Як ефективно втілити в життя напрацювання Патріаршого Собору

питання з життя Церкви/Суспільства, які не відносяться до тематики інших розділів Форуму

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 236
З нами з: 06 травня 2006, 15:13

Як ефективно втілити в життя напрацювання Патріаршого Собору

Повідомлення Justyn » 08 вересня 2007, 20:47

Дорогі друзі,
заохочую усіх поділитися думками щодо ефективного впровадження в життя напрацювань Патріаршого Собору "Молодь в Церкві третього тисячоліття"

Аватар користувача
ola
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 211
З нами з: 21 серпня 2007, 01:27
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Повідомлення ola » 10 вересня 2007, 12:42

Напевно, тут важливою буде методика втілення тих напрацювань :)
Мусимо повернутися до того, яку мету ставили собі організатори цього заходу і кожен, хто брав у ньому участь.

З інтерв'ю Секретаря Собору, о.Ростислава, видно таке:
Питання:Ви вже згадували про очікування від Собору, тобто Собор має щось принести. Яких потрібно досягти результатів, щоб можна було сказати, що Собор був успішний і виконав своє завдання.

Відповідь: Я думаю, що дуже важко однозначно відповісти на це питання і що результат буде помітний не через тиждень після Собору. Результат можна буде помітити, можливо, через місяці й роки після нього. Собор ставить перед собою кілька основних завдань. Перша річ, ми мусимо зрозуміти сучасний стан молоді в Церкві, ми мусимо це обговорити і з'ясувати для себе. Між іншим, для досягнення цієї мети також проводилося багато різноманітних соціологічних досліджень. Ми розпитували молодь про те, чим вона живе, які її очікування в духовній сфері, яке є бачення Церкви. Отримавши певний результат, ми мусимо подумати, що можемо зробити, щоб цей стан поліпшився. Думаю, ні для кого не таємниця, що все ж таки стан сучасної молоді є не найкращим, але може і повинен стати кращим.
Отже і Собор, як найвищий дорадчий орган, шукатиме відповідей на питання, що може зробити Церква, якими повинні бути її кроки, починаючи від первинної ланки церковної структури (парафії, різного роду комісії), з чим вона можемо вийти до молоді, зважаючи на те, чого молодь потребує. Коли розмовляємо з нашими єпископами щодо майбутнього Патріаршого Собору, всі вони наголошують на тому, що не можна просто сісти в колі мудрих людей і прийняти якісь важливі рішення. Насамперед ми мусимо почути молодих людей, мусимо почути те, чого вони очікують, як бачать сьогоднішню ситуацію і що вони хотіли б зробити для зміни ситуації, в чому б вони могли і хотіли б узяти участь. І тільки почувши молодь, можна дійти якихось рішень, що стосуватимуться цілої Церкви і матимуть практичні наслідки. Щоб це не були просто рішення, які залишаться на папері. Нехай тих рішень буде не багато, але дуже важливо, щоб вони мали реалізацію в житті кожної ланки нашої Церкви.
http://www.ugcc.org.ua/ukr/library/inte ... pro_molod/

Владика Ярослав Пиріз, заступник Секретаря, зауважив:
Основна мета цієї сесії Патріаршого Собору визначена у її назві - «Молодь у Церкві ІІІ тисячоліття». Наша Церква планує осмислити становище молоді у Церкві, виходячи з тих умов і викликів, які ставить перед нами сучасний світ.
(…) Українська Греко Католицька Церква прагне допомогти молоді. Саме тому ми збираємося на Соборі, щоб провести аналіз актуального стану молоді в Церкві та суспільстві. Хочу підкреслити, що йдеться про Патріарший Собор, а тому буде обговорено ситуацію не тільки в Україні, але й у світі. Наша Церква на цьому соборі, крім делегатів з України, хоче почути делегатів з США, Канади, Австралії, Бразилії, Аргентини, європейських країн тощо і дізнатись про основні проблеми та запити молоді всюди, де вона має своїх вірних.
На основі аналізу актуального стану молоді ми плануємо накреслити можливі шляхи вирішення існуючих проблем і викликів сучасного світу. Основне завдання нашої Церкви на цьому соборі буде знайти шляхи допомоги молоді у пошуку сенсу життя, у розкритті свого творчого потенціалу, у здійсненні правильного вибору, у реалізації свого покликання, у розкритті краси служіння Богові й ближнім.
Якщо говорити більш конкретно – сподіваюсь, що делегати собору запропонують нові форми і методи євангелізації молоді у ІІІ тисячолітті. Це допоможе Главі нашої Церкви та Синоду Єпископів опрацювати та затвердити програму душпастирства молоді Української Греко-Католицької Церкви (…).
Підготовка і перебіг Собору не матимуть ніякого реального значення, якщо напрацьовані питання та пропозиції не знайдуть реального втілення у щоденному церковному житті. Іншими словами, Собор не повинен залишитися «паперовим», а стати «практичним». Забігаючи наперед, скажу, що для реалізації цього, під час роботи Собору я особисто наполягатиму на необхідності вироблення чіткого плану поетапного впровадження рішень Собору у життя нашої Церкви.
http://www.ugcc.org.ua/ukr/library/inte ... bor&forum/

Мета і завдання були сфрмульовані. Тепер добре було би сформулювати висновки :) Принаймні ті, перші, які "вималювалися" внаслідок взаємного слухання.
Десь я читала про те, що коли щось є висловлене на папері, воно дає поштовх до втілення. Тому часто радять писати собі план, проспект, формувати, формулючи, напрямки роботи і т.ін.
Собор "Ісус Христос як джерело відродження українського народу" видав 10 дороговказів.
Останній Собор мав Звернення молоді до молоді... Хоча би його у остаточній версії десь опублікувати...
А в основному, то, певно, таки "всім нам треба взятися до роботи" (здається, так сказав Блаженніший при закритті Собору)
Вернися до дому свого, і розкажи, які речі великі вчинив тобі Бог! (Луки 8, 39)

Аватар користувача
ola
постійний дописувач
постійний дописувач
Повідомлень: 211
З нами з: 21 серпня 2007, 01:27
Звідки: Івано-Франківськ
Контактна інформація:

Повідомлення ola » 04 січня 2008, 21:33

"Віднова у Святому Дусі" - так називався захід, який вперше відбувся у Прикарпатському Національному університеті ім. В. Стефаника 12 грудня. Більше трьохсот студентів добровільно прийшли в актовий зал, щоб послухати проповіді священиків, спільно помолитись Молебень, щоб гідно приготуватись до величного християнського свята Різдва Христового. (...)
Отець Віталій Дем’янець зачитав молоді резолюцію IV сесії Патріаршого Собору УГКЦ, який відбувся у серпні цього року у м. Києві: „Відкрийте своє серце для Христа. Не бійтеся, Він прийшов не судити. Відкрийте Йому свої сумніви, труднощі, радощі і почуття. Пустіть його в своє життя і Він лагідно перемінить його.

Пам’ятайте, що з нас самих Христос творить Церкву. Зростаймо у вірі та розвиваймо наші почуття в християнській спільноті, до якого належимо. Суспільство потребує від молоді свідчення правдивої любові, поваги до людського життя, стриманості та відповідальності“.
Детальніше - http://if-eparchia.org/index.php?option ... 0&Itemid=1
Гарний досвід. Шкода, що в університеті досі трудно з капеланом...
Вернися до дому свого, і розкажи, які речі великі вчинив тобі Бог! (Луки 8, 39)

Аватар користувача
demetris
старець
старець
Повідомлень: 417
З нами з: 29 січня 2006, 16:52
Звідки: м. Львів
Контактна інформація:

Повідомлення demetris » 05 січня 2008, 09:13

А хіба на самому Соборі не були окреслені шляхи впровадження рішень?
На жаль не мав змоги приймати участь у Соборі, тож чогось конкретного порадити не можу.
Насправді плановані наслідки мають бути ще до початку заходу - вони були. Чи сповнились - то цієї інформації не багато чомусь :(
Варто було б провести кілька заходів під грифом "За рішенням..." "На виконання..." тощо, але це все буде формалізм, якщо не буде відповідати на запит людей, яким покликано служити. Який запит - оце вже й з"ясував (сподіваюсь) Собор.
З повагою, Дмитро.


Повернутись до “Церква і Суспільство”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 44 гостей