Алкоголь. Роль і місце у людському житті.

Прощі, відпусти, милостиня, піст, сімейне життя, питання етики та моралі... Усе, що стосується повсякденного життя кожного християнина

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Чи Ви підтримуєте повну відмову від вживання алкоголю?

Так
15
43%
Можна вживати в невеликих кількостях (при споживанні їжі для травлення тощо). Це не приносить шкоди
3
9%
Можна вживати з нагоди святкування певної події, але в цілому варто відмовитись
6
17%
Можна вживати рідко з ногоди святкування певної події, загалом вважаючи, що це не шкодить, а сприяє спілкуванню, веселить тощо.
5
14%
Ні
6
17%

Всього голосів: 35

ShMariam
Модератор
Модератор

Re: Алкоголь. Роль і місце у людському житті.

Повідомлення ShMariam » 16 липня 2011, 22:14

Головне не запрошувати на весілля алкоголіків. Але чи це можливо, коли такі є серед найближчої родини? Вже не кажу про села, де на весілля приходять всі, кому не лінь.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 16 липня 2011, 22:34

ShMariam писав:
ShMariam писав:
andrey s. писав:
:) :) ,п.Маряна,а в сімї хто буде головним??? Думка чоловіка буде братись до уваги?? :) (я без докору,просто щоб підняти настрій :) )

................................................................................

То не в тему :)

А, це Ви в контексті того, що я зроблю по-своєму, не зважаючи на думку чоловіка й інших? :) Не знаю, не знаю, чи вдалося би всіх переперти. Хіба би з підтримкою чоловіка. (Якого нема і все це тільки теоретично планується :oops: ).

Правильно,з чоловіком потрібно бути одної думки,і тоді все перепрете. :roll: (тільки не закидайте мене камінням :) .Я кажу не про 100% прийняття думки чоловіка,а про спільну думку.Тобто,чоловік і жінка= едина думка.І хочаб стреміти до цього,і всі незгоди вирішувати приватно,без сторонніх добродіїв)
(зазвичай чоловік,це корисна річ.В господарстві згодиться... :D ,жартую)
Хай Бог поможе з добрим вибором другої половинки. :Rose:(це серйозно :oops: )
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 липня 2011, 05:42

ShMariam писав:... алкоголіків... села, де на весілля приходять всі, кому не лінь.

не буде алкоголю - полінуються прийти :Rose:
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 17 липня 2011, 06:56

andrey s. писав:І коли акцентувати дитині на Бозі,то це набагато краще,ніж акцентувати на "алкоголь це зло",чи не пий,щоб бути досконалішим за інших.(він не пє,але до тих хто деколи вживає,дивиться зверхньо.І як,це Любе Господу???)

Та ніхто і не каже, що треба не пити,щоб бути кращим, це прояв гордині.
Правильно, треба акцентувати на Бозі. Але чи всі це роблять? Ви робите, ще хтось робить. Тут мова йде в загальному про людей. Алкоголь – це найлегший спосіб, задурманивши мозок, відчути щастя, коли проблеми відходять, коли стає “легше”. Чим менше людина віруюча, тим більший шанс того, що при “культурному” вживанні спиртного за наявності сильного стресу чи зламу в житті вона звернеться до пляшки, на жаль, а не до Бога... А віру розвивати не так то і просто.
Цей форум читають різні люди і не всі мають сильну віру і міцну волю та так звану “культуру споживання” і можливо вони задумаються над роллю спиртного в їх житті.

о.Олег писав:проголосував за повну відмову від алкоголю - майже 9 років, як відмовився. Не фанат і не нав'язую іншим (як і розумію, що така категоричність може бути хворобливою), просто... надто часто звертаються до мене грішного люди, що в тій чи іншій мірі потерпають від алкогольної залежності (своєї чи ближніх) і... вирішив у такий ось спосіб звертати увагу пов'язаної зі мною частини суспільства на той факт, що можна бути веселим, співати, веселитися, розмовляти на різні-різні теми ... (хто мене знає - часто вважають мене "душою компанії") без алкоголю

чому б людям не взяти приклад із отця?

Ніхто з нас не знає, хто попадеться йому на життєвому шляху і як ми, наш стиль життя вплине на них, можливо комусь буде на той момент погано і він прагнутиме вирішити проблеми за допомогою спиртного... а ми зможемо йому донести, що це непотрібно, що потрібно молитись, що без Господа ніякі проблеми не вирішаться самі собою. Чи буде правда в наших словах і чи сприйме їх та людина, якщо ми самі вживаємо і водночас кажемо – не пий...
Це потрібно не для гордості за себе чи для нехтування іншими, це потрібно для людей.
Коли св.Франциск думав про єдине джерело всього живого,
його ще більше,ніж завжди,сповнювало благочестя,і він називав всіх тварей Божих,
навіть самих малих,братами і сестрами,бо знав — їх створив Той же,Хто створив і його самого.
(св.Бонавентура)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 липня 2011, 12:17

Володимир85 писав:...чому б людям не взяти приклад із отця?..

бо отець - баптист? :D
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 17 липня 2011, 12:27

о.Олег писав:бо отець - баптист? :D

:D

бо отець дає добрий приклад і 9 років його життя без спиртного мене особисто надихає :good:
його ще більше,ніж завжди,сповнювало благочестя,і він називав всіх тварей Божих,
навіть самих малих,братами і сестрами,бо знав — їх створив Той же,Хто створив і його самого.
(св.Бонавентура)

luksander
старець
старець

Повідомлення luksander » 17 липня 2011, 14:18

Що в тверезого на умі, те в п’яного на язиці (нар.прик.). Саме тому багато хто і не п’є :)
«Тверезість» ніяк не є відповідником «добра», - боюсь, саме тверезі зробили і зроблять більшість зла на Землі :(
В Радянському Союзі під час компанії боротьби з алкоголізмом не тільки сади і виноградники знищили, ще значно (на порядки?) зросла кількість наркотично залежних

На 99% погоджуюсь з Омаром Хайямом:

«Запрет вина - закон, считающийся с тем,
Кем пьется, и когда, и много ли, и с кем.
Когда соблюдены все эти оговорки,
Пить - признак мудрости, а не порок совсем.»

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 17 липня 2011, 17:47

luksander писав:Що в тверезого на умі, те в п’яного на язиці (нар.прик.). Саме тому багато хто і не п’є :)
«Тверезість» ніяк не є відповідником «добра», - боюсь, саме тверезі зробили і зроблять більшість зла на Землі :(
В Радянському Союзі під час компанії боротьби з алкоголізмом не тільки сади і виноградники знищили, ще значно (на порядки?) зросла кількість наркотично залежних

На 99% погоджуюсь з Омаром Хайямом:

«Запрет вина - закон, считающийся с тем,
Кем пьется, и когда, и много ли, и с кем.
Когда соблюдены все эти оговорки,
Пить - признак мудрости, а не порок совсем.»

Дуже дроечно Ви подали тут Хаяма.Справді,Хаям може....так добре це втиснув в "четверостишье".
Взагалі,з дитинства лишились позитивні враження від Хаяма.

І солідаризуюсь з тим фактом,що багато біди наробили ті,хто "тверезі". :oops: (прошу всіх не зрозуміти,що вони у всьому винні :D ,ато...)
Проблеми з надмірним вживанням,нажаль у нашому мінталитеті.Але мене радує,що це не є тим,що приведе до "капеца :D ".
Зруйновані життя із-за алкоголю є,і нажаль будуть(у світовому маштабі :) ,та і навіть у державному).Але деталізувати це,в цій темі,я просто не бачу змісту.(та і я не фахівець в цьому.І поважаю Тих, хто не пє взагалі.)
Тобто як вже писав,проблема не в алкоголі,а в людині.(доречний приклад в темі про "білочок".Зробили проблему з алкоголю(по свому нерозумінні),не бачили як її вирішити(бо легко комусь сказати,а зробити щось,чи допомогти в цьому тій людині,...,а людина пє далі.),й пішли шукати її вирішення.Добре,є результат.Не пє.Але чи є розуміння,якою ціною???.)

П.Володимер,я бачу,що Ви культурна і вихована людина.Мені приємно читати Ваші дописи,і якщо мої дописи(думки),якось викликають у Вас нерозуміння,то пробачте.Я ні секунди не сумніваюсь у Ваших добрих намірах,і власне дописую тому,що тільки формую свою думку з цього приводу.
Це форум,і ми спілкуємся.
Маю запитання,відповідь на яке,дуже допоможе кращому порозумінню.
Ви мали колись проблеми з надмірним вживанням алкоголю??? І як до Вас прийшла думка,що його вживати(для Вас) є не бажанно.??
Я не задаю ці питання в П.П.,тому наперед прошу вибачення,якщо задав не коректне запитання.
Дякую...

Georgij
старець
старець

Повідомлення Georgij » 17 липня 2011, 19:07

Мені здається, з алкголем набагато важче "розлучитися",хоча наркотики-інша царина "нового" зла... Наркотики-автоматично дорівнює злочин. Алкоголь ні, він- всюди, в любих варіаціях і легкодоступний.... Це гадюка, яка знаходиться осторонь, але в більшості кожного колись в якийсь спосіб та й кусала :( Я особисто був покусаний :( , деколи сильно.... :oops:
Гнітять мене гріхи, але вони не здолають Божого милосердя до мене.

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 17 липня 2011, 20:13

andrey s. писав:П.Володимер,я бачу,що Ви культурна і вихована людина.Мені приємно читати Ваші дописи,і якщо мої дописи(думки),якось викликають у Вас нерозуміння,то пробачте.Я ні секунди не сумніваюсь у Ваших добрих намірах,і власне дописую тому,що тільки формую свою думку з цього приводу.
Це форум,і ми спілкуємся.
Маю запитання,відповідь на яке,дуже допоможе кращому порозумінню.
Ви мали колись проблеми з надмірним вживанням алкоголю??? І як до Вас прийшла думка,що його вживати(для Вас) є не бажанно.??
Я не задаю ці питання в П.П.,тому наперед прошу вибачення,якщо задав не коректне запитання.
Дякую...

Дякую Вам за таку думку про мене, це взаємно по відношенню до Вас. Насправді я тільки вчусь таким бути :) Пишете завжди багатогранно і не намагаючись пересилити когось. Поважаю таку якість.
Ніякої образи не маю і залюбки відповім на Ваше питання.
Проблем із алкоголем не мав. Вживав як всі, не часто, з нагоди днів народжень і т.д., бувало, перебирав :P
Та знаю достатню кількість оточуючих, в кого виникли проблеми із надмірним вживання алкоголю, зовсім того не бажаючи, вживаючи помірно. Але прийшли проблеми в життя і пляшка, на жаль, стала “виходом” і водночас “входом” у інші проблеми (алкоголізм). Також є випадки наочні серед родичів :( І не зі слухів знаю, які наслідки бувають...
В силу різних обставин виникло бажання більше уваги приділяти розвитку духовності і паралельно досліджував питання відносно життя (алкоголь, вегетаріанство тощо). Знаю людей, які не вживають алкоголю, розмовляв з ними про це, слухав їх, отримав від них натхнення, за що безмежно вдячний.
За півроку до 25-ліття вирішив зробити собі подарунок і відмовитись від алкоголю. В мене відпала в ньому потреба, перестав цікавити стан сп’яніння (не важливо, сильного чи легкого).
Оскільки з людьми намагаюсь при нагоді порушувати такі теми, то кажучи їм, що не слід вживати, що це може призвести до деградації, що більше уваги слід приділити пошуку щастя у духовних речах, виникав певний дискомфорт, адже сам вживав, і завжди від них міг почути: от ти мені таке говриш, а сам?... Тому це також стало причиною відмови. Вирішив бути чесним перед самим собою, бо получалось, що “що бачив скалку в оці брата свого, а зі свого не витягнув”. Не має значення, що я вживав помірно, бо вживання – це процес, а якщо у обидвох (чи більше) співрозмовників він має місце у житті, то складно донести, що цього робити не слід.
Також турбувало, що алкоголь окупував ключові сфери нашого життя (про які описав при створенні теми). І вирішив зі свого боку наскільки можливо вкласти маленький вклад у боротьбу за тверезе життя і якщо Бог дасть більші можливості у цьому напрямку, намагатимусь їх використати, наскільки стане сил і натхнення
На моє глибоке переконання (можу бути не правий) чим побільше людей перестане вживати алкоголь, це покращить ситуацію в країні. Можливо, це і не дуже вплине на духовність (а можливо і вплине, час би показав), то принаймі буде менше страждань людських...
Не думайте, що я себе хвалю, просто відповідаю на Ваше питання.
(св.Бонавентура)

Georgij
старець
старець

Повідомлення Georgij » 17 липня 2011, 20:20

Володимир85 писав:На моє глибоке переконання (можу бути не правий) чим побільше людей перестане вживати алкоголь, це покращить ситуацію в країні. Можливо, це і не дуже вплине на духовність (а можливо і вплине, час би показав), то принаймі буде менше страждань людських...
Не думайте, що я себе хвалю, просто відповідаю на Ваше питання.

Так, і хотілося б щоб в першу чергу, це були ті, для кого відмова від алкоголю, була б можливістю віднайти самих себе, справжніх, що в ньому загубили себе.

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 17 липня 2011, 20:26

Georgij писав:Так, і хотілося б щоб в першу чергу, це були ті, для кого відмова від алкоголю, була б можливістю віднайти самих себе, справжніх, що в ньому загубили себе.

Так, згідний. Просто на фоні не алкоголіків, вживаючих помірно, їм це зробити важче...
(св.Бонавентура)

Georgij
старець
старець

Повідомлення Georgij » 17 липня 2011, 20:38

Важко переконати людину, що алкоголь це змія, що кусає, особливо коли спосіб відпочинку тісно повязаний з ним і такі "помірники"(але вони дуже різні) жодним чином не вважають алк-ль проблемою.
Я колись собі казав, що ал-ль для мене не проблема, а скоріше спосіб розслабитися. :crazy:, цікаво провести час(поясню, я тоді не був християнином :oops: ) .А найсмішніше- Ніколи не кажи ніколи: бився в груди, що ніколи не знатиму, що таке "запой"... вважав, що я такий сильний, що є понад цим :oops: А одного дня, злапав себе на думці, що я вже "попав", але цей сором подолав слідуючою чаркою

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 17 липня 2011, 21:08

до речі, подумав, що в опитуванні логічно змінити деяку опцію :)
так що тепер можна переголосувати, якщо хтось змінив або змінить свою думку з цього питання :)
(св.Бонавентура)

Georgij
старець
старець

Повідомлення Georgij » 17 липня 2011, 21:36

Може видатися дивним, але голосував відразу Ні, і зараз не змінюю... :)
Якось мав намір постановити для себе хоч на рік в якомусь наміренні відмовитись від алкоголю повністю. Але: виникла думка, а вона потім справдилася, що можуть бути різні обставини і їх годі передбачити, а саме: в мене виникли проблеми зі здоровям, і на той момент мені треба було вживати один лікарсьий настій(корінь сабельника на горілці від поліартриту :( ). І та столова ложка 3 рази в день, а особливо, коли перевтомлений працею і болем, пов`язаним з постійним рухом, ставала деколи розслабляючою. Насправді, тоді мені довелося переаналізовувати і дослуховуватися до свого сумління, але пристрасності не було, я був тут справді вільний- по-моєму в цих питаннях власне і важлива внутрішня свобода. А навіть,якщо скрупульозно, постанова тут би була порушена, хоча настій і лікувальний, а все ж в голову міг вдарити, та й бували спокуси капнути більше :oops: . Але з Божою ласкою можна все вирішити на добре.. :)
Зміна життєвих цінностей теж апостолят, особливо, коли люди ще памятають, який ти був, Але якщо вживається, а краще сказати алк :) -ль присутній на столі, так це тільки в доброму, справді доброму товаристві

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 17 липня 2011, 21:41

Georgij писав: Але якщо вживається, а краще сказати алк :) -ль присутній на столі, так це тільки в доброму, справді доброму товаристві
:good:
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 17 липня 2011, 21:49

Georgij писав:Може видатися дивним, але голосував відразу Ні, і зараз не змінюю... :)

дякую за Вашу відповідь, ціную Вашу щирість і радію з того, що така тема виявилася для людей актуальною :)
Ніколи не слід зарікатися тим, хто каже “я буду вживати” так само і тим, хто каже “я ніколи не буду вживати”.
На все воля Божа і ніхто не знає як складуться обставини і як людина в кризовій ситуації поведе себе.
Думаю, йдучи до Господа певні питання з часом розставляться на свої місця.

Georgij писав:Але якщо вживається, а краще сказати алк -ль присутній на столі, так це тільки в доброму, справді доброму товаристві

вважаю, що в такому товаристві він взагалі і не потрібнен, бо в собі людям нічого не несе, адже їм і так весело, є тепле спілкування, добре на душах і присутня щирість.
(св.Бонавентура)

Georgij
старець
старець

Повідомлення Georgij » 17 липня 2011, 22:50

Ми може трішки повернемось назад,та все ж: з Німеччии, бенедиктинського м-ря привезли чудове вино.Монахи виготовляють вино, туристи чи прочани постійно мають змогу придбати його. Сумніваюсь, що хтось ним би зловживав, чи добивався хмілю.
Якщо прагнеш Господа і відкриваєшся перед ним, і віддаєш Йому свої немочі, він це перетворить на нову, здорову конструкцію вже духовного тіла, а хтось( :evil: ) тільки й чигатиме, щоб нас пожерти. І не питання, чим нас спокусить, в нього ж цілий арсенал щодо нас грішних.... Питання може залишатися все-таки актуальним і багатогранним. :) Все мені можна, та не все корисне, як пише Св. Павло.Також маю досвід і в інших питаннях, можу поділитися..Господь лікує різні недуги..... :Yahoo!: Алилуя!!!

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 18 липня 2011, 06:30

Чи задумувались хтось про “білу гарячку”, а в – народі “білочку”?
В такому стані свідомість деформується і людина бачить чортиків. І що важливо, картини в свідомості з ними бачать всі у цьому стані приблизно однакові.
Алкоголь дає зв’язок із духами, які мають бажання насолоджуватись задоволенням, яке виникає від вживання спиртного і при “білочці” свідомість настільки деформується, що людина бачить їх.
Чому алкоголік не може полишити пити? Тому що ці духи його тримають сильно і не дають цього зробити, це свого роду одержимість.
Вони нашіптують людям: випий трошки, нічого страшного немає в цьому, вино ж таке солодке, ароматне, букет неповторний”...
Вживаючи помірно, звичайно, “білочки” не виникає, але зв’язок із духами встановлюється і триває. Думається, такий зв’язок нікому не потрібен.
(св.Бонавентура)

Georgij
старець
старець

Повідомлення Georgij » 18 липня 2011, 06:59

Володимир85 писав:Вживаючи помірно, звичайно, “білочки” не виникає, але зв’язок із духами встановлюється і триває. Думається, такий зв’язок нікому не потрібен.

Ми і без того навколо "оточені" духамим :shock:

«Нарешті, мої брати, зміцняйтеся Господом та могутністю сили Його! Зодягніться в повну Божу зброю, щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських. Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби». Ефесян 6:10-12

Ми були б напевне були попереджені Господом:-не вживайте на вина весіллях, бо матимете звязок з духами?
А чиї слова"пийте виео, але тільки задля увесеління серця свого"?

Бо якщо говорити тільки про згубну помірність, то це тільки як про АЛКОГОЛІЗМ :)

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 18 липня 2011, 07:35

Georgij писав:Бо якщо говорити тільки про згубну помірність, то це тільки як про АЛКОГОЛІЗМ

Поки одні вживають помірно – другі спиваються, а треті – лежать в могилах. А все починалося з маленького. Сотні тисяч нещасних доль, розвалених сімей, дітей-інвалідів, зачатих в п’яному вигляді...
Алкоголізм – не проблема лише самого алкоголіка, це проблема суспільства. Суспільство – це люди. Як суспільство може допомогти надмірно вживаючим, якщо само в абсолютній більшості вживає помірно? Куди ми котимось? Спортивні події рекламуються виробниками алкогольних напоїв, створюється імідж того, що вживаючи, ти стаєш крутий, повноцінний. Алкоголь у всіх головних сферах життя. Дітячий алкоголізм зростає, бо діти вважають, що можна мало випити, трошки пива, енергетика, винця... Вони таким чином стають “дорослими” для себе, бо дорослі – вживають. Що чекає нас через пару поколінь такого розвитку?
(св.Бонавентура)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 18 липня 2011, 08:04

Володимир85 писав:Чи задумувались хтось про “білу гарячку”, а в – народі “білочку”?
В такому стані свідомість деформується і людина бачить чортиків. І що важливо, картини в свідомості з ними бачать всі у цьому стані приблизно однакові..

тісно співпрацюючи з алкогольно залежними людьми можу ствердити, що насправді об'єднує цих людей те, що вони переживають галюцінації (ми всі, люди, подібні за органічною будовою і саме так на нас впливають наркотичні речовини) - бачать щось, що їх лякає. А от вияви цього "щось" дуже різноманітні і говорити, що всі чи переважна більшість бачать у такому стані щось подібне... гм... не надто правда
Володимир85 писав:Алкоголь дає зв’язок із духами, які мають бажання насолоджуватись задоволенням, яке виникає від вживання спиртного і при “білочці” свідомість настільки деформується, що людина бачить їх...

може бути і так - наркотичне сп'яніння є важливою частиною, наприклад, шаманських практик входження у "транс" який зумовлює "видіння", але як там так і тут говорити про те, що людина у такому стані обов'язково бачить щось справді існуюче нмсд не можна - найчастіше (і це я майже про 100%) це саме галюцінації (від лат. (h)al(l)ucinatio < alucinatio - безсенсовне лепетання, марення, нездійсненні мрії < adluceo = alluceo, alluxi - світити, освітлювати, озоряти) — образ в свідомості людини, що не відповідає зовнішньому збуднику)
Володимир85 писав:Чому алкоголік не може полишити пити? Тому що ці духи його тримають сильно і не дають цього зробити, це свого роду одержимість.
Вони нашіптують людям: випий трошки, нічого страшного немає в цьому, вино ж таке солодке, ароматне, букет неповторний”...

чому, наприклад, онкологічно хвора людина не перестає кричати-вити? "Вєка билі так сєбє - срєдніє" і тоді сказали б, що у всьому винні злі духи, ми ж сьогодні розуміємо, що причиною хвороби і криків злі духи є рідкісно: переважно така людина кричить тому, що її болить. Ми або кожну хворобу пробуймо розуміти у всіх духовнодушевнотілесних вимірах людського життя, або не вирізняймо алкоголізм: людина не може полишити пити тому, що є хімічно залежною або генетично предросположена до цієї хвороби
Володимир85 писав:Вживаючи помірно, звичайно, “білочки” не виникає, але зв’язок із духами встановлюється і триває. Думається, такий зв’язок нікому не потрібен.

в хімічно залежної людини може і виникнути (від алкогольного голоду, наприклад). Про все решта вже писав і являюсь великим противником прирівнювання хворіб до "опанування духами"
перепрошую, що так стисло пишу - мушу бігти
З повагою, о.Олег

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 18 липня 2011, 10:33

Володимир85 писав:знову запитаю, чи ми тільки відповідальні за себе?
коли нас бачать, як ми смакуємо бокалом хорошого вина, інші можуть також захотіти насолодитись і у багатьох пізніше може виникнути алкогольна залежність і наслолджуватись вони можуть вже тоді не вином, а самогонкою невідомої якості(((
Чи ми можемо гарантувати, що діти, побачивши наш процес насолоди бокалом вина і собі не захочуть насолоджуватись? А що вийде із цього насолодження, тільки Богу відомо...

Як я розумію, йдеться не про нас, що можемо себе опанувати, а про ближніх, яких можемо спокусити своєю поведінкою... Тут приходить на думку спокушування непристойним одягом. :oops: Може й не дуже вдале порівняння, але нехай. (Хто хоче про це поговорити, щоб не офтопити, тема про одяг тут). Вважаю, що вдягаюся досить пристойно (не як в тому анектоді :) , але часто не так, як інші) але знаю точно, що є люди, яких я і така спокушаю: люди, схиблені на тому грунті. Чи я маю орієнтуватися на всіх? Тоді треба вдягнути паранджу, а краще взагалі не виходити з хати. %)

Мало того, що з певною долею ймовірності спокушаю чоловіків, згіршую ще й жінок, які побачили на мені гарну спідничку чи блузку і захочуть точно таку саму вкупити, а на них це буде виглядати непристойно (на відміну від мене) і вже я знов причина гріха... %)

Веду до того, що думати треба перш за все за себе і свій гріх, а не вигадувати типу: а якщо хтось побачить як я п'ю, то може сам захоче випити, а як вип'є, то може не зможе зупинитися... Ви не винні в тому, що не зміг зупинитися.

Georgij
старець
старець

Повідомлення Georgij » 18 липня 2011, 11:26

о.Олег писав:

в хімічно залежної людини може і виникнути (від алкогольного голоду, наприклад). Про все решта вже писав і являюсь великим противником прирівнювання хворіб до "опанування духами"
перепрошую, що так стисло пишу - мушу бігти
З повагою, о.Олег

Абстинентний синдром — синдром фізичних і/або психічних розладів, що розвивається у хворих на наркоманію через деякий час після припинення прийому наркотика або зменшення його дози.
на алкоголізм теж таке підходить.

Ще є таке поняття"ложная абстиненция". Наприклад вживається не щодень(системно), тобто кожен 4 день я вживаю, і через якийсь час в такому інтервалі мене "підкручує", депресія і все таке інше, смуток і т.д. Хімічний склад крові (тодішній) змінюється і "вимагає "того графіку. :evil: Правда в наркоманії це "працює" чіткіше, але в обох випадках коло звужується. Насамперед і те і те -хвороба, лиш в окремих випадках це може бути "опанування".
А щодо духів- "Дух лінивства, недбайливості, властолюбя, пустомовства", сюди ж алкоголізму, наркоманії :evil:

«Нарешті, мої брати, зміцняйтеся Господом та могутністю сили Його!"

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 18 липня 2011, 12:36

Georgij писав:Хімічний склад крові (тодішній) змінюється і "вимагає "того графіку. :evil:[/q

Знаю людину, яка визволилась від алкогольної залежності (стаж більше 5 років, 250 г майже щодня) перелякавшись за власне життя, бо повідомили, що може померти по причині хвороби. Піся почутого ні каплі в роті не було. Графік змінився і мук тілесних не було, бачив це наочно. Хімічна теорія не визначальний чинник. Не в хімії справа.
(св.Бонавентура)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 18 липня 2011, 13:58

Володимир85 писав:... Не в хімії справа.

та не думаю, що ми тут (хоч хтось) зводимо проблему цієї хвороби лише до хімії чи, тим більше, не кажемо, що хімія - це непереборна річ. Незаперечним є те, що алкоголь - штучно введена в організм людини хімія, а вже як на неї реагує людина і яким чином може звільнитися - інша річ. В наданому Вами прикладі сильнішим за алкоголізм був страх смерті. Сильнішим може бути і любов (до дитини чи жінки чи матері, наприклад), сильнішою може бути віра в Бога (поклявся перед Богом і не п'є - маю досвід таких людей)...
З повагою, о.Олег

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 18 липня 2011, 14:12

о.Олег писав:Незаперечним є те, що алкоголь - штучно введена в організм людини хімія, а вже як на неї реагує людина і яким чином може звільнитися - інша річ. В наданому Вами прикладі сильнішим за алкоголізм був страх смерті. Сильнішим може бути і любов (до дитини чи жінки чи матері, наприклад), сильнішою може бути віра в Бога (поклявся перед Богом і не п'є - маю досвід таких людей)...

так, згідний, такі чинники впливають найсильніше.
Але людина повинна бути серед таких людей, хто має таку любов, вона повинна отримати від них натхнення, бачачи, як вони люблять Бога, людей, як живуть. А якщо вони бачитимуть що всі по-трошки вживають спиртне і говорять, що не пий, вір в Бога, люби всіх і в цьому шукай щастя, то як їм не пити? Тут невідомо ще, що в їх серці переможе, а якщо не буде навколо алкоголю, їм буде легше зробити вибір на користь любові і Господа.

Тут були різні порівняння, я також дам одне.
Порівняємо алкоголізм із кражею:
Красти – зле. А у нас в суспільсті побутує переконання, що красти треба по-трошки, небагато, рідко. Всі ж крадуть так. І це добре, людина якщо краде таким чином, то отримує задоволення. Їй добре і всім непогано. А може треба перестати красти і почати жити чесно?
(св.Бонавентура)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 18 липня 2011, 14:25

Володимир85 писав:...Порівняємо алкоголізм із кражею...

аналогії... завжди мають певну... гм... натянутість і у данному випадку Вам точно скажуть, що крадіж чи маленька чи велика - гріх, а от з алкоголем все складніше, бо сам по собі він добрий Божий Дар, який потрібно відповідно приміняти у своєму житті. Так - важко алкогольно хворому від того, що те, що для когось норма (вживання для веселості, травлення...) для нього загрожує смертю, але, думаю, утопією, та ще й до того - зовсім безсенсовною (у зв'язку з тим, що алкоголь сам в собі не є злий) є очікувати, що такого подразника колись не буде. Буде. Тому не на всезагальну відмову від алкоголю пропоную кидати свої сили, а на застосування іншої просвітницької аналогії, наприклад: цукор сам по собі добрий, але є люди, яким його не можна вживати (діабет) - алкоголь сам по собі добрий, але є люди, яким його не можна вживати (алкоголізм)
З повагою, о.Олег

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 18 липня 2011, 15:38

Насправді,я дуже погоджуюсь з отцем.
п.Володимер,якось я думав над Вашим порівнянням про алк.і крад.,і поки не можу це осягнути.
А відмову від алкоголю,на підставі С.П.,я не знахожу,і я радий ,що Ви її там не шукаєте.Там є перестороги,но заборони нема.
Я знахожу тільки,про перемогу над гріхом,і це є наша Християнська особливість,якщо завгодно,то обовязок.
А крадіжка,це гріх.Так само,як якесь виправдання,що типу трошки і всі так роблять.
А сам алкоголь гріхом не є.
Гріх походить від людини.От на цьому потрібен акцент.

А решта,коли людина відмовляється від алкоголю,і що це їй дає(можливості),це інше.І з цим я спорити не буду.
Але уточню. :)
Все що ми робим,в досконалості повинне бути на Божу Славу.(і доречі,не обовязково це має афішуватися,ну це так...між іншим)
І нажаль,я не можу сказати,що всі хто відмовився повністю від алкоголю,зробили це саме так(тобто ради Господа нашого).А якщо так,то який плід це дасть ближнім,Богу???
Часто суть зовсім інша???
Що думаєте????
Дякую..

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 18 липня 2011, 15:52

Думаю, що кожен повинен особисто визначити для себе що, для чого і для кого він робить.
І це важливо, можливо важливіше, ніж сам вчинок.
(св.Бонавентура)

Повернутись до “Життя християнина”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 13 гостей