Щодо Причастя

літургічні тексти, переклади, устав Богослужень

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

ксюша
новик
новик

ПРЕСВЯТА ЄВХАРИСТІЯ

Повідомлення ксюша » 16 лютого 2010, 18:04

Слава Ісусу Христу!Як ви готуєтесь,приймаєте Живого Бога в оселю вашої душі?
Світ живе так,ніби вічність не існує

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Re: Щодо Причастя

Повідомлення Олюнька » 16 лютого 2010, 18:10

Теми "Щодо Причастя" та "ПРЕСВЯТА ЄВХАРИСТІЯ" об'єднано
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Василь Вас
гість
гість

Повідомлення Василь Вас » 22 лютого 2010, 10:58

Слава Ісусу Христу! Може я є скурпульозний ,але я запитаю вас таке,ось наприклад люди приступають до Св'ятого Причастя і зразу цілують вервичку чи хрест на тетраподі чи там на вервичці чи на хресті не може залишитись Св'яте Причастя
,а потім цей хрест чи цю вервицю буде цілувати хтось інший. який не був у Св'ятій Сповіді і виходить.що той інший святотатствує бо доторкнувся чи прийняв це Св'яте Причастя без Св'ятої Сповіді.І так само люди після Св'ятого Причастя ідуть співати на хори ,де під час співу з рота може випльовуватись те .що було в середині в роті (також ще у цьому випадку треба додати і дітей які прийняли Св'яте Причастя і у яких з рота слина часто тече і чи не може витікати все що є в цій ситуації в роті)
чи розмовляють по телефону або співають у мікрофон, де можуть залишити Св'яте Причастя і як чи можна потім дотулятись до цих місць, де ці люди залишили такі сліди Св'ятого Причастя про які я вище говорив і чи це не є святотатство для тих що не сповідані в тому часі і дотулялись до цих місць про які я говорив вище.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 22 лютого 2010, 11:37

Слава Ісусу Христу!
Василь Вас писав:Може я є скурпульозний ,але я запитаю вас таке,ось наприклад люди приступають до Св'ятого Причастя і зразу цілують вервичку чи хрест на тетраподі чи там на вервичці чи на хресті не може залишитись Св'яте Причастя,а потім цей хрест чи цю вервицю буде цілувати хтось інший. який не був у Св'ятій Сповіді і виходить.що той інший святотатствує бо доторкнувся чи прийняв це Св'яте Причастя без Св'ятої Сповіді.І так само люди після Св'ятого Причастя ідуть співати на хори ,де під час співу з рота може випльовуватись те .що було в середині в роті (також ще у цьому випадку треба додати і дітей які прийняли Св'яте Причастя і у яких з рота слина часто тече і чи не може витікати все що є в цій ситуації в роті) чи розмовляють по телефону або співають у мікрофон, де можуть залишити Св'яте Причастя і як чи можна потім дотулятись до цих місць, де ці люди залишили такі сліди Св'ятого Причастя про які я вище говорив і чи це не є святотатство для тих що не сповідані в тому часі і дотулялись до цих місць про які я говорив вище.

з боку того, який ненароком діткнувся до Святого, святотацтва, мабуть, немає - прийняти Таїнство потрібно свідомо і тут хіба, щоб здійснити святотацтво, така людина мала б чекати на нагоду отак, як Ви пишите, вчинити.
людям, які причащаються - потрібно бути обережними/уважними. Це є і з священиками - постійно сповідаюся з можливості того, що Тіло чи Кров Ісуса впали, а я грішний не побачив.
а пряме святотацтво (воля людини до осквернення Святого) в описаних Вами випадках нмд відсутня.
Розумію небезпеки, але вони присутні у всіх людей (наприклад: Причастився-розкашлявся), але це не значить, що через боязнь не потрібно причаститися: коли Господь прикликає "Зі страхом Божим і вірою приступити" - потрібно себе приготувати до Причастя, опісля вчинити подячні молитви (а на це потрібно досить часу). Якщо ж до Причастя приступає моя дитина - стежу, маю хустиночку, щоб якомога більше бути забезпеченим. І, у кожному разі, сповідаюся з гріхів своїх навіть "невольних"...
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 02 березня 2010, 12:16

Василь Вас писав:Слава Ісусу Христу! Може я є скурпульозний ,але я запитаю вас таке,ось наприклад люди приступають до Св'ятого Причастя і зразу цілують вервичку чи хрест на тетраподі чи там на вервичці чи на хресті не може залишитись Св'яте Причастя
,а потім цей хрест чи цю вервицю буде цілувати хтось інший. який не був у Св'ятій Сповіді і виходить.що той інший святотатствує бо доторкнувся чи прийняв це Св'яте Причастя без Св'ятої Сповіді.І так само люди після Св'ятого Причастя ідуть співати на хори ,де під час співу з рота може випльовуватись те .що було в середині в роті (також ще у цьому випадку треба додати і дітей які прийняли Св'яте Причастя і у яких з рота слина часто тече і чи не може витікати все що є в цій ситуації в роті)
чи розмовляють по телефону або співають у мікрофон, де можуть залишити Св'яте Причастя і як чи можна потім дотулятись до цих місць, де ці люди залишили такі сліди Св'ятого Причастя про які я вище говорив і чи це не є святотатство для тих що не сповідані в тому часі і дотулялись до цих місць про які я говорив вище.

Раніше я теж дуже переживала з цього приводу, але тепер я вважаю, що не відповідальна за те, чого не бачу і не знаю, принаймні тяжкого гріха не маю, це точно.
Коли цілують хрест що ймовірність того, що там залишиться св. Причастя є дуже малою. І тим не менше, цього не слід робити ще й з тої причини, що вся увага має бути на св. Причастя, а не на хрести, ікони...Певна небезпека є тоді, коли люди починають молитися, чи навіть співати, не проковтнувши як слід св. Причастя. Я відкриваю рот після того, коли вже 100% знаю, що проковтнула. Можна ще, про всяк випадок, запивати водою, та лише після того як проковтнули св. Тайни.
Колись мене дуже хвилювало, як бачила, що хтось кашляє після Причастя (особливо в мій бік), чи зразу співає, а тепер думаю: "Та в нього (в неї) був час проковтнути..."
Якщо ж трапляється що, залоскотало в горлі = кашляйте на руку. І якщо щось могли виплюнути, то спожити, а щоб не було сумніву, на всякий випадок, помити руку над вазонком.
А щоб не було таких "святотацтв нехотячи" просто треба про це говорити кому можна, вчити дітей, особливо найменших. Найбільше тут можуть зробити священики. В нас в церкві парох постійно наголошує, щоб діти, що ще не були до Урочистого Причастя, йшли до св. Причастя лише з батьками, а то всяке може бути... Бачила також, як мама підставляє руку до вуст дитини, стежачи, щоб все проковтнула.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

ShMariam
Модератор
Модератор

Re: ПРЕСВЯТА ЄВХАРИСТІЯ

Повідомлення ShMariam » 02 березня 2010, 12:45

ксюша писав:Слава Ісусу Христу!Як ви готуєтесь,приймаєте Живого Бога в оселю вашої душі?

Чесно, готуюся я не дуже... :sorry: Головне, згадую, чи часом не маю тяжкого гріха і придумую намірення. А після св. Причастя, між іншим, згадую про найближчих людей, особливо померлих, тих що вмирають.
Хтось може сказати, намірення має бути одне, чи можна багато, чи серед багатьох мусить бути одне "найголовніше"?
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 03 березня 2010, 16:50

Є багато таких побутових питань. Наприклад, чи жування гумки порушує Євхаристійний піст?

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 03 березня 2010, 17:48

Олюнька писав:Є багато таких побутових питань.

А приймання ліків порушує Євхаристійний піст?

І чи можна розкусити св. Причастя, (може застрягнути між зубами, і щоб потім не змити в каналізацію) чи краще не треба?

Чи можна зразу після св. Причастя їсти, чи трохи зачекати?

Witysław
новик
новик

Повідомлення Witysław » 04 березня 2010, 09:18

ShMariam писав:А приймання ліків порушує Євхаристійний піст?

І чи можна розкусити св. Причастя, (може застрягнути між зубами, і щоб потім не змити в каналізацію) чи краще не треба?

1.На рахунок ліків - не думаю, все ж таки це необхідність, а не примха людини.

2.На 2 відповім так - в католицькій церктві причастя здійснюється з допомогою хостії (круглий освячений оплаток). Сумніваюсь що його можна не розкусивши проковтнути. Якщо тримати в роті - дуже повільно розсмоктується, часто приипає до піднебіння

3.Я б почекав. На те воно й Тіло Христове, щоб максимально зєднатись з нашим. Здається мені, що години - двох старчить.
хоча, я можу помилятись :( для людини це властиво

Hedgehog
новик
новик

Відбуття покути і св. Причастя

Повідомлення Hedgehog » 26 березня 2010, 20:58

В мене є запитання: чи можна приймати св.Причастя, невідбувши покути? Багато хто так робить, але чи це правильно? З іншого боку, коли священник задає покуту на тривалий час, то як можна, після спливу цього часу і відбуття покути, залишитися достойним прийняти св.Тайни? Чи тоді сповідатися ще раз?..

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Re: "Запитуємо cвященика"

Повідомлення о.Олег » 28 березня 2010, 15:48

Hedgehog писав:В мене є запитання: чи можна приймати св.Причастя, невідбувши покути? Багато хто так робить, але чи це правильно? З іншого боку, коли священник задає покуту на тривалий час, то як можна, після спливу цього часу і відбуття покути, залишитися достойним прийняти св.Тайни? Чи тоді сповідатися ще раз?..

можна. А "достойним" прийняти Причастя взагалі не буваємо - буваємо "підготовленими" (у межах можливостей грішника, що кається)
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач

Re: "Запитуємо cвященика"

Повідомлення ієром. Діонисій » 28 березня 2010, 17:37

Hedgehog писав:Чи можна приймати св. Причастя, не відбувши покути?

Можна, хіба що священик-сповідник виразно заборонив (бувають такі поодинокі випадки).
З уваги на зручність тих, які сповідаються, за рішенням Церкви виконання покути було перенесене на пізніше, так що священик звільняє від гріхів відразу після їх визнання, отримавши запевнення каяника, що накладену покуту він виконає. Оскільки розрішення (калька з церковно-слов"янського слова, що означає "розв"язання", "звільнення", яке чомусь, замість правильно перекласти, замінили словом "розгрішення") відразу поєднує розкаяного грішника з Богом, покуту можна виконати після прийняття Св. Причастя.

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 28 березня 2010, 23:42

в мене таке питання до форумчан, а особливо священиків. Як на вашу думку, чи нормально те, коли у церкві для причащання не виділяєтьс окремо часу. А одразу продовжується служба. Ти не встигаєш нормально помолитися перед причастям, адже іде служба і ти прямуєш у черзі, а опісля причастя вже всі люди рухаються у напрямку до виходу і ти не маєш можливості клякнути і помолитися молитви після Святого Причастя...
Кульмінаційний момент служби немовби проковтується, зневажається.... :(

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 29 березня 2010, 07:40

solist-vokalist писав:в мене таке питання до форумчан, а особливо священиків. Як на вашу думку, чи нормально те, коли у церкві для причащання не виділяєтьс окремо часу. А одразу продовжується служба. Ти не встигаєш нормально помолитися перед причастям, адже іде служба і ти прямуєш у черзі, а опісля причастя вже всі люди рухаються у напрямку до виходу і ти не маєш можливості клякнути і помолитися молитви після Святого Причастя...

На мою думку в Службі Божій нічого, а тим більше Євхаристія, не зневажається. В самому тексті Літургії є молитви до і після причастя. А приватні молитви можна помолитися і після Служби Божої.
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 29 березня 2010, 16:12

solist-vokalist писав:в мене таке питання до форумчан, а особливо священиків. Як на вашу думку, чи нормально те, коли у церкві для причащання не виділяєтьс окремо часу. А одразу продовжується служба. Ти не встигаєш нормально помолитися перед причастям, адже іде служба і ти прямуєш у черзі, а опісля причастя вже всі люди рухаються у напрямку до виходу і ти не маєш можливості клякнути і помолитися молитви після Святого Причастя...

існує багато молитов і у кожного/ї є (мало б бути) своє молитовне правило, яке він/вона молиться. Це є тим, що нас один від одного відрізняє - наш особистий метод, який ми випрацьовуємо кожен зокрема для Зустрічі з Богом.
Літургія, про яку йдеться, також є таким випрацюваним методом. Відрізняє Його те, що він випрацюваний Церквою для всіх, загальний. У цьому методі є підбірка молитов, прошень, дій.., які сповняємо ми усією молитовною спільнотою, одним диханням. Всі ці молитви, дії... є спрямовані до головної цілі - підготувати людину до прийняття Бога (у найвищому вияві - до прийняття Євхаристії). В самій Літургії є і молитви "перед", і молитви "опісля" Причастя. По суті - всі інші молитви, які маємо змогу прочитати в Молитвенниках, є позалітургічними. Можемо молитися їх до ("Благословенне Царство...")/після ("Амінь!") Літургії, а, якщо під-час, тоді доцільно їх промовляти/читати лише у тих випадках, коли чекаємо, допоки приймають Причастя наші ближні.

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 30 березня 2010, 09:42

Важко з вами погодитись. Все-таки Причастя є кульмінаційним моментом, а проходить як щось додаткове... придаток до Служби... Церква придумала один для всіх спосіб приготування...??? Коли ти увесь час чимчикуєш у черзі тиснешся поміж людей - не найкращий момент для зосередження в молитві і належного приготування, а приймаєш Боже Тіло уже під час післяслужебних оголошень. Виходить, що ті молитви, які закладені в Службі після причастя ми проводимо в черзі...
На скільки мені відомо раніше у церквах собі такого не дозволяли, а тепер...
Процес причащання втрачає свою урочистість, людині важко розчулитись в таких обставинах, губиться відчуття зустрічі з Ісусом, а хіба може бути щось важливіше??? :(

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 30 березня 2010, 10:33

Видно, о. Олег та solist-vokalist, ви говорите про різні речі. :wink:
Отець Олег говорить про звичайну Літургію, коли під час Причастя співають пісні, а тоді коли всі запричащались продовжується відправа.
А solist-vokalist говорить про те, що коли є більше людей і кілька священиків, то відправу інколи продовжують під час причащання. Я правильно зрозуміла ваше питання?

Мaлuй
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Мaлuй » 30 березня 2010, 10:36

solist-vokalist писав:Важко з вами погодитись. Все-таки Причастя є кульмінаційним моментом

кульмінаційним моментом є все таки Жертвоприношення, а не Причастя.
А Літургія є перш за все священнодійством для усієї спільноти Церкви, тому приватні побожності під час Літургії є скоріше шкідливими, аніж корисними...

solist-vokalist
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення solist-vokalist » 30 березня 2010, 10:46

Так, Олюнька, Ви правильно зрозуміли... саме про це я і говорю... дякую, що це підкреслили, а то можливо я незрозуміло висловився. Говорю саме про те, що служба іде одразу, без виділення часу на прийняття Святих Тайн.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 30 березня 2010, 16:56

solist-vokalist писав:Так, Олюнька, Ви правильно зрозуміли... саме про це я і говорю... дякую, що це підкреслили, а то можливо я незрозуміло висловився. Говорю саме про те, що служба іде одразу, без виділення часу на прийняття Святих Тайн.

вже навіть забув, що так буває на великих парафіях...
Ви праві.
Хоч і розумію практичні міркування священоначалія, регламентованого наступною Службою, яка має початися згідно розкладу...
дякую Вам. :Rose:

serge_ia
гість
гість

питання

Повідомлення serge_ia » 19 квітня 2010, 10:12

чи є гріхом причащення без сповіді ?

Anatolius
дописувач
дописувач
Контактна інформація:

Re: питання

Повідомлення Anatolius » 19 квітня 2010, 10:45

serge_ia писав:чи є гріхом причащення без сповіді ?

Тут все залежить від внутрішніх умов людини. Тоюто теоретично Таїнство покаяння і Таїнство Євхаристії є двома окремим Таїнствами. І часом навіть трапляється, що одне з них затирається як окреме і стає просто "пропуском" до другого.
Але тут є душпастирі, вони Вам краще пояснять.

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 19 квітня 2010, 11:02

Якщо людина причащається, маючи важкий гріх, то однозначно це є гріхом.
Але виникає питання - де межа між легким та важким гріхом?
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення ієром. Діонисій » 20 квітня 2010, 14:47

Кожен християнин має право приймати Пресвяту Євхаристію з самого факту, що він отримав святе хрещення.
Сповідь необхідна, коли людина вчинила навіть один важкий гріх, у такому випадку можна приймати святе Причастя тільки після сповіді.
Коли людина не вчинила важких гріхів -- може приймати святе Причастя без сповіді.
Коли хтось причащається часто, повинен часто сповідатися, рази два на місяць, а то і частіше, -- тоді не буде зайвих сумнівів, чи були гріхи важкі, чи ні? Але якщо важких гріхів не було -- можна святе Причастя прийняти.
Сповідь є тільки особистою, визнання гріхів має бути перед священиком, щоб сповідь була доброю.
Такі є вимоги у Католицькій Церкві.

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 20 квітня 2010, 15:03

ієром. Діонисій писав:Кожен християнин має право приймати Пресвяту Євхаристію з самого факту, що він отримав святе хрещення.
Сповідь необхідна, коли людина вчинила навіть один важкий гріх, у такому випадку можна приймати святе Причастя тільки після сповіді.
Коли людина не вчинила важких гріхів -- може приймати святе Причастя без сповіді.
Коли хтось причащається часто, повинен часто сповідатися, рази два на місяць, а то і частіше, -- тоді не буде зайвих сумнівів, чи були гріхи важкі, чи ні? Але якщо важких гріхів не було -- можна святе Причастя прийняти.
Сповідь є тільки особистою, визнання гріхів має бути перед священиком, щоб сповідь була доброю.
Такі є вимоги у Католицькій Церкві.

А як бути з тим, що без тяжкого гріха можна Причащатись протягом місяця від Сповіді?

ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення ієром. Діонисій » 20 квітня 2010, 15:17

...якщо важких гріхів не було -- можна святе Причастя прийняти.

pan Ostap
початківець
початківець

Повідомлення pan Ostap » 10 травня 2010, 15:28

На Сихові такий самий дурдом твориться... Пхаєшся в черзі до Причастя, ні виділеного тобі часу ні урочистості.... Треба будувати нові Церкви на Сихові, а також ділити інші парафії, а то люди гідно не можуть запричащатися.

ієром. Діонисій
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення ієром. Діонисій » 10 травня 2010, 20:09

ShMariam писав: А приймання ліків порушує Євхаристійний піст?

Не порушує.
Чи можна розкусити св. Причастя, чи краще не треба?

Зі слів Ісуса "Беріть, їжте..." однозначно виходить, що можна. Коли є небезпека зневаги, треба її передбачити.

Немає щодо цього якоїсь заборони, але побожне відчуття спонукує до деякого проміжку часу. Звичайно може вистачати вислухати Святу Літургію до кінця. Багато хто ще після Св. Літургії довший чи короткий час молиться, але бувають випадки, коли на це просто немає часу, наприклад, людина поспішає на роботу і має ще поснідати. Повинна це зробити.

Олюнька писав:...чи жування гумки порушує Євхаристійний піст?

Взагалі-то, не порушує, бо це не є їжа в стислому значенні, але оскільки це не є життєвою необхідністю (як вода) і не є ліком -- потрібно від жування гумки утриматися. Чи можна приступити до св. Причастя, якщо не минуло години? Не рекомендовано.

solist-vokalist писав:...чи нормально те, коли у церкві для причащання не виділяється окремо часу. А одразу продовжується служба... Кульмінаційний момент служби немовби проковтується, зневажається....

Проблема справді існує, а там де святе Причастя приймають, підходячи, -- що саме по собі є правильно, хоч існують й інші звичаї, -- людина цілий час перебуває в черзі. І все-таки, потрібно зосереджуватися не на черзі -- бо й апостоли по черзі брали Хліб і чашу, -- а на змісті Таїнства.
Оскільки миряни також мають слово у Церкві, потрібно звертати увагу душпастирям на цю проблему. Там, де є більше священиків -- можуть укількох причащати, але продовжувати Літургію перед закінченням Причастя, поза окремими випадками, очевидно, неправильно.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 10 травня 2010, 21:32

pan Ostap писав:На Сихові такий самий дурдом твориться... Пхаєшся в черзі до Причастя, ні виділеного тобі часу ні урочистості.... Треба будувати нові Церкви на Сихові, а також ділити інші парафії, а то люди гідно не можуть запричащатися.

дуже прошу не вживати образливих слів, пане Остапе. Там виходять з ситуації відповідно до обставин багатолюдних Літургій... Це не тішить місцевих священиків, не є занедбанням. Просто людей так багато, що неможливо ні скоротити число Літургій, ні розтягнути проміжок часу між ними. А будувати Храми потрібно і, доречі, вони будуються. Просто, окрім споруди, Церква Різдва Богородиці на Сихові працює (катехизація для різного віку, гуртки, видавництво, братства тощо) з величезною кількістю людей і, допоки новозбудовані Храми почнуть подібно, повною мірою займатися навчанням парафіян, вони ходять до церкви Різдва і на науку,і, природньо, на Літургію. Думаю - ще трохи часу і все почне приходити в норму. Можна буде давати парафіянам більше часу на прийняття Святих Таїнств. Але про це дійсно потрібно говорити. Але з вирозумінням проблем, які є на парафії.

Міша
дописувач
дописувач
Контактна інформація:

Повідомлення Міша » 11 травня 2010, 20:11

Чи можна причащатися коли на сповіді забув сказати тяжкий гріх? :(
Якщо вже сьогодні не зустрінемо Ісуса у наших ближніх, то хто-зна чи потім Він зустріне нас як ближніх...

Повернутись до “Літургіка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей