З почаку тршки про аборти....
На мою скромну думку головною причиною абортів є слаба віра нашого народу.
Виділю окремо дві ситуації
1. Аборти до одруження
2. Аборти в сімї.
1. Думаю до одруження є 3 найбільші фактори які сильно впливають на рішення про скоєння аборту: невіра в щасливе житття після народження дитини, сором (АБО ГОРДІСТЬ) перед іншими (колегами, сусідами, родиною, ...) і вплив батьків...
Невіра в щасливе життя після народження дитини прямо випливає з невіри в всесильність Бога і впевненість в тому що Він нам зажди допомагає, навіть деколи коли ми не достойні Його помічі....
Сором.... колись я думав що це таки сором.... але останнім часом я таки не думаю що це сором, чомусь я думаю що це таки ГОРДІСТЬ, - коли сусіди хоч до кінця життя будуть "шептатись" - то це нехай Бог скаже на скільки вони праві - людина згрішила не перед сусідами а перед Богом! і це перед Ним треба соромитись! і якщо людина наробила не хороших вчинків і не може виправити ситуацію (вкрадену річ можна повернути - а от народжену людину - ні...) то Бог завжди готовий нам простити - або ми дійсно хотіли покаятись... - тому я чомусь думаю що сором це трошки не не той сором а більше гординя ( - "як це так? а що сусіди казати будуть? у нас така сімя - все добре і тут от!?..")
Вплив батьків у словянських сімях це дуже серйозна річ... - особливо коли батьки є не християнами (по духу).... Я чув дуже багато історій коли саме батьки (потенційні дідусі і бабусі) вносили саму більшу лепту у приймання рішення про аборт.... Думаю тут варто згадати слова Господа нашого: що хто більше маму чи батька любить свого чим Господа - той не достойний його! А Господь каже: не убий!
2. Аборти в сімї - тут думаю ті самі причини хіба за виключенням сорому, - бо тепер це не є чимось не нормальним...
Як боротись? Так як і 2000 років тому - євангелізацією.... Скільки б людині не розказувати про шкідливіть чи аморальність аборту - її нічо не зупинитить - тільки віра в Бога.... Думаю скільки б не було програм по запобіганню абортам і реклами - саме більше впливу буде євангелізація - нехай люди самі питають в самого Бога чи добре аборт чи ні?...
Але тут є маленька проблема... В УГКЦ ледве вистарчає священників на церкви - не то що по місту(країні) ходити.... (в наших православих церквах священників вільних тоже не дуже багато...) - і оскільки священники як гриби після дощу не появляються - а це дуже довгий періуд - то слід міняти тактику - а саме активовувати "мирянський рух".... подивіться тільки на наших братів протестантів - кожен( ну майже кожен

Ну і моя скромна думка мирянина - що наша Церква повинна прикласти максимум зусиль для зародження і активізації такого "руху" - бо зміни потрібні прямо зараз - а не через 10 років коли стане достатньо священників - і для того не обовязково знати на память катехизм Біблію чи ще щось - у цьому нема потреби - порібно просто мати сильну віру - знати основи віри і просто не боятись! бо якщо з нами Бог то хто проти нас? Думаю коли кожен свідомий грекокатолик стане воїном Христовим то в країні буде таке пробудження що його "хвилі" будуть відлунюватись по усьому світу....