Віра в Отця, Сина і Святого Духа

обговорення богословських думок, питань богословської освіти

Модератори: Just_me, Artur, ihor

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Re: Віра в Отця, Сина і Святого Духа

Повідомлення о.Олег » 30 вересня 2010, 17:38

Вова писав: Ту можна поспорити чи спочатку була Церква чи Писання, бо Ст. З. свідчить про Христа.

немає такої можливості - є Церква "старого завіту", якій дане Слово, що розцвіла з приходом Христа в Церкву "нового завіту": і в першому, і в другому випадку Писання пише святий Дух через Церкву, в Церкві, для Церкви.., лише Церква Писання непомильно трактує
Вова писав:Не хочу повторятися, але Писання уже існувало і до канонізації у 395 році в такому вигляді яке сьогодні сповідують протестанти, там лише офіційно затвердили те що існувало уже 4 ст.

ой чого там тільки не існувало Вово... Чому протестанти приймають Догму Церкви (очима невіруючого в Церкву протестанта мало б виглядати так, мабуть, що в 395-му році зібралися собі єпископи (в Таїнство Священства протестанти не вірять, тому - ну... люди якісь в дивних одежах-мітрах, творили дивні молитви, які протестанти відкидають, вірили, глупі якісь, в "священство" якесь, що важливим є передання цього "священства" покладанням рук від Апостола до єпископа...) зібралися собі і оголосили, що оці от - Боже Слово, а оце от - не Боже слово), а не приймають самої Церкви? Абсурд :(
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 30 вересня 2010, 17:52

о.Олег писав:... лише Церква Писання непомильно трактує

Але Писання інакше говорить
Якова 3 1 Не багато-хто ставайте, брати мої, учителями, знавши, що більший осуд приймемо. 2 Бо багато ми всі помиляємось.

о.Олег писав:....а не приймають самої Церкви? Абсурд :(

У нас із вами завжди зводить тема до Писання і Церкви. Я уже мільйон раз пояснював, не маю бажання повторятися.
Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 30 вересня 2010, 18:01

Вова писав:

Якова 3 1 Не багато-хто ставайте, брати мої, учителями, знавши, що більший осуд приймемо. 2 Бо багато ми всі помиляємось.

так за відсутності віри і пояснити різницю між ми/брати і Церква неможливо: як зі сліпцем про сонечко говорити?
Вова писав:

У нас із вами завжди зводить тема до Писання і Церкви. Я уже мільйон раз пояснював, не маю бажання повторятися.

так Ви ніразу і не пояснили - абсурд він тому і абсурд (absurdus - те, що суперечить здоровому глузду людини), що не надається пояснитись.
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 30 вересня 2010, 18:10

о.Олег писав:
Вова писав:

так за відсутності віри і пояснити різницю між ми/брати і Церква неможливо: як зі сліпцем про сонечко говорити?

То як ваші слова вище ? То ж ви згідні що може бути помильне вчення і його можна затвердили, а от коли завжди черпати із Писання і пояснювати є шанси правильно тлумачити доктрини.

о.Олег писав:
Вова писав:

так Ви ніразу і не пояснили - абсурд він тому і абсурд (absurdus - те, що суперечить здоровому глузду людини), що не надається пояснитись.

Та ну, я те що і робив вам і пояснював.

Ладно, давайте теми триматися.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 08:25

Вова писав:То як ваші слова вище ? То ж ви згідні що може бути помильне вчення і його можна затвердили, а от коли завжди черпати із Писання і пояснювати є шанси правильно тлумачити доктрини.

говорю про те, п.Вово, що вчення (в т.ч. - тлумачуння Святого Письма), яке не матиме опори в Церкві, Її Святому Переданні - помильне. Святе Письмо - вершина Передання. Відкинувши Церкву/Святе Передання, протестанти зробили зі Святого Письма "пластиліновий набір", з якого ліплять, що їм заманеться :( перекидаючись з місця на місце цитатами... І приклади цієї ліпнини можна бачити і бачити, розмовляючи з методистами, євангелістами, п`ятидесятниками, адвентистами...- всіма, хто проповідують Sola Skryptura, а самі створили массу (Skryptura) книг (щоб на основі Біблії довести помилковість тверджень противника, що свої умозаключення на Біблії ж і основує...) :( і Біблія вже давно не "Sola" - у протестантів (у кожного - своє) існують власні "передання", які вони доліплюють до Святого Письма... Невже Ви цього не бачите? Те ж, що Ви брались доказати - чому Ви вірите в канонічних Книг (і, логічно було б очікувати від Вас-протестанта чіткої Біблійної цитати-списку Книг, що їх містить Біблія в самій Біблії - Sola Skryptura ж :( ) догматизованих Церквою (ще раз нагадаю: єпископи, вірили в священство і не визнали б жодного "пастира", хто не мав рукоположення тяглістю від Апостолів Христових; нагадаю, що до кінця 4ст. ці єпископи молилися в храмах, стіни яких обильно прикрашали іконографічні зображення вже навіть не так завуальовано-символічні, як в 2ст - переодах гонінь - а зображення, наприклад, Христа... - оці от люди, які вірили так, як вірю сьогодні я грішний собі зібралися і проголосили Догмат Писання), а відкидаєте саму Церкву. Абсурд, вибачте :(

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 01 жовтня 2010, 08:38

о.Олег писав:нагадаю, що до кінця 4ст. ці єпископи молилися в храмах, стіни яких обильно прикрашали іконографічні зображення вже навіть не так завуальовано-символічні, як в 2ст - переодах гонінь - а зображення, наприклад, Христа... (

А в римських катакомбах тех збереглися різні релігійні зображення, образи тощо з часів древнього християнства... :)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 01 жовтня 2010, 08:42

о.Олег писав: Відкинувши Церкву/Святе Передання, протестанти зробили зі Святого Письма "пластиліновий набір", з якого ліплять, що їм заманеться :( перекидаючись з місця на місце цитатами... І приклади цієї ліпнини можна бачити і бачити, розмовляючи з методистами, євангелістами, п`ятидесятниками, адвентистами...- всіма, хто проповідує Sola Skryptura, самі ж створили массу (Skryptura) книг [i](щоб на основі Біблії довести помилковість тверджень противника, що свої умозаключення на Біблії ж і основує..

Та варто їх (протестантів) лишити у спокої та бажати їм тільки навернення. Відповідно до католицької еклезіології різноманітні "Церкви" протестантів тільки фікція http://www.cerkva.od.ua/index.php?optio ... Itemid=117
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 08:48

o.Mykil писав:
о.Олег писав:нагадаю, що до кінця 4ст. ці єпископи молилися в храмах, стіни яких обильно прикрашали іконографічні зображення вже навіть не так завуальовано-символічні, як в 2ст - переодах гонінь - а зображення, наприклад, Христа... (

А в римських катакомбах тех збереглися різні релігійні зображення, образи тощо з часів древнього християнства... :)

так, безперечно - це 2ст.
Стосовно ж того, що треба протестантів лишити в спокої - як я грішний можу бути спокійним, коли ближній ризикує втратити Життя Вічне? Думаю, Господь Дарував людині розумовий апарат саме для того, щоб людина мислила. І хоч розумом Віру довести не можна, віра не абсурдна. А твердження протестантів, що вони сповідують "лише Письмо" - абсурдне

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 01 жовтня 2010, 08:57

о.Олег писав: І хоч розумом Віру довести не можна,
Можна. Ось Енциліка Івана Павла II "Віра та розум" http://www.ioannpavel.ru/2010/01/17/390
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 09:10

o.Mykil писав:
Можна. Ось Енциліка Івана Павла II "Віра та розум" http://www.ioannpavel.ru/2010/01/17/390

пояснити - можна. Але віра - первинна в процесі пояснення. Доречі - це лише у мене в цьому посиланні на Енцикліку відсутній текст?

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 01 жовтня 2010, 09:13

о.Олег писав: Доречі - це лише у мене в цьому посиланні на Енцикліку відсутній текст?

Ні, всі мають до неї доступ (тут вона російською). Просто варто тиснути на виділену назву латинською “Fides et ratio” і відразу можна зберегти у ворді.
Востаннє редагувалось 01 жовтня 2010, 09:34 користувачем o.Mykil, всього редагувалось 1 раз.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 09:29

o.Mykil писав:
о.Олег писав: Доречі - це лише у мене в цьому посиланні на Енцикліку відсутній текст?

Ні, всі мають до неї доступ (тут вона російською). Просто варто тиснути на виділену назву латинською "“Fides et ratio” і відразу можна зберегти у ворді.

там йдеться про те, що віра є розумною, що її можна зрозуміти. Не про "довести"

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 01 жовтня 2010, 09:33

о.Олег писав:там йдеться про те, що віра є розумною, що її можна зрозуміти. Не про "довести"

Невже прочитали?:)
Ну так, віра-дар Божий передусім. Та гадаю, якщо ти розумієш у що віриш, то зможеш це обгрунтувати, довести це різним атеїстам, наприклад, на основі природного розуму, щоб віра не здавалалась сліпою. Але це вже інша тема.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 09:43

o.Mykil писав:Невже прочитали?:) ...

так

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 01 жовтня 2010, 15:24

o.Mykil писав:

Звичайно ж можна і ми маємо приклад з Євангелії, коли невірство Томи долається і доводиться саме через розумове (зовнішньо/відчуттєве) осмислення. Бажаючи вкласти пальці, Тома немов застерігає себе від духовних видінь, він хоче на дотик емпірично пересвідчитися. Господь дозволяє йому.
Це не є найкращим шляхом до Бога. Це шлях боротьби і сумнівів.
Найкраще -- усім серцем, усім своїм єством любити Господа нашого ісуса Христа, тоді й не виникатиме жодних сумнівів. Чи не була такою Магдалина ..
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 15:31

Yur писав:...Звичайно ж можна і ми маємо приклад з Євангелії, коли невірство Томи долається і доводиться саме через розумове (зовнішньо/відчуттєве) осмислення...

так - Бог може. Правда ми говоримо про доказ розуму, умовиводів, а не досвіду

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 01 жовтня 2010, 15:39

о.Олег писав:Правда ми говоримо про доказ розуму, умовиводів, а не досвіду

Усі умовиводи грунтуються на досвіді.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 15:52

Yur писав:

власному? Чи потрібно прийняти на віру чийсь?
В кожному разі - дуже прошу передивитися тему розмови: ми не про це говорили і Ви знову дискусію заводите у невластивий їй бік. Прошу бути уважнішим до співрозмовників - не відповідати на вирвану з контексту розмови фразу.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 01 жовтня 2010, 16:02

о.Олег писав:
Yur писав:

власному? Чи потрібно прийняти на віру чийсь?

У тому то й справа, що Тома не прийняв чийсь досвід, він хотів мати власний.

о.Олег писав:В кожному разі - дуже прошу передивитися тему розмови: ми не про це говорили і Ви знову дискусію заводите у невластивий їй бік. Прошу бути уважнішим до співрозмовників - не відповідати на вирвану з контексту розмови фразу.

О.К.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 16:16

Yur писав:О.К.

перепрошую: модераторіали (писане червоним) обговорюються у нас лише приватно (в ПП)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 16:20

Yur писав:У тому то й справа, що Тома не прийняв чийсь досвід, він хотів мати власний...

тобто - власний досвід Бога, а не доказ через роздумування (про що була мова у нас з о.Микілом). Надіюся - порозумілись. З повагою, о.Олег

kristik
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення kristik » 01 жовтня 2010, 16:55

o.Mykil писав:Ну так, віра-дар Божий передусім.

Не до теми, але в мене виникло таке питання:
Якщо віра дар Божий, то чому вона (віра) не дарується всім? Чи вона дарується Господом Богом всім, але не всі використовують цей дар?

Навіть, якщо вже говорити до теми -дав нам Бог віру ( думаю всім присутнім на форумі ), то чому ми не віримо в Отця, Сина і Святого Духа, а доводимо і доводимо один одному щось, невідомо що?
Якби сильна і непохитна віра то ніхто і не ставив під сумнів того, що очевидно:
Є три Божі Особи: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух святий; це є Пресвята Тройця.

"Промовляє до нього Ісус: "Тому ввірував ти, що побачив Мене? Блаженні, що не бачили й увірували!" (Ів 20:29)
Ми думаємо, що Бог бачить нас зверху, але Він бачить нас зсередини.
Жильбер Сесброн

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 17:12

kristik писав:Якщо віра дар Божий, то чому вона (віра) не дарується всім? Чи вона дарується Господом Богом всім, але не всі використовують цей дар?..

так - всім: як і спасенні Христом всі, але не всі приймають Його і, відповідно - не всі, нажаль, спасуться :(

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 01 жовтня 2010, 17:42

о.Олег писав:... а відкидаєте саму Церкву. Абсурд, вибачте :(

та чому ви постійно це говорите, та я вам говорив, як я можу відкатати Церкву, якщо мене Христос спас у Церкві. Може ми з вами на різних язиках говоримо про церкву? Якщо є така тема давайте туди.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 01 жовтня 2010, 19:18

Вова писав:
о.Олег писав:... а відкидаєте саму Церкву. Абсурд, вибачте :(

та чому ви постійно це говорите, та я вам говорив, як я можу відкатати Церкву, якщо мене Христос спас у Церкві. Може ми з вами на різних язиках говоримо про церкву? Якщо є така тема давайте туди.

Ви відкидаєте Церкву іконопочитателів, віруючих у Таїнство Священства, сповідуючих главенство Петра і його наступників... які прийняли Догмат Святого Письма. В цьому абсурд, як і абсурд, що протестанти в Христовій Церкві - ні: протестанти користають в своїх цілях плодом Христової Церкви - Святим Письмом, від Христової ж Церкви, нажаль, відступили... :(

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 01 жовтня 2010, 21:18

о.Олег писав: Ви відкидаєте ..... сповідуючих главенство Петра і його наступників... ..

Ви забули про православних.
о.Олег писав:...від Христової ж Церкви, нажаль, відступили... :(

Помиляєтеся, то Ви відступили від апостольського вчення, Писання.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 02 жовтня 2010, 09:45

Вова писав:
о.Олег писав: Ви відкидаєте ..... сповідуючих главенство Петра і його наступників... ..

Ви забули про православних...

ні - не забув. Чужі помилки не оправдують протестантизм. Неправі ПЦ - Папа скликав Вселенські Собори, рішення яких без його підпису не входили в дію, великі святі Максим Ісповідник, наприклад, чи Теодор Студит визнавали Папське главенство (в юридичному смислі) - не оправдовує одну єресь інша, пане Вово :(
о.Олег писав:...від Христової ж Церкви, нажаль, відступили... :(

Помиляєтеся, то Ви відступили від апостольського вчення, Писання.[/quote]
так Ви це просто повторюєте і повторюєте як якусь мантру: візьміть на себе сміливість подивитися на людей, яким Господь Дарував Правду про Святе Письмо і порівняйте себе з ними :(

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 02 жовтня 2010, 10:04

о.Олег писав:
Вова писав:

Ви забули про православних...

ні - не забув. Чужі помилки не оправдують протестантизм. Неправі ПЦ - Папа скликав Вселенські Собори, рішення яких без його підпису не входили в дію, великі святі Максим Ісповідник, наприклад, чи Теодор Студит визнавали Папське главенство (в юридичному смислі) - не оправдовує одну єресь інша, пане Вово :(

Ні, єресь у вас, перший Папа або не офіційно Лев 1 ( 440 -461) або уже офіційно Григорій 1 ( 590-604)

о.Олег писав:... візьміть на себе сміливість подивитися на людей, яким Господь Дарував Правду про Святе Письмо і порівняйте себе з ними :(

Про яких людей мова йде?

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 02 жовтня 2010, 10:09

Вова писав:Помиляєтеся, то Ви відступили від апостольського вчення, Писання.

%) %) %)
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 02 жовтня 2010, 10:11

Вова писав:Про яких людей мова йде?

Думаю о. Олег мав на увазі тих людей, які на вселенському соборі затвердили канон Біблії.
Востаннє редагувалось 02 жовтня 2010, 10:58 користувачем viter, всього редагувалось 1 раз.
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

Повернутись до “Богослов'я”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей