Віра в Отця, Сина і Святого Духа

обговорення богословських думок, питань богословської освіти

Модератори: Just_me, Artur, ihor

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Re: Віра в Отця, Сина і Святого Духа

Повідомлення Олюнька » 16 лютого 2010, 13:39

Borrgdan писав:Олюнька, 30 січня я вжив слово "станах (чи особах)", але в тому контексті це зовсім не означало, що Бог перейшов з одного стану в інший, а навпаки, спростовувало це.

Мова йде не про допис 30 січня, а, наприклад тут:
Borrgdan писав:Отже, Бог Отець є Тим Самим у Собі, у Сині і у творінні. І коли Він діє у творінні, то Цю Рушійну Силу ми називаємо Духом Святим. Отже, Бог - Один, Три Особи - залежать від зовнішнього середовища і способу, в якому Він Себе проявляє.

Порівняйте, наведені мною ваші цитати одне другому суперечить:
1-ше це зовсім не означало, що Бог перейшов з одного стану в інший
2-ге Бог - Один, Три Особи - залежать від зовнішнього середовища і способу, в якому Він Себе проявляє.

І як це Всесильний Бог по-вашому "залежить від зовнішнього середовища"?! %)
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 16 лютого 2010, 14:36

Олюнька, Всесильний Бог залежить від зовнішнього середовища абсолютно аналогічним способом, яким Він стає Більшим, який докладно розглянутий. Але повторю, Бог Незмінний у Собі, а змінюється сприйняття у творінні. Ніякої суперечності у наведених Вами цитатах нема. В обох випадках Бог - Один (і у Собі в одному "стані", якщо так можна сказати про Бога, бо стан стосується лише творіння).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 лютого 2010, 15:03

всю цю ситуацію, що склалася, розумію приблизно так, як подає Олюнька. Адже не знаю Вас, пане Богдане, як лише з Ваших дописів. Почав Вам відписувати виходячи з Вашого слова 30 січня і я грішний дійсно не знаю, як можна інакше зрозуміти, наприклад, вислів "Він родить Сина, але не в Собі, а у людині" - Син Народжений перед існуванням людини, чи "Тобто, Син - це Той Самий Отець, але уже не у Собі, а у людині" - Син не є Отець у людині і т.д продовжив відписувати, реагуючи на нові і нові повідомлення... Можливо, ієромонах Діонісій зможе присвятити трошки свого часу, щоб розібратися з термінологією, яку Ви використовуєте пишучи про "стани (це суперечить поняттю Особа) Бога", для мене ж грішного виглядає нормальним дати Вам ознайомитись з (навіть без заглибленя в Тринітарне Богословіє, лише в Катехизмі) напрацюваннями Церкви. Навіть, якщо припустити, що в нас відбулося непорозуміння термінів/мови - прошу вивчити мову Церкви і тоді поговоримо. Не варта Церкві полишати свою перевірену Святими Отцями мову і переймати Вашу.
Відразу зауважу, що не спеціалізуюся в Тринітарній Богословії, але вірю як вчить Церква і у загальних питаннях орієнтуюся, чому вчить саме так
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 лютого 2010, 15:08

Borrgdan писав:... стан стосується лише творіння).

не можемо сказати про Ісуса Христа чи про Духа Святого, що це є стан - Особи Святої Тройці не є творіння.
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 16 лютого 2010, 17:22

Пане Borggdan, Ви самі хоч розумієте про що пишете, бо я від початку цієї теми ніяк не можу "в'їхати", що Ви хочете довести? Висловлюйтесь трохи ясніше, а то не всі тут такі розумні як Ви.
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

romanm
старець
старець

Повідомлення romanm » 16 лютого 2010, 18:35

о.Олег писав:
Borrgdan писав:... стан стосується лише творіння).

не можемо сказати про Ісуса Христа чи про Духа Святого, що це є стан - Особи Святої Тройці не є творіння.

Божественна Сущність Отця родить Слово, и від неї ісходить Дух Святий. Тобто сам Отець -Божественна Сущність, але Син (Слово ) і Святий Дух являють її також. Це не значить, що Отець один Бог, а Син інший....чи я помиляюся? :oops:

Хоча, імхо, дискутувати на цю тему це переливати з пустого в порожнє. Бо тайна це велика. Для нас,думаю, вистачить те, що своїм авторитетом вчить Церква.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 лютого 2010, 06:26

romanm писав:Божественна Сущність Отця родить Слово, и від неї ісходить Дух Святий. Тобто сам Отець -Божественна Сущність, але Син (Слово ) і Святий Дух являють її також. Це не значить, що Отець один Бог, а Син інший....чи я помиляюся? :oops:

не помиляєтесь: Бог Один у Трьох Особах.

