Передпожружня чистота - чеснота чи застарілий звичай?

Прощі, відпусти, милостиня, піст, сімейне життя, питання етики та моралі... Усе, що стосується повсякденного життя кожного християнина

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 236
З нами з: 06 травня 2006, 15:13

Передпожружня чистота - чеснота чи застарілий звичай?

Повідомлення Justyn » 29 вересня 2008, 14:41

Проваджу передпожню катехизацію... Тему про подружню любов і очевидно, що не оминеш тему передподружньої чистоти. В часі дискусії один з учасників визнав, що живе в одному з гуртожитків Львівського навчального закладу. За його словами, передподружня чистота там взагалі з рамок фантастики і пережитків минулого.
Чи такою є насправді ситуація в гуртожитках і взагалі, що думаєте на цю тему?

Аватар користувача
demetris
старець
старець
Повідомлень: 417
З нами з: 29 січня 2006, 16:52
Звідки: м. Львів
Контактна інформація:

Повідомлення demetris » 29 вересня 2008, 15:22

В гуртожитку не жив, але...

справді справа не легка. Якщо це й не фантастика - то дуже рідкісна справа. Соціальний тиск настільки великий, що пришушує розповідати про вдавані зв'язки з метою "не виділятись".

Це питання суспільне. Що робилося 100 років тому коли хлопця застали з дівчиною... а що тепер? А що буде за 100 років?

Коли ще працював у школі то провадячи цю тему з одинадцятикласниками ставив питання до хлопців чи хотіли б мати незайману дружину. І знаєте що? З жахом зрозумів, що, портягом якихось 3-4 років, відповідь "так" далеко перестала бути однозначною, а навіть рідкісною!!!
З повагою, Дмитро.

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 29 вересня 2008, 16:28

Головне пояснювати, особливо молодим, про всі так звані наслідки від "вільного кохання", яке насправді не є вільним, бо найперше робить рабом гріха-пристрасті. А ми всі покликані до правдивої свободи. Лиш так будем щасливими...
Шкода, що часами стає модно бути, наприклад, повією і т. д. За приблизними підрахунками десь 70% відсотків Інтернету - одна розпуста, незгідна з християнством. А людина це (цей бруд) черпає, живе сумнівними ідеями, втілює їх в життя. От і маємо "плоди" - аборти, моральна розгнузданість, знецінення цноти... Найлегше котитись донизу...
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

нарешті тема Божа на форумі повстала.

Повідомлення oremus » 29 вересня 2008, 20:29

Передшлюбна чистота це привілей кожної дівчини і ХЛОПЦЯ. Привілей цей випливає з дару життя людини. Адже ми народжуємося незайманими і це справді є наш дарунок від Бога. Однак навчити цього потрібно дітей в шкільному віці, бо звісно, що чим пізніше, тим більше ймовірності, що дарунок просто буде згублений навіть несерйозним розумінням про справу. Щось подібного : "Була коса у дівчинки ну і що, вже надоїла - зміна зачіски косу відрізати" Однак скільки молодих людей цінують дівчину з косою, бо це особливо і дуже гарно. Наша зовнішність завжди попереду...Маємо дітей вчити, що Бог нам дарував щось таке, чого невидно і що спеціально нам Господь приберіг аж до часу подружнього.
Вчити треба дітей шкільного віку.
Думаю, що ті котрі йдуть до ЦЕРКВИ ХОЧА Б ОДИН РАЗ ЦЕ ЧУЛИ В НАУКАХ. Наступними вчитилями у цій делікатній справі мають бути батьки. Нехочу виглядати наївним, однак батьки мають використовувати свій авторитет....

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 236
З нами з: 06 травня 2006, 15:13

Повідомлення Justyn » 29 вересня 2008, 21:32

Дякую усім, хто приєднався до дискусії!
Хотілося б мені почути думку дівчат, бо бачу, що тут висловлюються хлопці. Як вона бачать цю проблема. Запрошую до дискусії також і тих, яким не вдалося зберегти передподружню чистоту.
Як душпастир, я хотів би послухати різні думки.
Наприкінці обіцяю розповісти цікаві свідчення з пасторального життя.

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 30 вересня 2008, 09:24

"..Наприкінці обіцяю розповісти цікаві свідчення з пасторального життя."

Я б цього не дуже радив робити. Тут по форумі вештаються деякі "блюстители зеленої* правди". Потім дивись і зявиться на вас чергова кляуза, з цитатою такої таки реальної історії, де Маруська буде стведжувати, що таки на сповіді все це говорила отцю Юстину.
Якщо розповідати, то таки класичні літературні історії української та світової літератури...Перепрошую.

*зелена правда відрізняється від зеленого поняття водяними знаками і підписом голови банку.

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 236
З нами з: 06 травня 2006, 15:13

Повідомлення Justyn » 30 вересня 2008, 11:32

Прошу вибачення! Я дійно так написав, що можна подвійно відчитати. Однак, я мав на увазі не св. Тайну Покаяння, але мій душпастирський досвід.

Аватар користувача
stekona
дописувач
дописувач
Повідомлень: 73
З нами з: 29 квітня 2007, 15:24
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Повідомлення stekona » 30 вересня 2008, 14:57

Жила в гуртожитку біля 8 років..... Ну, не можу сказати, що передподружня чистота-повністю з області фантастики, але все ж це правда.....Теперішня молодь про неї знає мало або взагалі не знає. А починається все з сім"ї. Чи є батьки відкриті для таких тем?Велику роль(особисто для мене )відіграли розмови з парохом, духівником.Гуртожиткам потрібні священники!!!!!!!!!!!!!!!! Та і не тільки там---всім навчальним закладам потрібні священники!!!!!!!!!!!!!!!В нас колись проводились раз в тиждень чи то в місяць духовні бесіди зі священником, але то було недовго.Студенти не приходили....
Мені в такому плані було легше, бо на той час належала до католицької спільноти і все, що мене цікавило щодо передподружньої чистоти , подружньої я мала з ким обговорити.А от в гуртожитках......Передподружня чистота не модна.Не для всіх, звичайно,але не модна. :cry:
Як я відношусь до передшлюбної чистоти???Можливо це не так має звучати, але то святе... :Rose:Коли ми почали зустрічатись з моїм теперішнім чоловіком, ми з самого початку розставили всі крапки над "І".Він знав мої переконання і поважав їх. Ми двоє хотіли пізнати Ісуса і це нам багато допомагало в тому, що ми молились разом вервицю ,читали, спілкувались на різні духовні теми.Але були і спокуси.Було важко, але ми пообіцяли Ісусові, що будемо чемні. :wink: І ми витримали!!!!!!!А тепер в подружжі я бачу як Бог щедро благословляє нас! :Yahoo!:
..Згідна з дописувачами, що про передподружню чистоту потрібно пояснювати дитині починаючи з дошкільного, шкільного віку. Треба молитись за діточок, а також за теперішні см"ї, молодь....
"Благословляйте,бо ви на те покликані,щоб успадкувати благословення"(I Пт.3,9)

svi4kolap
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 06 жовтня 2008, 11:09
Звідки: Львів-Київ

Повідомлення svi4kolap » 06 жовтня 2008, 12:06

Недавно ми з чоловіком в церкві, почувши проповідь, в якій отець переповідав слова парафіянки про те, які жахи творяться в гуртожитках, щиро посміялися - обоє прожили в гуртожитках свої студентські роки і не раз пересвідчувалися, що в квартирі (з господарями чи без) можливостей для розпусти аж ніяк не менше.
В гуртожитку завжди знайдуться дівчата, про яких хлопці кажуть один одному "ти з нею вже спав? ще ні? зайди, спробуй - непогано!". Завжди є також і ті, які вміють сказати ні - як хлопцям, так і своїм власним пристрастям. Звичайно, перші користуються великою популярністю, але чи вона їм потрібна? Серед моїх знайомих немає людей, яких "вільне кохання" робило б щасливими. Але є такі, яких воно робить нещасними, і вони можуть відверто в цьому признатися.
Щодо хлопців, яким не потрібна незаймана дружина, то вони просто ліниві (з досвідченою жінкою, мабуть, справді простіше в ліжку) і взагалі нічого не знають про подружню гармонію.
Не можу погодитися з тим, що передшлюбна чистота - це не модно. Поважати, цінувати себе і відстоювати власну думку завжди модно! Погоджуюся з авторами попередніх повідомлень - молодь дуже мало знає про згубність (як фізіологічну, так і психологічну) вільного життя - адже реклама відверто і наполегливо бреше, що презервативи і оральні контрацептиви усувають всі проблеми.
Мені особисто завжди допомагали слова св. Павла про те, що все можна, але не все корисно (якщо переплутала автора чи цитату - виправте, будь ласка), адже дотримання передшлюбної чистоти є якраз проявом свободи (як свободи від власних бажань, так і свободи від чужих переконань), а не її обмеженням. Також допомагала впевненість у тому, що людина, яка хоче бути зі мною все життя, готова буде почекати до шлюбу.
слова мають величезний вплив на ті уми, які не здатні проникати до сутності речей

Аватар користувача
Yuriy D
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 270
З нами з: 30 вересня 2008, 09:41
Звідки: Броди, Львівська обл.

Повідомлення Yuriy D » 06 жовтня 2008, 13:38

Дозвольте привести кілька цікавих думок з цього приводу :oops: :
"Річ у тому, що коли чоловік спить з жінкою, то, хочуть вони того чи ні, між ними налагоджується трансцендентальний звязок, який несе їм радість або обтяжує їх. З правильного твердження про те, що цей звязок повинен створити (і якщо покірливо ввійти в нього то таки створює) почуття любові й родину, можна примусити людей зробити неправильний висновок, що ота суміш приязні, страху й бажання, яку вони називають "любовю" , і є тим що освячує й ощасливлює подружнє життя. Таку помилкову думку легко сформулювати завдяки тому, що в Західній Європі "любов" часто передує шлюбам, які відкладаються відповідно до настанов Ворога (Ісус Христос є ворогом для Крутеня), тобто з наміром забезпечити в родині подружню вірність добробут, зичливість..." (К.С.Люїс, Листи Крутеня)

svi4kolap
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 06 жовтня 2008, 11:09
Звідки: Львів-Київ

Повідомлення svi4kolap » 06 жовтня 2008, 14:37

Yuriy Dzyoba писав:Дозвольте привести кілька цікавих думок з цього приводу :oops: :
"Річ у тому, що коли чоловік спить з жінкою, то, хочуть вони того чи ні, між ними налагоджується трансцендентальний звязок, який несе їм радість або обтяжує їх. З правильного твердження про те, що цей звязок повинен створити (і якщо покірливо ввійти в нього то таки створює) почуття любові й родину, можна примусити людей зробити неправильний висновок, що ота суміш приязні, страху й бажання, яку вони називають "любовю" , і є тим що освячує й ощасливлює подружнє життя. Таку помилкову думку легко сформулювати завдяки тому, що в Західній Європі "любов" часто передує шлюбам, які відкладаються відповідно до настанов Ворога (Ісус Христос є ворогом для Крутеня), тобто з наміром забезпечити в родині подружню вірність добробут, зичливість..." (К.С.Люїс, Листи Крутеня)


Думка дійсно цікава, але заплутана трохи (блондинка я). цікаво було б побачити Ваш коментар/Ваше розуміння цитати.
слова мають величезний вплив на ті уми, які не здатні проникати до сутності речей

Аватар користувача
Yuriy D
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 270
З нами з: 30 вересня 2008, 09:41
Звідки: Броди, Львівська обл.

Повідомлення Yuriy D » 06 жовтня 2008, 16:22

svi4kolap писав:Думка дійсно цікава, але заплутана трохи (блондинка я). цікаво було б побачити Ваш коментар/Ваше розуміння цитати.

Спробую пояснити :) Справа в тому, що сексуальні стосунки спричинюють сильний відбиток на психо-емоційній та духовній сфері людини. Тобто коли чоловік спить з жінкою то на душі в обох залишається певний слід (хочуть вони того чи ні): він або радісний, або ж обтяжливий і неприємний. Перший випадок стосується до подружнього життя, другий до т.з. "вільного співжиття". Від природи і Богом в людині є закладено так що від статевої близкості люди отримують певні відчуття (маються на увазі не задоволення від під час самої близкості, а ті відчуття щастя/чи нещастя які приходять опісля). Для подружжя такий звязок є скріплючий. У випадку з "вільними стосунками" відбувається певна профанація - духовний звязок між чоловіком і жінкою стає обтяжливим, бо їх союз не є освячений Богом. Також факт того, що людина нарушила Божу Заповідь може спричинити докори совісті (більшість людей здогадоються що це є злочин проти Божої Волі, принаймі підсвідомо) тому наслідком може бути розчарування у стосунках чи відчуття нещасливості.

svi4kolap
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 06 жовтня 2008, 11:09
Звідки: Львів-Київ

Повідомлення svi4kolap » 06 жовтня 2008, 17:04

тепер зрозуміло, дякую!
не погодитися важко:)
слова мають величезний вплив на ті уми, які не здатні проникати до сутності речей

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 236
З нами з: 06 травня 2006, 15:13

Повідомлення Justyn » 08 жовтня 2008, 15:21

Друзі, поділіться будь-ласка ддосвідом в тому, як виховувати до чистоти у суспільстві, де панує плюралізм думок і постав. Може хтось розповість підкаже?

oremus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 97
З нами з: 11 вересня 2008, 20:02

Повідомлення oremus » 08 жовтня 2008, 16:53

Justyn писав:Друзі, поділіться будь-ласка ддосвідом в тому, як виховувати до чистоти у суспільстві, де панує плюралізм думок і постав. Може хтось розповість підкаже?


Нелегка справа. Насамперед потрібно збагнути, що говоримо не про утопію. Наступне мусимо збагнути, що йдеться про речі, яких потребує Бог. За Господом останнє слово. Маємо приклад історії (біблійної) про моральні упадки божого люду. Бачимо, щостежка вузька і залишиться на ній дуже мало. Я це по собі суджу, бо відчуваю, як давно вже схибив і стою при краю тої дороги і тішуся зі інших. Однак тішу себе тим, що можу підтримати, ще тих поодиноких, котрі тягнуться цією стежинкою. Маємо їх підтримати. В цьому наше завдання. Бити у здвони непереставаючи, хоч хтось тай почує. Бо інакше губимо віру. :roll:

Аватар користувача
Yuriy D
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 270
З нами з: 30 вересня 2008, 09:41
Звідки: Броди, Львівська обл.

Повідомлення Yuriy D » 10 жовтня 2008, 14:20

Justyn писав:Друзі, поділіться будь-ласка ддосвідом в тому, як виховувати до чистоти у суспільстві, де панує плюралізм думок і постав. Може хтось розповість підкаже?

"Не можна, не допустимо такий важливий етап життя, як життя в подружжі з його обовязками, завданнями труднощами, проблемами починати з тяжких гріхів. Як можете сподіватись на Божу поміч і благословення Його на такому відповідальному етапі співжиття, напред тяжко зневажаючи Його? Збереження дівства до Вінчання і побожне християнське життя наречених є передумовою щасливого життя в подружжі...В нинішніх часах поширюються різні хвороби, серед яких багато невиліковних, таких як СНІД і чимало інших...чомусь майже не говориться про усунення причини їх появи. А треба небагато говорити а тільки так: невинність, тобто цілковита статева недоторканість до Вінчання, і вірність - до смерті...Оскільки нам неможливо усунути з телебачення гидкі фільми і передачі, ми не маємо можливості заборонити друкувати і розповсюджувати безсоромну літературу - нам залишається це все ігнорувати. Художні фільми і інші безсоромні передачі не дивитися, просто вимикати телевізор. Безсоромні книжки, газети, журнали не читати і таким способом хоч у якійсь мірі ми захистимо себе, дітей і молодь від духовно отрути, омертвіння, нечистоти і вічної погибелі, а молодим нареченим легше буде зберегти невинність." (Із книжки "Здійснюйте ваше спасіння")

svi4kolap
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 06 жовтня 2008, 11:09
Звідки: Львів-Київ

Повідомлення svi4kolap » 10 жовтня 2008, 17:13

Justyn писав:Друзі, поділіться будь-ласка ддосвідом в тому, як виховувати до чистоти у суспільстві, де панує плюралізм думок і постав. Може хтось розповість підкаже?


Для мене найближчим і найсильнішим аргументом в цьому питанні було те, що шлях дошлюбної чистоти є вільним вибором людини, який узгоджується з Божою волею. При цьому такий вибір зроблений не для того, щоб обмежити себе в чомусь, а для того, щоб уникнути тих небезпек, нещасть, пасток, які чекають на людину в разі відмови від чистоти (а про такі небезпеки можна розказати дууууже багато). Тобто такий вибір людина робить виключно для свого блага. Крім того, дошлюбна невинність і подружня вірність дають можливість в повному обсязі осягнути подружнє щастя.
Дотримання передшлюбної невинності для мене також було чимось на зразок вправляння у внутрішній свободі, перевіркою того, чи мої бажання ще не до кінця заволоділи мною.
слова мають величезний вплив на ті уми, які не здатні проникати до сутності речей

orest
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 189
З нами з: 06 березня 2006, 14:57
Звідки: Ukraine

Повідомлення orest » 25 листопада 2008, 18:58

"Справжня любов чекає!", веб-сторінка Руху чистих сердець в Україні (УГКЦ) http://truelovewaits.at.ua/


Повернутись до “Життя християнина”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 28 гостей