Контрацепція, абортативна і неабортативна

Прощі, відпусти, милостиня, піст, сімейне життя, питання етики та моралі... Усе, що стосується повсякденного життя кожного християнина

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Чи знаєте Ви де можна отримати повну консультативну допомогу з природніх методів планування сім'ї?

Так
12
32%
Ні, але можу дізнатися
16
42%
Ні, це не для мене
6
16%
Незнаю такого методу
4
11%

Всього голосів: 38

vitalko
старець
старець

Re: Контрацепція

Повідомлення vitalko » 16 липня 2011, 11:27

(оскільки подальше застосування МРП буде явно контрацептивним і про відкритість до Божої волі буде годі говорити).

Ні, не буде, бо подружжя і далі є відкрите на плідність. Бо Бог - володар і тіл наших також, і за ним врешті решт, останнє слово. Читав історію про одне християнське подружжя з Польщі, яке до одруження планувало мати дві дитини. Проте, навіть користаючи з МРП завагітніли втретє. Ця третя дитина не далася їм легко(бо не завжди легко прийняти Божу волю), але вони її, звісно, ж прийняли і виховали. Тому, бачите, попри намір не мати більше дітей, людина залишає вибір за Богом. Тим самим і відкривається на Його волю.

Якщо Бог дійсно керує, як Ви кажете, то може, не варто і планувати, щоб поменше Йому заважати?
А якщо керує людина, то при чому тут Господь?

Якщо ви збираєтесь в поїздку, то чи не плануєте, коли вона відбудеться, де проходитиме, скільки триватиме, не цікаветесь коли відправляється поїзд чи автобус і відповідно до цього приходите на вокзал, чи просто задумали собі коли хотіли, прийшли на вокзал в довільний час дня, а ти Боже - дій, дай мені автобус коли захочеш, бережи мене від куль, бо мені захотілося поїхати на війну подивитися, чи не дай зірватися з скелі, бо я хочу спробувати на неї видертися(хоч до цього ніколи такого не пробував). Че це не надмірна надія на Бога? І чи не перекладання особистої відповідальності за власне(чи чуже) життя на Нього?

Коли ж я говорю про плани в християнському розумінні, то я, знаючи, що автобус відправляється о п"ятій годині, планую собі приїхати за пів години раніше, знаючи, що мені треба в Польщу, заздалегідь піду і здам документи на візу, забронюю готель на певне число, одни словом в загальному окреслю план моєї поїздки, але вкінці додам: допоможи мені здійснити це, коли є на те твоя воля. І тоді, коли мені не відкриють візу, чи не буде вільних номерів в готелі, чи моя маршрутка простоїть в корку 40 хвилин, я, скоріше за все, засмучений(бо не здійснився мій задум) подумаю, а може це ти, Боже, так хочеш. Певно це для мене краще не поїхати....

Так само і в плануванні кількості дітей(та й всього решта також): ми відчуваємо, що ми здатні виховати троє дітей, але все ж за Тобою остатнє рішення скільки саме їх нам подарувати. Для цього ми, користуючись знанням про своє тіло, будемо здійснювати наш задум, але коли ти хочеш іншого, то дій. І Бог в різний спосіб діє. Може він дасть розуміння і відвагу для рішення про виховання ще одної дити, а може і просто її дасть, без нашого на те відома. Він - вільний Творець, що творить, як хоче.
З таки плануванням, нсмд, людина співдіє з Творцем, тому що задіює свій розум і свободу подаровані їй на те, щоб їх застосовувати, залишаючи вибір за Богом водночас.
Нема тоді тої категоричності: по моєму і не інакше! А, отже, є покора перед Богом.

Такі от мої думки.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Володимир85
старець
старець

Повідомлення Володимир85 » 16 липня 2011, 13:11

brat Martyn писав:Але живучи четвертий рік у Шлюбі, маючи дружину психолога і організовуючи подружні зустрічі в християнському колі - ні, не думаю, і навіть переконаний, що фізичне незадоволення може бути причиною розлучення, чи серйозних подружніх конфліктів.
В крайньому разі це могло б стати приводом, як і будь-що інше, але не реальною причиною. Реальна причина буде завше глибше, наприклад, емоційна пустота (ненаповненість), яка при умові життя у вірі може стати причиною серйозних конфліктів, але до розлучення все одно не приведе (скоріше за все).

Причина... Людина хоче постійно щастя, зазвичай у 90+% щастя егоїстичного, тобто бажання отримувати щастя від своєї половинки, а не самому його давати, безкорисно служачи і люблячи.
Чим більша прив’язаність між людьми, тим більше бажання отримувати щастя ну і тим більші виникають скандали і непорозуміння. Потрібно в корні міняти уявлення щастя з корисного на безкорисне, що дуже важко, та треба долати труднощі, не землі простого нема...
Шлюб базується на любові людей, які в нього вступають. Любов може бути різною:
1. Любов, основана тільки на статевому потязі.
2. Любов, що має основою прагнення до затишку і достатку.
3. Любов, що має основою прагнення до влади і престижу.
4. Любов, що має основою прагнення нести своєю поведінкою мир, щастя і прогрес.
5. Любов, що має основою прагнення досягнути досконалості.

Чим вищий рівень розуміння любові між людьми, тим стабільніші і щасливіші подружжя.
Звичайно, маючи любов на більш низькому рівні, люди можуть її розвивати до вищого. Це лише питання бажання і знання, що таке любов та щастя.
Коли св.Франциск думав про єдине джерело всього живого,
його ще більше,ніж завжди,сповнювало благочестя,і він називав всіх тварей Божих,
навіть самих малих,братами і сестрами,бо знав — їх створив Той же,Хто створив і його самого.
(св.Бонавентура)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 липня 2011, 20:02

brat Martyn писав:
о.Олег писав:а Ви, брате Мартине, думаєте, що це (перенаголос статевості) проблема лише нехристиянських пар?

Буває так, що люди засмаковують собі статеве життя і дуже ним захоплюються...
Але живучи четвертий рік у Шлюбі, маючи дружину психолога і організовуючи подружні зустрічі в християнському колі - ні, не думаю, і навіть переконаний, що фізичне незадоволення може бути причиною розлучення, чи серйозних подружніх конфліктів.
В крайньому разі це могло б стати приводом, як і будь-що інше, але не реальною причиною. Реальна причина буде завше глибше, наприклад, емоційна пустота (ненаповненість), яка при умові життя у вірі може стати причиною серйозних конфліктів, але до розлучення все одно не приведе (скоріше за все).

це розумію (маючи жінку-психолога-богослова :) , живучи в Шлюбі вже майже 12 років і т.д :) ) але питаюсь, бо здалось, що Ви виправили повідомлення Володимир85 заакцентувавши на "нехристиянах"
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

brat Martyn
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення brat Martyn » 16 липня 2011, 20:52

Володимир85 писав:Шлюб базується на любові людей, які в нього вступають. Любов може бути різною:
Чим вищий рівень розуміння любові між людьми, тим стабільніші і щасливіші подружжя.
Звичайно, маючи любов на більш низькому рівні, люди можуть її розвивати до вищого. Це лише питання бажання і знання, що таке любов та щастя.

А я б сказав, що подружня любов не буває різною, а повноцінною або неповноцінною.
І коли ми говоримо про Шлюб як Таїнство Живого Бога і Його образу і подоби, то маємо на увазі єдність на всіх рівнях і любов всіх вимірів.
Тобто: єдність духовна + емоційна + життєва + тілесна... а любов: агапе + філія + ерос +...
Вищого чи нижчого рівня стосунки бувають поза подружжям через свою неповноцінність, а у подружжі стосунки покликані до міжособистісної всеохопної повноти, яка сама в собі не суперечна, і від якої вже нічого не віднімеш.
© 1983-2013 Maryan Kachmar: Ето неловкое чуство..: коли дорослий світ до люті огидний, а дитиною залишатися не вихід.
Skype: m.s.kachmar; e-mail: [email protected]; або сайти: www.simport.org.ua, www.photography.kachmars.com

mts
гість
гість

Re:

Повідомлення mts » 17 жовтня 2011, 14:01

orest писав: Врешті-решт, під час вагітності, коли «можна» завжди, подружжя в середньому вступає в статеву близькість не частіше, ніж зазвичай! взято з сайту:
http://truelovewaits.at.ua/load/3-1-0-10

Хотів запитати думку священиків стосовно статевих стосунків під час вагітності - тут користувач Орест навів цитату із сайту, з якої можна зробити висновок, що церква не забороняє такі стосунки. Звичайно, тут можна говорити і про ризик переривання вагітності, але зокрема лікарі як правило не забороняють такі стосунки (хіба коли жінка на збереженні і ситуація дійсно загрозлива).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Re: Re:

Повідомлення о.Олег » 17 жовтня 2011, 20:05

mts писав:
orest писав: Врешті-решт, під час вагітності, коли «можна» завжди, подружжя в середньому вступає в статеву близькість не частіше, ніж зазвичай! взято з сайту:
http://truelovewaits.at.ua/load/3-1-0-10

Хотів запитати думку священиків стосовно статевих стосунків під час вагітності - тут користувач Орест навів цитату із сайту, з якої можна зробити висновок, що церква не забороняє такі стосунки. Звичайно, тут можна говорити і про ризик переривання вагітності, але зокрема лікарі як правило не забороняють такі стосунки (хіба коли жінка на збереженні і ситуація дійсно загрозлива).

це нормальне внутрішнє життя сім'ї. Чому (якщо немає порушень медичних протипоказів) мають виникати якісь "проти"?
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

mts
гість
гість

Повідомлення mts » 19 жовтня 2011, 09:19

о.Олег писав:це нормальне внутрішнє життя сім'ї. Чому (якщо немає порушень медичних протипоказів) мають виникати якісь "проти"?
З повагою, о.Олег

Зрозуміло, дякую. Просто натрапляв у інтернеті на різні думки стосовно цього, зокрема православних священиків.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 19 жовтня 2011, 17:28

mts писав:
о.Олег писав:це нормальне внутрішнє життя сім'ї. Чому (якщо немає порушень медичних протипоказів) мають виникати якісь "проти"?
З повагою, о.Олег

Зрозуміло, дякую. Просто натрапляв у інтернеті на різні думки стосовно цього, зокрема православних священиків.

:pardon:

п.Наталя
початківець
початківець

Повідомлення п.Наталя » 07 листопада 2011, 11:31

В мене склалось враження,що чоловіки(особливо монахи)вважають жінок міцними,незламними,безвідмовними інкубаторами.Забули,що в нас теж є душа,наше тіло?!В мене трое дітей,я за них дуже вдячна!Вагітніти ще,наразі,бажання не маемо(з чоловіком).Тут написано,що виходить дальше не "жити",але він піде від мене.І,що лишаеться-сісти з дітьми під церквою?У кожного свій темперамент,таким він створений,ми це не вибирали.Хтось може і пів року не "жити",а хтось просто казиться,псуючи життя ближнім,якщо немае раз на день.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 07 листопада 2011, 13:55

п.Наталя писав:В мене склалось враження,що чоловіки(особливо монахи)вважають жінок міцними,незламними,безвідмовними інкубаторами.Забули,що в нас теж є душа,наше тіло?!В мене трое дітей,я за них дуже вдячна!Вагітніти ще,наразі,бажання не маемо(з чоловіком).Тут написано,що виходить дальше не "жити",але він піде від мене.І,що лишаеться-сісти з дітьми під церквою?У кожного свій темперамент,таким він створений,ми це не вибирали.Хтось може і пів року не "жити",а хтось просто казиться,псуючи життя ближнім,якщо немае раз на день.

ні - в жодному разі не вважаємо жінку інкубатором/тощо і... я грішний сам одружений (майже 12 років) і знаю, що буває дуже важко, а буває легше...
Те, про що говорить і чому Вчить Церква - про те, що всі ці тяготи і легкості Шлюб має переживати разом одне з одним (супруги) і з Богом (проговорюючи, промолюючи...), пильнуючи Святість свого Шлюбу і, якщо в чомусь не вдалося допильнувати: йти до Сповіді і в Таїнстві переживати це перед Богом, що все бачить, знає Вашу ситуацію і те, як Ви над нею працюєте, небезпеки, яких прагнете уникнути... Це вже дуже індивідуальні інтимні сокровенні речі, п.Наталю, які проговорюються у особистій розмові. Назагал настільки особисте публічно обговорити (принаймі - на цьому Форумі) не вдасться: для загалу надаються загальні твердження про гріх і Святість. Лише індивідуальна розмова уможливлює говорити/плакати про гріх, який є і про прагнення Святості навіть за умови, що у даній ситуації з жалем признаємо, що прагнення святого життя на даний момент/ситуацію, нажаль, неможливо впровадити в життя.
Все складно :( .
Нажаль, не бачу можливості обговорювати випадки конкретного життя публічно: людина, що чує/читає таку розмову може неправомірно спроектувати чужу ситуацію на власне життя і... це може стати нагодою для гріха, принаймі - гріха непраці над власною життєвою ситуацією.
З повагою, о.Олег

п.Наталя
початківець
початківець

Повідомлення п.Наталя » 07 листопада 2011, 16:07

Це,якраз не випадки конкретного життя,або всі мої родичі і знайомі входять в конкретні випадки.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 07 листопада 2011, 17:04

п.Наталя писав:Це,якраз не випадки конкретного життя,або всі мої родичі і знайомі входять в конкретні випадки.

звичайно, можемо говорити про певну статистику і це має свій сенс для виявлення проблем, актуальних для великої кількості віруючих, але маємо розуміти, що відповідальність за своє життя несемо кожен зокрема (вповні особисто, а не в якості безликої "статистичної одиниці") і загальний гріх тої чи іншої епохи не перемінює гріх на праведність.
З повагою, о.Олег

frater Vitalianus
новик
новик

Повідомлення frater Vitalianus » 09 листопада 2011, 10:34

Важке матеріальне становище не є виправданням для відмови народжувати дітей. Багато з нас шукають комфортнішого способу прожити життя. Але чи Христос десь у Євангелії обіцяє нам цього комфортоного життя на землі?
Почитаймо книгу Буття і книгу Виходу, почитаймо про життя патріахів Старого Завіту. Життя їхнє аж ніяк не було комфортним, постійно піддавалися випробуванням у вірі, переходили земні труднощі, але були багатодітними - і це вважали за особливе благословення Боже. Не казали: "Зараз настали важкі часи, тому краще почекаємо з дітьми". Тому, вважаю, у цій справі маємо, насамперед, покладатися на Бога. Він є життя податель, і якщо вважатиме за потрібне дати нове життя, то не обмежуймо Йому цього права.
Salus animarum suprema lex esto!

Андрій85
початківець
початківець

Повідомлення Андрій85 » 11 листопада 2011, 21:36

frater Vitalianus писав:Важке матеріальне становище не є виправданням для відмови народжувати дітей.

А про тих дітей, які будуть народжені в злиднях, ніхто не хоче подумати? Чи вони будуть раді жити по п'ятеро в одній кімнаті? А я знаю такі родини. Очевидно, ви мені зараз відпишете, що я хочу таким чином виправдати свій егоїзм і не бажання мати багато дітей. Ваше право. Тільки я хочу нагадати, що ми зараз живемо не у часи Патріархів, коли вели кочовий спосіб життя і жили в наметах, а постійні війни потребували солдатів, інакше нація була б знищена до кореня. А тим дітям, які зараз народжуються є з чим порівнювати свій спосіб життя і свій добробут, тому, на мою думку, не варто бавитися чужими життями, бо діти - це не іграшки і не інструмент для того, щоб їхні батьки за його допомогою самовиправдовувалися і тішилися тим, як вони готові жертвувати собою.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 11 листопада 2011, 23:01

Андрій85 писав:
frater Vitalianus писав:Важке матеріальне становище не є виправданням для відмови народжувати дітей.

А про тих дітей, які будуть народжені в злиднях, ніхто не хоче подумати? Чи вони будуть раді жити по п'ятеро в одній кімнаті? А я знаю такі родини. Очевидно, ви мені зараз відпишете, що я хочу таким чином виправдати свій егоїзм і не бажання мати багато дітей. Ваше право. Тільки я хочу нагадати, що ми зараз живемо не у часи Патріархів, коли вели кочовий спосіб життя і жили в наметах, а постійні війни потребували солдатів, інакше нація була б знищена до кореня. А тим дітям, які зараз народжуються є з чим порівнювати свій спосіб життя і свій добробут, тому, на мою думку, не варто бавитися чужими життями, бо діти - це не іграшки і не інструмент для того, щоб їхні батьки за його допомогою самовиправдовувалися і тішилися тим, як вони готові жертвувати собою.

тобто - замість того, щоб акцент ставити на поліпшення життя людини, допомогу багатодітним сім'ям з боку громади ("моєї" участі у житті таких сімей) Ви пропонуєте "вихід" зневажити Бога і використовувати контрацептиви? Якщо так, то навіть без повторення вже, мабуть, сказаного про підстави заборони вживати контрацепцію для запобігання зачаття, виглядає мені грішному подібним на перевернення питання до невпізнанності. Як одна внучка декабриста дивувалася в 1917 з ленінців: "кричать, що проти багатих, а мій дідусь вмер за те, щоб не було бідних..." :(
З повагою, о.Олег

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 11 листопада 2011, 23:57

Бачите, отче, проблема у тому, що коли дитина народжується в сім"ї, то обов"язок її нагодувати, одягти, перевірити уроки, спитатися як в школі, вирішити з нею якусь проблему - лягає на плечі батьків, а не суспільства. Суспільство не може нести відповідальність за те, що у когось семеро дітей. Воно тут ні при чому. Воно може нести відповідальність за багато речей - високий рівень злочинності чи абортів, рівень моралі, але не кількість дітей у сім"ї. Я належу до тих дорослих, що мають дар не забувати, як вони самі були дітьми. І на питання виховання дітей дивлюся очима дитини. Вважаю, що батьки повинні з кожною своєю дитиною кожного дня сісти і поговорити, що її турбує, чим вона живе, щоб між батьками і дитиною був не просто зв"язок обов"язку, а дружба і довіра. На скількох дітей в такому режимі у батьків вистачить часу? Для кожного ця відповідь різна.
Для мене питання відкритості до народження і відповідального усвідомленого батьківства в якійсь мірі конфліктують. Саме з огляду на сказане вище. Може, я не так розумію відповідальне батьківство? Що тоді в нього вкладаєте ви?
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 12 листопада 2011, 08:09

Just_me писав:... На скількох дітей в такому режимі у батьків вистачить часу? ...

на кожного. І саме тут маємо помогти ми - суспільство. Але навіть, якщо з суспільством... не дуже склалося - все залежить від сім'ї і... і Ви і я грішний нажаль знаємо сім'ї з одною дитиною, на яку часу батькам не вистарчало :( Тому власне і думаю, що в питанні все поставлено з ніг на голову: людину треба виховувати до буття батьком, а не боротися з надмірною кількістю діточок
З повагою, о.Олег

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 12 листопада 2011, 10:18

Just_me писав:Вважаю, що батьки повинні з кожною своєю дитиною кожного дня сісти і поговорити, що її турбує, чим вона живе, щоб між батьками і дитиною був не просто зв"язок обов"язку, а дружба і довіра. На скількох дітей в такому режимі у батьків вистачить часу? Для кожного ця відповідь різна.
Може я помиляюся (коли в моїй сім'ї вся увага - мені), але думаю, що дружба і довіра між батьками і дітьми не залежить від кількості часу, який можуть батьки затратити. Можна порозмовляти з дитиною і в дорозі, і під час механічної роботи, було б бажання. Хіба вже настільки загнані...
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 12 листопада 2011, 11:01

о.Олег писав:і Ви і я грішний нажаль знаємо сім'ї з одною дитиною, на яку часу батькам не вистарчало

Звичайно знаємо, отче! Є багато-багато людей, які нездатні бути батьками взагалі. Але ми не про них (тобто про них теж треба говорити, але то вже інша казка)
Я у своєму житті часто стикаюся з тим, що чим більше дітей, тим більше батькам доводиться працювати, щоб їх утримати, тим більше діти перетворюються на "діти", тоді коли має бути "Софійка, Богданчик і Марта". "На кожного" часу не вистачить, бо в добі є 24 години, з яких 8 спимо, 9 на праці, 2 на приготування їжі та її прийоми (мінімум), 2 на інше домашнє господарство (попрати, купити, почистити). 21 година. І це без форс-мажорів. На дітей умовно (у найкращому випадку 3 години). Цього часу мені вистачить на 3-4 дітей (яких я б і хотіла мати якщо ситуація фінансова дозволить). На більше - ні. Бачила (тільки по телебаченню) сім"ї де 10 і більше дітей. У мене так і виникало питання до батьків - а ви знаходите хоча б півгодини часу на кожну дитину в день? Чи вони у вас "гамузом" - "усі"? Кожній дитині треба дати освіту, кожній - дорогу в життя. Народити - це умовно найлегше у процесі батьківства, тут не треба мати багато розуму. Дитина це не річ, яка має можливість бути подарованою, бо від цього подарунка не відмовишся, не передаруєш, не повернеш. Батьківство тонка штука, люди повиннівдумливо до цього підходити.
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 12 листопада 2011, 12:16

Just_me писав:
о.Олег писав:і Ви і я грішний нажаль знаємо сім'ї з одною дитиною, на яку часу батькам не вистарчало

Звичайно знаємо, отче! Є багато-багато людей, які нездатні бути батьками взагалі. Але ми не про них (тобто про них теж треба говорити, але то вже інша казка)
...

ну так чому ж тоді, коли про багатодітних - саме про них (саме та казка)? Смію зауважити, що знаю прекрасних вже дорослих людей, що зростали в багатодітній сім'ї. Навіть знаю людей, що серйозно замислюються: а чи причина погані в тій чи іншій людині не у тому, що вона була одинаком, або мала лише одного брата/сестру? Думаю, що думання цих людей виникають на грунті частого досвіду поганих людей з одинаків/двох напротивагу рідкісному явищу людей з багатодітних сімей, що загартовані спільнотою своїх братів/сестер, що почерпнули і черпають з цих стосунків любов і підтримку? Адже не лише батьки той час/піклування/любов... тоді дають діткам - це все множиться у енну кількість раз. А матеріальна підтримка... - так, важко. І, знову ж - через культуральний перевертень: колись же молодші унаслідували одяг/забавки старших тощо... Але є надія - всеспасаючий :) секондхенд: можна і тут виходити із ситуації. Як це не сумно, звичайно. Але контрацепція - ще сумніше: доходжувати/доїдати за кимось не гріх. І бідність не гріх. А любові - любові вистарчить, якщо батьки будуть вихованими, будуть вірити, будуть любити... Над цим треба працювати, а не боротися з "забагато дітей"
З повагою, о.Олег

Georgij
старець
старець

Повідомлення Georgij » 12 листопада 2011, 13:18

Just_me писав:Бачите, отче, проблема у тому, що коли дитина народжується в сім"ї, то обов"язок її нагодувати, одягти, перевірити уроки, спитатися як в школі, вирішити з нею якусь проблему - лягає на плечі батьків, а не суспільства. Суспільство не може нести відповідальність за те, що у когось семеро дітей. Воно тут ні при чому. Воно може нести відповідальність за багато речей - високий рівень злочинності чи абортів, рівень моралі, але не кількість дітей у сім"ї. Я належу до тих дорослих, що мають дар не забувати, як вони самі були дітьми. І на питання виховання дітей дивлюся очима дитини. Вважаю, що батьки повинні з кожною своєю дитиною кожного дня сісти і поговорити, що її турбує, чим вона живе, щоб між батьками і дитиною був не просто зв"язок обов"язку, а дружба і довіра. На скількох дітей в такому режимі у батьків вистачить часу? Для кожного ця відповідь різна.
Для мене питання відкритості до народження і відповідального усвідомленого батьківства в якійсь мірі конфліктують. Саме з огляду на сказане вище. Може, я не так розумію відповідальне батьківство? Що тоді в нього вкладаєте ви?

Вкладаю любов і віру.
Так, сус-тво не несе відповідальності за народження і клопоти повязані з цим, але зате має нагоду наблизити Нарство Небесне, як от :10 Люди питали його: “Що ж нам робити?” 11 Він відповів їм: “Хто має дві одежі, нехай дасть тому, що не має. А хто має харч, нехай так само зробить.”(Лк.3 ;10-11)... Є справжня можливість виявити любов до ближніх. Вчора в новинах показували, як ціле село збирає кошти на операцію свого односельчанина. Скажу ще з власного прикладу.
В нас вже троє діток. Не завжди маю час поспілкуватись зо всіма так, як би того хотілось. Але в сімї витає знання, що є татко, що він любий татко, і автоматично я приходжу пізно з роботи, а на мене набігають(дві донечки, бо синочку тільки буде місяць) діти, уявляєте, їх радість, одна наперебій другій мені щось розказує, навіть не помічає, що я щось може і не зрозумів :oops:, але дух витає родинний, згадайте, що про такі родини пише Андрей Шептицький. При любій нагоді намагаюся поспілкуватися з старшою, вона вже в 4 класі Слава Богу, знаю майже всі її проблеми, радості і т.д. А ззовні, родичі, друзі, знайомі помагають речами чи чимсь іншим. Я не кажу, що ми бідні, такого собі менше, ніж середнього достатку. Але не чекаємо, що хтось щось дасть. Але коли таке є, інакше, як благословення не сприймаємо. Вірю, що Боже провидіння в нашому житті на нашому шляху часто дає таких людей, з допомогою яких, можна здійснити те, що сам не здійснив би. Останнім доказом у нас був ремонт квартири, перед пологами. Просив благословення у свого духівника перед початком ремонту. "Хай Бог благословить і помагає"- так сказав отець. І знаєте, багато друзів помогли, деколи поміч була такою, що таке враження, що Бог сам допомагав. Як в псалмі-"якщо Господь не будує дому, дарма працюють його будівничі..."
Не думаю, що зажди підходить поняття "якось буде", особливо в плануванні сімї... Мені здається, що якщо люди живуть з Богом, і стараються жити тим життям, за яке Господь сказав би, що "Добре воно", Бог, там де настає людська неміч, якраз діє, незбагненно і премудро, особливо, коли людина/сімя стремить до Царства , а все решта їй додасться(а як?-відомо лише Богу) :)
Гнітять мене гріхи, але вони не здолають Божого милосердя до мене.

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 12 листопада 2011, 15:07

Дякую, п. Георгію, дуже гарна і натхненна розповідь. Бажаю, щоб Господь якнайпильніше вами і далі опікувався :Rose:
Хочу пояснити свою позицію, бо не відчуваю, що її детально розуміють. Я ні в якому разі не осуджую багатодітних сімей (сама з такої), і не виступаю за встановлення правил, скільки дітей - "критична межа". Категорично ні! Я за те, щоб той, хто хоче мати 4 - мав 4, а той, хто 1 - мав 1. Головне не кількість дітей, і навіть не те, чи при такій кількості діти вдягаються в секонд-хенді, чи в бутиках. Важливо, щоб кожне окремо взяте батьківство було добровільне, усвідомлене, відповідальне. Щоб кожна дитина була очікуваною і бажаною, щоб не ставала для батьків "сюрпризом", бар"єром, якій слід якось подолати (не маю на увазі позбутися дитини, а потребу психологічно змиритися з існуючим станом речей чи переборювати як наслідок кризу в сім"ї), завданням, яке треба виконати. Вважаю (не лише в стосунку до дітей, а взагалі), що будь-яка відповідальність має бути взята людиною усвідомлено і дорбровільно, але несена до кінця. Я не знаю жодної іншої відповідальності, до якої слід підходити так обдумано та обережно, яка була б настільки значуща, як відповідальність за живу істоту. Лише і виключно з цього я виходжу.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 12 листопада 2011, 15:42

Just_me писав:... Важливо, щоб кожне окремо взяте батьківство було добровільне, усвідомлене, відповідальне...

безперечно. Лише початок цього: кожен окремо взятий статевий акт у Шлюбі - добровільний, усвідомлений, відповідальний. Контрацепція зайва, як зайвий в світі Божому гріх
З повагою, о.Олег

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 12 листопада 2011, 16:32

Та ні, почитав, і бачу багато теорій, а як, коли, не в змозі, і т.д., і т.п.
То просто надія на свої мозги, і тільки.( трішки змахує на виправдання, невпевненність, самолюбство. І то нормально для людини, я розумію це і не засуджую то) Повірте, я не ідеаліст, що мовляв так, так і так, а Ви такі, такі і такі.
Ні. я так казати не можу, і тим паче, що я не є батьком, попри своє бажання того.
Але маю кмітливість і теж можу вставити свої 5 копійок.
Цим я не накидаю на когось якісь тягарі, а просто закликаю до того, що треба вчитись покладати довіру на Бога, а не думати як я, у свій час.( от стану на ноги, поживу трішички для себе, збудую хату, набю панчоху, і буде все тіп-топ, тоді і женюсь, і тоді вже і діти, щоб не паритись, а щоб все по нотах і без напрягів. Ну не дибіл...???)
У мого батька в сімї було семеро, ну то таке..то був інший час, хоч люди не розгинались від праці, і часу хватало. Ну то таке.
Ми так все стараємся спланувати і тим забуваєм, як саме Бог допомагає нам.
А саме, старші дітки піклуються про молотших братів чи сестер, вже легше. (і свого роду виховання).
Тут ніхто не згадав про дідусів і бабусь, а переважно вони докладають ой як не мало часу для допомоги нам у вихованні, і що головне, часто не тільки часу, а і матеріальної підтримки.
Про підтримку рідні і близьких, чи навіть як п Григорій навів, друзів, громади, якщо є частиною її...теж не треба забувати.
Потім, дит садок, школа, гуртки, ну все чим суспільство допомагає.
Людоньки, та власне у тому і суть, що самі Ви то не зможите, бо п."Тільки я" навела реальні речі, які справді по логіці і розрахунку мають місце, якщо керуватись тільки ними.
Але якраз ми і балакаєм за "Покласти надію на Бога", от про що ми. Бог не спуститься з небес міняти памперс дитинці, ні, ні і ні.
Він діє, помагає нам через людей, як я наводив вище.

Звідкіля нам знати як буде??? Якщо навіть родини нема, і однінькі в світі, то всерівно не знаєте як буде.
Всі балакають за Божу милість і допомогу, а ніхто не запитував себе, як це виглядає в житті????? Та дуже просто, всі добрі вчинки людей і турбота( не байдужість) і є від Нього, і це тільки піщинка..(Бо всяке добре звершення і давання походить від отця Світла, за що власне Славимо Його)

Незнаю...правда така, що я восторгаюсь сміливістю деяких сімей, розуміючи свою слабкість і страх, самолюбство.
Але хіба ці відчуття притаманні тільки мені..ні, і у них можливо є схоже.
Просто це вказує мені, що ті сімї є блищими до Бога, бо віддали це все Йому( і каяття і уповання), на Його милістьі допомогу.
А я на себе понадіявся.... :pardon: Чи дурити себе тим, що трішки прорахувався і все було би добре, якби не те, те і те..
Та ні, просто в моїх планах надії на Бога не було, от і все.
Дякую...
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 12 листопада 2011, 17:11

andrey s. писав:треба вчитись покладати довіру на Бога

Та ніхто не каже, що ні але то як в тій розповіді про вчителя і учня, який слідкував за його верблюдом і заснув
«Бог, – молився він, засинаючи, – доглянь сьогодні за верблюдом, доручаю його тобі».
Вранці виявилося, що тварини немає.
«Де верблюд?» – Запитав учитель.
«Поняття не маю, – відповів учень. – Мушу запитати у Бога! Вчора я був дуже змучений і доручив його Божой опікці. Якщо верблюд втік або його вкрали, то це не моя вина. Ти завжди вчив мене, що у всьому потрібно покладатися на Бога, чи не так? »
«На Бога потрібно покладатися, але спочатку ти повинен був прив’язати верблюда, – відповів учитель
.
Не можна не зробити всього від себе залежного, а вину скласти на Бога. Подружжю ж так само, маючи відносини нічого показувати пальцем на Бога, він тут не винен. :)
andrey s. писав:Чи дурити себе тим, що трішки прорахувався і все було би добре, якби не те, те і те..

Про це краще запитати в чоловіка, дружина якого померла на пологах (знаю таких). Хоч і дитина у цьому не винна (жінка не мала протипоказань до вагітності і дитина була очікувана) - це помилка лікарів, але чоловік щодня себе картає "Якби не ...." (Це не в дану тему, просто коментар до думок п. Андрія)

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 13 листопада 2011, 16:55

Just_me писав:Та ніхто не каже, що ні але то як в тій розповіді про вчителя і учня, який слідкував за його верблюдом і заснув
«Бог, – молився він, засинаючи, – доглянь сьогодні за верблюдом, доручаю його тобі».
Вранці виявилося, що тварини немає.
«Де верблюд?» – Запитав учитель.
«Поняття не маю, – відповів учень. – Мушу запитати у Бога! Вчора я був дуже змучений і доручив його Божой опікці. Якщо верблюд втік або його вкрали, то це не моя вина. Ти завжди вчив мене, що у всьому потрібно покладатися на Бога, чи не так? »
«На Бога потрібно покладатися, але спочатку ти повинен був прив’язати верблюда, – відповів учитель
.
Не можна не зробити всього від себе залежного, а вину скласти на Бога. Подружжю ж так само, маючи відносини нічого показувати пальцем на Бога, він тут не винен. :)

Дякую, я зрозумів про що Ви.
Але як на мене, то Ви це подаєте в двох крайностях. :oops:
І приклад трішки не доречний.
Там верблюд був, а дитини нема, бо ,.бо..бо..
Тобто Ваш приклад є доречний, коли дитинка вже народилася, а ми тільки на Бога надіємось при бажанні спати.( або гульнути)
Трішки перероблю про верблЮда.
Учень і учитель були побожні, і навіть верблЮду ясно, що їм його(горбатого) дав Бог для підтримки і піклування про нього.
Мали кудись у справах їхати, через пустелю.
Вчитель сказав, та горбата скотина дар Божий, і ми тішимся ним(коли полегшує путь нашу) і піклуємся ним, то дар великий і нічого кататься по чьом зря.
А по сему, в наш непевний час, коли розбійників багато, охочих до верблЮдів, тай впертая скотина, охоча відвязаться тай втікти, тай учні нинче не ахті, не то що в молодість мою, прогавить верблюда на раз-два.
Потрібно подумать про той дар, щоб вберегти його.
Так і порішили, заперли верблЮда в комору, дали харч на два дні. і довірили його опіці Божій, бо розум Богм на те даний, щоб подумать неспеша.
Пішли пішки, бо день путі. Харча і води взяли на день, тішучись, що подбали про верблюда, бо у нього на два дні єдла.
Пішли і заблукали, вода кінчилась, а сонце палить, і ще животик буль-буль.
Почали молитись, щоб Бог відкривши комору відвязав верблюда, вказавши путь до них.
Ну одним словом, самі померли від спраги в пустелі, і верблюд здох від голоду в коморі, бо нікому було подбать про горбуна.
Мораль така, верблюд даний Богом щоб дбати за нього, а він полекшить путь і час на неї..
Якби не боялись втратити верблЮда, то самі би доїхали і живі були, і верблюд при них.
А якщо відвязалась скотниа, то значить план такий Божий, бо мали вбити їх розбійники в пустелі, за верблюда.
А якщо не привязав верблЮда учень, то вчитель палкою з любовю навчить, що значить бю бо люблю.
І слідуючого горбатого буде не відпускать від себе ні на крок.
:pardon:
...........
Та що сказати, вибір ніхто не відміняв. І маєм більше ніж вартуєм.
А те чого надміру боїмся, неодмінно станеться.(то підмітив)
Тільки подумай!!!, все життя береглась, а тут раз, на гулянці, мало бути все ок., бо дні хороші, а гуму мій осел забув, і на тобі :oops:
І нічо, виріс, вже внуків маю. Бо перша зробила невдалий оборт, другого на війні вбило, і я вже думала не стану бабусею, думала кара за гріхи молодості.
От дивлюсь на свого осла, і думаю, добре що забув. (хоч то моя фантазія, але 100% десь мала місце у цьому круглому світі)
Все..казочці кінець. :oops:
Дякую.

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 13 листопада 2011, 17:09

Пане Андрію, ваша фантазія виходить за рамки моєї свідомості :D :D :D :good:

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 13 листопада 2011, 17:44

Just_me писав:Пане Андрію, ваша фантазія виходить за рамки моєї свідомості :D :D :D :good:

Ну...я знов зробив цирк :oops: , хоч там варто пошпортатись, тобто я цим символічно хотів про щось сказати, а не тільки "анегдот" розказати.
Звісно вдячний Вам за таку оцінку(за смайлики), але моя фантазія не така вже буйна і неосяжна, і підозрюю може вміститися в рамки розуміння освідчиних людей, особливо жіночі.
Я згоден, висловлююсь не на рівні людини з високим інтелектом, тобто як вмію. :pardon:
Але!!!, от невірю і все!!!, щоб взагалі не входила...(в рамки Вашої свідомості)..... :sorry:
Входить-входить. :wink:
Дякую.

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 13 листопада 2011, 17:48

andrey s. писав:Але!!!, от невірю і все!!!, щоб взагалі не входила...(в рамки Вашої свідомості).....

Та я пробувала - кілька раз перечитувала :) , але я гальмую - не снікерсую ))) Ви не переживайте, все добре, то не ви погано написали, то я останні місяці тормознута :D Думаю, всі інші зрозуміють, а без мене якось обійдетесь :Rose:

Talya
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Talya » 13 листопада 2011, 18:38

я щось теж з верблюдами і тим всім заплуталась... може якось без верблюдів? а то дуже хочеться зрозуміти... але певно зимно і фантазія не така буйна. :oops:
Немає Божої вини в тому, що люди роблять один одному.

Розпач домінує над надією.

Повернутись до “Життя християнина”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей