Хто такі СТУДИТИ, монахи КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ?
Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor
Монахи студиты
Прошу прощения, что пишу по-русски. Не мог бы мне кто-нибудь посказать чем отличаются две ветви студитского монашества, сущестующие ныне в УГКЦ? Заранее благодарю за любезность.
Монахи студиты.
Всё-таки, братья, я очень прошу ответить на поставленный мною вопрос. В официальном перечне мужских орденов и конгрегаций, существующих в настоящее время в Украине, значаться две ветви студийского устава. Мой вопрос - в чём между ними разница и, если кто-то был бы столь любезен, где можно было бы узнать об этом подробнее. К сожелению, иной возможностью, кроме как обратиться к вам за помощью, я в настоящее время не располагаю.
Насколько мне известно, разница между двумя ветвями студийского монашества, существующими в лоне современной Греко-Католической Церкви, заключается, главным образом, в том, что одна из них, в своей нынешней форме, соотносится со стараниями в области возрождения на Украине славы монашеской жизни былых времен, предпринятой в начале прошлого века блаженной памяти Слугой Божьим митрополитотм Андреем Шептицким; в то время, как другая являет собой достаточно недавнюю хронологически попытку возврата к практике монашеской аскезы первых веков христианства. Сложно судить, в чем именно заключается духовный аспект разницы в подходе к монашеской дисциплине, однако разница в историческом и дисциплинарном подходе к феномену нынешнего греко-католического студийского монашества - налицо: первые общины студитов, основанные в Галиции около сотни лет тому назад, были органическим отображением естественных, если только можна так выразиться, чаяния и тоски молитвенной христианской души по аскетической жизни "в соответствии с заповедями отцов", изложенных многими основоположниками и законодателями монашеской дисциплины Церкви Христовой; в то время как недавно образованная община студитских монахов, в силу того факта, что подавляющее большинство составляющих ее членов являются "экс" других монашеских орденов, конгрегаций или институтов богопосвященной жизни современной УГКЦ, больше похожа на попытку реанимации желания их личностной реализации, которая бы могла, без вреда для каждого из них, осуществиться в достаточно-таки нечетких рамках "свято-отеческой традиции", наново интерпретированной ими условиях религиозного быта современного нам общества. Из этого следует и разница дисциплинарного характера: "столетне-традиционные", извините за этот страннозвучащий неологизм, иноки Студийского Устава для организации своей внутренней жизни пользуются более-менее установленными и утвержденными компетентными Церковными властями законами (Типик/Устав), а "новооснованные" монахи-студиты используют для той же цели Устав "ad experimentum". Другой разницы пока я не вижу, хотя отнюдь не отрицаю возможности ее существования. Может быть, кто-нибудь из знатоков или специалистов сможет пролить больше света на этот вопрос...
Монахи студиты
Благодярю Вас за обстоятельный ответ. Какой статус, с правовой точки зрения, имеет та и другая община? Понтификального они или епархиального подчинения? Имеет ли недавнее образование всё-таки какую-то преемственность (структурную или персональную)относительно наследия преп.. Климентия Шепитицкого? И где раполагается монастырь (монастыри) новой общины? Извините за назойливость.
- Один из монастырей новообразованной "студитской" общины находится в деревне с названием Колодиивка на Тернопольщине.
- Никакого отношения к наследию монашеской аскезы бл. свщм. Климентия Шептицкого, насколько мне известно, они не имеют, так как именно монастыри Студийского устава, назовем их "традиционалистическими", то есть те, которые были основани за настоянием митр. Андрея Шептицкого, являются приемственными наследию блаженного Климентия - он был их игуменом.
- "Традициональные" Студиты (да простят меня они мне употребление этого термина по отношению к их общинам) являются монахами епархиального подчинения, что полностью соответствует старинной святоотеческой традиции кеновиального (общинного) монашеского подвига - быть, как любил повторять св. Василий Каппадокийский, "авангардом местной Церкви", то есть находиться в постоянном и полном ряспоряжении местного епарха, в то время как "новообразованный" Студиты, скорее всего, в силу особенности данного этапа становления их монастиыря (ad experimentum), подчиняются непосредственно соответствующим папским структурам в Риме.
На маргинесе, хотел бы, как бы продолжая развивать этот вопрос, поделиться с Вами некоторыми моими дилетантскими соображениями по поводу "студийства" как такового. Непонятно, что именно мы имеем ввиду, когда говорим "студийский устав". Если реформа святоотцовских правил монашествующим со стороны св. Теодора Студита была оформлена в виде отдельного свода незыблимых и однозначных правил, то о каком "студийстве" того или иного типа может вообще идти речь? Равно же и у православных - у них: что не монастырь - то свои правила. Странно, что всё это называется одним и тем же словом...
- Никакого отношения к наследию монашеской аскезы бл. свщм. Климентия Шептицкого, насколько мне известно, они не имеют, так как именно монастыри Студийского устава, назовем их "традиционалистическими", то есть те, которые были основани за настоянием митр. Андрея Шептицкого, являются приемственными наследию блаженного Климентия - он был их игуменом.
- "Традициональные" Студиты (да простят меня они мне употребление этого термина по отношению к их общинам) являются монахами епархиального подчинения, что полностью соответствует старинной святоотеческой традиции кеновиального (общинного) монашеского подвига - быть, как любил повторять св. Василий Каппадокийский, "авангардом местной Церкви", то есть находиться в постоянном и полном ряспоряжении местного епарха, в то время как "новообразованный" Студиты, скорее всего, в силу особенности данного этапа становления их монастиыря (ad experimentum), подчиняются непосредственно соответствующим папским структурам в Риме.
На маргинесе, хотел бы, как бы продолжая развивать этот вопрос, поделиться с Вами некоторыми моими дилетантскими соображениями по поводу "студийства" как такового. Непонятно, что именно мы имеем ввиду, когда говорим "студийский устав". Если реформа святоотцовских правил монашествующим со стороны св. Теодора Студита была оформлена в виде отдельного свода незыблимых и однозначных правил, то о каком "студийстве" того или иного типа может вообще идти речь? Равно же и у православных - у них: что не монастырь - то свои правила. Странно, что всё это называется одним и тем же словом...
Монахи студиты.
Спасибо Вам за обстоятельный ответ. Что касается разнаообразия ветвей, происходящих от одного и того же корня, это - совершенно обычно в истории монашества. Возьмите, например, наследие преподобного Бенедикта (следовало бы написать Венедикт, но так мне привычнее) - "просто бенедиктинцы" (полтора десятка ответсвлений), цистерицианские бенедиктины, бенедиктинцы - трапписты, камальдольские бенедиктинцы (две очень не похожих одна на другую конгрегации). А францисканцы? Печально, когда выделение какого-то нового пути связано с раздорами и ревностью не по разуму. Недавно мне посчастливилось прочитать первый том собрания переписки приснопамятного кир Андрея по вопросам, связанным с Россией. Особенно письма блаженного отца Леонида Федорова. там много пишется о начальном украинском студитском монашестве. Думаю, что позднее этот путь уточнялся в направлении большего соответствия восточному святоотеческому и аскетическому началу... Думаю, что сделать это было очень непросто, хотя бы, в силу уде сложившихся обычаев, носящих польско-латинский характер. Очень характерно, что Владыка Митрополит, возражая в чем-томолодому священнику, никогда не "давил" его своим авторитетом, но терпеливо объяснял свою позицию и нередко соглашался с мнением аппонента. Мечтаю попасть на запад Украины, где не был с первой половины 90-х годов. Возможно, летом удасться побывать и всё посмотреть своими глазами.
Ще один цікавий сайт Студитів! Запрошуємо!
Заохочую відвідати сайт Постуляційного Центру Студійських Монастирів УГКЦ. Сайт ще в стадії наповнення і редакції, але бажаючі можуть вже на ньому знайти багато цікавої інформації. Ось лінк:
http://pc.studyty.org.ua/
http://pc.studyty.org.ua/
Запрошую знову відвідати сторінку Постуляційного Центру монастирів Студійського Уставу. Нещодавно ми помістили ще декілька цікавих матеріалів відносно відкритої діяльності УГКЦ в умовах заборони. Очевидно, йде мова про о. Германа Будзінського. Цих декілька листів є тільки сигналом, оскільки нашим наміром є публікація усіх листів згаданого монаха студита до органів радянської влади.
Хто такі СТУДИТИ, монахи КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ?
Оскільки учасники форуму під іншою темою почали бурно обговорювати тему ідентичності Студитів, як монахів Католицької Церкви, пропоную окремо вийняти цю тему і висловлюватися тут. З огляду на зайнятість в ці дні, до дискусії долучуся трохи пізніше.
Re: Хто такі СТУДИТИ, монахи КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ?
Justyn писав:Оскільки учасники форуму під іншою темою почали бурно обговорювати тему ідентичності Студитів, як монахів Католицької Церкви, пропоную окремо вийняти цю тему і висловлюватися тут. З огляду на зайнятість в ці дні, до дискусії долучуся трохи пізніше.
Імхо .Звичайно католики:) Я, особисто не обговорюю студитів, москофільство було є і буде. Коли я сам чую як диякон в єктенії говорить БоГородіцу, ну то так, розумію що московське тягне.
Не можу сказати щось більше, бо має право говорити тільки той, хто там всередині. Тобто, Ви, отче.
Схід не значить Москва, а в деяких людей, є знак = . Ще й дозволю собі додати таке, в другій темі я писав про Йова Почаївського. Це вказує або на пофігізм, або на релятивізм і на всякі ізми.... Хоча це не тільки проблеми студитів, в багатьох випадках бачив, що духовеньство говорить зі своєї голови, напевно тяжко прочитати докумети Церкви.
Повторяюся, це мої думки.
- Yuriy D
- активний учасник
Justyn писав:Оскільки учасники форуму під іншою темою почали бурно обговорювати тему ідентичності Студитів, як монахів Католицької Церкви, пропоную окремо вийняти цю тему і висловлюватися тут.
Справді не так вже й багато людей знають хто такі студити. Мені навіть доводилось чути "що монастир у Підкамені на Львівщині напевно належить Московському Патріархату, бо відправляють там на церковно-словянські мові"

До певного часу в мене були також досить розпливчасті погляди про студитів. Але вони помінялися після зустрічі з двома монахами: єрм. Венедиктом Алексійчуком та єрм. Олександром Приліпом. За що я їм вдячний, як і рівно ж вдячний Богові за те, ще наші дороги перетнулися. Від них я взяв для себе чимало корисного.
А всім хто хоче більше дізнатися про студитів рекомендую поїхати в Унів, або ж відвідати Свято-Іванівську Лавру чи церкву Арх. Михаїла у Львові

-----------------------
Востаннє редагувалось 04 травня 2009, 12:14 користувачем romanm, всього редагувалось 1 раз.
Ira писав:Особисто для мене ця тема дуже цікава, навіть колись хотіла її відкрити сама. Я багато читала про студитів, багато чула, але багато чого не можу зрозуміти...
Зараз поки лише скажу, що від багатьох людей чула чи читала на форумах, що студити у них ототожнюються з московським патріархатом (МП)...
А зараз модно стало , в деяких кругах УгКЦ розвивати теорію: Рим не батько і Москва не мама. Отожествляючи Папу і Рим, що нічого, по суті спільного не мають, так ніби підкреслюють свю східність.
Ну а інші уподібнюються до МП, вважаючи їх за еталон східнього.
http://www.lds.lviv.ua/forums/showthread.php?t=109 знайшла цей форум, про який писала, тут обговорюють требник Унівської лаври...
Особисто для мене особливої різниці нема чи то МП чи то ін. "православіє"...
Як на мене, то студитів таки важко, дуже важко назвати монахами Католицької Церкви.
Я була в Уневі і розмовляла зі студитом, про православних навіть нічого не питала, але він сам при розмові постійно вживав слово "православний" - "а православні роблять так...", "а ми те і те робимо так як православні", "свято Непорочного Зачаття Діви Марії ми називаємо так як православні - Непорочне Зачаття Святої Анни" (яка тут логіка, не знаю, але це сміхота так перекрутити назву...).
От я і суджу по його словах про саме "православіє" студитів...
Читала, як Андрей Шептицький започатковував студитське монашество на Україні, а потім опіку над ними передав Йосифу Сліпому. Цікаво було би почитати той Типікон, який склав Владика Андрей разом зі своїм братом Климентієм...
Але, я знаю, що Андрей Шептицький тягнувся завжди до Апостольської Столиці. Він був справжнім Католиком.
Тут би хотіла зупинитися на одному моменті. Студити у молитві „Вірую” ніколи не моляться „і Сина” (Філіокве). Не знаю, чому і коли вони таке постановили, бо Андрей Шептицький строго засуджував тих, хто не вживав цього слова.
Я хочу привести повчання Андрея Шептицького з цього приводу:
Особисто для мене особливої різниці нема чи то МП чи то ін. "православіє"...

Як на мене, то студитів таки важко, дуже важко назвати монахами Католицької Церкви.
Я була в Уневі і розмовляла зі студитом, про православних навіть нічого не питала, але він сам при розмові постійно вживав слово "православний" - "а православні роблять так...", "а ми те і те робимо так як православні", "свято Непорочного Зачаття Діви Марії ми називаємо так як православні - Непорочне Зачаття Святої Анни" (яка тут логіка, не знаю, але це сміхота так перекрутити назву...).
От я і суджу по його словах про саме "православіє" студитів...
Читала, як Андрей Шептицький започатковував студитське монашество на Україні, а потім опіку над ними передав Йосифу Сліпому. Цікаво було би почитати той Типікон, який склав Владика Андрей разом зі своїм братом Климентієм...
Але, я знаю, що Андрей Шептицький тягнувся завжди до Апостольської Столиці. Він був справжнім Католиком.
Тут би хотіла зупинитися на одному моменті. Студити у молитві „Вірую” ніколи не моляться „і Сина” (Філіокве). Не знаю, чому і коли вони таке постановили, бо Андрей Шептицький строго засуджував тих, хто не вживав цього слова.
Востаннє редагувалось 04 травня 2009, 10:07 користувачем Ira, всього редагувалось 1 раз.
„Христос зіслав Святого Духа.
Ісус Христос перед своєю смертю обіцяв апостолам, що пришле їм з неба Духа Святого, Утішителя, Духа правди. Про того Святого Духа навчив, що є правдивим Богом, що від Отця походить, що походить від Нього, Сина. Ісус Христос сказав, що Він Його пошле. «Як прийде Утішитель, якого зішлю вам від Отця, Дух істини, який від Отця походить, то він і свідчитиме за мене» (Йо. 15. 26). Сказав, що Дух Святий Його прославить, бо від Нього прийме. «І прославить Він Мене, бо з Мого візьме і звістить вам. Усе, що Отець має, - моє. Тим-то й сказав вам, що Він з Мого візьме і звістить вам» (Йо. їв. 14-15). У тих словах Ісус Христос виразно учить, що Дух Святий, третя особа Божа, походить від Отця і від Сина, бо те, що каже Дух Святий, приймає від мене, це значить, що приймає Божу натуру, природу або що походить від неї. Одна особа Божа від другої походить якраз через те, що одна від другої дістає Божу природу, Божий Син приймає Божу природу через вічне народження, а Дух Святий приймає Божу природу від Отця і Сина через вічне походження. Тому, коли Христос про походження Духа Святого говорить, каже, що все, що має Отець, є також Його: «Усе, що Отець має, - моє» (Йо. 16. 15). Коли Отець те має, що Дух Святий від Нього походить, те саме має і Син. Як Отець і Син суть одним - «Я і Отець - одно!» (Йо. 10. ЗО), - то і в тім суть одним, що Дух Святий одним диханням, їм обом спільним, від них обох походить. Якби Дух Святий не походив і від Сина, то би Син різнився від Отця чимсь. Не був би одним із Отцем. Був би меншим від Отця. А знаємо, що є в усім Отцю рівним. Різниця лишень у тім однім, що від Отця походить. Якби Дух Святий походив від самого Отця, виключаючи Сина, то би Дух Святий від Сина цілком не різнився. Були би лиш дві різні особи. Дух Святий і Син Божий були би тою самою особою. Особи Божі різняться між собою самим тільки походженням. Лиш через те є кілька осіб у Бозі, що одна особа передає другій Божу природу цілу, і тоді кажемо, що одна від другої походить. Якби чим іншим різнилися особи Божі, то би вже те «щось», чим різняться, належало би до Божої природи. А Божа природа не може ділитися і не може бути різна у різних особах. Кожна особа є правдивим Богом і тому мусить мати всю правдиву Божу природу. Та Божа природа є в кожній особі ціла, неподільна, безконечна, хоч у кожній особі є різним способом. В Отцю є та природа Божа таким способом, що він її має сам від себе. Отець ні від кого не походить. У Сина Божого єсть Божа природа таким способом, що її має від Отця через народження, а в Дусі Святім є тим способом, що її має від Отця і від Сина через походження, котрим лиш одним різниться від Отця і Сина.
Закид схизматиків. Схизматики, що себе самі православними називають, хоч ними не суть, як то пізніше вам скажу, так накручують Письмо Святе: те, що Божий Син сказав: «Дух Святий від Мого прийме», — так тлумачать, що Син Божий яко чоловік дасть Духові Святому, зісланому на апостолів, свою н ауку. Таке тлумачення пусте, бо хіба Дух Святий не єсть Богом, коли Йому треба від Ісуса Христа ніби учитися? Та ж наука Ісуса Христа - то якраз наука Бога, в Тройці єдиного. То Дух Святий перед всіма віками ту науку мав разом із Отцем і Божим Сином. І коли Син Божий Духа Святого посилає, то знов того не робить яко чоловік, але яко Бог. У тім самім, що Він, Божий Син, Святого Духа посилає, дає виразно знати, що Дух Святий і від Нього походить. Схизматики кажуть, що в Євангелії стоїть: «Дух істини, що від Отця походить» (Йо. 15. 26). А от, дивіться, кажуть, нема «і від Сина»! Тому і в молитві «Вірую» вимазують ті слова: «і від Сина». Але ж бо молитва «Вірую» не є взята з Письма Святого. Її склали апостоли, і доповнили святі отці. Якби так довелося мазати в тій молитві все, чого до слова нема в Письмі Святім, то би геть всі слова треба перекрутити. Та й скасувати всі слова, котрими всі Собори Вселенські тлумачать і роз'яснюють слова Письма Святого. Сама ж наука, що Дух Святий і від Сина походить, є в Письмі Святім, лиш не так виразно роз'яснена, як у науці святої Церкви. Коли в Письмі Святім є, що Дух Святий походить від Отця, і знов є, що Отець і Син суть одним, то вже кожний розумний чоловік розуміє, що Дух Святий походить від Отця, але не від самого Отця, але від Отця і Сина заразом.”
Пастирське Послання до вірних. Правди Віри. (1901р., кінець року, Львів)
Ісус Христос перед своєю смертю обіцяв апостолам, що пришле їм з неба Духа Святого, Утішителя, Духа правди. Про того Святого Духа навчив, що є правдивим Богом, що від Отця походить, що походить від Нього, Сина. Ісус Христос сказав, що Він Його пошле. «Як прийде Утішитель, якого зішлю вам від Отця, Дух істини, який від Отця походить, то він і свідчитиме за мене» (Йо. 15. 26). Сказав, що Дух Святий Його прославить, бо від Нього прийме. «І прославить Він Мене, бо з Мого візьме і звістить вам. Усе, що Отець має, - моє. Тим-то й сказав вам, що Він з Мого візьме і звістить вам» (Йо. їв. 14-15). У тих словах Ісус Христос виразно учить, що Дух Святий, третя особа Божа, походить від Отця і від Сина, бо те, що каже Дух Святий, приймає від мене, це значить, що приймає Божу натуру, природу або що походить від неї. Одна особа Божа від другої походить якраз через те, що одна від другої дістає Божу природу, Божий Син приймає Божу природу через вічне народження, а Дух Святий приймає Божу природу від Отця і Сина через вічне походження. Тому, коли Христос про походження Духа Святого говорить, каже, що все, що має Отець, є також Його: «Усе, що Отець має, - моє» (Йо. 16. 15). Коли Отець те має, що Дух Святий від Нього походить, те саме має і Син. Як Отець і Син суть одним - «Я і Отець - одно!» (Йо. 10. ЗО), - то і в тім суть одним, що Дух Святий одним диханням, їм обом спільним, від них обох походить. Якби Дух Святий не походив і від Сина, то би Син різнився від Отця чимсь. Не був би одним із Отцем. Був би меншим від Отця. А знаємо, що є в усім Отцю рівним. Різниця лишень у тім однім, що від Отця походить. Якби Дух Святий походив від самого Отця, виключаючи Сина, то би Дух Святий від Сина цілком не різнився. Були би лиш дві різні особи. Дух Святий і Син Божий були би тою самою особою. Особи Божі різняться між собою самим тільки походженням. Лиш через те є кілька осіб у Бозі, що одна особа передає другій Божу природу цілу, і тоді кажемо, що одна від другої походить. Якби чим іншим різнилися особи Божі, то би вже те «щось», чим різняться, належало би до Божої природи. А Божа природа не може ділитися і не може бути різна у різних особах. Кожна особа є правдивим Богом і тому мусить мати всю правдиву Божу природу. Та Божа природа є в кожній особі ціла, неподільна, безконечна, хоч у кожній особі є різним способом. В Отцю є та природа Божа таким способом, що він її має сам від себе. Отець ні від кого не походить. У Сина Божого єсть Божа природа таким способом, що її має від Отця через народження, а в Дусі Святім є тим способом, що її має від Отця і від Сина через походження, котрим лиш одним різниться від Отця і Сина.
Закид схизматиків. Схизматики, що себе самі православними називають, хоч ними не суть, як то пізніше вам скажу, так накручують Письмо Святе: те, що Божий Син сказав: «Дух Святий від Мого прийме», — так тлумачать, що Син Божий яко чоловік дасть Духові Святому, зісланому на апостолів, свою н ауку. Таке тлумачення пусте, бо хіба Дух Святий не єсть Богом, коли Йому треба від Ісуса Христа ніби учитися? Та ж наука Ісуса Христа - то якраз наука Бога, в Тройці єдиного. То Дух Святий перед всіма віками ту науку мав разом із Отцем і Божим Сином. І коли Син Божий Духа Святого посилає, то знов того не робить яко чоловік, але яко Бог. У тім самім, що Він, Божий Син, Святого Духа посилає, дає виразно знати, що Дух Святий і від Нього походить. Схизматики кажуть, що в Євангелії стоїть: «Дух істини, що від Отця походить» (Йо. 15. 26). А от, дивіться, кажуть, нема «і від Сина»! Тому і в молитві «Вірую» вимазують ті слова: «і від Сина». Але ж бо молитва «Вірую» не є взята з Письма Святого. Її склали апостоли, і доповнили святі отці. Якби так довелося мазати в тій молитві все, чого до слова нема в Письмі Святім, то би геть всі слова треба перекрутити. Та й скасувати всі слова, котрими всі Собори Вселенські тлумачать і роз'яснюють слова Письма Святого. Сама ж наука, що Дух Святий і від Сина походить, є в Письмі Святім, лиш не так виразно роз'яснена, як у науці святої Церкви. Коли в Письмі Святім є, що Дух Святий походить від Отця, і знов є, що Отець і Син суть одним, то вже кожний розумний чоловік розуміє, що Дух Святий походить від Отця, але не від самого Отця, але від Отця і Сина заразом.”
Пастирське Послання до вірних. Правди Віри. (1901р., кінець року, Львів)
Востаннє редагувалось 04 травня 2009, 12:20 користувачем Ira, всього редагувалось 2 разів.
.Я була в Уневі і розмовляла зі студитом, про православних навіть нічого не питала, але він сам при розмові постійно вживав слово "православний" - "а православні роблять так...", "а ми те і те робимо так як православні", "свято Непорочного Зачаття Діви Марії ми називаємо так як православні - Непорочне Зачаття Святої Анни" (яка тут логіка, не знаю, але це сміхота так перекрутити назву...).
От я і суджу по його словах про саме "православіє" студитів..
Надіюся ви не жартуєте???? В значенні не те , що я не вірю. Якщо це реально такі розмови, то тут вже не до жартів.
на одному моменті. Студити у молитві „Вірую” ніколи не моляться „і Сина” (Філіокве). Не знаю, чому і коли вони таке постановили, бо Андрей Шептицький строго засуджував тих, хто не вживав цього слова.
Не думаю що типікоп в ті часи(Шептицький) була копія синодальних книг МП редагованих по наказу Петра 1( див Огієнко).
Щодо Філіокве, звичайно, повний брєд. Можна пояснювати що по грецьки не кажуть філіокве, але це означає те саме і т.д. Для нас все простіше, не говорять, значить не є важливо. Починає доходити до абсурду. Давайте відмінемо Непорочне зачаття, в чистилище вже не обовязково вірити. І т.д.

romanm писав:Надіюся ви не жартуєте???? В значенні не те , що я не вірю. Якщо це реально такі розмови, то тут вже не до жартів.
я звичайно не можу 100% в чомусь переконувати, але і не варто аж з такою довірою ставитися до слів сектантки Іри...
зайди краще на її сайт - http://www.faithful-remnant.org.ua/ і спитай, чи не на латинській мові особисто до неї звертається Марія і Христос!!!
- o.Mykil
- старець
- Контактна інформація:
Недавно мав можливість побувати вперше у Шевченківському Гаю, що у Львові, тобто на дитячо-молодіжному форумі, і не раз бачив хрести з косими перегородками у церквах, котрі духовно обслуговують студити...
Увечері мав можливість в одному храмі бути там на Вечірні і не зміг спочатку збагнути, що це за відправа така не цілком знайома, хоч Вечірня (як і Утреня) як такі досить близькі в житті... І по- церковнослов*янськи молилися, і українською.
Пригадався при нагоді наголос II Ват. Собору, щоб відправляти богослужби на національних мовах...
Увечері мав можливість в одному храмі бути там на Вечірні і не зміг спочатку збагнути, що це за відправа така не цілком знайома, хоч Вечірня (як і Утреня) як такі досить близькі в житті... І по- церковнослов*янськи молилися, і українською.
Пригадався при нагоді наголос II Ват. Собору, щоб відправляти богослужби на національних мовах...
Востаннє редагувалось 04 травня 2009, 13:34 користувачем o.Mykil, всього редагувалось 3 разів.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!
Ira писав:слухай, Малий, а тебе скільки разів модератор блокував?га?
один раз!
а ГАвкати, між іншим, не виховано...

Ira писав:Дай но людям нормально поспілкуватися на конкретну тему, добре?
в тому-то і справа, що Людям я спілкуватися не заважаю, а сектантам, які хочуть лише завести людей в свої блуди -- буду писки замикати!
Ira писав:Брехня то є гріх, тому я намагаюся писати лише правду, і пишу з метою, щоб розібратися і пізнати правду...
шо для тебе правда і гріх??? ти ж в блуді живеш, вважаючи себе пророчицею, через яку Матір Божа говорить! до сповіді сходи...
- o.Mykil
- старець
- Контактна інформація:
Частково відповідь на це міститься у самому ж запитанні - католики, а решта - таємниця для "непосвячених"... 

Востаннє редагувалось 04 травня 2009, 20:43 користувачем o.Mykil, всього редагувалось 1 раз.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!
- o.Mykil
- старець
- Контактна інформація:
Justyn писав:Люди, пропоную повернутися до теми, бо то вже стає звичкою відволікатися від основного.
Це про Малого та Іру?

Думаю, що варто найперше нам, греко-католикам (не тільки ченцям студитам), віднайти свою автентичну ідентичність, а то через недбальство у цьому появляються часами декотрі гострі римо-католики, які заявляють, що мовляв, ми маємо стати або латинниками, або православними конфесійно, тобто УГКЦ через мавпування нібито не має права на існування...
Або ми греко-католики, або москофіли...

Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!
Justyn писав:Люди, пропоную повернутися до теми, бо то вже стає звичкою відволікатися від основного.

на одному моменті. Студити у молитві „Вірую” ніколи не моляться „і Сина” (Філіокве). Не знаю, чому і коли вони таке постановили, бо Андрей Шептицький строго засуджував тих, хто не вживав цього слова.
уважно вивчимо Вашу відповідь. Наперед дякую!
Малий писав:ну щож, тоді дайте відповіді, отче?, на закиди сектантів! зокрема на цей!
отого я вже терпіти не буду, ти хоч усвідомлюєш що ти зараз зробив??? перед тим як писати добре розберися, що і кому пишеш...ти назвав Святого Андрея Шептицького сектантом, а це вже всякі межі переходить, йди покайся.
Він давав Свої Святі науки для нашого ж спасіння, давав їх на закид схизматиків, а прийшов той час, що вже Йому будуть давати закид - як сектанту.....

На цьому форумі, бачу, не можна нічого писати, бо якісь звірі пишуть а не люди... кожне Святе Боже слово спаплюжать і зневажать.....
хоч трохи задумайся, і попроси пробачення, бо Андрей Шептицький не сектант, а якщо ти не знаєш хто то такий, то є вже твої проблеми...
видно, хто тобою керує, бо де би ти не дописував зі своїми мяко кажучи нецензурними словами, всюди вносиш лише хаос та сварки...
- o.Mykil
- старець
- Контактна інформація:
Ira писав: перед тим як писати добре розберися, що і кому пишеш...ти назвав Святого Андрея Шептицького сектантом, а це вже всякі межі переходить, йди покайся.
Не перекручуйте дійсності, шановна, бо Малий ніде конкретно Андрея Шептицького сектантом не називав, а мав на меті тільки вашу тут писанину, "ліві одкровення". Не вистачає мудрості відрізнити одне від іншого???

Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!
Повернутись до “Церква і Суспільство”
Хто зараз онлайн
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 50 гостей