Біблія - Святе Передання

переклади, пояснення, роздуми

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Експрес
дописувач
дописувач
Повідомлень: 143
З нами з: 10 травня 2013, 10:22

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Експрес » 02 лютого 2015, 14:49

о.Олег писав:Хто такий Святий Дух, Миколо? Як віруєте?
З повагою, о.Олег

Якщо Ви про теологічні аспекти, то так розумію, що й сама УГКЦ не може визначитися стосовно філіокве.
Бо в 1596 році під час підписання Берестейської Унії тодішні церковні очільники взяли на себе зобобов"язання залишити у символі віри "від Отця ісходить", сьогоднішя УГКЦ так розумію зрадила тим зобов"язанням, і прийняла латинський варіант.
Не берусь захищати якийсь із варіантів. Це якраз з тих питань, що вносить смуту, а не будує чи вияснює істину. Тому для мене Святий Дух - Дух Божий. А інше вважаю не настільки важливим для спасіння.

Експрес
дописувач
дописувач
Повідомлень: 143
З нами з: 10 травня 2013, 10:22

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Експрес » 02 лютого 2015, 15:22

luksander писав:Пане Експрес, пишу не для перестрілки :no:
Якщо Ви так наголошуєте на важливості СП, то мали би погодитися, що Церква, плодом життя якої і є це СП, теж заслуговує на довіру. Я про те, що СП не скинуте з неба у вигляді золотих пластин з текстом, надиктоване дослівно на вухо якомусь записувачу чи в якийсь інший спосіб дане людям, але без участі самих людей. Це ж передавалось усно, записуалося, переписувалося, відбиралося і сортувалось за значимістю звичайними людьми = Церквою. Звичайним можна вважати і керівництво Святого Духа над всим цим процесом, адже мова йде про Слово Боже.
Так от Церква і тепер та сама Церква, і Святий Дух так само происутній в її ділах на протязі цих двох тисячоліть, а життя триває і в Церкві не розучилися думати і писати, та й потреба в цьому не зникла після появи СП (коли це сталося? :wink: ).
Нмд поділи в Церкві виникли через бажання поділу, а в СП вже тільки виправдання цьому вишукували (здогадуєтесь – хто їм нашіптував на вухо? :evil: ).
Думаю Ви саме про це і дискутуєте (про – Церкву ) з отцем Олегом...

Саме так, п. Олександре, тому й хочу перевести обговорення у відповідну тему.

luksander писав:П.с. невістка взяла в руки Біблію (якраз рік прйшов, як я зробив їй такий подарунок :D ), почитала півгодини і запитала:
- а це обов’язково запам’ятати, хто від кого народився?
Нмд їй більше користі буде від читання Біблії, якщо вона скористається поясненнями Церкви, що там є головне, а що – другорядне.

:) Знаєте, це й мені нагадує мій перший досвід читання Біблії. Щось-десь побачив, вирвав з контексту і такі "умозаключения" понавиводив, що інквізиція - мала б мабуть на кілька років роботи. Але коли повністю перечитав - результат був зовсім іншим.
Я, як і мої батьки свого часу були такими собі "диванними" віруючими. В Церкву - на Великдень і то щоб довго не стояти, прийти коли вже паски священик святить.
Якраз Біблія привела мене до Церкви, через Слово Боже я почав регулярно приступати до сповіді та Причастя. Саме Святе Письмо мене круто змінило, я докорінно змінив свій спосіб життя. Сьогодні, дякувати Богу, вся сім"я вже якось прилучилася до Церкви.
Що не зрозуміло в Біблії з першого разу, стає зрозуміло з другого. Що не зрозуміло і далі - прошу в Бога розуму, щоб показав.
п.с. - не забороняйте невістці читати Біблію самостійно. А розуміння з часом прийде.

Експрес писав: Якщо Євангелія Ісуса Христа і Його Апостолів всього/лише частинка Передання, то що ж тоді по-Вашому Основа?

luksander писав:Підмурок будинку (таке порівняння :pardon: ) теж є тільки часткою будинку…

Виходить, що будівничі, які відкинули наріжний камінь не дуже й втратили, бо мають ще купу іншого будматеріалу? Основа без будівлі буде стояти, а от будівля без основи - ніяк.
Голова - також лише частинка тіла, а без неї ж нікуди, бо саме Головою Церкви є Христос. Чого вартує тіло без голови?

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення ShMariam » 02 лютого 2015, 15:41

Експрес писав:
о.Олег писав:священик священиком, але в Догму маємо обов`язок вірити - Церква Христова завжди глаголить Істину, коли вчить у питаннях віри і моралі

Віра не може бути бути з обов"язку, отче, або я якось не так розумію віру. От що говорить декларація Другого Ватиканського собору Dignitatis Humanae:
"Людина не тільки має право дотримуватися вже прийнятих ним релігійних переконань, а й може і навіть зобов'язана шукати істину в релігійних питаннях, щоб скласти собі правильне та істинне судження для совісті, здійснюючи пошук «вільним дослідженням, учительством або повчанням, спілкуванням і діалогом».Найважливіше місце в пошуці людиною істини займає її совість, якою вона сприймає і визнає веління божественного закону — вищої норми людського життя. Людина зобов'язана вірно слідувати своїй совісті у всіх своїх вчинках, щоб досягти Бога, і людині не можна перешкоджати діяти по совісті, особливо у релігійній області, що припускає внутрішні добровільні та вільні акти, якими людина спрямовує себе до Бога."
Якщо Догма є, а віри в неї нема, тоді що? Слова з декларації розумію, а от Ваше трактування "зобов"язаний вірити саме так" - не розумію.

Декларація каже, що треба шукати пояснення, щоб зрозуміти. Правда, під проводом Святого Духа. А Святий Дух діє в Церкві (знову повертаємося до того самого).

Але хочу сказати про совість: то ще така штука. Без віри (що є добре, а що зле) вона мовчить. Навіть якщо це 100 % гріх. Перевірено. :( Тобто якщо я вірю в те, у що підказує мені совість вірити - можу помилитися. Бо така вже людська природа: напр. хто крім католиків (і з тих конфесій, де це вважається гріхом) вірить, що контрацепція (неабортативна) - гріх? Скільки невіруючих по совісті скажуть, що розвід - гріх? Совість має опиратися на віру, а не навпаки.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення о.Олег » 02 лютого 2015, 16:24

Експрес писав:Слова з декларації розумію, а от Ваше трактування "зобов"язаний вірити саме так" - не розумію.

якщо Ви розумієте слова декларації в той спосіб, що "віра Миколи є Істинна (можливо на "для всіх" не зазіхнете :( ) для Миколи, бо "совісно вільно її шукав" і дійшов ось до цього-от", то не розумієте Ви не лише мене, а і сенс Вами прочитаного і тут зацитованого. Ну нехай - себе Ви настільки поважаєте, що допустити абсурдність узалежнення в "декларації" Істини від чийогось вірування не зможете, тому уявіть собі людину (а для знаючих - це реальний приклад з історії), яка в своїх совісних і добровільних роздумах заперечила Істину (і навчила так "вірувати" інших), що "Господь Ісус Христос - Син Божий": Ісус перестав бути Богом (для нього? всіх?)? Ні, правда? Правда. Насправді ж, Миколо, і я грішний, і цитований Вами документ (і всі інші - Ви надто мало знаєте, так виглядає, бо інакше незрозуміти Церкву Ви б не змогли) говорить про одне і те саме - виходимо із того, що Істина існує і саме Істину (а не свої про Істину враження) ми (люди) вільно шукаємо, покликані Христом знайти: процес складнезний, однак Ісус не залишив нас сиротами, Даруючи Зісланням Святого Духа "підпору та основу Істини" (1Тим.3) - Свою Церкву.
Експрес писав:
о.Олег писав:Хто такий Святий Дух, Миколо? Як віруєте?

Якщо Ви про теологічні аспекти, то так розумію, що й сама УГКЦ не може визначитися стосовно філіокве.
Бо в 1596 році під час підписання Берестейської Унії тодішні церковні очільники взяли на себе зобобов"язання залишити у символі віри "від Отця ісходить", сьогоднішя УГКЦ так розумію зрадила тим зобов"язанням, і прийняла латинський варіант.
Не берусь захищати якийсь із варіантів. Це якраз з тих питань, що вносить смуту, а не будує чи вияснює істину. Тому для мене Святий Дух - Дух Божий. А інше вважаю не настільки важливим для спасіння.

якби я хотів Вас запитатися про це, то скерував би в тему Філіокве (Далі, якщо треба про Філіокве - тут. ). В цій же темі лише підсумую: Католицька Церква твердить різними мовами (в тому числі - різними Богословськими мовами) одну і ту саму Істину словами "... що від Отця Ісходить"/"...що від Отця і Сина Ісходить"/"...що від Отця через Сина ісходить". Те, про що я грішний Вас питаюся, виходить із повторення Вами запитального твердження
Експрес писав:...Чому дві тисячі років тому інтерпретація не була потрібна, а сьогодні раптом стала обов"язковою?...
- я грішний вже спростував це Ваше твердження, назвавши декілька ранніх (почавши із зафіксованих в Святому Письмі) єресей, але Ви не чуєте, тому звертаюсь до Вас із запитаннями про ту "ясність", про підстави Вашої віри. Додам ще запитання: звідки Ви берете Істину про Святість Біблії, чому саме ці Книги для Вас Біблія?? А - ще, про
Експрес писав:...я підписаний своїм хрещенням Отцю і Сину і Святому Духові.
- ну... якщо Ви пишите в такому контексті протиставлення до постанов Церкви Христової - чому не довіряєте Євсевієві, який цитує цей же фрагмент "хрестячи їх в Моє ім`я"??? :Rose:
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення о.Олег » 02 лютого 2015, 16:40

ShMariam писав: Декларація каже, що треба шукати пояснення, щоб зрозуміти. Правда, під проводом Святого Духа. А Святий Дух діє в Церкві (знову повертаємося до того самого)...

так. У нас (принаймі у мене, так виглядає) проблема просто, визвана тим, що Миколу я зустрів в нашому Храмі і роблю висновок про нього, як практикуючого члена Христової Церкви. Насправді ж будь-який протестант скаже, що вірування у Священство, залежну від цього Таїнства Правду про Євхаристію чи Сповідь тощо Біблією (тобто - без віри в непомильність Христової Церкви не лише у випадку догматизації Святого Письма :pardon: ) довести ще важче (принаймі - через важливість віри в Таїнства), аніж обосновувати через історичний контекст можливість скинути властьпредержащіх
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення ShMariam » 02 лютого 2015, 19:04

о.Олег писав:
ShMariam писав: Декларація каже, що треба шукати пояснення, щоб зрозуміти. Правда, під проводом Святого Духа. А Святий Дух діє в Церкві (знову повертаємося до того самого)...

так. У нас (принаймі у мене, так виглядає) проблема просто, визвана тим, що Миколу я зустрів в нашому Храмі і роблю висновок про нього, як практикуючого члена Христової Церкви. Насправді ж будь-який протестант скаже, що вірування у Священство, залежну від цього Таїнства Правду про Євхаристію чи Сповідь тощо Біблією (тобто - без віри в непомильність Христової Церкви не лише у випадку догматизації Святого Письма :pardon: ) довести ще важче (принаймі - через важливість віри в Таїнства), аніж обосновувати через історичний контекст можливість скинути властьпредержащіх
З повагою, о.Олег

Ось чому віра СЄ так відрізняється від віри протестантів - вони (на відміну від протестантів) відкинули все, у що що вірить Христова Церква, взявши тільки Біблію, виключно Біблію. Правда, й розуміють її часто ще й поза контекстом і так перекручено, що протестанти так само в шоці... Але справа не в тому - виявляється, протестанти принципу Sola Scriptura не завжди дотримуються? :shock: Взяти хоча б віру в Пресвяту Трійцю.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення о.Олег » 02 лютого 2015, 20:00

ShMariam писав:...Ось чому віра СЄ так відрізняється від віри протестантів - вони (на відміну від протестантів) відкинули все, у що що вірить Христова Церква, взявши тільки Біблію, виключно Біблію. Правда, й розуміють її часто ще й поза контекстом і так перекручено, що протестанти так само в шоці... Але справа не в тому - виявляється, протестанти принципу Sola Scriptura не завжди дотримуються? :shock: Взяти хоча б віру в Пресвяту Трійцю.

Єговісти мають свою власну Біблію (т.зв. "Переклад Нового Світу") - це вони в нас морочать голови людям, розмахуючи червоним Святим Письмом (Хоменка). Насправді ж Ви здивуєтесь їхньому "перекладу" - вони відрізняються від протестантів і Біблією. Ось... А віра в Пресвяту Трійцю приймається не всіма протестантами ("Трійця" відсутній в СП термін). І, якщо чесно - ми просто з Вами тут не мали жодного протестанта, який розкрив би/пояснив, що в його вірі принципу "Лише Писання" передує принаймі ще три :) . Правда - це проблеми марновірства не виправляє (тому про це і не буду зараз, хіба б треба кому), а лише пояснює, що з Усного Передання (нормальний) протестант приймає лише те, що, на його особисту думку (чи тих, кому він довіряє) не перечить Святому Письму.
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення ShMariam » 19 січня 2016, 22:56

Олег_373 писав:
Міра писав: А коли ти належиш до Церкви, то згоджуєшся з Її вченням, бо відчуваєш все так само! Це відчуває твоє серце, що живе з Ісусом. Не залишаймо Ісуса в Євхаристії, а Він є тільки в Церкві.

Чисто мій спосіб мислення такий : коли я належу до церкви Христової-то читаю Святе письмо-та намагаюсь жити по нім...а якщо жити за якимось іншими вказівниками-то, в якусь прейдешню епоху ,мож було в хрестовий похід піти-і вбивати ні в чому невинних людей - все тому ,що десь там щось пише -десь було якесь "мудре вчення" ,що заставило людей так робити.
От моє серце живе з Христом-і що він каже не робити-я тут і пишу-а ви мені якусь нео тору тут розказуєте !!!

Святе Письмо читав навіть Мартін Лютер, і що сталося? В результаті маємо мільйони людей, які через це не мають Євхаристії (по суті). Чарлз Рассел теж читав Біблію і тепер по вулицях парами ходять "усміхнені незнайомці" і переконують, що Ісус - не Бог. :( Сама установка "я читаю і розумію (як можу зрозуміти) - отже апріорі Бог мені відкриває істину" в корені помилкова, бо "я" не є "непомильною" (навіть коли відчуваю, що розумію правильно і що ніби Святий Дух через мене діє). Доказ - тисячі Церков і організацій, які розуміють кожен по своєму (навіть якщо відкинути всіх, хто може мати користолюбиві мотиви). А крім того - сама Біблія є сформована Церквою (відкинуто неканонічні книги на основі вчення Церкви). Тобто не так як напр. з Кораном: Коран "створив" вчення ісламу. В нас же Біблія і писалася в Церкві, і канон Біблії визначався вченням Церкви (тому що Бог дав Церкві Святого Духа), а потім дехто вирішив, що вчення Церкви (офіційне, а не хто там що сказав чи зробив) може супечити Святому Письму. :shock:
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Остін
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 23 січня 2015, 19:15

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Остін » 13 березня 2016, 13:18

Дозвольте і мені вставити свої 5 копійок.

Я згоден з тим, що дуже багато течій з'явилося після Реформації. Після того, як Біблія почала повертатися до простого люду, якому вона і давалася Богом. Але чи ж можна звинувачувати Біблію в тому, що тримаючись принципа Сола Скріптура, християнство розділилося? Християнство ніколи не було однорідним. Його таким намагалися зробити штучно.

Чому, згадайте, постала Реформація? Що спонукало католицького ченця Мартіна Лютера піднятися проти Папи Римського? Чи ж не церковні правила, якими почали зловживати?

Згадайте, як фарисеї звинувачували Христа в тому, що той не тримався переданнь. А на що спирався Христос? На Святе Письмо. До того, як з'явився Новий Заповіт, що було для християн 1 століття Святим Письмом, Біблією? Старий Заповіт, Єврейські Писання. Віра перших християн міцно трималася на Єврейських Писаннях. Свої переконання Павло та інші постійно обгрунтовували Законом Мойсей, Пророками та Писаннями - трьома частинами тогочасних Єврейських Писань. І першоапостольна церква до формування цих Писань жодного відношення не мала. Вони склалися ще в 5 стол. до н.е. І хто їх склав до єдиного каталога? Тогочасне духовенство, нащадками яких були фарисеї та книжника часів Христа.

Я переконаний, що вони вважали себе продовжувачами духовних справ тих, хто представляв єврейську церкву (синагогу). Духовенство часів Христа інакше трактували СВОЇ Писання. У них склалася своя традиція тлумачення Біблії. То була усна традиція.

Коли представники історичного традиційного християнства приписують собі заслугу формування канону Писань Нового Завіту, то це таке ж, як і х єврейським духовенством. Церква лише підтвердила те, ЩО можна вважати за Святе Письмо Нового Заповіту. А сам канон сформувався за рахунок популярності серед самих християнських громад того чи іншого послання чи книги. Церква вирішала, що є Писанням не в сенсі її керівництво, а самі віруючі. До того ж у той період ще були носії дарів Святого Духу, що спрощувало вирішення богонадхненності книги.

Остін
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 23 січня 2015, 19:15

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Остін » 13 березня 2016, 13:29

о.Олег писав:
ShMariam писав:...Ось чому віра СЄ так відрізняється від віри протестантів - вони (на відміну від протестантів) відкинули все, у що що вірить Христова Церква, взявши тільки Біблію, виключно Біблію. Правда, й розуміють її часто ще й поза контекстом і так перекручено, що протестанти так само в шоці... Але справа не в тому - виявляється, протестанти принципу Sola Scriptura не завжди дотримуються? :shock: Взяти хоча б віру в Пресвяту Трійцю.

Єговісти мають свою власну Біблію (т.зв. "Переклад Нового Світу") - це вони в нас морочать голови людям, розмахуючи червоним Святим Письмом (Хоменка). Насправді ж Ви здивуєтесь їхньому "перекладу" - вони відрізняються від протестантів і Біблією.

Я колишній Свідок Єгови. Скажу, що Біблія СЄ ні до чого. Свої вчення вони сповідували ще до того, з'явився переклад Нового Світу. Він з'явився у 1950 (Новий Заповіт), а історія СЄ сягає 1870-х років. І до появи свого перекладу вони вже існували 80 років. Переклад тут не до чого. Він має у вигідних Свідкам місцях такі версії перекладу, які мають право на існування, адже в багатьох інших перкладах світу перекладачі, далекі доктринально від Свідків, перекладачі обрали такі ж рішення. Тому тут не треба зміщувати акценти чи переводити стрілки.

Але не думайте, я не намагаюсь захистити СЄ. Я просто "за" об'єктивність.

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення о.Олег » 13 березня 2016, 14:06

Остін писав:Дозвольте і мені вставити свої 5 копійок.

Я згоден з тим, що дуже багато течій з'явилося після Реформації. Після того, як Біблія почала повертатися до простого люду, якому вона і давалася Богом. Але чи ж можна звинувачувати Біблію в тому, що тримаючись принципа Сола Скріптура, християнство розділилося? Християнство ніколи не було однорідним. Його таким намагалися зробити штучно.

Чому, згадайте, постала Реформація? Що спонукало католицького ченця Мартіна Лютера піднятися проти Папи Римського? Чи ж не церковні правила, якими почали зловживати?

Згадайте, як фарисеї звинувачували Христа в тому, що той не тримався переданнь. А на що спирався Христос? На Святе Письмо. До того, як з'явився Новий Заповіт, що було для християн 1 століття Святим Письмом, Біблією? Старий Заповіт, Єврейські Писання. Віра перших християн міцно трималася на Єврейських Писаннях. Свої переконання Павло та інші постійно обгрунтовували Законом Мойсей, Пророками та Писаннями - трьома частинами тогочасних Єврейських Писань. І першоапостольна церква до формування цих Писань жодного відношення не мала. Вони склалися ще в 5 стол. до н.е. І хто їх склав до єдиного каталога? Тогочасне духовенство, нащадками яких були фарисеї та книжника часів Христа.

Я переконаний, що вони вважали себе продовжувачами духовних справ тих, хто представляв єврейську церкву (синагогу). Духовенство часів Христа інакше трактували СВОЇ Писання. У них склалася своя традиція тлумачення Біблії. То була усна традиція.

Коли представники історичного традиційного християнства приписують собі заслугу формування канону Писань Нового Завіту, то це таке ж, як і х єврейським духовенством. Церква лише підтвердила те, ЩО можна вважати за Святе Письмо Нового Заповіту. А сам канон сформувався за рахунок популярності серед самих християнських громад того чи іншого послання чи книги. Церква вирішала, що є Писанням не в сенсі її керівництво, а самі віруючі. До того ж у той період ще були носії дарів Святого Духу, що спрощувало вирішення богонадхненності книги.

:) і "носії дарів Святого Духу", перевелись? І, ще - Ви знаєте, поцікавлюся, які ще, окрім увійшовших у Канон, писання, були популярними "серед самих християнських громад"?
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Остін
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 23 січня 2015, 19:15

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Остін » 13 березня 2016, 22:25

о.Олег писав::) і "носії дарів Святого Духу", перевелись? І, ще - Ви знаєте, поцікавлюся, які ще, окрім увійшовших у Канон, писання, були популярними "серед самих християнських громад"?
З повагою, о.Олег

Під дарами Духа Святого я маю на увазі ті чудодійні можливості, які були даровані християнам 1 століття. Для проповідування Євангелії Господь був з учнями через ознаки, які їх супроводжували. Серед цих дарів дув дар знань або дар розрізняти духів. Сумніваюсь, що це все є в якійсь з церков. Хоча деякі й стверджують це, але то пусте. І серед православних, і серед протестантів такі твердження є. Не знаю, може і серед католиків таке існує. Але ж тоді це буде означати, що Господь присутній в КОЖНІЙ з тих церков. Але ніхто з тим не погодиться.

Щодо популярних книг. Так, знаю, послання Климента користувалося популярністю. Але ж Дух чомусь вирішив не включати її.

Я вважаю, що на тому етапі, коли канон Нового Заповіту формувався, Церква ще не була настільки далекою від вчень Христа. Тоді Дух все ще був активний. Тому нічого немає дивного в тому, що тогочасна Церква зібрала канон і сама історія його легітимізувала.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення ShMariam » 13 березня 2016, 23:02

Остін писав:
о.Олег писав::) і "носії дарів Святого Духу", перевелись? І, ще - Ви знаєте, поцікавлюся, які ще, окрім увійшовших у Канон, писання, були популярними "серед самих християнських громад"?
З повагою, о.Олег

Під дарами Духа Святого я маю на увазі ті чудодійні можливості, які були даровані християнам 1 століття. Для проповідування Євангелії Господь був з учнями через ознаки, які їх супроводжували. Серед цих дарів дув дар знань або дар розрізняти духів. Сумніваюсь, що це все є в якійсь з церков. Хоча деякі й стверджують це, але то пусте. І серед православних, і серед протестантів такі твердження є. Не знаю, може і серед католиків таке існує.
Вам сюди: viewtopic.php?f=19&t=956 Скажу лише, що сама не сприймала всерйоз, поки не зустрілася з львівськими харизматами-католиками. Враження - люди з живою вірою, сприяють наверненню і духовному оновленню багатьох людей, надприродні здібності дійсно є, надіюся - від Бога. Точніше нічого сказати не можу.

Остін писав:Але ж тоді це буде означати, що Господь присутній в КОЖНІЙ з тих церков. Але ніхто з тим не погодиться.
:shock: Присутній там, де "Двоє або троє.." і принаймні нема серйозних догматичних викривлень (тобто вірять у справжнього Бога). Відкидають Бога там, де є гріх, єресі в т. ч. Щодо православних, то ж ми, католики, віримо, що в них Ісус присутній навіть Тілом, не те що Духом.


Остін писав:Я вважаю, що на тому етапі, коли канон Нового Заповіту формувався, Церква ще не була настільки далекою від вчень Христа. Тоді Дух все ще був активний. Тому нічого немає дивного в тому, що тогочасна Церква зібрала канон і сама історія його легітимізувала.

Так і не відходила Церква від вчення Христа, бо це би значило, що пекельні ворота її подолали, або що Христос обманював, коли казав, що Він з нами до кінця віку. Але про Церкву тут: viewtopic.php?f=9&t=3092
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Аватар користувача
о.Олег
Адміністратор
Адміністратор
Повідомлень: 9707
З нами з: 29 вересня 2009, 12:53
Звідки: м.Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення о.Олег » 14 березня 2016, 07:13

Остін писав:
о.Олег писав::) і "носії дарів Святого Духу", перевелись? І, ще - Ви знаєте, поцікавлюся, які ще, окрім увійшовших у Канон, писання, були популярними "серед самих християнських громад"?
З повагою, о.Олег

Під дарами Духа Святого я маю на увазі ті чудодійні можливості, які були даровані християнам 1 століття. Для проповідування Євангелії Господь був з учнями через ознаки, які їх супроводжували. Серед цих дарів дув дар знань або дар розрізняти духів. Сумніваюсь, що це все є в якійсь з церков. Хоча деякі й стверджують це, але то пусте. І серед православних, і серед протестантів такі твердження є. Не знаю, може і серед католиків таке існує. Але ж тоді це буде означати, що Господь присутній в КОЖНІЙ з тих церков. Але ніхто з тим не погодиться.

бачите... Ви прийшли на Форум Католицької Церкви і.. фактично... повторили мою-католика віру, лише от кажете, що з "з цим ніхто не погодиться" :D Ще й як погодиться. Так і вірую :Rose:

Остін писав:Щодо популярних книг. Так, знаю, послання Климента користувалося популярністю. Але ж Дух чомусь вирішив не включати її.

ага - взяв отак Дух і вирішив? І в ефіопів послання Климента в Новому Завіті :) себе прекрасно почувають. Хоча популярними в народі було писань багацько - повзнавайте, якщо цікаво.

Остін писав:Я вважаю, що на тому етапі, коли канон Нового Заповіту формувався, Церква ще не була настільки далекою від вчень Христа. Тоді Дух все ще був активний. Тому нічого немає дивного в тому, що тогочасна Церква зібрала канон і сама історія його легітимізувала.

взяла історія, та і легалізувала :) і тоді був активний :D Цікаво - це Ви, вважаєте, від себе пишете, чи віруєте, що у Вашому особистому випадку Дух таки активний?
насмішили Ви мене на початок Посту, перепрошую, якщо не бачите логіки самозаперечення Вами написаного: Вас, фактично, і немає чому писати, раз Дух діяв колись-там. Чи Ви заявляєте, що є "носієм дарів Святого Духа"? Ну... тоді "не перевелись на Русі богатирі" - Ви тоді персональне спростування всіх своїх тез: Діє Дух, активний по сьогодні і не перестане бути активним до кінця світу (Вірую) :oops:
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Остін
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 23 січня 2015, 19:15

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Остін » 14 березня 2016, 13:03

Ми, мабуть, не дуже один одного зрозуміли.
По-перше. Я вірю в дію Святого Духа зараз. Але зараз ніхто не вздоровлює так, як це робили учні Христові в 1 стол., ніхто не воскрешає, як це колись було. Щодо "чудес"... Харизмати-п`ятидесятники також стверджують про говоріння мовами, про зцілення... Але вони ж доктринально та порядками відрізняються від історичних церков. Як же тоді зрозуміти мені, в яку церкву йти? В Господній прихід буде багато тих, хто буде стверджувати, що творив чудеса Іменем Христа. Та Він таких відкине. Так що ж тоді повинно бути мірилом для людини, що є Господня воля і як її виконувати?

По-друге, я вірю, що Господь завжди з вірними. А вірні можуть бути будь-де, у будь-якій церкві. Я же до того, як пішов від Свідків, позбавився того, що Бог схвалює віруючих лише якоїсь однієї конфксії.

Може наше непорозуміння - це причина того, що я не так багато знаю про греко-католицьку церкву та її традиції. Напевно, на цьому форумі мені дещо в цьому допоможуть.
Востаннє редагувалось 14 березня 2016, 15:10 користувачем Остін, всього редагувалось 1 раз.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення ShMariam » 14 березня 2016, 19:08

По-перше. Я вірю в дію Святого Духа зараз. Але зараз ніхто не вздоровлює так, як це робили учні Христові в 1 стол., ніхто не воскрешає, як це колись було. Щодо "чудес"... Харизмати-п`ятидесятники також стверджують про говоріння мовами, про зцілення... Але вони ж доктринально та порядками відрізняються від історичних церков. Як же тоді зрозуміти мені, в яку церкву йти? В Господній прихід буде багато тих, хто буде стверджувати, що творив чудеса Іменем Христа. Та Він таких відкине. Так що ж тоді повинно бути мірилом для людини, що є Господня воля і як її виконувати?
Щодо п'ятидесятників, то нічого не можу сказати - два мої знайомі харизмати-католики відгукувалися протилежно щодо автентичності їх харизм. :pardon: Загалом Католицька Церква приймає харизматичний рух (навіть Папа Іван Павло ІІ був харизматом і останні Папи дуже позитивно ставляться до цього руху), однак чи має кожен харизмат харизму від Бога, чи це щось інше? :wink: У випадку наприродного об'явлення Церква дуже ретельно вивчає ситуацію, а тут...особисто в мене складається враження, що ні (якщо в групі хто-зна скільки людей, а таких груп багато, то чи будуть організовувати комісію для вивчення кожної особи? :) )

Розумію все так: харизми - це незаслужені дари, тобто харизмат - не обов'язково святий, не досяг хто-зна якого рівня досконалості. Але чудеса дійсно є (стикалася - знаю). Святий Дух діє до тієї міри, як Йому дозволяють діяти. Бо діє далеко не лише в харизмах, у Таїнствах напр. - але це невидимо, як і в багатьох інших випадках. Якщо людина не дозволяє діяти Духові там, де Він має діяти (гріхами, зокрема в контексті теми, певними єресями, схизмами - особливо якщо йде переривання апостольського спадкоємства), то не значить, що Він не буде в тій Церкві чи спільноті діяти взагалі. Так це розумію. :pardon:
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Wolodymyr
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 295
З нами з: 20 серпня 2015, 20:30

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Wolodymyr » 14 березня 2016, 19:18

Більше того, Він може навіть діяти не в християнській спільноті, але це не значить що вчення тої спільноти правильне.

Крім того може і інший дух маскувати свої діяння.

Остін
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 23 січня 2015, 19:15

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Остін » 14 березня 2016, 20:43

Wolodymyr писав:Більше того, Він може навіть діяти не в християнській спільноті, але це не значить що вчення тої спільноти правильне.

Крім того може і інший дух маскувати свої діяння.

Ось і я про те.
В першому столітті християни такі чудеса робили, що жоден тогочасний "кудєснік" не міг протиставити їм нічого. Зараз же одні і ті ж "чудеса" можуть робити віруючі дуже протилежних конфесій, навіть нехристиянських релігій. Тому, які б хто зараз чуда не показував, вони ніщо в порівнянні з тим, що показував Дух в 1 стол. Тоді Дух діяв активно в відкритий спосіб, дуже явно, що навіть противники не могли нічого сказати. Лише брехати. Саме в той час, такої потужної дії Святого Духа і був сформований канон НЗ.

Після того, як НЗ став частиною Святого Письма, богонадхненого, як і СЗ, то джерелом керівництва стало саме воно. Так як і за часів фарисеїв: якіб корисні з погляду на благочестя не були релігійні юдейські передання, але вони не біли одним цілим. Писання - Писанням, а передання - переданням. Одне з другим не змішувалося. У своєму служінні Христос цитував, навчаючи, виключно Святе Письмо. І саме до нього Він апелював. Павло, проповідуючи Евангелію, спирався виключно на Закон Мойсея, Пророків та Писання, на Танах. То, чому у нас, сучасних християн, має бути інакше?

Wolodymyr
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 295
З нами з: 20 серпня 2015, 20:30

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Wolodymyr » 14 березня 2016, 21:13

Ви вчили математику в школі? Спочатку вам говорять що є цифри. Ви вивчаєте табличку множення і здається все, уже все вивчили, можете до міліона рахувати. Потім звідкісь появляються дроби, натуральні, десяткові... Потім вилазять відємні числа. Не все вроді би все вивчили. Можем рахувати від мінус нескінченості, до плюс нескінченості, більше вчити нема що. Але ні, звідкісь вилазять ірраціональні числа, де можна брати корені з відємних чисел чи всякі границі де можна ділити на 0. А ще існують інші системи числення де взагалі свої правила, які не завжди співпадають з тим що ви вчили в першому класі. То де спинитись? На лічбі пальців на руках?

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення ShMariam » 14 березня 2016, 21:51

Мабуть треба відрізняти Передання від різного роду передань, як і відрізнізняємо канонічні книги Біблії від неканонічних. Передання - це те, що "скріплює" ті книги Біблії в одне ціле. Біблія - вершина, найважливіша частина Передання.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Остін
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 23 січня 2015, 19:15

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Остін » 15 березня 2016, 12:40

Wolodymyr писав:Ви вчили математику в школі? Спочатку вам говорять що є цифри. Ви вивчаєте табличку множення і здається все, уже все вивчили, можете до міліона рахувати. Потім звідкісь появляються дроби, натуральні, десяткові... Потім вилазять відємні числа. Не все вроді би все вивчили. Можем рахувати від мінус нескінченості, до плюс нескінченості, більше вчити нема що. Але ні, звідкісь вилазять ірраціональні числа, де можна брати корені з відємних чисел чи всякі границі де можна ділити на 0. А ще існують інші системи числення де взагалі свої правила, які не завжди співпадають з тим що ви вчили в першому класі. То де спинитись? На лічбі пальців на руках?

Якщо я правильно зрозумів приклад, все, що було написано після написання книг НЗ, але не ввійшло в НЗ, це щось на зразок розвитку.
Тобто писання апостолів Христа - то дитяче (лічба пальців), а багато написаних книг наверненими в християнство шанувальників грецької філософії - то логарифми та корені.

Якщо приклад ніс саме таку думку, не погоджусь. Сказано, що Церква закладена на апостолах, наріжним же каменем є Христос, головним. Це основа. Все інше не повинне суперечити основі чи якимсь чином відміняти її.

Wolodymyr
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 295
З нами з: 20 серпня 2015, 20:30

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Wolodymyr » 15 березня 2016, 16:25

цифри, то природній закон. Святий - це відмінний від інших. Ноєві щоб бути праведником достаньо було бути кращим від того світу в якому він жив. Скільки праведних вчинків в сучасному розумінні ви можете назвати в Якова?
Логарифми в математиці жодним чином не заперечують логіку цілих чисел першого класу.
Коли ми кажемо не лізь до резетки малій дитині бо там злий дядько ток, який тебе сильно вдарить і буде боліти, то це не означає, що те саме ми будемо казати електрику з дипломом який прийшов ремонтувати щось в наш дім.
То яке вчення не правильне, що ток вбиває чи що ток не вбиває?

Остін
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 23 січня 2015, 19:15

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Остін » 15 березня 2016, 17:25

Wolodymyr, я так би був вам вдячний, якщо б ви не говорили загадками...

Бог дійчно розмовляв з людьми, як з малими в часи Старого Заповіту. Павло в посланні до Галатів писав, що Закон був вихователем до приходу віри. Тепер же, з приходом віри ми не малі діти, нам не потрібен вихователь. Закон виконав свою благородну ціль. Він вказував на людську гріховніть та потребу у викупі. Христос прийшов та виконав очікуване.

Зараз так склалося, що церкви стають, так би мовити. посередника між Богом та людьми. Люди відчувають свою залежність від якихось діл. Поки не знаю як у католиків, але у православ`ї дуже важливим є якась церковна атрибутика. Молитви, як вірші, по пам`яті, свічки, освячення їжі на свята та інше. Причитати НЗ, богонадхнене письмо, - і нічого подібного там немає. Чому в уривках про життя перших християн в НЗ нічого не сказано про ту атрибутику. Послання до Римлян показую важливість віри в Христа, що оправдує віруючого. Послання Якова нагадує, що не треба впадати в крайність, забуваючи, що віра має свій вияв у ділах віри. Інакше то не віра, а гра у віруючого. Євангеліє не торкнулося серця такого віруючого, якщо він не живе згідно із своєю вірою. Це є важливим. І воно є в Святому Письмі. Невже цього недостатньо для благочестя?

Wolodymyr
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 295
З нами з: 20 серпня 2015, 20:30

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Wolodymyr » 15 березня 2016, 17:57

Для благочестя нічого не достатньо з людського боку. Без Божої благодаті людина сама не здатна прийти до Бога. Якщо ви відчуваєте, що маєте благодать творити діла милосердя, то творіть, а не шукайте скалки в чужому оці.

Я не можу не говорити загадками. Завжди пробую шукати простіші аналогії в складних справах.
Єдине, що хочу вам сказти стосовно церкви. Те що ви можете досягнути Божої благодаті в певний момент вашого життя поза церквою, не значить що якщо зовнішні умови зміняться чи зміниться ваш внутрішній стан, то ви здатні будете самостійно втриматись у вірі. Те що ви не знаєте і не чуєте про харизми у людей, не значить, що їх нема. Але як на мене Господь посилав достатньо пророків і чудес, щоб в нього повірити. Але люди всеодно кричали "Розіпни". Якщо ви дійсно буде йти до Господа, то будете бачити ці чудеса кожен день.
Прийдіть в неділю на літургію і побачите чудо перетворення хліба і вина на тіло і кров. І це дійснять люди, які в принципі не достойні такої жертви за своєю природою.

От такі бунти протів церкви як структури може і виглядали як якесь духовне піднесення в першому поколінні, але як результат приводили до того що діти не мали взагалі будь-яких моральних авторитетів і занепадали в вірі повністю.

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення ShMariam » 15 березня 2016, 19:47

Остін писав:Зараз так склалося, що церкви стають, так би мовити. посередника між Богом та людьми.

А як щодо "Ви ж - Христове тіло..." і далі по тексту (І Кор, 12, 27)? Церква - це не священики з монахами, це і я також :) , це всі члени Церкви, тому про посередництво говорити трошки некоректно...

Остін писав:Люди відчувають свою залежність від якихось діл. Поки не знаю як у католиків, але у православ`ї дуже важливим є якась церковна атрибутика. Молитви, як вірші, по пам`яті, свічки, освячення їжі на свята та інше. Причитати НЗ, богонадхнене письмо, - і нічого подібного там немає. Чому в уривках про життя перших християн в НЗ нічого не сказано про ту атрибутику. Послання до Римлян показую важливість віри в Христа, що оправдує віруючого. Послання Якова нагадує, що не треба впадати в крайність, забуваючи, що віра має свій вияв у ділах віри. Інакше то не віра, а гра у віруючого. Євангеліє не торкнулося серця такого віруючого, якщо він не живе згідно із своєю вірою. Це є важливим. І воно є в Святому Письмі. Невже цього недостатньо для благочестя?

Різного роду атрибутика - обряд (традиція) має свою символіку і власне є вираженням богослов'я. На початку традицій не було, бо тоді це тільки формувалося. І напр. в Католицькій Церкві існують Церкви різних обрядів, а кожен з цих обрядів виражає власну школу бологослов'я (і так, в КЦ все це поєднується :) ). При чому, в окремих Церквах на деякі речі навіть дивляться протилежно і тут не справа хто помиляється і чи помиляється - просто в таких речах дискусія не має сенсу, бо це не так важливо. Дещо прийшло з вірувань народів- напр. в Японії особливо моляться за померлих, бо в них споконвіку був культ предків. У нас читання уривків зі Біблії, а особливо, з Євангелій, завжди є ключовим моментом кожного богослужіння (залежно від календаря, чи від нагоди). Особливо подобаються відповідні пророцтва зі СЗ перед відповідними святами :) . Правда, якщо людина вдома не відкриває Біблію (а ніхто не заставить), то вона може навіть деколи не зрозуміти, що той чи інший виголос, чи молитва на богослужінні є насправді цитатою з такої-то книги Старого чи Нового Завіту. :roll:

Звичайно, легко прочитати якусь-там канонічну молитву, відбути піст, але в душі залишитися лицеміром. Але як показує досвід (трохи гуляю нетом, читаю дописи), така людина часто буде прагнути до Бога (бо чим більше людина жертвує для когось, тим більше любить) і/або виховає в собі лицемірство. :roll:

Бути фарисеєм у християнстві дуже легко (зважаючи на крайню "незалежність", яку має кожен християнин в питаннях віри - ніхто не проконтролює, якщо я не дозволю, і заповідь "Не суди", яку, однак, застосовують не до себе, а до ближнього). І фарисеєм можна бути в будь-якій Церкві чи спільноті: можна зациклитися на естетиці (чи то у латинян, чи у східних Церквах, але не вміти молитися серцем), на вірі яко "знаннях" (вивчити і Біблію, і все-все, але не жити за нею), можна навіть зациклитися на волонтерській діяльності, але при тому не віддати своє серце Богові і т.д. Як там у Льюїса:
Самое плохое в том круге, где вращается твой подопечный, то, что они только христиане. Разумеется, у всех у них есть и индивидуальные интересы, однако связывает их вера. Мы же, если люди становятся верующими, хотим держать их в том состоянии, которое я называю "христианство и...". Ты понимаешь? Христианство и кризис, христианство и новая психология, христианство и новое общество, христианство и исцеление верой, христианство и вегетарианство, христианство и реформа орфографии. Если уж приспичило быть христианами, пусть будут христианами с оговоркой. Пусть для них заменой самой веры будет какая-нибудь мода с христианской окраской.
http://psylib.ukrweb.net/books/lewis01/txt25.htm
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Остін
гість
гість
Повідомлень: 9
З нами з: 23 січня 2015, 19:15

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Остін » 16 березня 2016, 08:52

ShMariam писав:
Остін писав:Зараз так склалося, що церкви стають, так би мовити. посередника між Богом та людьми.

А як щодо "Ви ж - Христове тіло..." і далі по тексту (І Кор, 12, 27)? Церква - це не священики з монахами, це і я також :) , це всі члени Церкви, тому про посередництво говорити трошки некоректно...

Я повністю з вами згоден. Церква - це Христове тіло. Так. І це повинні розуміти віряни. Це де-юре. А ось де-факто люди не навчені Писанню, вченню Христа. Роль керівників у церкві добре прописана Павлом у Еф. розділ 4
11 І він сам настановив одних апостолами, інших - пророками, ще інших - євангелистами і пастирями, і вчителями,
12 для вдосконалення святих на діло служби, на будування Христового тіла,
13 аж поки ми всі не дійдемо до єдности в вірі й до повного спізнання Божого Сина, до звершености мужа, до міри повного зросту повноти Христа.
14 Тоді ми не будемо більше малолітками, яких кидають хвилі і яких обносить усякий вітер науки, зводячи на манівці людською хитрістю й обманом.
15 Але будемо жити по правді та в любові, в усьому зростаючи в того, хто є головою - у Христа.

Пастирі в церкві потрібні, щоб допомагати братам та сестрам бути духовно зрілими, які зможуть встояти в вірі перед брехливими вченнями, які хтось буде розповсюджувати.

Чи багато таких вірян у церкві?

Wolodymyr
активний учасник
активний учасник
Повідомлень: 295
З нами з: 20 серпня 2015, 20:30

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення Wolodymyr » 16 березня 2016, 15:00

а як багато вірян готові виділити принаймі ще півгодини свого часу, щоб послухати трохи довшу проповідь? Та більша частина в містах, ходить до тої церкви де проповіді коротші. Вже не кажучи, щоб прийти на якусь лишню вечірню чи реколекції послухати. От тих що приходять, тих вчать. А тих що "не мають часу", то що трактором до церкви тягнути?

Аватар користувача
ShMariam
Модератор
Модератор
Повідомлень: 4653
З нами з: 06 грудня 2008, 14:08
Звідки: Львів

Re: Біблія - Святе Передання

Повідомлення ShMariam » 16 березня 2016, 19:36

Катехизація дітей в нас обов'язкова (то святе :) ), бо перед св. Причастям. Також у нас обов'язковими є відповідні передшлюбні курси, на яких (з того, що я підслухала :) ) теж є загальна катехизація (а хто не має часу їх слухати, то беруть Шлюб у православних). А як щодо інших людей? Різні курси (напр. в нас в парафії постійно є катехизація і дітей різного віку, і дорослих, і прекрасні біблійні курси) вимагають залучення не одного священика, що можливо у великих міських парафіях, але важко, коли один священик розривається на 2 - 3 села. На реколекції (і на курси) найчастіше приходять "всі ті самі", а основна маса що? Дійсно, на шнурку до церкви не затягнеш. До речі, цікавий спосіб катехизації діяв якийсь час в нашій парафії: проводити лекції в перерві між 2 найбільшими Літургіями.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281


Повернутись до “Святе Письмо”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей