Євангелізація Інтернету

говоримо про все на світі

Модератори: Artur, ihor

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 21 травня 2009, 07:24

skept4k писав:
Це суб'єктивна думка.
Моя думка така


А це цілком об*єктивний погляд? Ви, мабуть, чернець... Жаль, що про Інтернет як такий не було давно ще відомо отцям Церкви, а то б вони теж сказали тут своє слово, як і в багатьох суспільно-церковних речах.

І в Інтернеті варто душпастирям проповідувати, молячись при тому, і поза ним, і на телебаченні, радіо - скрізь де є люди, Божі діти.

Звичайно, не всі до цієї праці готові, духовно загартовані. І хтось, наприклад із монашества, більше любить пустиню чи печеру в лісі, ніж багатолюддя... Кожному своє. Не можуть всі бути однаковими та робити те саме.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Мaлuй
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 350
З нами з: 13 лютого 2009, 17:41

Священик у цифровому світі

Повідомлення Мaлuй » 24 січня 2010, 11:20

Священик у цифровому світі

„Сучасні засоби комунікації здавна належать до звичайних інструментів, з допомогою яких церковна спільнота висловлюється, налагоджуючи контакт зі своїм оточенням і дуже часто налагоджуючи діалог і на ширшому рівні, а їх нещодавній розвиток і значний вплив ведуть до того, що вони стають щоразу важливішими в священичому служінні" - пише Бенедикт XVI.

„Священик і душпастирство у цифровому світі: нові медіа на службі Слова" - це гасло 44-го Всесвітнього Дня комунікації і послання, яке Бенедикт XVI скерував до Церкви з цієї нагоди. Воно адресоване перш за все до священиків, оскільки, як нагадує Папа на самому початку, триває саме Рік Священства. „Душпастирство цифрового світу мусить показувати людям наших часів, а також сьогоднішньому загубленому людству, що Бог є близько: що в Христі ми всі належимо один одному" - читаємо в посланні.

Послання на Всесвітній День комунікації Папа виголошує 24 січня, коли Церква згадує святого Франциска Сальського - одного з покровителів журналістів.

„Сучасні засоби комунікації здавна належать до звичайних інструментів, з допомогою яких церковна спільнота висловлюється, налагоджуючи контакт зі своїм оточенням і дуже часто налагоджуючи діалог і на ширшому рівні, а їх нещодавній розвиток і значний вплив ведуть до того, що вони стають щоразу важливішими в священичому служінні" - пише Бенедикт XVI.

Папа Римський нагадує, що „головним завданням священика є проголошення Христа, Божого Слова, яке стало тілом". Тому він повинен уникати небезпеки користування цими засобами виключно для того, щоб зазначити там свою присутність "помилково вважаючи мережу простором, який необхідно зайняти". Від священика, підкреслює Папа, вимагається „ вмілої присутності у цифровому світі при постійній вірності євангельському посланню, щоб виконувати свою роль аніматора спільноти". Більше того, додає Папа Римський, ці ресурси спричиняють до того, що відповідальність за сказане не „тільки зростає, але стає щораз нагальнішою, а також вимагає більш вмотивованої і ефективної участі". „Чим більше сучасні технології будуть створювати щоразу тісніші відносини, а цифровий світ розширюватиме свої кордони, тим більше священик муситиме займатися його душпастирством, помножуючи свою участь, щоб задіяти медіа на службі Слова" - пише Бенедикт XVI.

Святіший Отець звертає увагу на те, що користуючись засобами комунікації, священик може показувати життя Церкви і „допомагати сучасним людям відкривати образ Христа, поєднуючи відповідне і компетентне користування цими засобами... з належною теологічною підготовкою і виразною священичою духовністю, що підкріплюється постійною розмовою з Господом".

У контакті з цифровим світом, зауважує Папа в цьому місці, він повинен показати „своє посвячене серце, щоб внести душу не тільки в своє пастирське завдання, але і в безперервний потік 'мережі'". Іншими словами, читаємо в папському посланні, „душпастирство цифрового світу мусить показувати людям наших часів, а також сьогоднішньому загубленому людству, що Бог є близько: що в Христі всі ми належимо один одному". „Завданням тих, хто як посвячені особи працюють в медіа, є підготовка дороги для нових зустрічей, гарантуючи завжди якість людського контакту, а також турботу про осіб і їх справжні духовні потреби; пропонуючи людям, що живуть в цих наших 'цифрових' часах необхідні знаки для пізнання Господа, а також для наближення до Божого Слова, яке спасає і сприяє загальному розвитку людини", - читаємо в посланні.

Також в мережі, додає Бенедикт XVI, потрібно „підтверджувати право Бога перебувати в кожній епосі, щоб з допомогою нових форм комунікації Він міг прямувати вулицями міст і зупинятися на порозі будинків і сердець, щоб ще раз сказати: 'Ось я стою біля дверей і стукаю: якщо хто почує мій голос і відчинить двері, я зайду до нього і буду з ним вечеряти, а він зі Мною' (Од. 3,20)".

Папа Римський звертає увагу на те, що "душпастирство у цифровому світі повинне брати до уваги також тих, хто не вірить, хто є недовірливим і має в серці не тільки миттєве бажання абсолюту і правди". Він нагадує також, що "нові засоби дозволяють налагодити контакт з прихильниками інших релігій, з невіруючими і з особами всіх культур". Бенедикт XVI підкреслює, що вони, однак, є перш за все великим шансом для віруючих, та „жодна дорога не повинна і не може бути занедбана тим, хто хоче бути щоразу ближчим до людини".

На завершення послання Бенедикт XVI бажає священикам, щоб Господь зробив їх "сповненими ентузіазму провісниками Радісної звістки в новій «агорі», яку творять нинішні засоби комунікації".

Всесвітній День комунікації встановив Павло VI в 1967 році у відповідь на побажання отців II Ватиканського Собору посвятити один день в році медіа і бачення їхнього завдання з католицької точки зору. Вперше такий день відбувся 7 травня 1967 року, і Папа оголосив з цієї нагоди спеціальне послання. Цей звичай швидко прижився, і в наступних роках до сьогодні Католицька Церква обходить раз в році Всесвітній День Комунікації з власним гаслом і посланням Папи.

http://christusimperat.org/uk/node/23868

Віра не стане кібернетичною - http://christusimperat.org/uk/node/23867

Аватар користувача
ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 220
З нами з: 16 вересня 2009, 11:50
Звідки: Львів -- Рим

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення ієром. Діонисій » 04 травня 2010, 09:07

Неможливо вже собі уявити "світову павутину" без наповнення її матеріалами з життя Церкви, промовами і проповідями ієрархів, у тому числі єпископів УГКЦ, без інтернет-сторінок релігійних видавництв, єпархій, монаших Чинів, без блогів християн -- священнослужителів і мирян. І це добре, потвердження того, що Церква відчуває "знаки часу" і використовує нові можливості для проголошення Євангелія, виконуючи наказ Ісуса Христа.
І все-таки, присутність священиків в інтернеті можлива, в основному, завдяки співпраці, ініціативі, підтримці мирян. Це також правильно. Як колись апостоли призначили дияконів відповідальними за розподіл матеріальних благ у єрусалимській громаді християн (Діяння 7), щоб постійно перебувати у служінні слова, так і тепер священнослужителі мають багато питомих для себе завдань, зв'язаних з їхнім покликанням у Церкві, тож не завжди можуть опанувати всі тонкощі комп'ютерних технологій. Так що без допомоги, підтримки, ініціативи мирян тут не обійтися. :friends:
Все-таки, хотілося би більш активної та плідної участі священиків і богословів у християнських мас-медіях.

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrivovk » 04 травня 2010, 14:13

Священик в інтернеті - це добра річ.Є такі люди, що не читають книжок (особливо молоді), не ходять до церкви.І тому, можливо єдиний шанс, щоб вони пізнали Христа - це інтернет.Дехто може скоса дивитися на священиків, які мають мобільний телефон, користуються комп'ютером.Але ж телефон, комп'ютер, а тим більше електрика не є злом.Навіть християнська книга чи молитва може не принести користі людині, якщо використовується невчасно, невідповідно до часу, або забагато.Тому все в міру.
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
o.Mykil
старець
старець
Повідомлень: 3456
З нами з: 11 вересня 2008, 10:57
Звідки: Galicia
Контактна інформація:

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення o.Mykil » 08 травня 2010, 06:40

Church must meet youth online http://www.wcr.ab.ca/news/2010/0125/int ... 2510.shtml

Знайомий римо-католицький священик із м. Едмонтона (Канада) говорить у місцевій газеті "Western Catholic Reporter", що Церква має теж служити сьогодні для молоді і через Інтернет... Погоджуюсь із ним. Бо ж не сидить народ завжди у "скелях".:)


Ватикан закликав відмовитися від дзвонів на користь інтернету http://www.credo-ua.org/2010/02/14968
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Аватар користувача
ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 220
З нами з: 16 вересня 2009, 11:50
Звідки: Львів -- Рим

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення ієром. Діонисій » 18 травня 2010, 09:55

"Ще раз запрошую вас, дорогі брати і сестри з мудрістю осягнути надзвичайні можливості, які дають сучасні ЗМІ, а також постійно заохочувати інших до використання, в першу чергу, релігійних телерадіопрограм та читання відповідної католицької літератури, зокрема –- періодики. Нехай Господь зробить вас ревними проповідниками Доброї Новини також у новому «ареопагові», який сьогодні створюють ЗМІ".
Зі звернення Єпископа Віталія Скомаровського, Голови Комісії у справах Засобів Масової Інформації Конференції Єпископів Римсько-Католицької Церкви України
http://www.catholic-media.org/ua/index. ... 1&Itemid=1

Аватар користувача
Аристарх
початківець
початківець
Повідомлень: 31
З нами з: 06 липня 2008, 12:47

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення Аристарх » 26 червня 2010, 23:13

На мою думку, священицька праця в інтернеті є вкрай важливою. Пригадуються слова: "... в Інтернеті тяжко щось знайти, але легко загубитися".
Раніше в антивірусній програмі я поставив собі "батьківський контроль", тобто фільтр на: порнографію, еротику, наркотики, зброю, нецензурну лексику і т. д.
Цікавим було те, що після цього нікуди крім урядових, державних та релігійних сайтів я не зміг потрапити :Search:
Думаю що на цьому просторі, де так багато бруду повинні бути острівки безпеки, з добрими пастирями, які б допомагали не впасти і підтримували віру.

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Капелани інтернету

Повідомлення Олюнька » 19 серпня 2010, 14:08

Минуло досить багато часу від моменту створення цієї теми, та й від останнього допису теж. Не можна не помітити, що ситуація змінюється на краще, хоч і дуже повільно.
:wink:

"ONLINE-СВЯЩЕНИКИ" СТАЮТЬ ПОПУЛЯРНИМИ В УКРАЇНІ
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrivovk » 04 лютого 2011, 20:46

Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
Олюнька
старець
старець
Повідомлень: 1445
З нами з: 23 січня 2008, 10:42
Звідки: Львів
Контактна інформація:

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення Олюнька » 08 лютого 2011, 13:17

Тему перемістила з Афіші оголошень
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Євангелізація Інтернету

Повідомлення ShMariam » 29 травня 2011, 21:47

Постійно, коли включений Інтернет, мене переслідує думка, що у вільний час повинна (?) йти на світські форуми і проповідувати, точніше, трохи нейтралізовувати "проповіді" СЄ, язичників, сектантів тощо.

Отож я думаю, або мені для заспокоєння совісті відключити Інтернет, або дійсно йти... Але чи не буде це помножуванням зла (спровокує напади на християнство, Церкву тощо). Взагалі це мало приємна справа. :(

Хто що думає? Не виникають у вас подібні думки?
Востаннє редагувалось 30 червня 2011, 23:34 користувачем ShMariam, всього редагувалось 2 разів.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
andrey s.
старець
старець
Повідомлень: 2624
З нами з: 13 січня 2011, 19:40
Звідки: м.ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
Контактна інформація:

Re: Євангелізація Інтернету

Повідомлення andrey s. » 30 травня 2011, 01:42

ShMariam писав:Постійно, коли включений Інтернет, мене переслідує думка, що у вільний час повинна (?) йти на світські форуми і проповідувати, точніше, трохи нейтралізовувати "проповіді" СЄ, язичників, сектантів тощо.

Отож я думаю, або мені для заспокоєння совісті відключити Інтернет, або дійсно йти... Але чи не буде це помножуванням зла (спровокує напади на християнство, Церкву тощо). Взагалі це мало приємна справа. :(

Хто що думає? Не виникають у вас подібні думки?

Ага,,одного разу виникли,але після "відвертої розмови з собою :) " уже не виникають :) .
Ви просили поділитись думками,що я і роблю,без всяких особистостей і підтексту.....
Ну свої думки описувати не буду,ато я трошки строгий з собою в цьому,але їх суть викладу.
Особисто я в "сітці",зокрема на цьому форумі,тільки для "Євангелізації себе",це є основна мета.І повірте,я немаю ніяких цілей когось євангелізувати.
На якому би я форумі не був,мій обовязок бути Християнином.І повірте мені,для мене це не значить, про це казати без особливої потреби.
Християнин це дуже відповідально і до чогось зобовязує.Але я не стану кращим Християнином коли буду часто про це казати,акцентувати на цьому увагу.(типу,покайтесь погани,слухайте мене,я великий Євангелізатор) :)
І особисто я, коли на інших не Християнских форумах,не маю цілі когось Євангелізувати,пробачте,но це правда...Я там з особистих потреб(різні),і те що я Християнин,мене зобовязує вести себе відповідно(суто з боку свого розуміння).І ще,я не захожу на якісь сайти інших Церков чи релігійних організацій,і т.п.,а коли навіть заходив(було пару раз,,каюсь :) ),то не спілкувався з ними.Бо це їх сайт,і я памятаю як я був обурений коли на сайт УГКЦ заходили кому не лінь і показували "шлях спасіння".
Просто я не уявляю як можна євангелізувати "ікар2012",а якщо і можливо,то не мені :) .А я стараюсь думати про наслідки своїх слів,наслідки не для мене,а для когось.І перш за все,думаю про наслідки для себе,коли когось називаю типа:погани,безбожники,і т.п.Якось мені страшно так казати,думати не так страшно,але такі думки залишині без уваги також не є добрими.(для мене)
Тобто мені байдуже з ким я спілкуюсь(віроізповідування),якщо це просте спілкування.І те,що в такому спілкуванні я буду просто Християнином,без "Євангелізаторских закидонів",без виділиння себе як чогось особливого,а просто чемність і вихованість(доречі Християнскі чисноти,які нажаль присущі далеко не всім Християнам),то хіба це не Євангелізація.Тобто такої цілі нема,але хочу я чи ні,всеодно це залишає свій слід.
Того я вважаю,якщо я на інших сайтах,то мене це зобовязує бути чемним,і також чемно вказати на чиюсь нечемність,а якщо це не діє,то просто не спілкуватись в сітці з нечемним, хто зна ким.(це не на мої нерви :D )
Доречі,,,сумно,но факт...Особисто я бачу потребу чемно натякнути деяким "Євангелізаторам" на їхню легковажність і багато чого іншого(коли таке бачу).
Бо особисто я рахую,що на Проповідницку місію треба мати покликання,а якби ще дозвіл Церкви,то взагалі було би "круто".Тобто покликання і бажання це різні речі :) ,а особливо коли бажання диктоване завищенням себе,як чогось особливого.
Особисто я не маю якогось дару чи достатніх знаннь до Євангелізації Словом,та і в інтернеті це дуже натянута тема,тобто є свої особливості на формування яких впливає багато факторів.І що мені залишається????? Просто жити по Євангелії(С.П.),бути вірним Церкві,і я впевненний,що коли буду з цим справуватись,то це обовязково дасть плоди..
Якщо за ціле життя я допоможу хочаб трьом людям наблизитись до Бога,щоб вони відчули потребу в Ньому,то моє життя вже не було пустим.Тобто про тисячі я не думаю...я слабенький для цього.
Того власне я на цьому сайті,щоб чогось навчитись...Тай особисто я бачу інтернет мало придатним для проповіді,більш корисний для навчання.(особисто для мене)
............................
А що до Ваших думок п.Маряна,,то коли відчуваєте таку потребу,а головне спроможність,,,то це дуже добре,і нехай Вам Бог буде поміччю.
Але Ви вірно підмітили,"Це мало приємна справа",я думаю що Ви мали на увазі інтернет.
Дякую...

P.S.
Недавно вихожу відкривати ворота(в себе дома),і бачу трьох(одна тьотка і дві дівчинки,якісь звиду змучені,синяки під осима у дівчаток,а тьотка хоть куда,ого-го).Я побачив у них С.П. в руках і ще якісь книжечки,доречі з виду не знайомі,ну це не суть...
Коли побачив їх,вони йшли до мене,то всередині утворювалась якась "бяка",ну якась злість.Мало приємне відчуття.І тут я згадав історію прочитану тут на сайті(подану п.Олюнькою,в темі:"Св.Євангеліє живе в твоєму серці"),а саме вирішив їм запропунувати чаю.Повірте,я не робив це щиро(так як той священник в поданій тут історії),але просто стало цікаво чи зможу я так.Я почекав поки підійдуть до мене і привітаються(було цікаво як і ким представляться).Але на мій подив,просто "доброго дня",але не сказали хто вони.
І тут я чемно і без особливої наполегливості запропунував чаю чи чогось попити.На що "тьотка":"Ми не того прийшли",і почала видавати промову(слова про сасіння були присутні),і я тут перестав брати приклад з того священника(одним словом,я не зміг).
Я просто виразно сказав:"А чого ви приперлись".Далі мовчки спостерігав :) ,вони не змогли звязати одного речення,мало того,почали заважати один одному,тобто тьотка щось пробувала пояснити і дівчатка разом з нею,і робили це одночасно,і це їм сильно заважало.Я за цим спостерігав до 1 ХВ.,просто не мав часу.
Потім сказав,а точніше показав на сосіда(дідусь порався в городі),і сказав що можу дати лопату,для проповіді йому.
Вони просто мовчки пішли геть з вулиці.
Я навіть не знаю хто це були,можливо і якісь наші проповідники(хоч маю сумніви,бо наші повинні вітатись як заведенно).Одним словом байдуже..
Але перше що прийшло в голову:"якісь перепугані проповідники :) ".Повірте,,я не страшнючий з виду :) ,і в слова:"А чого приперлись" я особливого негативу не вкладував,скорше відтінок юмору(хоч це так назвати не можна).
Незнаю,,,якось не зовсім добре вийшло.Я не можу пояснити це відчуття,спасіння мене цікавить,але не їхнім шляхом(хоч я не захотів взнати яким).
І якщо хтось думає,що легко як той священник в дописі,то нехай спробує....posting.php?mode=quote&f=9&p=30863 ,а в інтернеті так можливо????
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrivovk » 01 вересня 2011, 22:32

Послання Його Святості Папи Бенедикта XVI на 45-й Всесвітній День Суспільних Комунікацій (повний текст)


«Істина, звіщення та автентичність життя в цифровій епосі»

5 червня 2011 року


Дорогі брати і сестри,

З нагоди 45-го Всесвітнього Дня Суспільних Комунікацій, я хотів би поділитися деякими роздумами, які вмотивовані характерним явищем нашого часу: виникненням Інтернету, як мережі для комунікації.
Все більш поширеною стає думка, що так як Індустріальна Революція в свій час викликала глибокі перетворення в суспільстві завдяки змінам, які вона внесла в цикли виробництва і життя робітників, так само сьогодні радикальні зміни, які відбуваються в комунікації, призводять до значного культурного і соціального розвитку. Нові технології змінюють не лише спосіб нашого спілкування, але і саму комунікацію настільки, що можна сказати, що ми живемо в період величезного культурного перетворення. Цей засіб поширення інформації і знань породжує новий спосіб вивчення і думання, з безпрецедентними можливостями для встановлення взаємозв’язків і побудови дружби.

Тепер стали відкритими нові горизонти, які ще недавно здавалися неймовірними; вони викликають наш подив тими можливостями, які пропонують ці нові медіа, і, в той самий час, нагально вимагають серйозних роздумів над значенням комунікації в цифровій епосі. Це особливо очевидно, коли ми стикаємося з надзвичайним потенціалом Інтернету і складністю його використання. Як і з кожним плодом людської геніальності, нові комунікаційні технології необхідно поставити на службу загального добра особи і всього людства. Якщо їх використовувати мудро, то вони можуть допомогти задовольнити прагнення сенсу, істини та єдності, яке є найглибшим прагненням людської істоти.

В цифровому світі передача інформації все більше означає повідомлення її в соціальній мережі, де знаннями діляться в контексті особистого обміну. Чітка відмінність між виробником і споживачем інформації стирається, а комунікація стає не просто обміном даних, а й видом взаємообміну. Ця динаміка сприяє новому сприйняттю самої комунікації, яка, перш за все, розглядається як діалог, обмін, солідарність та створення позитивних стосунків. З іншого боку, цьому протистоять типові обмеження цифрової комунікації: односторонність взаємостосунків, схильність передавати лише деякі частини свого внутрішнього світу, ризик формувати фальшивий образ про себе, що може стати формою самозадоволення.

Молоді люди в особливий спосіб досвідчують цю зміну в комунікації, зі всіма тривогами, викликами і творчістю, характерними для тих, хто з ентузіазмом і цікавістю відкритий на новий досвід в житті. Їх все більша участь у публічних цифрових форумах, створених так званими соціальними мережами, допомагає встановити нові форми міжособистісних стосунків, впливає на самосвідомість і таким чином неуникно ставить питання не лише про правильність власних дій, але й про автентичність своєї особи. Входження в кіберпростір може бути знаком автентичного пошуку особистої зустрічі з іншими, враховуючи приділення уваги до уникнення небезпеки потрапити у пастку певного виду паралельного існування, чи надмірного занурення у віртуальний світ. В пошуках взаємообміну, «друзів», існує виклик перед тим, щоб бути справжнім і вірним, і не піддатися ілюзії створити собі штучний особистий профіль.

Нові технології дозволяють людям зустрічатись поза межами простору і їх власної культури, створюючи таким чином цілком новий світ потенційної дружби. Це чудова можливість, але вона також вимагає більшої уваги і усвідомлення можливих ризиків. Хто є моїм «ближнім» у цьому новому світі? Чи не існує ризик стати менш присутніми для тих, кого зустрічаємо в звичайному щоденному житті? Чи існує ризик бути більш відірваним, оскільки наша увага розділена і занурена у «інший» світ, а не в той, в якому живемо? Чи маємо ми час критично роздумати над нашими виборами і розвивати людські відносини, які є воістину глибокі і тривалі? Важливо завжди пам’ятати, що віртуальні контакти не можуть і не повинні замінювати безпосередній людський контакт на кожному рівні нашого життя.

В цифровій епосі кожен постає перед потребою залишатися автентичною і розсудливою особистістю. Окрім того, динаміка, властива для соціальних мереж, демонструє, що особа завжди задіяна в те, що вона чи він комунікує. Коли люди обмінюються інформацією, вони діляться самими собою, їх поглядом на світ, їх надіями, їх ідеалами. З цього слідує, що існує християнський спосіб присутності в цифровому світі: вона приймає форму комунікації, яка є щирою і відкритою, відповідальною і такою, що поважає інших.

Проголошувати Євангеліє за допомогою нових засобів медіа означає не лише включати відкрито релігійний зміст у різні медіаплатформи, але також у своєму цифровому профілі та способі спілкування цілеспрямовано свідчити про рішення, уподобання та судження, які глибоко слідують Євангелії, навіть якщо про це виразно не говориться. Більше того, правдою в цифровому світі також є те, що повідомлення не можна звіщати без послідовного свідчення зі сторони того, хто його звіщає. В цих нових обставинах і з цими новими формами висловлення, християни знову ж таки покликані давати відповідь кожному, хто у них вимагає справоздання про їх надію (див. 1 Пт. 3,15).

Завдання свідчення Євангелія в цифровій епосі закликає кожного бути особливо уважним до аспектів того послання, яке може не відповідати типовому в мережі способу мислення. Перш за все, ми повинні усвідомлювати те, що істинна, якою ми хочемо поділитись не черпає свою цінність з «популярності» чи з тої уваги, яку їй приділяють. Ми повинні звіщати її в повноті, а не прагнути зробити її легшою до сприйняття чи «розбавляти» її. Вона має стати щоденною поживою, а не швидкоплинною атракцією. Істина Євангелія не є чимось, що можна спожити чи використати поверхнево; це, швидше, дар, який вимагає вільної відповіді. Навіть коли його проголошують у віртуальному мережевому просторі, Євангеліє має бути втілене у реальному світі і бути пов’язаним з реальними обличчями наших братів і сестер, з тими, з ким ми поділяємо наше щоденне життя. Прямі людські стосунки завжди залишаються основоположними для передачі віри!

Тому я хочу запросити християн, впевнено і зі свідомою та відповідальною творчістю приєднатись до мережі взаємовідносин, яку створила цифрова епоха. І не просто для того, щоб задовольнити бажання бути присутнім, а тому, що ця мережа є невід’ємною частиною людського життя. Мережа сприяє розвитку нових і більш складних інтелектуальних і духовних горизонтів, нових форм загальної обізнаності. У цій сфері ми також покликані проголошувати нашу віру у те, що Христос є Богом, Спасителем людства і всієї історії, він є тим, в кому все сповнюється (пор. Еф. 1,10). Проголошення Євангелії вимагає поважної і чутливої комунікації, яка стимулює серце і зворушує сумління; яка відображає приклад воскреслого Ісуса, коли він приєднався до учнів по дорозі до Еммаусу (пор. Лк. 24,13-35). Те, як він до них підійшов, його розмова з ними, спосіб обережно вивідати те, що у них на серці, поступово привело їх до розуміння таємниці.

У кінцевому підсумку, правда Христова є повною і автентичною відповіддю на це людське бажання стосунків, спілкування, бажання бути потрібним, яке знаходить своє відображення у величезній популярності соціальних мереж. Віруючі люди свідченням про свої переконання в значній мірі не дають веб-простору стати інструментом, який знеособлює людей, перешкоджає спробам маніпуляції емоціями людей, а також не дає сильним світу цього монополізувати суспільну думку. Навпаки, віруючі наголошують на актуальності вічних людських запитань, які свідчать про наше прагнення до трансцендентного і бажання справжнього життя, яке є по-справжньому гідним, щоб його прожити. Саме це є той людський духовний голод, який надихає нас у пошуках істини і заохочує до спілкування і який змушує нас спілкуватися з чесністю і порядністю.

Я запрошую молодих людей, перш за все, ефективно використовувати свою присутність в цифровому світі. Я ще раз повторюю своє запрошення їх на наступний Всесвітній День молоді в Мадриді, у підготовці якого новітні технології роблять свою колосальну справу. Завдяки заступництву їх покровителя святого Франциска Сальського, я молюся, щоб Бог обдарував працівників комунікацій потенціалом завжди виконувати свою роботу сумлінно і професійно. Я охоче уділяю для всіх своє Апостольське Благословення.



З Ватикану 24 січня 2011 року в урочистість Святого Франциска Сальського

BENEDICTUS XVI
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrivovk » 01 вересня 2011, 22:43

Цифрова євангелізація http://www.credo-ua.org/2011/07/48252
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Марущак Олександр
новик
новик
Повідомлень: 17
З нами з: 20 червня 2011, 18:48

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення Марущак Олександр » 09 вересня 2011, 22:21

andrivovk писав:iPhone для сповіді http://www.laityugcc.org.ua/novina-povn ... ssion.html

Думаю, те вже занадто...

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення о.Олег » 10 вересня 2011, 06:00

Марущак Олександр писав:
andrivovk писав:iPhone для сповіді http://www.laityugcc.org.ua/novina-povn ... ssion.html

Думаю, те вже занадто...

так - Сповіддю (Таїнством) це не буде
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrivovk » 30 вересня 2011, 20:03

1.jpg
1.jpg (32.58 Кіб) Переглянуто 16153 разів
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
Georgij
старець
старець
Повідомлень: 768
З нами з: 27 червня 2011, 07:54

Re: Євангелізація Інтернету

Повідомлення Georgij » 12 листопада 2011, 13:59

Мій знайомий створив сайт і на ньому форум. Сайт про зброю, ножі та інше, але в темі форуму поставив також і релігію. Ми часто ділимось про наші форуми. Тому він і зробив підтемуРелігія. Можна сіяти, не уявляю, як будуть відгукуватись майстри та інші користувачі того форуму. Зовсім інші інтереси. Можна писати і по-українськи. В мене трохи мало часу, але якщо є люди доброї волі-гайда писати, хоча б у підтемі "Релігія " http://woodcraft.if.ua/knifeforum/index.php
Гнітять мене гріхи, але вони не здолають Божого милосердя до мене.

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrivovk » 02 грудня 2011, 13:47

Поширювати Євангеліє серед молоді краще через соцмережі http://www.credo-ua.org/2011/11/53992
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
andrey s.
старець
старець
Повідомлень: 2624
З нами з: 13 січня 2011, 19:40
Звідки: м.ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
Контактна інформація:

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrey s. » 02 грудня 2011, 18:40

Трішки уяви на Ваш розгляд.Уявіть:
Вітруальне відвідування храму.
Тобто як гра,онлайн гра в реальному часі, де ти вибираєш персонажа(ч-ж), одяг, хвустку :) , якщо одружена, свічку чи квіти, пожертви(веб гроші).
Тобто така собі інтернет церква, де є розпорядок служб(церква відкрита цілодобово, і можна прийти не під час служби, побути на одинці, клякнути, сісти на лавочку, взяти вервицю,спостерігаючи за своїм персонажом з монітора реально молячись), реальний священник(який може і проповідь казати), хор, :) і люди які поруч є онлайн, тобто в реальному часі присутні на віртуальній службі, можна комусь на ногу стати, чи відреагувати коли тобі хтось став. Тобто можиш ходити як в грі, підійти до тетроподу, поцілювати хрест.
Дико правда???? Але суть у тому, що це має всі шанси появитися.
На підтримку цієї думки можуть грамотно розписати про духовне єднання, про присутність духом, а навіть про Причастя можуть спокуситись, тобто про духовне Причастя можна перекрутити. Тобто думаю, що неодмнно знайдуться ті, яким то здасться зручним і повним змісту, бо дурне діло не хитре, і грамотно здурити все обгрунтувавши, людям доснаги. І навіть несхвальна позиція Церкви може тому посприяти, бо завжди є противники Церкви Христової, а там вже байдуже як, тільки проти.
Але, то жах і взагалі....
Хто що думає.??
Дякую.
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення ShMariam » 02 грудня 2011, 18:53

andrey s. писав:Трішки уяви на Ваш розгляд.Уявіть:
Вітруальне відвідування храму.

Так перегиби будуть завжи і у всьому. Тільки зараз дуже поширений перегиб взагалі про Бога не думати. А щось подібне на Ваші фантазії я вже бачила в Контакті - там є додаток такий "Часовня" : "Вы можете поставить свечку иконе и помолиться в часовни: Пресвятой Богородицы, Николая Угодника, Матроны Московской". Не важаю це ("Часовню") чимось поганим - все-таки спонукає до молитви, хоч я й не встановлюю цього додатка.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
andrey s.
старець
старець
Повідомлень: 2624
З нами з: 13 січня 2011, 19:40
Звідки: м.ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
Контактна інформація:

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrey s. » 04 грудня 2011, 16:15

ShMariam писав:
andrey s. писав:Трішки уяви на Ваш розгляд.Уявіть:
Вітруальне відвідування храму.

Так перегиби будуть завжи і у всьому. Тільки зараз дуже поширений перегиб взагалі про Бога не думати. А щось подібне на Ваші фантазії я вже бачила в Контакті - там є додаток такий "Часовня" : "Вы можете поставить свечку иконе и помолиться в часовни: Пресвятой Богородицы, Николая Угодника, Матроны Московской". Не важаю це ("Часовню") чимось поганим - все-таки спонукає до молитви, хоч я й не встановлюю цього додатка.

Небезпека полягає у тому, що такий спосіб може витіснити реальне, тілесне :) , відвідування Храму Божого, Літургії, і звичайно про основне не згадав, а саме за Таїнства.(це що стосується конкретно тої "хворої уяви", яку я вище виклав)

Знаєте, скоро буде рік як я в сітці(я кажу за регулярність), і добре що маю звичку записувати думки і переживання(точніше мав, бо зара трішки інакше, тобто менше...ну то таке, не суть чому, а суть як.).
Ну так ось, перечитав свої думки, переживання, мотиви, і скажу відверто.....
Я не в захваті від себе і маю намір переглянути деякі речі, які повязані з всесвітньою павутиною.(мова про інтернет на загал)
Нажаль, якщо без красивих слів і самообману, то мене це спонукає задуматись, задуматись чи варто і якщо варто, то як.(пишу не зовсім ясно, тому не переймайтесь, якщо мене не зрозумієте. На загал, я про поступ духовний і поки поступ розумовий не чіпаю, це якщо він є :oops: , то окремо)

Але, але як би там не було, я радий, радий знайомству з Форумчанами , радий, що міг довірити свої турботи, прохати про молитовну допомогу, і радий, що це саме довіряли мені, і справді відчував втіху і в якісь мірі обовязок. І це чудово, бо добре воно.
Дякую. :Rose:
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення ShMariam » 04 грудня 2011, 16:18

andrey s. писав:.....
Я не в захваті від себе і маю намір переглянути деякі речі, які повязані з всесвітньою павутиною.(мова про інтернет на загал)

Тут дуже важливо мати міру...
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
andrey s.
старець
старець
Повідомлень: 2624
З нами з: 13 січня 2011, 19:40
Звідки: м.ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
Контактна інформація:

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrey s. » 04 грудня 2011, 16:43

ShMariam писав:
andrey s. писав:.....
Я не в захваті від себе і маю намір переглянути деякі речі, які повязані з всесвітньою павутиною.(мова про інтернет на загал)

Тут дуже важливо мати міру...

Та у тому і справа, п. Маріанно, що моя міра є дуже обмежена по часу і можливостях мого безпроводного інтернету(трафік і головне швидкість), тобто так склалось, що "передоза :) " я не отримував від "сітки"....
Але всеж, всеж я не в захваті. (тобто реально можна заповнити вільний час, але , але..але..то вже довго пояснювати і то індевідуальне)
Бо стало більше життя тут, і менше життя у світі..
А реальний світ, де живі люди яких бачиш і можна помацати :D (в сенсі відчути рукостискання :) , або візуальне споглядання), мені більше подобається...
Я помітив реально, що і я, і ті за якими я невольно спостерігав у житті(молоді люди які мене вчили користуватись компом), спілкуючись багато тут в "сітці" з людьми, якісно втрачають здатність до живого спілкування.(то можливо ще не факт, но щось таке підозрюю, звичайно враховую, що ми всі різні у багато чому, но повірте, дуже одинакові у чомусь окремому :pardon: )
Ну то таке....не зважайте, то думки в слух.
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

luksander
старець
старець
Повідомлень: 1023
З нами з: 11 грудня 2009, 17:23

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення luksander » 05 грудня 2011, 19:08

Здуру можна і джерельною водою обпитися
Народна приказка

Не думаю, що інтернетний світ спілкування є аж так віртуальнішим за наш, т. зв. реальний світ. :no: Адже, чи є ті, хто штовхає нас в громадському транспорті, посміхається нам з того боку вітрини в магазині, «підрізає» на дорозі чи вмикає музику на повну потужність за стіною квартири насправді «тим», що ми про них думаємо…? :oops: :no: навряд…
інколи – не помічаючи цього, і особливо не задумуючись; інколи – ми навмисно їх придумуємо/домислюємо… бо… бо… як казав колись давно один мій давній знайомий: «жить то хочєтца, а жить то нє с кєм: вот і живьош с кєм попало» :pardon:
Скільки людей, - стільки й світів… і всі – віртуальні… :)
Ось такі рефлексії на декілька останніх постів :pardon:

А по темі: добре що на цьому форумі присутні священики! :Rose:
або: дякую Богу, що сященики в віртуальному світі – це реальність! :Yahoo!:

Аватар користувача
andrey s.
старець
старець
Повідомлень: 2624
З нами з: 13 січня 2011, 19:40
Звідки: м.ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
Контактна інформація:

Re: Священик у цифровому світі

Повідомлення andrey s. » 05 грудня 2011, 19:24

luksander писав:
Здуру можна і джерельною водою обпитися
Народна приказка



А по темі: добре що на цьому форумі присутні священики! :Rose:
або: дякую Богу, що сященики в віртуальному світі – це реальність! :Yahoo!:

Так. :oops:
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Євангелізація Інтернету

Повідомлення andrivovk » 14 грудня 2011, 21:59

Дослідники підрахували плоди інтернет-євангелізації http://www.credo-ua.org/2011/12/55356
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
andrivovk
старець
старець
Повідомлень: 2907
З нами з: 09 січня 2010, 16:49
Звідки: леополіс

Re: Євангелізація Інтернету

Повідомлення andrivovk » 18 січня 2012, 21:46

Голова Папської ради з питань медіа закликав католиків йти в інтернет


Присутність католиків в інтернеті має надзвичайно важливе значення. На цьому наголосив Глава Папської ради з суспільних комунікацій архиєпископ Клаудіо Марія Челлі. Він зазначив, що у 2009 році, приблизно в 440 млн. католиків у тій чи іншій мірі стали присутніми в мережі.

Архиєпископ Челлі наголосив, що суспільство перейшло з «епохи інформації» в «епоху спілкування», де контент стає об‘єктом діалогу. Говорячи про суспільні медіа, архиєпископ зазначив: «Мова спілкування спільнот, їх розуміння життя є великими завданнями, які стоять перед тими, хто хоче бути присутнім в новому цифровому світі».

Архиєпископ відзначив важливий внесок Пап Павла VI, Йоана Павла II, а також Бенедикта XVI у світ комунікацій та сказав, що католики повинні прийняти цей виклик і вступити в цей «двір язичників», де багато тих, хто не знає Бога.

Лекція архиєпископа Челлі відбулась в університеті швейцарського міста Фрібурга під час зустрічі, організованої Конференцією єпископів Швейцарії і швейцарською Лігою Преси. Захід було проведено в честь 40-річчя пастирської інструкції з питань засобів масової комунікації «Communio et Progressio».

Нагадаємо, необхідність душпастирства у цифровому світі – була головною темою Послання Папи Бенедикта XVI з нагоди 44 Дня Засобів Масової Інформації



http://www.credo-ua.org/2012/01/57299
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

Аватар користувача
Максим Борець
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 208
З нами з: 31 грудня 2011, 23:14

Re: Євангелізація Інтернету

Повідомлення Максим Борець » 19 січня 2012, 16:35

Про дії на кшталт євангелізації Інтернету досить переконливо сказав Ісус(про свиней і бісер). В Інтернеті кожен сам за себе, тому немає смислу когось там євантелізувати. Хто хоче щось взяти з Всесвітньої Помийки для себе, той зробить це сам.
P.S.Особливо цікаво та ефективно євангелізувати когось на сайтах порно :) :(

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Євангелізація Інтернету

Повідомлення о.Олег » 20 січня 2012, 09:22

Максим Борець писав:Про дії на кшталт євангелізації Інтернету досить переконливо сказав Ісус(про свиней і бісер). В Інтернеті кожен сам за себе, тому немає смислу когось там євантелізувати. Хто хоче щось взяти з Всесвітньої Помийки для себе, той зробить це сам.
P.S.Особливо цікаво та ефективно євангелізувати когось на сайтах порно :) :(

історія знає священиків і мирян, які євангелізують повій, а... гм... про "свиней" - не спішіть називати когось свинею: Ви не безгрішний Ісус, а для грішника, що прагне святості, "свиню" треба розгледіти в собі. Стосовно ж "Хто хоче щось взяти з Всесвітньої Помийки для себе, той зробить це сам" - Євангелізація, власне, потрібна там, "де замешкав гріх" (щоб (Рм.5,20) "зарясніла благодать")
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).


Повернутись до “Балачка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 10 гостей