Проблемні питання окремих парафій УГКЦ

питання з життя Церкви/Суспільства, які не відносяться до тематики інших розділів Форуму

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 07 вересня 2009, 12:10

Олюнька писав:Не розумію тих наїздів.

Це ніби знову зі сфери провокацій... Ну, що ж при нагоді будемо знову вживати відповідні міри!
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 07 вересня 2009, 12:15

mykil писав:
Олюнька писав:Не розумію тих наїздів.

Це ніби знову зі сфери провокацій... Ну, що ж при нагоді будемо знову вживати відповідні міри!

Не думаю, що це провокація. Швидше за все, це стереотипи, закладені в суспільстві. Наприклад, в багатьох селах звикли при сусідських сварках (особливо коли сусіди належать до різних конфесій) згадувати священиків, типу: "О, я в неділю ксьонзові скажу, що ти виробляєш". І відповідно, в неділю починається марафон, хто швидше тому "ксьонзові" пожаліється.
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

Oksanaoksana
новик
новик

Повідомлення Oksanaoksana » 07 вересня 2009, 21:34

Звичайно, я не можу говорити про кожного конкретного священника, адже не знаю їх всіх, однак фактів, які підтверджують байдужість багатьох священників зокрема і загалом пасивність священичої верхівки можу навести чимало.

По-перше, щодо форми, то я говорю про те , що священики поза церквою не ходять в повному священичому одязі (ніхто не наполягає :) , а ходять в одязі, в якому немає жодної ознаки духовної особи (звичайні футболки чи сорочки) . І це факт!!!

По-друге, по-моєму це не нормально, що в багатьох греко-католицьких храмах священики дають 40-денний вивід для матері. Тобто жінка, яка народила дитину не зможе ходити в церкву і приймати причастя місяць тільки того, що вона буцімто стала нечистою. Як потім з'ясувалось, в різних храмах різні священики діють на свій розсуд - десь є тих 40 днів, а десь ні. Такі дії священика є нормальними??

Oksanaoksana
новик
новик

Повідомлення Oksanaoksana » 07 вересня 2009, 22:06

І ще в мене складається враження, що наша Церква, на жаль, веде байдужу і пасивну політику у справі релігійного книговидання, зокрема у справі церковної цензури та справі інформування людей, щодо рекомендованої і забороненої літератури. На більшості виданнях провідних греко-католицьких видавництв немає напису - дозволено церковною владою тощо. Самі ж директори видавництв говорять про недостатній рівень співпраці з Церквою. Мало у яких церквах попереджують небезпечні псевдорелігійні видання, і досі не створено переліку таких книг, не має жодної програми боротьби з такими авторами на відміну від тієї ж Православної церкви (МП). Тоді нічого дивного, що люди потрапляють на такі крючки як Графина Маковій... Більше того, нещодовно довелось прочитати, що книги Маковій почнуть рекомендувати Міністерством освіти... Якщо це правда...??? Де позиція Церкви???

Хочу також сказати, що пишу я це не для того, щоб викликати якісь провокації чи кинути тінь на Церкву, а через те, щоб справді підняти болючі питання та проблеми, адже якщо не ми - парафіяни своїх церков, то хто???

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 08 вересня 2009, 09:12

По-перше, щодо форми, то я говорю про те , що священики поза церквою не ходять в повному священичому одязі (ніхто не наполягає , а ходять в одязі, в якому немає жодної ознаки духовної особи (звичайні футболки чи сорочки) . І це факт!!!

Не звичайні а колорадки, з спеціальними комірцями, в які вставлена біла смужка, яка і говорить про те, що це є духовна особа. І ще, ось зараз осінь надворі, але ще бувають досить теплі дні. Тому раджу вам спробувати купити собі чорний халат, і вийти прогулятися містом, проїхатися нашими львівськими маршрутками без кондиціонерів, потім піти вистояти Службу Божу в тому ж халаті, і не в одному - а в двох, тому що священик носить підрясник і рясу на ньому - таку чорну накидку. Походіть собі так цілий день, і, думаю, відповідь на те чому священики не ходять в священичому одязі відпаде сама собою. Вже мовчу про літо, і про зиму.
І зустрічне питання: чи бачили ви хоча б одного священика, який би прийшов освячувати хату наприклад, на парастас чи похорон без відповідного одягу?
Але вибачте, зрозумів, то треба щоб священик ще й на дачу до себе в рясі їздив, і до родичів, і на ринок щоб так само ходив, і на автомийку, бо статус вимагає, чи не так? Де ж йому можна в футболці з"являтися, то ж чисте неподобство!!!!

P.S. Перш ніж ставити вимоги до когось, спробуйте поставити себе на його місце, і подумайте як би ви в даній ситуації вчинили.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 08 вересня 2009, 09:17

Звичайно, я не можу говорити про кожного конкретного священника, адже не знаю їх всіх, однак фактів, які підтверджують байдужість багатьох священників зокрема і загалом пасивність священичої верхівки можу навести чимало.

Наводьте. Тільки одразу питання, чи ви пробували розібратися в ситуації і лише потім робити висновки? Чи ви знаєте в яких обставинах дана духовна особа, і які у неї проблеми, щоб точно висунути своє судження? Якщо так, то говоріть, і не кидайтеся загальними фразами і надалі.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Oksanaoksana
новик
новик

Повідомлення Oksanaoksana » 08 вересня 2009, 09:20

"Не звичайні а колорадки, з спеціальними комірцями, в які вставлена біла смужка, яка і говорить про те, що це є духовна особа[/i]. "

В тому той справа, що в звичайній і без білої смужки, яка засвідчує статус духовної особи... І саме в такому одязі вони з'являються в публічних місця, по дорозі на службу тощо... Це вже не ненормально...
Востаннє редагувалось 08 вересня 2009, 09:41 користувачем Oksanaoksana, всього редагувалось 1 раз.

Oksanaoksana
новик
новик

Повідомлення Oksanaoksana » 08 вересня 2009, 09:24

vitalko писав:

Наводьте. Тільки одразу питання, чи ви пробували розібратися в ситуації і лише потім робити висновки? Чи ви знаєте в яких обставинах дана духовна особа, і які у неї проблеми, щоб точно висунути своє судження? Якщо так, то говоріть, і не кидайтеся загальними фразами і надалі.

Я навів приклади того як бездумно дають 40 днів на вивід... не хочу називати церкву і того священника, адже той і так нарікав, що в нього можуть бути проблеми, адже ми ходили в церкву Юра попросити документ, який би підтверджував право а такі діїї, однак вони зразу зв'язалися з його єписком і вивід зробили наступного дня, але вийшло так, нібито ми донесли на нього, хоч наміру такого не було, адже хотіли просто розібратися чи існує такий церковний закон. Очевидно, виявилось, що ні... Тим не менше, як розповів той же священник, у дуже багатьох церквах продовжується така практика і матері не ходять місяць до Церкви!!! Такі дії виправдати не можна. адже є заповідь про святий день. Саме тому є закликаю не до осудження, а до того, що ми не мовчали на такі дії посвячених осіб, адже ми мусимо бути генератором змін на краще...

Я не говорю про якісь поодинокі погані вчинки окремих священників, адже кожен з них є такою ж слабкою людиною, а пишу про системні негативні речі, які стали характерними для багатьох священників!!! Не осуд моя мета, а зміни на краще!!!

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 08 вересня 2009, 09:54

В тому той справа, що в звичайній і без білої смужки, яка засвідчує статус духовної особи... І саме в такому одязі вони з'являються в публічних місця, по дорозі на службу тощо... Це вже не ненормально...

На службу - це ще не на службі. Служить Літургію він в ризах. То в чому проблема? Де має бути в рясі - там буде в рясі. А чи є така вимога насправді, чи це ми люди її ставимо? Любить людина ходити в футболці - ну і нехай, головне що зручно. Хоч тут справа така, якщо хтось хоче до чогось причепитися, то завжди щось знайдеться....
св. Йоан Золотоустий

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 08 вересня 2009, 09:57

Oksanaoksana писав:"Не звичайні а колорадки, з спеціальними комірцями, в які вставлена біла смужка, яка і говорить про те, що це є духовна особа[/i]. "

Шановна пані, а може вже вистачить порушувати деякі справи, що не входять цілком (!!) до вашої компетенції? Вас просили не узагальнювати. Я, наприклад, не раз бачив духовних осіб з білими колорадками в сорочці чи у відповідній рясі тощо поза храмом. Наголошую - світ широкий. Краще займіться своїми справами. А то багато галасу, а толку мало - порада.

Можливо, дехто собі уявляє у плані священичого служіння, що священик ще має на руках носити чи як? Найперше від покликаний дбати за власну святість і святість інших, за своє спасіння та спасіння всіх людей на землі...
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Мaлuй
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Мaлuй » 08 вересня 2009, 14:02

Oksanaoksana писав:Я навІВ приклади того

:ROFL:
з якої ви секти, Оксано чоловічого роду? :ROFL:

Кенгуру
дописувач
дописувач

Повідомлення Кенгуру » 08 вересня 2009, 15:51

У вас багато зерен правди і нагоди для призадуми. тільки чомусь у вас вже велика апатія до всього. думаю, що свої гарні сили і таланти ви б могли використати у церкві не лише даючи оцінку від своїх вражень, а закотивши рукави (як це багато мирян роблять). Щодо релігійних видань думаю тут можливості у вас є.

А от щодо клерикального одягу, так погоджуюсь з вами (світло стоїть на свічнику і ніхто його не ставить під стіл, але на стіл....). Це занедбується. Але знаю багатьох священиків, що ходять звичайно і є кращими духовниками ніж інші з колоратками. Цікаво як це можна пояснити?? І внутрішній і зовнішній вигляди у людині є важливими (і в священика також).

Не знаю чи ви називаєтесь Оксана (але так воно виглядає), але з вами приємно спілкуватись. Кожен у Христовій Церкві (у Христовому Тілі) має своє місце. Моліться у спокої у покорі з терпеливістю (за інших також) і Бог вам обов'язково підкаже вірну дорожку. З Богом.

filosof
новик
новик
Контактна інформація:

Повідомлення filosof » 08 вересня 2009, 19:31

не кожна особа, котра носить священичий одяг є священиком
наприклад, актори в кіно чи театрі
священик - це особа, яка має відбитку на душі і цього в неї (особи) не забереш ні тепер під час земного життя, ні колись у вічності
важливо не як одягнутий священик чи який одяг він носить (Господь усіх нас створив нагими, про це стверджує Святе Письмо), а як він себе поводить та який приклад подає іншим
з досвіду відомо, що зі священиком в "цивільному" людям, які далеко від церковної спільноти, простіше говорити аніж коли він в священичій одежі, яка декого змушує почувати певну скованість

запитання до авторки/автора повідомлення: в якому одязу священик має йти на пляж? :)

важливо молитися про те, щоб Господь посилав на своє жниво добрих священиків, без огляду на їхні зовнішні фізичні якості.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 09 вересня 2009, 09:06

filosof писав:
запитання до авторки/автора повідомлення: в якому одязі священик має йти на пляж? :)

важливо молитися про те, щоб Господь посилав на своє жниво добрих священиків, без огляду на їхні зовнішні фізичні якості

Згідний. Ще можна додати - на футбол, лижі взимку, у ліс по гриби на вільному від душпастирських обов*язків часі т. д. Важливо мати відповідне наставлення в душі, добрі наміри, а то так можна і фарисейства не оминути...

Хоча авторка може сказати, що священикові не місце на пляжі, але деколи стан здоров*я чи умови життя диктують інше. І, як не раз кажуть, не місце освячує людину, але вона - його. Є і в тому рація. Головне, щоб це робилося з Господом та на Його славу! Амінь.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Olya
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Olya » 09 вересня 2009, 09:47

Мені чомусь таланить і я знаю тільки добрих і порядних священників. Ходячи на Святу Літургію, я завжди чую якісь нові настанови і повчання. Не говорячи вже про те відчуття і піднесення, коли відвідую якусь Прощу. (Недавно була в пішій прощі в Погоні), там на Хресній Дорозі біля кожної Стації священники говорили проповіді, які були корисними для душі і дуже повчальними.
Взагалі мені здається, що кожна людина знайде відповіді коли захоче, на мою думку ніякий священник не відмовить в помочі людині, яка до нього звернеться.
Та це моя думка, тому що я ,повторююся, знаю лише гідних священників, які дбають про свою паству. Взагалі потрібно молитися за священників, бо на них покладена велика місія, яка не є легкою. Бо навіть проста робота службовця, яка полягає в спілкуванні людини є морально важкою, не говорячи вже про священнослужителів, які вислуховують за ціле життя таку кількість людських проблем і дають стільки порад, що ми не можемо собі цього уявити.
Розум людини обдумує путь її, але кроки її наставляє Господь.(Прип. Соломона 16:9)
Все буде добре!!!

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 09 вересня 2009, 10:54

А я вже помітила таке, що найбільше на священиків нарікають ті, хто шукає оправдання собі у своєму безвірстві.
Найперше, кожна богопосвячена особа потребує наших молитов. Про це також говорить Діва Марія - Містична троянда: http://www.promin-lubovi.narod.ru/public/17/pub17st3.htm
Марія просить про молитву за тих священиків, які зрікаються свого покликання.

Oksanaoksana
новик
новик

Повідомлення Oksanaoksana » 09 вересня 2009, 12:49

:) Щодо моєї статі, то я чоловік, в мене просто такий логін... На те є своя кумедна причина, але то таке... нецікаво і немає значення... Вибачне за непорозуміння, тут я шось не подумав... :D

Щодо священичого одягу, то тут я не стверджую, що ті священники, які занедбують це правило є поганими священиками, а ті, що носять - добрими. Мова йде про те, що багато священників чомусь забувають про цей обовязок... хтось можливо свідомо, хтось можливо тому, що інші так роблять, а хтось просто не знає і немає кому сказати... Я не знаю, які можуть бути причини!!! Я не осуджую кожного окремого священика, я критикую сам факт занедбування цього обовязку... Священники ж є причиною існування цього факту...

У книзі "До моїх улюблений синів - священників" (автор книги о. Стефано Гоббі - засновник марійького руху священників - видавництво "Добра книжка" 2005 рік) про це чітко написано. "Тепер кожен прагне розпоряджатися сам, зважаючи на свої смаки й уподобання. І з якою надзвичайною легкістю порушуються правила Церкви, про що пригадав Святіший Отець, наприклад, про обов'язок носити священичий одяг. На жаль, часто священики перші не виконують ті приписи, а їхній поганий приклад заохочує інших. Отож тепед дисципліна відсутня у всіх секторах Церкви" С. 68 цієї книги.

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 09 вересня 2009, 13:44

Oksanaoksana писав:У книзі "До моїх улюблений синів - священників" (автор книги о. Стефано Гоббі - засновник марійького руху священників - видавництво "Добра книжка" 2005 рік) про це чітко написано. "Тепер кожен прагне розпоряджатися сам, зважаючи на свої смаки й уподобання. І з якою надзвичайною легкістю порушуються правила Церкви, про що пригадав Святіший Отець, наприклад, про обов'язок носити священичий одяг. На жаль, часто священики перші не виконують ті приписи, а їхній поганий приклад заохочує інших. Отож тепед дисципліна відсутня у всіх секторах Церкви" С. 68 цієї книги.

Наскільки я знаю, що після ІІ Ватиканського Собору дещо пом'якшено приписи щодо одягу духовних осіб.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 09 вересня 2009, 14:24

Oksanaoksana писав::) Щодо моєї статі, то я чоловік, в мене просто такий логін... На те є своя кумедна причина, але то таке... нецікаво і немає значення...

Кумедна не кумедна, але так варто тут у нас не реєструватися - порада. Бо будуть різні замішання. Я сам, до речі, від самого початку і близько не думав, що ви чоловік... І звертатися будуть до вас по-жіночому. Набридне потім виправдовуватися. Можна було вже тоді взяти нік універсального характеру, а не подвійне відоме жіноче ймення.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

Мaлuй
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Мaлuй » 09 вересня 2009, 14:55

Oksanaoksana писав:На те є своя кумедна причина, але то таке... нецікаво і немає значення... Вибачне за непорозуміння, тут я шось не подумав... :D

чому ж не цікаво? цікаво!! і важливо!!!
коли людина звинувачує Церкву і її служителів невідомо в чому, а сама займається не цілком, м"яко кажучи, пристойними речами, тоді все має значення, а особливо ваш психо-емотивний стан.

filosof
новик
новик
Контактна інформація:

Повідомлення filosof » 09 вересня 2009, 17:24

Oksanaoksana писав:Щодо священичого одягу, то тут я не стверджую, що ті священники, які занедбують це правило ...
яке правило? так виглядає, що ви самі встановлюєте правила для духовних осіб.
Oksanaoksana писав:Мова йде про те, що багато священників чомусь забувають про цей обовязок...
який обов'язок? священик зобов'язаний наслідувати Христа.

цікаво, а може вам відомо в якому одязі ходив та проповідував по землі Христос та Його учні?

filosof
новик
новик
Контактна інформація:

Повідомлення filosof » 09 вересня 2009, 17:33

деякі Єпископи свого часу видали декрети, що стосуються священичого одягу, то там вказано, щоб священик носив одяг, котрий не викликав би здивування вірних

отож, думаю, здивування вірних не викликатиметься, коли священик буде служити Літургію в священичих ризах
чи ви бачили щоб священик служив Літургію в шортах?
якщо служить приватно, в присутності двох-трьох людей, то може служити тільки в епітрахилі поверх ряси

але священиче благословення важливе і дійсне без усіх цих зовнішніх ознак, які, здебільшого, набули теперішніх ознак в недалекому минулому

пригадайте як наші священномученики відправляли Святі літургії по концтаборах
там не тільки було "грубо" порушено питання священичого одягу, але й взагалі скрупулянтний літургіст рвав би собі волосся на голові

Кенгуру
дописувач
дописувач

Повідомлення Кенгуру » 09 вересня 2009, 18:23

Альо, альо!
Хлопці і дівчата, але той, що носить дівоче ім'я (Оксана), досить добре висловлює думки і у кожній критиці є повчання або доля хоть якогось зерна правди. Зізнаймося, чи не так?? Ми вміємо, скоресенко знаходити собі оправдання знаходимо в історії навіть закони.
Вчімося жити і розуміймо, що наука життя буде до смерті, а наука - пізнання люблячого Бога і його милосердного плану спасіння триватиме вічно.
І частенко буває, що перед Його волею, щоб стягати Благодать Господню, ми мусимо діаметрично повертати свої "поняття" на Божі (чи класичні істини). Може знов колись буде виданий декрет, що носіння підряснику для священиків стане обов'язковим. Про це я не знаю, бо я людина дуже звичайна і грішна. Стараюсь пам'ятати те що було, а сьогоднішній день і все, що є у ньому приймаю як ще один дарунок від Бога.
А ви знаєте, що буде завтра?
З пошаною до всіх

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 09 вересня 2009, 19:45

Кенгуру писав: Хлопці і дівчата, але той, що носить дівоче ім'я (Оксана), досить добре висловлює думки

Під висловом "досить добре" ви маєте на увазі, може те, що він узагальнює мало не весь час, навіть не реагуючи на прохання-поради? Вже у самій замітці на початку подана категоричність стосовно особи священика, що духовенство не служить людям (незрозуміло до кінця!) тощо, що не є авторитетом для людей (хоч бачимо часто-густо протилежне до сказаного), а потім, після всіх узагальнень, питається ще думки форумчан, немовби хоче знайти підтвердження для цієї узагальненості. Ви це маєте на увазі?

Судження є необ*єктивні найперше. І свідчать про некомпетентність.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

filosof
новик
новик
Контактна інформація:

Повідомлення filosof » 09 вересня 2009, 20:33

Кенгуру писав:Альо, альо!

пригадалася мені одна історія, може й не зовсім до теми, але хто думає - той зрозуміє...

розказував якось старший священик, що коли після хрестин в часи підпілля, його запросили на святкову гостину, на що він погодився
і під час тієї гостини зайшла дівчинка років вісім-дев'ять, яка була вельми здивована тим, що священик ЇСТЬ!!!
вона ж бо думала, що священик наче ангел - не їсть і не п'є

я про те, що ми з Вами, шановний автор теми, говоримо про одні й ті самі речі, але, на жаль, в різних площинах

так от, немаючи бажання далі дискутувати, хочу сказати, що священики такі ж самі люди, як і ми з вами, вони ж бо навіть взяті з того самого середовища в якому живемо та виховуємося ми
яке суспільство - такі й священнослужителі
хочете мати кращих -моліться!
але в той же час, вони мають відбитку на своїй душі, тому що є вибранцями Божими, щоби служити для тих людей, серед яких самі виростали і серед яких вибрані

кожен священик, як і кожен із нас, буде сам відповідати за свої вчинки, тим більше він - священик, адже кому багато дано - з того багато й спитається
і буде відповідати за свої вчинки незалежно від того який він одяг носить, які страви їсть, які напитки п'є, на якій машині їздить, навіть незалежно від того як часто кохає свою жінку (якщо одружений)

а буде нести відповідальність тільки тому, що він є Божий вибранець

до адміна
варто би змінити провокаційну назву теми на щось на кшалт: одяг священнослужителя...
тому що священики служать людям, кожен в міру своїх сил та можливостей
Востаннє редагувалось 09 вересня 2009, 21:23 користувачем filosof, всього редагувалось 3 разів.

dgerelo
гість
гість

Повідомлення dgerelo » 09 вересня 2009, 20:39

Люби свою парохію

Працюй, молися, терпи, щоб твоя парохія була правдивою євхаристійною спільнотою, щоб Євхаристія була «живим коренем її зростання», а не сухим коренем, позбавленим життя. Бери участь в Євхаристії з усіх своїх сил. Радій і переймайся разом з іншими все те добре, що є в твоїй парохії. Не оскверняй ніколи свій язик, сердячись на бідність твоєї парохії; навпаки, засукай рукави, щоб зробити все, про що тебе просять. Пам’ятай, що підлітки, амбіції, прагнення виділитися з-поміж інших, суперництво супроводжують парохіяльне життя; май відразу до них, борися з ними, ніколи не будь поступливим до них!
Основним законом служіння парохії є покора; не нав’язуй своїх думок, відкинь амбіції, служи з покірливістю. Прийми з розумінням усунення тебе від справ, якщо в певний момент цього вимагатиме загальне добро. Тільки не сиди склавши руки; навпаки, присвяти себе справі, яка найбільше всім не подобається, і якої найбільше всі уникають, і нехай не спаде тобі на думку створення опозиційної парохії.
Якщо настоятель парохії не дає змоги діяти, не роби з цього драми; парохія через це не загине. Завжди є такі місця, де старенький настоятель дасть тобі певну свободу дій: це молитва, бідні та хворі люди самотні й відкинуті суспільством. Вистачить, щоб місця ці були живі й щоб парохія ставала живою. Крім того, ніхто не може обмежити тебе у молитві й забрати її в тебе. Добре запам’ятай, що в парохії можна казати всяку правду з покорою і любовю. Зухвалість і зарозумілість часто гальмують кожен крок і зводять перешкоди. Брак терпіння у деяких випадках є причиною відкидання найкращої ініціативи.
Якщо справи йдуть не найкраще, спробуй вказати пальцем на самого себе, а не тицяти ним у бік священика чи ситуації. Є справи, за які ти відповідаєш, маєш свої конкретні обов’язки; якщо здатний не боятися самокритики, суворої та щирої, можливо, матимеш більшу ясність дивлячись на обмеженість інших.
Якщо парохія викликає в тебе жаль, то в цьому є і твоя провина; досить жменьки окремих людей, щоб запровадити зміни, досить купки рішучих людей, готових на все, щоб надати парохії нового вигляду. Тому невтомно молися про святість своїх священиків; саме святі священики є особливим багатством наших парохій, саме святі священики є спасінням для нашої молоді.

Працюй зі своєю парохією, молися за неї, терпи заради неї, бо ти повинен ставитися до неї, як до матері, якій ти довіряєш; проси Бога, щоб була вона родинним домом, братерським і гостинним домом, який відкритий для всіх і служить усім. Зроби свій гідний внесок у те, щоб усе це здійснилося повною мірою.
Іван Павло ІІ, Папа Римський
Востаннє редагувалось 10 вересня 2009, 21:03 користувачем dgerelo, всього редагувалось 1 раз.

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення o.Mykil » 09 вересня 2009, 20:49

filosof писав:
до адміна

У приват доцільно звертатися з таким. Бо не завжди це тут у контексті всього написаного побачиш. Порада на майбутність.
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
На шляху правдивім!

filosof
новик
новик
Контактна інформація:

Повідомлення filosof » 09 вересня 2009, 21:27

dgerelo писав:Люби свою парохію

...
Іван Павло ІІ, Папа Римський

супер!
а можна повний текст і назву документу?

Oksanaoksana
новик
новик

Повідомлення Oksanaoksana » 09 вересня 2009, 21:58

filosof писав:деякі Єпископи свого часу видали декрети, що стосуються священичого одягу, то там вказано, щоб священик носив одяг, котрий не викликав би здивування вірних

отож, думаю, здивування вірних не викликатиметься, коли священик буде служити Літургію в священичих ризах
чи ви бачили щоб священик служив Літургію в шортах?
якщо служить приватно, в присутності двох-трьох людей, то може служити тільки в епітрахилі поверх ряси

але священиче благословення важливе і дійсне без усіх цих зовнішніх ознак, які, здебільшого, набули теперішніх ознак в недалекому минулому

пригадайте як наші священномученики відправляли Святі літургії по концтаборах
там не тільки було "грубо" порушено питання священичого одягу, але й взагалі скрупулянтний літургіст рвав би собі волосся на голові

Погодьтесь, що фразу про одяг, який не викликав би здивування вірних насправді можна трактувати по-різному... Крім того незрозуміло, про які саме декрети Ви говорите.

Я не говорю, що благословення священика є неважливе без зовнішніх атребутів, однак має бути церковна дисципліна і в підтвердження своїх думок я навів цитату із авторитетного видання.

Щодо концтаборів, то зрозуміло, що тоді була зовсім інша ситуація... і порівнювати навіть неможна. Думаю, що й Ви це чудово розумієте... тому не кривіть душею.

Oksanaoksana
новик
новик

Повідомлення Oksanaoksana » 09 вересня 2009, 22:00

mykil писав:
Кенгуру писав: Хлопці і дівчата, але той, що носить дівоче ім'я (Оксана), досить добре висловлює думки

Під висловом "досить добре" ви маєте на увазі, може те, що він узагальнює мало не весь час, навіть не реагуючи на прохання-поради? Вже у самій замітці на початку подана категоричність стосовно особи священика, що духовенство не служить людям (незрозуміло до кінця!) тощо, що не є авторитетом для людей (хоч бачимо часто-густо протилежне до сказаного), а потім, після всіх узагальнень, питається ще думки форумчан, немовби хоче знайти підтвердження для цієї узагальненості. Ви це маєте на увазі?

Судження є необ*єктивні найперше. І свідчать про некомпетентність.

По-перше, я якраз реагую на зауваження і поради... Просили конкретики і я виклав перелік претензій, які я маю до священників та церковної влади... Просили фактів - і я їх вам навів. В замітці я виклав своє бачення ситуації, а далі пояснив причини такої категоричності. Це називається узагальнює весь час??? Давайте справді бути об'єктивними!

Повернутись до “Церква і Суспільство”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 7 гостей