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 17 лютого 2010, 08:47

romanm писав: Хоча, імхо, дискутувати на цю тему це переливати з пустого в порожнє. Бо тайна це велика. Для нас,думаю, вистачить те, що своїм авторитетом вчить Церква.

100% підтримую.

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 17 лютого 2010, 11:32

Що ж, поки я не відстою своє право (та й усіх інших) на власну думку , яка може збігатись з офіційним вченням Церкви, а може і ні, то розмова - пуста. Тому повернусь до геліоцентризму. Офіційна позиція Церкви (Папи і духовенства) була, що Сонце обертається навколо Землі, і хто цього не визнавав, то лише за це його відлучали (як єретика) від Церкви. Коли ж Папа Іван Павло ІІ змінив позицію Церкви, то чи означає це:
1. що свою думку змінили і всі попередні Папи і священники, чи вони залишились при своїй, а цей Папа для них єретик?

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 лютого 2010, 11:48

Borrgdan писав:Що ж, поки я не відстою своє право (та й усіх інших) на власну думку , яка може збігатись з офіційним вченням Церкви, а може і ні, то розмова - пуста. Тому повернусь до геліоцентризму. Офіційна позиція Церкви (Папи і духовенства) була, що Сонце обертається навколо Землі, і хто цього не визнавав, то лише за це його відлучали (як єретика) від Церкви. Коли ж Папа Іван Павло ІІ змінив позицію Церкви, то чи означає це:
1. що свою думку змінили і всі попередні Папи і священники, чи вони залишились при своїй, а цей Папа для них єретик?

Ви живете міфами про Католицьку Церкву. І стосовно науки, і стосовно Івана Павла. З антикатолицьких атеїзтичних міфів і Ваше, вибачте, нерозуміння різниці між відношенням до віри і науки в Церкві. Догмати стосуються лише віри. Не науки.
Думки Ваші (інших) можуть відрізнятися від Вчення Церкви, але це не робить їх добрими Божими думками. Думки Ваші Ви почали тут викладати в якості продовження думки Церкви (висвітленої мною грішним) і саме тому, як вже пояснював неодноразово, а не через те, що Ви не маєте право на власну думку, Вам відписав.

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 17 лютого 2010, 12:04

о. Олег, Ваша відповідь - "лірика". Спробуйте відповісти: "єретик"- "не єретик".

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 17 лютого 2010, 12:06

Borrgdan, ваш останній допис зовсім не стосується теми Пресвятої Трійці.
Пояснюю на вашому "прикладі". Суть Трійці ми не можемо виміряти приладами чи подивитись в телескоп ви порівнюєте матеріальне з духовним, тут є різниця, і мова йде не про власну думку а про ваші фантазії, нічим не підтверджені.
Borrgdan писав:Що ж, поки я не відстою своє право (та й усіх інших) на власну думку , яка може збігатись з офіційним вченням Церкви, а може і ні, то розмова - пуста.

Це те той випадок, коли може бути власна думка, це питання віри.

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 17 лютого 2010, 12:16

Вибачте, Олюнька, але я не спитав, якою мовою розмовляють марсіани, бо не бачу тут звязку з "темою". А для розгляду "теми" мені потрібна ця відповідь. І якщо Ви бажаєте розглядати тему зі мною, то не можете вибирати, на що відповідати, а на що ні. Та й відповідати треба по суті.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 лютого 2010, 12:28

Borrgdan писав:о. Олег, Ваша відповідь - "лірика". Спробуйте відповісти: "єретик"- "не єретик".

навпаки - конкретна відповідь на незнання Вами предмету. Єресь стосується лише віри. Єретиком можна назвати людину, яка суперечить Догмі віри.

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 17 лютого 2010, 13:47

Не єретик.

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 17 лютого 2010, 14:09

"Єретиком можна назвати людину, яка суперечить Догмі віри." Чи ж не вимагала Церква вірити їй і в цьому питанні?

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 17 лютого 2010, 14:19

Порушення правил форуму Пункт 2.10 Флейм – спор, що не відповідає тематиці, коли переходять на особистості. Тримаємось теми

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 лютого 2010, 14:26

Borrgdan писав:"Єретиком можна назвати людину, яка суперечить Догмі віри." Чи ж не вимагала Церква вірити їй і в цьому питанні?

не вимагала і ніколи не догматизувала систему Птоломея. Ви, нажаль, користаєте з атеїзтичної вигадки. Відкрийте про це тему, якщо хочете продовжити, бо і Вас і мене забанять :)

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 17 лютого 2010, 15:08

На мою думку немає сенсу продовжувати цю тему.

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 17 лютого 2010, 19:37

Якби це було так, то не було би потреби це відміняти. Але кожен може залишитись при своїй думці.
А от скажіть о.Олег, чи був такий момент (стан, ситуція, назвіть як хочете) коли Отець був, а Сина ще не було?

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 18 лютого 2010, 07:02

Слава Ісусу Христу!
Borrgdan писав: А от скажіть о.Олег, чи був такий момент (стан, ситуція, назвіть як хочете) коли Отець був, а Сина ще не було?

мабуть треба буде зісканувати сюди розділ Догматики про Трійцю. Не для Вас, пане Богдане, мабуть, бо критикуєте мене грішного за довгі цитати, а для Форуму.
Про питання...
віримо, що Друга Божа Особа - Божий Син походить відвічно від Отця: Божий Син відвічно родиться від Бога Отця, тому Він відвічно існує з Отцем.

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 18 лютого 2010, 13:24

Чудова відповідь. Тепер поясніть, як може родитись той, хто вже існує.

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 18 лютого 2010, 13:33

Це таємниця і її ніхто ніколи не зможе пояснити.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 18 лютого 2010, 15:02

Слава Ісусу Христу!
Borrgdan писав:Чудова відповідь. Тепер поясніть, як може родитись той, хто вже існує.

Прийняв на Себе людськість. "Зійшов із небес і воплотився від Духа Святого і Діви Марії"

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 18 лютого 2010, 21:34

Так, але це було пізніше. Тому скажіть таке: коли хтось народжується, то він десь і з"являється?

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 18 лютого 2010, 21:43

Borrgdan писав:Так, але це було пізніше. Тому скажіть таке: коли хтось народжується, то він десь і з"являється?

А коли хтось помирає, то десь зникає? :twisted:

Бог є поза часом і поза людським мисленням. Якби ми з вами могли збагнути Бога, то це б не був Правдивий Бог. :Rose:

Yuriy D
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Yuriy D » 18 лютого 2010, 22:17

о.Олег писав: віримо, що Друга Божа Особа - Божий Син походить відвічно від Отця: Божий Син відвічно родиться від Бога Отця, тому Він відвічно існує з Отцем.

Господь сказав до мене: "Син мій єси ти, я породив тебе сьогодні" (Пс. 2, 7)
Мова йде про Ісуса Христа, слово сьогодні означає що народження відбувається завжди і вказує на Божу бескінечність. Збагнути це неможливо.

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 18 лютого 2010, 22:26

А як же Символ віри?
...І в єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, єдинородного, від Отця родженого перед всіма віками...

А щодо наведеного уривку:
Господь рече ко Мне: Сын Мой ecu Ты и проч., то есть, естество Отчее подтверждает, что Я Сын. Не повелением произведено это, но самая сущность показывает, что Я — образ ипостаси Отчей (Евр. 1, 3). Весьма кстати присовокуплено «ecu» в означение предвечного рождения; потому что Сын был всегда. Но присовокуплено также: днесь родих Тя, чтобы показать и рождение по плоти; потому что слово «днесь» указывает на время и употреблено в означение временного рождения. Следовательно, о человеческом рождении разумеются и последующие слова: родих Тя. Видишь, как Отец Себе присвояет и рождение по плоти единородного Христа.

Пояснення псалмів Атаназія Великого

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 19 лютого 2010, 06:24

Yuriy D писав:
о.Олег писав: віримо, що Друга Божа Особа - Божий Син походить відвічно від Отця: Божий Син відвічно родиться від Бога Отця, тому Він відвічно існує з Отцем.

Господь сказав до мене: "Син мій єси ти, я породив тебе сьогодні" (Пс. 2, 7)
Мова йде про Ісуса Христа, слово сьогодні означає що народження відбувається завжди і вказує на Божу бескінечність. Збагнути це неможливо.

так

Borrgdan
постійний дописувач
постійний дописувач

Повідомлення Borrgdan » 19 лютого 2010, 11:08

о.Олег, не зупиняйтесь, коли ми так близько до розв"язки. "Прийняв на Себе людськість. "Зійшов із небес і воплотився від Духа Святого і Діви Марії" - в цьому конкретному випадку Господь з"явився, коли народився, чи ні? Це збагнути цілком до снаги, а от чого збагнути не можна і чому, то розглянемо пізніше, якщо буде потреба.
Юрій Д, Ви також скажіть, коли Господь постійно народжується, то де Він народжується? Адже це не таємниця.

Повернутись до “Богослов'я”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей