Христос Рождається!
Borrgdan писав:...Тепер, коли ... католики самі визнають, що Бог їм Отець більше, ніж іншим (а повірте, що такі українці є)...
гм... Для глибшого розуміння обговорюваного "Отцівства" пропоную порозмірковувати:
"Чому мови моєї не розумієте? Бо не можете чути ви слова мого. Ваш батько - диявол, і пожадливості батька свого ви виконувати хочете..." (Ів.8,43...)
"Але Савл, що і Павло він, переповнився Духом Святим і на нього споглянув і мовив: о сину дияволів, повний всякого підступу і всякої злости, ти ворогу всякої правди!..." (Ді. 13,9...)
"Цим пізнаються діти Божі і діти дияволові: Кожен, хто праведности не чинить, той не від Бога..." (1Ів.3,10...)
стосовно ж Вами тепер написаного... боюся, що в термін "Отець" Ви вписуєте або лише дохристиянське значення "Творець" (всього, Ваше "1") або "Ініціатор Союзу" (анахронічно подаєте, але Ваше "2"), а от християнського пізнання Божого Отцівства Старий Завіт передбачував (Пророки), але не досягав з причини того, що Предвічний Єдинородний Бог Син ще не прийняв собі людську природу, тому не має жодної підстави твердити, що християни досягли "таке ж пізнання Бога, як і євреї колись і тому стали Синами по духовному відродженню" (Ваше "3") - євреї (і жодна людина до Приходу Христа) не мали можливості стати синами Божими у той спосіб, що ми-християни.
viter писав:... як вже раніше зазначав о. Олег (якщо я не помиляюся), євреї не називали себе Божими дітьми, але народом Божим (про себе вони казали, що вони сини Авраама)...
мабуть не все було ясно, вибачте. Подав частину Катехизму і думав, що всі читали. Вибачте і спробую пояснити, що мав на увазі:
говорив не про відсутність самого називання Отцем Бога у Старому Завіті (цього приклади маємо), а відповідав на розуміння в п.Богдана
Осіб Тройці в якості "станів Бога" - для цього наголошую на різниці між Старим і Новим Завітами в контексті примінення "Отець" (до Бога): аж у Новому Завіті Бог Син (Друга
Особа Пресвятої Тройці), Роджений (не сотворений) Отцем, стає Боголюдиною і людськість усиновлюється; Син стає одним із нас; наша (людська) природа в Сині підноситься у Життя Пресвятої Тройці і тепер ми (люди, кожен
особисто) маємо надію слідом за Другою
Особою Пресвятої Тройці (Єдинородним Сином) бути усиновленими Отцем не лише з причини того, що Він - наш Творець, що Він - уклав з нами Союз, а
ОСОБИСТИМ входженням у Життя Тройці. Це гарно змальовується іконографією "Старозавітньої Тройці", зокрема в "Тройці Рубльова": за Столом Три Божі
Особи і "я" (
особа) є запрошений на Божий Бенкет уподібнитись Всевишньому. Словами Атаназія Великого "Бог для того став людиною, щоб людина уподібнилася Богу" чи, словом, здається, Томи Аквінського: "...щоб люди стали богами"
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).