Я так і не зрозумів, хто спростував ту інформацію, що була подана у ЗМІ. Жоден церковний посадовець, на скільки я знаю, цю інформацію не спростовував, як не спростовували і жодні ЗМІ, що цю інформацію подавали.
Ви тут виклали лише власні міркування і деякі факти, які і без того давно відомі або ні про що нам не говорять.
Офіційного документу, який би зобов'язував нас приймати причастя на колінах схоже ще немає. Однак Папа таки закликав приймати причастя усім християнам саме на колінах, про що і повідомили ЗМІ.
Ну як закликав, коли не закликав. Одні перекрутили слова, інші ними ж користуються для підтвердження своєї правоти. Ви статтю читали? І які тут мої міркування? Пройдіть по лінку внизу і побачите де воно опубліковано і для чого. А про посадовця взагалі цікаво що ж це за церковна посада така має бути? А щодо ЗМІ, то вони завжди підхоплюють певну інформацію, перекручують і подають як хочуть. Вирвали з контексту фразу і подали як заклик папи. Але що тут сперечатися, і так багато було сказано.... Результат і так тим самим залишиться, імхо.
Дісність причастя не залежить як я Його приймаю, чи стоячи чи лежачи(хворі) чи сидячи, чи на колінах. Залежить від мого внутрішнього стану і це важливо! А якщо хтось, на перше місце ставить обряд(чи це обряд?!) і відмовляє в Причасті бо хтось клякнув, такого батюшку треба суспендувати на деякий час, щоби не ставив себе на місце Бога.
Пітдримую. Але даруйте, я ще не бачив такої ситуації, щоб священик когось не запричащав, якщо той клякнув в храмі де всі стоять. Щоправда він просить(не наказує! і нема там якогось зверхньго тону) людину встати і абсолютна більшість стає і причащається без проблем. Є ж деякі унікуми(сам таких не бачив, але отці розказували), що голову закидають вверх і демонстративно йдуть геть. Питання кому вони насолили: собі, священику, Богові? Якщо вже є така ситуація, то, повторюсь, бо вже десь тут писав, дійсно недостойні прийняти причастя - бо горді. Хіба ж тут йде мова про абсолютний послух священику(вони також різні бувають, дехто і згіршення може дати)? Прийнято в даному храмі стояти, і всіх причащають стоячи. Людині це пояснюють, але ж вона знає краще! І буде робити як хоче і нічого її не переконає змінити свою думку.
P.S. Особисто я приймаю причастя на колінах в тих храмах де так заведено. Хоч для мене це трохи і незручно, проблеми собі з того не роблю. Чого хтось інший робити так не може, а буде торочити про те чи мають отці моральне право до чогось чи не мають?