Україна сьогодні

питання з життя Церкви/Суспільства, які не відносяться до тематики інших розділів Форуму

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

luksander
старець
старець
Повідомлень: 1023
З нами з: 11 грудня 2009, 17:23

Re: Україна сьогодні

Повідомлення luksander » 23 грудня 2014, 21:20

ShMariam писав:Є така проблема, і це добре стало помітно під час Революції і пізніше. :( Але, для рівноваги :wink: добре було б навести перший коментар до статті:
Да согласен, что неофашизм в Украине есть, но почему тогда эти эксперты так обеспокоены таким положением вещей именно насчет Украины, когда в самих западных странах неофашисты имеют власть куда большую и пользуются большей поддержкой местного населения, чем в Украине. А то что рядом с Украиной находится как раз фашистское государство-это почему-то не замечают и признать, и назвать этот факт не хотят. Даже то что организации неофашистов западных стран поддерживают совсем не украинских неофашистов, а как раз действительно фашистское государство, то начинаешь задумываться к чему такие публикации, вот здесь действительно вопрос?
(виділення моє :wink: )

"вот здєсь" посилання подав для тих, хто думає. Вот такой отвєт. :)
а про хороших наших фашистів і поганих сусідських - це жарт, напевно? :roll:

luksander
старець
старець
Повідомлень: 1023
З нами з: 11 грудня 2009, 17:23

Re: Україна сьогодні

Повідомлення luksander » 23 грудня 2014, 21:29

13 Коріться ради Господа кожній людській установі: чи то цареві верховному володареві, 14 чи то правителям, ним посланим на кару лиходіям і похвалу доброчинцям 15 Така бо воля Божа, щоб ви, добро творивши, змусили мовчати неуцтво безглуздих. 16 Поводьтесь як вільні, та не як ті, що з волі роблять покривало злоби, але як слуги Божі. 17 Усіх поважайте, любіть усіх братів, Бога страхайтеся, царя шануйте. 18 Слуги, з глибокою пошаною коріться панам вашим, і то не тільки добрим та лагідним, але й прикрим. 19 Бо то благодать, коли хтось свідомо, заради Бога, терпить злидні, страждаючи несправедливо. 20 Яка бо похвала страждати, коли вас б'ють за те, що ви завинили? Але коли ви, робивши добро, за те страждаєте і переносите страждання терпеливо - це благодать у Бога. 21 Власне, на це ви покликані, бо й Христос страждав за вас також, лишивши вам приклад, щоб ви йшли його слідами; 22 той, хто не вчинив гріха, і підступу в його устах не знайшлося, 23 хто був злословлений, але сам, навпаки, не злословив, хто страждав, та не погрожував, а здався на того, який судить справедливо;..(1Пет.2) Це слова ап.Петра, Першого Папи, слова, які не мав би заперечити жоден з його наступників і ніякий магістеріум перекрутити.

тут виникає таке питаня: загальний військовий обов*язок передбачає участь у бойових діях і, що дуже ймовірно, у вбивстві. У Вас напевно є варіант вирішення такої дилеми. Поділіться.

luksander
старець
старець
Повідомлень: 1023
З нами з: 11 грудня 2009, 17:23

Re: Україна сьогодні

Повідомлення luksander » 23 грудня 2014, 21:41

здається вчора бачив по тб кадри, як кращі представники російського народу с чувством глубоково удовлєтворєнія отримували нагороди з рук Президента і пили шампанське за найнайнай... родіну.
І спало на думку, що у росіян не може бути поганих керівників, бо ними ще й досі керують "помазаники ...".
Та гірше те, що в українців не може бути керівників достойних, бо до цьго часу ми тих керівників помазуємо попелом і багнюкою ще до їх обрання. :(

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 23 грудня 2014, 21:51

luksander писав:а про хороших наших фашистів і поганих сусідських - це жарт, напевно? :roll:
Та ні, не жартую, бо не буває хороших фашистів. Просто дивлюся на все з позицій користі/шкоди ну... і на кількість їх дивлюся і там, і там... І одночасно бачу величезну кількість ненависників усього українського - навіть там, де їх не мало би бути :( . А ще байдужих до України в нас чимало...
Та гірше те, що в українців не може бути керівників достойних, бо до цьго часу ми тих керівників помазуємо попелом і багнюкою ще до їх обрання.
Навіть не знаю, чи це добре, чи погано... Чесно... В часи козацтва - це було добре. В часи між революцією 17-ого і Крутами - дуже зле. А в наш час - навіть не знаю...
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення о.Олег » 24 грудня 2014, 13:51

Іггор писав:... В книгах Старого Завіту - Історія Юдеї та Ізраїлю, і війни були покаранням від Бога за те що народ відступався від Нього, відступався від Правди...

так. І так відбувається і в Новому. Чи Ви думаєте, що хтось із присутніх тут хоче війн? Ні правда? Просто війни мають статися. Не лякайтесь (Мт.24 здається). І в нашому контексті життя просто треба розуміти, що Україну нам було Дано, але ми Дар не прийняли. Так - можна багато говорити про різні мало залежні від кожного з присутніх чинники, але є і те неприйняття Дару, яке залежало від нас. Зокрема - це розбудова держави підкупності і запроданості. В найменших дрібницях (торгівлі, навчання, судівств, урядувань...). Звідси і Майдан, звідси і війна. І одне і інше (в дуже багатьох знайомих мені людей, які піднялись на Майдан і які пішли на війну) - реакція на несправедливість. І тут дуже важливо, щоб на зовнішньому відстоюванні гідності людини не зупинилося. Без гідності "мого" життя нічого не зміниться.
З повагою, о.Олег
пс. правильно розумію, що з "кожна влада від Бога" Ви не робите винятку для теперішньої української влади?
всім хорошого дня. Перепрошую за затримки з відповідями - не маю нормального доступу до Мережі
ОООО
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Іггор
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 252
З нами з: 01 жовтня 2013, 01:03

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Іггор » 26 грудня 2014, 20:11

luksander писав:тут виникає таке питаня: загальний військовий обов*язок передбачає участь у бойових діях і, що дуже ймовірно, у вбивстві. У Вас напевно є варіант вирішення такої дилеми. Поділіться.

Для мене не існує такої дилеми. Відповіді на подібні питання є в Біблії, там є відповіді на всі питання суспільного життя. Бог дав Юдеям через Мойсея закон, і на початку його читаємо: "Не вбий", але згодом: "конче буде забитий"..."конче буде забитий"..."конче буде забитий." Суперечність? Ні, не всяке забиття є вбивством забороненим Богом. Є в Біблії "око за око", "зуб за зуб", а є майже поряд: "Не будеш мститися і не будеш злопам'ятним" Тобто, читаючи Біблію слід розмірковувати: Кому, для чого, з якою метою, давалися ті чи інші заповіді та настанови. Християни у взаєминах з Богом під благодаттю, не під законом, але у взаєминах з владою принципово нічого не мінялося. Ап. Павло: Начальники бо страшні не тим, що добро, а тим, що зло чинять. Хочеш не боятися влади? Чини добро, і будеш мати похвалу від неї; 4 вона бо - слуга Божий, тобі на добро. А як ти чиниш зло, то бійся, бо недарма меч носить; вона - Божий слуга, що відомщає і карає того, хто чинить зло. 5 Тому треба коритися не тільки ради кари, але й ради сумління. 6 Через це бо платите й податки, бо то службовці Божі, що лише того й пильнують. (Рим.13) Отже, один з обов"язоків влади, і тих, хто від неї посланий - карати, навіть і смертю якщо потрібно. Страту, вбивство правоохоронцями під час виконання службових обов"язків, або вбивства військовими у бою, я не вважаю гріхом. З вуст Спасителя та апостолів не було осуду подібним вбивствам, а казати що Ісуса розіп"яла влада, перекладати на нею усю відповідальність - невірно. Розіп"яти!! - кричав майдан, коли передано було йому долю Христа. Не влада, ні, - майдан підбурюваний первосвященниками розіп"яв Ісуса Христа.

Міра
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 340
З нами з: 25 лютого 2013, 09:52
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Міра » 27 грудня 2014, 11:09

Іггор писав: Не влада, ні, - майдан підбурюваний первосвященниками розіп"яв Ісуса Христа.

Що показує -не можна слухати закон, владу (первосвященники були Влада) коли доходить до причинення зла кожній конкретній людині. О, якби ті люди не були такі затяті до виконання Закону (а Ісус був для них страшним богохульником і на їх думку, вони все робили ПРАВИЛЬНО)
В нашому випадку -влада Януковича -кидання до тюрем сотень невинних людей, вбивства.
Майдан -взаємодопомога, взаємовиручка, бажання Захистити кожну людину.
І я той поклик відчувала -захистити людей. Малі діти не дали мені поїхати, але поїхало багато інших людей. Господь стукає до сердець..
Хто буде намагатися спасти своє життя, той його погубить; а хто його погубить, той збереже його живим.
Лк.17,33

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 27 грудня 2014, 11:10

Відповіді на подібні питання є в Біблії, там є відповіді на всі питання суспільного життя.
А то нічого, що суспільство розвивається?
І не на всі суспільні питання для нас, людей ХХІ ст. є відповідь. Бо щось я не помітила категоричних заяв проти інституту рабства, але якби хто у ХХІ ст. завів би собі рабів, він би мав тяжкий гріх, чи не так? (я розумію, що рабство як явище не зникло, навіть один мій родич був якийсь час, де-факто, рабом, але я кажу про саме ставлення суспільства до цього)
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 27 грудня 2014, 11:17

Міра писав:Що показує -не можна слухати закон, владу (первосвященники були Влада) коли доходить до причинення зла кожній конкретній людині.
Навіть більше - "раб Божий" у древньоримському розумінні - той хто належить виключно Богові. Подібно як раб пана N належав виключно панові N і навіть імператор не мав над ним влади.
Міра писав:Майдан -взаємодопомога, взаємовиручка, бажання Захистити кожну людину.
...І почуття відповідальності. Бо в своїй суті це навіть не протест, а реалізація влади - влада в Україні належить народу, а делегується певним особам. Якщо ті особи не виконують свої роботи?
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

luksander
старець
старець
Повідомлень: 1023
З нами з: 11 грудня 2009, 17:23

Re: Україна сьогодні

Повідомлення luksander » 27 грудня 2014, 18:15

Іггор писав: Отже, один з обов"язоків влади, і тих, хто від неї посланий - карати, навіть і смертю якщо потрібно. Страту, вбивство правоохоронцями під час виконання службових обов"язків, або вбивства військовими у бою, я не вважаю гріхом. З вуст Спасителя та апостолів не було осуду подібним вбивствам,

Отже, в часи правління Гітлера в Німеччині грішниками були ті, хто ховав євреїв від гестапо?
А в випадку війни між двома державами, серед громадян яких є християни і вони (християни) мають обов’язок брати участь в цій війні, ми отримуємо фабрику по виробництву «святих» чи, вже напевно, - «мучеників»? адже, вбиваючи одні одних, вони виконують заповідь «коритися владі» та ще й «віддають життя за своїх братів».

luksander
старець
старець
Повідомлень: 1023
З нами з: 11 грудня 2009, 17:23

Re: Україна сьогодні

Повідомлення luksander » 27 грудня 2014, 18:21

Іггор писав:Бог дав Юдеям через Мойсея закон, і на початку його читаємо: "Не вбий", але згодом: "конче буде забитий"..."конче буде забитий"..."конче буде забитий." Суперечність? Ні, не всяке забиття є вбивством забороненим Богом. Є в Біблії "око за око", "зуб за зуб", а є майже поряд: "Не будеш мститися і не будеш злопам'ятним"

в темі "християнин і насильство" я писав трохи про це

luksander » 17 жовтня 2014, 20:16
Якщо звернутися до СЗ, то в ньому говориться, що, спочатку давши євреям заповідь «не вбивай», потім Бог зробив невеличке уточнення, що вбивати необхідно, але не всіх, не всім і не в будь-який спосіб. Так що твердити, що на скрижалях Заповіту була записана незаперечна заборона на вбивство не є правильним.
В НЗ Ісус Христос начебто розставляє все на свої місця: «не вбивай» таки те і означає, що вбивати не можна. Тому що судити, хто якої участі вартий, може тільки той, хто без гріха, тобто – Бог.
От і не розумію, якими логічними манівцями у вчення Церкви пробрався дозвіл на вбивство іншої людини? Мені, як грішній людині, це імпонує. На жаль. Та зовсім не розумію, як з заклику віддати своє життя за іншого можна отримати переконання в необхідності іншого вбити? ( як на мене, так тут іде мова про тих християн, які своєю мученицькою смертю сіяли зерна віри в серця інших людей, тим наближаючи їх до Бога/спасіння ).


а уточніть, де в Біблії оте
майже поряд: "Не будеш мститися і не будеш злопам'ятним"

luksander
старець
старець
Повідомлень: 1023
З нами з: 11 грудня 2009, 17:23

Re: Україна сьогодні

Повідомлення luksander » 27 грудня 2014, 23:11

а ви читали таке гарне інтерв"ю з першим військовим капеланом жінкою
http://preobrazhennja.org.ua/content/pe ... u-shpytali
Міра Сьогодні, 17:35

сподіваюсь пані Міра не заперечуватиме :pardon:

luksander
старець
старець
Повідомлень: 1023
З нами з: 11 грудня 2009, 17:23

Re: Україна сьогодні

Повідомлення luksander » 27 грудня 2014, 23:33

Іггор писав: Ап. Павло: Начальники бо страшні не тим, що добро, а тим, що зло чинять. Хочеш не боятися влади? Чини добро, і будеш мати похвалу від неї; 4 вона бо - слуга Божий, тобі на добро. А як ти чиниш зло, то бійся, бо недарма меч носить; вона - Божий слуга, що відомщає і карає того, хто чинить зло. 5 Тому треба коритися не тільки ради кари, але й ради сумління. 6 Через це бо платите й податки, бо то службовці Божі, що лише того й пильнують. (Рим.13)


17. Усіх поважайте, братство любіть, Бога бійтеся, царя шануйте.
18. Слуги, з усіляким страхом підкоряйтеся володарям, не лише добрим і лагідним, але й суворим.
19. Бо те угодне Богові, якщо хтось, не забуваючи Бога, терпить скорботи, страждаючи несправедливо.
20. Бо яка то похвала, коли ви терпите, як б‘ють вас за провини? Але якщо вчиняєте добро і страждаєте, це приймається Богом.
21. Власне, ви для цього покликані; тому що й Христос постраждав за нас, залишивши нам приклад, щоб ми йшли Його слідами.
22. Котрий не вчинив жодного гріха, і не було знайдено лестощів у Його устах.
23. Коли Його лихословили, Він не лихословив навзаєм; страждаючи, не погрожував, але залишив те Судді Праведному
1Петра.2

можливо писалося для християн з закликом коритися поганській владі (1-е ж століття), а не, ставши самим владою, в усьому поган наслідувати?

Іггор
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 252
З нами з: 01 жовтня 2013, 01:03

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Іггор » 28 грудня 2014, 14:42

Міра писав:
Іггор писав: Не влада, ні, - майдан підбурюваний первосвященниками розіп"яв Ісуса Христа.

Що показує -не можна слухати закон, владу (первосвященники були Влада) ..
Первосвященники, це влада тодішнього так би мовити духовенства. Це не та влада, котра недармо меч носить і котрій наказували апостоли коритися. Ісус залишив нам приклад покори не фарисеям чи первосвященникам, а цивільній владі.
Міра писав: О, якби ті люди не були такі затяті до виконання Закону (а Ісус був для них страшним богохульником і на їх думку, вони все робили ПРАВИЛЬНО)

Заговорив правитель і сказав їм: “Кого з двох бажаєте, щоб я відпустив вам?” Ті відповіли: “Варавву.” 22 Каже до них Пилат: “А що маю робити з Ісусом, що зветься Христос?” Усі відповіли: “Нехай буде розіп'ятий!” 23 Спитав він: “Що злого вчинив він?” Вони ж ще більше заходилися кричати: “Нехай буде розіп'ятий!” 24 Пилат, бачивши, що нічого не вдіє, а заколот дедалі більшає, взяв води й умив перед народом руки та й каже: “Я невинний крови праведника цього; ви побачите.” (Мат.27)
Не схоже на те щоб для правителя Ісус був злочинцем чи Богохульником.
Міра писав: В нашому випадку -влада Януковича -кидання до тюрем сотень невинних людей, вбивства.
Можливо пані Міро, повторення з вірою чужої брехні та здогадок не є таким гріхом як неправдиве свідчення, а можливо і ні. Що Ви про це думаєте?
Міра писав:Майдан -взаємодопомога, взаємовиручка, бажання Захистити кожну людину.
І я той поклик відчувала -захистити людей.
О, скількох ж він "захистив", той майдан! Числа загиблих ніхто тепер не знає. Вірю: Колись спаде полуда й локшина облетить, можливо цей процес у когось вже пішов, бо здається мені про це уже співають: https://www.youtube.com/watch?v=wIrCpOhPhOQ

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 28 грудня 2014, 15:50

Іггор писав:"Пилат, бачивши, що нічого не вдіє, а заколот дедалі більшає, взяв води й умив перед народом руки та й каже: “Я невинний крови праведника цього; ви побачите.” [/b](Мат.27)
Не схоже на те щоб для правителя Ісус був злочинцем чи Богохульником.
Так, Пилат був взагалі невинний.... :D
НЕ ТАК ВАЖЛИВО, що людина думає (говорить) про іншу людину, а що для неї робить.
Іггор писав:
Міра писав: В нашому випадку -влада Януковича -кидання до тюрем сотень невинних людей, вбивства.
Можливо пані Міро, повторення з вірою чужої брехні та здогадок не є таким гріхом як неправдиве свідчення, а можливо і ні. Що Ви про це думаєте?
Не знаю, що думає Міра, але в мене такі варіанти: 1) Під час Майдану Вас не було нікого з близьких, знайомих (і т.п.), кого би переслідували, ув'язнювали, поранили чи вбили. 2) Ви не вірите у п. 1, тому що тодішній президент, яко "Слуга Божий" апріорі не міг чинити нічого поганого. :D
Іггор писав:
Міра писав:Майдан -взаємодопомога, взаємовиручка, бажання Захистити кожну людину.
І я той поклик відчувала -захистити людей.
О, скількох ж він "захистив", той майдан! Числа загиблих ніхто тепер не знає. Вірю: Колись спаде полуда й локшина облетить, можливо цей процес у когось вже пішов, бо здається мені про це уже співають: https://www.youtube.com/watch?v=wIrCpOhPhOQ

Пісня викладена у 2011 р. :wink:

В попередньому пості вбивства - брехня, а в наступному: "число загиблих ніхто тепер не знає"? :o АТО - продовження Майдану, але вбивають тепер ті, хто організовував чи прав участь, чи хоча б морально підтримували антимайдани.

Звісно, з подіями на Майдані пов'язані не зовсім зрозумілі речі, але, по-перше, треба відрізнити Майдан як такий від тих, хто скористався його плодами. Це як відрізнити Жанну д'Арк від принца (ім'я якого ніхто, крім істориків, не пам'ятає), якому вона забезчечи владу. Він її теж кинув, але що було дальше? (До речі про "захист" - практичну користь від Майдану: Мт.10,34)


По-друге, дивитися треба на очевидні факти поведінки Яника і Ко безпосередньо перед Майданом і під час Майдану.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Іггор
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 252
З нами з: 01 жовтня 2013, 01:03

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Іггор » 28 грудня 2014, 19:20

luksander писав:Отже, в часи правління Гітлера в Німеччині грішниками були ті, хто ховав євреїв від гестапо?
Немає праведного ні одного.. Чи ж би Бог праведним таке лихо допустив як війна?
Тут би, як каже Експрес, поміркувати б над причинно-наслідковим зв"язком: Що є наслідком, а що причиною? Гріх людини, чи кара від Господа? Та чи можна новими гріхами відкупити старі?
"Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судити будете, таким же
осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам…"

Я так думаю Олександре, що спротив також має різну міру. Одна справа - мирний протест, інша - збройне протистояння. Чи вже така велика це міра спротиву, якщо це слово підходить, коли когось не видати владі? Якщо є такий припис чи закон щоб видавати, тоді невидача є гріхом. Але ж не забуваймо що є любов, що вона не чинить зла ближньому і вона, найголовніше, покриває багато інших гріхів.

luksander писав:А в випадку війни між двома державами, серед громадян яких є християни і вони (християни) мають обов’язок брати участь в цій війні, ми отримуємо фабрику по виробництву «святих» чи, вже напевно, - «мучеників»? адже, вбиваючи одні одних, вони виконують заповідь «коритися владі»
Так, це буде виконанням заповіді покори. Без покори не буває смирення, а без смирення - благодаті від Бога.

luksander писав:В НЗ Ісус Христос начебто розставляє все на свої місця: «не вбивай» таки те і означає, що вбивати не можна. Тому що судити, хто якої участі вартий, може тільки той, хто без гріха, тобто – Бог.
Так, просто грішна людина не може судити. Але для того є судді, закон, держава, правителі. Хоча і вони не безгрішні, але так Бог постановив щоб судити через них. Закон як і Бог, на обличчя не дивиться, інша річ судді, але їм теж настанова судити "нелицеприятно": 16 Того ж самого часу я дав і суддям вашим такий наказ: Вислуховуйте справи ваших братів і судіть справедливо між будь-ким і його братом та чужинцем. 17 Коли судите, не зважайте на лице; вислухайте так малого, як і великого; нікого не страхайтеся, бо суд - Божий. (Втор.1) Іноді суддів Біблія іменує Богом або Богами: 27 Не хулитимеш Бога, і князя народу твого не проклинатимеш.(Вих.22)

luksander писав:Та зовсім не розумію, як з заклику віддати своє життя за іншого можна отримати переконання в необхідності іншого вбити?
На мою думку, це збочення змісту слів Ісуса Христа і глум над Його жертвою. Адже Він заповів нам любов а не жертву за когось із друзів, а вмирати за когось - нехтувати Його жертвою, яка була вже за всіх нас.

luksander писав:В НЗ Ісус Христос начебто розставляє все на свої місця: «не вбивай» таки те і означає, що вбивати не можна.
Я цього не помітив.

luksander писав:а уточніть, де в Біблії оте: "майже поряд: "Не будеш мститися і не будеш злопам'ятним""
Левіт 19:18
18.Не будеш мститися і не будеш злопам'ятним супроти твоїх земляків. Любитимеш ближнього твого, як самого себе: я - Господь.В цих рядках, як казав Ісус, найбільша заповідь Закону, тому я вирішив що вона має бути десь поруч, не в історичних книгах і не НЗ. Закон Мойсеїв, є така назва для усіх перших п"яти книг.

luksander писав:можливо писалося для християн з закликом коритися поганській владі (1-е ж століття), а не, ставши самим владою, в усьому поган наслідувати?
Не в усьому. Казав Ісус: “Віддайте ж кесареве кесареві, а Боже Богові.”, або ап.Павло: 7 Тож дайте кожному належне: кому податок - податок, кому мито - мито, кому острах - острах, кому честь - честь. 8 Не майте жодних боргів ні у кого, крім боргу взаємної любови, бо той, хто любить другого, виконав закон. (Рим.13) Спротив не лише протилежна суть до покори та смирення, а і до любові: 4 Любов - довготерпелива, любов - лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, 5 не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; 6 не тішиться, коли хтось чинить кривду, радіє правдою; 7 все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить. (1Кор.13)

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 28 грудня 2014, 22:47

Іггор писав:
luksander писав:А в випадку війни між двома державами, серед громадян яких є християни і вони (християни) мають обов’язок брати участь в цій війні, ми отримуємо фабрику по виробництву «святих» чи, вже напевно, - «мучеників»? адже, вбиваючи одні одних, вони виконують заповідь «коритися владі»
Так, це буде виконанням заповіді покори. Без покори не буває смирення, а без смирення - благодаті від Бога.


Виходить, що ті росіяни, які виступають проти політики Путіна, а також ті, які відмовляються воювати в Україні, тим грішать. :D

(Во що значить виривати Біблію з контексту віри Церкви. Якраз то пояснювала дівчатам з МД)
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Іггор
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 252
З нами з: 01 жовтня 2013, 01:03

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Іггор » 07 січня 2015, 23:33

Христос рождається! Славімо Його!

Експрес писав:Рабів до раю не пускають - це людська, і як на мене, викривлена інтерпретація Божої волі.
Або й підступ диявольський.

Експрес писав:Бо саме приклад покірного ягняти давав нам Ісус Христос.
Ягнята не повинні кидатися на вовків, раби не повинні повставати проти панів. Повстання супроти влади, тобто порушення Божої волі прикриваються гарними словами і гаслами про демократію, свободу, європейські цінності, патріотизм і справедливість. Але, на мою думку, це лише виправдання...
В людей для гріха часто знаходиться виправдання. Та питання, чи для багатьох це був свідомий гріх? "Рабів до раю не пускають" - друкували навіть на бігбордах, що вже там казати про інтернет та інші ЗМІ.

Експрес писав:... Він промовляв до всіх, а найбільше до простих людей - ремісників, рибалок, злидарів. Ісус Христос звертався простими словами, які і дітям зрозумілі. Що це за посередництво в розумінні Біблії? Пам"ятаєте слова Христа: “Прославляю Тебе, Отче, Господи неба й землі, бо приховав Ти це від премудрих та розумних і відкрив це немовлятам. "
Ви довіряєте, тому і зрозуміло. Немовлята - люди, що в простоті серця довіряють Богові. Вони мов маленькі діти, котрі слухають батьків та наслідують їх, так і вони слухають та довіряють Небесному Отцеві. Премудрі ж, це як підлітки і як дорослі діти, через набутий досвід вулиці або і просто життя в цьому світі, починають вважати себе розумними і батьків уже не слухають. Здавалося б тут і ніякої містики, хто не слухає Божого Слова, то йому як і приховано. Та чи став би Спаситель славити за таке Бога? Очевидно від початку так вчинено, щоб гордим та злим не дано було щось розуміти, і чи не тому кажуть в народі: Як хоче Бог покарати, то забирає розум?
25 Тоді ж Ісус заговорив: “Я прославляю тебе, Отче, Господи неба й землі, що ти затаїв це від мудрих та розумних і що відкрив це немовлятам.
26 Так, Отче: бо так тобі було довподоби.
(Мат.11)
Наступний рядок Євангелії від Матея:
27 Все передане Мені моїм Отцем, і ніхто не знає Сина, крім Отця, і Отця ніхто не знає, крім Сина, та кому Син схоче відкрити.
Ісус - Бог Слово, Бог Закон, Йому усе передано, уся влада. Як віра чи праведність, пізнання також від Бога.
28 Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас.
Всі, хто втомився шукати добра та блага, тобто Бога, всі хто обтяжений служінням Законові(Мойсея). або й іншому вченню, або хто обтяжений гріхом.
29. Візьміть ярмо моє на себе й навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшу душам вашим.
30 Ярмо бо моє любе й тягар мій легкий.”
Ярмо - вчення Ісуса Христа, і те чого найбільше слід навчитися від Нього, так це сумирності та лагідності. Не навчившись цьому, скільки б не читала б людина, не бачитиме вона що в Новому Завіті майже на кожній сторінці про любов, смирення. покору, перед очима стоятиме Ісус з нагайкою, гнівний викривач ніби то влади - фарисеїв та книжників.
Ярмо - символ покори та послуху, воно від Ісуса легке та любе, тому що любов та смирення і всякі інші тягарі робить легкими. Можливо на початку трішки важко, бо ж тісні ті двері і вузька та стежина, але потім все змінюється через благу Божу відплату. Незлобивість то є мама всякого добра, і тут Спаситель відкриває нам таємницю, котра ніяк не поміщається в головах гордовитих людей, таємницю, що смирення як і віра, то є ключ не лише до розуміння Слова, але і до будь-якої Божої благодаті.

Експрес писав:Бо Біблія - основа, непорушна твердиня, Істинне Слово, на якому повинно будуватися все інше вчення, традиція і передання, а зовсім не навпаки!
Саме так воно і є, брате. Твердиня нашої віри навчає що Церква це вірні, головує в яких сам Христос. Ну як тут може бути щоб Слово Боже було не найперше і не найголовніше?

Іггор
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 252
З нами з: 01 жовтня 2013, 01:03

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Іггор » 07 січня 2015, 23:53

ShMariam писав:Виходить, що ті росіяни, які виступають проти політики Путіна, а також ті, які відмовляються воювати в Україні, тим грішать. :D
Святе Письмо навчає молитися, і найперше за владу, а не виступати.
Відмовитися воювати якщо питають про бажання чи згоду, вважаю що не гріх.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 08 січня 2015, 10:22

Іггор писав:Христос рождається! Славімо Його!

Експрес писав:Рабів до раю не пускають - це людська, і як на мене, викривлена інтерпретація Божої волі.
Або й підступ диявольський.


От тільки "раб Божий", за римським правом (тобто, як розумілося в часи написання Нового Завіту) - той, хто належить виключно Богові, а від усього і всіх решта - вільний (реально вільний, вільний духом не зважаючи на економічні та соціальні умови). Отже "раб Божий" - вільна людина (от такий парадокс :) )

Іггор писав:
Ярмо - символ покори та послуху, воно від Ісуса легке та любе
Ісус пише про Його ярмо, а не ярмо взагалі, в т.ч. ярмо, накинуте через власну безвідповідальність.


Експрес писав:Бо Біблія - основа, непорушна твердиня, Істинне Слово, на якому повинно будуватися все інше вчення, традиція і передання, а зовсім не навпаки!
А то нічого, що Біблія (= що є Біблією) визначається Переданням?
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Іггор
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 252
З нами з: 01 жовтня 2013, 01:03

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Іггор » 10 січня 2015, 00:19

ShMariam писав:
Іггор писав:Христос рождається! Славімо Його!

Експрес писав:Рабів до раю не пускають - це людська, і як на мене, викривлена інтерпретація Божої волі.
Або й підступ диявольський.


От тільки "раб Божий", за римським правом (тобто, як розумілося в часи написання Нового Завіту) - той, хто належить виключно Богові, а від усього і всіх решта - вільний (реально вільний, вільний духом не зважаючи на економічні та соціальні умови). Отже "раб Божий" - вільна людина (от такий парадокс :) )
Де ж Ви тут вгледіли Божих рабів? Йдеться в говірці про звичайних рабів. Нині це слово теж вживається не за прямим призначенням. Сьогодні воно в дуже негативному значенні асоціюється з залежністю та покорою. Саме у цьому і підступ що покірливість, приклад якої дав нам Христос, підноситься нам як якась перепона, як гріх. "Рабів до раю не пускають" - більш як півтори сотні тисяч сторінок у гуглі, фото, вірші, пісні, .. Але ж це ніякого стосунку до Біблії і до християнської віри не має, тому це велика і підла БРЕХНЯ.

ShMariam писав:
Іггор писав:
Ярмо - символ покори та послуху, воно від Ісуса легке та любе
Ісус пише про Його ярмо, а не ярмо взагалі, в т.ч. ярмо, накинуте через власну безвідповідальність.
Я ж ніби так і написав: воно від Ісуса легке та любе. А Ви мені що, про дерев"яне, те що на волів, чи про ярмо гріха?


ShMariam писав:
Експрес писав:Бо Біблія - основа, непорушна твердиня, Істинне Слово, на якому повинно будуватися все інше вчення, традиція і передання, а зовсім не навпаки!
А то нічого, що Біблія (= що є Біблією) визначається Переданням?
Вселенський Собор давно визначив що є Біблія. Відтоді вона є дуже значимою частиною передання. Було також визначено:
катехизм писав:104 У Святому Письмі Церква безперервно знаходить поживу і силу (Пор. II Ватиканський Собор, Догм, конст. « Dei Verbum », 24.), бо приймає від нього не лише людське слово, а те, чим воно є насправді - Слово Боже (Пор. 1 Сол. 2, 13.). «У Святих книгах Отець, Який на небесах, з великою любов'ю йде назустріч Своїм дітям і вступає з ними в розмову» (ІІ Ватиканський Собор, Догм, конст. « Dei Verbum », 21.).

катехизм писав:107 Богом натхнені книги навчають правди. «Позаяк все, що твердять Богом натхнені автори або святі письменники (агіографи), повинно вважатися за сказане від Святого Духа, то треба визнавати, що книги Св. Письма твердо, правильно й безпомилково навчають правди, яку Бог заради нашого спасіння забажав зафіксувати у Святому Письмі» (ІІ Ват. Собор, Догм, конст. «Dei Verbum», 11.).

катехизм писав:108 Однак християнська віра - це не «релігія Книги». Християнство - це релігія Слова Божого, «не написаного і німого слова, а Слова воплоченого й живого» (Св. Бернард із Клевро, Проповідь на слова «Післаний був...», 4,. 11.). Щоб Святе Письмо не залишилось мертвою буквою, треба, щоб Христос, Вічне Слово Живого Бога, через Святого Духа «відкрив нам розум, щоб ми розуміли Писання» (Лк, 24,45).

Можливо ці рядки Ви вважаєте церковним переданням? Відкриває розум щоб розуміти Писання Бог Слово, а не церква чи ще хтось. Читати самостійно і роздумувати, як колись так і нині http://www.credo-ua.org/2015/01/128143
Востаннє редагувалось 17 січня 2015, 23:32 користувачем Іггор, всього редагувалось 1 раз.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 10 січня 2015, 10:11

Іггор писав:

Де ж Ви тут вгледіли Божих рабів? Йдеться в говірці про звичайних рабів. Нині це слово теж вживається не за прямим призначенням. Сьогодні воно в дуже негативному значенні асоціюється з залежністю та покорою. Саме у цьому і підступ що покірливість, приклад якої дав нам Христос, підноситься нам як якась перепона, як гріх. "Рабів до раю не пускають" - більш як півтори сотні тисяч сторінок у гуглі, фото, вірші, пісні, .. Але ж це ніякого стосунку до Біблії і до християнської віри не має, тому це велика і підла БРЕХНЯ.

ShMariam писав:
Іггор писав:
Ярмо - символ покори та послуху, воно від Ісуса легке та любе
Ісус пише про Його ярмо, а не ярмо взагалі, в т.ч. ярмо, накинуте через власну безвідповідальність.
Я ж ніби так і написав: воно від Ісуса легке та любе. А Ви мені що, про дерев"яне, те що на волів, чи про ярмо гріха?


Я про рабство і про ярмо через безвідповідальність за себе і за інших, Ви ж називаєте це покорою. Покора - це коли я тихенько сиджу в той час, коли зневажають інших? Дивимося в основу: що є першою заповіддю? Любов. Любов передбачає відповідальність. Завжди: від відповідальності в стосунках хлопця і дівчини аж до державних справ. І так, під час Майдану людина опиняється перед вибором: або любов-покора до влади, або любов-відповідальність по відношенню до народу. Зважаючи, що за (ідеальною) демократичною системою саме народ відповідальний за те, що відбувається в державі, що він має вибрати? В більшості випадків (нмсд, і зараз) любов-відповідальність по відношенню до народу передбачає і любов-покору до влади. Але є винятки - нмсд, це і події, що спричинили Майдан.

Іггор писав:Можливо ці рядки Ви вважаєте церковним переданням? Відкриває розум щоб розуміти Писання Бог Слово, а не церква чи ще хтось. Читати самостійно і роздумувати, як колись так і нині http://www.credo-ua.org/2015/01/128143
Відкриває Бог через Церкву ( http://www.catechismus.org.ua/index.php ... &Itemid=42 ), інше - єресь. Навіть якщо Вам дуже хочеться, щоб щось там означало не так, як Церква каже, - все одно єресь. :( Бо Дух Святий діє в Церкві. А наш розум - ще така штука: доведе все, що хоче, - он скільки розгалужень в протестантизмі.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 11 січня 2015, 22:46

MOD: Все про суд і смертну кару перенесено у тему: viewtopic.php?f=18&t=2418&start=240
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Експрес
дописувач
дописувач
Повідомлень: 143
З нами з: 10 травня 2013, 10:22

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Експрес » 16 січня 2015, 15:29

Іггор писав:

Вітаю на форумі! :friends:
Ближчим часом також планую долучитися до теми, бачу Ви тут один "відстрілюєтеся" :)

Експрес
дописувач
дописувач
Повідомлень: 143
З нами з: 10 травня 2013, 10:22

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Експрес » 17 січня 2015, 19:08

Вже проводив паралелі життя перших християн та життя сучасних українців, хочу трохи розвинути тему і залучити форумчан до міркувань з цього приводу
Отже. Початок першого століття нашої ери. Древня Юдея всього лише провінція поганської імперії, представником (прокуратором) якої є поганський ставленик. Митарів народ ненавидить за непосильні податки, які йдуть в тому числі і на утримання поганського Риму. Права і свободи? Про це навіть не йдеться. Якщо перекласти на мову сучасності, то повний язичницький беспредел. Захотів Ірод повбивав ні в чому не винних немовлят, захотів його син Ірод Антипа вбив Івана Хрестителя.
В таке суспільство прийшов Господь Ісус Христос. Тут хочу підкреслити для всіх, хто виправдовує Майдан словами про "чужі гріхи", про те, що не можемо стояти збоку, коли кругом несправедливість, коли інших незаконно б"ють і т.д. Так от: Ісус Христос, мав необмежену владу від Бога і неабияку підтримку вже на той час у людей, які бачили Його чуда, при тому Ісус жодним словом не промовився про якусь гідність, права і свободи, несправедливе управління, непокору владі. Навпаки - смирення і покора.
Йдемо далі. Первомученик Степан, якого вкаменували юдеї. Де ж заклики Апостолів до повалення злочинної влади? Апостол Павло - тут взагалі багато писати можна: бичували, сікли, каменували. Що каже?? - Кожен має підкорятися верховній владі, бо існуюча влада встановлена й призначена Богом. Отже, хто опирається владі, той протидіє тому, що було наказано Богом!!! Далі ув"язнення Петра та Івана. Що каже Скеля, на якій Церква побудована?- Отож, коріться кожному людському творінню ради Господа, чи то цареві, як найвищому чи то володарям, як від нього посланим для карання злочинців та для похвали доброчинців. Далі: Раби, коріться панам із повним страхом, не тільки добрим та тихим, але й прикрим. Бо то вгодне, коли хто, через сумління перед Богом, терпить недолю, непоправді страждаючи. Бо яка похвала, коли терпите ви, як вас б'ють за провини? Але коли з мукою терпите за добрі вчинки, то це вгодне Богові! Далі переслідування і мученицькі смерті чи не тисяч християн....Чи вони не знали, які "погані хлопці" при владі? Чого ж мовчки дивилися на ущемлення прав і свобод своїх ближніх?
Тепер наші часи. Українці згідно Конституції і законів України обрали президента (українського). Територія не окупована, президент не іноземець, не язичник ( принаймні таким ми його знаємо). Не спалював нікого на вогні, не переслідував християн за їхні переконання. Добра третина українців (якщо вважаємо такими жителів Криму і Донбасу) підтримує президента. І тут...міліція жорстоко розігнала студентів. Западенці поїхали швидко відновлювати справедливість. І...відновили. Найприкрішою для мене в цій історії є позиція УГКЦ, яка на мою думку, є односторонньою і необ"єктивною. Поясню свою думку. По-перше, на моє переконання, така позиція різко дисонує з поведінкою Апостолів, у куди гіршій ситуації. А ми ж Апостольська Церква!
По друге. По цю сторону Майдану - люди, які стоять за гідність, ідеали справедливості. А по ту...? Недохристияни, які не мають права на власну думку чи світосприйняття? Чому духовенство зайняло сторону одних і ігнорує інших. Там хто? Нехристияни??? Я писав ще до цих сумнозвісних подій. Свого часу мені доводилося побувати в Шахтарську, Торезі і Сніжному - сьогодні це непідконтрольні Україні території. Там також люди. Думають по-іншому, пріоритети інші, Януковича вибрали б ще раз - то що їх повбивати за те? Не вони порушили статус кво. А ми - западенці, коли пішли на Київ "відновлювати справедливість". В ім"я СВІТСЬКИХ цінностей (наголошую світських, бо християнські ніхто не ущемляв,а в Богові ми всі вільні), але ж Церква тут до чого??
Мене обурюють сьогоднішні Різдвяні заполітизовані послання +Святослава чи +Ігоря, де Ірод=Путін, а громадянська війна подається як війна добра зі злом, світла і темряви. І поки ми не зрозуміємо, що "ми" не світло, а "вони" - не темрява, а такі ж християни, запудрені такою ж пропагандою як і ми (тільки з протилежним змістом) не буде миру. Церква має сіяти мир і добро в наші уми, а не злість і агресію. Як правило я отримую духовну поживу, коли священик розважає про написане після читання Євангелія. Але коли тільки чую що буде послання замість розважання над Євангелієм, вже знаю, що почую чергову порцію політінформації (як же вони не схожі з посланнями Апостолів).
Отже питання: чому Ісус Христос та Його Апостоли в куди скрутніші часи щодо прав і свобод, аніж ті, у яких живемо ми, Своїм прикладом і словами навчали покори і смирення. Якщо я, на Вашу думку, не правильно інтерпретую Святе Письмо, то покажіть в якому місці. Якщо правильно - поясніть, чому ми- Апостольська Церква робимо зовсім не так, як робили Апостоли і як навчав Ісус Христос.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення ShMariam » 17 січня 2015, 19:27

....
Отже питання: чому Ісус Христос та Його Апостоли в куди скрутніші часи щодо прав і свобод, аніж ті, у яких живемо ми, Своїм прикладом і словами навчали покори і смирення. Якщо я, на Вашу думку, не правильно інтерпретую Святе Письмо, то покажіть в якому місці. Якщо правильно - поясніть, чому ми- Апостольська Церква робимо зовсім не так, як робили Апостоли і як навчав Ісус Христос.

На все свій час.
Думаєте, Ісуса не допускав визволення свого народу? Просто в нього було важливіше завдання: визволити світ від гріха. В Апостолів було завдання християнізувати світ.
Тоді вже християнізоване суспільство мало ще дорости до того, щоб боротися за елементарні свободи. Без сумніву, залишившись християнським (не так, як сучасна Європа) і без лицемірства (право на вбивства ненароджених).
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення о.Олег » 17 січня 2015, 20:43

взагалі... у мене вже давно назрівало питання: чому вважають (цитуючи Святе Письмо :( ), що Януковичу треба було б коритись?
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Іггор
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 252
З нами з: 01 жовтня 2013, 01:03

Re: Україна сьогодні

Повідомлення Іггор » 17 січня 2015, 23:23

Експрес писав:
Іггор писав:

Вітаю на форумі! :friends:
Ближчим часом також планую долучитися до теми, бачу Ви тут один "відстрілюєтеся" :)
Я теж дуже радий Вас тут "побачити".
Щодо "відстрілюватися", то нікого "підстрілити" наміру нема, хоча лагідності мені таки бракує, я звичайна грішна людина. Правда є, і є брехня, посередині - нічого і компромісу бути не може.
Доречі, у мене теж назріло питання: чому вважають (цитуючи Святе Письмо), що порушувати заповіді,- це неправильно і погано?


ShMariam писав:Реально ця війна розв'язана тому, що в України з'явився шанс стати сильнішою, а комусь це дуже не сподобалося.
Нічого не відбувається без волі Бога.

ShMariam писав:Дехто це зрозумів вже в грудні 2013 р., а дехто не розуміє й досі. :(
Це правда.

ShMariam писав:(І ще тому, що дехто кричав "Путінпамагі" - противники Майдану, чи це збіг :) ?
Ні, не збіг. Таке то вже було те благо - майдан.

ShMariam писав:
Іггор писав:Володар історії, отже і революцій та війн, є Бог. На все Його воля, і воля Його - блага.
Не воля, а допуст. Тому, що навіть коли люди заслуговують на катастрофу (див. вище), Він їх любить.
Бог все чинить за радою своєї волі. (Еф.1:11)

ShMariam писав:А Магістеріум і не перекручує, просто уточняє: для загального добра. Будь-яка настанова в Святому Письмі (абсолютно будь-яка!) має свою причину. (Це як з хустинами для жінок: дуже чітко написано, що жінки мають покривати голову, але чому Апостол так казав? :) І чому для сучасної жінки це не обов'язково? :) ) Відповідно, якщо через спротив можна буде досягти загальне добро, то він навіть потрібний.
Де в Біблії хоч натяк на необхідність спротиву? Які приклади з життя Ісуса чи апостолів? Може приклади з історії Юдеї? Чи виправдовувалися у Святому Письмі якісь самовільні заколоти? Яке взагалі обгрунтування цього пояснення???

ShMariam писав:А ще треба визнати наш головний гріх - пасивність у доброму (= байдужість = протилежність любові)- як каже св.ап. Яків "Хто знає добро чинити, а не чинить, - тому гріх".
Добре сказав, Знати би тільки що є добро. Протилежність любові - ненависть. Байдужість може бути і до гріха чи до гріховних дій.

ShMariam писав:
Іггор писав:Мабуть це так, але ж як це зворушує! Особливо коли діти, і плоди вже є! https://www.youtube.com/watch?v=n9z0e246oxw
Страшно? Так! Провокація? Очевидно. Але війна могла прийти і у їхнє місто - не допустили і не допустять, надіємося. Бо дехто був покірніший... І що мають зараз? :(
Вірніше - непокірніший.

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення о.Олег » 18 січня 2015, 14:39

Іггор писав:Доречі, у мене теж назріло питання: чому вважають (цитуючи Святе Письмо), що порушувати заповіді,- це неправильно і погано?

та просто дивні ми, віруючі, люди. :D
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Україна сьогодні

Повідомлення о.Олег » 18 січня 2015, 15:03

Іггор писав:
Експрес писав:Бо Біблія - основа, непорушна твердиня, Істинне Слово, на якому повинно будуватися все інше вчення, традиція і передання, а зовсім не навпаки!
Саме так воно і є, брате. Твердиня нашої віри навчає що Церква це вірні, головує в яких сам Христос. Ну як тут може бути щоб Слово Боже було не найперше і не найголовніше?

:( протестантська Еклезіологія... як протестантська еклезіолологія, а яке визначення Церкви дасть Микола (Експрес)?
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).


Повернутись до “Церква і Суспільство”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 23 гостей