Що і як просити в Бога?

Прощі, відпусти, милостиня, піст, сімейне життя, питання етики та моралі... Усе, що стосується повсякденного життя кожного християнина

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

vitalko
старець
старець

Що і як просити в Бога?

Повідомлення vitalko » 29 вересня 2010, 10:57

Не впевнена, що слід у який би-то не було спосіб "тероризувати" Бога. Хіба Він не знає, чого Вам потрібно? Як на мене, набагато доречніше помолитися за мир, чи за душі в чистилищі, чи за бідних, чи за багатих, чи за дітей, чи за батьків, за священників, аніж за "те, щоби я мав/мала жінку/чоловіка", "щоби поступив/ла на економічний", "поїхав/ла кудись-там". Ніхто не каже, що Господь скупий на дари. Просто як на мене, люди не можуть внаслідок своєї людської природи врахувати всі параметри і чітко попросити. Бо не всім треба жінку чи чоловіка як таких. Комусь, може, треба добру, або розумну, або працьовиту, або якусь іншу жінку, а він просто попросить жінку, то Бог йому її і дасть, от чи той, хто про неї просив, не пошкодує про своє бажання? Тому про такі речі, нмсд, краще не просити. Хіба всі, хто одружені, про це просили? Або ті, хто не одружені, ніколи про це не просили? Хіба ж не легше сказати "Боже, якщо хочеш, дай мені доброї долі!"

Вирішив виокремити дану тему з: Самотність бо, як мені здається, вона є досить цікавою.

Отже чи варто нам просити що небудь в Бога, адже він і так знає, що нам треба. Більше того, чи варто просити якихось буденних речей, які, можливо, не варті того, щоб заради них "турбувати" Бога?

Моя особиста думка - варто, і навіть треба. Більше тог сам Ісус Христос нас до цього закликає.

Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам. Кожний бо, хто просить, одержує; хто шукає, знаходить; хто стукає, тому відчинять. Чи є між вами хто такий, що, коли син просить хліба, чи камінь дасть йому? Або, коли просить риби, чи змію дасть йому? Тож коли ви, злі бувши, вмієте давати дітям вашим добрі дари, оскільки більше Отець ваш, що на небі, дасть дари тим, які Його просять. (Мт. 7, 7-11)

Усе, чого ви попросите в молитві з вірою, одержите» (Мт. 21, 22).

І все, що попросите в моє ім'я, те вчиню, щоб Отець у Сині прославився.
Вчиню, коли будь-що проситимете в моє ім'я. (Ів. 14, 13-14)

Тобто просячи що небудь в ім"я Ісуса Христа, ми тим самим прославляємо Бога. Більше того, просячи, ми по особливому припадаємо до Христа, впокоряємося, визнаючи себе немічними, ні на що без нього не здатними. І в цей же час, ми дозволяємо Богу обдарувати нас усім. Бо ж він говорить, "якщо будете просити чогось, то я вас обдарую ще більшими дарами, навіть тими, про які не просите". І Бог хоче обдарувати нас усім, тільки він не хоче для цього нав"язувати себе і своїх дарів. Тільки смиренне серце дитини здатне вповні прийняти його дари. А щоб отримати, серце дитини, треба нею стати, та й, зрештою, Христос до цього нас також закликає:

"та й сказав: Поправді кажу вам: коли не навернетесь, і не станете, як ті діти, не ввійдете в Царство Небесне! Отже, хто впокориться, як дитина оця, той найбільший у Царстві Небеснім." (Мт 18, 3-4)

Дитина не роздумує над тим чи просити цукерку в батьків чи екскаватор. Вона просить, коли не дають, то скиглить, плаче, вередує доти, поки не отримає бажаного. І якщо мама не може купити дитині справжній екскаватор, то купить принаймні іграшковий. Бог не розмінюється на іграшки, він може і дає все. Єдине, чого він не дасть - то це дару, який відбере в людини Царство Боже. Та й для Бога нема буденних чи дріб"язкових речей. Як говорив на реколекціях о. Аліпій з Підкаменя: "Ми маємо такого Бога, для якого ніщо людське не чуже". Більше того Бог цікавиться всім, що стосується людського життя, і є присутнім у всіх наших буденних справах. Коли Богородиця являлася дітям в Гарабандалі то питала як їх корови. Просто ми часто живемо стереотипами, від яких треба позбутися.

То ж як каже апостол Павло: «Моліться зажди в дусі всякою молитвою і благанням...» (Еф. 6, 18). І просіть за "те, щоби я мав/мала жінку/чоловіка", "щоби поступив/ла на економічний", "поїхав/ла кудись-там", як і багато чого іншого, нсмд.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

Olya
активний учасник
активний учасник

Re: Що і як просити в Бога?

Повідомлення Olya » 29 вересня 2010, 12:26

vitalko писав:То ж як каже апостол Павло: «Моліться зажди в дусі всякою молитвою і благанням...» (Еф. 6, 18). І просіть за "те, щоби я мав/мала жінку/чоловіка", "щоби поступив/ла на економічний", "поїхав/ла кудись-там", як і багато чого іншого, нсмд.

Молитися потрібно, бо молитва - це розмова з Богом. Молитвою - проханням також, але не треба забувати подякувати Господу, коли вислухає наші молитви та здатися на волю Божу, коли ні. Бо як би там не було Бог краще знає як краще... На мою думку дуже добре молитися за інших людей, тим яким потрібна якась допомога, тим, які у безвиході, які хворі і т.д Деколи дуже молячись про щось конкретне, яке на нашу думку є вкрай важливим, Господь дає нам мудрість щоб зрозуміти, що саме цього нам і не потрібно... Я зараз не хочу щось випрошувати в Господа для себе, а прошу тільки про Божу волю щодо мене, знаючи, що так краще...
Розум людини обдумує путь її, але кроки її наставляє Господь.(Прип. Соломона 16:9)
Все буде добре!!!

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 29 вересня 2010, 13:59

Гарно закінчується молитва на всяке прошення:
Мій Боже, дякую тобі за те, що даєш, за те, що віднімаєш. “Нехай буде воля твоя”.

Молитись-просити треба, але й з готовністю приймати від Бога все так, як Бог цього хоче. :Rose:
Моє шанування! Ваша с. Катерина, МНІ

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 29 вересня 2010, 14:33

Молитись-просити треба, але й з готовністю приймати від Бога все так, як Бог цього хоче. :Rose:

Ага, дуже добре закінчувати прохання словами: "Нехай буде воля твоя.", бо так ще більше упокорюєшся в своєму проханні і віддаєшся на волю Божу.
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

kristik
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення kristik » 29 вересня 2010, 15:55

Молитися потрібно за все, що турбує людину. Якщо молитва - це розмова з Богом, то під час розмови Він відповідає нам, заспокоює, розраджує!!!!! Тому після молитви ми відчуваємо душевне піднесення, спокій, розуміємо, що наша проблема не є вже й такою важкою і безвихідною. Знаємо, що обов'язково Хтось її слухає і підтримує нас.

У молитві душа очищується з гріха, кормиться любов'ю, скріплюється у вірі, утверджується в надії; розквітає дух, розширюється нутро душі, очищується серце, являється правда, поконується спокуса, зникає смуток, відновлюються змисли, сили знеможені підносяться; холодність устає, ржа прикростей никне. ( не знаю автора цитати, прошу вибачити :pardon: )
Ми думаємо, що Бог бачить нас зверху, але Він бачить нас зсередини.
Жильбер Сесброн

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 29 вересня 2010, 17:22

Як на мене, то в даній темі існує проблема ототожнення "молитися за певні блага" і "молитися". Якщо я вважаю, що не слід випрошувати в Бога того, що ти насправді не знаєш, чи буде воно тобі корисним, то я ж не закликаю не молитися. Навпаки, молитися треба, але ми ж дивимося однобоко на всі речі. Нам здається, що вони такі добрі, коли вони насправді такі погані...

Якось чула історію про жінку, в котрої захворіла маленька дитина, немовля. Вона дуже багато молилася, просила, навколішки 3 рази обійшла церкву навколо і благала Господа, щоб дитина залишилася жива. Бог її вислухав. Коли хлопчик виріс, став злочинцем, вбивцею. Думаю, мати не один раз пошкодувала про свій вчинок. Тому часто люди просять про неправильні речі, як би вони в людській уяві не були завуальовані під благодатні.

Молитися треба за щось більш абстрактне з готовністю прийняти будь-який хід подій і краще всього не за себе. Бо хіба ж про все, що маємо, ми колись просили? :pardon:
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 29 вересня 2010, 18:04

Just_me писав:Як на мене, то в даній темі існує проблема ототожнення "молитися за певні блага" і "молитися".

Гадаю, "молитися за певні блага" це молитися про земне, і звертатися краще до Богородиці, Його Святих.

Просто "молитися", -- з душевним болем й виказуючи подяку Богові за наше спасіння, молимося до Христа. Просимо духовної кріпости, молимось до Святого Духа. До Отця Господня молитва, в якій усе.
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 29 вересня 2010, 19:44

Just_me писав:Як на мене, то в даній темі існує проблема ототожнення "молитися за певні блага" і "молитися". Якщо я вважаю, що не слід випрошувати в Бога того, що ти насправді не знаєш, чи буде воно тобі корисним, то я ж не закликаю не молитися. Навпаки, молитися треба, але ми ж дивимося однобоко на всі речі. Нам здається, що вони такі добрі, коли вони насправді такі погані...

Якось чула історію про жінку, в котрої захворіла маленька дитина, немовля. Вона дуже багато молилася, просила, навколішки 3 рази обійшла церкву навколо і благала Господа, щоб дитина залишилася жива. Бог її вислухав. Коли хлопчик виріс, став злочинцем, вбивцею. Думаю, мати не один раз пошкодувала про свій вчинок. Тому часто люди просять про неправильні речі, як би вони в людській уяві не були завуальовані під благодатні.

Молитися треба за щось більш абстрактне з готовністю прийняти будь-який хід подій і краще всього не за себе. Бо хіба ж про все, що маємо, ми колись просили? :pardon:

А чому, якщо я захворів, наприклад, я не можу попросити Бога про оздоровлення? Чому коли я йду на екзамен, не можу попросити Святого Духа щоб напоумив, допоміг згадати вивчене, заспокоїв? Чому, якщо мені бракує дружини/чоловіка не можу про них попросити? Та й чи та земна річ, про яку прошу є тільки земною? Чи не стає вона вже під час молитви шляхом до Бога, адже просячи, я знаю що він мене чує, хоче допомогти, обдарувати; усвідомлюю що він милосердний Батько, всемогутній, безмежно добрий і люблячий; розумію що я абсолютно залежний від нього, і що він так палко чекає на розмову зі мною грішним, щоб мене обдарувати. Більше того, просячи, зміцнюю свою віру, бо вірю що Бог, якого не бачу дасть, чого прошу, якщо воно буде для мене корисне. І Бог дає. І коли я щось отримую, попередньо про це попросивши, то наскільки ж в мені міцніє довіра до Бога. Адже коли отримую якусь річ, про яку не просив, можу навіть її не зауважити, а коли попросиш - і отримаєш(та й коли не отримаєш також, хоч на власному досвіді переконався, що рано чи пізно, чого не попрошу - все дається, якщо воно приносить мені користь), то яка вдячність зароджується, адже, буває, що вже забуваю що просив, а тут - на тобі, маєш! :) Знаєте як мені було приємно, коли Бог мені рік тому сповнив моє прохання, яке я просив ще в дитинстві! :) Тому прошу Бога за все, що викликає хоч які небудь труднощі, і навіть про буденні речі( Чого і всім раджу ). Бо і вони ведуть мене до Бога, не говорячи вже про такі речі, як подружжя. Але головне шукати царства Божого найперше, як писав о.Олег...
св. Йоан Золотоустий

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 29 вересня 2010, 19:49

Гадаю, "молитися за певні блага" це молитися про земне, і звертатися краще до Богородиці, Його Святих.
Просто "молитися", -- з душевним болем й виказуючи подяку Богові за наше спасіння, молимося до Христа. Просимо духовної кріпости, молимось до Святого Духа. До Отця Господня молитва, в якій усе.

А для чого проводити таке розрізнення? Богородиця, як ніхто інший знається на справах сердечних і душевних :)
св. Йоан Золотоустий

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 30 вересня 2010, 14:16

vitalko писав: Чому, якщо мені бракує дружини/чоловіка не можу про них попросити?

Бо Ви не впевнені, що Вам бракує саме цього. Як можна про щось просити, коли Ви не впевнені, чи вам це потрібно? :pardon:
Відповідей на всі питання у вас ніколи не буде. Це – нормально. Не мучте себе. Але ніколи не обманюйте хворих, даючи їм фальшиві надії. Джиліан Берн.

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 30 вересня 2010, 15:20

Бо Ви не впевнені, що Вам бракує саме цього. Як можна про щось просити, коли Ви не впевнені, чи вам це потрібно? :pardon:

Ну якщо така справа - тоді не варто. Але з другої сторони варто просити Бога, щоб вказав на шлях яким іти. Тоді точно будете впевнені :)
св. Йоан Золотоустий

boroda
початківець
початківець

Повідомлення boroda » 30 вересня 2010, 15:49

От і я прошу ,щоб Бог наставив мої стопи на дорогу яку маю вибрати...
Завжди так небуде.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 30 вересня 2010, 16:45

Just_me писав:
vitalko писав: Чому, якщо мені бракує дружини/чоловіка не можу про них попросити?

а... чому Ви говорите про якусь непевність? Бог вложив у людину людську природу і вона природньо кличе до шукання подруга. Тобто - це природня потреба людини, в якій можна бути впевненим. Якщо, звичайно, не забувається, що чоловік - не просто "самець", жінка - не просто "самка" - шукаємо, просимо в Бога те, про що знаємо. От лише молитва християнина завжди відкрита до "не моя - Твоя нехай боде воля", "я раб/а Господній/я - нехай станеться за Твоїм Словом"
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 30 вересня 2010, 16:55

о.Олег писав:а... чому Ви говорите про якусь непевність? Бог вложив у людину людську природу і вона природньо кличе до шукання подруга.
Напевно мається на увазі вибір іншого стану? :wink:

Хоча дане питання можна і розширити. Є в житті багато речей, щодо яких ми не впевнені у своєму виборі і прагненні. Наприклад, пошук нової роботи, починання у певній справі тощо.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 30 вересня 2010, 17:00

Олюнька писав:
о.Олег писав:а... чому Ви говорите про якусь непевність? Бог вложив у людину людську природу і вона природньо кличе до шукання подруга.
Напевно мається на увазі вибір іншого стану? :wink:

Хоча дане питання можна і розширити. Є в житті багато речей, щодо яких ми не впевнені у своєму виборі і прагненні. Наприклад, пошук нової роботи, починання у певній справі тощо.

так - абсолютно.
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

Олюнька
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Олюнька » 30 вересня 2010, 17:14

Часто бувало так, що починаю молитву в певному наміренні і протягом молитви приходить думка: "Господи, чи мені це дійсно потрібно?" :D і тоді закінчуєш молитву зовсім по-іншому.

kristik
активний учасник
активний учасник
Контактна інформація:

Повідомлення kristik » 30 вересня 2010, 17:29

Олюнька писав:Часто бувало так, що починаю молитву в певному наміренні і протягом молитви приходить думка: "Господи, чи мені це дійсно потрібно?" :D і тоді закінчуєш молитву зовсім по-іншому.

От тому то нмсд і потрібно молитися/просити про все, що нас турбує, а вже Господь дасть нам спраржнє розуміння того, що нам насправді потрібно. А якщо ми не можемо,Волю Божу, зразу усвідомити, то потрібно ревно і безперестанно молитися і таки зрозумієм, що нам потрібне, а що ні!!!
Ми думаємо, що Бог бачить нас зверху, але Він бачить нас зсередини.
Жильбер Сесброн

Just_me
Модератор
Модератор

Повідомлення Just_me » 07 жовтня 2010, 09:13

Олюнька писав:
Напевно мається на увазі вибір іншого стану?

І так, і ні. Ще й інші фактори існують. По-перше, ніхто не знає, що буде, якщо Бог таки вислухає і пошле чоловіка/жінку, як усе складеться і чи той, хто просив, потім про це не пошкодує. По-друге, більшість людей спішать позбавитися свого хреста(в даному випадку можемо говорити про самотність), хоча його треба нести. Хто зна, може, якщо Бог поміняє вам хрест, попередній видасться значно легшим? Ми дуже часто просимо, щоб бути здоровими, фінансово більш забезпеченими, у парі, мати дітей. Але ж хрести бувають різні. Головне їх прийняти і нести з радістю :Rose: O:-)

boroda
початківець
початківець

Повідомлення boroda » 20 жовтня 2010, 16:57

Цікаво,як просити,молитись,коли здається ніби все маєш неохідне,але якась пустота в душі,немає спокою душевного,тривога бепричинна :unknown:
Завжди так небуде.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 20 жовтня 2010, 17:07

boroda писав:Цікаво,як просити,молитись,коли здається ніби все маєш неохідне,але якась пустота в душі,немає спокою душевного,тривога бепричинна :unknown:

просто - молитись: вибудувати якесь власне молитовне правило, попросити на дотримування його благословення у свого священика і... співпрацювати з Богом у цей спосіб. Господь любить вірних. З повагою, о.Олег :Rose:

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 жовтня 2010, 17:10

о.Олег писав:
Just_me писав:
а... чому Ви говорите про якусь непевність? Бог вложив у людину людську природу і вона природньо кличе до шукання подруга. Тобто - це природня потреба людини, в якій можна бути впевненим.

Цікаво, а коли хтось собі подруга не шукає, це що уже нЕприродньо і такий у собі впевненим бути не може?

Тому то й розрізняємо природнє (людське/земне) і Боже небесне. Й тут постає питання, що маємо просити у Бога
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 20 жовтня 2010, 18:47

boroda писав:Цікаво,як просити,молитись,коли здається ніби все маєш неохідне,але якась пустота в душі,немає спокою душевного,тривога бепричинна :unknown:

А може просити, щоб Бог дав зрозуміти, в чому проблема і її вирішити? Тривога не буває безпричинна, причини можуть бути різні, не тільки духовні, а й фізіологічні (брак вітамінів :) )
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 20 жовтня 2010, 19:51

Yur писав:Цікаво...

залеже від причини - може бути просто хворий. Якщо ж причина - добровільна відмова, то це не "неприродньо" - це "надприродньо"

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 жовтня 2010, 20:33

о.Олег писав:залеже від причини - може бути просто хворий. Якщо ж причина - добровільна відмова, то це не "неприродньо" - це "надприродньо"

А монахи до кого відносяться :)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 20 жовтня 2010, 20:37

Yur писав:
о.Олег писав:залеже від причини - може бути просто хворий. Якщо ж причина - добровільна відмова, то це не "неприродньо" - це "надприродньо"

до різних. Як і немонахи. Але монахи за покликанням відносяться до людей, які осягають надприроднє

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 жовтня 2010, 20:49

о.Олег писав:
Yur писав:

Але монахи за покликанням відносяться до людей, які осягають надприроднє

А навіщо їм оте надприроднє, коли кажете, що нормою є природнє.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 20 жовтня 2010, 21:13

Yur писав:...А навіщо їм оте надприроднє, коли кажете, що нормою є природнє.

а як Ви можете просити мене відповісти на питання про когось? Маємо святих, які роками на колінах або навпрошки чи на одній нозі стояли, або носили волосяницю чи мотузкою бичували себе або підперезувались, вгризаючи своє тіло аж до кишок або закопувались в землю, смиряючи своє тіло..: чому відповідати лише про статевий потяг, коли безліч можливості пошуку перемогти людську норму? Не буду відповідати за тих, хто хоче стати над нормою - монашество: я одружений, разом з сім'єю іду дорогою життя до Бога. Те, що я грішний прошу у Бога - жити святим сімейним життям.

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 20 жовтня 2010, 23:06

о.Олег писав:Маємо святих, які роками на колінах або навпрошки чи на одній нозі стояли, або носили волосяницю чи мотузкою бичували себе або підперезувались, вгризаючи своє тіло аж до кишок або закопувались в землю, смиряючи своє тіло..: чому відповідати лише про статевий потяг, коли безліч можливості пошуку перемогти людську норму?

Усе, що зверху понаписували, ніщо у порівнянні з Божою Святістю, до котрої долучилися.
Стосовно інших можливостей. Як можна перемогти людську норму, позостаючись у ній??. Це те саме, як перемагати лінь, вилежуючись у ліжку :)

о.Олег писав:Не буду відповідати за тих, хто хоче стати над нормою - монашество: я одружений, разом з сім'єю іду дорогою життя до Бога. Те, що я грішний прошу у Бога - жити святим сімейним життям.

Коли вже вирішили у цій гілці говорити про свій сімейний стан, -- це ваш вибір і ваше право.
Тільки от про вчення Церкви забувати не можемо:
Брак, хотя и честен, но может достигать только того, что не оскверняет живущего в нем, а сообщать еще святость один он не в состоянии, — это уже дело не его силы, но девства
(Свт. Иоанн Златоуст, 45, 320).

Чи й він щось не те бовкнув :)

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 21 жовтня 2010, 06:30

є людина, людськість, сотворена на Образ Бога, Божественності. Вона має свої вияви. Дуже різні. Не обмеженні одруженим і безженним станом. Про це писав. "Норму" не є гріхом плекати в сімейному стані - це буде абсурдом (Ваше "перемагати лінь на ліжку") для християнина лише у тому випадку, якщо до Божественного, окрім дівства, не було б як долучитися у житті людини. Але ж... є, правда? Так - "один он не в состоянии", тому і не допускаймо замкнутості лише на ньому одному.
З повагою, о.Олег Жаровський

Yur
старець
старець

Повідомлення Yur » 21 жовтня 2010, 16:52

о.Олег писав:є людина, людськість, сотворена на Образ Бога, Божественності. Вона має свої вияви. Дуже різні. Не обмеженні одруженим і безженним станом. Про це писав. "Норму" не є гріхом плекати в сімейному стані - це буде абсурдом (Ваше "перемагати лінь на ліжку") для християнина лише у тому випадку, якщо до Божественного, окрім дівства, не було б як долучитися у житті людини. Але ж... є, правда? Так - "один он не в состоянии", тому і не допускаймо замкнутості лише на ньому одному.

viewtopic.php?f=8&t=1963&p=27447#p27447

Повернутись до “Життя християнина”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей