Правда Христа далека від "підгорецьких" (оцініть)

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 18 вересня 2008, 23:10

До читачів форуму.
Привіт.
Перечитуючи пасквілі сучасних авторів, котрі заполонили український друкований простір від почтових скриньок до електронної періодики з нападами на устрій і провід УГКЦ - БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ !
Підгорецькі СПАМЕРИ БІЛЬШЕ нічого вже неможуть, як зливати свій жовч на папір, чи ось як ТУТ. Незважайте на них. Їх можна перерахувати на пальцях. Тих котрі воістину шанують свою Церкву, переймаються долею нашої Святині, шанують авторитет Патріарха Любомира в одній тільки Україні (статистика) більше 8 000 0000. Зверніть увагу, що вірних УГКЦ є значно менше. Мудрість блаженійшого є дороговказуюча, любляча. справедлива, захоплююча.
Тому листаючи форумові "гадости" не замарайтесь жовтизною.
ПАТРІАРХОВІ ЛЮБОМИРОВІ МНОГИХ ЛІТ. ДАЙ БОЖЕ !

Inkvizytor
новик
новик
Повідомлень: 17
З нами з: 18 серпня 2008, 10:57

Повідомлення Inkvizytor » 19 вересня 2008, 08:19

oremus писав:Мудрість блаженійшого є дороговказуюча, любляча. справедлива, захоплююча.
ПАТРІАРХОВІ ЛЮБОМИРОВІ МНОГИХ ЛІТ. ДАЙ БОЖЕ !


Дай Боже! І мудрість його мені також імпонує, і він є легітимним Верховним Архієпископом УГКЦ. Але справедливості ради мушу зазначити, що патріархом він є таким самим, як підгорецькі -- єпископами УГКЦ, -- самозваним.
Чи хтось має документи про непослух Блаженнішого у свій час, не знаю, все одно вже ніхто його карати за це не буде, бо це вже запізно. Хоча, в загальному, для того, щоб покинути парафію і поїхати на студії, не вистачить не мати заборони єпископа, треба мати ДОЗВІЛ. Щоб вступити до монастиря - також. Як тут було - не знаю, кажу як має бути.
А аргументи типу "руки прочь от Вьетнама" переконують далеко не всіх... :(
І наполегливо рекомендую стримуватися від особистих образ, бо це суперечить правилам форуму. Шкода, що адміністратори так однобічно оцінюють дотримування цих правил.

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 19 вересня 2008, 09:12

Длдя інквізитора.

Дякую за підтримку.
Одночасно хочу вказати на недоречне порівняння.
Патріарха і підгорецьких.

Підгорецькі самозванці, бо самі себе проголосили єпископами і настоюють на тому.

Блаженнійший Любомир підписується під документами не як патріарх.Тей титут за кардиналом закріпили ми з вами - ті які бажають бачити на чолі патріаршої Церкви особу Патріарха. Це бажання також священиків та єпископів, котрі поминають на Сліжбі Божій главу церкви, як патріарха. Я не бачив офіційних докумантів з підписом "патріарх Любомир", як також і офіційних документів синоду, чи курії з подібним підписом. Це означає, що блаженніший годиться з думкою Церкви, бо ці змагання за статус визріли не сьогодні, однак глава Церкви законнопослушно очікує законного моменту. Це щось на кштал, коли студенти звертаються до викладача "пане професоре", однак викладач мудрий ніколи не підпишеться професор Петро. Ми всі бажаємо бачити на чолі Церкви з патріаршим устроєм ПАТРІАРХА.

Тому ще раз наголошую, що порівняння з підгорецькими зовсім недоречні і навіть злочинні. (МОЯ ОСОБИСТА ДУМКА)

Підкажіть, як достукатися до адміністратора сайту, щоб він все-таки звернув увагу на вимогу учасників форуму про обовязкову цензуру, котра стосується доброго імені будь кого з єпископів. ( Це стоюється і мирян)

Analituk
дописувач
дописувач
Повідомлень: 76
З нами з: 17 серпня 2008, 00:21

Повідомлення Analituk » 19 вересня 2008, 12:38

OREMUSU
Bida pane Oremusu, shcho wy ne rozumiejete ciloj systemy na siohodnishnih den w UGKC, a ii werchni chastyny wam opysaw u swoich Memurandumach Mytropolyt Sulyk... a wlasne morhe wy ii i rozumiete ale ne chochete pro ce widkryto howoryty na forumi... shchob wirni znaly koho wony pidtrymujut swojmy porhertwamy...
A widnosno KYRYLYCI to ja wrhe pysaw.... wy prosto wperto ne chochete chytaty FORUMU, abo chytajete te shcho chochete i jak chochete... zaraz ja u widriadrhenni na kilka misiaciw za kordonom.... powernus do Kyjewa i pysatymu wam, jakshcho shche bude sens westy bud-jaku rozmowu z takymy dyskutantamy jak Wy, KYRYLYVCEJU.... wy dosi mij tekst chudowo prochytaly... i napewno CYTATY kyrylyceju takorh....????

Kvas
новик
новик
Повідомлень: 14
З нами з: 19 вересня 2008, 12:29
Контактна інформація:

Я - за реформу у церкві!

Повідомлення Kvas » 19 вересня 2008, 12:57

Боже мій, це мені нагадує сучасну українську політику. Всередині неї самий бруд, а як той бруд вичистити - ніхто не знає. Народ терпить і жує те, що йому в рот покладуть.
Скажіть, люди добрі! Про яку Христову Церкву може йти мова, коли поспіхом висвячені отці за кожним помахом кадила бачать заробляння грошей - це їх бізнес. А тут у цей бізнес втручаються якісь сили зовні - монахи із Підгірців, котрим нема для кого збивати гроші - ані для дітей, що поступають в престижні вузи, ані для блага свого й своєї родини. Чи ви не знаєте, бува, скільки коштує добра парафія для священика? Звісно ж йому потім треба це відпрацювати.
А монахи із Підгірців в усьому праві: у нашій Церкві потрібні зміни. Так само, як у політиці, треба очищатися. Від свого ставлення до Неї, як до предмету заробітчанства, так і від усякого словоблуддя. Той факт, що нововисвячених єпископів із Підгірців усіляко провокують, (як у Стрию), свідчить сам за себе: вони на правильному шляху. Проти того, що вони борються, у свій час боровся Христос - проти книжників і фарисеїв. І рано чи пізно, переможе Розум - в політиці та в Церкві. Результатом цього стане велике Очищення.

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 19 вересня 2008, 13:19

На все згідний, на все...Навіть на chytannya latynkoyu.
Однак уявіть себе, як мають почуватися діти в хаті, коли розбійники нападають на дім і в присутності дітей роздягають батька і матір і вдаються до збещещення та наруги ???? ВІДЧУВАЄТЕ НАСТРІЙ ДІТЕЙ ?
ВИ ВІДЧУВАЄТЕ СТАН МОРАЛЬНИЙ ДІТЕЙ ? ВИ ОЦІНЄЮТЕ ТРАВМУ ЗАВДАНУ ДІТЯМ ? (я вас питаю АНАЛітику шановний )Ось так і я доргенький весь час стримуюся від того щоб недай боже не впасти у красномовний нелітературний сленг. Зрозумійте одне ми свою Церкву і своїх батьків і своїх єпископів та священників на потоптання недамо. Не провокуйте ображеного сина перед картиною морально скривдженого батька на крайність... Я Б ОХОЧЕ НАБИВ БИ ВАМ ЛЮБЯЗНО ПИКУ! А пізніше вже б читав наступного листа в якому ви приведете мені нові цитати, та доводи на кшталт, що коли вже ніби немає що казати, то саме до мордобою доходить..Будьте спокійні аргументів достатньо. Просто в цій полеміці ми не на рівних.

Я на українському полі, а ви на ворожому ! ЦИМ СКАЗАНО ВСЕ. ВАМ АРГУМЕНТІВ НЕ ПОТРІБНО...ВИ ХОЧЕТЕ КРОВІ І МЯСА.

Хто живе під охороною Всевишнього, той під покровом Бога Небесного оселиться. Каже він до Господа: «Ти пристановище і захист мій, Бог мій, і я уповаю на Тебе». Він спасе тебе від сіті ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що ходить у темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде біля тебе тисяча, і десять тисяч праворуч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. Бо ти сказав: «Господь – надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх путях твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь. На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо каже Господь: «За те, що він поклав надію на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім'я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скорботі, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».

Амінь.

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 19 вересня 2008, 16:10

Шановне паньство! для чого здіймати стільки галасу, та щей довкола особи Аналітика. Людина чесно відпрацьовує отримані гроші. І Це не перший і не останній випадок.
Трохи дивно виглядає інше. Підгорецькі активізувалися саме тоді коли активізувалися і імпершькі амбіції Московщини. Самі прихильники Підгорецьких закликають на всіх можливих форумах звертатися до... Балоги. Підгорецькі прихильники на кождому кроці агітують за ЄЦ і його брудну справу.
Підгорецький проект є явно політичною акцією покликаною сприяти розвалу України та викликання міжконфесійної ворожнечі в Галичині. Байдуже чи за цим стоїть ФСБ, КГБ, ЦРУ чи Мосад. Підгорецькі є ворогами не тільки Церкви, але й Держави.

А Анілітика лишіть в спокої. Просто не звертайте уваги на його бздури. От і все.
Востаннє редагувалось 20 вересня 2008, 02:16 користувачем сергій, всього редагувалось 1 раз.

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 19 вересня 2008, 16:13

Здається після всього прийде велике москєвське похмілля.

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 19 вересня 2008, 20:15

ЧИТАЙТЕ УВАЖНО:

2. На форумі заборонено:

1. Прямо чи впосередковано ображати користувачів чи адміністраторів форуму.
Заборонено також відповідати на образи!
2. Вживати лайку та нецензурні вислови.
3. Заборонено переходити на особистості (тобто акцентувати увагу на вік, статус, національність...), вести дискусію в стилі викривляння думок співрозмовника, провокацій, спрямованих на учасників конференцій.
4. Створювати користувачів з ніком, що містить ненормативну лексику, чи ображає присутніх на форумі.
5. Створювати нік, що містить плагіат на чужий нік.
6. Заборонено створювати однією людиною кількох користувачів.
7. Велика кількість граматичних помилок, жаргонних слів...
8. Висловлювання у стилі "Ось цей N - для дурнів!" або "Вони - ніхто, а ось ми!".
9. Флуд - багаторазове повторення повідомлення, яке не несе жодного змісту.
10. Флейм – спор, що не відповідає тематиці, коли переходять на особистості.11. Оффтоп - розміщення повідомлень (більше 550 символів) не по темі. Вийняток - розділ "Балачка"
12. Публікація реальної інформації про користувачів (ім'я, прізвище, телефон...) без їхнього відома.
13. Використання підписів:
13.1 використання великих літер, зображень... що може перешкоджати у читанні форуму.
13.2 з рекламою (Ваш сайт, ТМ, і т.п.).
14. Зловживання клавішею Caps Lock.
15. Заклики до порушення чинного законодавства.
16. Категорично заборонено обговорювати дії адміністрації! Звертайтеся у приват до адміністраторів.
17. Публікація недостовірної (неправдивої) інформації.
18. Заборонені дії на нанесення шкоди форуму.

Analituk
дописувач
дописувач
Повідомлень: 76
З нами з: 17 серпня 2008, 00:21

Повідомлення Analituk » 19 вересня 2008, 21:41

Otorh dozwoliu sobi shche raz zwernutys do Oremusa ta Serhija… wy mene obydwoje zwynuwachujete w tych rechach jakych ja ne robyw, i ce wrhe na washij chrystyjanskij sowisti, a same, (Serhij):“ Людина чесно відпрацьовує отримані гроші“--- ja odnoznachno i stwerdno wam powideomliaju shcho nijakych koshtiw zakordonnych NE widpraciowuju.
Proshu obydwoch dopysuwachiw shche raz usylno perechytaty moj dumky( dopysy) pid temamy: 1. Христова правда далека від Отців Підгорецьких (оцініть самі)“ ta Звершилось те, чого насправді шукали Отці Підгорецькі!.
Zahalno wy z cych dopysiw morhete (jakshcho sprawedlywo i neuperedrheno chytajete ( w chomu ja teper durhe sumniwajus) zrozumity nastupne:
1. Prychylnykom Pidhoreckych ja ne je.
2. nikoly ne buw u Pidhirciach i nawit ne znaju de wony tochno znachodiatsia, znaju shcho u Lwiwskij oblasti.
3. wkazaw u poperednich dopysach pomylky pidhoreckych( ce buly cytaty Robina z jakymy ja pohodrhujus, cytuwaw ich kyrylyceju, otrhe teper OREMUS tochno zrozumije i Sam pobache)
4. Cil mojejj dyskusij riznymy cytatamy bulo ---wkazaty na promachy i problemy takorh inshoj storony, objektywno Keriwnyctwa UGKC, bo jak je konflikt dwoch partij, to zawrhdy wynuwati obydwi storony (napryklad powtorius ja wrhe pro ce pysaw: dajte widpowidi CHOMU Keriwnyctow Cerkwy znajuchy otciw z Pidhirec jak wony shche buly u Chechij i ichni problemy, chomu ich daly na Ukrainu, chomu ich takych pryjniaw Epyskop Koltun, wtiahuwannia u Konfkikt Milicij( pryklad Prawoslawnych MP), ta inshe(Chytajte poperedni dopysy).
5. Zaklykaw i zaklykaje ne pchaty do cioho konfliktu nijakych DERrhawnych orhaniw(typu SBU=KHB, Milicija, Prokuratura itd) bo potim sami na ti sami hrabki wpademo…
Z cioho wyplywaje pryblyzno nastupne OREMUSU, (washa Cytata): днак уявіть себе, як мають почуватися діти в хаті, коли розбійники нападають на дім і в присутності дітей роздягають батька і матір і вдаються до збещещення та наруги ???? ВІДЧУВАЄТЕ НАСТРІЙ ДІТЕЙ ?
ВИ ВІДЧУВАЄТЕ СТАН МОРАЛЬНИЙ ДІТЕЙ ? ВИ ОЦІНЄЮТЕ ТРАВМУ ЗАВДАНУ ДІТЯМ ? Chomu todi HOSPODAR zawchasno „ne ukripyw“ swij dim, ne zadbaw pro te shchob na dorozi zlodija ne stojaw nu ne znaju pes, chy pistolet??? Chomu my jak Cerkwa ne dbajemo pro te shcho pewni rechi, peredumowy problem, kompetentnymy osobamy(napryklad Kancleramy, gen. Vikarijamy itd.) swoho rodu „napered“) ne wyrishujutsia. Zahalno meni sumno za wash stan, jakyj wy opysujete u cytati wyshche, ale todi ne napadajte na mene, a wizmit papir i ruchku i pyshit( tak jak ce zrobyw mytropolyt SULYK) abo jdit do widpowidalnych za ce WLADYK i zmushujte ich do sprawedlywoj poprawy toj chy insho sytuacij…( shcho napewno ne odyn chrystyjanyn i skarhu widwerto ja takorh ) ce robyly.!!! Ce wlasne was zaklykaje zrobyty u zacytowanych chastynach swojej knyrhky Mytropolyt SULYK, a wy na ce mowchyte, nijak ne reahujete na podani Mytropolytom FAKTY (joho pozycija---oprotestujte jakshcho majete chymos???), a holowne tak wyhlaidaje narhal WY ne spromorhni nichoho z cych istorij i siohodnishnioj istorij Pidhoreckych nawchytys.
Nawchylys Wy tochno wrhe dawno odnoho---MOCHYTY washoho suprotywnyky, bez arhumentiw, faktiw, spochatku pohanymy metodamy, de wy mene obizwaly, cytata ANALitykom( naholoshujuchy, pidkresliujuchy na „Anal“, ja zmowchaw),sumno jakshcho HLAWI CERKWY( HLAWI BUDYNKU z washoj cytaty) treba takych wlasne „ZACHYSNYKIW“---- durhe choroshyj chrystyjanskyj pryklad, a potim dali mowchaty po faktach i prykrywatys poborhnymy CYTTAMY( ta podywitsia jak napryklad Robin z FORUMU zolochewa, dijsno wid dushi pyshe pro kult Sercia Chrystowoho, i tam NE maje lukawstwa, win na forumi ne razu ne wrhyw chamskych najezdiw, a shcho robliat joho oponenty „OKEY“(praciwnyk UKU) i „Wasylij“???)
A dali OREMUS prodowrhuje: Я Б ОХОЧЕ НАБИВ БИ ВАМ ЛЮБЯЗНО ПИКУ!--- ce ja takorh z welykym zadowolenniam z WAMY zrobyw, ale pershe zanim prychodyty do RUKOPRYKLADANNIA ja podaw by na was u SUD (napryklad u Ewropejskych SUD z praw liudyny u Strasboursi) i podywywsia jak by wy meni zaplytyly dekilka tysiach Euro!!!
Bo wy prekrasno znajete, shcho korhna liudyna maje prywo na wolnu dumku, prywo napysaty itd. Ale takorh prawo zamozachystu, tak shcho jak budete pry inshych CERKOWNYCH konflikach ruky rozpuskaty, de nebuw u pidhirciach chy shche des( tak wyhliadaje, moja dumka, NARHAL ci konflikty tak skoro u nashi Cerkwi ne zakinchutsia) to DOBRE podumajte shcho robyte!!!
Просто в цій полеміці ми не на рівних.“ – znowi Washa Cytata, my wzahali w cij polemici zmohy do dyskusij ne pokazaly, cherez to meni nichoho inshoho ne lyshajetsia robyty jak Просто не звертайте уваги на його бздури. От і все.(cytata Serhija) i zalyshyty Wash slowesnyj prymitywizm….

PS: na kinec wkarhit OREMUS de wy wchylysia, na jakomu Universyteti, shchob ja znaw kudy na nawchannia zdibnym liudiam ne radyty jty…???

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 20 вересня 2008, 03:09

Вісімдесят вісім папських екскомунік були накладені як покарання від 460 року включно до 2007 року. Ними були покарані патріархи, єпископи, імператори, королі, священики, монахи та миряни. Серед екскомунікованих зокрема були французький внук Ярослава Мудрого, імператор Наполеон та кубинський президент Фідель Кастро. За останні два роки цей сумний список також поповнили п\'ятеро греко-католицьких священиків, з яких троє громадяни Чехії.

«Рекордсменом» з екскомунік є ХХІ століття за сім років тривання якого папській екскомуніці було піддано шістнадцять осіб. Тоді як за сто років ХХ століття було екскомунікована тридцять осіб. За двадцять століть (від V до XIX століть) покарання екскомунікою отримали п\'ятдесят чотири особи.

Причиною більшості екскомунік, накладених Папою, є непослух до церковної влади, самовільні єпископські свячення, незаконні священичі свячення, вбивства в церквах, підтримка тоталітарних політичних режимів, заснування нових церков та відхід в секти. Відомі випадки кількаразового накладення екскомуніки, а також її скасування через переосмислення покараним своїх вчинків та каяття.

В новітній історії Української Греко-Католицької Церкві відомі два карних процеси, які закінчилися оприлюдненням екскомуніки. 10 вересня 2008 року карою великої екскомуніки було покарано Підгорецьких монахів: Іллю Догнала, Методія Шпіржіка та священика Роберта Обергаузера, громадян Чехії та монаха Маркіяна Гітюка. Вирок був проголошений спершу Трибуналом Сокальсько-Жовківської єпархії. Відтак, потверджений Трибуналом Верховного Архиєпископа УГКЦ.

Причиною покарання було: незаконне присвоєння уряду та незаконне виконування служіння (порушення кан. 1462 ККСЦ); розпалювання бунту та ненависті проти місцевого ієрарха Владики Михаїла (Колтуна) і Верховного Архієпископа Києво-Галицького Любомира (Гузара) та підбурювання підлеглих до непослуху щодо них (порушення кан. 1447 §1 ККСЦ); нанесення кривди та важкої шкоди добрій славі вищезгаданих особі та інших ієрархів УГКЦ через наклепи (порушення кан. 1452 ККСЦ).

Перед тим, 14 листопада 2007 року було оприлюдено велику екскомуніку на колишнього священика Львівської архиєпархії Василя Ковпака. Цього священика було визнано винним у вчинені злочину схизми (відхід від єдності з Католицькою Церквою). Вирок спершу був винесений Трибуналом Львівської архиєпархії, а згодом потверджений Конгрегацією доктрини віри Апостольської Столиці в Римі. Обидва вироки, винесені Трибуналами єпархій УГКЦ, також правосильні для усієї Католицької Церкви.

Покараному екскомунікою заборонено приймати таїнство Євхаристії, брати участь у Божественній Літургії та перебувати в храмі під час публічних богослужінь. Велика екскомуніка також забороняє приймати чи уділяти святі тайни, виконувати в Церкві будь-які уряди, служіння або завдання, здійснювати акти управління. Якщо ж однак така особа вчиняє подібні акти, то всі вони вважаються недійсні. Заборона приймати святі тайни припиняється, якщо винуватець перебуває в небезпеці смерті, або ж прийняття тайни з рук покараного потребує особа, яка перебуває в небезпеці смерті.

http://www.ugcc.org.ua/ukr/news/article;7509/

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 20 вересня 2008, 03:18

Тож дійсно звершилост те чого "отці" прагнули. Єпископами УГКЦ вони не є. Єпископами Католицької Церкви так само - їхні імена не значаться в офіційних списках католицьких єпископів. До якоїсь з православних деномінацій вони не пристали. Тож маємо нову деномінацію - Підгорецьку Істинно Греко-Католицьку церкву, або скорочено ПІҐкц (від англійського pig)

Вітаю, братів наших менших, не з"єдинених з Апостольським Престолом, приналежних до згаданої підгорецької структури з оформленням їхньої довгоочікуваної незалежності від Католицької Церкви.

Цікаво, чи з підгорецькими екуменічний діалог буде провадитись чи ні?

Тепер нас напевно очікує релігійна коаліціяда. З"єднаються догналівці з ковпаківцями чи ні?

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 20 вересня 2008, 03:25

Ну НУ вийшла з коаліції, тепер маємо коаліціяду в парламенті...

Тепер нас, напевно, очікує релігійна коаліціяда. З"єднаються догналівці з ковпаківцями чи ні?

:o

Цікаво чи не в тому ж місці написаний і оден і другий сценарій?

Аватар користувача
Marat
дописувач
дописувач
Повідомлень: 99
З нами з: 01 січня 2007, 17:09
Звідки: Львів

Повідомлення Marat » 20 вересня 2008, 07:29

Оремусе, ви б теж якось спокійніше, все нормально, розкольники екскомуніковані, у віртуальному світі організувати бій з ляпасами можливо хіба що режимі онлайнової комп”ютерної гри. :D Що це проеки спецслужб для розколу УГКЦ, швидше всього так, але напевне, з офіційних джерел ми про це не дізнаємось. Та й безпосередні виконавці, здається, нікудишні... 8) Але щось мені підказує, що це ще не закінчення цієї "сцецоперації"...

Inkvizytor
новик
новик
Повідомлень: 17
З нами з: 18 серпня 2008, 10:57

Повідомлення Inkvizytor » 20 вересня 2008, 10:30

Припускаю, що подібно як Вітренко і Тягнибок, за деякими інформаціями, спонсоруються з того самого джерела, подібно і тут частиною "спецпроекту" може бути проект о.Димида з його закликами, щоб єпископи УГКЦ ходили "ad limina" до порогів мавзолею на Красній площі. :crazy: http://www.patriyarkhat.org.ua/ukr/arch ... e;466;405/

А ще дай Боже, щоб підгорецьких по два рази не екскомуніковували, як Ковпака. :)

Analituk
дописувач
дописувач
Повідомлень: 76
З нами з: 17 серпня 2008, 00:21

Повідомлення Analituk » 20 вересня 2008, 12:23

Cytata Kard. Hizar:
При цьому Глава УГКЦ додав: «Можна дивитись на візит « Ad limina» в дуже сухий, адміністративний спосіб і говорити, що його головна мета – це звітування, а можна розуміти, що його важливість у тому, щоб на підставі конкретної об’єктивної, проаналізованої інформації, спільно з відповідно до цього підготовленими працівниками Апостольської Столиці, які дивляться немовби ззовні, застановитися над станом своєї Церкви». ot my i zastanowliujemos nad stanom nashoj Cerkwy...
Odyn Epyskop kolys skazaw na zapytannia shcho jomu na zustrichi howoryw mirh inshym Swiatishyj Otec ( narhal bez joho dozwolu ne morhu nazwaty imja cioho Wladyky, ne pererhywajte--- ce je lehitymnyj Epyskop UGKC)--- widpowid bula, Papa radyj shcho Epyskopy u cilij Katol. Cerkwi ne robliat jomu problemiw....( tak peredam swoim slowamy skazanu SUT dumky)... otorh ja b takorh barhaw by Swiatishomu Otcewi, shchob nashi Epyskopy ne robyly jomu takych problemiw, jak opysano z natiakom u danomu Interwju u "Patriarchati"---nechaj bude realnyj POSLUCH najwyshchij kanonichnij Cerkownij Wladi w pershu cherhu Werchownoho Archyepyskopa do Papy Rymskoho....

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 20 вересня 2008, 15:36

Inkvizytor писав:Припускаю, що подібно як Вітренко і Тягнибок, за деякими інформаціями, спонсоруються з того самого джерела, подібно і тут частиною "спецпроекту" може бути проект о.Димида з його закликами, щоб єпископи УГКЦ ходили "ad limina" до порогів мавзолею на Красній площі. :crazy: http://www.patriyarkhat.org.ua/ukr/arch ... e;466;405/

А ще дай Боже, щоб підгорецьких по два рази не екскомуніковували, як Ковпака. :)


І де ви в цьому "разглагольствувані" о. Демида здибали заклик лобзання московськитх порогів? Те що його думки і представленні данного інтернет видання не є католицькими це правда. Але "Патраярхат" і так ніколи не був католицьким часописом.

А от припищення Ваше цілком слушне. Дійсно здається багато чого нездорового і відкрито хворого в нашій УГКЦ фінансується одною і тою ж самою силою.

Inkvizytor
новик
новик
Повідомлень: 17
З нами з: 18 серпня 2008, 10:57

Повідомлення Inkvizytor » 20 вересня 2008, 17:05

сергій писав:І де ви в цьому "разглагольствувані" о. Демида здибали заклик лобзання московськитх порогів? Те що його думки і представленні данного інтернет видання не є католицькими це правда.


Дякую за підтримку деяких моїх думок. Я думав, що мені навпаки саме від Вас дістанеться за них. :D Щодо фінансування, то це, звичайно, лиш чисте припущення (формально кажучи, поки що і щодо некатолицькості теж, бо це мав би якийсь компетентний орган ствердити, подібно як у випадку підгорецьких. До того часу це лишиться моєю особистою думкою. Де тільки промотор справедливості дивиться?)

"Ад ліміна Апостолорум" з латинської означає до "апостольських порогів". Цитую статтю о. Димида: "До Риму на зустріч із Римським Архиєреєм мають їхати всі єпископи, але це має бути так само вірогідним щодо візиту до інших моральних і християнських авторитетів світу і на Заході, і на Сході. Для нас – це Царгород, Москва, Єрусалим, Бейрут, і т. д."

Після цієї статті закрили Інститут Церковного Права при УКУ, який очолював о. Димид. Чи ці речі взаємопов*язані, не знаю. Шкода, бо о. Димид багато користі міг би принести як науковець. :(

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 20 вересня 2008, 18:54

Одне я вже точно зрозумів.
За українські інтереси потрібно таки мордяки бити!!!
Гадаю наші національні герої це зрозуміли ще на початку великої окупації. І таки били, били, били, аж смерики ся вгинали. Думаєте ОУН УПА хотіли молодість міняти на смерть, гадаєте не покладали надію на дипломатію, людську мудрість, мораль, чесноти...Іншого шляху не було. Знали що українські інтереси вартують життя.
А підступний дописувач мені пропонує згідно вироку европейського суду "podywywsia jak by wy meni zaplytyly dekilka tysiach Euro!!!"

В 90-х роках слава Богу ми мали таких героїв єпископів як світлої памяті владика Павло Василик та його учні. Як би не їх відважна переконлива участь у змаганнях за своє, то б напевно ми й 10 частини неповернули в лоно нашої Цекви.

В справах духовних потрібна однозначно відвага.
І якщо хтось платить за підступ, то я готовий платити за те, щоб набити пику не одному аналітику котрий зазіхає на будь-які символи нашої Церкви.
На релігійну окупацію в Україні кинуті людські сили та техніка.
Розгорнуті спецпроекти різних інтересів зустрічаються на наших територіях. Де ж наші інтереси ???
Рецепт всім відомий.
Його написала історія - ЄДНІСТЬ !
Обєднання з Київським Патріархатом це єдиний шлях до перемоги національної і духовної.

З приводу того, що підгорецький проект буде жити, маю великий сумнів. Він може тільки трансформуватися в новий проект.Велика екскомуніка - це велика крапка.

( Для Аналітика. Де я брате вчився ? ти ж сам знаєш.)

Analituk
дописувач
дописувач
Повідомлень: 76
З нами з: 17 серпня 2008, 00:21

Повідомлення Analituk » 20 вересня 2008, 19:39

Zhidno Washoj lohiky OREMUS to mordu wserhtaky w pershu cherhu treba WAM nabyty( wybachte shcho zkotywsia do takoho washoho prymitywnoho RIWNIA, dozwoliu sobi tilky odyn raz) a potim ( wybachte za poriwniannia) Mytropolytowi Sulykowi, bo win wam u swojuj knyrhci prawdu napysaw, jak by ce Wladyka Pawlo Wasylyk take bachyw, to napewno pererhywshe take warhke i herojchne pidpillia, win by wam terh obrazno karhuchy ( za Washymy slowamy "mordu nabyw"). I ce wlasne i dali swidchyt shcho ja ne znaju i ne rozumiju, de wy nawchylys takoj kultury i riwnia spilkuwannia, morhe u Prawoslawnij Seminarij Moskowskoho Patriarchatu u Moskwi ( shcho wy jak chrystyjanyn liudiam w cerkwi morhete skazaty, shchob "mordy wsim byly", to morhe pochnit z prawoslawnych---wony wlasne 300-400 rokiw tomu nazad greko-katolykam holowy widrizaly, zabuly chto za Uniju z Rymom wmyraw???
2. Wy znowu mowchyte za fakty z knyrhky Mytr. Sulyka, ne spryjmajte ce jak za pidstupnist, meni dijsno cikawa washa aktywna pozycija shchdo wykladenych momentiw knyhy, cytaty z nej wam objektywno podaly dopysuwachi Forumu Zolochewa.
3. Wybachte wy jak newychowana liudyna znowu zabuly pereprosyty mene za neobhruntowani obwynuwachennia, a same Washe chamske obzywannia ( i skarhit , napyshit wrhe nareshti, wy chytaly choch raz shcho do cijej temy inshi dopysuwachi pysaly, chy Wy tilky tak...hop lia pryjshly na temu... i jak z konopel ne znajuchy pro shcho jde mowa tut wyskakujete...

Analituk
дописувач
дописувач
Повідомлень: 76
З нами з: 17 серпня 2008, 00:21

Повідомлення Analituk » 20 вересня 2008, 21:16

Nechaj nashi Welyki Ekumenisty Takorh budut obererhni a to do Ekumenizujutsia
Cytata hazetaq Rzeczpospolita:
Watykan grozi ks. Hryniewiczowi
Ewa K. Czaczkowska , KAI 19-09-2008, ostatnia aktualizacja 19-09-2008 11:16

Czy znany polski ekumenista ks. prof. Wacław Hryniewicz otrzyma zakaz nauczania w imieniu Kościoła?

Watykańska Kongregacja Nauki Wiary zażądała od ks. Hryniewicza, aby wycofał się ze stwierdzeń zawartych w artykule, w którym skrytykował stosunek Stolicy Apostolskiej do innych wyznań chrześcijańskich – poinformowała amerykańska agencja informacyjna Catholic News Service.Ksiądz prośbę odrzucił. – Jestem już bliski śmierci i nie mogę postępować wbrew mojemu sumieniu, pisząc artykuł zawierający sprostowania, nawet gdyby powiedziano, że grożą mi sankcje dyscyplinarne – powiedział w rozmowie z CNS 72-letni ks. Hryniewicz, który niedawno przeszedł operację nowotworową. – Najbardziej martwi to, że ten osąd może teraz objąć wszystkie moje wcześniejsze dzieła, w których wyrażałem podobne poglądy – dodał.

Odmowa wycofania się z tez zawartych w publikacji może spowodować zakaz publikacji i cofnięcie tzw. misji kanonicznej, czyli pozwolenia na nauczanie w imieniu Kościoła. Po tę karę Watykan sięga jednak dość rzadko. Niedawno ukarany w ten sposób został popularny w Argentynie teolog, ks. Ariel Alvarez Valdes, ponieważ zanegował istnienie pierwszych rodziców Adama i Ewy.

W obronie ks. Hryniewicza stanęli jego polscy współbracia z zakonu oblatów. Generał zakonu poprosił Kongregację Nauki Wiary, by nie wdrażała przeciw niemu sankcji dyscyplinarnych.

– Jeśli ks. prof. Hryniewicz straci swoje kanoniczne uprawnienia, nie będzie mógł uczyć u nas teologii – powiedziała rzeczniczka KUL Beata Górka.

Ks. Hryniewicz kieruje Katedrą Teologii Prawosławnej Instytutu Ekumenicznego KUL, od wielu lat jest zaangażowany w dialog ekumeniczny. Od dawna największe kontrowersje teologów budzą jego poglądy m.in. na temat powszechności zbawienia, w których piekło jest puste. Artykuł, który nie podoba się Stolicy Apostolskiej, ukazał się na międzyreligijnym forum internetowym Open Theology.

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 20 вересня 2008, 22:46

Inkvizytor писав:Цитую статтю о. Димида: "До Риму на зустріч із Римським Архиєреєм мають їхати всі єпископи, але це має бути так само вірогідним щодо візиту до інших моральних і християнських авторитетів світу і на Заході, і на Сході. Для нас – це Царгород, Москва, Єрусалим, Бейрут, і т. д."

Після цієї статті закрили Інститут Церковного Права при УКУ, який очолював о. Димид. Чи ці речі взаємопов*язані, не знаю. Шкода, бо о. Димид багато користі міг би принести як науковець. :(


Вибачте не дочитав того брєду о. Демида. Нерви здали.

Але стосовно підгорецької секти, можу сказати де не копни ріжки Секретаріату видко. Навіть Кучма не догадався таким займатися. :lol:

Analituk
дописувач
дописувач
Повідомлень: 76
З нами з: 17 серпня 2008, 00:21

Повідомлення Analituk » 21 вересня 2008, 12:52

PAPA Sw. ПІЙ X ТА УКРАЇНСЬКА ЦЕРКВА
Аби завершити цей неповний перелік заслуг великого Папи Пія X для усієї Христової Церкви, потрібно згадати і про його піклування й любов до Української Греко-Католицької Церкви. Так розпорядилося Боже Провидіння, що коли Святіший Отець ще був патріархом Венеції, то мав кілька зустрічей з молодим василіянином Андреєм Шептицьким, який приїжджав у Венецію вивчати архів монастиря Святого Юрія. У цьому архіві місцеві ченці зберігали стародавні слов’янські рукописи, а також слов’янські першодруки, які у Венеції друкували ще в XV столітті.
У щирих розмовах з патріархом Сарто Андрей Шептицький не раз розповідав і про свої великі наміри щодо християнського Сходу. Завдяки цим розмовам майбутній Папа був добре обізнаний із церковними справами Європейського Сходу й проблемами східних братів-християн. Після цих зустрічей у патріарха Джузеппе Сарто назавжди залишилась приязнь до ієромонаха Андрея, якому незабаром Папа Лев XIII надав сан єпископа, а дещо згодом і митрополита Української Церкви.
Коли патріарх Венеції став Папою, тоді митрополит Андрей мав зі Святішим Отцем Пієм Х кілька зустрічей, що стали доленосними для українців. Користаючи з приязних стосунків, митрополит Андрей просив у Папи дозволу висвятити окремого єпископа для українських емігрантів у США.
У той час це була нечувана річ, щоби на одній території було двоє католицьких єпископів-ординаріїв і кожен окремо виконував пастирське служіння для своєї пастви. Такої практики раніше в Церкві не було, тож їй супротивились церковні сановники, а найбільше – американські католицькі єпископи. Перед Святішим Отцем постала важка дилема, але він розумів, що її потрібно вирішити на користь Української Церкви. Отож у березні 1907 року Папа Пій Х іменував єпископа для українців-католиків США – владику Сотера Ортинського, а в серпні 1912 року – владику Никиту Будку для українців-католиків Канади. Водночас Римський Архиєрей опублікував розпорядження для римо-католицької ієрархії, яким забороняв агітувати східних католиків переходити у латинський обряд.
Потрібно згадати про ще один цікавий факт із взаємин між Святішим Отцем Пієм X і митрополитом Андреєм. Але спершу – про тогочасні суспільно-політичні обставини на східних теренах поза рікою Збруч.
Отже, в ті роки, коли владика Андрей посів кафедру митрополита Галицького, абсолютизм, як форма правління у Російській імперії, був чи не головною перепоною, що перешкоджала східним українським єпархіям відновити єдність з Апостольською Столицею. Державну або «казенну» релігію, як її називав митрополит, імперські чиновники захищали всіма доступними їм засобами, зокрема і з допомогою репресивних заходів. До 1905 року, коли в Російській імперії був прийнятий «Закон про віротерпимість», громадян, які виявляли бажання долучитися до Католицької Церкви, вважали «винними» в національній зраді. Їх позбавлялися права виховувати дітей, спроваджували на поселення у Сибір або висилали за кордон, застосовували до них тілесні покарання, а майно конфісковували. Проте, водночас, усі розуміли, що так довго тривати не може. Рано чи пізно, але під тиском внутрішніх і зовнішніх обставин імперський режим замінить більш ліберальна форма правління; права громадян і свобода совісті будуть пошановані. Ці прогнози й насправді збулися, але на короткий відтинок часу – до більшовицького перевороту 1917 року.
А тим часом митрополит Андрей духовним поглядом оглядав неозорі терени, на яких, можливо, йому доведеться відроджувати Христовий виноградник. Щоправда, митрополит також усвідомлював, що існує одна доволі складна обставина: чи на той момент католицьке духовенство буде готове взятися до цієї подвижницької праці?
Ця проблема, в усьому грандіозному обсязі, постала перед митрополитом Андреєм не тільки тому, що він практично вже підійшов до неї впритул у малому масштабі Галичини, але й з огляду на його особливе становище митрополита Галицького.
Принагідно згадаємо, що на українській території, яку захопила Російська імперія, після знищення паростків Берестейської унії від декількох колишніх східно-католицьких єпархій залишився лише маленький слід – Кам’янець-Подільська єпархія, яка канонічно була пов’язана зі Львовом. У свій час царський уряд не звернув на неї уваги, вважаючи, мабуть, що єпископ Кам’янець-Подільський не зуміє виконувати своє служіння на території, що її окупувала Росія.
Галицька митрополія, відновлена на початку XIX століття, є спадкоємницею Київської митрополії, з якою вона була з’єднана протягом століть. Під час переслідування греко-католиків на східних теренах України, Галицька митрополія прийняла Кам’янець-Подільську єпархію під канонічну владу архиєпископа Львівського і митрополита Галицького. За таких обставин Святоюрська ієрархія була історично покликана замінити мирянам і духовенству їхніх єпископів у знищених, але насправді вакантних єпископських кафедрах, оскільки, згідно Канонічного права Церкви, вакантна єпископська кафедра залишається канонічною ще впродовж століття.
* * *
У лютому 1907 року митрополит Андрей прибув на аудієнцію до Святішого Отця Пія X, нагадав Папі про давні широкі права Київських католицьких митрополитів, довів, що їхнім спадкоємцем є тепер він – митрополит Галицький, архиєпископ Львівський і єпископ Кам’янець-Подільський, і виклав Папі своє бачення розвитку церковного життя на поневолених українських землях. Назрівали буремні події, в повітрі вже висіла загроза світової війни, тож потрібно було приготуватися, щоби хтось міг опікуватися вірними всієї України, якщо під час війни Російська імперія розпадеться.
У відповідь на це Пій X сказав: «Utere jure tuo» – «Застосовуй своє право».
Це рішення Святіший Отець висловив усно, не підтвердивши його жодним документом.
* * *
Через рік митрополит Андрей знову був у Римі. Там його поінформували, що відносини між Ватиканом і Петербургом ще більше загострилися. Митрополит вирішив, що не буде згадувати тему минулорічної розмови. Тому під час аудієнції в Святішого Отця, що відбулася 14 лютого, він обговорював інші церковні справи, але наприкінці, підбадьорений люб’язністю Пія Х, таки вирішив запитати:
– Пам’ятаєте, Ваша Святосте, рік тому, коли ми обговорювали питання про душпастирство на західних теренах Росії, Ви мені сказали: «Utere jure tuo»?
– Звичайно пам’ятаю, – відповів Папа, – я це ще раз повторюю: користуйтеся вашими правами.
– Але є люди, Святіший Отче, які не хочуть вірити. Будьте ласкаві підписати цю грамоту.
Папа Пій X відповів: «Ah, bene, per quelli che non vogliono credere» – «А, добре, для тих, хто не хоче вірити», і тоді власноручно написав: «Cuncta vidimus et approbamus fausta quaeque et salutaria Venerabili Archiepiscopo eiusque vicario in spiritualibus Generali et cunctis fidelibus et clero et populo cum Apostolica Benedictione a Domino adprecantes. Februaii 14, 1908. Pius X PP.» – «Ми усе переглянули і схвалюємо. Ми просимо у Господа усякої благодаті для достойношановного Архиєпископа, Його Генерального Вікарія в духовних справах, для усіх віруючих, кліру і народу, і Ми надаємо їм наше Апостольське благословення. 14 лютого, 1908. Папа Пій Х».
Фактично, на підставі цієї грамоти митрополит Андрей став адміністратором усіх греко-католицьких єпархій, скасованих царським урядом, але ще канонічних. У такий спосіб Святіший Отець Пій Х схвалив шляхетні задуми владики Андрея.
Митрополит Шептицький звернувся за порадою до отця Франца-Ксаверія Вернца – генерала Ордену Єзуїтів, як до найкращого знавця церковних канонів, щоби той порадив, які ще права можуть бути надані митрополиту Галицькому за таких обставин. Отець Вернц порадив митрополитові виклопотати якомога ширші повноваження, які йому можуть знадобитися, наприклад такі, якими користується патріарх Маронітський23.
22 лютого митрополит Андрей був удостоєний ще одної аудієнції у Святішого Отця. Владика розповів про перспективи своєї пастирської праці з огляду на отримане призначення адміністратором, а тоді сказав:
– Згідно правила, адміністратори єпархій зобов’язані скласти присягу вірності Святому Престолу і викласти своє віровизнання. Тому, Ваша Святосте, дозвольте мені це зробити.
Святіший Отець кивнув на знак згоди. Тоді митрополит Андрей, ставши на коліна, прочитав своє написане віровизнання і, підписавши його, передав Святішому Отцеві. Після цього митрополит приступив до переліку своїх прохань. Насамперед, він попросив дозволу, як спадкоємець митрополитів Київської Церкви, від імені Святішого Отця присвятити Пресвятому Серцю Ісусовому всю територію, яка канонічно була підпорядкована митрополитам Київським24.
Святіший Отець простягнув руку, щоби підписати це прохання, але митрополит Андрей зупинив його:
– Боюся, що Вашій Святості доведеться підписати сьогодні більше моїх клопотань.
І владика подав наступне прохання, в якому, зокрема, було сказано: «...щоб, окрім усіх почесних прав, титулів, привілеїв, переваг і почестей […] Ваша Святість зволили надати владу і делеговану юрисдикцію, які будуть здійснюватися тільки ім’ям Апостольського Римського Престолу, тобто, щоби вони були тотожні тим правам, які на своїй території має патріарх Маронітський».
Святіший Отець прочитав це прохання і здивувався:
– А це навіщо?
Митрополит Андрей виклав свої аргументи:
– Треба мати можливість висвячувати єпископів, які б мали повноту єпископської юрисдикції, без участі Державного Секретаріату Ватикану, щоби за будь-яких обставин на Святий Престол не була кинута тінь інсинуацій і звинувачення. Також необхідно, щоб юрисдикція могла сягати і поза за межі колишніх унійних єпархій, де сьогодні живуть духовні нащадки Київської традиції. Врешті, треба користуватися тією ж «зброєю», яку застосовують росіяни: діяти на підставі Канонічного права Східної Церкви.
Святіший Отець, погодившись із наведеними аргументами, власноручно написав на проханні «Placet» («Затверджено») і, передаючи документ митрополитові Андреєві, сказав:
– Це є канонічна форма, яку застосовують у найбільш важливих питаннях Церкви.
Прелат Брессан, особистий секретар Пія Х, приклав до документа печатку Святішого Отця, а кардинал Копп зробив засвідчену копію з цього документа та з усіх інших.
Через деякий час у Святішого Отця мав аудієнцію асистент генерала Ордену Єзуїтів отець Ледоховський – майбутній генерал Ордену Єзуїтів. Під час розмови Пій Х поінформував отця Ледоховського про повноваження, надані митрополитові Андреєві, й висловив побажання, щоб Орден Єзуїтів посприяв митрополитові Галицькому в його пастирській праці.
Проте незабаром, у листопаді того ж року, митрополит Андрей отримав лист від Державного Секретаря Ватикану кардинала Меррі дель Валь, з якого довідався, що декретом Римської Конгрегації «Negotiis Ecclesiae Extraordinariis» (з надзвичайних церковних питань) від 22 травня 1908 року, керівником місії для католиків східного обряду на території Російської імперії призначено отця Олексія Зерчанінова, а титул митрополита Андрея, як єпископа Кам’янець-Подільського, є лише почесним, тож до колишньої канонічної території Київської Церкви митрополит не має жодного відношення.
Зрозуміла річ, що наступного року митрополит Андрей прибув у Рим і знову звернувся до Святішого Отця за роз’ясненням. Папа Пій X дав йому «oraculum vivae vocis» – «висловлене живим словом» наступне запевнення: «Усі повноваження, даровані митрополитові Шептицькому раніше, а саме під час аудієнцій 14 і 22 лютого 1908 року, відповідно до його прохання, Його Святість ще раз підтверджує, не беручи до уваги декрет Святішої Конгрегації «Negotiis Ecclesiae Extraordinariis» від 22 травня 1908 року, а також і лист Кардинала Державного Секретаря від того ж числа».
Кардинал Копп засвідчив і цей «oraculum».
На цьому все і завершилося. Святіший Отець Пій X усе бачив, усе знав і добре розумів, що робить.
У 1914 році, під час останньої аудієнції митрополита Андрея у Папи Пія Х, Святіший Отець ще раз підтвердив повноваження, надані Шептицькому, і навіть їх розширив. Тоді Папа сказав:
– Підтверджую усі Ваші повноваження, але вважаю, що час їх застосовувати ще не настав.
Я навіть прошу Вас поки що їх не застосовувати. Але настане година, коли Ваші повноваження Вам знадобляться, і тоді Ви можете їх застосувати.
Митрополит Андрей попросив Святішого Отця, щоби повноваження були даровані не тільки особисто йому, але були поширені й на його спадкоємців «jure ordinario et proprio in posterum competant» – «щоби надалі належали згідно усталеного і власного права».
Святіший Отець відповів:
– Вам – так, я даю ці повноваження, і нехай вони послужать вам «jure ordinario et proprio», але не для ваших наступників.
Через тиждень після цієї аудієнції, митрополит Андрей звернувся до камергера Папи і через нього передав ще одне прохання, щоби йому надали повноваження, які отримують делегати Апостольської Столиці для праці у Південній Америці. Святіший Отець задовольнив і це клопотання митрополита Андрея, написавши на документі: «Відповідно до прохання у Господі».
Отже, на загал митрополит Андрей мав у своєму розпорядженні тринадцять документів, на яких були резолюції Папи Пія X: у тих документах були чітко прописані його права і широкі повноваження на канонічній території Київської Церкви та поза її межами.
У підсумку розповіді про стосунки Папи Пія Х і митрополита Андрея Шептицького можемо зробити таке резюме.
По-перше, Святіший Отець Пій X надав усі вище згадані повноваження митрополитові Андреєві у такий політично несприятливий час, коли в Державному Секретаріаті Ватикану навіть і думати про це не могли. Незважаючи на це, Папа двічі й пророчо сказав митрополитові Андрею, що в майбутньому настане слушна нагода, коли надані повноваження необхідно буде застосовувати. І передбачення Пія Х здійснилося.
По-друге, Пій Х надав повноваження тільки особисто митрополитові Андреєві, виключивши його наступників – митрополитів Галицьких. Наше сьогодення підтвердило, наскільки завбачливим був Пій Х, а вірніше – Боже Провидіння, яке провадило Святішого Отця в його архипастирському служінні.
По-третє, Пій Х надав ці повноваження поза інституцією Державного Секретаріату Ватикану, але в такій канонічній формі, яку застосовують у найважливіших питаннях Церкви. В архіві Ватикану повноваження для митрополита Шептицького не були зафіксовані. Сам же митрополит Андрей повинен був зберігати таємницю наданих йому повноважень під карою відлучення від Церкви, яку може зняти тільки єпископ Риму.
* * *
Настала Перша світова війна. І коли царські війська окупували Львів, митрополита Андрея відразу арештували, а в його архівах стали шукати вищезгадані ватиканські документи, проте не знайшли. Не зуміли дістати їх у свої руки і поляки, хоча також докладали зусиль.
Після смерті Пія Х і завершення війни, польський єпископат оскаржив митрополита Андрея перед Папою Бенедиктом XV, що архиєпископ Львівський застосовує владу, яка йому не належить. Але Бенедиктові XV показали оригінали документів Пія X, і той, пізнавши власноручний підпис свого попередника, 24 лютого 1921 року ще раз затвердив за українським митрополитом усі надані йому права і привілеї. А це означало, що Апостольська Столиця дозволила митрополиту Андрею поширювати своє архипастирське служіння не тільки на територію етнічної України, але й на Білорусь, на країни Прибалтики та на всю більшовицьку імперію – аж до Владивостоку.
Отож рішення Папи Пія X стосовно Української Церкви вказують не тільки на його великий розум і адміністративний хист біля керма Петрового човна, але й виявляють його щиру любов до українського народу.
Сьогодні Пій X перебуває у славі Святих. Тож будемо молитися і сподіватися, що найближчим часом до цього Сонму буде зачислений і його щирий приятель – слуга Божий Андрей Шептицький.

***
13. Нунціатура – дипломатичне представництво держави Ватикан на території іноземних країн.

14. Згідно вчення Отців Церкви, християнська віра – це не почуття, а зумовлене надприродною благодаттю Всевишнього Господа смиренне сприйняття духом, тобто розумом і волею, істин Одкровення, яких навчає Церква і які, здебільшого, неможливо пізнати розумом.

15. Відомо, що такий «особистий досвід» став причиною поділу раннього монолітного протестантизму на десятки сект, що ворогують між собою.

16. Католицькі богослови вказують на суттєву різницю між смертельним і повсякденним гріхами. Смертельний гріх – це свідоме та цілком добровільне порушення Божих і церковних заповідей, наслідком якого може бути втрата Божої благодаті й вічного життя у Царстві Небесному. Повсякденний гріх, або гріх людської слабкості, є тоді, коли йдеться про негарні побутові вчинки, коли людина не усвідомлює того, що робить або немає внутрішньої свободи у своїх вчинках. Повсякденний гріх не позбавляє людину Божої благодаті, а тільки затьмарює душу, але і його потрібно ретельно уникати, тому що і він, хоча й у меншій мірі, теж ображає Господа і спонукає людину до смертельного гріха.

17. Есхатологія – релігійне вчення про кінцеву долю людства і потойбічне життя кожної людини.

18. Інтронізація – це посвячення себе Серцю Ісусовому через якусь спільноту (родину, школу, шпиталь, монастир, парохію), яке поєднане з урочистим встановленням фігури або образу Серця Ісусового на представницькому місці у приміщенні даної спільноти. Інтронізація здійснюється у відповідності з церемоніалом, який затверджує церковна влада. Метою інтронізації є бажання тісніше поєднатися з Ісусом, ділитися з Ним радістю і смутком та цілком покладатися на Його волю, як нашого Володаря.

19. Св. Альфонс Лігуорій († 1787 р.) – єпископ, засновник Чину Отців Редемптористів, доктор Церкви, автор численних праць з питань аскетики і моральної теології.

20. Бревіарій – збірка молитов, псалмів, гімнів, фрагментів із Біблії і творів Отців Церкви, які використовують під час Богослужінь.

21. Формуляр – усталена послідовність літургійних текстів.

22. Лазарити або вікентійці – Конгрегація священиків-місіонерів, яку заснував св. Вінкент де Сен-Поль (1581 – 1660 рр.) у паризькому пріораті Святого Лазаря.

23. Східні патріархати завжди користувалися автономією, що відповідає ідеї етнічної Церкви, але, звичайно, така автономія була в межах, що припустимі у Католицькій Церкві. Східні патріархати, які не мають початку з апостольських часів, тобто не були засновані апостолами, як, наприклад, патріархати Антіохійський, Олександрійський чи Єрусалимський, насправді мають повноваження архиєпископства або Верховного архиєпископства. Серед усіх східних католицьких патріархів, Маронітський патріархат має найбільші права і найширшу автономію; він зберіг усі свої стародавні привілеї з 1182 р. – з часу возз’єднання з Апостольським Престолом. З огляду на те, що мароніти зберегли католицьку віру довше, ніж інші патріархати, які пізніше відновили свою єдність з кафедрою Св. Петра, вони вважають себе старшими духовними синами Католицької Церкви на Сході, отож і домоглися для себе таких виняткових прав та привілеїв. Однак більшість маронітів вважає, що в 1182 р. вони тільки формально підтвердили свою Євхаристійну єдність з Апостольською Столицею, бо насправді ніколи й не припиняли своїх стосунків з Римською Церквою. Подібно і Київська Церква також ніколи не підписала жодного документу, який би засвідчив про її відмежування від святого Римського Престолу.

24. У 1909 р., 11 червня, митрополит Андрей Шептицький і єпископи Григорій Хомишин та Константин Чехович присвятили територію України, Білорусі й Росії Божественному Серцю нашого Спасителя. У спільному «Пастирському зверненні» греко-католицька ієрархія заохочувала парохів і вірних також присвятити свої парохії та родини Любові Серця Ісусового.
Цим актом ієрархія УГКЦ не запроваджувала жодних «нововведень», а лише відродила призабуту традицію наших предків. Митрополит Київський і Галицький Іпатій Потій (1541 – 1613 рр.) під час канонічної візитації східних теренів своєї митрополії був свідком вшанування Серця Ісусового серед своїх вірних – українців східного обряду. Щоб утвердити свою паству в цьому шляхетному вшануванні нашого Господа, митрополит Потій заохочував вірних дбайливо плекати культ прославлення Серця Ісусового, зокрема у першу неділю після Великодня. У його спеціальний проповіді, що присвячена цій неділі (опублікована в 1714 р.), сказано: «Закликаю вас поєднати ваші серця із Серцем Ісуса».
Правдоподібно, що останнє Братство Серця Христового царська влада знищила на Київщині в 1839 р. на підставі імператорського указу про заборону «зловредного латинщенія», ув’язнивши в казематах найбільш «упорствующих».


PS: Ja informacija shcho o. Kostelnyk swojeju "Prawoslawnoju" ideolohiju wplywaw na Mytropolyta Sheptyckoho ( a same u ichniomu spori mirh Epyskopom Frankiwskym Chomyshynym), potim o. Kostelnyk holowuwaw na Psewdosynodi u 1946r. z likwidacij UGKC... chto amje detalnishu informaciju... potwerdyty abo sprostuwaty... na moju dumku nashij Cerkwi siohodni treba wlasne SAME takych widnosyn z Rymom i Swiatishym Otcem jak podano u statti wyshche (Mytropolyt Sheptyckyj i Papa Sw. Pij X), todi w nas morhlywo pomenshe bude rozkoliw i takych problemiw jak siohodni....

Inkvizytor
новик
новик
Повідомлень: 17
З нами з: 18 серпня 2008, 10:57

Повідомлення Inkvizytor » 26 вересня 2008, 10:17

На форумі м. Золочева з*явилась досить цікава інформація, що має пряме відношення до цієї теми. Цитата з повідомлення користувача Guinness'a:

"В інтернеті є база даних колишніх таємних співпрацівників чеських служб безпеки. Знайшов я там одну інформацію, яка багатьох могла б зацікавити:

http://www.cibulka.com/cgi-bin/det_os.exe?id=W13921

о. Ілля має хресне ім*я Антонін. Дата народження збігається, я питався василіян.
Справедливості ради варто сказати, що в цій базі даних є також теперішній греко-католицький архієпископ Пряшівський Ян Баб*як".

Шкода, що українське суспільство ще не дозріло до люстрації, і закон про неї у нас навряд чи скоро вийде, на відміну від багатьох країн соціалістичного табору. Думаю, що багато цікавих речей ми довідались би. Не тільки про священиків. 8)

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 26 вересня 2008, 16:12

Бачу Золочівський форум в нашій темі популярний. Всякої дурі там дійсно багато. Але є направду слушне зауваження. Підгорецькі всіх постійно звинувачують в усіх смертних гріха, може це дійсно принцип "тримайте злодія? Може вони самі практикуючі гомосексуалісти, агенти спецслужб, мафіозі, масони, адепти Нью Ейджу, які хочуть УГКЦ завести в лоно мокєвського путінослав"я? :twisted:

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 26 вересня 2008, 16:24

Inkvizytor писав:На форумі м. Золочева з*явилась досить цікава інформація, що має пряме відношення до цієї теми. Цитата з повідомлення користувача Guinness'a:

"В інтернеті є база даних колишніх таємних співпрацівників чеських служб безпеки. Знайшов я там одну інформацію, яка багатьох могла б зацікавити:

http://www.cibulka.com/cgi-bin/det_os.exe?id=W13921

о. Ілля має хресне ім*я Антонін. Дата народження збігається, я питався василіян.
Справедливості ради варто сказати, що в цій базі даних є також теперішній греко-католицький архієпископ Пряшівський Ян Баб*як".

Шкода, що українське суспільство ще не дозріло до люстрації, і закон про неї у нас навряд чи скоро вийде, на відміну від багатьох країн соціалістичного табору. Думаю, що багато цікавих речей ми довідались би. Не тільки про священиків. 8)


Тепер здається все стає на свої міцся. Кагабист Догнал, підгорецькі прихильники закликають звертатися до бандита з Закарпття, що керує нашим Ґарантом. От Тобі і маєш....

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 26 вересня 2008, 17:27

Те, що підгорецькі є спецпроектом КДБ і продовженням ленінсько-сталінського терору проти християнства - ФАКТ! Доказом цього є не електронні чи паперові списки із прізвищами, бо там можть бути і налякані заблукані невинні, котрі тільки собі нашкодили та рідним. А про чиюсь працю треба судити по плодах (овочах). По любові, котра між учнями Його (Христа) має бути. Брак любові, толерантності, поваги МОНАШОГО ПОСЛУХУ - СВІДОЦТВО НЕДБАЛОГО ВИХОВАННЯ, котре робить особу недозрілою, негідною увійти в святая святих. Ворожий контрнаступ, спланований і технічно обсаджений це війна проти Церкви - почерк відомий КДБ.

На цьому вважаю за необхідність закрити тему форуму!

сергій
старець
старець
Повідомлень: 507
З нами з: 27 березня 2008, 22:48
Звідки: Галичина

Повідомлення сергій » 26 вересня 2008, 18:04

Analityk часто нас відсилав усіх до Золочівського форуму. Багато там бздурівв, але і видко моральне лице підгорецьхи "отців". Не хочу переносити на цей форум все те що там пише. Але якщо хоч 1% з того шо там про них пишуть правда, то очевидно шо з Христом вони мають так само мало спільного, як скажімо динозаври з комп"ютером

Аватар користувача
Yuriy D
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 270
З нами з: 30 вересня 2008, 09:41
Звідки: Броди, Львівська обл.

Повідомлення Yuriy D » 30 вересня 2008, 16:45

Дозвольте і мені дещо сказати по даній темі :oops:
Analituk писав:
1. Чи вони повинні були накладати на всіх екскумуніку? Ні, бо це велика помилка

Наскільки я знаю екскомуніки вони і не накладали. Просто не мають на це юридичного права. Інша справа анатема, яку вони проголосили за нібито непавильне тлумачення Євангелія (як на мене така анатема була би куди доречнішою в адрес Свідків Єгови, а не кард. Л. Гузара :wink: ). В Католицькій Церкві велика екскомуніка і анатема це не одне і теж, поправте мене якщо помиляюсь.
Analituk писав: 2. Чи вони повинні були призначати священиків на парохії? Ні, бо це ще одна велика помилка.

Такі свячення найімовірніше визнають недійсними.
Analituk писав:3. Чи вони повинні були висловити свою незгоду стосовно приниження Богородиці та інших спірних висловлювань з боку Гузара? Так, повинні, бо це їхній християнський обов’язок. Їм треба було писати, писати і ще раз писати до Папи, аби він створив комісію з вивчення цих суперечностей. Ця комісія подала б звіт Папі, щоб він прийняв остаточне рішення, зобов’язуюче для всіх.

"Християнський обовязок" здається плавно переріс у релігійний фанатизм, доноси на Главу УГКЦ та самовільне захоплення церковної влади (інформації про те, що Папа Венедикт XVI благословив їх єпископські свячення я не зустрічав ніде - якщо маєте офіційні джерела то дайте ссилку будь-ласка). Так само було би цікаво десь підтвердити інформацію про їх московське фінансування.
Analituk писав:
За таких обставин, чи хтось думає про мирян? Для одних Гузар – найкращий пастир, для інших Самуїл – теж найкращий пастир. То чому вони, миряни, повинні відчувати дискомфорт за свої переконання?

Не переоцінюйте особу о. Самуїла та інших підгорецьких монахів. За моїми людськими мірками якось не гарним є те, що вони збунтували проти кард. Л. Гузара, який власне і відкрив для них той костел у прямому смислі.
Щодо їхнього фанатизму: досить часто в листах можна зустріти фрази на зразок: "Ми висимо на Хресті", "Ви засудили не нас а Ісуса Хреста" і т.д. Назріває питання, чи бува підгорецькі монахи не здумали себе оголосити "новими месіями"? Чи це може просо такі методи викликати співчуття і допомогу в ітак зазомбованих людей?

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Дебют догналівців (підгорецьких ) на 12 каналі...

Повідомлення o.Mykil » 04 жовтня 2008, 20:49

С. І. Х.! Всіх вітаю! Позавчора близько одинадцятої години вечора знайомий отець подзвонив мені, повідомивши, що на 12 львівському телеканалі йде дискусія з... підгорецькими. Тож я хутко пішов, бо чогось подібного ще не стрічав.
Не хочу тут всього коментувати, бо, мабуть, багато, з вас бачило це видовище -- дискусію.

Хто не бачив, зазначу, що від "владик" був Маркіян Гітюк, Методій Шпіржік і Теодозій Івашків. І все. Останній, до речі, був... у василіянській колорадці, мав щось таке подібне на рясу з гудзиками та був підперезаний червоним поясом. Дивина та й годі. Шкода, що не появилися Ілля Догнал (лідер угрупування) і Роберт Обергаузер. Теж завітали сестри контемплятивного монастиря св. пророка Іллі з смт. Брюховичів, одна дівчина, яка зачарована підгорецькими, бо раніше брала участь в їх реколекціях, і вони їй допомогли... знайти живого Бога. Так якби в Євхаристії на своїй парафії до того з Ним не стрічалась. В дискусії теж узяли участь колишній дисидент Іван Гель, відомий релігієзнавець Андрій Юраш, Іван Гречко, голова Клубу української греко-католицької інтелігенції Іван Гречко та ще один пан (забув його ймення). Здивувало, що не було офіційних представників УГКЦ, традиційних ченців ЧСВВ (когось із них...). Склалося враження, що це було більше на їхню користь. І ведучий не мав чіткої позиції. Як на мене, в дечому був за ними, особливо стосовно корупції (симонії) в Церкві тощо. Є ж проблема.

Хтось бачив кризу в Церкві, хтось -- ні. Перепало "на горіхи" владиці М. Колтуну за... Промовчу краще. І Главі УГКЦ Любомирові. "Єпископи", як завжди, доводили свою правоту і безпомильність. Коли їх поросили розказати про їхніх святителів, знову промовчали, зазначивши, що це знатиме тільки Святіший Отець. М. Шпіржік обізвав знаного українського діяча, дисидента Геля... "демагогом і брехуном", бо він виголосив, що вони агентура Москви, належні до КГБ. М. Шпіржік зазначив, що готовий піти до... пекла, якщо це правда, адже це не так. Ілля Догнал не належить, за ним, до спецслужб... Це начебто лишень наклепи. Згідно з Методієм, всупереч закидам, він та його чеські друзі "по місії" мають українське громадянство...
Одна з сестер ЧСВВ розповіла як молитва "владик" спасла їх сестру від злоякісної немалої пухлини, що аж лікарі були вражені. Спочатку вона була незлоякісна, проте перетворилась на шкідливу під впливом кількох гомеопатичних таблеток... Бо гомеопатія, як підтвердила монахиня, -- належить до білої магії.
Особливо виносив на люди церковне сміття Теодозій Івашків. Огріхи Церкви...

Методій Шпіржік тримав у руках зелену книгу Митрополита Стефана Сулика "Як Стефан став Митрополитом". Іван Гель -- одну з їх брудних брошурок... Дещо зачитував звідти...
Не сподівався я, що "Кир" Маркіян говорить так немов незрілий підліток... Писати йому, мабуть, легше... Бо ж секретар "Синоду".

"Бесіди з Блаженнішим Любомиром", єресі... Ця книга, звичайно, не зникала зі свідомості "подвижників" із Підгорець. Так, не все в ній гармонізує з офіційним вченням Христової Церкви. Згідний. Маю її. Наприклад, треба признати, що висловлювання Глави УГКЦ щодо гомосексуалізму чи пекла неоднозначне. Однак, думаю, доречніше читати її французькою, в оригіналі. Тому спонукає погляд Блаженнішого до сумнівів-роздумів. Як дослідник окультної дійсності, наголошу, що маятник, яким вихваляється в книзі Блаженніший, є з області окультизму-спіритизму. А це противне Богові. Наука ще не зказала повністю щодо цього свого слова. Вистачає "полазити" по Неті, щоб це перевірити. Маятник як такий фігурує на різних магічних сайтах. Ним рухає... нечиста сила, і за посередництвом цього магічного елементу можна дістати відповіді майже про все, не тільки про доцільність тих чи інших ліків... Я це мовлю попри всю свою повагу до нашого Глави УГКЦ. Так не варто чинити... Бо вірні наслідуватимуть і матимуть серйозні духовні проблеми. Отже, підгорецькі на цьому можуть виграти... Доросла людина повинна відповідати за свої слова. Ми ж не дітки. Але є вищі інстанції в Церкві, тож нехай вирішують.

Звісно, підгорецькі не визнають накладеної на них екскомуніки, бо ще "належать до Чину папського права", (ніби є в ньому, проте не з ним! Одна особа, між іншим, висловилася: "Подібні вони до чоловіка, що начебто живе зі своєю жінкою, та її не любить...") вона не діє, бо подали на апеляцію до Рима, не було їм дано права на захист у суді. А це навіть злочинцеві дається...

Вкінці також було зазначено, що "новий синод" творить щось нове для української церкви, нову харизматичну церкву, а якщо бути точним, -- секту...

Змішали підгорецькі отці, борючись за чистоту віри та обряду, біле з чорним, правду з брехнею. А Месія один, слава Богу....
Востаннє редагувалось 21 травня 2009, 07:58 користувачем o.Mykil, всього редагувалось 5 разів.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!


Повернутись до “Інші Церкви та Спільноти”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 11 гостей