"Пісня над піснями"

обговорення богословських думок, питань богословської освіти

Модератори: Just_me, Artur, ihor

Yur
старець
старець

"Пісня над піснями"

Повідомлення Yur » 25 травня 2010, 05:02

Гадаю, що цей чудовий поетичний твір, котрий є частиною Біблії, мало кого може залишити байдужим, не зворушити своєю незайманою чистотою і справжністю людських відчуттів. Утім знаходяться й такі, хвороблива уява котрих малює зовсім іншу картину, вбачаючи у цих відчуттях те, що їм хочеться побачити.
Але повернімось до самого твору, де двоє закоханих молодят линуть одне до одного душею і тілом. Що відчувають вони у цей час ..

Аби легше було зорієнтуватись, уявімо собі молодика, котрий на дискотеці прицінюється до особи протилежної статі, маючи намір з нею познайомитись, і оцінюючи її принади, малює в своїй уяві увесь розвиток подальшого знайомства.

А тепер спробуймо співставити, що є спільного у відчуттях між персонажами біблійними, і надуманими нашими дискотечними.
Якщо добре вдуматись, -- немає нічого спільного.
Чистий всепоглинаючий потяг Суламіти і її коханого не містить у собі нічого іншого, окрім бажання ЛЮБИТИ одне одного. Любити без будь-яких інших думок!
Чи думатимуть вони в своєму любовному пориві про те, чи зачинати їм дітей, чи ні? Звичайно, що не думатимуть, бо у них одна ціль -- ЛЮБИТИ. Й тому отримують від цієї любови дари у вигляді ЖИТТЯ.

Якщо ж у тіло всепоглинаючої любови вклинюється щось раціональне, -- така любов втрачає свою первоздану чистоту і перетворюється в злоякісний сурогат, котрий руйнує душі людські.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

o.Mykil
старець
старець
Контактна інформація:

Re: "Пісня над піснями"

Повідомлення o.Mykil » 26 травня 2010, 04:17

З КНИГИ ХРИСТОСА ЯННАРАСА «ВАРІАЦІЇ НА ТЕМУ ПІСНІ ПІСЕНЬ» http://znamyboh.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
Посадім любові квіти
На життєвій ниві:
Хоче всіх Господь зустріти
На шляху правдивім!

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 26 травня 2010, 13:32

o.Mykil писав:З КНИГИ ХРИСТОСА ЯННАРАСА «ВАРІАЦІЇ НА ТЕМУ ПІСНІ ПІСЕНЬ» http://znamyboh.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
Кохання - це маніпулювання життям. Що означає балансування на жалові смерті.

Глибоко сказано ..

Правдиве кохання -- з Божої Любови. Божі настанови у тому, аби людина не наражала себе на смертельну небезпеку.
Але з дерева знання добра й зла не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш!
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 15 березня 2011, 22:54

"Пісні Пісень" людство знало з давніх часів, ще за довго до Авраама. Як і "Книгу Йова" І багато Псалмів. Ну і звичайно перші глави книги "Буття"

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 березня 2011, 08:39

Йосип Вісаріоноаич писав:"Пісні Пісень" людство знало з давніх часів, ще за довго до Авраама. Як і "Книгу Йова" І багато Псалмів. Ну і звичайно перші глави книги "Буття"

а можете сконцентрувавшись на темі пояснити тезу про "людство знало Пісню Пісень задовго до Авраама"?
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 16 березня 2011, 15:12

о.Олег писав:
Йосип Вісаріоноаич писав:"Пісні Пісень" людство знало з давніх часів, ще за довго до Авраама. Як і "Книгу Йова" І багато Псалмів. Ну і звичайно перші глави книги "Буття"

а можете сконцентрувавшись на темі пояснити тезу про "людство знало Пісню Пісень задовго до Авраама"?
З повагою, о.Олег

Це не теза. Це доведений наукою (з Божою допомогою) факт.
Ви думаєте, що люди до Авраама не знали про Бога?
Вчорашнім дописом я хотів сказати, що в усі часи були люди котрі відчували найбільшу насолоду від особистого спілкування з Богом. Можливо цей твір, котрий витримав випробування тисячоліттями, написав ще Адам, а його нащадки робили лише адаптаційні виправленя. Даремно ми думаємо про свою унікальність (розіклавши усе по часто надуманих поличках), чи якусь просунутість (типу цивілізованості). Те, що ми переживаємо у своєму житті сьогодні, інші переживали і вчора, і тисячі років тому. Особливо у царині релігії.

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 16 березня 2011, 15:25

Йосип Вісаріоноаич писав:Це доведений наукою (з Божою допомогою) факт.

Факт буває доведений науковцем (з конкретним прізвищем), а пані наука сама не може нічого не доводити, то тільки ваші домисли. :o
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 березня 2011, 15:26

Йосип Вісаріоноаич писав:
о.Олег писав:

З повагою, о.Олег

Ви думаєте, що люди до Авраама не знали про Бога?..

безперечно знали, але Ви говорите про конкретний твір, який дослідники датують 8ст. до Христа і конкретного чоловіка, роками життя якого дослідники вважають 21-20ст. до Христа. Захистіть свою тезу, не втікайте, будь-ласка: несерйозно отак кидатись фразами :(
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 16 березня 2011, 16:25

Йосип Вісаріонович

Рекомендую Вам книгу Войтеха Замаровського "Спочатку був Шумер".Київ 1983.

А у Ваших "дослідників" імена є?

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 16 березня 2011, 17:03

Наречений мій, серцю моєму любий,
Небачена краса твоя й солодка, мов мед!
Леве мій, серцю моєму любий,
Небачена краса твоя, солодка, мов мед!

Душу твою — як звеселити душу твою, я знаю,
Наречений мій, до ранку в домі моєму спи!
Серце твоє — як утішити серце твоє, я знаю,
Леве мій, до ранку вдомі моєму спи!

Наречений мій, якщо ти мене кохаєш,
То прошу тебе, приголуб мене!
Володарю мій, пане мій і охоронцю,
Мій Шу-Сіне, що тішиш серце Енліля,
Благаю тебе, приголуб мене!

/уривок з ”Пісня кохання” шумерського царя Шу-Сіна”(місто Ур) 2110-2000рр. До Христа/

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 березня 2011, 17:26

Йосип Вісаріоноаич писав:Йосип Вісаріонович

Рекомендую Вам книгу Войтеха Замаровського "Спочатку був Шумер".Київ 1983.

А у Ваших "дослідників" імена є?

напевно, от лише вони настільки ж мої, як і не мої - це загальна Бібліїстика, яка охоплює надбання дуже багатьох істориків/бібліїстів/богословів

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 березня 2011, 17:30

Йосип Вісаріоноаич писав:Наречений мій... /уривок з ”Пісня кохання” шумерського царя Шу-Сіна”(місто Ур) 2110-2000рр. До Христа/

так це відома річ - можливі запозичення з давніших джерел та весільного фолькльору, однак це не Пісня Пісень, та і не оправдовує Вашу тезу про "задовго до Авраама", який мав би жити приблизно в тих же роках, якими датують цитовану Вами "Пісню кохання"
З повагою, о.Олег

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 16 березня 2011, 22:05

о.Олег писав: Ви говорите про конкретний твір, який дослідники датують 8ст. до Христа і конкретного чоловіка, роками життя якого дослідники вважають 21-20ст. до Христа. Захистіть свою тезу, не втікайте, будь-ласка: несерйозно отак кидатись фразами :(
З повагою, о.Олег

Наскільки мені відомо Авраам жив в 19 ст. до Христа.

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 16 березня 2011, 22:16

о.Олег писав:так це відома річ - можливі запозичення з давніших джерел та весільного фолькльору, однак це не Пісня Пісень, та і не оправдовує Вашу тезу про "задовго до Авраама", який мав би жити приблизно в тих же роках, якими датують цитовану Вами "Пісню кохання"
З повагою, о.Олег

А як я вставлю замість Шу-Сіна Шльому вона Вам підійде? Думаю, що і Шу-Сін був не першим царем у цій Пісні Пісень.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 березня 2011, 22:33

о.Олег писав:так це відома річ - можливі запозичення з давніших джерел та весільного фолькльору, однак це не Пісня Пісень, та і не оправдовує Вашу тезу про "задовго до Авраама", який мав би жити приблизно в тих же роках, якими датують цитовану Вами "Пісню кохання"
З повагою, о.Олег

А як я вставлю замість Шу-Сіна Шльому вона Вам підійде? Думаю, що і Шу-Сін був не першим царем у цій Пісні Пісень.

кожна розмова має питання, яке у ній ставиться. Наша з Вами розмова поставила у своїх началах Вашу тезу про те, що Пісня Пісень старша за Авраама. Моя теза - Пісня Пісень молодша приблизно на тисячу років. Ваша теза - в ній є запозичення з давнішого джерела. Моя теза - запозичення не є Біблійною Книгою Пісня Пісень. На Вашу тезу, як у цьому дописі чи подібні повертаю Вас до попередньої своєї тези: запозичення не є Пісня Пісень - твір, що увійшов в Біблію під назвою Пісня Пісень повстає в 8-сотих роках до Христа і не є ні сучасником, ні, тим більше "задовго до" Авраама.
З повагою, о.Олег

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 березня 2011, 22:42

Йосип Вісаріоноаич писав:...Наскільки мені відомо Авраам жив в 19 ст. до Христа.

існують різні гіпотези. Від 21ст. до Христа до 18 ст. до Христа. Що в кожному разі не підтверджує Вашої, про яку запитую
З повагою, о.Олег

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 16 березня 2011, 23:49

о.Олег писав: Моя теза - Пісня Пісень молодша приблизно на тисячу років.

Прошу дати посилання на цю Вашу тезу.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 березня 2011, 05:47

о.Олег писав: Моя теза - Пісня Пісень молодша приблизно на тисячу років.

Прошу дати посилання на цю Вашу тезу.

вчора, 15.26
MOD: Вам попередження за перетворення дискусії в словесну перепалку (або за неуважне дискутування, якщо і дійсно не побачили тези опонента)

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 19 березня 2011, 15:58

"Пісня кохання" Шу-Сіна - то, мабуть, найдавніша з любовних пісень зафіксованих в літературі взагалі і, поза всяким сумнівом, вона шонайменше на тисячу років старша від славнозвісної "Пісні пісень" Соломона. /Й.Кліма/

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 19 березня 2011, 16:03

Йосип Вісаріоноаич писав:"Пісня кохання" Шу-Сіна - то, мабуть, найдавніша з любовних пісень зафіксованих в літературі взагалі і, поза всяким сумнівом, вона шонайменше на тисячу років старша від славнозвісної "Пісні пісень" Соломона. /Й.Кліма/

гарно. Але ми говоримо саме про Соломонову

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 19 березня 2011, 16:28

о.Олег писав:
Йосип Вісаріоноаич писав:"Пісня кохання" Шу-Сіна - то, мабуть, найдавніша з любовних пісень зафіксованих в літературі взагалі і, поза всяким сумнівом, вона шонайменше на тисячу років старша від славнозвісної "Пісні пісень" Соломона. /Й.Кліма/

гарно. Але ми говоримо саме про Соломонову

Звичайно. Але кожну річ можна глибше зрозуміти знаючи її передісторію, її корені.

Кажуть, що Авраам також шумерського (несемітського) походження. Як Ви думаєте?

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 19 березня 2011, 17:03

Йосип Вісаріоноаич писав:...Звичайно. Але кожну річ можна глибше зрозуміти знаючи її передісторію, її корені.

якщо... зважити, що семіти (народи Блиського Сходу, що розмовляли/ють симітськими мовами і вважали/ють себе нащадками старшого сина Ноя - Сима) в один голос виводять свій рід від Авраама.., тоді або... всі вони шумерського походження, або... гм... помиляються (правда це не є можливим, раз Біблія Слово Боже, називає їх (напевно таки їх?) "синами Авраама") - це якщо вже "глибше" :)
А Пісня Пісень не є відповідником Пісні Кохання. Про це, з порівняльним аналізом (якщо вже "глибше") прошу відкрити іншу тему: спробуйте обгрунтувати, що Пісня Кохання є передісторією/корінням Біблійної Пісні Пісень.
З повагою, о.Олег

Йосип Вісаріоноаич
активний учасник
активний учасник

Повідомлення Йосип Вісаріоноаич » 20 березня 2011, 22:58

о.Олег писав:
Йосип Вісаріоноаич писав:...Звичайно. Але кожну річ можна глибше зрозуміти знаючи її передісторію, її корені.

якщо... зважити, що семіти (народи Блиського Сходу, що розмовляли/ють симітськими мовами і вважали/ють себе нащадками старшого сина Ноя - Сима) в один голос виводять свій рід від Авраама.., тоді або... всі вони шумерського походження, або... гм... помиляються (правда це не є можливим, раз Біблія Слово Боже, називає їх (напевно таки їх?) "синами Авраама") - це якщо вже "глибше" :)
А Пісня Пісень не є відповідником Пісні Кохання. Про це, з порівняльним аналізом (якщо вже "глибше") прошу відкрити іншу тему: спробуйте обгрунтувати, що Пісня Кохання є передісторією/корінням Біблійної Пісні Пісень.
З повагою, о.Олег

Це було лише моїм запитанням, а не спробою Вас (чи когось іншого) у чомусь переконати.

П.С. Куди тоді ділася велика кількість семітських племен, які жили до і в часи Авраама, коли сьогодні вони усі "виводять свій рід від Авраама"?

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 21 березня 2011, 06:32

Йосип Вісаріоноаич писав:...Куди тоді ділася велика кількість семітських племен...

напевно, треба дивитися версії семітологів (напр. http://www.dazzle.ru/antifascism/semite.shtml ). Якщо варта - відкривайте окрему тему (лише, якщо можна, відразу дайте визначення терміну "семітські племена", щоб розмовляти предметно). Тут говорити про це - офтоп
З повагою, о.Олег

Повернутись до “Богослов'я”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей