Щодо Причастя

літургічні тексти, переклади, устав Богослужень

Модератори: Just_me, viter, Artur, ihor

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Re: Щодо Причастя

Повідомлення Вова » 02 березня 2011, 10:28

Michail писав:Так, тому і Ісус Христос казав "робіть це на мій спомин"

1. Згадуємо Його страждання, смерть і воскресіння.
2. Звіщаємо що Він ще не прийшов по Церкву і спасіння людства продовжується.
Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений.

alexoise
початківець
початківець

Повідомлення alexoise » 17 березня 2011, 13:03

А как нужно поститься перед Причастием, с 12 часов ночи и до утра или как в Латинском обряде за час до Причастия?
DEUS LO VULT!

viter
Модератор
Модератор
Контактна інформація:

Повідомлення viter » 17 березня 2011, 13:27

alexoise писав:А как нужно поститься перед Причастием, с 12 часов ночи и до утра или как в Латинском обряде за час до Причастия?

За годину чи дві. Але ніхто не заважає і більше. :)
Господи Ісусе Христе Сину Божий, помилуй мене грішного.

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 березня 2011, 14:02

viter писав:
alexoise писав:А как нужно поститься перед Причастием, с 12 часов ночи и до утра или как в Латинском обряде за час до Причастия?

За годину чи дві. Але ніхто не заважає і більше. :)

тобто: при потребі - дозволено зберігати Євхаристійний Піст терміном 1 година, але по змозі заохочуємо з 24.00 або від Вечірньої (18.00 попереднього дня, саме так стараюсь практикувати).
але то я збоченець :) трохи - в домашніх умовах не повторюйте: краще з 24-ї
З повагою, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

alexoise
початківець
початківець

Повідомлення alexoise » 17 березня 2011, 14:30

То есть как и в латинском обряде предпологается не есть за 1 час до Причастия.
DEUS LO VULT!

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 березня 2011, 14:47

alexoise писав:То есть как и в латинском обряде предпологается не есть за 1 час до Причастия.

тоесть - ето приемлемо: человек, который поел за час до Литургии, может (как и в латинском обряде) приступать к Причастию, если Исповедовался/не имеет тяжелого греха.
Но ето довольно ново для нашего обряда - в нас чаще постят от 24.00 и пользуются позволением на часовой пост только, если не вышло держать дольшый пост
С уважением, о.Олег
"Ніхто не може любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає" (Йо. 15, 13).

alexoise
початківець
початківець

Повідомлення alexoise » 21 березня 2011, 12:32

Спасибо за информацию,Бог Вас не покинет...
DEUS LO VULT!

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 22 березня 2011, 11:09

Навколішки - традиція західна...
Східна - стоячи.
Але яка різниця? Як прийнято в церкві, так і приходьте.
Апостоли взагалі, коли їли, то лежачи (така була традиція у євреїв).

Хто знає, як точно це відбувалось на Тайній Вечері?

alexoise
початківець
початківець

Повідомлення alexoise » 24 березня 2011, 11:09

Michail писав:Навколішки - традиція західна...
Східна - стоячи.

И не только Апостолы,древние римляне тоже употребляли пищу лежа,а когда желудок был переполнен,то два пальца в рот и возвращение к принятию пищи.Все это не секрет и легко доступно в сети.
DEUS LO VULT!

pan Ostap
початківець
початківець

Повідомлення pan Ostap » 16 червня 2011, 22:06

Східна - стоячи.

Та, а в нас тепер у Церкві, якщо хочеш приймати причастя навколішки - то ти ворог народу.... Хай все буде як у братів православних!!! :cry:

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 16 червня 2011, 22:09

pan Ostap писав:Та, а в нас тепер у Церкві, якщо хочеш приймати причастя навколішки - то ти ворог народу.... Хай все буде як у братів православних!!! :cry:

Ні, не так. Хай все буде як тоді, коли св. Володимир хрестив Русь.
Це вже пізніше почали ставати навколішки.
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 червня 2011, 22:12

pan Ostap писав:
Східна - стоячи.

Та, а в нас тепер у Церкві, якщо хочеш приймати причастя навколішки - то ти ворог народу.... Хай все буде як у братів православних!!! :cry:

біда,якщо так у Вас у Церкві.
З повагою, о.Олег

Олег21
початківець
початківець

Повідомлення Олег21 » 16 червня 2011, 22:40

. Молитва до розпятого Ісуса

"Оце я предобрий і пресолодкий Ісусе, припадаю навколішки перед Твоїм обличчям і зі щирою любовю та спочуттям — спогадуючи пять Твоїх Ран тай роздумуючи над тим, що вже пророк Давид, о мій предобрий Ісусе, вложив Тобі в уста: «пробили мені руки й ноги й почистили всі кості мої». |Пс. 21; 17, 18) — прошу Тебе всею душею і благаю: наповни моє серце живим почуванням віри, надії, любови й щирим жалем за гріхи мої та постановою вже ніколи Тебе не ображати. Амінь."
(Хто клячучи відмовляє цю молитовку перед або по св. Причастю, перед образом розпятого Ісуса й молиться в намірі св. Церкви, мовлячи 5 Отче наш і 5 Б. Діво, доступає повного відпусту. Пій IX. 31 липня 1858).

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 16 червня 2011, 22:57

Олег21 писав:. Молитва до розпятого Ісуса

"Оце я предобрий і пресолодкий Ісусе, припадаю навколішки перед Твоїм обличчям і зі щирою любовю та спочуттям — спогадуючи пять Твоїх Ран тай роздумуючи над тим, що вже пророк Давид, о мій предобрий Ісусе, вложив Тобі в уста: «пробили мені руки й ноги й почистили всі кості мої». |Пс. 21; 17, 18) — прошу Тебе всею душею і благаю: наповни моє серце живим почуванням віри, надії, любови й щирим жалем за гріхи мої та постановою вже ніколи Тебе не ображати. Амінь."
(Хто клячучи відмовляє цю молитовку перед або по св. Причастю, перед образом розпятого Ісуса й молиться в намірі св. Церкви, мовлячи 5 Отче наш і 5 Б. Діво, доступає повного відпусту. Пій IX. 31 липня 1858).

що не відміняє приймання Причастя стоячи ("зі страхом Божим і вірою приступіть", "прості прийнявши..." Василій Великий, Іван Золотоустий, Літургія)
насправді - у нас (католиків і Східної, і Західної Традицій) є місце і одному, і другому способові прийняття Святого Причастя
З повагою, о.Олег

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 16 червня 2011, 23:43

Причастя на мій погляд приймається в покорі(зі страхом Божим і Вірою).Це є головним.І "прості прийнявши" в принципі значить підведіться,так само як вийдіть з покори.Хоч ми на Літургії маєм перебувати в покорі,але є моменти де вона має бути особливою.
А решта це традиція чи східна,чи західна,чи села,чи міста.Це вже справа інша.Церква це спільнота,і традиції бувають різні.
Поясніть,про який страх йдеться:Коли в момент Причастя дивишся як хтось виявляє покору(про що думаєм),чи коли уйма людей хоче клякнути до Причастя і при цьому не гребують клякнути на ближнього.(про що думаєм,про що завгодно,тільки не про ближнього.)Коли та сама уйма народу зрозуміла, що клякнути не вдасться,бачучи священника з Чашею кидається наперегонки(стоячи в різних позах),при цьому священник в шоці,бо ще трохи і Євхарестійний Ісус опиниться на землі,сплюндрований тими хто Його так жадає.
Якщо хтось не знає як приймати Ісуса в Євхаристії,то перед прийняттям спитайте у священника:"Отче,як мені прийняти Причастя,стоячи в покорі чи клякнути (це 5 сек.і нічого страшного,думаю отець буде радий що переймаєтесь цим).Як скаже,так і зробіть.Бо якщо сумніваєтесь що він знає,то чи вірити Ви в те, що його посередництвом(молитвами) відбувається саме Перетворення(Переєстествлення) хліба й вина ,в Тіло і Кров...,тай Ісус руками священника приносить ту Жертву,а ми разом з ним,а потім приймаєм ЇЇ.
Особисто мені байдуже,клякає хтось чи стоїть(а ось не може клякнути).Так само як не грає ролі як мені приймати(стоячи чи навколішках).Роблю так,як роблять там де приймаю(бо часто їзжу по різних місцях).Мені просто байдуже,в ту хвилину я нехочу себе обтяжувати цими думками(а у нас клякають,а тут стоять),головне нікому не заважати зробити це саме(прийняти Ісуса).А яка у мене покора,я не знаю,а хтось тим більше.Бог знає.
Деколи роблю так як всі,бо знаю що люди падкі дивитись як там хтось робить,тому не хочу їх відволікати своєю персоною.Мені потрібно Ісуса прийняти,а не себе показати.
Знов ці натяки на різницю в обрядах,традиціях.Не на те дивимся,а як же те Спільне,як же Ісус???.От про це стараюсь думати і перебувати в покорі.
Дякую....
\...............................
Доречі,а як вважаєте: Були Папи і не тільки,кардинали,священники,які будучи Р.К. дуже любили східну(обряд) Літургію,і часто іі правили в Р.К. Храмі.То як вірні приймали Причастя?????
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 червня 2011, 04:59

andrey s. писав:...Папи і не тільки,кардинали,священники,які будучи Р.К. дуже любили східну(обряд) Літургію,і часто іі правили в Р.К. Храмі.То як вірні приймали Причастя?????

могло бути різне, але ще раз засвідчу: і на Мессах часто приймають Причастя стоячи
З повагою, о.Олег

vitalko
старець
старець

Повідомлення vitalko » 17 червня 2011, 09:40

о.Олег писав:
andrey s. писав:...Папи і не тільки,кардинали,священники,які будучи Р.К. дуже любили східну(обряд) Літургію,і часто іі правили в Р.К. Храмі.То як вірні приймали Причастя?????

могло бути різне, але ще раз засвідчу: і на Мессах часто приймають Причастя стоячи
З повагою, о.Олег

Угу. Був десь два роки тому на месі в костелі св. Антонія. Ніхто до причастя не клякав.... То про що ми мову ведемо?.... :(
"Для чого шукаєш ти для себе почесті в інших? Поважай сам себе, і ніхто не принесе тобі безчестя."
св. Йоан Золотоустий

о.Олег
Адміністратор
Адміністратор

Повідомлення о.Олег » 17 червня 2011, 09:55

vitalko писав:
о.Олег писав:

З повагою, о.Олег

Угу. Був десь два роки тому на месі в костелі св. Антонія. Ніхто до причастя не клякав.... То про що ми мову ведемо?.... :(

так тут в принципі постановка питання нмсд - це роблення проблеми з нічого. Проблема є лише у тих конкретних випадках, якщо людина підійшла до Причастя, а її заставляють клякнути. Проблема є лише у тих конкретних випадках, якщо людина клякнула до Причастя, а її заставляють встати. В цьому бачу проблему і погоджусь з кожним, кого саме це болить. Але як тільки хтось проповідує єдиноістинність якогось одного способу прийняття Причастя - для мене це виглядає працею над розділенням УГКЦ (чи то по нерозумінню, чи то спеціально)
З повагою, о.Олег

Michail
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Michail » 17 червня 2011, 09:59

А мен нагадує навязування своєї думки іншим.

Олег21
початківець
початківець

Повідомлення Олег21 » 17 червня 2011, 19:14

о.Олег писав:
Олег21 писав:. Молитва до розпятого Ісуса

що не відміняє приймання Причастя стоячи ("зі страхом Божим і вірою приступіть", "прості прийнявши..." Василій Великий, Іван Золотоустий, Літургія)
насправді - у нас (католиків і Східної, і Західної Традицій) є місце і одному, і другому способові прийняття Святого Причастя.
З повагою, о.Олег

Я також думаю, що це не стосується як приймати Причастя.
В своїй церкві я приймаю стоячи. В Страдчі, Крехові, Андріївській церкві - на колінах.

andrey s.
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення andrey s. » 17 червня 2011, 19:25

о.Олег писав:

З повагою, о.Олег

Доречі,стоячи це значить, що не на вколішках, і тільки.Тобто не зовсім стоячи.Бо формально і практично в Латинському обряді це робиться зї своїми нюансами.(всього не знаю,але чуть-чуть).Коли священник підходить,або вірні підходять до нього,то той хто приймає Ісуса трошки присідає і схрещує руки на грудях,щоб Чаша була вище рота.(тут може бути якись піддекст і справа у дбайливому відношенні,щоб священнику було максемально зручно Це зробити.)Або як бачив,священник стоїть на підвищенні,і вірні підходять до нього(доречі ніхто не штовхається).
Але я всього не знаю,мало знайомий з Латинським обрядом.(доречі,перед уділянням,священник каже:"Тіло Христа"????)
З повагою ПРОСТО андрій!!! УГКЦ

pan Ostap
початківець
початківець

Повідомлення pan Ostap » 18 червня 2011, 09:17

Та в Римо-католицьких Церквах також по-різному, буває приймають Причастя. Проблема в тому, що теперішні Папа і попердній говорили про необхідність приймання причастя виключно навколішки, лише в окремих випадка коли це неможливо, то можна приймати стоячи...

Зараз, бачу, що у нас, що у Європі багатьма священослужителями виконується програма масонів щодо зневаження Причастя. (Почитати про такі пункти можна в іншій темі - присвяченій масонам). В багатьох римокатолицьких храмах під знаком модернізації причастя дають настоячи і в руки, а у нашій церкві під виглядом повернення до традиції піднімають людей з колін. Отак священики перетворюються на винавців масонського плану... Слова Папи та святих - не указ!!! :(

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 18 червня 2011, 09:37

pan Ostap писав: Проблема в тому, що теперішні Папа і попердній говорили про необхідність приймання причастя виключно навколішки, лише в окремих випадка коли це неможливо, то можна приймати стоячи...

Але ті ж Папи причащали стоячи. :pardon: Може вони рекомендували, а не "говорили про необхідність"?
Важливо!Може врятувати життя: http://forum.ugcc.org.ua/viewtopic.php?f=3&t=97&p=56358#p56281

pan Ostap
початківець
початківець

Повідомлення pan Ostap » 18 червня 2011, 09:56

ShMariam писав:
pan Ostap писав: Проблема в тому, що теперішні Папа і попердній говорили про необхідність приймання причастя виключно навколішки, лише в окремих випадка коли це неможливо, то можна приймати стоячи...

Але ті ж Папи причащали стоячи. :pardon: Може вони рекомендували, а не "говорили про необхідність"?

Одина з причин прийманян причастя настоячи велике скупчення народу, або ж Служба на болоті!! Якраз то говорили про необхідність!!!
Листом Святійшого Отця Івана Павла II про таємницю і культ Євхаристії та Інструкцією Конгрегації стосовно Св.Причастя і Культу Божого від 3.04.1980 р. Ці документи потрібно оголосити в дієцезіальних органах. Вони повинні стати предметом обговорення на конгресах духовенства.

Окремі положення.
Приймання Св.Причастя. Згідно з Постановою Пленарної Конференції Єпископату, в дієцезіях Польщі Св.Причастя приймається навколішки з рук священика, який відправляє Службу Божу. Ці принципи потрібно зберегти в Службі Божій для спеціальних груп. У вийняткових випадках, в яких вклякати важко, наприклад, при великому скупченні вірних, або коли вірні беруть участь в Службі Божій поза церквою на дощі, можна прийняти Св.Причастя стоячи. Не можна вимагати вклякання від людей, обтяжених каліцтвом або хворобою.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 18 червня 2011, 10:06

pan Ostap писав:Листом Святійшого Отця Івана Павла II про таємницю і культ Євхаристії та Інструкцією Конгрегації стосовно Св.Причастя і Культу Божого від 3.04.1980 р. Ці документи потрібно оголосити в дієцезіальних органах. Вони повинні стати предметом обговорення на конгресах духовенства.

В цій темі на попередніх сторінках щось таке обговорювалося (пошукайте). Аж поки не вияснилося, що це стосується виключно римо-католиків.

pan Ostap
початківець
початківець

Повідомлення pan Ostap » 18 червня 2011, 10:17

ShMariam писав:
pan Ostap писав:Листом Святійшого Отця Івана Павла II про таємницю і культ Євхаристії та Інструкцією Конгрегації стосовно Св.Причастя і Культу Божого від 3.04.1980 р. Ці документи потрібно оголосити в дієцезіальних органах. Вони повинні стати предметом обговорення на конгресах духовенства.

В цій темі на попередніх сторінках щось таке обговорювалося (пошукайте). Аж поки не вияснилося, що це стосується виключно римо-католиків.

Та не вияснилось... це так себе виправдовують противники причастя навколішки...
Я якраз і веду до того, що масони якраз в різних регіонах використовують різні причини того, аби не впасти на коліна перед Богом.
У нас на сході - бо то в нас раптом не така традиція, віднолюємо стару традицію... а на заході - в них модернізація...
Папа каже одне, але уми наші куди світліші - занаємо собі як буде краще... і Папа нам не указ, ні святі, ні Мати Божа (тут також в обговореннях були цитати з книг святих, де Матінка Божа закликає приймати причастя навколішки...

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 18 червня 2011, 10:28

pan Ostap писав:Та не вияснилось... це так себе виправдовують противники причастя навколішки...

Якщо Ви не помітили, то ми тут доводимо, що і одне, і друге добре. Власне, проти модернізації Папи рекомендують причащатися навколішки. Але слова Папи стосовно обрядових питань нас не стосуються, лише римо-католиків. На Сході завжди причащалися стоячи, то що, вони (ми!) всі єретики і масони? Включно зі Святими Східної Церкви... %)

pan Ostap
початківець
початківець

Повідомлення pan Ostap » 18 червня 2011, 11:23

ShMariam писав:
pan Ostap писав:Та не вияснилось... це так себе виправдовують противники причастя навколішки...

Якщо Ви не помітили, то ми тут доводимо, що і одне, і друге добре. Власне, проти модернізації Папи рекомендують причащатися навколішки. Але слова Папи стосовно обрядових питань нас не стосуються, лише римо-католиків. На Сході завжди причащалися стоячи, то що, вони (ми!) всі єретики і масони? Включно зі Святими Східної Церкви... %)

Я лишень Пишу, що є неодноразові заклики Папи приймати причастя навколішки... про це і говорять святі у своїх книжках, зокрема посилаючись на обяєвлення Матері Божої.... (тут вже наводились ці цитати). Очевидно, що причина тут духовна, а не в традиції.
Проте, я не закликаю навіть в нас всіх сатавити насильно на коліна, а лишень, щоб дозволяли тобі у храмах, який ти відвідуєш приймати навколішки. Наші ж деякі отці, схоже, уявили себе всемогутніми і просто відмовляють людям у причасті навколішки... тебе просто залишать без причастя, якщо ти не піднімешся... Це питання потрібно виносити на загальне обговорення, що робити з такими впертими отцями...

Вова
старець
старець
Контактна інформація:

Повідомлення Вова » 18 червня 2011, 11:55

pan Ostap писав:Я лишень Пишу, що є неодноразові заклики Папи приймати причастя навколішки... про це і говорять святі у своїх книжках, зокрема посилаючись на обяєвлення Матері Божої.... (тут вже наводились ці цитати). Очевидно, що причина тут духовна.........ї./quote]
ShMariam писав:Якщо Ви не помітили, то ми тут доводимо, що і одне, і друге добре.

Головне у Спомені смерті І.Х. говорить Павло 1Кор.11:27 Тому то, хто їстиме хліб цей чи питиме чашу Господню негідно, буде винний супроти тіла та крови Господньої! Головне приймати без гріхів і з вірою.
Каже бо Писання: Кожен, хто вірує в Нього, не буде засоромлений.

ShMariam
Модератор
Модератор

Повідомлення ShMariam » 18 червня 2011, 11:57

pan Ostap писав: Очевидно, що причина тут духовна, а не в традиції.

Ні. Залежно від того, який зміст ми вкладаємо в ту чи іншу поставу. Напр., я була дуже здивована, коли прочитала дуже настійливу рекомендацію св. Василія Великого (у відповідях священика на сайті УГКЦ) причащатися стоячи. В наших розділених братів вважається гріхом ставати на коліна після св. Причастя, бо, на їх думку, так принижуємо Ісуса. Багато хто вважає (і я також :) ), що так навпаки виявляємо пошану. Але сперечатися за таке, нмд, - абсурд, тут підходять слова Апостола:
Рим. 14, 2-6 писав: Один вірить, що можна все їсти, а слабкий (у вірі) їсть городину. 3 Хто їсть, хай тим, що не їсть, не гордує; а хто не їсть, хай того, що їсть, не судить, бо Бог його прийняв. 4 Ти хто такий, що чужого слугу судиш? Своєму господареві стоїть він або падає; а стоятиме, бо Господь має силу втримати його. 5 Один відрізняє день від дня, для іншого ж - кожний день однаковий. Кожний нехай виробить собі певність думки. 6 Хто вважає на дні, ради Господа на них вважає; і хто їсть, ради Господа їсть, бож дякує Богові; і хто не їсть, ради Господа не їсть і дякує Богові.

pan Ostap писав: Проте, я не закликаю навіть в нас всіх сатавити насильно на коліна, а лишень, щоб дозволяли тобі у храмах, який ти відвідуєш приймати навколішки. Наші ж деякі отці, схоже, уявили себе всемогутніми і просто відмовляють людям у причасті навколішки... тебе просто залишать без причастя, якщо ти не піднімешся... Це питання потрібно виносити на загальне обговорення, що робити з такими впертими отцями...

У Вашій місцевості нема храмів, де причащають навколішки?

Повернутись до “Літургіка”

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 10 гостей