solist-vokalist писав:Та не згідний в корені з ідеєю вилучення персонажу жида з вертепу, як і будь-якого іншого у нашій культурі. Заяви УКУ якраз на це і спрямовані... .
та шо Ви всі вчипились до того вилучення.... Ану наведіть, де кажеться про вилучення. (ато чесне слово, я вже себе неповноцінним відчуваю

, відкрийте мені очі на це.)
solist-vokalist писав:Та це питання авторитету у суспільстві УГКЦ і зокрема Блаженнійшого. УКУ, який робить такі дивні для українців заяви і Блаженнійший Святослав, який схвалює такі інціативи. В очах українців стид, а на устах обурення!!!
Я собі не дозволю, щоб моє несприйняття чи не розуміння якихось окремих поглядів на дії духовенства, впливали на авторитет(в моїх же очах) УГКЦ.
Своє ставлення і розуміння статті вже писав, повторюватись не буду. І навіть скажу, що попри ту нудоту яку чую(я про агресивну критику яку переводять в ракурс Віри і Моралі, яка критикує і породжує мутації, що до бачення інших цього питання.), попри це і інше, я всетаки бачу плоди цього всього, і я про дії, а не балаканину.
Цього року набагато більше вертепів було, і байдуже мені, чи з жидами, чи з депутатами і олігархами(в якихось образах).
Я взагалі сумніваюсь, що більшість з "критикунів" і "борців за збереження автентичної Українскості ", вникали в суть потреби, чи взагалі долучались колись до вертепу, знають щось за сам вертеп. Це все тільки привід показати своє "фе".
І якщо включити думалку, і побачити прагнення Духовенства використати вертеп для висміювання, піднімання на поверхність цих образів("депутат гівнюк","суддя поц","бізнесмен хапуга", "олігарх який грається в бога"), то ясно чому акцент зробили на Жиді, чому вжили "переосмислити", і закцентували на тому, що до самого жида то не має відношення, як коли цей образ був створенний.
Вам вже подають історію виникнення вертепу, потреби і мотиви появи тих вертепних персонажів, і ще купа всього.....
Але то все є природнім...ніякі поступи в кращу сторону не проходять так як собі це уявляють деякі "критикуни", які власне тільки у цьому бачуть реалізацію свого его.....(я цитував Вас п.solist-vokalist але ці всі думки стосуються загалу, це не особисто Вам адресовано. Сподіваюсь це ясно.)
Маємо те що маємо, такі вже ми Українці є...але не дивлячись на то, нами журяться, нас Люблять, моляться і Провадять нас Дорогою до Господа...
От тільки питання чи ми то приймаєм і сприяєм, допомагаєм.(хоч власне навіть критика може дати добрий плід...але це не заслуга критиканів..то точно)
В очах українців стид, а на устах обурення!!!
Будласка, не розписуйтесь за всіх Українців...бо відчуваю себе Не Українцем, коли сприймаю і намагаюсь зрозуміти Прагнення Церкви, навіть якщо одразу якось не зрозуміло...то даю часу -час, а сам стараюсь набратись терпіння і позбавлення того що обмежує бачення.
І всетаки я Українець.
Дякую.

...................................................
Справді, на фоні образів :"депутат гівнюк","суддя поц","бізнесмен хапуга", "олігарх який грається в бога", образ самого жида (в час створення того образу), є "невинною овечкою", щоб вживати навіть "переосмислити", тобто втиснути ці образи в образ жида...
Решта персонажів теж потрібні і вбачаю аналогію в інших образах.
Власне є потреба у формуванні сучасного вертепного дійства, що само по собі не змінює його (вертепа) , в контексті традиції, а тільки розвиває...
Вертеп це не тільки історія України, щоб був незмінний від часу створення.(таке було дуже добре на етапі витривання Української традиції в час гоніння)
Сутність вертепу не змінюється і традиція таким чином не зникає, а тільки
розвивається, щоб власне була користь , і в одночас звернення до витоків....
А вже як саме зформується, чи додадуться інші персонажі(образи), чи в старі образи одягнуться сучасні...то вже побачим..як воно станеться..
Добре що тредиція не забувається, навіть таким чином пропугується, зростає , відроджується, стає навіть сприйнятою молоддю(модною), і головне спрямовується і пояснюється нашим Проводом...щоб був толк з того всього, звісно на Славу Божу і Славу України.