Повідомлення Justyn » 26 травня 2006, 23:04
Отче Ігоре, коли я писав Вам попереднє запитання, на мій електронний адрес надійшло повідомлення з відповіддю на моє раніше поставлене питання. Автор цього електронного листа не підписався. Проте видно, що він мусить бути каноністом, оскільки добре орієнтується в церковному праві. Але, цікавим є те, що його відповідь цілковито суперечить Вашій. Не знаю, чи то написав хтось з тих, що відповідають на питання з сайту нашої Церкви, чи хтось інший. У всякому разі, дозволю собі цілісно його тут зацитувати через те, що це є анонімний автор. Нехай через публічну дискусію виявиться правда. Отож, анонімний лист, про який згадую є наступного змісту: "В Божественній Літурґії згідно ККСЦ потрібно зґадувати тільки: кан. 1438 Єрарха. Єрарх в ККСЦ кан. 984,§ 1 вважається Святійший Отець,Патріарх, Верховний Архиєпископ, Митрополити Церкви sui iuris і єпархіяльний єпископ. Отже, в Божественній Літургіі згадується Папу Римського, Патріарха, якщо поза територією патріарсшої Церкви то також і Митрополит провінції, і єпархіяльного єпископа. Зґідно кан. 987 ККСЦ до єпархіального єпископа в Кодексі прирівнюється ТІЛЬКИ ЕКЗАРХ. Отже візитатор не є єпархіальним єпископом і йоґо не потрібно зґадуwати! У випадку священиків в Італіі, Іспаніі і Ірландіі потрібно зґадувати: Папу Римського,Патріарха, і єпископа місьця
(латинского)". Поясніть, будь-ласка, хто в даному випадку має рацію - Ви чи анонімний каноніст. Щиро дякую! З повагою єрм. Юстин, студит