Щодо Причастя

літургічні тексти, переклади, устав Богослужень

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Re: Щодо Причастя

Повідомлення andrey s. » 20 червня 2011, 18:40

Yur писав:Допустимо освячені Дари залишились після Літургії і священик за непередбачених обставин забув, чи не встиг їх спожити, й вони залежалися й зіпсувалися, або ненароком з ложечки падають комусь під ноги. Чи означатиме це, що Боже тіло і Божа кров зіпсувалися?.

Та в тому то справа,що Дари зіпсуватись не можуть,можуть бути тільки зневжені.І думаю ті,за яких посереднецтвом це робиться(освячуються),це ясно розуміють.
Доречі про Віру:Знав одного отця,у якого під час Причастя Частичка впала на землю,так він так перейнявся,що неміг довший час Причащати.Знаю що є різні ситуації,і передбачено, що робити в конкретних випадках(коли таке сталось).Я про відношення до Цього.
Чув одну історію(не бачив) від отця,коли таке трапилось,то вірний підійшов і ротом підняв із землі.Само собою інші казали, що в цьому такої потреби не було,і все таке,але думаю той вірний собі знає,і хто що думає йому до "лампочки :) "(типу,я собі знаю,а ви собі думайте :) ).Отець йому подякував.
Це все, про що ми пишем,це справа нашого сприйняття,хоч і є моменти доброго прикладу.
Тобто як сказав Ісус:"Кожному дасться по його вірі"(можливо це не дослівно,просто суть :oops: )
Ми як вірні можим тільки давати приклад, щоб не було зневаги,решта, я підозрюю,справа кожної людини зокрема.
Спільне у всіх думках,це те,що це Ісус,і це Спасительная Жертва у якій ми єднаємось,приносимо "за всіх і за все".
Дякую.
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 18:47

andrey s. писав:Чув одну історію(не бачив) від отця,коли таке трапилось...

Так, зневажені св. Тайни не перестають бути тими св. Тайнами, яким ми поклоняємося, коли вони на престолі.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 18:56

andrey s. писав:то вірний підійшов і ротом підняв із землі.

В такий спосіб запричащався. :) Але після того ще варто було б протерти те місце вологою хустинкою і потім спалити (якщо не облизати).

Чесно, не розумію для чого в тому місці, де причащають, застелюють килим. Одного разу бачила, як його дуже довго його відчищали і все одно не відчистили. :( Здається, потім спалили. А підлогу витерли б за хвилину. Як показує досвід, такі випадки трапляються час від часу. :(
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 20 червня 2011, 19:05

ShMariam писав:
andrey s. писав:Чув одну історію(не бачив) від отця,коли таке трапилось...

Так, зневажені св. Тайни не перестають бути тими св. Тайнами, яким ми поклоняємося, коли вони на престолі.

Якщо чесно,то я сильно сумніваюсь,що комусь під силу образити Ісуса,так як це вже зробили і робим.Насамперед ми можим образити себе,те в Що ми зодягнуті,тобто Це є нашою частиною.(чув історії,коли полюють за Частичками,щоб Їх зневажити.Наївні вони,це Господь,і їм пупок розвяжеться :) ).
Думаю, що Ісус зможе знести все,Він Господь,а чи приєднаємся ми до Його Слави,це наш вибір.
Але,Йому приємно коли ми помагаєм Йому у двиганні нашої ноші,тобто гріхів люцтва,частиною якого ми є.
Справа не в Ньому,а в нас.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 19:12

andrey s. писав:
Yur писав:Допустимо освячені Дари залишились після Літургії і священик за непередбачених обставин забув, чи не встиг їх спожити, й вони залежалися й зіпсувалися, або ненароком з ложечки падають комусь під ноги. Чи означатиме це, що Боже тіло і Божа кров зіпсувалися?.
Та в тому то справа,що Дари зіпсуватись не можуть,можуть бути тільки зневжені.
Ким зневажені, мухами чи плісінню?

ShMariam писав:Якщо й трапляються випадки ненавмисної зневаги (падає на землю :( ), необхідно забезпечити, щоб ніхто не наступив, спожити, якщо неможливо (дрібні непомітні крихти) - акуратно зібрати і спалити. Я не раз була свідком таких випадків.
І я був. Священик оступився, можливо йому погано стало, й освячені дари висипалися під ноги. Зрозуміло, що все визбирати не вийшло. Було дуже прикро, але ж священик не зробив це зумисне. Можливо Бог й допустив таке, аби люди відчули з яким трепетом й відповідальністю маємо відноситися до Таїнства Євхаристії.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 19:18

Yur писав:Ким зневажені, мухами чи плісінню?

Людьми, що до того допустили.

Yur писав:[Зрозуміло, що все визбирати не вийшло.

Не вірю, що неможливо все визбирати. Що можна спожити - споживають. Щось спалюють, щось змивають.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 20 червня 2011, 19:24

ShMariam писав:
andrey s. писав:то вірний підійшов і ротом підняв із землі.

В такий спосіб запричащався. :) Але після того ще варто було б протерти те місце вологою хустинкою і потім спалити (якщо не облизати).

Я не хотів просто писати,що він прийняв Ісуса разом з листям, і хто там знає,з чим ще.Отець йому рота витер рушничком з дискуса(бо було брудне,в землі.Щоб рукою не витирав,це було на вулиці.),подякував,сказав щоб принесли новий рушничок,і продовжив далі.(отець старий,і є сумніви, що зміг би нагнутись,щоб підняти частичку,але як йому Бог послав такого вірного :) ).Зі слів того хто розповідав,отець дуже тішився цим.
І таке буває,і це є добре.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 19:30

andrey s. писав:Я не хотів просто писати,що він прийняв Ісуса разом з листям, і хто там знає,з чим ще.Отець йому рота витер рушничком з дискуса(бо було брудне,в землі.Щоб рукою не витирав,це було на вулиці.),подякував,сказав щоб принесли новий рушничок,і продовжив далі.(отець старий,і є сумніви, що зміг би нагнутись,щоб підняти частичку,але як йому Бог послав такого вірного :) ).Зі слів того хто розповідав,отець дуже тішився цим.
І таке буває,і це є добре.

Молодець. В таких випадках головне - реакція. А в мене, певно, був би шок і заціпеніння.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 19:34

ShMariam писав:
Різні ж непередбачені обставини можуть виникнути. Скажімо не встиг священик спожити освячені дари, котрі залишились, бо щось з ним трапилось.

ShMariam писав:
Не вірю, що неможливо все визбирати. Що можна спожити - споживають. Щось спалюють, щось змивають.
усе до останньої молекули ..
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 19:42

Yur писав:усе до останньої молекули ..
До останньої крихти і до останньої краплі. Поки не зникне все, що має фізичні властивості хліба і вина.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 19:51

ShMariam писав:До останньої крихти і до останньої краплі. Поки не зникне все, що має фізичні властивості хліба і вина.
Ви добре кажете, але в даному випадку головнішим є самі наміри й прикладені для цього зусилля.
Визбирати з долівки все, що має фізичні властивості хліба і вина, ніяк не вийде, якісь найменші часточки молекули завжди залишаться.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 19:56

Yur писав:Ви добре кажете, але в даному випадку головнішим є самі наміри й прикладені для цього зусилля.
Визбирати з долівки все, що має фізичні властивості хліба і вина, ніяк не вийде, якісь найменші часточки молекули завжди залишаться.

До чого тут молекули. :) Окрема сама по собі молекула не є св. Тайнами, бо хліб і вино - не хімічно однорідні речовини. Частина нерозщеплених молекул зберігається в нас, навіть коли все перетравиться.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 20 червня 2011, 19:57

Yur писав:
ShMariam писав:
Різні ж непередбачені обставини можуть виникнути. Скажімо не встиг священик спожити освячені дари, котрі залишились, бо щось з ним трапилось.

ShMariam писав:
усе до останньої молекули ..

Повірте всі такі випадки передбачені,всетаки за час існування Церкви набувся якісь досвід.Я навіть чув, що є призначені для цього молитви(не читав,а чув :) )

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 20:15

ShMariam писав:
Yur писав:Ви добре кажете, але в даному випадку головнішим є самі наміри й прикладені для цього зусилля.
До чого тут молекули. :) Окрема сама по собі молекула не є св. Тайнами, бо хліб і вино - не хімічно однорідні речовини. Частина нерозщеплених молекул зберігається в нас, навіть коли все перетравиться.
Мова про те, що найдрібніші часточки усі з долівки не визбираєш. ФАКТ.

andrey s. писав:Повірте всі такі випадки передбачені,всетаки за час існування Церкви набувся якісь досвід.Я навіть чув, що є призначені для цього молитви(не читав,а чув :) )
Мова про конкретний випадок, коли освячені дари ненароком висипаються на долівку.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 20:21

Yur писав:Мова про те, що найдрібніші часточки усі з долівки не визбираєш. ФАКТ.

Та розумію. Тому варто протерти підлогу змоченими хустинками (не тими, що зразу вологі, вони не горять): все-таки до мокрого щось прилипне.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 20:24

ShMariam писав:
Yur писав:Мова про те, що найдрібніші часточки усі з долівки не визбираєш. ФАКТ.
Та розумію. Тому варто протерти підлогу змоченими хустинками (не тими, що зразу вологі, вони не горять): все-таки до мокрого щось прилипне.
Щось прилипне. Тому й кажу, в даному випадку головнішим є самі наміри й прикладені для цього зусилля.
Сподіваюсь порозумілися :Rose:

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 20:26

Yur писав:Сподіваюсь порозумілися :Rose:

Так. :)

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 червня 2011, 22:03

Yur писав:Тому й кажу, в даному випадку головнішим є самі наміри й прикладені для цього зусилля.

Чула про випадок, коли перекинулася чаша і священик злизував св. Причастя. Це найнадійніший спосіб захистити від зневаги.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 червня 2011, 22:33

ShMariam писав:Чула про випадок, коли перекинулася чаша і священик злизував св. Причастя. Це найнадійніший спосіб захистити від зневаги.
Чи можемо когось до такого зобов'язувати. Й що є головнішим, те що виказане на людях, чи те котре заховане в серці.

У випадку про який розповідав, священик, що ненароком випустив чашу, не вилизував з долівки, але й зі сторони можна було відчути його пережиття. Ну що ж, сталося так сталося. Перепросити Бога за необережність й надалі бути пильним.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 21 червня 2011, 15:15

Вова писав:
Yur писав:Іншими словами: споживаю хліб і вино й ВІРЮ, що саме цей хліб і вино є тілом Христовим і Його кровію.

andrey s. писав:Мені більше підходить "Вірю".(що не є причиною робити так всім )

ShMariam писав: Все. Перестаю розуміти.

Щось я сам перестаю розуміти, коли я це писав на пару сторінок нижче що я вірою приймаю що хліб і вино є Тілом І Кров’ю, всі мені перечили, навіть здається забанили у цій дискусії. А тепер коли це говорять самі католики ніхто не перечить. Це що упередженість до протестантів що вони завжди не праві?

Ви неправдиво звинуватили Форум. Перевірте. Отак дійсно нечесно, пане Вово. Чекав, чи вибачетесь, але Ви написали отак собі і пішли далі :( Бан за наклеп.
Сумно
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 21 червня 2011, 19:10

Yur писав:
ShMariam писав:Чула про випадок, коли перекинулася чаша і священик злизував св. Причастя. Це найнадійніший спосіб захистити від зневаги.
Чи можемо когось до такого зобов'язувати. Й що є головнішим, те що виказане на людях, чи те котре заховане в серці.

У випадку про який розповідав, священик, що ненароком випустив чашу, не вилизував з долівки, але й зі сторони можна було відчути його пережиття. Ну що ж, сталося так сталося. Перепросити Бога за необережність й надалі бути пильним.

п.Юур,я погоджуюсь з вашою думкою,що ми не можем когось до такого зобовязувати.Того вірю, що ми всі(і п.Маряна,і я,і інші,також вищезабанений п.Вова :) ) балакаєм без якогось контексту,який "пахне погано :( " ,просто ділимся досвідом,думками,і т.п.Шукаєм того, чого кожному зокрема бракує,і ділимся думками у відповідь.

Я знаю не мало історій,коли подібне траплялось,і чи варто мені їх розповідати.Бо кожна історія має свої обставини і якісь особливості.Але у всіх них спільне те,що на землю падав не хліб промочиний вином.І коли таке траплялось,це дуже болюче для священника,а для деяких особливо болюча історія.(чув,що коли отець не може уділяти Причастя,то це дуже болюче для нього).

І напевне,я підозрюю,якщо священник щось конкретно зробить в такому випадку,то цього буде достатньо.І той факт,що його посередництвом відбувається саме Таїнство,дає мені підстави думати, що отець вчинить вірно.Коли таке трапляється,вони беруть це на себе.(Відповідальність).Тому я не думаю про молекули і подібне(зараз),бо розумію, що коли священник з вірою піднімає частичку із землі,то там нічого вже не залишається(ми не обговорюєм якись конкретний випадок,я просто подаю своє бачення на розгляд форумчан, ділюсь тим,в що вірю,як я бачу,і не ставлю це в категорію "єдиноправильності :)) .А решта(вода,спалення,і інше), це для заспокоїння,щоб на певне.(бо це на загал,а ситуації є різні)Доречі для заспокоєння себе,а головне нас.
Тобто,суть:Якщо священник освячує дари,то він здатен з вірою підняти частичку,і там нічого не залишиться.Вода,вогонь,і решта,також варіанти.Але це вирішує отець(чи хто може).Тобто мені достатньо цього(як зробить отець),як вірному.Бо у нас(вірних) обовязок запобігти зневажненню,але це коли нема поруч отця(що в принципі майже не реально).І коли навіть трапиться неймовірна ситуація,коли не буде поруч отця і буде явна небезпека зневаги,то це вже інше.
Будласка не привязуйте мою думку до якоїсь неймовірної ситуації,прошу Вас :oops: ,бо я про своє бачення на загал.

Хоч якщо чесно,то більшість таких випадків трапляється по нашій(вірних) недбалості,відношення.
От про це, варто більш детально.В цьому бачу користь.Бачив не мало парадоксів поведінки вірних.Напевне буквально прийняли,що Царство Боже здобувається силою(але про наглість там не писалось :) ).
Суть християнства,це єдність з Ісусом,а це включає і нашу єдність.(та нова заповідь Ісуса).
Уявіть;Тобі приносимо,за всіх і за все.Тобто єднаємся з Ісусом у приношені жертви Богу.
Мене радує,коли отці на великих прощах трохи сварять,вчать.(з любовю :) ).Бо ми не навчені до порядку,і ведем себе не як отара,а стадо.А наприклад я,є частиною цього,подобається мені,чи ні.
Того,хотілось би поговорити про культуру прийняття Причастя.І з великою радістю долучусь до цього,бо 100% мені Ще вчитись і вчитись.Тобто є проблеми,нюанси..
Хто за???
Дякую.
Доречі,знаю цікаву історію.Отець у якого впала частичка(баба якась штовхнула),яка майже одразу була затоптана вірними,(це на прощі,і я вірю, що вони не знали).Він так сильно цим перейнявся.(був поражений цим майже три місяця,навіть поїхав до монастиря,щоб якось отямитись.)Але коли прийшов до тями(з Божою поміччю),то тепер він " :) орел",зараз,якщо хтось з вірних веде себе не так(на причасті),то він преревається і з братньою любовю навчає :) ,а деколи докоряє.
Наприклад я його розумію,доречі він мене навчив голову закидати назад,і зробив це на Причасті :) .Я навіть вважав його занадто суворим :) ,поки не взнав цю історію...

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 21 червня 2011, 19:59

andrey s. писав:Тому я не думаю про молекули і подібне(зараз),бо розумію, що коли священник з вірою піднімає частичку із землі,то там нічого вже не залишається(ми не обговорюєм якись конкретний випадок,я просто подаю своє бачення на розгляд форумчан, ділюсь тим,в що вірю,як я бачу,і не ставлю це в категорію "єдиноправильності :)) .А решта(вода,спалення,і інше), це для заспокоїння,щоб на певне.(бо це на загал,а ситуації є різні)Доречі для заспокоєння себе,а головне нас.
Тобто,суть:Якщо священник освячує дари,то він здатен з вірою підняти частичку,і там нічого не залишиться.Вода,вогонь,і решта,також варіанти.Але це вирішує отець(чи хто може).Тобто мені достатньо цього(як зробить отець),як вірному.

Щойно провела не дуже гарний :oops: експеримент: випустила кусочок хліба на підлогу, застелену атласною тканиною. При ударі "відлетіло" кілька крихт (я не кидала, а випустила). Отже, крихти залишаються, тільки на брудній підлозі немомітні. :( А в прісного хліба крихти значно дрібніші.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 21 червня 2011, 22:12

ShMariam писав:
andrey s. писав:Тому я не думаю про молекули і подібне(зараз),бо розумію, що коли священник з вірою піднімає частичку із землі,то там нічого вже не залишається(ми не обговорюєм якись конкретний випадок,я просто подаю своє бачення на розгляд форумчан, ділюсь тим,в що вірю,як я бачу,і не ставлю це в категорію "єдиноправильності :)) .А решта(вода,спалення,і інше), це для заспокоїння,щоб на певне.(бо це на загал,а ситуації є різні)Доречі для заспокоєння себе,а головне нас.
Тобто,суть:Якщо священник освячує дари,то він здатен з вірою підняти частичку,і там нічого не залишиться.Вода,вогонь,і решта,також варіанти.Але це вирішує отець(чи хто може).Тобто мені достатньо цього(як зробить отець),як вірному.

Щойно провела не дуже гарний :oops: експеримент: випустила кусочок хліба на підлогу, застелену атласною тканиною. При ударі "відлетіло" кілька крихт (я не кидала, а випустила). Отже, крихти залишаються, тільки на брудній підлозі немомітні. :( А в прісного хліба крихти значно дрібніші.

:) ,п.Маряна,Ви можете робити любі єксперементи,це Ваше бачення,і я ніяк не хочу наполягати на свому.Але,Ви не зрозуміли суть написаного(напевне я погано написав,пробачте).
І доречі,причім тут хліб??? Ми ж скільки балакали,що в чаші не хліб,а тіло Ісуса. :) З Ним Ви експерементувати не станите.(ніхто не знає чи це одинаково,а я вірю в надприродність)
Просто,зрозумійте,що бувають ситуації,коли просто не можливо зробити як треба(в таких випадках),і нажаль часто з причини несвідомості вірних.
Тому я Вірю,коли отець з вірою підніме частичку,то там нічого не залишиться.І в той самий час,коли є можливість,бачу не зайвим,а навіть необхідним,зробити як заведено(розчинити водою,зібрати чистою салфеткою,і спалити).Тобто для заспокоєння.Але це вирішить отець,і коли він просто піднімить ту частичку і все,то я вірю, що Єв.Ісуса там вже не буде.Якби би я підняв,то міг би бути,а коли отець підніме і продовжить причащати,то Амінь.
Моє бачення як вірного,з катихизмом не розходиться.Тобто я вірю.
Зрозумійте,ми балакаєм за ті речі,які для священників.Повірте їх вчать всьому необхідному.(ми не причащаєм)
І Вами написане,повинно нас(вірних) спонукати до максемально трепетного відношення до цього.
Для прикладу:Переповненна Церква,Причастя.Тобто як водеться,всі хотять клякнути і гідно прийняти Ісуса в Таїнстві.Як на мене це чудово.
Можна зажмуритись,і собі поєднатись з Ісусом,а там хай світ валиться(є тільки я і Ісус).Заді люди також клякнули(один на одного),а ще заді стоять(бо нікуди клякати,або просто не хотять клякати на когось).Отець причащає всіх,кого може дістати,при цьому з любові до людей не робить зауваження,і старається швидше Причастити,бо люди вже довго стоять навколішках.
Чи варто нам подумати,що більшість випадків падіння на землю Частичок стаються саме в таких ситуаціях???.І чи варто нам подумати,що хтось також хоче прийняти Ісуса в покорі навколішках???.
Чому прийнявши ми не підведемся і не поміняємся місцями з тим хто заді нас???(не суть,чи можливо клякнути десь в стороні,чи залишитись стояти в покорі до "прості, пинявши...")
Це спільна Жертва,чи це не значить, що ми повинні вважати на ближніх.Чи любий Господу єгоїзм,або просто таке небачення???(можливо люди просто не думають про це).
Тому,щоб не доводилось думати про воду,серветки,вогонь,,,,важаю треба думати за це,за культуру прийняття Ісуса.
То як,поможим отцям з вихованням нас???
Дякую...
Доречі,мені одного разу під час Причастя,капнула на праву руку Кров Ісуса.Я просто непомітно зібрав ЇЇ губами(облизав),і все.Свою руку на спалення я не віддам :) .

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 21 червня 2011, 22:35

andrey s. писав:Ми ж скільки балакали,що в чаші не хліб,а тіло Ісуса. :) З Ним Ви експерементувати не станите.(ніхто не знає чи це одинаково,а я вірю в надприродність)

Під видом хліба, в т. ч. кожної крихти. При тому й хліб.
andrey s. писав:Просто,зрозумійте,що бувають ситуації,коли просто не можливо зробити як треба(в таких випадках),і нажаль часто з причини несвідомості вірних.
Так, на жаль. Тільки напевно я передивилася американських фільмів, основною ідеєю яких є те, що з будь-якої ситуації є вихід. Крім того я невиправима ідеалістка.
andrey s. писав:Тому я Вірю,коли отець з вірою підніме частичку,то там нічого не залишиться.

Я не вмію до такої степені довіряти священикам. Очевидно, той священик не додумався, що там може щось лишитися. Напевно, я надто покладаюся на свою голову. Від тої (напевно надмірної) гордості диявол зіграв зі мною вже не один злий жарт. Хоча так, я також би, скорше всього, нічого б не зробила, але від несміливості і мене би потім довго мучило сумління. До речі, у всіх відомих мені випадках священики намагалися зібрати все-все.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 21 червня 2011, 23:10

ShMariam писав:Під видом хліба, в т. ч. кожної крихти. При тому й хліб.

Так, на жаль. Тільки напевно я передивилася американських фільмів, основною ідеєю яких є те, що з будь-якої ситуації є вихід. Крім того я невиправима ідеалістка.

Я не вмію до такої степені довіряти священикам. Очевидно, той священик не додумався, що там може щось лишитися. Напевно, я надто покладаюся на свою голову. Від тої (напевно надмірної) гордості диявол зіграв зі мною вже не один злий жарт. Хоча так, я також би, скорше всього, нічого б не зробила, але від несміливості і мене би потім довго мучило сумління. До речі, у всіх відомих мені випадках священики намагалися зібрати все-все.

Я розумію про що Ви,це я просто протиставив своє бачення Вашому(пробачте якщо зробив це не коректно).Просто хотів сказати цим,що обидва заслуговують на життя.(своє бачення вже писав)
....................
Та не Ви одна ідеалістка,я також ще той ідеаліст :) ,але просто помітив, що особисто мій ідеалізм часто заважає.(ну мій ідеалізм,тут оффтоп :) ).
Також вважаю, що з любої ситуації є вихід,тупики бувають тільки у нас в голові.
...........................
Довіра це важливо і не легко,я також в свій час страждав цим,і також часто страждаю.Але прийшов до висновку,що це заважає,тому борюсь з цим.
Погодьтесь,якщо я вірю,що Дари освячені за посередництвом священника,і вірю, що йому дана влада "розвязувати",то решта не має значення.
Та не згадуйте того "диявола" без потреби,це наша природа(люцка) заважає,і жартує з нами.Але ж ми вірим в перемогу Ісуса.
.........................
Доречі,треба чточнити у о.Олега,чи існують спеціальні молитви для священників у таких випадках.(бо я чув,але можливо погано почув і щось наплутав).
Якщо є спеціально призначені молитви,то особисто я 100% спокійний...(коли стається така неприємність)
Дякую..

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 21 червня 2011, 23:25

andrey s. писав:Погодьтесь,якщо я вірю,що Дари освячені за посередництвом священника,і вірю, що йому дана влада "розвязувати",то решта не має значення.

Його влада "розв'язувати" теж має межі. І ми їх маємо бачити.
Дуже зручно довіритися священику. Але якщо один священик каже (робить) одне, другий інше, що мені робити? Думати власною головою. І в цьому випадку, і у всіх решта.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 22 червня 2011, 00:11

ShMariam писав:
andrey s. писав:Погодьтесь,якщо я вірю,що Дари освячені за посередництвом священника,і вірю, що йому дана влада "розвязувати",то решта не має значення.

Його влада "розв'язувати" теж має межі. І ми їх маємо бачити.
Дуже зручно довіритися священику. Але якщо один священик каже (робить) одне, другий інше, що мені робити? Думати власною головою. І в цьому випадку, і у всіх решта.

Думайте,хай Бог помагає :) .
Того напевне Ісус поставив Петра і Апостолів,а ті в свою чергу священників,щоб лекше було.(зручно).Тут також тема окрема,довіра священникам,що це таке.
Священники різні по покликаннях і знаннях,різних дарах і чиснотах.Але є щось одне спільне,і це є у всіх "рукопокладиних",якщо навіть вони самі про це не підозрюють.Якщо дивитись на люцку природу деяких отців,то ми втрачаєм головне,і як на мене,це трохи "тупо".
Розповім про свій один упадок.Це не є оффтоп,бо стосується Причастя.Я був сильно незгодин з одним отцем,хоч він нічого прикрого мені не зробив,а навіть навпаки.
Я в своїй уяві собі накрутив зайвого,того, що не потрібно.
Коли той отець правив Літургію,я відмовився причащатись у нього.(і таким чином не причащався в ті дні)Так було три рази,я навіть сказав це в слух,правда не йому,а іншому.(на що реакції не було,просто сказав, що помолиться за мене,мені це навіть якось дивно було,типа для чого).
Вже потім,на слідуючий день,на Літургії(правив інший священник),мене як каменем по голові вдарило,коли зрозумів,що я вчинив,і який я "тупий негідник".
Я дозволив своєму єгоїзму завадити в прийнятті Єв.Ісуса.Побіг аж бігом сповідатись,іто потім, зрозумів, що спершу треба було перепросити у нього(одним словом,приємного нема).Повірте,свою гордість перебороти,щоб піти перепросити,ще треба наважитись(важко було :) ,але з Божою поміччю зміг).І власна голова тут мені не допомогла,а тільки пожартувала зі мною.Я не священника цим образив,я Бога цим образив,коли відмовився приймати з його рук Єв.Ісуса.
Типа я ідеальний,а той отець ні :) ,аж страшно від тої тупості.

Священники мають своє призначення,і в цих рамках, це для мене авторитет.
Це моє бачення,мені підходить,хоч і прийняти це було не легко.
А Ви маєте право думати...тобто формувати своє бачення.
Хай Бог помагає...
Дякую.

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 22 червня 2011, 11:31

"Тому я Вірю,коли отець з вірою підніме частичку,то там нічого не залишиться."

Хай буде Вам по вірі Вашій.

Але є ще й обєктивна реальність.
Що таке істина? Це 100% знання про обєктивну реальність. Впала десь крихта непомітно, це об’єктивна реальність. Тим більше якщо крапля рідкої частини Євхаристії десь попала. Ну що тут злого? Адже біологічна кров самого Ісуса Христа стікала на землю і містично відкупляла все створіння.

А тоді слід запитати, що гірше, - коли впаде на землю частинка, а чи коли довго буде стояти в дарохранительниці (замість того, щоб дати спожити людям) і як матерія піддасться розкладу плісню, або іншим способом спортиться?

А впала частичка, чи розлилось вино випадково (іноді винен не священик, а ті, кого причащають), це для Бога не є образою. Тим більше, якщо священик намагається виправити ситуацію. Бог же прийщов світ спасти, а не судити. Хіба Він за таке когось звинуватить?

Так що не потрібно на таких речах зациклюватись. Не тоо хотів Христос, щоб дивились на Євхаристію, а того, щоб приймали Його в Святих Дарах, освячувались, єднались через це у спільноті.

Так і робіть.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 22 червня 2011, 11:46

Michail писав:
А тоді слід запитати, що гірше, - коли впаде на землю частинка, а чи коли довго буде стояти в дарохранительниці (замість того, щоб дати спожити людям) і як матерія піддасться розкладу плісню, або іншим способом спортиться?

Та ж священики періодично (щодня?) споживають всю Чашу.

Michail писав:А впала частичка, чи розлилось вино випадково (іноді винен не священик, а ті, кого причащають), це для Бога не є образою.
Само собою. Тільки залишити під ногами точно є образою.

Michail писав:Не тоо хотів Христос, щоб дивились на Євхаристію, а того, щоб приймали Його в Святих Дарах, освячувались, єднались через це у спільноті.

Одне другому заважає? :pardon:
Так що не потрібно на таких речах зациклюватись.

Так я й не кажу зациклюватись (а з боку так виглядає? :oops: ). Такі випадки бувають не кожен день.

Ну що тут злого? Адже біологічна кров самого Ісуса Христа стікала на землю і містично відкупляла все створіння.

По-перше, думаю, що в кожній краплині є також крихти, які розмокли. А по-друге... В мене виникло серйозне питання. Ісус присутній у кожній крихті і краплині, чи в крапині присутня лише Кров?

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 22 червня 2011, 12:02

Michail писав:"Тому я Вірю,коли отець з вірою підніме частичку,то там нічого не залишиться."

Хай буде Вам по вірі Вашій.

Але є ще й обєктивна реальність.
Що таке істина? Це 100% знання про обєктивну реальність. Впала десь крихта непомітно, це об’єктивна реальність. Тим більше якщо крапля рідкої частини Євхаристії десь попала. Ну що тут злого? Адже біологічна кров самого Ісуса Христа стікала на землю і містично відкупляла все створіння.

А впала частичка, чи розлилось вино випадково (іноді винен не священик, а ті, кого причащають), це для Бога не є образою. Тим більше, якщо священик намагається виправити ситуацію. Бог же прийщов світ спасти, а не судити. Хіба Він за таке когось звинуватить?

Так що не потрібно на таких речах зациклюватись. Не тоо хотів Христос, щоб дивились на Євхаристію, а того, щоб приймали Його в Святих Дарах, освячувались, єднались через це у спільноті.

Так і робіть.

можливо я грішний не зовсім розумію проблему, що Вами обговорюється, але бачу, що обговорення охоплює питання різних рівнів, тому лише точково зазначу (перепрошую, якщо недоречно, просто тут обговорення ведеться так жваво, а питання розуміння Євхаристії є дуже важливим в житті християнина і не менш складне, тому більш детально спробую написати трошки пізніше):
- одна річ свідоме зневаження Святих Тайн (хтось захотів, як, наприклад, Петро 1 в греко-католицькому Храмі (у Вітебську?) викинув з Кивоту Дари і почав топтати ногами, а священик кинувся споживати з підлоги, захищаючи собою, незважаючи на побої царської охорони - якщо потрібно, то знайду опис події);
- інша річ несвідоме (випало з уст :( , упало з Ложечки :( , пролилося з Чаші :( ) чи то через якусь недбалість (причасника або священика тощо), чи ненароком;
- ще інша річ - виставлення Святих Дарів до почитання (молитовна практика Латинської Традиції, яку часто практикують і в УГКЦ - Частичку періодично змінюють і небезпеки зневажання (доречі - маємо Частичку, яку вірні переховували з приблизно 50-го :) ) немає).
особисто я розумію різниці Традицій і не виступаю за мікс, але, якщо стикаюсь з такою молитвою - розумію її красу, як і розумію, що вона ні не заступає Причастя, ні не заважає (а, власне, помагає :) ) Причаститись
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Повернутись до “Літургіка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 16 гостей