прочанка писав:
На гріх - Божого дозволу нема. Проте, чому саме Пилат - цап -відбувайло? Фарисеї чітко сказало, що кров Його на нас і наших дітях і ще - нехай краще помре один, а не всі.
Як нині чітко прослідковується у світі лінія виправдання жидівського народу, зате - всі палки - на Пилата.
Якби Ісус прийшов сьогодні - Його би теж розіп"яли з найблагішими намірами, навіщо лицемірити? Гарно чужими руками жар загрібати. Якщо бути щирими - Ісуса зрадили всі, навіть ті, що знали ХТО ВІН. Залишилась Матір, кілька жінок і Іван, дуже юний, майже ще дитина. А всі сильні чоловіки злякались, поховались... Зате - потім розкаялись, відкупили вину. А Пилат? Де розповідається як далі склалось його життя і чому саме Проклі снився сон, чому просила чоловіка про Ісуса? Чому не знаючи нічого про Божого Сина( те, що знали учні, бачили численні юдеї) увірувала, що він свята людина? Чи не від Бога то було? Пилат НЕ МІГ врятувати Ісуса, бо МАВ засудити на смерть.
А я думаю міг, бо як кожна людина мав вибір, і все таки мав владу. Більше того, бачив, що Ісус невинний, але умив руки(для чого наражатися на небезпеку заради того, кого взагалі не знаєш, хоч впевнений, що він не винен). Ступені його вини я не знаю, але як підмітив пан Злий Іван, сам Ісус говорить, що якась провина на Пилаті є.
Зрештою, якщо слідувати вашій логіці, то і Юда МАВ(був змушений) зрадити Христа і повіситися. А це би значило, що Бог його створив на погибель(фаталізм якийсь, більше іслам нагадує ніж християнство, імхо) Але те, що Петро покаявся(а не повісився), отримав прощення Христовою кров"ю, для мене промовисто говорить, прое те що вибір є у всіх, і кожного Ісус відкупив. Тільки от прийняти в цю Христову жертву треба.
І не треба кидати провини певної горстки людей на весь народ. Навіть на цілий натовп кидати вину не можна(бо ж в натовпі почуття відповідальності притуплюється, як і тверезе мислення), а тільки на тих, хто його очолював. Конкретні фарисеї, первосвященики - ось на кому вина, нсмд.