Щодо Причастя

літургічні тексти, переклади, устав Богослужень

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Re: Щодо Причастя

Повідомлення Вова » 19 червня 2011, 22:24

Yur писав:Іншими словами: споживаю хліб і вино й ВІРЮ, що саме цей хліб і вино є тілом Христовим і Його кровію.

andrey s. писав:Мені більше підходить "Вірю".(що не є причиною робити так всім )

ShMariam писав: Все. Перестаю розуміти.

Щось я сам перестаю розуміти, коли я це писав на пару сторінок нижче що я вірою приймаю що хліб і вино є Тілом І Кров’ю, всі мені перечили, навіть здається забанили у цій дискусії. А тепер коли це говорять самі католики ніхто не перечить. Це що упередженість до протестантів що вони завжди не праві?
Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 22:29

luksander писав:Як би це сказати, щоб не забанили…? :oops:
Хтось знає, які смакові відчуття ми повинні отримати? Що ви очікуєте відчути? Апостоли про це що-небудь казали?
Нмпд… їли вони хліб і пили вино, коли це сталося вперше, ще до кінця не розуміючи сказаного Ісусом; їли вони хліб і пили вино і потім, без Господа вже, але з розумінням :pardon:

З цим погоджусь,тобто на Тайній Вечері вони їли і пили вино і хліб,та і Ісуса не розуміли,так як після зіслання утішителя.(тай Він був присутнім фізично)
Уявіть,жили,купа часу Його слухали,чуда творили,бо Він був тілесно з ними і посилав Їх на це.Но як виявилось Апостоли нічого не знали і віра їхня була не сильна.
Тобто Слава Йому за Утішителя,бо так і нічого би не довідались.Але чи це значить що ми щось знаєм і маєм міцну віру.(на мою думку,думати так небезпечно.)
...........
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 22:32

andrey s. писав:А правда, що в момент Причастя людина максемально наближена до святості????

В тому сенсі, що часто причащаючись, можна відносно швидко стати Святим, але, на жаль, це не завжди так (не завжди використовуються ті ласки, які Господь нам дає).
andrey s. писав:А правда,що приймаючи Ісуса в Причасті,ми помагаєм Ісусу нести той нереально тяжкий Хрест???,хріхи люцтва не можливо зважити...

Дійсно. :)
andrey s. писав:А правда,що приймаючи Причастя,наше фізичне тіло стає Тілом Ісуса??? Тобто є сакральне Тіло і Кров,а фізичне тіло наше...

Не розумію того "сакральне" і "фізичне".
Вірю, що в Св. Тайнах Ісус присутній також фізично. (тобто той самий, що об'являвся апостолам після Воскресіння)
andrey s. писав:І чому тоді Причастя не обовязок,а велика допомога нам???

Є обов'язок причащатися раз в рік.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 22:35

Вова писав:Щось я сам перестаю розуміти, коли я це писав на пару сторінок нижче що я вірою приймаю що хліб і вино є Тілом І Кров’ю, всі мені перечили, навіть здається забанили у цій дискусії. А тепер коли це говорять самі католики ніхто не перечить. Це що упередженість до протестантів що вони завжди не праві?

Просто заговорилися. :) Бачимо перед собою хліб і вино, але віримо, що це вже не хліб і вино.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 22:35

ShMariam писав:
Yur писав:З ВІРОЮ у Його Боже Слово, з нею отримали й розуміння.
:pardon: Все. Перестаю розуміти. %)
Не їли вони хліба і не пили вони вина. Це була лише ілюзія (хліба і вина).
Чому ж ілюзія. Це був правдивий хліб і правдиве вино. Але правдивішим за це було Його Слово:
«Прийміть, їжте, це є Тіло моє, що за вас ламається на відпущення гріхів. Пийте з неї всі, це є Кров моя, ...

Yur писав:
ShMariam писав: Не віра містить сумніви, а усі ми сумніваємось.
Не знаю, як Ви, але щодо мене, то є речі в яких я впевнена на 100 % (те, що хліб і вино перетворюються в Тіло і Кров, і те, що я зараз сиджу за комп'ютером :), і те що зараз в нас ніч :) ), в які вірю, але не до кінця впевнена (напр. те, кажуть люди, яким можу довіряти - ніби правда, але... раптом неправда), те в чому трохи сумніваюся, але загалом кажу, що вірю (в ту чи іншу наукову теорію - а раптом вчені помиляються).
Усі помиляються, окрім Бога. Тому й віримо Йому сліпо й безапеляційно, себто мали б так вірити.

ShMariam писав:Чесно, не знаю, про який сумнів тут говорите. :pardon:
У Божому Слові, звичайно, чи готові ми безапеляційно у всьому повірити Йому, як от Апостоли повірили Йому під час Святої Вечері й передали нам Слово Його.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 22:39

:) (записався)
Востаннє редагувалось 19 червня 2011, 22:45 користувачем andrey s., всього редагувалось 1 раз.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 22:42

ShMariam писав: Бачимо перед собою хліб і вино, але віримо, що це вже не хліб і вино.
О ні. Бачимо перед собою хліб і вино, відчуваємо це на смак, й віримо що саме ці хліб і вино в даний момент є тіло і кров Його.
По тій простій причині, що Він так сказав.
Востаннє редагувалось 19 червня 2011, 22:43 користувачем Yur, всього редагувалось 1 раз.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 22:42

ShMariam писав:В тому сенсі, що часто причащаючись, можна відносно швидко стати Святим, але, на жаль, це не завжди так (не завжди використовуються ті ласки, які Господь нам дає).

Та ні,я ж ясно задав питання!!!В момент причастя!!! Навіть доти,поки не вчиним гріх чи навіть допустим погану думку..
,,,,,,,,,,,,,,,,
А що до нашого тіла,то це як "Все життя наше,Христу Богові Віддаймо".То як,може притиндувати наше тіло для Ісуса??

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 22:45

Yur писав:
ShMariam писав:
Yur писав:З ВІРОЮ у Його Боже Слово, з нею отримали й розуміння.
:pardon: Все. Перестаю розуміти. %)
Не їли вони хліба і не пили вони вина. Це була лише ілюзія (хліба і вина).
Чому ж ілюзія. Це був правдивий хліб і правдиве вино. Але правдивішим за це було Його Слово:
«Прийміть, їжте, це є Тіло моє, що за вас ламається на відпущення гріхів. Пийте з неї всі, це є Кров моя, ...

Це був правдивий хліб і правдиве вино поки Ісус їх не перемінив. Як я розумію, Ви вірите, що крім Ісуса в св. Причасті ще присутні хліб і вино? :shock:

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 22:53

andrey s. писав:А правда, що в момент Причастя людина максемально наближена до святості????
Правда, якщо вірить у це.
andrey s. писав:А правда,що приймаючи Ісуса в Причасті,ми помагаєм Ісусу нести той нереально тяжкий Хрест???,хріхи люцтва не можливо зважити...
Не Бог потребує нашої помочі, а ми Його.
andrey s. писав:А правда,що приймаючи Причастя,наше фізичне тіло стає Тілом Ісуса??? Тобто є сакральне Тіло і Кров,а фізичне тіло наше...
Ми і є тілом Христовим, а фізичність наша тимЧАСова
andrey s. писав:І чому тоді Причастя не обовязок,а велика допомога нам???
Прийняти цю допомогу для нас є обов'язком. По-іншому не були б ми Христовими.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 19 червня 2011, 22:53

ShMariam писав:Вірю, що в Св. Тайнах Ісус присутній також фізично. (тобто той самий, що об'являвся апостолам після Воскресіння).

Поясніть ці слова "Ісус присутній також фізично." Ісус фізично не може бути присутній бо Він вознісся на небо, а нам дав іншого Утішителя Д.С., який можна так сказати "фізично" присутній, або сказати іншими словами: І.Х. присутній через Д.С.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 22:54

ShMariam писав:Це був правдивий хліб і правдиве вино поки Ісус їх не перемінив. Як я розумію, Ви вірите, що крім Ісуса в св. Причасті ще присутні хліб і вино? :shock:

Дозволю собі зробити корективи.Тут мова не за нашу Віру,а за Апостолів.То як, Вони що їли і пили???Тобто як це сприймали???(на Вечері)

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 22:57

andrey s. писав:
ShMariam писав:В тому сенсі, що часто причащаючись, можна відносно швидко стати Святим, але, на жаль, це не завжди так (не завжди використовуються ті ласки, які Господь нам дає).

Та ні,я ж ясно задав питання!!!В момент причастя!!! Навіть доти,поки не вчиним гріх чи навіть допустим погану думку..

В момент Причастя ми дуже близько Бога, просто слово "святий" можна розуміти по-різному: як відносно досконалу людину протягом всього життя або до кінця життя після покаяння, або як чисту душею (досконалу в певний момент), як от під час гідного прийняття св. Причастя.
andrey s. писав:А що до нашого тіла,то це як "Все життя наше,Христу Богові Віддаймо".То як,може притиндувати наше тіло для Ісуса??

:) Ми зобов'язані бути Його руками, щоб робити добро, Його ногами, щоб ходити тією дорогою, де Він хоче, Його вустами, Його Серцем...
Але в Нього є Своє Тіло, яке приймаємо в Св. Причасті.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 22:58

ShMariam писав:
Yur писав:Це був правдивий хліб і правдиве вино. Але правдивішим за це було Його Слово:

Це був правдивий хліб і правдиве вино поки Ісус їх не перемінив. Як я розумію, Ви вірите, що крім Ісуса в св. Причасті ще присутні хліб і вино? :shock:
Послухайте, перемінив для тих, хто вірить Йому. Хто ж не віруючий, для тих жодної переміни не існує.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 22:59

andrey s. писав:Дозволю собі зробити корективи.Тут мова не за нашу Віру,а за Апостолів.То як, Вони що їли і пили???Тобто як це сприймали???(на Вечері)

Колись їх запитаєте. :)
Думаю, що все-таки вони дещо розуміли. Зрештою чим вони тоді були гірші за нас, що розуміємо (на свому рівні), що приймаємо Тіло і Кров?

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 19 червня 2011, 23:00

Yur писав:
Ми і є тілом Христовим, а фізичність наша тимЧАСова.

Приймаючи Причастя ми поєднуємося із І.Х.. із небом.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 23:01

Вова писав:Поясніть ці слова "Ісус присутній також фізично." Ісус фізично не може бути присутній бо Він вознісся на небо, а нам дав іншого Утішителя Д.С., який можна так сказати "фізично" присутній, або сказати іншими словами: І.Х. присутній через Д.С.
Звичайно що фізично Ісус Христос не присутній. Реально, так і реальність ця ДУХовна.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 19 червня 2011, 23:01

Michail писав:
Yur писав:...Ви піддаєте сумнівам слова з КАТЕХИЗМУ...
...У Вас параноя на рахунок тих, хто з Вами хоч раз не був згідний... у Вас параноїдальне навязливе намагання вишукати в моїх висказуваннях у цій темі щось неправильне.

брати - дуже прошу не вкладати в уста співрозмовника своїх підозр/додумувань: можемо багато говорити гарних слів про Святе, але і один про одного вживаймо слова гарні. Терпеливості всім
По темі: слова означають у контексті те, що вних вкладається і можемо звичайно говорити, що перекладачі Катехизму вжили слово "перетворення", яке назагал українською не повністю відповідає "переєстествлення", але в даному контексті вони вжиті для привідкриття Таїнства одної і тої самої Дійсності - Тіло і Кров Христові під видами Хліба і Вина. Катехизм (катехизмів створено багато - одні вдаліші, інші не дуже...) же - книжка, яка створена для того, щоб навчити Істині, і сам метод викладу, переклад, неточності можуть піддаватись критиці/сумніву. З цим ми тут стикнулися. Ніхто не ставить під сумнів віру (адже так? прошу розуміти суть сказаного співрозмовником, а не перечіплятись словами/термінами) - прошу це розуміти
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 23:04

Вова писав:
Yur писав:
Ми і є тілом Христовим, а фізичність наша тимЧАСова.

Приймаючи Причастя ми поєднуємося із І.Х.. із небом.
Саме так, цілісна присутність Христа немов би підтверджується нашим тілесним сприйняттям, уперекір його теперішньому плотському зовнішньо/відчуттєвому стану.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 23:04

Yur писав:Не Бог потребує нашої помочі, а ми Його.

А що тоді жертва??І як це в Хреста зодягнутись??І що значить взяти на себе Його ярмо??
То як це обовязок чи поміч в дорозі до Отця?? Вияв тої незбагненної Любові.(я не можу докінця це осягнути,поможіть!!)
Дякую всім за відповіді,поміч...

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 23:08

Yur писав:Послухайте, перемінив для тих, хто вірить Йому. Хто ж не віруючий, для тих жодної переміни не існує.

Напевно Ви мали на увазі, що невіруючі не бачать очима віри це чудо, хоч воно завжди є.

Є така книжечка "Євхаристійні чуда". Там є декілька описів подій, коли невіруючі люди знущалися над св. Причастям або нехотячи сталася зневага і тоді на місці облаток з'являлися каплі крові, або шматочки серцевого м'яза, або з них починала текти кров, або облатка зависала в повітрі. Одне з таких чуд сталося з причини, що священик під час Сл. Божої засумнівався, що відбувається перетворення.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 23:10

andrey s. писав:
Yur писав:Не Бог потребує нашої помочі, а ми Його.

А що тоді жертва??І як це в Хреста зодягнутись??І що значить взяти на себе Його ярмо??
То як це обовязок чи поміч в дорозі до Отця?? Вияв тої незбагненної Любові.(я не можу докінця це осягнути,поможіть!!)
Дякую всім за відповіді,поміч...

Бог не потребує нашої помочі, але Ісус як людина на хресній дорозі дуже навіть потребує нових Симонів Киринейських і Веронік.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 23:11

ShMariam писав:
andrey s. писав:Дозволю собі зробити корективи.Тут мова не за нашу Віру,а за Апостолів.То як, Вони що їли і пили???Тобто як це сприймали???(на Вечері)

Колись їх запитаєте. :)
Думаю, що все-таки вони дещо розуміли. Зрештою чим вони тоді були гірші за нас, що розуміємо (на свому рівні), що приймаємо Тіло і Кров?

Якщо буду гідний,то всі мої теперішні запитання будуть такою глупотою,що мені буде :oops: (це фантазія :) ,хоч і вірю в те,що навіть коли не буду гідний,то всерівно результат той самий,тільки + сірка,скрегіт зубів,плач.Страшно,бо це вічність)

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 23:15

ShMariam писав:Бог не потребує нашої помочі, але Ісус як людина на хресній дорозі дуже навіть потребує нових Симонів Киринейських і Веронік.

Тобто ми потребуєм співчуття і помочі,коли двигаєм хрест.Тобто потребуєм любові до нас і любові до інших..
Тобто це не обовязок,це наша життєва необхідність..Любов до ближнього(Нова заповідь Ісуса)
То як,,Слава Ісусу Христу???

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 19 червня 2011, 23:16

andrey s. писав:І як це в Хреста зодягнутись??

Ми про це дуже багато говорили на протестантському форумі.

Ви напевно мали на увазі "зодягнутися в Христа".

Рим.6:3 Чи ви не знаєте, що ми всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися? 4 Отож, ми поховані з Ним хрищенням у смерть.
Я думаю це не водне хрещення. Це більше, бо ще ніхто не перестав грішити від того що охрестився. Я думаю це народження з гори, від Д.С., від Писання, або як тут сказано у римлян це смерть, смерть для гріха. Бо мертва людина нічого не може робити, так само як той хто живе для Христа, а мертвий для світу, для гріха.
Якщо ми зодягнуті у Христа, то це означає що ми такі як Христос, не сваримося, не гніваємося... можна сказати це що записано у Гал.5:22. А якщо ми такі Гал.5:19-21, то значить ми ще голі ( тобто не зодягнені у Христа) , маємо грішний одяг, а не зодягнені у білу одежу.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 23:18

Yur писав:
Вова писав:Поясніть ці слова "Ісус присутній також фізично." Ісус фізично не може бути присутній бо Він вознісся на небо, а нам дав іншого Утішителя Д.С., який можна так сказати "фізично" присутній, або сказати іншими словами: І.Х. присутній через Д.С.
Звичайно що фізично Ісус Христос не присутній. Реально, так і реальність ця ДУХовна.

Розумію так: Ісус в Небі присутній Духом, Душею (не знаю різниці, але менеше з тим) - духовно і Тілом (народженим від Діви - людини) - фізично.

Коли причащаюся, приймаю Його духовно (само собою) і приймаю також Його Тіло (те саме Тіло, що народилося від Марії, що страждало на Голгофі і воскресло). То чому ж не приймаю Його фізично? Я що, приймаю якесь інше Тіло? %)

Дуже прошу, щоб це пояснив священик, а не хтось інший.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 23:19

Вова писав:
andrey s. писав:І як це в Хреста зодягнутись??

Ми про це дуже багато говорили на протестантському форумі.

Ви напевно мали на увазі "зодягнутися в Христа".

Рим.6:3 Чи ви не знаєте, що ми всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися? 4 Отож, ми поховані з Ним хрищенням у смерть.
Я думаю це не водне хрещення. Це більше, бо ще ніхто не перестав грішити від того що охрестився. Я думаю це народження з гори, від Д.С., від Писання, або як тут сказано у римлян це смерть, смерть для гріха. Бо мертва людина нічого не може робити, так само як той хто живе для Христа, а мертвий для світу, для гріха.
Якщо ми зодягнуті у Христа, то це означає що ми такі як Христос, не сваримося, не гніваємося... можна сказати це що записано у Гал.5:22. А якщо ми такі Гал.5:19-21, то значить ми ще голі ( тобто не зодягнені у Христа) , маємо грішний одяг, а не зодягнені у білу одежу.

А мене до протистантів візьмуть :oops:

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 23:22

andrey s. писав:
Yur писав:Не Бог потребує нашої помочі, а ми Його. Прийняти цю допомогу для нас є обов'язком. По-іншому не були б ми Христовими.
То як це обовязок чи поміч в дорозі до Отця??
Жертва Богові -- дух сокрушений, повне себе, людини душевно/тілесної, переосмислення. Завершальнийі остаточний етап, після нашої фізичної смерти, як преобразимось.
У Христа зодягнутися, у Його Божому Слові перебувати, душею і тілом.
Взяти на себе Його ярмо, слідувати за Ним.
Стосовно обов'язку перед Богом, людина наділена свободною волею й сама себе зобов'язує перед Богом. Бог їй допомагає, простягуючи Свою Правицю Спасіння Христа ісуса.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 19 червня 2011, 23:28

andrey s. писав:А мене до протистантів візьмуть :oops:

Ну що це за приколи.... Головне щоб Христос узяв на небо. Якщо Вам добре у католиків і Ви знаєте що спасенні то для чого до протестантів йти? Це я у 30 років взнав що мене хрестили католики і більше нічого не навчили, а у протестантів я пізнав Христа, народився духовно для Бога, що практично для мене не зробили католики. Тож якщо Ви духовно нагодовані у католиків, народженні із гори там то піднімайте духовно мертвих людей які носять назву католик, а самі далекі від Писання і від святого життя і від Бога. Бо вас більше послухають люди ніж мене.
Звісно ваше питання було із приколом, а я відповів вам серйозно.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 23:30

Вова писав:Я думаю це не водне хрещення. Це більше, бо ще ніхто не перестав грішити від того що охрестився. Я думаю це народження з гори, від Д.С., від Писання, або як тут сказано у римлян це смерть, смерть для гріха. Бо мертва людина нічого не може робити, так само як той хто живе для Христа, а мертвий для світу, для гріха.

Підозрюю, що процес "вмирання для гріха" це є "духовна ніч" (духовна криза), яка описана в життєписах Святих.

Повернутись до “Літургіка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 27 гостей