Щодо Причастя

літургічні тексти, переклади, устав Богослужень

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Павло13
новик
новик

Re: Щодо Причастя

Повідомлення Павло13 » 23 лютого 2011, 22:18

А приймання ліків порушує Євхаристійний піст?

І чи можна розкусити св. Причастя, (може застрягнути між зубами, і щоб потім не змити в каналізацію) чи краще не треба?

Чи можна зразу після св. Причастя їсти, чи трохи зачекати?

НІ 100% приймання ліків непорушує Євхарестіний піст
на рахунок РОзкушування варто утриматисяь АЛЕ якщо є потреба то розкушувати можна Фронтальною групою зубів тобто Різцями в них анатомічно нема таких фісур і бгорків деб затрималась частинка частички
Звичайно можна Їсти головне щоб їжа неспричинила блювотний рефлекс :))) До речу в Євхарестіному пості якраз є частково медична суть томущо якшо ми поємо зразу перед причастям немає 100% гарантії що їжа була свіжа і чи невикличе вона паганих наслідків а так Година Голоду до причастя майже 98% зменшує загрозу :)))))))))))))

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 24 лютого 2011, 01:02

Слава Ісусу Христу!!!
п.Павле13,,дякую за розяснення..Але я всетаки маю кілька запитань..
Ці запитання,,для того щоб зрозуміти вас(правильно),,І повірте другого нема...
Бадьте спокійні,,я був на Літургії,і також деколи підслуховував...
Але набагато корисніше,,прочитати,,тоді і слухається по іншому(це мій особистий приклад),,за вас знати неможу..
Просто ви напевне описалися(зробили помилку)...Не Святеє Святих...А Святеє Святим...
І наскільки памятаю(можу і помилятися,,бо я не священник),,це перед "вірую Господи і сповідую.."
А найважливіший момент,,а точніше частина Літургії(бо вона вся важлива),,це Літургія Жертви(вірних)...
А після Святеє Святим,,це символізує Воскресіння Ісуса Христа.."єдин свят,єдин Господь...."
Ціла Літургія,,це другими словами життя Ісуса,,Його суть...(наскільки нам можливо збагнути)..
Ну це добре описано в катихизмі....І в інших книжках,,яких я поки невстиг прочитати...
Я вже незнаю,,можливо ви священник,,тоді нема питань...
Но якщо ні,,то думаю говорити про заборону Причастя,,нам вірним нетреба...Це зневага до любові(коли звичайно небезпека зневаги самого Таїнства,,то мусим,іто в конкретному випадку,,коли стали очевидцем можливої зневаги,,щоб вберегти того хто зневажає,,з любові до Бога)...
А думати хто гідний,а хто ні..особисто я небуду,,бо сам негідний,,але Бог мене любить,,і всіх вас також...
Нам треба дякувати Богу,,,що можемо приступати до таїнства,,що Бог дав Церкву,,одним словом за все..Бо я грішний,,і якби не ці Ласки,то згинув-би давно..
А заборони чи дозволи лишіть церкві..Вона для того і є(включно)...

Решта менш-більш поки зрозуміла...
Дякую...
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 24 лютого 2011, 05:20

Павло13 писав:...

MOD: Вітаю на нашому Форумі, пане Павло13! Прошу писати грамотно (Вас важко читати - відредагуйте, якщо можна, Ваш допис) і не писати про все відразу - про Шлюб існують інші теми. Нагадую, що на модераторіали можна відповідати лише приватно (ПП)
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 24 лютого 2011, 05:22

Павло13 писав:... чи можна розкусити св. Причастя...

Господь каже: "Прийміть, їжте..." - процес приймання їжі передбачає кусання. Тобто обережним бути треба, але можна
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Павло13
новик
новик

Повідомлення Павло13 » 24 лютого 2011, 15:08

Вибачаюсь за помилки просто я коли в натхненні то пальці не встигають за думками :)
на рахунок оцих слів "Не Святеє Святих...А Святеє Святим..." я теж нераз чув такі думки але на скіки я цікавився це просто такий різновид перекладу :)
суть цих слів полягає якраз в тому що немає нічого більш святішого в храмі чим анець який отець тримає :)) так мені розяснювали у всякому разі :)))))))
P.S. Я не священик :))) правда колись хотів стати :)

Павло13
новик
новик

Повідомлення Павло13 » 24 лютого 2011, 15:30

На рахунок цих слыв "А заборони чи дозволи лишіть церкві..Вона для того і є(включно)..." - цілком погоджуюсь :) я просто хотів наголосити що таке покарання як заборона Причастя мусить існувати :) + додам заборона Причастя переважно іде в парі із забороною Тайни Сповіді а як ми знаєм без сповіді за свої гріхи неможна причащатись :(
ось звідки і випливає сама заборона Причастя

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 24 лютого 2011, 15:37

Цікаво, чому в церкві постійно виникають різні альтернативи.
Те важливіше, це важливіше...

Не може бути Євхаристії без Слова Божого. Не може вона бути здійснена без Священика... і взагалі без Літургії...
Не може бути Євхаристії без спільноти (як мінімум священик і Отець, Син і Дух Святий тому і дозволяють рідко священику самому служити Літургію (але як вийняток).

Звичайно в Євхаристії особливим чином присутній Христос і цей спосіб присутності вважається надзвичайно важливим. Але також читання Євангелії, апостола і проповідь уприсутнюють Христа і Папа Римський прирівнює значення цього до Євхаристії. Тому центром першої частини Літургії є читання Євангелія, а другої - власне Євхаристія.

Одне без іншого не може бути. Так само як і ри види служіння не мають один перед одним переваги:

Церкви виявляється у потрійному завданні: проповідуванні Божого Слова (kerygma-martyria), здійсненні Таїнств (leiturgia) і вчинках любові (diakonia). (Бенедикт XVI.,, 2006..)

Нема ніякої альтернативи між євангелизацією (християнським свідоцтвом) і гуманізацією (диаконією…); нема противоріччя між наверненням сеця до Бога і покращенням умов життя нужденних братів; нема протирічь між вертикальним напрямком віри і духа та горизонтальним служінням потребам людей на землі. (Виталий Боровой,)

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 24 лютого 2011, 16:10

П.Павле,,Я можу догадатись про хід ваших думок,,що до написаного...
Але,,зрозумійте,,для того і є загальні терміни,,і "Агнець",,це насеільки я знаю,,в нашому обряді(східному),,трохои інше..
Порядок літургії,,також у вас трохи незрозумілий..
А про переклади я мовчу,,це окрема тема..Для того і є загальна література..
Ніхто конкретно неможе знати точного моменту,,коли саме відбувається "перетвориння",,в нашому східному обряді,,це відбувається на літургії Жертви(вірних)..
Той момент,,про який ви кажете(після Святеє Святим),,символізує Воскресіння...
А це,,на мій погляд,,в свою чергу і все решта..Перемогу над смертю Гріхом,(Так Ісус переміг світ),,саме цим,він явив Свою Божу сутність..
Без цього всього,,небуло-би нічого...
Але ,,спілкування для того і є,,для розуміння один-одного...
Я згоден з вами,,що заборона Причастя,випливає з заборони Сповіді(священник не дає Розрішення)...
п.Павле,,питання просто для кращого порузуміння: До якої ви церкви ходите(обряд)..Бо кожин обряд має свої особливості,,і це нормально...
Думаю моє запитання вас не образило...
Дякую..

Павло13
новик
новик

Повідомлення Павло13 » 24 лютого 2011, 16:21

Святеє Святим- ознаяає що Ісус Христос є реально присутній у цьому Агннці ( чи частичці )і він приноситься тим котрі прямують дорогою святості.
Переміна хліба і вина відбувається під час АНАФОРИ- молитви на освячення і зіслання Святого Духа.
P.S. Католик Східного обряду :)

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 24 лютого 2011, 16:25

п.Павле..
ДЯКУЮ...

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 24 лютого 2011, 16:30

Павло13 писав:Святеє Святим- ознаяає що Ісус Христос є реально присутній у цьому Агннці ( чи частичці )і він приноситься тим котрі прямують дорогою святості.
Переміна хліба і вина відбувається під час АНАФОРИ- молитви на освячення і зіслання Святого Духа.
P.S. Католик Східного обряду :)

Питання не суттєве. Бо Хрисос в Тайній Вечері здійснив таку зміну Словаим "Це є Тіло Моє..."

І римо-католики так вважають.

А православні, що під час анафори... Але питання не має ставати поміж християн... Наскільки це важливо?
Хіба Літургія може зупинитися перед анаффорою?

Павло13
новик
новик

Повідомлення Павло13 » 24 лютого 2011, 16:34

Хіба Літургія може зупинитися перед анаффорою? - Може у крайньому випадку

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 24 лютого 2011, 17:52

Павло13 писав:Переміна хліба і вина відбувається під час АНАФОРИ- молитви на освячення і зіслання Святого Духа.

Трохи не так. Отці напевно доповнять, але переміна починається від Проскомидії.
Щодо питання переміни Дарів, то справді у середньовіччі під впливом схоластики поширилось розуміння моменту переєствлення хліба і вина у Христові тіло і кров під час слів установлення Таїнства "Прийміть, їжте" та "Пийте з неї всі". На противагу цьому вченню, Східна Церква свого часу дуже акцентувала на моменті епіклези, тобто призивання Святого Духа на Дари вже після установчих слів. Сучасне літургійне богослов'я не окреслює якогось конкретного моменту, коли відбувається переміна, адже вся Літургія є благодаренням (Євхаристією) Церкви, спрямованою до Отця через Сина у Святому Дусі, як це вчили святі Отці патристичної доби.
http://www.kyrios.org.ua/hochu-zapitati.html?start=20
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Павло13
новик
новик

Повідомлення Павло13 » 24 лютого 2011, 18:36

Проскомидія це підготовка дарів перед Анафорою звучать слова :'' За принесені чесні дари Господу помлімся",а після Анафори звучать слова :"За принесені і ОСВЯЧЕНІ дари Господу помолімся " слова літургії :)

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 24 лютого 2011, 19:45

Я згоден,без прготування хліба і вина(початку),,небуло-би самої Жертви...
Тому вважаю що вся літургія важлива...і повинна бути покора,,а в деяких місцях Літургії,ми виявляєм покору в особливий спосіб(зазвичай клякаючи),хто може..
Бо якщо розібратись,,Ісус Христос,через священника править,,жертвує...
І цього мені достатньо...
Дякую..

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 25 лютого 2011, 13:32

Павло13 писав:Хіба Літургія може зупинитися перед анаффорою? - Може у крайньому випадку

Навіть у крайньому випадку священик може встигнути промовити слова анафори. Це ж не довга молитва.

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 25 лютого 2011, 13:33

andrey s. писав:Я згоден,без прготування хліба і вина(початку),,небуло-би самої Жертви...
Тому вважаю що вся літургія важлива...і повинна бути покора,,а в деяких місцях Літургії,ми виявляєм покору в особливий спосіб(зазвичай клякаючи),хто може..
Бо якщо розібратись,,Ісус Христос,через священника править,,жертвує...
І цього мені достатньо...
Дякую..

А чи в УГКЦ не є традиції стояти всю Літургію? (Як і у православних?)

Чи все-таки перебрали і у Вас звичай клякання від латинського обряду? Мене колись літургіки навчали про стояння...
Хоча не заборонено стати на коліна чи присісти у відповідні моменти Служби.

Павло13
новик
новик

Повідомлення Павло13 » 25 лютого 2011, 14:59

Навіть у крайньому випадку священик може встигнути промовити слова анафори. Це ж не довга молитва.[/quote]
Якраз навпаки це трошки таки довго бо Анафора включає не тільки молитви на освячення, туди і входить Символ Віри і ще багато іншого
а це все за 1 хв. непрокажиш ., тому може Літургія і деколи перерватись бо як я попередньо написав що є дуже крайні випадки =@

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 25 лютого 2011, 15:16

Звичайно п.Michail,,це не є обовязок,як загальний...
Загальний обовязок не виявляти зневаги,,не заважати іншим..
Деколи приймав Причастя стоячи,,бо нехотів роздушити бабцю яка була підімною,,я важу 90,.і думаю їй було-би боляче,,якби я клякнув їй на голову...
Також незабувайте,,що зустрічав різні парафії,,а парафія це як спільнота,,і в них можуть бути деякі відмінності...Це не суть...
Я ніколи не дивлюся,,як хтось виявляє покору,,дивлюсь на себе..і завжди думаю чи незаважаю комусь.,в сенсі нормальному,,здорвому...
Звичайно я знаю місця в Літургії коли можна сидіти,,,але коли в мене є здоровя стояти,і при цьому стоять всі інші..То я не сяду...
Хіба що захочу показати,що я "шибко умний",,але цим я виключу себе з спільної молитви,,Літургії(жертви)...

Люба церква,(другого обряду),це свого роду спільнота,,і в них є свої особливості...Хіба в цьому суть віри????
Траплялось так,,що був в католиків,(мало,але був),,і думаю ім було замітно,,що я не з їхнього обряду,,,але мені морду ніхто не набив,а навпаки приємні люди...і орган у них прикольний :) ...Головне це доброта...
Пізнавальна книжечка:"Наша Християнська Традиція" о.Юліан Катрій..Для тих,кому цікаво...

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 25 лютого 2011, 23:32

andrey s. писав:Траплялось так,,що був в католиків,(мало,але був),,і думаю ім було замітно,,що я не з їхнього обряду,,,але мені морду ніхто не набив,а навпаки приємні люди...і орган у них прикольний :)

А Ви хіба не католик? :pardon:

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 26 лютого 2011, 00:12

Так Католик,,тільки Східного обряду,,,і як видно не грамотний :pardon:
Я мав наувазі Римо-Католиків....
Органи в храмах,,здебільшу в них....хоча я невпевнинний....

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 26 лютого 2011, 07:33

andrey s. писав:Так Католик,,тільки Східного обряду,,,і як видно не грамотний :pardon:
Я мав наувазі Римо-Католиків....
Органи в храмах,,здебільшу в них....хоча я невпевнинний....

Не по літургіці, але згадалося в тему органа. Покійний францисанець о . Мартин Дажицький розказував: Під час совітів судили органіста з костелу. Суддя , під час засідання, читаючи фабулу помилився наголосом. Вийшло шо чоловік грає на Органі, а не на оргАні:)

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 27 лютого 2011, 13:40

Павло13 писав:Навіть у крайньому випадку священик може встигнути промовити слова анафори. Це ж не довга молитва.

Якраз навпаки це трошки таки довго бо Анафора включає не тільки молитви на освячення, туди і входить Символ Віри і ще багато іншого
а це все за 1 хв. непрокажиш ., тому може Літургія і деколи перерватись бо як я попередньо написав що є дуже крайні випадки =@
[/quote]

Якщо в такому вимірі підходити до поняття анафори, то це інша справа.

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 27 лютого 2011, 13:57

"Звичайно я знаю місця в Літургії коли можна сидіти,,,але коли в мене є здоровя стояти,і при цьому стоять всі інші..То я не сяду...
Хіба що захочу показати,що я "шибко умний",,але цим я виключу себе з спільної молитви,,Літургії(жертви)..."

У нас на Закарпатті в соборах до Причастя стоячи йдуть... А на сільських парохіях - на колінах. Та як Ви й кажете, що спільнота від спільноти відмінна.
Під час Служби ж можна спокійно присісти і у відповідні мменти і коли стомився). Принаймні в теперішній час не зауважують на цьому. Коли стомився - присів. Це нормально. Хіба що знайдеться "шибко умный" який зауваження скаже (скоріше якась... "бабка").

Я так помітив один недолік християн: свою думку навязувати іншим. Якщо я щось пізнав чи відкрив для себе - то і інші так мають робити. От одна жінкка, наприклад, відкрила для себе, що церковно-словянська мова їй дуже допомагає розуміти духовні речі. .... І вперед молодим проповідувати, щоб всі неодмінно вчили церковно-словянську. Молоді собі тихенько помовчують. Одна правда сказала, що звикла на українській і спорити по цьому питанні не хоче. ТАк і розійшлися.

Я це дуже не люблю таке навязування. Слава Богу, що дає бачити в Церкві вище, духовне... і діяти. (До речі, хто ходить в Церкву, а не діє в церкві, важко йому. Наприклад слухати Службу Божу, та ще й на церковно-славянській дуже важко... Але коли потроху сам починаєш з молитвенноком працювати, включатися в спів, тоді починаєш розуміти і стає легко. Так само і до Причастя. Якщо йдеш раз, двічі в рік, то дуже важко... Але коли частіше (знову ж таки не невязую думк, але свічду) то легше, зрозуміліше, відчувається як би постійна причасність до Тіла Христового).

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 28 лютого 2011, 13:07

Michail писав: Наприклад слухати Службу Божу, та ще й на церковно-славянській дуже важко... Але коли потроху сам починаєш з молитвенноком працювати, включатися в спів, тоді починаєш розуміти і стає легко. Так само і до Причастя. Якщо йдеш раз, двічі в рік, то дуже важко... Але коли частіше (знову ж таки не невязую думк, але свічду) то легше, зрозуміліше, відчувається як би постійна причасність до Тіла Христового).

Мусить бути бажання зрозуміти, а як ні - то часте Причастя, на жаль, стає звичкою... :(

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 28 лютого 2011, 13:46

Є таке.
Я взагалі за "розуміння того що робиш"

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 28 лютого 2011, 15:29

Слава Ісусу Христу!!!
За інших звичайно знати неможу,,а якби навіть і знав,,то навряд-би говорив,,це що стосується Пр.Євхаристії,,а також багатох інших речей...
Можу сміло казати за себе,,бо так спокійніше,,і менш-більш достовірно...
Читаючи 50 псалом,,"....а дам цілопалення,то не любе воно Тобі буде..."
Мені завжди було страшно,,що своїм "розумом" я зроблю з Таїнства,, зроблю цілопалення(в кон.тексті 50 псалма)...
І сьогодні стараюсь про це думати,,,боюсь щоб це не стало просто звичкою,,
Хоча в час Давида це була Жертва,,яка з часом втратила своє істенне призначення(в душі багатьох приносящих її),,зокрема Давид це розумів..
Але з другої сторони,,я простий смертний,,і існує якись шлях вдосконалення в Бозі,,бо інакше втрачається всякий сенс писань...
Нам це дано,,для вдосконалення в Бозі,,для "помноження,збільшення" Бога,,який є в кожному,,,і звісно на Його славу,,бо в супротивному випадку-думаю таке на погибель...
Сказати чесно,,то взагалі мені стидно,,як я вперше,та і не тільки на початках,а і пізніше,,"дивився"(приступав) на це Таїнство(причастя),,,
І я неможу виключати,,що в майбутньому я буду дивитись,(відчувати),, під якимось другим кутом(в рамках Церкви,звісно)...
Я нехочу вірити,,що це "верх мого досконалого відчуття",,бо це "тупик"...
Але я можу молитись за це,, і намірення(потреби) тут різні,,у мене свої,а в когось свої..
А спільне в наших наміреннях є Бог,,коли все на Його славу,,волю...
Тому вважаю є загальне розуміння,,правила(встановленні церквою),,а решта по можливостях кожного зокрема,,бо неможуть всі бути як один...
І такі особисті речі,,зазвичай треба берегти в душі,,а наше життя повинно бути цьому свідченням(це моя думка,,і я можу помилятися)..
Алe як підмітив п.Michail,, досвід це невідємна частина вдосконалення..і ми повинні користати з наших досвідів....
І ще,,:свою думку навязувати іншим,,,,це загально люцка якість,,просто сумно що і в Християн також....
Бога нікому не навяжеш,,можна тільки звернути увагу на Його присутність,,любов...а дальше і є та "воля",,з якою нас створенно(вибір)...
Дякую..
P.S.
Як важаєте?????? Коли акцентувати суто на самому Причасті,,(багато чув,,що люди розповідають,,причастя мені дало то і то),,немає небеспеки створення якогось "містицизму"(я непамятаю термін)...Я вірю в дари,,яке дає пр.Євхаристія,,но мова іде про інших,,про людей які мало про це знають...
Люди зазвичай "непроти дарів",,а коли "на шару" то взагалі....
Чи є небезпека "хврого розуміння" що до Таїнства...і чи це добре,,
Недаром,,"оглашених" просять вийти....і напевне це з любові до них,,..
Хоча тема складна,,просто тільки подумав за це,,,

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 28 лютого 2011, 15:35

Я якраз про це також іноді пишу. Розуміння я маю на увазі саме усвідомлення, що ти приймаєш Христа.

А заглиблюватись у теологізування не варто. Тобто в принципі іноді може й добре ще раз обдумати теологічне обгрунтування Євхаристії, але коли йдеш до причастя, головне думати про Спасителя.

Хай нам Бог дасть праввильне сприйняття того, що Він постановив.

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 01 березня 2011, 12:42

andrey s. писав:Люди зазвичай "непроти дарів",,а коли "на шару" то взагалі....
Чи є небезпека "хврого розуміння" що до Таїнства...і чи це добре,,
Недаром,,"оглашених" просять вийти....і напевне це з любові до них,,..
Хоча тема складна,,просто тільки подумав за це,,,

Інколи буває і люди проти, коли дарують з примусу "бо так треба" або з примовками, типу "ми так парилися, що тобі подарувати"... Дар мусить йти від серця, з любов'ю.
Часами буває так, що навіть найсвятіші речі буденіють... Тому тема важлива і потрібна, щоб нам час від часу те пригадати :good:

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 01 березня 2011, 13:38

Так, тому і Ісус Христос казав "робіть це на мій спомин"

Повернутись до “Літургіка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей