Щодо Причастя

літургічні тексти, переклади, устав Богослужень

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

ShMariam
Модератор
Модератор

Re: Щодо Причастя

Повідомлення ShMariam » 22 червня 2011, 12:12

Отче, Ви тут появилися якраз дуже доречно. :) Дайте, будь-ласка, відповідь на питання:
ShMariam писав:Ісус присутній у кожній крихті і краплині, чи в крапині присутня лише Кров?
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 22 червня 2011, 12:54

- ще інша річ - виставлення Святих Дарів до почитання (молитовна практика Латинської Традиції, яку часто практикують і в УГКЦ - Частичку періодично змінюють і небезпеки зневажання (доречі - маємо Частичку, яку вірні переховували з приблизно 50-го ) немає).
особисто я розумію різниці Традицій і не виступаю за мікс, але, якщо стикаюсь з такою молитвою - розумію її красу, як і розумію, що вона ні не заступає Причастя, ні не заважає (а, власне, помагає ) Причаститись

Ну, я чув, що були випадки того, що матерія хлібу зіпсулась. Ну це теж нічого аж страшного, на мою дуумку, просто недодивились.

А проти адорації до Євхаристійного Ісуса я нічого не маю. Просто після того, як Ви й кажете, потрібно чим скоріше дати дари спожити людям. Це був би найкращий варіант.

А та частичка, що їй 50 років, видно, зачерствіла і тому збереглась. Слава Богу!

Ще чув про випадок в одній з країн Європи, коли сталось диво і дари реально стали людським тілом і кровю.
Це автентичний випадок?

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 22 червня 2011, 13:01

Michail писав:
Ще чув про випадок в одній з країн Європи, коли сталось диво і дари реально стали людським тілом і кровю.
Це автентичний випадок?

Таке бувало не раз. :) Людське тіло було кусочком серцевого м'яза, живим. Кров - завжди ІV групи.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 22 червня 2011, 14:02

ShMariam писав:Отче, Ви тут появилися якраз дуже доречно. :) Дайте, будь-ласка, відповідь на питання:
ShMariam писав:Ісус присутній у кожній крихті і краплині, чи в крапині присутня лише Кров?

можемо багато говорити, але коротко: у кожній Часточці/Краплинці Господь наш Ісус Христос. Ми Причащаємо маленьких діточок (людей з особливими потребами, старців/хворих...) лише Кров`ю - приймають Таїнство Євхаристії; латинська практика Причастя лише Тіла - прийняття Таїнства Євхаристії
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 22 червня 2011, 14:30

- одна річ свідоме зневаження Святих Тайн (хтось захотів, як, наприклад, Петро 1 в греко-католицькому Храмі (у Вітебську?) викинув з Кивоту Дари і почав топтати ногами, а священик кинувся споживати з підлоги, захищаючи собою, незважаючи на побої царської охорони - якщо потрібно, то знайду опис події);

Знайдіть будь ласка. Цікаво буде почитати.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Re:

Повідомлення Michail » 22 червня 2011, 14:55

вірний УГКЦ писав:Шановний robie, ти напевно страх Божий втратив! Ira добре каже, приймати Тіло і Кров Господню треба тільки навколішки. Бо кожне коліно на небі. на землі, і під землею приклоняє своє коліно перед найсвятішим іменем Ісус. Ти напевно не знаєш що таке св. Причастя? Це живий Бог під видом хліба й вина. Уяви собі, що ти приймаєш Пресвяту Євхаристію і перед твоїми очима з'являється Ісус Христос. Чи ти б не впав на коліна?

Знов почалося. Вірні можуть поводитись так, як перші апотсоли, коли на Тайній вечері спожили перші святі Дари.

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 22 червня 2011, 14:57

ShMariam писав:
Michail писав:
Це автентичний випадок?

Таке бувало не раз. :) Людське тіло було кусочком серцевого м'яза, живим. Кров - завжди ІV групи.

Дуже цікаво. А що й ученим дозволили провіряти?

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 22 червня 2011, 15:01

Michail писав:

:pardon: Нмд, далеко не завжди робили аналіз, але коли робили - одна і та ж кров.

ShMariam
Модератор
Модератор

Re: Re:

Повідомлення ShMariam » 22 червня 2011, 15:14

Michail писав:
Знов почалося.

Та ж то давно було.

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 22 червня 2011, 15:21

ShMariam писав:
Michail писав:

:pardon: Нмд, далеко не завжди робили аналіз, але коли робили - одна і та ж кров.

Ясно. Саме головне що це була жива тканина серця. Що з нею було далі?

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 22 червня 2011, 15:34

Michail писав:

Виставлена на почитання в м. Ланчано в Італії. Так само, як і в Аугсбурзі (Німеччина), Алатра (Італія). В усіх випадках тканина залишається живою, звісно.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 22 червня 2011, 15:38

ShMariam писав:
Michail писав:

якось... боляче сприймаю такі... досліди. Правда - це нмсд ланки одного і того ж матеріалістичного погляду на життя і, ваідповідно, підходу... Як і з Платком Вероніки, як і дослідження Мироточивих Ікон/Мощів, дослідження Плащаниці...
:(
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 22 червня 2011, 15:42

ShMariam писав:
Michail писав:

Виставлена на почитання в м. Ланчано в Італії. Так само, як і в Аугсбурзі (Німеччина), Алатра (Італія). В усіх випадках тканина залишається живою, звісно.

Дякую. Пошукаю по цим даним і Інтрернеті. Бо це важливе диво. І може якісь відео і фотоматеріали є...

А на рахунок дослідів, якщо вже провели і підтвердили, то йце теж диво для матеріалістів. Адже Бог не спроста таке вчинив. Не для віруючих же, бо й так вірять, а для невіруючих.

Але тоді в мене постає питання: Христос казав, що не дасть знаку таким, що знаки шукають...

А тут стався знак...

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 22 червня 2011, 15:42

ShMariam писав:
Michail писав:

Дякую. Пошукаю по цим даним і Інтрернеті. Бо це важливе диво. І може якісь відео і фотоматеріали є...

А на рахунок дослідів, якщо вже провели і підтвердили, то йце теж диво для матеріалістів. Адже Бог не спроста таке вчинив. Не для віруючих же, бо й так вірять, а для невіруючих.

Але тоді в мене постає питання: Христос казав, що не дасть знаку таким, що знаки шукають...

А тут стався знак...

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 22 червня 2011, 15:45

о.Олег писав:
Вова писав:
Yur писав:Іншими словами: споживаю хліб і вино й ВІРЮ, що саме цей хліб і вино є тілом Христовим і Його кровію.

andrey s. писав:Мені більше підходить "Вірю".(що не є причиною робити так всім )

ShMariam писав: Все. Перестаю розуміти.

Щось я сам перестаю розуміти, коли я це писав на пару сторінок нижче що я вірою приймаю що хліб і вино є Тілом І Кров’ю, всі мені перечили, навіть здається забанили у цій дискусії. А тепер коли це говорять самі католики ніхто не перечить. Це що упередженість до протестантів що вони завжди не праві?

Ви неправдиво звинуватили Форум. Перевірте. Отак дійсно нечесно, пане Вово. Чекав, чи вибачетесь, але Ви написали отак собі і пішли далі :( Бан за наклеп.
Сумно

прошу вибачення, пане Вово - за поспішність зроблених мною грішним висновків і за строгість, з якою сприйняв Ваш допис. Бан знімається, хоч Ви дійсно зле написали і я не знаю, що з цим робити.
З повагою, о.Олег

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 22 червня 2011, 15:48

Michail писав:

andrivovk писав:.Цікавий сайт про євхаристійні чуда у світі http://www.miracolieucaristici.org.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 22 червня 2011, 17:49

о.Олег писав: Перевірте.

Перевіряв. Навіть не знаю чи оправдуватися? Можу дати силки на всі свої слова.
Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 22 червня 2011, 18:49

Вова писав:
о.Олег писав: Перевірте.

Перевіряв. Навіть не знаю чи оправдуватися? Можу дати силки на всі свої слова.

так до чого тут це? Ви звинуватили Форум, що Вас за це забанили, в подвійних стандартах...
хоча і з цим, про що Ви... поживемо - побачимою. Лише прошу зрозуміти, що п.Юрій (Yur) у цій гілочці не завжди правий у своєму сприйнятті Євхаристії, якщо не бачить відстоювання Христовою Церквою відсутності хліба і вина - присутність ("є") лише Тіла і Крові
З повагою, о.Олег

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 23 червня 2011, 23:32

о.Олег писав:Лише прошу зрозуміти, що п.Юрій (Yur) у цій гілочці не завжди правий у своєму сприйнятті Євхаристії, якщо не бачить відстоювання Христовою Церквою відсутності хліба і вина - присутність ("є") лише Тіла і Крові
Гадаю у цій темі сказано достаньо й кожен здатен усе побачити й зрозуміти.
Якщо, пане о.Олег, раз уж мене згадуєте, вам щось незрозуміло, маєте запитання стосовно мною викладеного, прошу запитуйте по суті, радо відповім.
========================================================================================================================

Іще раз в кількох словах аби не виникало непорозумінь.
Саме питання присутності/відсутності хліба і вина просте і недвозначне. Якщо очі бачать хліб і вино і язик відчуває на смак, отже вони присутні. Ми не повинні заперечувати наші відчуття, ми повинні визнати, що ВІРА є більшою за них.
Боятися назвати освячені дари євхаристизованим хлібом і вином теж не має потреби. Бо й в КАТЕХИЗМІ про це: viewtopic.php?f=7&t=126&start=540#p34566
Й у Святому Письмі:
А Ісус їм сказав: Поправді, поправді кажу вам: Не Мойсей хліб із неба вам дав, Мій Отець дає вам хліб правдивий із неба.
Ісус же сказав їм: Я хліб життя. Хто до Мене приходить, не голодуватиме він, а хто вірує в Мене, ніколи не прагнутиме.(Івана 6:32,35)
Бо кожного разу, як будете їсти цей хліб та чашу цю пити, смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде. (1-е Кор. 11:26)

Й розуміння Церкви просте і недвозначне:
ВІРЮ за Його Словом, що під видом хліба і вина споживаю тіло і кров Христову.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 24 червня 2011, 06:03

Yur писав:
о.Олег писав:Лише прошу зрозуміти, що п.Юрій (Yur) у цій гілочці не завжди правий у своєму сприйнятті Євхаристії, якщо не бачить відстоювання Христовою Церквою відсутності хліба і вина - присутність ("є") лише Тіла і Крові
Гадаю у цій темі сказано достаньо й кожен здатен усе побачити й зрозуміти.
Якщо, пане о.Олег, раз уж мене згадуєте, вам щось незрозуміло, маєте запитання стосовно мною викладеного, прошу запитуйте по суті, радо відповім.
========================================================================================================================

Іще раз в кількох словах аби не виникало непорозумінь.
Саме питання присутності/відсутності хліба і вина просте і недвозначне. Якщо очі бачать хліб і вино і язик відчуває на смак, отже вони присутні. Ми не повинні заперечувати наші відчуття, ми повинні визнати, що ВІРА є більшою за них.
Боятися назвати освячені дари євхаристизованим хлібом і вином теж не має потреби. Бо й в КАТЕХИЗМІ про це: viewtopic.php?f=7&t=126&start=540#p34566
Й у Святому Письмі:
А Ісус їм сказав: Поправді, поправді кажу вам: Не Мойсей хліб із неба вам дав, Мій Отець дає вам хліб правдивий із неба.
Ісус же сказав їм: Я хліб життя. Хто до Мене приходить, не голодуватиме він, а хто вірує в Мене, ніколи не прагнутиме.(Івана 6:32,35)
Бо кожного разу, як будете їсти цей хліб та чашу цю пити, смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде. (1-е Кор. 11:26)

Й розуміння Церкви просте і недвозначне:
ВІРЮ за Його Словом, що під видом хліба і вина споживаю тіло і кров Христову.

тобто... Ви говорите, що в Євхаристії присутні хліб і вино, а не лише їх вигляд? Бачите - від початків Християнства для віруючих дійсно було все просто: чули "це є Тіло" і питання про присутність хліба не виникало (те ж з Кров'ю). Але з 9 приблизно століття і по сьогодні різні автори в різний спосіб пояснюють Присутність Христа в Євхаристійному Хлібі і Вині і кожне визнання, яке перечить повній переміні хліба і вина в Тіло і Кров (з 11 століття для означення цієї Правди віри використовується термін transubstantiation) Христова Церква називає єрессю.
З повагою, о.Олег

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 24 червня 2011, 15:30

о.Олег писав: Бачите - від початків Християнства для віруючих дійсно було все просто: чули "це є Тіло" і питання про присутність хліба не виникало (те ж з Кров'ю).

Якщо маєте силки на це як писали від початків Християнства то вкажіть, хочу почитати?

о.Олег писав:Але з 9 приблизно століття і по сьогодні різні автори в різний спосіб пояснюють Присутність Христа в Євхаристійному Хлібі і Вині

І якщо на це маєте силки також вкажіть. Дякую.
Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 25 червня 2011, 00:12

о.Олег писав:тобто... Ви говорите, що в Євхаристії присутні хліб і вино, а не лише їх вигляд?
Вигляд, (смак, запах) й означає фізичну присутність.
Але така наявність не торкається хліба правдивого із неба. Приступаючи до Святого Причастя ми не зважаємо на об'єктитвні відчуття, а просто ВІРИМО згідно Його Слова, що споживаємо тіло і кров Христову. Й повнота переміни закладена не у фізичному перетворенні, а у нашій вірі.

Тут один з дописувачів добре зауважив, що коли священик підіймає з землі ненароком упавшу з чаші частинку, він підіймає УСЕ й євхаристизованого на долівці уже не зостається, навіть коли й залишилися якісь непомітні крихти й вологість.

о.Олег писав:Бачите - від початків Християнства для віруючих дійсно було все просто: чули "це є Тіло" і питання про присутність хліба не виникало (те ж з Кров'ю). Але з 9 приблизно століття і по сьогодні різні автори в різний спосіб пояснюють Присутність Христа в Євхаристійному Хлібі і Вині і кожне визнання, яке перечить повній переміні хліба і вина в Тіло і Кров (з 11 століття для означення цієї Правди віри використовується термін transubstantiation) Христова Церква називає єрессю.
Розумію вас і повірте іноді сам думаю, що коли б люди менше мудрствували над усим цим, а просто слухали Церкву (в даному випадку мається на увазі документи офіційно затверджені Святішим Престолом), для них це було б набагато корисніше.
Але раз уже такі християнські форуми функціонують й на розгляд виносяться подібні питання, тут уж недомовок жодних бути не може й треба говорити й пояснювати від імени Церкви з повною відповідальністю. Або ж взагалі не гворити.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 25 червня 2011, 05:24

Yur писав:
о.Олег писав:тобто... Ви говорите, що в Євхаристії присутні хліб і вино, а не лише їх вигляд?
Вигляд, (смак, запах) й означає фізичну присутність...

Ви не володієте богословською мовою, на якій написано Катехизм, що його цитуєте
З повагою, о.Олег

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 25 червня 2011, 12:07

Yur писав:Тут один з дописувачів добре зауважив, що коли священик підіймає з землі ненароком упавшу з чаші частинку, він підіймає УСЕ й євхаристизованого на долівці уже не зостається, навіть коли й залишилися якісь непомітні крихти й вологість.

За такою логікою, наявність Ісуса Христа під видом хліба і вина - не об'єктивна реальність? :shock:

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 25 червня 2011, 12:43

о.Олег писав:
Yur писав:Вигляд, (смак, запах) й означає фізичну присутність...
Ви не володієте богословською мовою, на якій написано Катехизм, що його цитуєте
Кожен може мати свої думки з цього приводу.
На мою думку, що написано в КАТЕХИЗМІ те воно й означає.

ShMariam писав:
Yur писав:Тут один з дописувачів добре зауважив, що коли священик підіймає з землі ненароком упавшу з чаші частинку, він підіймає УСЕ й євхаристизованого на долівці уже не зостається, навіть коли й залишилися якісь непомітні крихти й вологість.
За такою логікою, наявність Ісуса Христа під видом хліба і вина - не об'єктивна реальність? :shock:
Згідно вчення Церкви об'єктивною реальністю є те, що під видами хліба і вина стають сакраментальне присутніми Його Тіло і Кров.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 25 червня 2011, 12:50

Yur писав:
ShMariam писав:[За такою логікою, наявність Ісуса Христа під видом хліба і вина - не об'єктивна реальність? :shock:
Згідно вчення Церкви об'єктивною реальністю є те, що під видами хліба і вина стають сакраментальне присутніми Його Тіло і Кров.

В такому випадку, якщо топчемо види хліба і вина, топчемо Тіло і Кров.
Якщо ненавмисне, то, звісно, нема тяжкого гріха.

Чи, може, причина в тому, що крихти вже не вважаєте хлібом, а маленькі краплини вином?

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 25 червня 2011, 13:05

ShMariam писав:
Yur писав:Згідно вчення Церкви об'єктивною реальністю є те, що під видами хліба і вина стають сакраментальне присутніми Його Тіло і Кров.
В такому випадку, якщо топчемо види хліба і вина, топчемо Тіло і Кров.
Якщо ненавмисне, то, звісно, нема тяжкого гріха.
А як це ненавмисне топтатися по КОМУСЬ :)
ShMariam писав:Чи, може, причина в тому, що крихти вже не вважаєте хлібом, а маленькі краплини вином?
Причина в тому, що священик підібрав з землі УСЕ освячене, що ненароком упало.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 25 червня 2011, 13:17

Yur писав:А як це ненавмисне топтатися по КОМУСЬ :)

А приблизно так, як ненавмисно вбити. Легше уявити, як деякі жінки ненавмисно вбивають щойно зачатих дітей, застосовуючи ранньоабортативні засоби (спіралі, горм. таблетки): мікроскопічна дитинка вмирає, а жінка про це навіть не здогадується.
Yur писав:Причина в тому, що священик підібрав з землі УСЕ освячене, що ненароком упало.
А крихти, краплі - це НІЧОГО чи не є освяченим?

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 25 червня 2011, 13:34

ShMariam писав:
Yur писав:А як це ненавмисне топтатися по КОМУСЬ :)
А приблизно так, як ненавмисно вбити. Легше уявити, як деякі жінки ненавмисно вбивають щойно зачатих дітей, застосовуючи ранньоабортативні засоби (спіралі, горм. таблетки): мікроскопічна дитинка вмирає, а жінка про це навіть не здогадується.
От коли жінка скажімо випадково застудилася й це стало причиною, тоді це ненавмисно.

ShMariam писав: А крихти, краплі - це НІЧОГО чи не є освяченим?
Священиком старанно визбирано УСЕ освячене до крихти і до краплини.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 25 червня 2011, 13:37

Yur писав:Священиком старанно визбирано УСЕ освячене до крихти і до краплини.

Якщо все, молодець. Але якщо просто піднімає, а крихти, вологість залишається (а це завжди залишається, як показує дослід :( ), значить підняв не все освячене. Чи крихти, вологість не є освяченими?

Повернутись до “Літургіка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 17 гостей