Думаю всі читали спогади матері митрополита Андрея Софії з Фредрів „Молодість і покликання о.Романа Шептицького”.
Згадайте як Бог його кликав до Василіанського чину східного обряду. Згадайте, що Андрей Шептицький перейшов з римо-католицького обряду.... А чому? Ніхто не задумувався?
Наведу спершу дуже цікавий момент із життя митрополита, тоді ще молодого хлопця: „Перед вступом до новіціяту Роман відбув підготовчі реколєкції у найстаршому Бенедиктинському монастирі в Монте Касіно. Там пережив він важку покусу, як сам розказував. «Це була страшна хвилина, хоч вона тривала ледве декілька хвилин. Під час молитви заволоділо мною нараз таке глибоке пізнання-візія, такої могутности й величавости латинської Церкви, її краси й духовних скарбів, що мені здавалося, що я не зможу від неї відірватися і поза нею не зможу служити Богові. І все зачало хитатися і валитися в мені. Тоді я вчинив совершену постанову повної присвяти Господеві, цілковитого прийняття Його пресвятої волі й знова – все пішло – як блискавка, після блискавиці наступили по собі неначе три удари грому, а тоді я відзискав повну свідомість і зрозуміння, що Бог хоче мати мене серед Василіян, а після тієї свідомости вернувся повний, досконалий спокій...»
Бог його кликав перейти до того східного українського обряду лише з тою метою, щоб робити все можливе для повернення його до Святої Римської Церкви латинського обряду. Це є правда! І не є правдою те, що Андрей Шептицький як зараз всі кажуть „очищав від латинізації”.
Митрополит Андрей все своє життя присвятив справі з’єднання всіх до Святого Апостольського Римського Престолу. Прочитайте його Пастирські послання. Він ніколи не казав „греко-католицизм”, він завжди казав – „Свята Католицька Церква”.
Скажу так як я вважаю, що той „греко-католицизм” то є повна пародія, і пора би вже від нього відійти, і пора би вже ступити той крок до об’єднання в Одній Святій Католицькій Вірі по цілому світі.