Щодо Причастя

літургічні тексти, переклади, устав Богослужень

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Yur
старець
старець

Re: Щодо Причастя

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 23:33

ShMariam писав:
Yur писав:Звичайно що фізично Ісус Христос не присутній. Реально, так і реальність ця ДУХовна.

Розумію так: Ісус в Небі присутній Духом, Душею (не знаю різниці, але менеше з тим) - духовно і Тілом (народженим від Діви - людини) - фізично.
Усе фізичне позостається на землі. На небі духовне. Не плутати фізичну матерію й людське тіло, що є знаряддям душі.

ShMariam писав:Коли причащаюся, приймаю Його духовно (само собою) і приймаю також Його Тіло (те саме Тіло, що народилося від Марії, що страждало на Голгофі і воскресло). То чому ж не приймаю Його фізично? Я що, приймаю якесь інше Тіло? %)
Тому що Тіло Боже від Початку, Хто Є Син Божий.

359 Другий Адам [Христос] умістив свій образ у першому, коли його створив. Звідси й те, що Він узяв на Себе його роль і прийняв його ім'я, щоб не втратити того, кого Він створив на Свій образ. Перший - Адам, останній - Адам: перший має початок, останній не має кінця. Бо останній є насправді першим http://catechismus.org.ua/index.php?opt ... &Itemid=38
704«Що ж до людини, то Він Сам утворив її власними руками [тобто Сином і Духом Святим] (...) і витиснув на сформованому тілі Свою власну форму - так, щоб навіть видиме мало Божий образ» (Св. Іриней Ліонський, Пояснення апостольської проповіді, 11.).
Дух обітниці
705 Спотворена гріхом і смертю, людина залишається «образом Божим», образом Сина, хоч «позбавлена слави Божої» (Рим. 3,23), позбавлена «подоби»http://catechismus.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=38
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 19 червня 2011, 23:35

ShMariam писав:Підозрюю, що процес "вмирання для гріха" це є "духовна ніч" (духовна криза), яка описана в життєписах Святих.

Або я Вас не правильно зрозумів. Бо вмирання для гріха це є духовне просвітлення, приближення бо Бога. Не можу знайти слова Павла, він десь так сказав "я кожен день умираю для гріха"
Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 19 червня 2011, 23:38

Yur писав:
ShMariam писав:
Yur писав:Це був правдивий хліб і правдиве вино. Але правдивішим за це було Його Слово:
«Прийміть, їжте, це є Тіло моє, що за вас ламається на відпущення гріхів. Пийте з неї всі, це є Кров моя, ...

Це був правдивий хліб і правдиве вино поки Ісус їх не перемінив. Як я розумію, Ви вірите, що крім Ісуса в св. Причасті ще присутні хліб і вино? :shock:
Послухайте, перемінив для тих, хто вірить Йому. Хто ж не віруючий, для тих жодної переміни не існує.

всім диспутантам варта розуміти різницю віри в Причастя у християн:
переєстествлення (реально є лише Тіло і Кров; сутність хліба і вина відсутні)
лютеранське з'єднання (реально співприсутні Тіло і Кров з хлібом і вином)
кальвіністське (духовна, але нереальна присутність Тіла і Крові в хлібі і вині - кожен, хто на землі приходить Причаститися, беруть духовну участь у Тілі і Крові на небі)
цвінгліанське (символічне - Причастя є лише згадкою про те, що Христос віддав Своє Тіло на Розп'яття і пролив Свою Кров за нас)

З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 23:44

Вова писав:
andrey s. писав:А мене до протистантів візьмуть :oops:

Ну що це за приколи.... Головне щоб Христос узяв на небо. Якщо Вам добре у католиків і Ви знаєте що спасенні то для чого до протестантів йти? Це я у 30 років взнав що мене хрестили католики і більше нічого не навчили, а у протестантів я пізнав Христа, народився духовно для Бога, що практично для мене не зробили католики. Тож якщо Ви духовно нагодовані у католиків, народженні із гори там то піднімайте духовно мертвих людей які носять назву католик, а самі далекі від Писання і від святого життя і від Бога. Бо вас більше послухають люди ніж мене.
Звісно ваше питання було із приколом, а я відповів вам серйозно.

Дякую п.Вово.Я без приколів,просто хотів почути Вашу думку.Прошу з поблажливістю віднестись до Католиків,всетаки пережили смутні часи,і велика заслуга тих Католиків(тих хто страждав,зазнав утисків,ніс Бога в сибірях,і т.д.),що зараз тут пишем.
Як на мене,це ціла історія(типа,"як гартувалась сталь"),і повірте,якби не була "гартована",то совіти би просто скрутили ЇЇ і ніхто вже не памятав про УГКЦ.
Значить заслуговуєм на життя,і треба не зробити Їх жертви марними.
Мене також мало чого навчили(в той час),просто нікому було.Це заслуга моєї Бабці,яка була не вчена,але Богоносиця.За це Хвала Богу.
Це вже оффтоп,(дадуть мені по шиї :) ).
П.Вово,звідки Вам знати,що я думаю,і що таке для мене "Прикол",не комплексуйте з цього приводу.Все добре,я Вас образити не хотів.А я справді далекий від розуміння Бога,дуже радий що Ви ні..
Дякую..
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 19 червня 2011, 23:48

Вова писав:
ShMariam писав:Підозрюю, що процес "вмирання для гріха" це є "духовна ніч" (духовна криза), яка описана в життєписах Святих.

Або я Вас не правильно зрозумів. Бо вмирання для гріха це є духовне просвітлення, приближення бо Бога. Не можу знайти слова Павла, він десь так сказав "я кожен день умираю для гріха"

Звичайно, що можна (і треба) кожен день "вмирати для гріха". Але людина не добуде повної досконалості, доки не навчиться повністю відрікатися від себе, тобто, і між іншим, робити добро задля відчуття задоволення (задля себе). Під час духовної кризи Святі переставали відчувати задоволення від молитви, добрих вчинків (хоч мали бути дуже щасливими) і втримувала "на плаву" їх лише усвідомлення того, що є добре, що є зле. Після того вже ставали зовсім іншими.
P.S. Дуже-дуже всіх перепрошую за офтоп.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 19 червня 2011, 23:52

Хто знає значення слова "Покаяння"(переклад)???

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 19 червня 2011, 23:55

andrey s. писав:П.Вово,звідки Вам знати,що я думаю,і що таке для мене "Прикол",не комплексуйте з цього приводу.Все добре,я Вас образити не хотів.А я справді далекий від розуміння Бога,дуже радий що Ви ні..Дякую..

Та я не образився зовсім. Слово "приймуть" не сподобалося. І що з того що хтось когось кудись прийме, якщо немає тих духовних речей які я нижче писав. То це саме що я би вас спитався "чи мене приймуть у католики?" Але чи мені потрібно, це інша справа. Але спілкування це інша річ, люблю всебічно дивитися на одне і те саме питання, бо там народжується істинна.
Я вірю у вселенську церкву, яка поза різними конфесіями. Бо ідеальної християнської конфесії немає і не буде. Яка є справжнім Тілом Христовим, яка народжена від Писання І Д.С.. яка живе святим життям..... правда сЄ не сприймаю як Церкву.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 19 червня 2011, 23:55

о.Олег писав:
Yur писав:Послухайте, перемінив для тих, хто вірить Йому. Хто ж не віруючий, для тих жодної переміни не існує.
переєстествлення (реально є лише Тіло і Кров; сутнісь хліба і вина відсутні)
Тіло і Кров під видом хліба і вина.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 00:00

Yur писав:
о.Олег писав:
Yur писав:Послухайте, перемінив для тих, хто вірить Йому. Хто ж не віруючий, для тих жодної переміни не існує.
переєстествлення (реально є лише Тіло і Кров; сутність хліба і вина відсутні)

Але хліб і вино при цьому відсутні.
andrey s. писав:Хто знає значення слова "Покаяння"(переклад)???

З грецької metauoia -- означає саме зміна розуму, свідомості.http://refs.co.ua/68366-Otec_psihoanali ... dizme.html Але це вже взагалі не в тему!
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 00:13

Yur писав:Усе фізичне позостається на землі. На небі духовне. Не плутати фізичну матерію й людське тіло, що є знаряддям душі.

Здаєтся я вже раніше стикалася з Вашою теорією духовного/фізичного тіла. Та менше з тим.
Головне, що в Св. Причасті присутній Ісус, Тілом і Душею той самий, що об'явився учням після Воскресіння і дав доторкнутися до себе Томі.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 20 червня 2011, 00:16

Історія з життя: і як часто бувало,я був вражений.
Знайома людина,яка не могла приступати до Причастя(не важливо чому),вийшла з Храму в піднесеному і радісному дусі.Я спитав чому,бо знав,що життя склалось так,що зараз(це багато років) він не має змоги прийняти Ісуса в Причасті,і ду-у-же цим переймався.
Він сказав:"Уявляєш,мені Ісус дарував ласку відчути запах Його Крові".
То як ми приймаєм Ісуса!!!...а хтось не може це зробити!!!...(Євхарестійно)
Я впевненний,що він набагато гідніший мене,бо скільки років мучиться з цього приводу,а не відвирнувся від Церкви в якій прийняв Хрещення,незважаючи на те,що Вона не допускає його до Таїнства.(в силу обставин)
От це Віра...Хтось чує запах вина,а він Крові Ісуса.(казав що це втретє,хоч на Літургії постійно присутній).
Ми справді маєм дякувати Господу,за те що можем приймати Його в Таїнстві..

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 00:33

andrey s. писав:Історія з життя: і як часто бувало,я був вражений.

:) Добрий Господь дає йому цю радість, щоб він міг подолати всі перешкоди для нормального християнського життя.
І в мене не раз так було, що мало не плакала, коли бачила, як інші причащаються, а мене до сповіді "щось" не пускало. В кінці кінців під силою почуттів я зривалася: "Хай буде Твоя воля, Ти переміг..." Але зараз я стала якоюсь черствою і до вигляду, і до запаху св. Тайн, і до пісень. До всього. :(

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 00:35

ShMariam писав:
Yur писав: Тіло і Кров під видом хліба і вина.
Та чому ж відсутні. Присутні «євхаристизовані» хліб і вино. Вид хліба і вина збережений.

1345 Коли той, хто головує, закінчив подяки, а народ радісно відповів, ті, кого в нас називають дияконами, роздають кожному з присутніх «євхаристизовані» хліб і вино з водою (εύχαριστíαν: перетворені Євхаристійною молитвою), а також несуть тим, хто відсутній» (Св. Юстин, Апології, 1, 65.).
1353 У розповіді про встановлення Євхаристії сила слів і дії Христа та сила Святого Духа чинять так, що під видами хліба і вина стають сакраментальне присутніми Його Тіло і Кров http://catechismus.org.ua/index.php?opt ... &Itemid=41

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 00:39

Yur писав:
ShMariam писав:
Yur писав: Тіло і Кров під видом хліба і вина.
Та чому ж відсутні. Присутні «євхаристизовані» хліб і вино. Вид хліба і вина збережений.

Коли ми говоримо про відсутність/присутність, маємо на увазі лише сутність: сутність хліба і вина змінюються на сутність Тіла і Крові. Вид залишається, але це лише вид, насправді хліба і вина більше нема. Чи Ви вірите як лютерани?

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 00:42

ShMariam писав:
Yur писав:Усе фізичне позостається на землі. На небі духовне. Не плутати фізичну матерію й людське тіло, що є знаряддям душі.
Здаєтся я вже раніше стикалася з Вашою теорією духовного/фізичного тіла.
Про "духовне/фізичне тіло" ви від мене не могли чути.

ShMariam писав:Головне, що в Св. Причасті присутній Ісус, Тілом і Душею той самий, що об'явився учням після Воскресіння і дав доторкнутися до себе Томі.
Це найголовніше.
А для подальшого осмислення слід розуміти, що не перетворення/переєстествоення є визначальним у цій справі, а Слово Боже.
Як СКАЗАВ - так воно і є.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 00:48

ShMariam писав:Коли ми говоримо про відсутність/присутність, маємо на увазі лише сутність: сутність хліба і вина змінюються на сутність Тіла і Крові. Вид залишається, але це лише вид, насправді хліба і вина більше нема. Чи Ви вірите як лютерани?
Вірю так, як учить того Церква.
Іще раз наводжу параграфи з КАТЕХИЗМУ Католицької Церкви, можете переглянути увесь євхаристійний розділ.

1345 Коли той, хто головує, закінчив подяки, а народ радісно відповів, ті, кого в нас називають дияконами, роздають кожному з присутніх «євхаристизовані» хліб і вино з водою (εύχαριστíαν: перетворені Євхаристійною молитвою), а також несуть тим, хто відсутній» (Св. Юстин, Апології, 1, 65.).
1353 У розповіді про встановлення Євхаристії сила слів і дії Христа та сила Святого Духа чинять так, що під видами хліба і вина стають сакраментальне присутніми Його Тіло і Кров
1355 У Причасті, якому передує Господня Молитва і ламання Хліба, вірні отримують «Хліб, що з неба зійшов» і «Чашу спасіння», Тіло і Кров Христа, що віддав Себе «за життя світу» (Iв. 6,51):
Позаяк цей хліб і це вино, згідно з давнім висловом, були «євхаристизовані»
1376 Тридентський Собор підсумовує католицьку віру, навчаючи: «Тому що Христос, наш Відкупитель, сказав, що те, що Він дає під виглядом хліба, було правдиво Його Тілом ...»
http://catechismus.org.ua/index.php?opt ... &Itemid=41

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 20 червня 2011, 01:09

ShMariam писав:
andrey s. писав:Історія з життя: і як часто бувало,я був вражений.

:) Добрий Господь дає йому цю радість, щоб він міг подолати всі перешкоди для нормального християнського життя.
І в мене не раз так було, що мало не плакала, коли бачила, як інші причащаються, а мене до сповіді "щось" не пускало. В кінці кінців під силою почуттів я зривалася: "Хай буде Твоя воля, Ти переміг..." Але зараз я стала якоюсь черствою і до вигляду, і до запаху св. Тайн, і до пісень. До всього. :(

Скажу Вам,,,самі знаєте що у Соломона на перстні писало :) .Тому здогадуюсь що Він відчував,це схоже на те що описано у деяких святих.Нічого(з загальноприйнятих відчуттів).Це є нормально,коли є радість,то буде і сум.Все проходить,і ми стаєм сильнішими, :) коли це нас не вбиває.(звісно,коли навчимося з цього користати).
Вічна радість(блаженство) буде на небесах,коли цього будем гідні.
Часто і сам розумію, що нічого не відчуваю.А хіба щось повинен??? Чи це є погано???Радість у Господі не піддається класифікації!!!
Того не варто сильно цим перейматись.(відчуттями,бо вони проходять)
Часто в силу гріха чи просто єв.Посту сам не приступав до Таїнства,але дивився на тих хто приступав,чи на тих хто стоїть в черзі до сповіді,,,і якась незбагненна радість сповнювала.Те саме коли бачиш багато тисяч народу,які прийшли Бог зна звідки,на прощу,,,,чи коли отець сповідає дуже дуже довго,холодно,видно що втомився,змерз,трясеться :) ,але сидить і "Розгрішує",хоч знав його до свяченнь(був ніжинкою).Коли стоїть пара на Службі,і татові важко тримати на руках дитину,але стоїть і тримає..,дівчинка стоїть і плаче(в черзі до сповіді),їй вже соровно і не зручно,бо всі дивляться на неї,але вона стоїть і не виходить з переповненного Храму,,коли людина після гулянки,як кажуть "Змучена",встає з ліжка і йде на Службу Божу(повірте,тільки Бог здатен підняти лінивого грішника з ліжка в неділю :) ,а він в свою чергу жінку і дитину).
І повірте,така радість спонукає приєднатись до решти в цій Жертві.
Це і є видима Слава Божа...(як на мене).
Тому,не акцентуйте на своїх відчуттях,просто спостерігайте за ними.(за сум також треба дякувати,це часто є силою йти далі)
Треба прямувати далі.
Нехай Господь Вас укріпляє...

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 01:56

ShMariam писав:
Напевно Ви мали на увазі, що невіруючі не бачать очима віри це чудо, хоч воно завжди є.
Є така книжечка "Євхаристійні чуда". Там є декілька описів подій, коли невіруючі люди знущалися над св. Причастям або нехотячи сталася зневага і тоді на місці облаток з'являлися каплі крові, або шматочки серцевого м'яза, або з них починала текти кров, або облатка зависала в повітрі. Одне з таких чуд сталося з причини, що священик під час Сл. Божої засумнівався, що відбувається перетворення.
Оце і погано, що підтверджень потребуємо .. То що, коли б не було цих чуд й книжечки з їх описами, не було б підстав вірити?..
У тому то й уся біда, що концентруємось на чудах, замісто ВІРИТИ Божому Слову. Виставляємо себе томами невіруючими.
Промовляє до нього Ісус: Тому ввірував ти, що побачив Мене? Блаженні, що не бачили й увірували! (Ів. 20:29)

Не завжди Бог чинить подібні чуда про які кажете, й не варто розраховувати на них, що би не опинитися на місці тих, про кого сказано:
Рід лукавий і перелюбний шукає ознаки, та ознаки йому не дадуть .. (Матвія 16:4)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 20 червня 2011, 05:34

Вова писав:... Бо ідеальної християнської конфесії немає і не буде. Яка є справжнім Тілом Христовим, яка народжена від Писання І Д.С.. яка живе святим життям...

тобто, повертаючись до запитань, що їх давав і давав і, як бачу, не помиляюсь у важливості: Ви не вірите в те, що Господь заснував Церкву :( Чому? (можна у тому розділі, де це питання уже виникало)
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 20 червня 2011, 05:41

Yur писав:... для подальшого осмислення слід розуміти, що не перетворення/переєстествоення є визначальним у цій справі, а Слово Боже.
Як СКАЗАВ - так воно і є.

на цьому і будує Христова Церква розуміння Євхаристії: як Сказав "Це Моє Тіло/ Це Моя Кров" - так і є (це і описане термінами переєстествлення/перетворення) :Rose:
Yur писав:
о.Олег писав:...переєстествлення (реально є лише Тіло і Кров; сутність хліба і вина відсутні)

словами під видом Христова Церква пояснює чому ми бачимо/відчуваємо хліб і вино, але "Це Є Тіло/Кров" (вина/хліба там акциденції)

фактично на це я грішний і написав про різниці: віру Христової Церкви у Переєстествлення/Перетворення і єресі/марновірства послідовників Лютера/Кальвіна/Цвінглі. Безперечно, Господь Перемінив для тих, хто вірить, але Переміна хліба/вина в Тіло і Кров стається об'єктивно і не залежить від суб'єктивних вражень невіруючого. Подібно, наприклад, як планета наша рухається навколо сонця незалежно від того, чи людина в це вірить. Після Євхаристійної Молитви "Це Є Тіло; Це Є Кров" - переміна існує незалежно від того, віруючий хтось-там чи ні
З повагою, о.Олег

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 20 червня 2011, 08:15

о.Олег писав:
Вова писав:... Бо ідеальної християнської конфесії немає і не буде. Яка є справжнім Тілом Христовим, яка народжена від Писання І Д.С.. яка живе святим життям...

тобто, повертаючись до запитань, що їх давав і давав і, як бачу, не помиляюсь у важливості: Ви не вірите в те, що Господь заснував Церкву :( Чому? (можна у тому розділі, де це питання уже виникало)
З повагою, о.Олег

Ну так не чесно. Речення починалося із Я вірю у вселенську церкву, яка поза різними конфесіями.. А ви можете назвати ідеальну конфесію, яка поступала все згідно Писання, яка не заплямувала Христа? От я скажу що ми ідеальні і ви полюбому щось найдете, або якусь людину яка щось вчудили так що заплямувала Христа і конфесію.
Ви не вірите в те, що Господь заснував Церкву А ці слова і думки взагалі викиньте із подальшої розмови. Ну ви ж самі правила порушуєте, хіба я десь так сказав ЩО Я"не вірю в те, що Господь заснував Церкву ". Я взагалі не знаю із яких моїх слів можна витягнути таку єрись. Згадується одразу вислів « Була б людина, статтю найдемо».
Я вірю В церкву яка звісно заснована на Господі і на вченню апостолів. І вірю що в кожній конфесії є спасенні люди які належать до Христової Церкви.

Тим більше я вам давав силку на нашу конфесію. Тож прочитайте як там написано про Вселенську і помісну Церкву. Я то тепер читаю ваш катехизм. :) http://www.chve.org.ua/index.php/aboutus/brother з 13 ст.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 10:07

Yur писав:Оце і погано, що підтверджень потребуємо .. То що, коли б не було цих чуд й книжечки з їх описами, не було б підстав вірити?..
Це була відповідь на слова "що перемінення стається лише для тих, хто вірить".Насправді перемінення стаєтся завжди (що трошки вище написав о.Олег), вірить людина чи не вірить. І якщо, не вірячи, зневажає св. Тайни - зневажає Бога.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 20 червня 2011, 10:12

о.Олег писав:лютеранське з'єднання (реально співприсутні Тіло і Кров з хлібом і вином)
кальвіністське (духовна, але нереальна присутність Тіла і Крові в хлібі і вині - кожен, хто на землі приходить Причаститися, беруть духовну участь у Тілі і Крові на небі)
цвінгліанське (символічне - Причастя є лише згадкою про те, що Христос віддав Своє Тіло на Розп'яття і пролив Свою Кров за нас)[/color]
З повагою, о.Олег

Маєте силки на їхнє вчення?

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 10:15

Yur писав:1345 Коли той, хто головує, закінчив подяки, а....

Для чого все так ускладнювати: "євхаристизовані" хліб і вино є Тілом і Кров'ю, вина і хліба там більше нема і крапка.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 20 червня 2011, 10:27

ShMariam писав: вина і хліба там більше нема і крапка.

Що означає більше немає? Читаючи 11 коринтян після 25 вірша Павло так і продовжує говорити хліб і вино. Особливо це видно у 27 вірші "Тому то, хто їстиме хліб цей чи питиме чашу Господню негідно, буде винний супроти тіла та крови Господньої!" В діях постійно говориться "перебували в ламанні хліба".

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 10:37

Вова писав:

Що означає більше немає? Читаючи 11 коринтян після 25 вірша Павло так і продовжує говорити хліб і вино. Особливо це видно у 27 вірші "Тому то, хто їстиме хліб цей чи питиме чашу Господню негідно, буде винний супроти тіла та крови Господньої!" В діях постійно говориться "перебували в ламанні хліба".

Мається на увазі, що зберігається вид хліба: чуємо запах, смак, потім перетравлюється як хліб... Але в часі освячення хліб перемінюється (перетворюється, якщо так легше), тобто перестає бути хлібом. Хоч для зручності можемо називати хлібом, вином.

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 20 червня 2011, 10:44

Ну вроді зрозуміло, вроді добре написано. От тепер не можу зрозуміти різницю між вашим і нашим вченням. Вроді одиноково пояснюємо але все таки різниця виходить є.

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 20 червня 2011, 13:37

ShMariam писав:
Вова писав:

Мається на увазі, що зберігається вид хліба: чуємо запах, смак, потім перетравлюється як хліб... Але в часі освячення хліб перемінюється (перетворюється, якщо так легше), тобто перестає бути хлібом. Хоч для зручності можемо називати хлібом, вином.

Краще якраз називати Євхаристією (добрим даром, святими дарами)... Краще якраз - перемінюється, змінюється (як я вже казав, з точки зору катехитики).

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 18:00

о.Олег писав:
Yur писав:Тіло і Кров під видом хліба і вина.
словами під видом Христова Церква пояснює чому ми бачимо/відчуваємо хліб і вино, але "Це Є Тіло/Кров" (вина/хліба там акциденції)
Погляньте, коли самі кажете, що відчуваємо хліб і вино але його там нема, ви тим самим заперечуєте наші фізичні відчуття. Виходить що наші очі і наш язик нас обманюють ..
Ми не повинні заперечувати наші відчуття, ми повинні визнати, що ВІРА є більшою за них.
Тому не треба боятися назвати освячені дари хлібом і вином, як і в КАТЕХИЗМІ говориться про це viewtopic.php?f=7&t=126&start=540#p34566
Сам Спаситель говорить про Себе:
А Ісус їм сказав: Поправді, поправді кажу вам: Не Мойсей хліб із неба вам дав, Мій Отець дає вам хліб правдивий із неба.
Ісус же сказав їм: Я хліб життя. Хто до Мене приходить, не голодуватиме він, а хто вірує в Мене, ніколи не прагнутиме.(Івана 6:32,35)

о.Олег писав:
фактично на це я грішний і написав про різниці: віру Христової Церкви у Переєстествлення/Перетворення і єресі/марновірства послідовників Лютера/Кальвіна/Цвінглі. Безперечно, Господь Перемінив для тих, хто вірить, але Переміна хліба/вина в Тіло і Кров стається об'єктивно і не залежить від суб'єктивних вражень невіруючого. Подібно, наприклад, як планета наша рухається навколо сонця незалежно від того, чи людина в це вірить. Після Євхаристійної Молитви "Це Є Тіло; Це Є Кров" - переміна існує незалежно від того, віруючий хтось-там чи ні
Допустимо освячені Дари залишились після Літургії і священик за непередбачених обставин забув, чи не встиг їх спожити, й вони залежалися й зіпсувалися, або ненароком з ложечки падають комусь під ноги. Чи означатиме це, що Боже тіло і Божа кров зіпсувалися?.
Подумаймо самі, яким чином переміна може існувати для невіруючої людини, коли вона перевірити не може :)
Тому, коли говоримо про переміну маємо розуміти її зміст. Як уже було сказано, цілісна присутність Христа немов би підтверджується нашим тілесним сприйняттям, уперекір його теперішньому плотському зовнішньо/відчуттєвому стану.
Іншими словами: споживаю хліб і вино й ВІРЮ за Його Словом, що саме цей хліб і вино є тілом Христовим і Його кровію.

p.s. як на мене, усі ці так би мовити шероховатості непорозуміння, якраз і є наслідком отих вищезгадуваних мов, гадаю через це й протестанти нас зрозуміти не можуть, а читаючи наш КАТЕХИЗМ розуміють ..

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 18:36

Yur писав:Допустимо освячені Дари залишились після Літургії і священик за непередбачених обставин забув, чи не встиг їх спожити, й вони залежалися й зіпсувалися, або ненароком з ложечки падають комусь під ноги. Чи означатиме це, що Боже тіло і Божа кров зіпсувалися?.

Під видом хліба і вина є Ісус і є до того часу, доки існують види хліба і вина: коли св. Причастя перетравлюється, воно зникає (бо зникають види). Або якщо Кров сильно розбавити водою, це вже не є св. Причастя, а просто вода. Набагато складніше з крихтами "хліба".

Якщо й трапляються випадки ненавмисної зневаги (падає на землю :( ), необхідно забезпечити, щоб ніхто не наступив, спожити, якщо неможливо (дрібні непомітні крихти) - акуратно зібрати і спалити. Я не раз була свідком таких випадків. :( Це дійсно страшно.
Востаннє редагувалось 20 червня 2011, 18:44 користувачем ShMariam, всього редагувалось 1 раз.

Повернутись до “Літургіка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей