Аскетизм

Прощі, відпусти, милостиня, піст, сімейне життя, питання етики та моралі... Усе, що стосується повсякденного життя кожного християнина

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Re: Аскетизм

Повідомлення о.Олег » 31 травня 2013, 06:33

ShMariam писав:
о.Олег писав:знову ж: аналогічно до Павлового: "краще всім бути як я...". Тобто не про гріх йдеться.
В списку пристрастей. Але, судячи з того, між якими гріхами (в т. ч. тяжкими) в одному списку є, виглядає так, що вважає це гріхом.

тут все в контексті Павлового "ніщо нехай не володіє мною" (1Кор.6) - те, від чого слід очищатися прямуючи до святості життя, що містить небезпеку
ShMariam писав:
о.Олег писав: Лише, знову ж, прошу розрізнити аскета і мене грішного :)
Це значить, що у Вас інший погляд на ці речі?

це значить, що я, найперше, є інша людина, і також значить, що слова/досвід Божих подвижників універсально стосую до всіх людей саме в значенні "маяка" на дорозі до досконалості, а не в значенні "саме так маєте всі чинити".
Тобто, людині Дано свободу волі і розуму, і вона нмсд має розуміти, що поряд із різністю епох, культурних середовищ, через те, що той чи інший проповідник Благочестя удостоївся бути Вибраним, його слова варта стосувати і до себе особисто, і до світу вцілому.
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 31 травня 2013, 06:43

Святі отці вчать: «Пристрастю називають таку схильність до вчинків, і таку дію, що довгий час криючись у душі, за допомогою звички, переходять в єство її. Людина доводить душу до такого стану добровільно, із охотою, і частим гріховним помислом зігріває і виховує серце – так створюється звичка».

Відповідно до вчення святих отців, пристрасті – це не сторонні сили, що прийшли ззовні, які ми повинні викорінювати, а це ушкоджені енергії душі, що потребують перетворення.

Пристрасть – останній етап у розвитку гріха. При повторенні вона (пристрасть) набирає сили і заволодіває людиною. В аскетичному богослів’ї пристрасть визначається як протиприродне спрямування сил душі.

Святі отці називають вісім головних пристрастей, що, у свою чергу, мають різновидності:

1) Черевоугодництво; 2) Блуд; 3) Сріблолюбство; 4) Гнів; 5) Відчай; 6) Зневіра; 7) Марнослів’я; 8 ) Гордість.

Такі є назви хвороб, що гублять душу людини – вісім пристрастей. Яка з них домінує – це вже залежить від обставин. Цікаво зауважити, що коли одна з пристрастей бере верх, інші відступають, відходять на другий план, хоча і не щезають зовсім. Так грошолюб не піде в будинок розпусти, де зможе віддатися блуду, тому що за це задоволення треба платити. І не буде об’їдатися, томущо їжа теж коштує грошей. Пригадаймо собі популярні літературні образи скнар, що, маючи скрині з золотом, відмовляли собі і своїм близьким у необхідному, обмежували себе в їжі і в одязі. Гроші для них перетворилися в самоціль. І в реальному житті часом спостерігаєш, як людина перестає заробляти гроші, щоб жити , а усе своє життя присвячує придбанню грошей. Блудник же, навпаки, готовий жертвувати грошима і часом заради блуду. А писана красуня, одержима бажанням подобатися, готова всіляко ущемляти себе в їжі, щоб не зіпсувати фігури. А от взяти хоча б гнівливу людину, що, піддаючись пориву гніву, нерідко чинить собі ж на шкоду. Вона позбавляється роботи, дружини (чоловіка), кар’єри, приносить все це в жертву своїй пристрасті. Але поки ні одна з пристрастей не здобула перемоги, то всі разом тісняться в душі людини, віддаляючи її від Бога. Для кожної пристрасті існує гарне прикриття, своєрідна яскрава, колоритна обгортка, що викликає замилування, а то і заздрість у навколишніх. Так, ласун з гордістю називає себе гурманом; блудник говорить про велику і світлу любов, або навпаки, про свою чоловічу гідність (жіночу привабливість); грошолюба шанують як людину, що нажила статок власною працею; у гнівливому бачать людину незалежну або правдолюбця; одержимого сумом вважають відповідальним і серйозним; зневіреного, що тікає з дому – відважним і вірним товаришем; людину марнолюбну вихваляють за завзятість, за те, що він багато чого домігся; а гордість у повсякденних своїх проявах вважається чи не головною чеснотою людини.

Гарні обгортки пристрастям необхідні тому, що людина, будучи від природи доброчесною, так чи інакше тягнеться до добра і краси. Якщо демон – спокусник покаже своїй жертві справжнє обличчя пристрасті, то жертва з жахом відсахнеться від спокуси. Багато хто з нас здригається від огиди, взнавши про різні види сексуальних збочень. Але ми самі – це інша справа, наші дрібні похітливі жадання здаються нам гарними і дуже привабливими. Саме в цьому і криється справжнє підступництво демонів; адже навіть найстаранніший скнара колись був просто ощадливим, а найзапекліший збоченець колись виділявся великою влюбливістю.

митрофорний протоієрей Ігор Хай
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

igormaks
дописувач
дописувач

Повідомлення igormaks » 03 червня 2013, 21:51

о.Олег писав:
Святі отці вчать:......
Святі отці називають вісім головних пристрастей, що, у свою чергу, мають різновидності:

1) Черевоугодництво; 2) Блуд; 3) Сріблолюбство; 4) Гнів; 5) Відчай; 6) Зневіра; 7) Марнослів’я; 8 ) Гордість.

Такі є назви хвороб, що гублять душу людини – вісім пристрастей. Яка з них домінує – це вже залежить від обставин. Цікаво зауважити, що коли одна з пристрастей бере верх, інші відступають, відходять на другий план, хоча і не щезають зовсім. ............
митрофорний протоієрей Ігор Хай

Значить пристрасті урівноважують одна одну , до якогось певного періоду . І це свого роду полегшення . Найважче , на мою думку , коли залишається одна пристрасть.
З повагою Ігор
Помагати Ісусові двигати хрест!

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 03 червня 2013, 22:11

Або підживлюють одна одну - і таке буває (коли впадають в нечистоту від нічогонероблення - лінощів)
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

igormaks
дописувач
дописувач

Повідомлення igormaks » 03 червня 2013, 22:24

ShMariam писав:Або підживлюють одна одну - і таке буває (коли впадають в нечистоту від нічогонероблення - лінощів)

Тут мається на увазі , що до прикладу зневіра , за певних умов розбудить в людині приміром чревоугодництво ?

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 03 червня 2013, 22:35

igormaks писав:
ShMariam писав:Або підживлюють одна одну - і таке буває (коли впадають в нечистоту від нічогонероблення - лінощів)

Тут мається на увазі , що до прикладу зневіра , за певних умов розбудить в людині приміром чревоугодництво ?
Так
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

igormaks
дописувач
дописувач

Повідомлення igormaks » 03 червня 2013, 22:46

ShMariam писав:
igormaks писав:

Так

Згідний , не можна ніколи заспокоюватися на досягнутому . Може тому і потрібна аскеза - відмова від чогось ?

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 03 червня 2013, 22:58

Моя особиста думка - потрібно не просто кидатися в аскезу, а старатися перебороти ту пристрасть, яка є домінуючою (нмсд, в кожної людини є така) всіма можливими способами, навіть якщо при цьому "піднімуть голову" інші пристрасті. При тому (якщо спокуса - не гордість) може підживлюватися гордість, але це, нмд, навіть зручніше (просто її при тому необхідно контролювати).

igormaks
дописувач
дописувач

Повідомлення igormaks » 03 червня 2013, 23:25

Так , не всі пристрасті можна перебороти аскезою - простою відмовою у їжі, косметеці , забавах і т. д.. Деколи для цього потрібно щось більше - відчути любов Творця до свого творіння - людини і відповісти на це. Не хочу повторюватися , але аскеза - відмова від чогось , на мою думку це ще і спосіб усамітнення , для розмови з Богом. Це як би приглушити зовнішні шуми , щоб почути Бога , відчути його любов. Я за аскезу , тільки в більш ширшому розумінні , ніж просте відмовлення собі у чомусь.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 04 червня 2013, 06:21

igormaks писав:Так , не всі пристрасті можна перебороти аскезою - простою відмовою у їжі, косметеці , забавах і т. д.. Деколи для цього потрібно щось більше - відчути любов Творця до свого творіння - людини і відповісти на це. Не хочу повторюватися , але аскеза - відмова від чогось , на мою думку це ще і спосіб усамітнення , для розмови з Богом. Це як би приглушити зовнішні шуми , щоб почути Бога , відчути його любов. Я за аскезу , тільки в більш ширшому розумінні , ніж просте відмовлення собі у чомусь.

:) а... можна назвати Аскезою лише відмовляння собі у чомусь без того, що робиться це Бога ради, Його Любові? Боротьбу із пристрастями заради боротьби із пристрастями? Очищення... заради того, щоб було чисто? Розумію, що люди і того, хто не випиває можуть назвати "аскетом", чи, от, мене грішного - бо худий :) Але ми ж не про людську молву? Чи це просто я не розумію сенсу розмови?
З повагою, о.Олег

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 04 червня 2013, 18:36

о.Олег писав::) а... можна назвати Аскезою лише відмовляння собі у чомусь без того, що робиться це Бога ради, Його Любові?
Так Ви вже вище відповіли на це питання :)
igormaks писав:Так , не всі пристрасті можна перебороти аскезою - простою відмовою у їжі, косметеці , забавах і т. д.. Деколи для цього потрібно щось більше - відчути любов Творця до свого творіння - людини і відповісти на це. Не хочу повторюватися , але аскеза - відмова від чогось , на мою думку це ще і спосіб усамітнення , для розмови з Богом. Це як би приглушити зовнішні шуми , щоб почути Бога , відчути його любов. Я за аскезу , тільки в більш ширшому розумінні , ніж просте відмовлення собі у чомусь.
Ще один маленький момент - аскезу не можна практикувати так, щоб це заважало виконувати свої обов'язки, зокрема, в своєму покликанні. Якщо жінка одружена, то не може заради аскези відмовити чоловікові в інтимному співжитті (хіба - спільне рішення), або виглядати аби-як, без косметики і т. п. (приміром, у мусульман вважається гріхом, коли жінка не старається гарно виглядати перед чоловіком).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 04 червня 2013, 20:36

ShMariam писав:
о.Олег писав::) а... можна назвати Аскезою лише відмовляння собі у чомусь без того, що робиться це Бога ради, Його Любові?
Так Ви вже вище відповіли на це питання :)
Ще один маленький момент - аскезу не можна практикувати так, щоб це заважало виконувати свої обов'язки, зокрема, в своєму покликанні. Якщо жінка одружена, то не може заради аскези відмовити чоловікові в інтимному співжитті (хіба - спільне рішення), або виглядати аби-як, без косметики і т. п. (приміром, у мусульман вважається гріхом, коли жінка не старається гарно виглядати перед чоловіком).

Аскети, мусульмани... "Всьо смешалось в доме..." :(
а відповідати - так, от лише в Аскезу так багато (точніше - як на християнський контекст: неймовірно мало) всього тут повписувано... От і Ви подаєте абсолютно правдиву інформацію про мусульманку з її чоловіком, що ще глибше травмує мою (як я з подивом щойно відкрив) раниму психіку в контексті розмови Аскетизм :D
З повагою, о.Олег

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 04 червня 2013, 21:25

Можливо, Ви мене неправильно зрозуміли. Я не проти аскези, більше того, вважаю, що практикувати у тій чи іншій формі її можуть і повинні всі. Тільки треба це робити з розумом, зважати на обставини, бо деякі обмеження для конкретної людини в конкретній ситуації можуть бути неприйнятні аж до гріха.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 05 червня 2013, 00:41

ShMariam писав:Можливо, Ви мене неправильно зрозуміли. Я не проти аскези, більше того, вважаю, що практикувати у тій чи іншій формі її можуть і повинні всі. Тільки треба це робити з розумом, зважати на обставини, бо деякі обмеження для конкретної людини в конкретній ситуації можуть бути неприйнятні аж до гріха.

У мене дивне враження від виразу : Практикувати Аскезу ( хоч і Практикуючий Християнин мені теж дивне, але тут трішки інше ).
Ми звичайно можемо відмовляти собі у чомусь, щось там практикувати , але думаю до самої Аскези це не має відношення.
Що б там людина не робила чи у чому би собі не відмовляла, це все залишиться тільки вправою, практикою. Це все так якщо не буде Стремління, Душевного пориву , Голоду.., пізнати Благодать що від Бога.
Так.. звичайно що від цих вправ, від практикування чи відмовляння у чомусь може бути користь, результати чи видимі вже зараз плоди ( це може засвідчити більшість хто постив, тут і аскетом бути не потрібно ), але якщо нема невтомної спраги пізнати Господа , можна сміло вжити " Покликання " ( а точніш слуху щоб Його почути ) .., то це все не Аскеза і людина та не Аскет.., так.., практикант і тільки, воно люцке . а значить тлінне.
Я не бачу можливим практикувати якусь там.., окрему частину "Аскези ", чи практикувати її якись конкретний час і при цьому вважати себе причетним до цього визначення ( Аскетизм ) , чи просто користати Аскезою для здійснення своїй ілюзій, сплановано і по нотах зусереджуючись на самих здвигах й перемогах себе ( хоча думаю останнє є хорошим початком.., має шанс якщо Бог втрутиться ) .

Тут Благодать Божа потрібна., решта Дух Врозумить. У цьому світі шляхів не так і багато ( і нічого дивного у відреченнях нема.., бо ми майже все зробили поганим, а ящо ще ні... то скоро зробим ), а точніше....., а тому Він Один є Шляхом. Ми є діти світу цього , Він це знає ( знав ) , тому Тіло і Кров нам віддав на Спасіння.

От мені зара сумно від своєї кволості ( коли думаю про Аскезу і розумію реальність стосовно себе ).., але я не буду шукати самозаспокоєння чи виправдання їй, скоріш Спасіння від неї проситиму у Нього, Благодать конче як потрібна.
то що ще скажеш :pardon: :)
Дякую.
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 05 червня 2013, 06:27

ShMariam писав:Можливо, Ви мене неправильно зрозуміли. Я не проти аскези, більше того, вважаю, що практикувати у тій чи іншій формі її можуть і повинні всі. Тільки треба це робити з розумом, зважати на обставини, бо деякі обмеження для конкретної людини в конкретній ситуації можуть бути неприйнятні аж до гріха.

все правильно (якщо це до мене) - так Вас і розумію. Не розумію присутність прикладу в темі Аскетизм про мусульман
З повагою, о.Олег

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 05 червня 2013, 14:28

о.Олег писав:все правильно (якщо це до мене) - так Вас і розумію. Не розумію присутність прикладу в темі Аскетизм про мусульман
З повагою, о.Олег
Просто в даному випадку з мусульманами абсолютно погоджуюся

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 05 червня 2013, 20:55

ShMariam писав:
о.Олег писав:все правильно (якщо це до мене) - так Вас і розумію. Не розумію присутність прикладу в темі Аскетизм про мусульман
З повагою, о.Олег

а бодай його :)
не зможу, знать, пояснити :pardon:
ну і нехай :Rose:
З повагою, о.Олег

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 05 червня 2013, 21:12

о.Олег писав:а бодай його :)
З повагою, о.Олег

Та пояснюйте вже

igormaks
дописувач
дописувач

Повідомлення igormaks » 06 червня 2013, 23:26

о.Олег писав:
ShMariam писав:
З повагою, о.Олег

а бодай його :)
З повагою, о.Олег

Може як в тій приказці :Кажи дурневі поклони бити, а він і чоло розіб'є. Я до того що до всьго потрібно підходити виважено. І відмовлятися від чогось , потрібно зважаючи на інших людей .
З повагою Ігор

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 07 червня 2013, 05:35

igormaks писав:Може як в тій приказці :Кажи дурневі поклони бити, а він і чоло розіб'є. Я до того що до всьго потрібно підходити виважено. І відмовлятися від чогось , потрібно зважаючи на інших людей .
З повагою Ігор

та при чому тут? :(
Тема - аскетизм; всі приклади, навіть позитивні, про мусульман абсолютно нічого в темі не прояснюють, а лише додають мішанини нерозуміння предмету обговорюваого
З повагою, о.Олег

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 10 червня 2013, 01:31

о.Олег писав:

та при чому тут? :(
Тема - аскетизм; всі приклади, навіть позитивні, про мусульман абсолютно нічого в темі не прояснюють, а лише додають мішанини нерозуміння предмету обговорюваого
З повагою, о.Олег

Незнаю чи погоджусь з цим. Поясню ; я не про приклад який навела п. Маріанна, а про Ваше закінчення речення. Так, звичайно в певному сенсі є небезпека намішати всякого різного.., що по суті може бути протилежністю ( тобто я не про сучасні нововіяння ).., особливо коли мова за інші культури, звичаї чи навіть релігії.
Але.., погодьтесь отче, Аскетизм не є суто Християнською прерогативою. І ще., погодьтесь, на цю тему й особливо не побалакаєш. Думаю, більше послухаєш чи почитаєш - ніж скажеш. Або скажеш.., щоб згодом себе почитати й подумати ( можливо навіть посміхнутись в душі ) .
Ніхто не зна.., але ми віримо :) :pardon: .
igormaks писав:Може як в тій приказці :Кажи дурневі поклони бити, а він і чоло розіб'є. Я до того що до всьго потрібно підходити виважено. І відмовлятися від чогось , потрібно зважаючи на інших людей .З повагою Ігор

З цього приводу думаю теж є уточнення. В такому баченні складається ілюзія вибору між хорошим ( Богом ) і поганим ( світом чи тим від чого відмовляються ). А це не так. Мова йде про вибір між двома частками однієї сторони, з поправкою..., що одна з них краща. Це як у притчі , яка доречі пояснює всю цю тему ( ті розважання дописувачів які я тут прочитав ). Марта прийняла Господа у свій дім..., тобто це здвиг на який далеко не кожен здатен.., вона По - ві - ри - ла. Марія ж побачила це по іншому, вона не дивилась по сторонах чи на когось крім Нього.
Виваженніст потрібна тільки тоді коли дивишся на когось іншого ( не на Нього ) і саме це є стимулом до вибору частки яку вибрала Марія, кращої частки. Це потрібно для збереження себе ( Ибо кто возвысится - тот .... ) , а не заподіяння шкоди комусь. Тай на загал в темі мова не йде за фанатизм, мова йде за Ревність. Для чого мені задаватись чиїмось теоритично - умовним фанатизмом ??, краще задуматись про свою Ревність.., чи ЇЇ брак !!
Якщо коротше ; то тоді коли Господа ще навіть на порозі нема, ти не пустив Його в дім як Марта ( або зрадив і не повірив у Любов як Юда ), а вже думки про найкраще чи найдосконаліше. Дух лукавий цим неодмінно скористається..., ну звичайно якщо Бог ангела не пошле щоб заступив й врозумив.., тоді все можливо :pardon: .
Дякую
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

пілігрим
активний учасник
активний учасник

Повідомлення пілігрим » 10 червня 2013, 21:39

"Сам по себе пост всегда бессмыслен. Его смысл лежит за его пределами, он весь – не более чем подготовка к тому, что его нарушит, прекратит. Пост призван нечто переменить в человеке так, чтобы он стал более открыт для той радости, которая предназначена для него в конце пути. Пост обретает свой смысл за своими пределами: говение исполняется в Причастии, Великий пост – в Пасхе…"
Імхо , дуже цікава і глибока думка.
Мені здається , і про аскетизм можна щось подібне сказати. Аскетизм , як шлях до Павлового "Радійте!"
Κύριε ελέησον

andrivovk
старець
старець

Повідомлення andrivovk » 16 липня 2013, 12:47

Крім того нагадую, що тобі потрібно відсікати й умертвляти всяку пристрасть до речей, хоч і дозволених, але не конечних, якщо зауважуєш, що вони послаблюють напруження твоєї доброї волі, привертають увагу до себе і розладнують встановлений тобою поря​док благочестивого життя: прогулянки, вечори, розмови, знайом​ства, забави, сон та инше. З цього ти отримаєш багато користі: під​готуєшся перемагати себе в усьому иншому, станеш стійкішим і досвідченішим в боротьбі зі спокусами, уникнеш багатьох пасток диявола, який вміє розставляти їх на цих важких стежках, і, запев​няю, будеш творити діла, вгодні Богові.

"Невидима боротьба", гл 13
Хороші релігійні книги по теології, біблеїстиці http://esxatos.com/books

andrivovk
старець
старець

Повідомлення andrivovk » 04 серпня 2013, 13:07

Just_me писав:
о.Олег писав:пощення цілого життя (такий собі ВЕЛИИИИИКИИИЙ піст), в якому все більше і більше вимог до себе і все менше послаблень

Отче, а чому ж тоді Бог створи усі ті чудові речі навколо, які на думку Єфрема Сирйського (ну і Вашу, як я розумію) виявляються потрібними лише в тому розумінні, що від них потрібно відмовитися?

А чому було створене дерево пізнання добра і зла? Щоб ним користуватись?

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 04 серпня 2013, 13:28

andrivovk писав:А чому було створене дерево пізнання добра і зла? Щоб ним користуватись?
Щоб ним можна було скористатись після того, як би пройшли випробовування. Порівяння недоречне, бо ми в цій темі говоримо про відмову від того, що Бог не забороняє.

andrivovk
старець
старець

Повідомлення andrivovk » 04 серпня 2013, 14:01

Just_me писав:Отче, я не заперечую аскези як шляху до Бога, я заперечую потребу її всеохопного практикування, бо в кожного свій спосіб бути з Богом.

Звичайно, що це не для всіх. До юнака сказав Ісус "коли хочеш бути досконалим...". І це при тому, що юнак виконував всі заповіді змалку. Отже самих заповідей для досконалості замало. Так як і одної сповіді на рік вистачає, щоб не мати гріха, але не вистачає, щоб бути кимось більшим. А в іншому місці Ісус сказав, що "не всі це слово розуміють, лише кому дано".

А хіба є такі святі, що не робили б добровільних умертвлень. Навіть Жасінта (зараз блаженна) з Фатіми, якій тоді було десь біля 10 років, і то вилила свою воду в ямку для овець (для порятунку грішників, здається).

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 07 серпня 2013, 18:18

andrivovk писав:А хіба є такі святі, що не робили б добровільних умертвлень. Навіть Жасінта (зараз блаженна) з Фатіми, якій тоді було десь біля 10 років, і то вилила свою воду в ямку для овець (для порятунку грішників, здається).

Та це зрозуміло.

Незрозуміло інше: добровільні умертвлення - одна з ознак святості людини. Святий - той, чия поведінка подобається Богові. Богові подобається, коли людина робить умертвлення. Отже Богові подобаться, коли людина страждає???? Звісно ні, бо Бог є добрим, тут просто логічна помилка... ( в тому, що найбільшим злом є не саме страждання, а гріх). Пропоную про це поговорити.

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 07 серпня 2013, 21:04

ShMariam писав:Пропоную про це поговорити.

Давайте :) Хоча звучить, як на прийомі у психолога (ніколи не була, у фільмах приглянула): "Ви хочете про це поговорити?"Зображення
Ну я десь підсвідомо відчуваю, що для святості не потрібно робити нічого особливого, просто робити все добре. І все. Добре вчитися, добре працювати, добре прибирати в квартирі, добре виховувати дітей, добре спілкуватися з оточуючими. Тоді добре житимеш і добре помреш. А чого ще потрібно? Умертвлення? Ні. Купа святих жили повним життям - я так думаю. Хоч є такі, їх багато, які практикували умертвлення. І мені видається, що я знаю, де шукати той баланс. Баланс - у взаємному обміні духовним досвідом. Римо-католикам треба у нас повчитися отого аскетизму, а нам у них - життя в радості і повноті емоцій. Це як побувати в гостях на іншій парафії - відкриваєш для себе щось нове і надзвичайно захоплююче. Думаю, то було б добре. (Та й Папа, бачу, думає майже як я :D - недавно казав, що католикам треба звернути свй погляд на Схід і щось почерпнути у східного християнства, а нам, це вже я додам, навпаки - глянути на Захід і почерпнути щось у західного)
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 07 серпня 2013, 21:20

Думаю, що умертвлення - це особливий спосіб взаємовідносин з Богом: людина добровільно бере на себе страждання (саме страждання людини Богові точно не подобається) заради того, щоб проявити в такий спосіб свою любов... А Бог високо цінить такий вчинок, бо це виходить далеко за рамки "доброго/правильного" життя.

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 07 серпня 2013, 22:21

Я от як думаю: ми маємо так багато святих і всі вони свою святість довели в різний спосіб. Хтось мученицькою смертю, хтось життям в умертвленні, хтось - невтомною діяльністю на користь Церкви, а хтось - просто собі жив і нічого для святості не робив, просто все робив як слід. Останніх особливо багато тепер, коли святими стають лікарі, матері - ті, які не робили нічого надприродного. То значить, що є люди, яких до святості приближає аскетизм, а є ті, для яких він може стати перепоною. Так вірю і так відчуваю.
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

Повернутись до “Життя християнина”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей