-яку міру в тематичному доборі творів рідної літератури.


Простий аналіз показує: більшість творів літератури, що їх вивчають у школі, несуть трагічне світовідчуття та розуміння життя. Причому часто в тих самих хрестоматійних письменників є й життєрадісні книжки, але «за програмою» — найпохмуріші. А ще найполітизованіші, «ідейні». Які ж ці ідеї, пропоновані для виховання нового українського патріота і просто порядної людини?

ЛІКИ ВІД БЕЗПАМ’ЯТСТВА ЧИ ОТРУТА?

Психолог завжди звертає увагу на почуття, це — його хліб насущний. Тим паче що дослідники особливостей українського менталітету підкреслюють особливу «сердечність», емоційну чуйність нашого національного світосприймання. На противагу обов’язковим правилам соцреалізму, історичним оптимізмом з підручника літератури тепер пахне нечасто. Події найчастіше відбуваються на тлі похмурих, безнадійних емоцій героїв. Візьмімо програму 11 класу:

...М.Хвильовий, «Я (Романтика)». Син має зробити вибір: убити свою матір в ім’я революційних ідей чи дати їй урятуватися. Між бажанням залишитися людиною і потребою стати жорстоким фанатиком вибирається останнє: син убиває матір.

...П.Тичина, «Загупало в двері прикладом». Голод. Трусять убогу хату на околиці села. Напівбо­жевільна дівчина варить у каструлі немовля. Запитує в комуністів, чи не голодні вони?

...М.Куліш, «Патетична соната». Юнак-поет закоханий у дівчину, обоє вони — революціонери, але стоять по різні боки барикад: він — комуніст, вона — очільниця націоналістичного угруповання. Він убиває її, свою вічну мрію і душу.

...Ю.Яновський, «Подвійне коло». П’ятеро братів промишляли з батьком риболовлею. Аж раптом — революція: один став денікінцем, другий петлюрівцем, третій анархістом (і перетягнув на свій бік молодшенького), ще один — комуністом. Зустрівшись на полі бою, вони вбивають один одного з ідейних міркувань.

...В.Барка, «Жовтий князь». Трагічні події 1933—1934 рр. зображено з нещадною реалістичністю. З п’ятнадцяти основних персонажів померло одинадцять. Кожну смерть описано з усіма страшними подробицями, фізичними й душевними муками і того, хто конає, і тих, хто його оточує. Нав’язливо розповідається про випадки канібалізму, дітовбивства, самогубства. Криваві розправи над сільськими жителями, розстріли, вигнання в ліс узимку голими. Про вилучення останніх зерняток з людських помешкань. І безліч трупів.

...Улас Самчук. «Марія». Історія життя української жінки закінчується жахливими картинами голоду, зрадництва, дітовбивства.
Не бійтеся!

Аватар користувача
Just_me
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1374
З нами з: 25 лютого 2010, 10:20

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Just_me » 08 вересня 2011, 23:03

Пані Прочанко, абсолютно погоджуюсь з Вами. Не пригадую точного змісту всіх тих романів та оповідань, проте загальне враження депресивного світосприйняття від книг в тому переліку збереглося крізь роки. Я в 10-11 класі на уроках літератури сачкувала - читала критику, списувала - не могла змусити себе читати ці твори мистецтва. І це при тому, що зарубіжною, навпаки, зачитувалася, навіть обрала її як випускний іспит.
З іншого боку, це життя. Вибачте, якщо трохи не до теми, вразила мене вчора переглянута передача на телеканалі 1+1 "Особиста справа", здається, про серійних вбивць. Я просто забилась в куток дивана від жаху, який показували на телеекрані. Деякі звірства були зняті на камеру, але їх навіть не показували, бо то жах. І я зрозуміла, де ми з вами живемо, і що ми не десь там, а тут, де таке відбувається, в центрі подій. І те, що там в тих книгах написано - це чиста правда, може навіть трохи завуальована, але аж ніяк не гіперболізована. Ми з вами приречені чути і споглядати таке, бо це наше життя. Мені б відчайдушно хотілося втекти звідси, але я не можу, як і ніхто інший також не може. Я тільки задумуюся час від часу, чи ми маємо моральне право приводити в цей жорстокий світ нове життя, яке свідомо прирікаємо на моральні страждання. Мені прикро це визнавати, але я побачила, що часто люди жорстокі саме тому, що життя жорстоке, а не навпаки. З тих істот, що скоїли такі страшні злочини більшість мають психологічні травми з дитинства, хто зна, може, якби життя їх було легшим, то вони б такого не вчинили, не знаю...
Мені самій було дуже лячно свого часу від тої шкільної літератури, хоча з іншого боку я розумію, що якщо закрити обличчя руками, то світ навколо не зникне, просто ми на якийсь час перестанемо його помічати.
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення прочанка » 09 вересня 2011, 08:58

мене у школі вражала різниця між українською і російською літературою( я ще за совєтів вчилась). Перелік творів. Українські - одна бідося, нещастя і сіра тупа безвихідь( і це ми вчили в період повної безбожності), і в противагу - російські князі, аристократи - благородні, виховані на французькій мові, і моді. Вже тоді мене то шокувала, невже у нас не було свого дворянства, еліти, демократів-аристократів, просвітителів, життя яких заслуговувало уваги і вивчення як прикладу для прийдешніх поколінь? Були і люди, були і твори,але державна політика вимагала вирощувати не вільний і розумний народ, а рабів. Тому я читала самостійно, те, що подобалось, але я вдячна саме вчительці російської літератури, яка привила це почуття прекрасного. Наше окоління взгалі багато читало, тому ми мали вибір... А нинішні діти залізуть в нет і світа Божого не бачать, а шкільна література змаість того, щоб заоочувати, відлякує взагалі від будь-якого читання. Це теж... державна політика. Правду треба доводити до молоді, але робити все у свій час з урахуванням формування дитячої психіки. Мій син як читав Самчука "Марію", то тиждень ходив з квадратними очима...
А оскільки систему( освітню теж) ми змінити не можемо, то мусимо допомагати дітям виживати у нашому злому, жорстокому, повному несправедливості, брехні і облуди, світі. Ми МУСИМО прожити земне життя як би ми тому і впирались. Моя знайома, молода жінка, після втрати матері, теж не хоче жити. Каже, що тут її вже нічого не тримає, а я весь час з нею "борюся", намагаюся переконати, що раз Бог дав життя, мусимо його гідно прожити...
Не бійтеся!

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення о.Олег » 09 вересня 2011, 09:04

прочанка писав:мене у школі вражала різниця між українською і російською літературою( я ще за совєтів вчилась). Перелік творів. Українські - одна бідося, нещастя і сіра тупа безвихідь( і це ми вчили в період повної безбожності), і в противагу - російські князі, аристократи - благородні, виховані на французькій мові, і моді. Вже тоді мене то шокувала, невже у нас не було свого дворянства, еліти, демократів-аристократів, просвітителів, життя яких заслуговувало уваги і вивчення як прикладу для прийдешніх поколінь? ...

а мене ще й шокувала (мої батьки - вчителі української і російської мови та літератури) відсутність не замішаної на тій же бідосі української лірики... Відтак навіть нині зможу цитувати російською вірші з годину-дві, а українською лише вчуся... Хіба пісня народна врятувала - добу співати можу :D

З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення прочанка » 09 вересня 2011, 09:23

о.Олег писав: а мене ще й шокувала (мої батьки - вчителі української і російської мови та літератури) відсутність не замішаної на тій же бідосі української лірики... Відтак навіть нині зможу цитувати російською вірші з годину-дві, а українською лише вчуся... Хіба пісня народна врятувала - добу співати можу :D

З повагою, о.Олег


:) була своя лірика - "Кохайтеся, чорноброві, та не з москалями..."

А в Сюсюри і направду був гарний вірш "Так ніхто не кохав
Через тисячі літ лиш приходить подібне кохання
В день такий розцвітає весна на землі
І земля прокидається зрання"
Не бійтеся!

Аватар користувача
Georgij
старець
старець
Повідомлень: 768
З нами з: 27 червня 2011, 07:54

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Georgij » 09 вересня 2011, 11:08

о.Олег писав:. Відтак навіть нині зможу цитувати російською вірші з годину-дві, а українською лише вчуся...
З повагою, о.Олег

Можу сказати про себе, теж вчився за совка, рос. класику-Достоєвський і т. д. знаю до тепер, бездогатєльно, а от українську- :oops: :oops: :oops: . Всетаки тоді того добились, позмішувати нації і т. д. Слава Богу, що коли навернувся до Бога, навернувся і до українського :) . А пісні- більшість сумні, я вже навіть в ін. темі писав про гімн... Але якщо б пошукали, у шкільну програму могли б всетаки включити щось радісніше, нехай про боротьбу і визволення, але не такі вже ми пригнічені ціпи... А за такої програми у дітей утвориться ще більша нехіть до нашого, до українського, як такого, чим ми можемо пишатися і за кордоном, як українці, бо я там був, і більшість наших соромляться того, що вони українці...
Гнітять мене гріхи, але вони не здолають Божого милосердя до мене.

Аватар користувача
Злий Іван
старець
старець
Повідомлень: 579
З нами з: 18 лютого 2010, 14:39
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Злий Іван » 09 вересня 2011, 11:38

Ви знаєте, я своїй дочці (4,5 років) казки відфільтровую, бо мені страшно за її психіку.
Доростемо до школи, прийдеться, напевно, книжки підсовувати їй для читання попередньо відібрані.
Називайте речі своїми іменами ̶ люди краще вас розумітимуть.

Аватар користувача
Georgij
старець
старець
Повідомлень: 768
З нами з: 27 червня 2011, 07:54

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Georgij » 09 вересня 2011, 11:48

Злий Іван писав:Ви знаєте, я своїй дочці (4,5 років) казки відфільтровую, бо мені страшно за її психіку.
Доростемо до школи, прийдеться, напевно, книжки підсовувати їй для читання попередньо відібрані.

Я своїй доньці ціле літо ціленаправлено підсовував що читати :) , ціле ціле літо
Гнітять мене гріхи, але вони не здолають Божого милосердя до мене.

Аватар користувача
Злий Іван
старець
старець
Повідомлень: 579
З нами з: 18 лютого 2010, 14:39
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Злий Іван » 09 вересня 2011, 12:44

Georgij писав:
Злий Іван писав:Ви знаєте, я своїй дочці (4,5 років) казки відфільтровую, бо мені страшно за її психіку.
Доростемо до школи, прийдеться, напевно, книжки підсовувати їй для читання попередньо відібрані.

Я своїй доньці ціле літо ціленаправлено підсовував що читати :) , ціле ціле літо

:good:

Та й я про те ж.
Роботи, заледве початий край...
Називайте речі своїми іменами ̶ люди краще вас розумітимуть.

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Олюнька » 09 вересня 2011, 14:23

:) до теми гілки... про шкільну програму. Незгідна, бо то стаття дуже однобоко написана, спеціально вибрано такі твори. Згідна, що програма не є ідеальна, але... там же йде по хронології авторів, від Котляревського (Енеїда, Наталка Полтавка - зовсім не депреснякові твори :wink: ) ... згадую ще ;) Франко, Кобилянська, Леся Українка, Старицький, Карпенко-Карий...
загалом, якщо захотіти можна і Червону шапочку заборонити, бо там вовк людей поїдає і тп.
ПС. Пропоную створити нову тему, де б ділилися тим, що читають наші діти... думаю думці постійних форумчан можна довіряти без перечитування :) буде економія часу
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
Just_me
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1374
З нами з: 25 лютого 2010, 10:20

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Just_me » 09 вересня 2011, 14:30

прочанка писав:Правду треба доводити до молоді, але робити все у свій час з урахуванням формування дитячої психіки.


Пані Прочанко, мені вже слава Богу 24, але я б тої правди краще досі ніколи не чула і не бачила. Згадалася та коротенька думка, яку висловив Б.Ферреро, а пан Володимир у відповідній темі висвітлив
Володимир85 писав:Коли я народився, люди були щасливими та усміхалися.
Лише я плакав.

Недаремно є в Африці племена, коли там народжується дитина, всі гірко плачуть. Реальність жорстока, а художня література всього лиш її віддзеркалює. Я б радше хотіла, щоб для дітей у школі писали про аристократію, високі манери та інтелігентність, бо це красиво. Проте дитина всеодно вийде з класної кімнати на подвір"я школи, де її зловлять за комір і витрясуть з неї гроші, по дорозі додому зустріне п"яницю, наркомана, її обмануть на ринку, а потім вона прийде додому, де батьки в кращому випадку ламають собі голову над проблемами насущними. Навіть не знаю, що гірше: прочитати про це чи відчути на собі. :sorry: :Search:
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення ShMariam » 09 вересня 2011, 14:54

Just_me писав: ....Навіть не знаю, що гірше: прочитати про це чи відчути на собі.
Проте дитина всеодно вийде з класної кімнати на подвір"я школи, де її зловлять за комір і витрясуть з неї гроші, по дорозі додому зустріне п"яницю, наркомана, її обмануть на ринку, а потім вона прийде додому, де батьки в кращому випадку ламають собі голову над проблемами насущними. Навіть не знаю, що гірше: прочитати про це чи відчути на собі.


Не знаю як хто, але після прочитання таких творів я розумію, що нам ще дуже добре живеться: їсти-пити маємо, війни і відвертого терору нема... Чи не з цією метою складена така програма?
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення прочанка » 09 вересня 2011, 14:56

Just_me писав: Недаремно є в Африці племена, коли там народжується дитина, всі гірко плачуть. Реальність жорстока, а художня література всього лиш її віддзеркалює. Я б радше хотіла, щоб для дітей у школі писали про аристократію, високі манери та інтелігентність, бо це красиво. Проте дитина всеодно вийде з класної кімнати на подвір"я школи, де її зловлять за комір і витрясуть з неї гроші, по дорозі додому зустріне п"яницю, наркомана, її обмануть на ринку, а потім вона прийде додому, де батьки в кращому випадку ламають собі голову над проблемами насущними. Навіть не знаю, що гірше: прочитати про це чи відчути на собі. :sorry: :Search:


Ви, от про вулицю, а в мене, на жаль, інший приклад... Школа мистецтв... Що може буте краще, коли дитина має голос, співає, перемагає конкурси в Україні і навіть в Польщі... Але не все так просто... Я от і деякі зі мною... Ми з січня спокійної години не маємо... Директорка( най Бог її судить, бо на її совісті не тільки долі вчителів і дітей)просто "виїла" нашого викладача, людину з великими заслугами і досягненнями, дуже порядну і працьовиту жінку. Парадокс, чим краще виступають діти, тим гірша репутація у вчителя... Одне слово, багато говорити -мало слухати. Сьогодні ми всі, учні, переходимо за вчителем в іншу школу, де її беруть з руками і ногами....
Вбиває інше - от живе людина, яка порушує всі - людські, християнські, моральні норми, як ота змія..., яка навколо зібрала кроликів і їх "давить"... Людина, яка чисто теоретик і далека від практики, а ще явно не завжди адекватно себе поводить. І що? Нема на неї управи... Законодавством не передбачено. Ця людина, яка має вчити дітей прекрасного, робить їх каліками... Не треба пияків і наркоманів... :(
Не бійтеся!

Аватар користувача
Just_me
Модератор
Модератор
Повідомлень: 1374
З нами з: 25 лютого 2010, 10:20

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Just_me » 09 вересня 2011, 14:59

До теми, як у наших школах з обдарованих дітей роблять калік
http://www.youtube.com/watch?v=2ShtM2KcIvg
І це вчитель, який мав би сприяти розвитку людської індивідуальності.
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення прочанка » 10 вересня 2011, 10:23

Just_me писав:До теми, як у наших школах з обдарованих дітей роблять калік
http://www.youtube.com/watch?v=2ShtM2KcIvg
І це вчитель, який мав би сприяти розвитку людської індивідуальності.


Все тому, що справжніх спеціалістів мало.Ті, що мають дар від Бога і вкладають в дітей і душу, і вміння, і знання , як правило, не оцінюються належним чином. Їх гноблять і не дають працювати. Я вдячна, що знайшла таку прекрасну викладачку і буду йти за нею, тільки б вона жила і мала здоров"я працювати.
Не бійтеся!

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Олюнька » 10 вересня 2011, 11:05

Та бачите, ми самі в собі збуджуємо оті негативні емоції, літератури... чомусь наводите тільки негативні приклади вчителів... :wink:
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення прочанка » 12 вересня 2011, 09:48

Олюнька писав:Та бачите, ми самі в собі збуджуємо оті негативні емоції, літератури... чомусь наводите тільки негативні приклади вчителів... :wink:


Не просто, наболіле. А вчителі... Якраз навпаки, їх, як не дивно, більшість саме хороших, а от ті, що ними керують зверху і ще вище, давлять ініціативу, не дають розвиватись дітям і вигадують різні "вишукані" програми...
Оце "вчуся" знову в 4-му класі і шкода дітей, яких заставляють проходити всі ці випробування, а в кінці - атестація. :shock: Яка часто закінчується нервовими зривами.
Хто винен? Вчителі? Ні, вони теж заручники "загальноосвітньої системи. А в дітей, особливо тих, хто добре вчиться, вже починають вироблятись компекси і невпевненість...
Не бійтеся!

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення Олюнька » 12 вересня 2011, 10:44

прочанка писав:Оце "вчуся" знову в 4-му класі і шкода дітей, яких заставляють проходити всі ці випробування, а в кінці - атестація. :shock: Яка часто закінчується нервовими зривами.
Хто винен? Вчителі? Ні, вони теж заручники "загальноосвітньої системи. А в дітей, особливо тих, хто добре вчиться, вже починають вироблятись компекси і невпевненість...

:) якраз "закінчила" 4-й клас, жодних нервових зривів, якщо дитині то нормально пояснити і не вимагати добрих оцінок
а комплекси і невпевненість - то більше від сімейного клімату залежить, все лікується любов'ю :)
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
прочанка
старець
старець
Повідомлень: 1692
З нами з: 18 червня 2009, 15:09
Звідки: Львів

Re: Уроки літератури збуджують негативні емоції

Повідомлення прочанка » 12 вересня 2011, 11:15

:) я особисто вже й вступ і тести пережила... Пережила більше ніж син... Донька теж здасть, бо добре вчиться і має легку натуру не брати дурного до голови та й до публічних виступів(сцени) звична. Але є інші діти... Вони ще замаленькі до таких нікому, по суті, не потрібних випробувань.
Не бійтеся!


Повернутись до “Гуманітарні дисципліни”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей