Товія і Сара - незвичайна історія знайомства

переклади, пояснення, роздуми

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Patlatus
дописувач
дописувач
Повідомлень: 137
З нами з: 05 серпня 2011, 11:57

Товія і Сара - незвичайна історія знайомства

Повідомлення Patlatus » 15 січня 2015, 22:06

Цікаву історію знайомства можна прочитати у девтероканонічній книзі Товита зі Старого Завіту.
Увага, спойлери - для тих, хто не читав цієї книги.

Жив-був собі Товит, класний, чудовий, доброчесний, порядний і побожний чоловік, горя не знав, однак однієї прекрасної ночі він раптом осліп через екскременти горобців, що повсідалися собі на стіну навколо його подвір’я, які потрапили йому до очей і спричинили більма.
Недалеко від них живе їхній родич Рагуел, з дочкою Сарою, яка сім разів виходить заміж, і в якої сім наречених померло на початку першої шлюбної ночі, навіть не доторкнувшись до неї за містичних обставин.
Обоє "барздо нєщаслівє", як то кажуть поляки, обоє моляться до Бога за зцілення, за Боже змилування на їхню гірку долю.
Оскільки Товит збирається вмирати, то вирішує скласти заповіт і передати спадщину своєю сину, Товії, і згадує, що залишив він скарб в офшорній зоні закордоном, і відправляє свого сина забрати спадщину.
Отож, Товія, син Товита, вирушає у далеку дорогу в іншу країну, щоб забрати позичене батьком срібло.
Ангел Божий Рафаїл з’являється під виглядом юнака, і називає себе Азарією, що означає Божа поміч, аби відповісти на молитви Товита та Сари, і пропонує показати дорогу до офшорного банку, чи то пак, до тієї країни, де були позичені гроші.
По дорозі ангел пропонує зупинитися переночувати в Рагуела, батька Сари, а також агітує Товію одружитися з Сарою, на що останній погоджуюся після недовгих вагань і слів підтримки та запевнення янгола.
Все закінчується хепіендом, Товія одружується із Сарою, оскільки ангел розповів йому секрет щасливого подружжя про те, як не померти в шлюбі, і він просить ангела збігати за сріблом в чужу землю, бо тесть з тещою не відпускають зятя з хати.
Потім нарешті через два тижні Товія випрошує в тестя дозволу повернутися до батьків, вертається додому, Товит одужує від сліпоти, бо янгол розповідає Товії секрет лікування його батька.
Всі радісні співають подячну пісню Богові наостанок.

Так цікаво, що в цій книзі Товія не сидить на сайтах знайомств, не бігає по вулицях міста, шукаючи свою половинку, не прагне завоювати дівочої уваги, не бігає за десятками дівчат.
Звісно, хтось може сказати, що у євреїв був звичай одружуватися з найближчими родичами, а оскільки Сара була йому найближчою родичкою, то, згідно з ізраїльськими законами, він мав би одружитися саме з нею, однак суть не в тому.
Що цікаво, він навіть не молиться про те, щоб одружитися чи знайти собі дівчину, а щасливий і без того.
Виглядає він якимось зовсім пасивним, якесь зовсім не дике серце у нього. Єдине, що він робить - це уважно слухає свого батька, і Бога, і намагається виконати їхню волю, іде за покликом Святого Духа, відкривається на Боже натхнення, на Божий задум.
Він відкритий на Бога. Слухняний син, виконує доручення свого батька, збирається у дорогу, знаходить провідника, в дорозі дослухається до вказівок і порад ангела, погоджується на його пропозицію, і загоряється цим бажанням, слухняно дотримується усіх Божих законів та вказівок ангела.
Проганяє геть страх та сумніви, не боїться померти у першу шлюбну ніч.

Цікаво проаналізувати хворобу його батька, Товита. Якби Товит не захворів би, то не згадав про синову спадщину, не відіслав би його в дорогу, і Бог мусів би придумувати якусь іншу можливість, якби звести Товію та Сару разом.
Однак Бог допускає в наше життя хвороби і страждання, з певною метою, яка, досить часто, на початку шляху нам є зовсім не зрозумілою.
Найчастіше це найпростіший спосіб для Бога скерувати нас в правильному напрямку.
Бог також допускає смерть сімох наречених Сари. Мабуть, вони самі хотіли з нею одружуватися, без всяких Божих підказок чи пропозицій, мабуть, була якась королева краси, душа компанії, якщо аж семеро чоловіків хотіли з нею одружитися, і не зважали на те, що попередні її кавалери лежали мертвими у її шафі, чи то пак, закопані на її подвір’ї.
Мабуть, Бог просто мав інший план на життя Сари. Бог захотів, щоб вона промовила слова молитви. Видно було, що вона не з дуже віруючої чи побожної сім’ї була, бо поки наречені одружувалися, її батько, Рагуел вже встиг викопати гріб на випадок, якщо Товія теж помре, не встигнувши доторнутись нареченої.
Не мав він живої віри в Господа Бога, і хотів усе вирішувати сам, на свій лад, а не згідно Божої волі.
Мати Товії, Анна, теж мала не дуже глибокої віри, бо вічно на все нарікала, і не хотіла пустити Товію у подорож, не могла відпустити свого сина.
Можна подумати, щоби сталося, якби Товит послухав свою жінку, і затримав би Товію, і не пустив би його у дорогу. Тоді Божий план не був би здійснений, і Товит би не одужав, а Сара, можливо, і далі б ховала скелети своїх наречених у шафу, чи то пак, закопувала на подвір’ї.
Анна не могла втерпіти навіть двох тижнів, і вже почала плакати, уявляючи, що Товія помер в дорозі, і проектуючи і накликаючи негатив у своє життя.
Однак Товит глибоко віруючий, і що разу запевняє свою жінку, що все гаразд, що син мусить бути живий-здоровий, однак Анна не дослухалася голосу Божого з уст свого чоловіка, і далі плакала і побивалися безпідставно.

Тож варто задуматися над тим, на якого персонажа ми найбільше схожі з цієї історії. Чи ми терпляче переносимо страждання, віримо і надіємося на Бога, як Товит чи Сара, чи у всьому бачимо негатив, нарікаємо і побиваємось безпідставно через купу дрібниць, як Анна чи Рагуел, чи ходимо з любов’ю в серці та відкритістю на дію Святого Духа в нашому житті, як Товит, чи повертаємо борги і відсотки за депозитом, як Гаваел, чи радіємо в радості і допомагаємо в горі, як Ахіяхар і Надав, чи ми виступаємо в ролі ангела Божого Рафаїла, допомагаючи іншим людям знайти Бога, своє покликання в житті, свій шлях і своє щастя?
Надіюся, вам сподобалося читати ці роздуми, як і мені писати їх. Нехай поблагословить вас усіх Господь Бог, як він благословив головних персонажів у цій історії, і навіть більше. :) Амінь.

Повернутись до “Святе Письмо”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей