Хто такі СТУДИТИ, монахи КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ?

питання з життя Церкви/Суспільства, які не відносяться до тематики інших розділів Форуму

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 05 травня 2009, 10:50

Малий писав:Отож, на якій мові Христос з Марією тобі "откровення" диктують? на латині? бо якщо ні, то ти ж сама розумієш, хто тоді за цим всім стоїть!

Як хитро дідько набирає образу "ангела світла", прикриваючись Божим авторитетом, Богоматір*ю, Господніми угодниками тощо, зводячи легковірних, що більше довіряють, ніж перевіряють, на подобу сектантки Іри!!!!!!! Ось звідки ті всі замішання, сварки, хаос, секти, "Краківський ринок". :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 05 травня 2009, 11:07

mmm82 писав:Не перекручуйте дійсності, шановна, бо Малий ніде конкретно Андрея Шептицького сектантом не називав, а мав на меті тільки вашу тут писанину, "ліві одкровення". Не вистачає мудрості відрізнити одне від іншого??? :D

Які ж то такі „ліві одкровення”?
Я ні одного свого слова відносно Філіокве не написала, як не вірите, то знайдіть процитоване мною Послання Андрея Шептицького і прочитайте. А потім вже називайте їх „лівими”...

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 05 травня 2009, 11:13

Ira писав:

Які ж то такі „ліві одкровення”?
Я ні одного свого слова відносно Філіокве не написала, як не вірите, то знайдіть процитоване мною Послання Андрея Шептицького і прочитайте. А потім вже називайте їх „лівими”.. .

Я це написав, між іншим, у контексті ваших богородичних єресей, і нічого не маю проти висловлювань Митрополита Андрея стосовно проблематики Філіокве. Він міг так казати, адже це був його релігійний світогляд такий... :)

Проблема Філіокве вже вирішена у Католицькій Церкві зокрема. Навіщо робити тоді щось навиворіт декому?!
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 05 травня 2009, 11:21

Дуже мені жаль, бо я справді хотіла спокійно поспілкуватися у цій темі, в мене багато питань є... за студитів мене серце особливо болить. Мені справді цікаво ХТО ТАКІ СТУДИТИ, яких так беріг Андрей Шептицький та Йосиф Сліпий. Із студитів є немало Святих монахів-провидців, зокрема Святий Отець Порфирій, про якого я не раз тут згадувала і писала....

То де ж ті студити поділися, навіщо було тему відкривати і її кинути, щоб такий бардак тут творився... Чи ж лише є один студит о. Юстин? А всі решта де? Зокрема і на цьому форумі? Дайте нам науки, займайтеся тим душпастирством, хоч би тут, на просторах Інтернету, всі заняті, всі мають багато праці, але на Боже Слово, на Божу Правду, на Божу працю за спасіня душ час треба знайти... кожному...
Не я маю про О.Порфирія розповідати, а багато би нам розповіли ті, які з ним жили.

robie
постійний дописувач
постійний дописувач
Контактна інформація:

Повідомлення robie » 05 травня 2009, 11:33

Ira, я розумію, що це чистий оффтоп, але дайте, будь ласка, відповідь на запитання Малого. Мені самому дуже цікаво.
unicuique suum

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 05 травня 2009, 11:33

Дайте нам науки, займайтеся тим душпастирством, хоч би тут, на просторах Інтернету, всі заняті, всі мають багато праці,

чуда не буде

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 05 травня 2009, 11:43

robie писав:Ira, я розумію, що це чистий оффтоп, але дайте, будь ласка, відповідь на запитання Малого. Мені самому дуже цікаво.

я на хворобливі вигадки не відповідаю.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 05 травня 2009, 13:11

Ira писав:
robie писав:Ira, я розумію, що це чистий оффтоп, але дайте, будь ласка, відповідь на запитання Малого. Мені самому дуже цікаво.

я на хворобливі вигадки не відповідаю.

А шкода, що ухиляєтесь від суті справи, адже питання було чітким... Тоді не заставляйте нікого вірити у надумані "одкровення", наприклад. Ок?
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Yuriy D
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Yuriy D » 06 травня 2009, 11:03

Ira писав:То де ж ті студити поділися, навіщо було тему відкривати і її кинути, щоб такий бардак тут творився... Чи ж лише є один студит о. Юстин? А всі решта де? Зокрема і на цьому форумі? Дайте нам науки, займайтеся тим душпастирством, хоч би тут, на просторах Інтернету, всі заняті, всі мають багато праці, але на Боже Слово, на Божу Правду, на Божу працю за спасіня душ час треба знайти... кожному...
Не я маю про О.Порфирія розповідати, а багато би нам розповіли ті, які з ним жили.

Всім хто хоче більше знати про життя єрм. Порфирія Чучмана в пригоді стане наукова праця , яку можна скачати з сайту студитів http://studyty.org.ua/index.php?option= ... &Itemid=64

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 06 травня 2009, 11:45

та ми цю статтю знаємо... а так хотілося би почути розповіді тих священиків, які з ним жили...

Я можу дещо розповісти. Мої знайомі розповідали, які були в о.Порфирія на сповіді... То він так парямо і називав їхні всі гріхи.. так і казав, що ти в 15 років таке і таке зробила, такий гріх вчинила... та жінка вже і не пам’ятала, але потім починала пригадувати, що справді таке було в її житті.
Він велику Ласку від Бога мав. Був такий як Святий Отець Піо. Вони навіть народилися в один день - 25 травня! ;)

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 06 травня 2009, 13:48

[quote="Ira"]та ми цю статтю знаємо... а так хотілося би почути розповіді тих священиків, які з ним жили...

/quote]

Жіночко, біжіть краще, поки не пізно, на якийсь римо-католицький ресурс або пишіть чарівною латиною, щоб було зрозуміліше! :D
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 06 травня 2009, 14:48

ви мене дивуєте настільки, що передати не можу...
звідки у вас стільки ненависті, стільки злоби, всюди мене переслідуєте, і що б я не написала та в якій би темі не написала з метою віддати честь та славу чи то Святому нашому Митрополиту Андрею чи то Святому Отцю Порфирію всюди ви вмішаєтеся і зневажите кожне слово...

Прикро, дуже прикро, не за себе, а за Бога, за наших Святих Отців.... я не думала, що вже до такої міри дійшла безбожність таких "греко-католиків" як ви...

І дуже жаль, що нема тут модератора, щоб стирати всі образливі дописи, та дописи, які не стосуються даної теми...

PS. А по темі, хотіла би запитати чому студити відправляють на старословянській мові (так як і лефебристи), адже це також суперечить ІІ ВС (так як і латинь, за словами декого...)

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 06 травня 2009, 16:08

Ira писав:А по темі, хотіла би запитати чому студити відправляють на старословянській мові (так як і лефебристи), адже це також суперечить ІІ ВС (так як і латинь, за словами декого...)

Другий Ватиканський собор дозволив відправи на різних мовах, а не забороняв відправляти на латині і старослов'янській, не підміняйте поняття.
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 06 травня 2009, 16:49

Ira писав:ви мене дивуєте настільки, що передати не можу...
звідки у вас стільки ненависті, стільки злоби,

Це все мовиться чи пишеться тільки з любові до вас, з піклування про спасіння вашої душі поза сумнівними тернопільськими об*явленнями. Невже люди з іншими поглядами злобні переслідувачі? :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Малий
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Малий » 06 травня 2009, 16:51

Олюнька писав:
Ira писав:А по темі, хотіла би запитати чому студити відправляють на старословянській мові (так як і лефебристи), адже це також суперечить ІІ ВС (так як і латинь, за словами декого...)

Другий Ватиканський собор дозволив відправи на різних мовах, а не забороняв відправляти на латині і старослов'янській, не підміняйте поняття.

:shock: а ви очікували від сектантів розуміння і щирості??? дарма...

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 06 травня 2009, 17:00

відносно старословянської мови, то я не вас запитувала.
Я запитую конкретно студитів, як вони відправляють і чому так, бо наскільки я знаю, то лефебристи відправляють лише на старословянській мові (Ковпаківці).

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 06 травня 2009, 17:01

Малий писав: [

:shock: а ви очікували від сектантів розуміння і щирості??? дарма...

На подобу підгорецьких, п. Іра хоче, щоб тільки її тут слухали, торочачи чи не весь час різні псевдоцерковні новації, не йдучи за більшістю вірних.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 06 травня 2009, 17:04

Ira писав:Я запитую конкретно студитів

Якщо так, тоді вам сюди - http://www.studyty.org.ua

А, точніше, в це місце - http://www.studyty.org.ua/index.php?opt ... d=1&Itemid
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Justyn » 06 травня 2009, 23:54

Друзі, ще раз прошу Вас повернутися до суті поставленого питання і не ображати один одного. Читаючи усі дописи я вже сам заблудився в тому, що саме хоче знати про Студитів дописувачка Іра. Готовий відповісти на всі запитання.

Прошу вибачення, що так певний час був відсутній. Тепер готовий до дискусії і діалогу.

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 07 травня 2009, 13:50

Отче Юстине, вибачайте за такий бардак у цій темі, але постарайтеся, будь-ласка, знайти у тому всьому всі мої запитання. Бо мені справді цікаво і дуже хочеться почути відповіді.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 07 травня 2009, 14:05

Ira писав:Отче Юстине, вибачайте за такий бардак у цій темі, але постарайтеся, будь-ласка, знайти у тому всьому всі мої запитання. Бо мені справді цікаво і дуже хочеться почути відповіді.

Ви ще тут??? А чому самі не відповіли на пряме питання Малого про те, якою мовою отримуєте "об*явлення"? %)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 08 травня 2009, 20:29

Батюшка, так шо на рахунок Йова??? Є нормальним "ікона" цього святого в католицькій церкві(храмі) в іконостасі???

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 09 травня 2009, 15:26

romanm писав:Батюшка, так шо на рахунок Йова??? Є нормальним "ікона" цього святого в католицькій церкві(храмі) в іконостасі???

Я думаю, що це краще вам запитати згодом самого Йова у присутності Всевишнього, якщо усміхнуться небеса. А то на землі часто губимося на рівному місці... :D
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 10 травня 2009, 18:23

romanm писав:Не хочу давати лінк на житіє "преподобного", думаю хто захоче, знайде сам, і там цікаві речі, як от, наприклад те, що уніати заборонили доступ до мощей Йова, але чудом, він змусів!!!! ъх відкрити до них доступ людям. і т.д.

romanm писав:Є нормальним "ікона" цього святого в католицькій церкві(храмі) в іконостасі???

а можна дати таки ту лінку, а то я знайшла про нього лише такі возвеличення і чуда... чи то справді "православні" до такої степені вміють брехати і людей в оману вводити???

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 10 травня 2009, 18:28

а ще не можу зрозуміти, яка причина того, що у цій темі власне нема кому розповісти нам про студитів?
І де ж то ті студити? ;)
Якщо відповідна тема є, питань багато є, то можливо варто почати обговорення?

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Justyn » 10 травня 2009, 21:53

Іра, я ж Вам пояснив, що в скорому часі я відповім на усі Ваші запитання, оскільки тепер не можу через деяку зайнятість. Прошу Вас надалі про толерантність і коректність. Дякую.

Ira
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення Ira » 10 травня 2009, 23:42

Вибачте, будь-ласка, ви просто самі написали вже давніше, що
Прошу вибачення, що так певний час був відсутній. Тепер готовий до дискусії і діалогу.

от я і не знала, що думати...

Але якщо не маєте зараз змоги, то нема проблем, і я власне нікуди не поспішаю...

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Justyn » 11 травня 2009, 12:18

Христос воскрес!

Шановна п. Ірино,
на Ваше прохання я віднайшов усі Ваші запитання (а також деяких учасників формуму) відносно студитів і спробую на них відповісти у доступній і переконливій формі. Дозвольте, що запитання не буду парафразувати, але цитуватиму їх у оригінальній формі.

1) Зараз поки лише скажу, що від багатьох людей чула чи читала на форумах, що студити у них ототожнюються з московським патріархатом (МП)...
Особисто для мене особливої різниці нема чи то МП чи то ін. "православіє"...
Як на мене, то студитів таки важко, дуже важко назвати монахами Католицької Церкви.

Дозвольте риторично запитати Вас: а про кого сьогодні не говорять? Говорять сьогодні про всіх і то різні речі. Але питання в тому, чи це відповідає дійсності. Монахи Студити є якнайбільш вірними служителями Святої Соборної, Католицької і Апостольської Церкви. Цей еклезіологічний акцент знаходимо вже на самому початку «Типікону» студійських монастирів, укладений братами Шептицькими. Проте, потрібно також підкреслити, що Митрополит Андрей і Архимандрит Климентів бачили місію студитів передовсім у царині служіння єдності Церкви. У «Типіконі» ця ідея дуже чітко виражена. Цитую: «Всю нашу працю будемо звертати на діла з’єднання з Римським Апостольським Престолом нез’єдинених Сходу. Тому метою наших братів нехай буде – всіми своїми трудами це з’єднання приготовляти та над осягненням його співпрацювати і безнастанно, а рівночасно горячо просити про це Бога в усіх молитвах, жертвах і наміреннях».

Однак, відносно Вашого припущення, що монахів студитів важко назвати монахами Католицької Церкви, то, на моє переконання, проблема є у Вашому бачення Католицької Церкви. Зрозумійте, бути більш католицьким, це зовсім не означає бути більш подібним до Отців Василіян чи до наших співбратів римо-католиків. В історії Католицької Церкви вже була така помилка, що єдиною правдивою Церквою вважалася тільки та, що притримується Римо-католицької літургічної традиції. ІІ Ватиканський Собор ще раз підтвердив Апостольську тезу, згідно якої, Католицька Церква – це не є тільки Церква Римо-католицького обряду (такого вислову вживаю тільки для зрозуміння, бо богословсько це не є правильним). Вона охоплює також Східні Католицькі Церкви. Яких є аж 21.

А тепер до того, чому люди так думають і говорять. Відповім словами о. Дмитра Блажейовського: бо не читають! Натомість радо будують свої твердження на тому, що написала газета, або сказала сусідка чи якийсь недовчений парох в церкві.

2) Я була в Уневі і розмовляла зі студитом, про православних навіть нічого не питала, але він сам при розмові постійно вживав слово "православний" - "а православні роблять так...", "а ми те і те робимо так як православні", "свято Непорочного Зачаття Діви Марії ми називаємо так як православні - Непорочне Зачаття Святої Анни" (яка тут логіка, не знаю, але це сміхота так перекрутити назву...).
От я і суджу по його словах про саме "православіє" студитів...

Не знаю з яким студитом Ви розмовляли в Уневі і контексту розмови. Можливо Ви неправильно зрозуміли його думок, а можливо він сам до кінця не розумів, хто такий монах студит.
Відносно Непорочного Зачаття – хочу Вас заспокоїти, що для студитів, як монахів Католицької Церкви не є чужий догмат про Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці. Однак, коли йде мова про його розуміння, то це гарна тема для роздумів, але на цьому форумі.

3) Читала, як Андрей Шептицький започатковував студитське монашество на Україні, а потім опіку над ними передав Йосифу Сліпому. Цікаво було би почитати той Типікон, який склав Владика Андрей разом зі своїм братом Климентієм...

Справді Митрополит Андрей є тим, який відродив Студійське чернецтво в нашій Церкві. Обставини цього ще належить уважно дослідити. Над монаграфієї на цю тему я зараз посилено працюю. Можливо найближчим часом вийде друком одна цікава стаття.
Коли ж йде мова про передання опіки Патріархові Йосифу, то трохи спрощено звучить. Якщо бути більш точним, то це прохання висловлював не один раз не Андрей, але Климентій Шептицький. Але справді, Патріарх Йосиф був тим, який продовжив справу Митрополита відносно Студитів. Проте, хотів би Вам сказати, що немало для справи студитів за кордоном у післявоєнний період зробив Владика Іван Бучко. На цю тему я також готую зараз велику стуттю на підставі архівних документів монастиря Бенедиктинів в Шевтоні.

Відносно самого «Типікону» - будь-ласка, Ви можете звернутись до мене особисто після 20 червня до Святомихайлівського монастиря у Львові (вул. Винниченка, 22) і я його Вам з радістю подарую!

4) Але, я знаю, що Андрей Шептицький тягнувся завжди до Апостольської Столиці. Він був справжнім Католиком.
Тут би хотіла зупинитися на одному моменті. Студити у молитві „Вірую” ніколи не моляться „і Сина” (Філіокве). Не знаю, чому і коли вони таке постановили, бо Андрей Шептицький строго засуджував тих, хто не вживав цього слова.

Відносно вірності Митрополита Андрея Апостольській Столиці і його католицької само ідентичності – цілком з Вами погоджуюсь.

Коли ж йдеть про «Філіокве», не хочу цю тему порушувати, бо вважаю це непотрібним. На цю тему написано велику кількість книг. Хто хоче її поглибити, може до них звернутися. Раджу Вам поглянути до молитовника «Прийдіте поклонімся», який затверджений (на відміну від інших брошурових видань) блаженної памяті Патріярхом Мирославом Іваном Любачівським. Так от там, слова «і Сина» взяті в лапки. А це означає, що дані слова можна і опускати. А чому, тому що багато років працювала спільна мішана богословська комісія, яка дійшла до висновку, що у патристичній добі були дві позиції відносно походження Сина. Цей документ Ви можете знайти на сайті Ватикану www.vatican.va. Однак, щоби Вас трохи заінтригувати, раджу подивитися до Євангелії від Йоана 15, 26, де Христос говорить такі слова «Як прийде Утішитель, якого зішлю вам від Отця, Дух істини, який від Отця походить, то він і свідчитиме за мене.»

5) Дуже мені жаль, бо я справді хотіла спокійно поспілкуватися у цій темі, в мене багато питань є... за студитів мене серце особливо болить. Мені справді цікаво ХТО ТАКІ СТУДИТИ, яких так беріг Андрей Шептицький та Йосиф Сліпий.

Відсилаю Вас до книжки нашого співбрата єрм. Мануїла Пишковича «Святоуспенська Унівська Лавра» , а також п. Ігора Мицька «Святоуспенська Лавра в Уневі» (1998 р.). Багато інформації Ви можете почерпнути також із журналів «Лавра», які довший час видавалися Унівською Лаврою під редакцією єрм. Севастіяна Дмитруха.

6) Із студитів є немало Святих монахів-провидців, зокрема Святий Отець Порфирій, про якого я не раз тут згадувала і писала....

Тут хтось правильно порадив Вам, п. Ірино, лектуру частини докторату єрм. Олександра Приліпа про о. Порфирія. Є також, надіюсь Ви з нею знайомі, книга О.Приліпа і Т.Мартинюка «Монастиря св. пророка Іллі в Дорі».

До Вашого відома: ми вже розпочали беатифікаційний процес о. Порфирія і його попередника о.Мирона Деренюка, офіційне відкриття якого незабаром. Готується також нове опрацювання їхніх біографій. Ми вже закінчили пошук відповідних матеріалів в історичних і спеціалізованих архівах. Надіюсь, біографії вийдуть цікавими і захоплюючими.

7) Я можу дещо розповісти. Мої знайомі розповідали, які були в о.Порфирія на сповіді... То він так парямо і називав їхні всі гріхи.. так і казав, що ти в 15 років таке і таке зробила, такий гріх вчинила... та жінка вже і не пам’ятала, але потім починала пригадувати, що справді таке було в її житті.
Він велику Ласку від Бога мав. Був такий як Святий Отець Піо. Вони навіть народилися в один день - 25 травня!

Якщо Ви хочете скласти якесь свідчення про о.Порфирія, запрошую щиро писати на мою електронну адресу: [email protected]

8) То де ж ті студити поділися, навіщо було тему відкривати і її кинути, щоб такий бардак тут творився... Чи ж лише є один студит о. Юстин? А всі решта де? Зокрема і на цьому форумі? Дайте нам науки, займайтеся тим душпастирством, хоч би тут, на просторах Інтернету, всі заняті, всі мають багато праці, але на Боже Слово, на Божу Правду, на Божу працю за спасіня душ час треба знайти... кожному...

Кожен з монахів студитів займається своєю справою. Не можуть ж усі весь час слідкувати за тим, що діється на форумі УГКЦ.

9) А по темі, хотіла би запитати чому студити відправляють на старословянській мові (так як і лефебристи), адже це також суперечить ІІ ВС (так як і латинь, за словами декого...)

Відносно старослов’янської мови, то Ви, м’яко говорячи, перегнули. Старословянська мова є однією з літургійних мов нашої Церкви. Тут ні при чому ІІ Ватиканський Собор, який до речі, коли йдеться про мови, порушував проблему, яка була властива суто Римо-католицькій частині Католицької Церкви.

Студити також відправляють і по-українськи: Літургію, Акафісти і т.д. Якщо будуть відповідні переклади усіх літургійних книг, то ми перші приймемо їх. До речі, вже кілька років при видавництві Свічадо працює Літургійна група під керівництвом о. Ігумена Венедикта, яка займається питанням перекладу книг. До неї зокрема входить і п. Андрій Шкрабюк, про якого на цьому форумі під іншою темою так дуже вболівав учасник don Camilo.

10) Батюшка, так шо на рахунок Йова??? Є нормальним "ікона" цього святого в католицькій церкві(храмі) в іконостасі???

По-перше: я не батюшка. Якщо бути коректним, то це звертання в першу чергу стосується одруженого клиру Російської Православної Церкви.

По-друге: Мені здається, що я цілком зрозуміло пояснив Вам історію того, яким чином ікона Йова Почаївського опинилася в храмі Михаїла (монахів Студитів) у Львові. Коли ж Ви хочете богословсько подискутувати, запрошую щиросердечно, але на інший, богословський форум або на шпальтах якоїсь з газет. Радо відгукнуся зустрітися особисто щоб поспілкуватись на цю тему.

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 11 травня 2009, 12:32

10) Батюшка, так шо на рахунок Йова??? Є нормальним "ікона" цього святого в католицькій церкві(храмі) в іконостасі???

По-перше: я не батюшка. Якщо бути коректним, то це звертання в першу чергу стосується одруженого клиру Російської Православної Церкви.

По-друге: Мені здається, що я цілком зрозуміло пояснив Вам історію того, яким чином ікона Йова Почаївського опинилася в храмі Михаїла (монахів Студитів) у Львові. Коли ж Ви хочете богословсько подискутувати, запрошую щиросердечно, але на інший, богословський форум або на шпальтах якоїсь з газет. Радо відгукнуся зустрітися особисто щоб поспілкуватись на цю тему.
[/quote]

Та ні, дискутувати не буду. Історію зрозумів. Вам, студитам, видніше. Тоді можете в іконостас поставити ікрну о. Порфирія, чому ні??? Навпаки його святість, якраз зовсім ніяких питань не викликає , на відміну від... Просто не розумію, як в іконостасі, знаходиться ікона непрославленого в КЦ, таким самим макаром, отче, я можу говорити про язичні капища, які стали храмами, що не було потреби переробляти, бо така історія.
Не розумію до чого тут богословські дискусії:) Як можна признавати "святими" людей, церкви, яка практикує також деканонізації? Визнання святим в КЦ = показник безпомилковості самої церкви, чого про ПЦ неможемо сказати, бо істина є тільки в КЦ. Ну але то таке.

Що до звертання "батюшка" дозвольте, отче, трошечки поправити, це звертання до всіх священиків РПЦ, незалежно чи то монах, чи одружений.

Justyn
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Justyn » 11 травня 2009, 13:46

Брате, не можу зрозуміти, чому Ви так вчепилися Йова Почаївського. А що ж тоді зробити з тим фактом, то той же Йоан Желізо тобто Йов Почаївський свого часу був монахом у Святоупенській Лаврі в Уневі? Розумію Вас щодо того, чи повинна його ікона знаходитись в греко-католицькому храмі. Але ж я Вам пояснив, як це сталося. І з практичної сторони викинути цю частину іконостасу було б варварством.

Коли ж йдеться про самого Йова, до речі гуцула за етнічним походженням, то він дісно провадив боговгодне життя. І цьому не запреречити. Іншим є питання його ставлення до Унії. Але ж, ми не можемо оцінювати подій тогочасних сучасними критеріями.

Дійсно, проголошення святості є проявом непомильності Церкви. Але, підходячи по-іншому до цього питання, Дивний Бог у святих своїх! Суперечки навколо постатей Святих Петра, Павла чи Якова були не меншими у первійсній Церкві. А коли слідувати логіці, тоді можна поставити питання про те, яким чином у літургійному календарі знайшовся імператор Константин.

Повернутись до “Церква і Суспільство”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей