ShMariam писав:Можливо, Ви мене неправильно зрозуміли. Я не проти аскези, більше того, вважаю, що практикувати у тій чи іншій формі її можуть і повинні всі. Тільки треба це робити з розумом, зважати на обставини, бо деякі обмеження для конкретної людини в конкретній ситуації можуть бути неприйнятні аж до гріха.
У мене дивне враження від виразу : Практикувати Аскезу ( хоч і Практикуючий Християнин мені теж дивне, але тут трішки інше ).
Ми звичайно можемо відмовляти собі у чомусь, щось там практикувати , але думаю до самої Аскези це не має відношення.
Що б там людина не робила чи у чому би собі не відмовляла, це все залишиться тільки вправою, практикою. Це все так якщо не буде Стремління, Душевного пориву , Голоду.., пізнати Благодать що від Бога.
Так.. звичайно що від цих вправ, від практикування чи відмовляння у чомусь може бути користь, результати чи видимі вже зараз плоди ( це може засвідчити більшість хто постив, тут і аскетом бути не потрібно ), але якщо нема невтомної спраги пізнати Господа , можна сміло вжити " Покликання " ( а точніш слуху щоб Його почути ) .., то це все не Аскеза і людина та не Аскет.., так.., практикант і тільки, воно люцке . а значить тлінне.
Я не бачу можливим практикувати якусь там.., окрему частину "Аскези ", чи практикувати її якись конкретний час і при цьому вважати себе причетним до цього визначення ( Аскетизм ) , чи просто користати Аскезою для здійснення своїй ілюзій, сплановано і по нотах зусереджуючись на самих здвигах й перемогах себе ( хоча думаю останнє є хорошим початком.., має шанс якщо Бог втрутиться ) .
Тут Благодать Божа потрібна., решта Дух Врозумить. У цьому світі шляхів не так і багато ( і нічого дивного у відреченнях нема.., бо ми майже все зробили поганим, а ящо ще ні... то скоро зробим ), а точніше....., а тому Він Один є Шляхом. Ми є діти світу цього , Він це знає ( знав ) , тому Тіло і Кров нам віддав на Спасіння.
От мені зара сумно від своєї кволості ( коли думаю про Аскезу і розумію реальність стосовно себе ).., але я не буду шукати самозаспокоєння чи виправдання їй, скоріш Спасіння від неї проситиму у Нього, Благодать конче як потрібна.
то що ще скажеш
Дякую.