Щодо Причастя

літургічні тексти, переклади, устав Богослужень

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 16 листопада 2009, 11:21

Я так і не зрозумів, хто спростував ту інформацію, що була подана у ЗМІ. Жоден церковний посадовець, на скільки я знаю, цю інформацію не спростовував, як не спростовували і жодні ЗМІ, що цю інформацію подавали.

Ви тут виклали лише власні міркування і деякі факти, які і без того давно відомі або ні про що нам не говорять.

Офіційного документу, який би зобов'язував нас приймати причастя на колінах схоже ще немає. Однак Папа таки закликав приймати причастя усім християнам саме на колінах, про що і повідомили ЗМІ.

Ну як закликав, коли не закликав. Одні перекрутили слова, інші ними ж користуються для підтвердження своєї правоти. Ви статтю читали? І які тут мої міркування? Пройдіть по лінку внизу і побачите де воно опубліковано і для чого. А про посадовця взагалі цікаво що ж це за церковна посада така має бути? А щодо ЗМІ, то вони завжди підхоплюють певну інформацію, перекручують і подають як хочуть. Вирвали з контексту фразу і подали як заклик папи. Але що тут сперечатися, і так багато було сказано.... Результат і так тим самим залишиться, імхо.

Дісність причастя не залежить як я Його приймаю, чи стоячи чи лежачи(хворі) чи сидячи, чи на колінах. Залежить від мого внутрішнього стану і це важливо! А якщо хтось, на перше місце ставить обряд(чи це обряд?!) і відмовляє в Причасті бо хтось клякнув, такого батюшку треба суспендувати на деякий час, щоби не ставив себе на місце Бога.

Пітдримую. Але даруйте, я ще не бачив такої ситуації, щоб священик когось не запричащав, якщо той клякнув в храмі де всі стоять. Щоправда він просить(не наказує! і нема там якогось зверхньго тону) людину встати і абсолютна більшість стає і причащається без проблем. Є ж деякі унікуми(сам таких не бачив, але отці розказували), що голову закидають вверх і демонстративно йдуть геть. Питання кому вони насолили: собі, священику, Богові? Якщо вже є така ситуація, то, повторюсь, бо вже десь тут писав, дійсно недостойні прийняти причастя - бо горді. Хіба ж тут йде мова про абсолютний послух священику(вони також різні бувають, дехто і згіршення може дати)? Прийнято в даному храмі стояти, і всіх причащають стоячи. Людині це пояснюють, але ж вона знає краще! І буде робити як хоче і нічого її не переконає змінити свою думку.

P.S. Особисто я приймаю причастя на колінах в тих храмах де так заведено. Хоч для мене це трохи і незручно, проблеми собі з того не роблю. Чого хтось інший робити так не може, а буде торочити про те чи мають отці моральне право до чогось чи не мають?
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 16 листопада 2009, 12:36

vitalko писав:
.

Ну як закликав, коли не закликав. Одні перекрутили слова, інші ними ж користуються для підтвердження своєї правоти. Ви статтю читали? І які тут мої міркування? Пройдіть по лінку внизу і побачите де воно опубліковано і для чого. А про посадовця взагалі цікаво що ж це за церковна посада така має бути? А щодо ЗМІ, то вони завжди підхоплюють певну інформацію, перекручують і подають як хочуть. Вирвали з контексту фразу і подали як заклик папи. Але що тут сперечатися, і так багато було сказано.... Результат і так тим самим залишиться, імхо.

По-перше, вибачте, не помітив лінку внизу, а тому подумав, що Ви автор статті. Вийшло непорозуміння. Однак суті справи це не міняє, оскільки матеріал опублікований Коломойсько-Чернівецькою єпархією, які очевидно самі є прихильниками та популяризаторами ідеї приймання Причастя настоячи. Говорячи про посадовця, мав на увазі офіційну людину у Ватикані, або ж і самого Папу, який міг би спростувати цю інформацію. Погодьтеся, що якби інформація про заклик Папи приймати Причастя на колінах, що поширилася різними ЗМІ і викликала серйозний резонанс у суспільстві, насправді не відповідала дійсності, то Ватикан її давно уже б спростував. Такого спростування зі сторони Ватикану не було, а отже і немає підстав звинувачувати журналістів у перекручуванні інформації.

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 16 листопада 2009, 12:50

vitalko писав:
. Але даруйте, я ще не бачив такої ситуації, щоб священик когось не запричащав, якщо той клякнув в храмі де всі стоять. Щоправда він просить(не наказує! і нема там якогось зверхньго тону) людину встати і абсолютна більшість стає і причащається без проблем. Є ж деякі унікуми(сам таких не бачив, але отці розказували), що голову закидають вверх і демонстративно йдуть геть.

Повірте, що таких випадків, коли священники не причащають людей, які стали навколішки є дуже і дуже багато. Думаю більшість людей на форумі не раз бачили таку картину, в цій темі раніше про це згадувалось. А священники не розповідали Вам, коли не люди закидають голову і демонстративно ідуть, а саме отці, залишаючи людей без Причастя. Хіба це не гордовитість і не зневага до людини???
Абсолютно згідний з Романом, що до таких отців треба приймати серйозні міри, аби ті не ставили себе на місце Бога.

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 16 листопада 2009, 13:22

оскільки матеріал опублікований Коломойсько-Чернівецькою єпархією, які очевидно самі є прихильниками та популяризаторами ідеї приймання Причастя настоячи.

Ага, а Коломийсько-Чернівецька єпархія значить не церковний посадовець, і її голос до уваги не береться? Хто ж для нас прямий церковний посадовець як не наш єпископат? Вибачте мені грішному, але в мене вже давно склалося враження, що для вас авторитетні тільки ті посадовці, які підтримують вашу думку, решта - не указ.

Погодьтеся, що якби інформація про заклик Папи приймати Причастя на колінах, що поширилася різними ЗМІ і викликала серйозний резонанс у суспільстві, насправді не відповідала дійсності, то Ватикан її давно уже б спростував. Такого спростування зі сторони Ватикану не було, а отже і немає підстав звинувачувати журналістів у перекручуванні інформації.

Не можу сказати про якийсь резонанс в суспільстві. Хтось десь прочитав і розніс таку ідею серед людей. Що тут спростовувати? А підстави звинувачувати є в самій подачі інформації, бо вирвали фразу з контексту, не розібралися що до чого і рознесли на цілий світ.

Повірте, що таких випадків, коли священники не причащають людей, які стали навколішки є дуже і дуже багато.

Ви самі скільки таких випадків бачили? Бо я не бачив жодного. Бачив, коли до причастя не допускали осіб без сповіді(хоч як священик відчуває, хто саме не був, це для мене загадка :), але відчуває добре, бо часто коли спитає підозрілу людину, виявляється, що вона дійсно не сповідалася вже давно ), але щоб від когось відвертався і йшов - не бачив жодного разу.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 16 листопада 2009, 13:32

]Єрунда тут в тому, що ти постійно намагаєшся прирівняти непорівнювані речі. А це вже щонайменше нечистоплотна гра... варіанти два: 1) ти справді не розумієш, про що йдеться; 2) ти з наміром намагаєшся щось доказати через речі, які в принципі тут ніхто не зачіпає

Ну звичайно не порінювальні речі. Я також згоден що не можна прирівнювати Причастя і друге. Я нічого не намагаюся доказати, а сказати тільки шо....

ми говоримо про прийняття Причастя і основна нитка роздумів, чи доречно людині пхатися до Причастя навколішки, якщо вся громада приймає Причастя настоячи.

Так, згоден, це ж як треба йти проти громади, якщо я клякнув на Причастя. Аргумент, канєшно, серйозний. Тут ти мене вбив.

А ти починаєш якісь не в тєму роздуми про дух.роботу священиків! Прийняття Причастя "хто як хоче" - стоячи, сидячи, лежачи, клячучи приведе до мішанини під час Служби, а наш Бог "є Богом порядку, а не хаосу" -- до чого тут твої роздуми? Ти або намагайся вклинись в тему і осягнути про що мова, або вже краще не дописуй, щоб не відводити дискусію в сторону!

Згоден, ти й тут правий. Яке відношення має Причастя до духовної роботи священиків? Абсолютно ніякої. Не важливо як я внутішньо йду Причащатися, важливо щоби я йшов як громада. Звичайно, я не зрозумів що тут говориться про прийом Причастя з чисто технічної точки зору. Я то грішним ділом думав, що все зв язано. Ну але якщо порядок і безхаосся проявляється в стройних рядах вірних до Причастя. То тут я , звичайно, більш не маю що сказать:)[/quote]

Мaлuй
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Мaлuй » 16 листопада 2009, 14:09

romanm писав:Згоден, ти й тут правий. Яке відношення має Причастя до духовної роботи священиків? Абсолютно ніякої. Не важливо як я внутішньо йду Причащатися, важливо щоби я йшов як громада. Звичайно, я не зрозумів що тут говориться про прийом Причастя з чисто технічної точки зору. Я то грішним ділом думав, що все зв язано. Ну але якщо порядок і безхаосся проявляється в стройних рядах вірних до Причастя. То тут я , звичайно, більш не маю що сказать:)

мда... як кажуть без слів... на мою думку в тебе звихнуте світосприйняття або ти належиш до людей, яким потрібно все по-поличках розкладати, бо інакше недодуєш і перекрутиш, а я , нажаль, не маю на це часу:)
продовжуй і далі, якщо маєш бажання, насолоджуватись своїм словоблуддям, яке вже останнім часом дійсно заводить в глухий кут, і перекручувати слова інших. Удачі!
п.с. почитай свої дописи, вони купи не в"яжуться, то за одне хапаєшся, то на зовсім протилежне кидаєшся. То називаєш себе католиком, то до лютеран переходиш... -- знайди вже якусь опору. Можеш не дякувати за пораду. :)

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 16 листопада 2009, 14:30

Ну звичайно не в яжуться. Ще би. Я ж не "посилаю" всіх хто не згоден зі мною. Нічого протикатолицького не говорю. Якщо я сказав щось проти вчення Церкви, то покажи де, а не цитуй різного роду реклами:)
Заміть, по суті, на мої дописи, ти не відповів. Звичайно, я вірю, що не маєш часу, безперечно. Але заміть, твоя аргументація дальше "сам дурак" не йде! Якщо ти не маєш що відповісти то переходиш на співрозмоаника і на особистості. Ну, ти ж не маленький, мо знаєш шо так не дуже гарно. Говори по суті. Якщо ти спец( бо я таким себе не вважаю) то покажи як то має бути, а не провокуй людей.

Хоча таких, греко- католицьких талебанів я бачив, сказати по суті нема чого, але і мовчати не можу. Не ображайся, ми дорослі люди, і, думаю можна сказати свої думки.

Отож, щось по суті до сказанного маєш? Якшо ні, то не переходь на особистості(повторюся), мені то все рівно, але ж тут не форум воїнствующих вірних УгкЦ. Не всі ж такі розумні і психологи.:)

Пардон за оффтоп.

Мaлuй
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Мaлuй » 16 листопада 2009, 14:39

romanm писав:Ну звичайно не в яжуться. Ще би. Я ж не "посилаю" всіх хто не згоден зі мною. Нічого протикатолицького не говорю. Якщо я сказав щось проти вчення Церкви, то покажи де, а не цитуй різного роду реклами:)
Заміть, по суті, на мої дописи, ти не відповів. Звичайно, я вірю, що не маєш часу, безперечно. Але заміть, твоя аргументація дальше "сам дурак" не йде! Якщо ти не маєш що відповісти то переходиш на співрозмоаника і на особистості. Ну, ти ж не маленький, мо знаєш шо так не дуже гарно. Говори по суті. Якщо ти спец( бо я таким себе не вважаю) то покажи як то має бути, а не провокуй людей:)

ну знов ти за своє! та скільки можна? тут аргументація проста: процитуй мені того, хто сказав, що священик не повинен проводити роботу -- це ітак всім зрозуміло і без твоїх нагадувань! саме в такому світлі розглядається дане питання, бо інакше, ясне діло, воно взагалі не має жодного змісту. Ти ж починаєш напрягати з твердженнями, які всі решта дописувачів сприймають як основоположні і не потребуючі додаткових наголошень -- ведеш себе як недоумок якийсь. Всім панятно, що роль священика важлива в питаннях донесення до вірних значення Євхаристії -- тобі одному видається необхідним щораз про це нагадувати, кому? хто це заперечує? покажи!
Отож розжовую для особливо тугих: 1)роль священика не оспорюється; 2) вірні повинні свідомо і відповідально приступати до Причастя; -- це аксіоми, які не потребують додаткових зусиль. Вони основа цієї дискусії. 3) в Храмі повинен бути порядок -- за забезпеченням якого також повинен слідкувати священик; 4) вірні, які йдуть до Причастя, як кожному заманеться, створюють штовханину і неспокій -- це питання обговорення.
хоч це ти зрозумів?

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 16 листопада 2009, 14:44

Понятно. :)

Мaлuй
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Мaлuй » 16 листопада 2009, 14:47

нарешті
Востаннє редагувалось 16 листопада 2009, 14:57 користувачем Мaлuй, всього редагувалось 1 раз.

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 16 листопада 2009, 14:54

:cry: Дивуюсь я з вас. Як можна про НАЙСВЯТІШІ РЕЧІ говорити таким тоном. Та станьте собі перед дзеркалом і виговоріться, всеодно кожен сам себе переконує в своїй правоті. %)

“Коли ти приносиш на жертовник свій дар і там згадаєш, що брат твій має щось на тебе, зостав там перед жертовником твій дар. Піди, помирись спершу з твоїм братом і тоді прийдеш і принесеш дар свій”
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 16 листопада 2009, 15:11

vitalko писав:

Ага, а Коломийсько-Чернівецька єпархія значить не церковний посадовець, і її голос до уваги не береться? Хто ж для нас прямий церковний посадовець як не наш єпископат? Вибачте мені грішному, але в мене вже давно склалося враження, що для вас авторитетні тільки ті посадовці, які підтримують вашу думку, решта - не указ.

.

Очевидно, що більшість священиків нашої Греко-католицької церкви, в тому числі і Коломийсько-Чернівецька єпархія будуть всіляко захищати причастя навколішки, яке так активно намагаються впроваджувати у всіх парафіях. Якби офіційна особа Ватикану чи сам Понтифік заявили, що Папа не закликає приймати Причастя навколішки, його не так зрозуміли і ЗМІ перекрутили дійснісь - то питань нема. В тому то й справо, що слова Папи стосуються і нашого єпископату, який чомусь їх ігнорує. Чому нашій церковній владі не з'ясувати це питання у, Папи написати листа тощо, а потім звернутися до вірних із роз'ясненням Папи, яка його позиція, щодо способу прийняття Ісуса, і щодо того як би мали діяти у цій ситуації наші священники.

В нас Церкві існує дискусія, ведуться суперечки поміж вірними і поміж священниками... і такий вчинок з боку нашої Церкви був би дуже логічним і важливим. А поки що жодних доказів неправдивості і інформації у ЗМІ немає і непотрібно безпідставно очорнювати журналістів.

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 16 листопада 2009, 15:27

vitalko писав:

Повірте, що таких випадків, коли священники не причащають людей, які стали навколішки є дуже і дуже багато.

Ви самі скільки таких випадків бачили? Бо я не бачив жодного. Бачив, коли до причастя не допускали осіб без сповіді(хоч як священик відчуває, хто саме не був, це для мене загадка :), але відчуває добре, бо часто коли спитає підозрілу людину, виявляється, що вона дійсно не сповідалася вже давно ), але щоб від когось відвертався і йшов - не бачив жодного разу.

Можливо у Вашій парафії просто такого не трапляється... Підіть, для прикладу, хоча б навіть у храм святого Юра і попробуйте прийняти причастя навколішки - гарантую, що відвернеться священик і не дасть причастя навколішки, в тамтешні отців вистачає гордощів зневаги, щоб лишити людину без причастя. У деякий храмах раніше на давали, але коли люди почали скаржитись почали давати. Тому-то я і кажу, що у таких випадках не можна мовчати, а боротися за свої права. До речі, у цій же темі один із ярих прихильників причастя настоячи описав випадок, коли Владика Ігор Возняк не дав причастя тим хто стояв на колінах, вихваляючи цей вчинок, як такий, що гідний священника.

П.С. вибачайте за затримку. До mykil
Востаннє редагувалось 16 листопада 2009, 15:44 користувачем solist-vokalist, всього редагувалось 3 разів.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 16 листопада 2009, 15:39

solist-vokalist, ну і як зрозуміти останнє ваше повідомлення? Виразно треба висловлюватися.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 16 листопада 2009, 16:13

Можливо у Вашій парафії просто такого не трапляється... Підіть, для прикладу, хоча б навіть у храм святого Юра і попробуйте прийняти причастя навколішки - гарантую, що відвернеться священик і не дасть причастя навколішки, в тамтешні отців вистачає гордощів зневаги, щоб лишити людину без причастя.

Ну так виходить, з усієї теми, що задля порядку в храмі і не даються причастя таким особам. Бо решта речей, всі знають і розуміють а-пріорі.
Востаннє редагувалось 16 листопада 2009, 16:18 користувачем romanm, всього редагувалось 1 раз.

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 16 листопада 2009, 16:13

Можливо у Вашій парафії просто такого не трапляється... Підіть, для прикладу, хоча б навіть у храм святого Юра і попробуйте прийняти причастя навколішки - гарантую, що відвернеться священик і не дасть причастя навколішки, в тамтешні отців вистачає гордощів зневаги, щоб лишити людину без причастя. У деякий храмах раніше на давали, але коли люди почали скаржитись почали давати. Тому-то я і кажу, що у таких випадках не можна мовчати, а боротися за свої права. До речі, у цій же темі один із ярих прихильників причастя настоячи описав випадок, коли Владика Ігор Возняк не дав причастя тим хто стояв на колінах, вихваляючи цей вчинок, як такий, що гідний священника.

Хе.... та я там прислуговую :) . І на моїх очах ще нікому не було відмовлено в причасті через те, що він клянчав. Просили підводтися, але після того причащали.
І цей випадок описував я. Але ви все-таки перекрутили факти. Бо владика Возняк людей запричащав, але попросив встати. А після служби, вони його за це смикали. Але нічого дивного тут нема, бо якшо йти вашою логікою, то єпископ нам не указ, і йому можна дорікнути. Ось саме вам я би і радив покори навчитися, а якщо вже не хочете, ідіть до владики і просіть, щоб роз"яснив ситуацію, раз вам священик не авторитет.
І з чого ви взяли, що вони горді і зневажливі? Всіх їх особисто знаю, і чомусь такого не помічав. Ви з ними віч на віч говорили, щоб такі заяви кидати?
св. Йоан Золотоустий

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 16 листопада 2009, 16:17

І цей випадок описував я. Але ви все-таки перекрутили факти. Бо владика Возняк людей запричащав, але попросив встати. А після служби, вони його за це смикали. Але нічого дивного тут нема, бо якшо йти вашою логікою, то єпископ нам не указ, і йому можна дорікнути.

А встати чому? Щоби не заважати іншим підходити до причастя? Чи він запричащав а потім попросив встати?

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 16 листопада 2009, 16:30

А встати чому? Щоби не заважати іншим підходити до причастя? Чи він запричащав а потім попросив встати?

Щоб іншим не заважати. Вони поклякали півколом, і хотіли що б владика підійшов до них. Він же попросив їх піднятися і вже стоячи запричащав.
св. Йоан Золотоустий

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 19 листопада 2009, 15:00

І справді, я поговорив з людиною, що часто буває у церкві Юра і зараз там дають причастя навколішки без проблем, однак раніше у причасті відмовляли, або ж змушували людей вставати (мова справді не йде про всіх отців). Щодо випадку з Владикою Ігором, то як мені розповіли, якщо ми говоримо про той самий випадок, що трапився 16 вересня цього року, то тоді Владика Ігор не дав причастя кільком людям, що встали на коліна. Він хотів, щоб ті прийняли настоячи, однак після відмови він розвернувся і пішов - так і не запричащавши людей. Після цього ці люди після служби ходили взнавати причину. Ці ж самі парафіяни писали лист-скаргу до Любомира Гузара.

Наскільки я розумію, цей випадок дав свої плоди і зараз в соборі Юра дозволяють приймати причастя навколішки.

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 19 листопада 2009, 15:22

однак після відмови він розвернувся і пішов - так і не запричащавши людей

Ну і хто ж тут по вашому не правий? (Я до речі говорив про випадок 21 вересня.)
Востаннє редагувалось 19 листопада 2009, 16:19 користувачем vitalko, всього редагувалось 1 раз.
св. Йоан Золотоустий

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 19 листопада 2009, 15:24

vitalko писав:

Ну і хто ж тут по вашому не правий?

Один Всевишній знає всі подробиці!:)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 19 листопада 2009, 16:25

vitalko писав:

нормально - мала б у віруючого бути покора до Єпископа. От лише це - у святих, напевно... В кожному разі я грішний вже не одну людину змушений був відігрівати після відмови у Причасті на колінах... Приймати Причастя на колінах люди звикали поступово і не думаю, що варта надіятись, що саме у цьому столітті відбудеться переміна
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 19 листопада 2009, 16:57

о.Олег писав:
vitalko писав:

нормально - мала б у віруючого бути покора до Єпископа. От лише це - у святих, напевно... В кожному разі я грішний вже не одну людину змушений був відігрівати після відмови у Причасті на колінах... Приймати Причастя на колінах люди звикали поступово і не думаю, що варта надіятись, що саме у цьому столітті відбудеться переміна

Та не нормально... Нас навмисно привчають до такої "покори", аби ми із закритими очима проковтували все, що нам пропонують. Не має право чи то Єпископ чи звичайний священик вказувати нам у таких речах. Він може нам радити і рекомендувати, однак і в нас є свій розум та воля, аби робити вибір. Ми маємо право бути солідарними із тими святими, які говорили про причастя навколішки. Ніколи, однак, не доводилось чути або читати, щоб хтось із католицьких святих закликав приймати Ісуса стоячи. Глава нашої церкви Папа Римський причащає людей навколішки. Тому чому ми маємо приймати причастя настоячи лише у зв'язку з тим, що священники захотіли собі запровадити, аргументуючи це традицією або правилами парафії. Якщо на когось такий аргумент діє - то будь ласка, ніхто нічого не має проти, щоб приймали настоячи. Але давайте тоді не забороняти нам приймати причастя навколішки, адже це наші переконання, які не висмоктані з пальця.
Тому то й не можна мовчати, коли тебе зневажають, відмовляючи у причасті лише тому, що ти впав на коліна перед Богом.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 19 листопада 2009, 16:58

о.Олег писав: Приймати Причастя на колінах люди звикали поступово і не думаю, що варта надіятись, що саме у цьому столітті відбудеться переміна

Звичайно, це треба вирішувати якось може більше по-дипломатичному, більш виваженіше точно, щоб не вигравали потім в цьому догналівці, лефевристи і т. п.

Бачив у декого з греко-католиків на стіні церковний календар, випущений з-під крила о. Василя Ковпака, так там дуже на цьому спекулюється, що, мовляв, тільки сатана не хоче клякати перед Богом, хоч сюди можна підігнати різний контекст. Духовенство ж наше причащається настоячи і нема в тому якихось проблем у плані віри... Інша річ, чи ми у повсякденному життя приклоняємось завжди в покорі перед лицем Спасителя чи чуємо Його голос у різних справах... Імхо.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 19 листопада 2009, 17:01

vitalko писав:

Значить це інший випадок. 16 вересня трапився описаний мною випадок - це був будній день.
Думаю і сподіваюсь, що той, хто був неправий, це уже усвідомив, адже тепер не відмовляють у цьому храмі людям у причасті навколішки.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 19 листопада 2009, 17:05

solist-vokalist писав:
Та не нормально... Нас навмисно привчають до такої "покори", аби ми із закритими очима проковтували все, що нам пропонують.

Бачите, якщо вже говорите про покору чи послух, то не може одне чи друге бути рабським, сліпим, а найперше розумним та базованим на чомусь, що найперше цінне в очах Божих, а не людських... Вважаю так.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 19 листопада 2009, 18:01

mykil писав:
solist-vokalist писав:
Та не нормально... Нас навмисно привчають до такої "покори", аби ми із закритими очима проковтували все, що нам пропонують.

Бачите, якщо вже говорите про покору чи послух, то не може одне чи друге бути рабським, сліпим, а найперше розумним та базованим на чомусь, що найперше цінне в очах Божих, а не людських... Вважаю так.

так. Як не думаю, що в нашому контексті вимагання від людини прийняти Причастя у такий-от певний спосіб несе хочби якийсь духовно корисний зміст.
Напрям, відповідно до якого навчаємо бути єдиними, як Церква свого права, має бути і, в питанні прийняття Євхаристії, я грішний цілком за те, щоб проповідувалось молитовне стояння (нічим не гірше і не ліпше від клянчання, багате своєю внутрішньою символікою), але на моїй парафії 90% причасників приклякають і в жодному разі це не становить проблеми.
Якщо чесно - не розумію доцільності такого перенаголошення, бо саме імхо тут з`являється (або може зродитись) проблема: вимога - непослух - не причастився - осудив - знайшов спільників - схизма... Не так все просто, звичайно, але так це точно буде подане (і є) різними схизматичними силами з середини чи ззовні УГКЦ.
Не знаю, нащо в такому питанні йти на конфронтацію: висповідався, йде до Причастя - обов`язково запричащаю! Запитаюсь при нагоді владику, бо мені радив поступати відповідно до тої пасторальної ситуації, що склалася...
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 19 листопада 2009, 18:23

Чудово!!! І справді має бути така позиція як у Вас. Потрібно давати причастя людині, так як вона його хоче прийняти. Якби так поступав кожен священик нашої Церкви, то жодних проблем і питань не було би. Повірте, що у багатьох церквах і для багатьох священиків було, а для декого і ще досі залишається характерним не давати причастя людям, що стали на коліна. В багатьох церквах люди почали бунтуватися проти такої політики і тепер отці, дякувати Богу, змінили свою позицію. Знаю, однак, ще приклад одного священика, який навідріз відмовився причащати на колінах. Зараз парафіяни тої церкви пишуть листи до вищого духовенства, в намаганні захистити своє право.

Повірте, що не ставив би так гостро це питання, якби не існувало проблеми. На щастя, зараз справді позитивні тенденції і сподіваюсь, що в скорому часі все буде гаразд, адже люди багато моляться за священиків і Господь допомагає.

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 19 листопада 2009, 22:43

Повірте, що у багатьох церквах і для багатьох священиків було, а для декого і ще досі залишається характерним не давати причастя людям, що стали на коліна.

Ну не говоріть же шановний таких бздур! Якщо і є поодинокі випадки, то не треба перетворювати в тенденцію. Повторюсь, ше не бачив шоб священик розвертався і просто йшов. Просить підвестися, і абсолютна більшість підводиться(ті, що я бачив, усі підводились) при тому всьому не робить собі з того ніяких проблем і причащається стоячи. Але є унікуми, які апріорі праві в тому, що самі собі задумали, і цієї правоти ніхто в них не забере. Священик - слуга, ми йому платимо, сказали марш до буди - значить має йти, піджавши хвіст, і носа не висовувати, поки йому не скажуть.(В США, Канаді саме так вірні і вчинили, кажуть, отче, ми вам платимо, прошу нам байок про пекло не розказувати)
Хто ж на священика(попри те що він така сама грішна людина) дивиться як на пастиря, вчителя(без фанатизму, звісно) якого Бог покликав, і який зрештою вчився 7 років на те шоб проповідувати як його, Бога, приймати, який служить Йому і людям, то тут якихось лишніх запитань і заперечень не виникне, коли він попросить встати до Причастя(про єпископа як главу церкви взагалі мовчу). Але то тільки при умові, що я не вважаю себе розумнішим за нього ну і заодно за єпископа. Тоді я можу торочити всім і всьому про свою правоту, говорити про сліпу покору, шукати собі оправдання, нав"язувати свою думку, порядок в церкві і т.д.
св. Йоан Золотоустий

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 20 листопада 2009, 07:26

Слава Ісусу Христу!
solist-vokalist писав: ...Потрібно давати причастя людині, так як вона його хоче прийняти...

це все так. Особливо в контексті того, що ми (КЦ) проповідуємо якнайчастіше приступання до Святих Тайн і в цьому контексті проблема приклянчання/предстояння виглядає не серйозно... Але незалежно від цієї проблеми залишаються речі, які є серйозними завжди, тому всетаки хотів би звернути увагу на те, хто такий єпископ.
ітак: Єпископ - це...
(в кого які думки/визначення)
і вже тоді Ваші думки з приводу того, яке відношення мав би мати (в ідеалі) вірний ("я" - Ви/я...- кожен) до свого єпископа

Повернутись до “Літургіка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість